You are on page 1of 15

ANDRÉ-MARIE AMPÈRE (Lyon, 1775. – Marseille, 1836.

)

Poznati je francuski fizičar i matematičar, a bavio se i botanikom i filozofijom.
Najznačajniji su njegovi pionirski radovi iz elektromagnetizma. Utvrdio je da se
kružni tok električne struje ponaša kao magnet. Za linearne tokove električne struje
našao je zakon prema kojemu se dva paralelna vodiča međusobno privlače kad kroz
njih teče struja istog smjera, a odbijaju ako su struje protivne. Time je udario temelje
elektrodinamici. Po njemu je mjerna jedinica za jakost električne struje nazvana
Amper.

Moguće korelacije: 8. razred – nastavne teme Električna struja, Energija,
Elektrotehnika; srednja škola - Električna struja i magnetizam...

''Najuvjerljiviji dokaz Božje opstojnosti jest red i sklad u svemiru i u organizmu živih
bića. Kako je velik Bog, a naše znanje ništa!''

Zadatak: Pogađajući slovo po slovo, otkrijte što je kao dokaz Božje
opstojnosti naveo Ampere, poznati francuski fizičar i matematičar.

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __, __ __ __ __ __

__ __ __ __ __ __ __ __ __ __!

''Moje poštovanje svim inženjerima.. 1931. ali najviše najvećemu među njima – Gospodinu Bogu. Najpoznatiji izumi su mu mikrofon s ugljenim zrncima. FARIZIČ TANTEP R A Ž U LJ A FENGAMO D U S NJ A R A KEMAIRA GONFOFAR FARIZIČ F I Z I Č A R TANTEP P A T E N T R A Ž U LJ A Ž A R U LJ A FENGAMO M E G A F O N D U S NJ A R A S U R A D NJ A KEMAIRA A M E R I K A . razred – Električna struja. srednja škola – Električna struja. fonograf. Potom poslušajte cijelu misao. telegrafski aparat koji otipkava tiskana slova te tzv. Edisonova žarulja. U posebno označenim poljima dobit ćeš pridjev koji je Edison pripisao Bogu.'' Zadatak: Od svakog niza ponuđenih slova složi jednu imenicu u nominativu jednine koja je povezana s izumiteljem Thomasom Edisonom. megafon. Ohio 1847. Kao sedmogodišnjak postavio je svoj prvi kemijski laboratorij u podrumu kuće gdje počinje njegova karijera. razred – nastavne teme Oblikovanje modernog društva. – West Orange. Moguće korelacije: 7. stroj za pisanje.THOMAS ALVA EDISON (Milan. 8. Američkom patentnom birou prijavio je 1093 patenta.) Izumitelj je i tehničar. Doba izuma i otkrića.. poznat i po suradnji s Nikolom Teslom.

događa se na Njegovu zapovijed i pod Njegovim vodstvom. srednja škola – Binarna nomenklatura u sistematici biljaka. Prepoznajte koje riječi pripadaju prvoj..Uppsala. . Stvorio je osnovu botaničke nomenklature. Poznat je kao otac suvremene taksonomije. Osnivač je i prvi predsjednik švedske Akademije znanosti i prirodnjačkoga muzeja. 1778. sveznajućeg i svemogućeg Boga pred kojim sam u znak poštovanja pao na koljena. i sve što se događa. 1707. ali su se slučajno izmiješale.'' "Prirodu je stvorio Bog sebi na čast i na blagoslov čovječanstvu. Jedan je od najvećih deskriptivnih botaničara svih vremena. razred – Sistematika. a koje drugoj misli. Linnéov sustav biljaka održao se do našega doba. a smatra se i jednim od začetnika ekologije. tako da svaka biljka ima dva imena .) Švedski botaničar i liječnik. Moguće korelacije: 7.roda i vrste (latinsko dvoimeno nazivlje)." Zadatak: Pred vama su dvije misli poznatog botaničara i liječnika Carla Linnea.. U PRIRODI PRIRODU SAM JE STVORIO UPOZNAO BOG SEBI VJEČNOG NA ČAST SVEZNAJUĆEG I NA BLAGOSLOV I SVEMOGUĆEG ČOVJEČANSTVU BOGA I SVE ŠTO SE PRED KOJIM DOGAĐA SAM U ZNAK DOGAĐA SE POŠTOVANJA NA NJEGOVU ZAPOVIJED PAO I POD NJEGOVIM NA KOLJENA VODSTVOM U PRIRODI PRIRODU SAM JE STVORIO UPOZNAO BOG SEBI VJEČNOG NA ČAST SVEZNAJUĆEG I NA BLAGOSLOV I SVEMOGUĆEG ČOVJEČANSTVU BOGA I SVE ŠTO SE PRED KOJIM DOGAĐA SAM U ZNAK DOGAĐA SE POŠTOVANJA NA .GONFOFAR F O N O G R A F CARL VON LINNÉ (Råshult/Småland. uvevši binarnu nomenklaturu. ''U prirodi sam upoznao vječnog. Njegov sustav imenovanja primjenjuje se i na životinje.

godine. prve formalizacije kvantne mehanike 1925. Jedan je od osnivača kvantne mehanike. Tvorac je matrične mehanike.NJEGOVU ZAPOVIJED PAO I POD NJEGOVIM NA KOLJENA VODSTVOM WERNER KARL HEISENBERG (Würzburg. ula no dna češi čikut ća ti Big. godine za stvaranje kvantne mehanike i primjenu koja je. Moguće korelacije: srednja škola – Kvantna fizika. otkriven 1927. a umnožak tih nepouzdanosti nije manji od poznate konstante..ali na dnu čaše čekat će te Bog". obavezno mora sadržavati određenu nepouzdanost. 1901. dovela do otkrića alotropskih formi vodika.. ''Prvi gutljaj iz čaše zvane prirodna znanost napravi te ateistom . Primio je Nobelovu nagradu za fiziku 1932. ''Prvo gatljej az čišu zvona prerudnu zninast neprivo to itaestum. između ostalog. opisuje kako određivanje položaja i količine gibanja čestice. – Munich. godine. Njegov princip neodređenosti.) Proslavljeni je njemački fizičar. jedan od osnivača kvantne mehanike. Zadatak: Zamijenite postojeće vokale ispravnima i otkrit ćete što je o odnosu znanosti i vjere rekao Werner Heisenberg. 1976.'' .

1895. Započeo je s antiseptičkom metodom u kirurgiji uvođenjem fenola kao sredstva za dezinfekciju rana. Doba izuma i otkrića.) Francuski je kemičar i biolog. ali i otpornost (imunitet) protiv te bolesti. . Cloud. Oblikovanje modernog društva. Pokusom dokazao da mikrobi nastaju samo od mikroba (sve živo može se razviti samo iz živoga). Imenovao viruse kao uzročnike bolesti. Istraživao je cjepiva protiv zaraznih bolesti.St. srednja škola – Mikrobiologija. "Malo nas znanosti udaljava od Boga. Istraživao je procese zaraze.. puno nas znanja.. Uočio je da se neke zarazne bolesti ne ponavljaju pa je zaključio da uzročnici uzrokuju bolesti. što ga je odvelo na proučavanje bolesti vina. bakterije i gljive." Zadatak: Slijedite misao poznatog francuskog znanstvenika Louisa Pasteura i otkrijte do kojeg ga je velikog otkrića doveo njegov znanstveni rad! . razred – Virusi. Izolirao je uzročnika antaraksa i primijenio cjepivo protiv te bolesti. Jedan je od osnivača stereokemije. Otkrio je i uzročnike rodiljske groznice i kolere peradi. 1822. Bavio se problemima alkoholne i mliječne fermentacije.LOUIS PASTEUR (Dole. Spoznaja da se klice iz kojih nastaju mikroorganizmi mogu uništiti utjecajem topline bila temelj postupka sterilizacije nazvanog po njemu pasterizacijom. vodi natrag k njemu. Moguće korelacije: 7. naprotiv. Uveo je nove postupke u mikrobiologiji i uzgoju mikroorganizama.

engleski fizičar. On je iznad svega i bezgranično savršen.London. 1728. zapitao se je li sila koja utječe na predmete što padaju ista kao i ona koja zadržava mjesec u njegovoj putanji. Nakon mnogo godina uspio je dokazati svoju teoriju kao zakon gravitacije. već kao Gospodar svega! Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemoćnim i sveopćim Gospodarom. već kao Gospodar svega. srednja škola – Zakoni mehanike i gravitacije. Po meni je ime dobila jedinica za silu. Međudjelovanje tijela./3. stoljeća.) Engleski je fizičar. astronom i matematičar. matematičar i astronom s razmeđa 17. Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemoćnim i sveopćim Gospodarom. Čak mu je francuski kralj Luj XIV. Do jednog od najvećih otkrića dovela me ista stvar koja je Adama i Evu odvela u propast. rođeni Kanađanin. On je iznad svega i bezgranično savršen. američki fizičar s kraja prošlog stoljeća. Dokazao sam zakon gravitacije. Prvi je shvatio gravitacijsku silu. . proučavao gibanje planeta. Pravi Bog je živi. premudri i sveobuhvatni Bog.. Kao alkemičar Newton je nastojao otkriti ono što se zove materia prima (prvobitna materija). Vlasnik sam više od 1000 patenata iz područja fizike i kemije." Zadatak: Prisjetite se sadržaja iz fizike i odgovorite koja je od sljedećih osoba zaista poznati znanstvenik Isaac Newton! OSOBA A Ja sam Isaac Newton. Postavio sam zakon o ovisnosti obujma plina o tlaku i izolirao metilni alkohol i aceton. i 18. Otkrio sam brzinu svjetlosti čija jedinica nosi moje ime. Ovo uzvišeno biće upravlja svijetom ne kao njegova bit. kultura i promjene u drugoj polovici 19. Pravi Bog je živi. OSOBA B Ja sam Isaac Newton. Bio je poprilično temperamentna osoba koja je sav svoj život ulagala u znanost. Smatram da se zadivljujući poredak u svemiru može pripisati samo jednom svemoćnom i premudrom Biću koje upravlja svijetom ne kao njegova bit. Naime nakon što je 1666. premudri i sveobuhvatni Bog. i prvoj polovici 20. već kao Gospodar svega. Pravi Bog je živi. razred – Društvo. Stoljeća. 1642. OSOBA C Ja sam Isaac Newton. posljednji srednjovjekovni znanstvenik. Smatram da se zadivljujući poredak u svemiru može pripisati samo jednom svemoćnom i premudrom Biću koje upravlja svijetom ne kao njegova bit. Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemoćnim i sveopćim Gospodarom.. Smatram da se zadivljujući poredak u svemiru može pripisati samo jednom svemoćnom i premudrom Biću koje upravlja svijetom ne kao njegova bit. Dvostruki sam dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. nudio mirovinu kao jedinom stranom članu Francuske akademije. "Zadivljujući poredak u svemiru može se pripisati samo jednom svemoćnom i premudrom Biću. Kroz svoj život doživio je velike počasti. Bavio sam se fizikom i astronomijom. On je iznad svega i bezgranično savršen. Moguće korelacije su: 7. godine vidio kako jabuka pada na tlo. premudri i sveobuhvatni Bog.ISAAC NEWTON (Lincolnshire. već .

prema mišljenju engleskog kemičara Roberta Boyla. .kao Gospodar svega. a potom ju u smjeru kazaljke na satu pročitajte i otkrijte što. "Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajnu stvari svojim spoznajama. Prvi je uočio razliku između elemenata i spojeva. On je iznad svega i bezgranično savršen. ROBERT BOYLE (Lismore. Pravi Bog je živi. 1627. 1691.) Engleski je kemičar. znanstvenik pronađe prodirući u tajnu stvari! K N E U T A J N U S T V A R I I S R O N V P O D N A M A J A N Z O P S M I J O E G I D Z A B J E Ž N O U NJ I M A V I D I K P K R A S NJ D O R I R P I V A R P I J Ž O B T . i izolirao metilni alkohol i aceton. Boyle-Mariotteov zakon). premudri i sveobuhvatni Bog." Zadatak: Pronađite početak ove rečenice. postavio zakon o ovisnosti obujma plina o tlaku (tzv. Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemoćnim i sveopćim Gospodarom. Moguće korelacije: srednja škola – Idealni plin..London.. neizbježno u njima vidi prst Božji.

Ustanovio je gibanje planeta po elipsama te time srušio teorije i vjerovanja da se planeti oko Sunca gibaju po kružnicama.) Njemački je astronom. Pomoć: prva riječ teksta je jedno od Isusovih imena!  : . 1571. "Krist živi u Crkvi na dva načina: u svetoj hostiji pod prilikama kruha. njemačkog astronoma i matematičara.. astrolog i matematičar. – Regensburg. o Isusovoj prisutnosti u Crkvi.. (font: WINGDINGS) . a u Svetom Pismu pod koprenom ljudske riječi. 1630." Zadatak: Otkrijte sadržaj šifriranog teksta (po principu: isti znak = isto slovo). Dobit ćete misao Johannesa Keplera.JOHANNES KEPLER (Weil/Stuttgart.  . Moguće korelacije: srednja škola – Gibanje planeta.

razred – Električna struja. Neki povjesničari znanosti nazivaju ga velikim eksperimentalistom u povijesti znanosti.) Bio je britanski znanstvenik. Potom ju prepišite u svoje bilježnice koristeći i interpunkcijske znakove. treba nadahnuti divljenjem prema Onome tko ih je načinio." Zadatak: Razdvojite ispravno sljedeći niz kako biste dobili misao o odnosu znanosti i vjere poznatog britanskog znanstvenika Michaela Faradaya. Izumio je i prvi oblik naprave koja je kasnije postala poznata kao Bunsenov grijač i danas neizostavan dio laboratorijske opreme kao izvor topline. fizičar i kemičar odgovoran za mnoga otkrića na području elektromagnetizma i elektrokemije. otkrivajući nam čuda prirode. da je elektrika postala važan dio tehnike.. Moguće korelacije: 7. NAŠANASZNANOSTOTKRIVAJUĆINAMČUDAPRIRODETREB ANADAHNUTIDIVLJENJEMPREMAONOMETKOIHJENAČINI O NAŠA//NAS//ZNANOST//OTKRIVAJUĆI//NAM//ČUDA//PRIR ODE//TREBA//NADAHNUTI//DIVLJENJEM//PREMA//ONO ME//TKO//IH//JE//NAČINIO . 8. Umnogome je bila posljedica njegova utjecaja.MICHAEL FARADAY (Newington Butts. . razred – Oblikovanje modernog društva. srednja škola – Magnetska indukcija. 1791.Hampton Court.. 1867. Fizička jedinica za kapacitet – farad – nazvana je u njegovu čast. Doba izuma i otkrića. "Naša nas znanost.

danskog fizičara i kemičara.HANS CHRISTIAN ØRSTED (Rudkøbing. Osim u fizici. otkrivši kemijski element aluminij. razred – Električna struja.. Poznat je po tome što je otkrio vezu između elektriciteta i magnetizma. __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ 14 56 11 48 22 47 28 9 28 44 60 47 22 __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ 6 25 22 51 54 11 56 11 19 28 6 25 60 25 22 87 28 __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ 56 22 87 60 87 22 14 6 22 32 31 11 30 28 __ __ __ __! 35 22 23 11 godine Isusova života : broj mudraca koji su Mu se poklonili = A (33:3=11) tjelesna djela milosrđa x broj radosnih otajstava = B (7x5=35) naraštaji od Abrahama do Davida + dani potopa = Č (14+40=54) ostavljene ovce da bi se pronašla izgubljena – broj apostola = D (99-12=87) veliki proroci x smrtni grijesi = E (4x7=28) knjige Staroga Zavjeta : zapovijedi ljubavi = G (46:2=23) mudre djevice x izraelska plemena = I (5x12=60) dani Isusove kušnje u pustinji – egipatska zla = J (40-10=30) blaženstva + godine Davidova kraljevanja = K (8+40=48) zapovijedani blagdani x zvijezde koje su se u snu klanjale Josipu = LJ (4x11=44) novozavjetne knjige : Noini sinovi = M (27:3=9) Božje zapovijedi + poslanice = N (10+21=31) . ''Svako temeljito proučavanje prirode vodi do spoznaje Boga.) Danski je fizičar i kemičar. 1777. Moguće korelacije: 8. srednja škola – Magnetsko polje. danas poznatu kao elektromagnetizam. a potom brojeve zamijenite slovima po principu ''isti broj = isto slovo'' kako biste dobili zanimljivu tvrdnju Hansa Christiana Ørsteda. Ørsted je značajno doprinio i u kemiji. – Kopenhagen..'' Zadatak: Napravite ''vjeronaučno-matematičku radnju''. o proučavanju prirode. 1851.

10 ubijeni u Siloamu =› Lk 13.34 blaženstva =› Mt 5 Davidovo kraljevanje =› 1Kr 2.6 zlodusi istjerani iz Marije Magdalene =› Mk 16. 9 žena boluje od krvarenja =› Mk 5.25 rijeke izviru iz Edena =› Post 2. 28 dani Isusove kušnje =› Mt 4.9 Mojsijevi sinovi =› 1Ljet 23. 1-2 egipatska zla =› Izl 7.4 učenici poslani po dvojica =› Lk 10.16 . 12-14 izraelska plemena =› Post 49.35 ribe što ih je ulovio Šimun Petar =› Iv 21. 1-13 naraštaji od Abrahama do Davida. 1-12 vrapci za novčiće =› Lk 12. godine ženinog bolovanja od krvarenja + duhovna djela milosrđa = NJ (12+7=19) rijeke što izviru iz Edena + Siloamci na koje se srušila kula = O (4+18=22) učenici poslani po 2 u gradove kamo je Isus kanio ići : bar micvah = P (72:12=6) toliko vrabaca za 2 novčića x crkvene zapovijedi = R (5x5=25) zlodusi istjerani iz Marije Magdalene x Mojsijevi sinovi = S (7x2=14) godine Izraelskog hoda pustinjom + sakramenti = T (40+7=47) broj riba koje je ulovio Šimun Petar : osobe Presvetog Trojstva = U (153:3=51) naraštaji od progonstva u Babilon do Isusa Krista x evanđelja = V (14x4=56) pravednikovi padovi dnevno + kvadrat ludih djevica = Z (7+5²=32) POMOĆ: lude i mudre djevice =› Mt 25. 11-17 ostavljene ovce =› Mt 18.14 – 12.11 pravednikovi dnevni padovi =› Izr 24.17 dani potopa i Noini sinovi =› Post 7. od Davida do progonstva =› Mt 1.11 zvijezde se klanjaju Josipu =› Post 37.15 hod pustinjom =› Izl 16.

'' Zadatak: Dopišite slova koja nedostaju u sljedećoj misli o vjeri. G__AVNE ISTINE VJERE P__DVRGAO SAM TEMELJI__OM PROUČAVANJU: PROČITAO SAM __JELA BRANITELJA KAO I DJE__A PROTIVNIK__. poznatog talijanskog fizičara i jednog od osnivača elektrostatike.. ''Vjeru smatram vrhunaravnim darom Božjim. prethodnika moderne baterije. ALI NISAM NIKAD PREZREO __I LJUDSKA SREDSTVA DA __E U NJOJ OJAČAM. VJ__RU SMATRAM VRHUNARA__NIM DAROM BOŽJIM. Glavne istine vjere podvrgao sam temeljitom proučavanju: pročitao sam djela branitelja kao i djela protivnika. Voltin elektrostatički stup.. Poznat i po otkriću elektroskopa i prvog galvanskog članka. Na taj sam način dobio tako uvjerljive dokaze koji vjeru čine prihvatljivom svakome već samim zdravim razumom. razred – Energija. Doba izuma i otkrića. – 1827.ALESSANDRO VOLTA (Como. napravu koja proizvodi statični elektricitet. IZMJERIO SAM R__ZLOGE ZA I PROTIV. srednja škola – Galvanski članak i napon. napravio tzv. 8. otkrio plin metan. a potom od njih složite ime njezinog velikog autora. jedan od osnivača elektrostatike.) Alesandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta talijanski je fizičar. E V N S L O T D L A A O S R A  ALESSANDRO VOLTA . Elektrotehnika. Izmjerio sam razloge ZA i PROTIV. ali nisam nikad prezreo ni ljudska sredstva da se u njoj ojačam. razred – Oblikovanje modernog društva. 1745. Izradio je "Elektrophor". NA TAJ SAM NAČIN DOBIO TAKO UVJERLJIVE D__KAZE KOJI VJERU ČINE PRIHVATLJIVOM __VAKOME VEĆ SAMIM ZD__AVIM R__ZUMOM. Moguće korelacije: 7.

Na toj osnovi izveo je zakon zračenja. životinjskog i posebno čovjekovog života. koja je danas temelj tumačenja svih atomskih pojava. Moguće korelacije: srednja škola . Njegovu ideju o diskontinuiranosti energije. nego stvarna fizička konstanta.) Njemački je fizičar. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1918. razred – Društvo.'' MAX PLANCK (Kiel.CHARLES DARWIN (Shrewsbury. godine. osnivač kvantne teorije koji je objavio revolucionarnu hipotezu da svaki izvor energije može zračiti energiju samo u diskretnim količinama . a za to je 1923. Vjera se i znanost u odlučnim točkama potpuno slažu. Na Božju nas opstojnost upućuju red u svemiru.. ''Najjači dokaz za postojanje Boga vidim u tome što je nemoguće dokazati da bi beskonačni svemir. Moguće korelacije: 7. kultura i promjene u drugoj polovici 19. Prvi je izračunao vrijednost elementarnog kvanta elektriciteta i time pokazao da on nije neka statistička srednja vrijednost. 1809.kvantima. ''Mogu dokazati da postoji Bog.'' ROBERT ANDREWS MILLIKAN (Morrison. srednja škola – Evolucija. .Downe. stoljeća. 1947.) Engleski je znanstvenik i prirodoslovac. i prvoj polovici 20. kasnije su primijenili Einstein i Bohr na tumačenje fotoelektričnog efekta i spektra vodikova atoma.Göttingen.Eksperimentalno određivanje Planckove konstante i elementarnog naboja.. 1858. 1882. a naročito čovjek. . Autor je prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira – teorije koja je po njemu dobila i naziv darvinizam. 1868.) Američki je fizičar. . divno uređenje biljnog. bili proizvod pukog slučaja. Moguće korelacije su u srednjoj školi u nastavnim temama Fotoelektrični efekt i kvantna fizika. – San Marino 1953. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku. poznatu Planckovu formulu. Bavio se i kozmičkim zrakama za koje je dokazao da dolaze iz svemira. tako divno uređen. Evolucija.

Brownovo gibanje.) Teorijski fizičar i jedan od najvećih fizičara uopće. 1955. Doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. 1879. problemi probabilističke interpretacije kvantne teorije. Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile. koje sebe otkriva samo u malim pojedinostima što ih mi svojim slabim i nedovoljnim osjetilima možemo predočiti. ujedinjene teorije polja. stoljeća. fotoluminiscencija. dok se u stvari radi o sukobu dviju vrsta neznanja.''Kada se prepiru ljudi koji malo znaju o znanosti i oni koji malo znaju o vjeri. ''Moja se vjera sastoji u smjernom štovanju jednoga beskonačnog duhovnog Bića više prirode. stimulirana emisija zračenja. kozmologija. termodinamika svjetlosti pri maloj gustoći zračenja. fotoelektrični efekt. Moguće korelacije su: 8. jednog od najvećih fizičara svih vremena. . razred – Znanost i kultura u prvoj polovici 20.'' ALBERT EINSTEIN (Ulm. fotoionizacija.'' Zadatak: Otkrivajući jedno po jedno polje pokušajte što prije otkriti autora navedene misli. unifikacija bazičnih fizikalnih koncepata preko njihove geometrizacije itd. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. srednja škola . Formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti. posebna teorija relativnosti. mogao bi tkogod pomisliti da se radi o sukobu znanosti i vjere. Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. vjerojatnost elektronskih prijelaza u atomu. – Princeton.. Svjetlost.Fotoelektrični efekt i Teorija relativnosti.. Voltin efekt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 .