Penjodoh penggunaannya Contohnya

Bilangan
angkatan untuk sekumpulan manusia atau kapal, tentera, pelukis, penulis
benda
baris untuk kedudukan benda/manusia orang, kedai, rumah, pokok, tulisan,
yang berbaris ayat, meja, kerusi
batang untuk menunjukkan benda-benda sungai, lilin, galah, tiang, pen, pokok,
yang panjang gigi, tongkat, kapur, jambatan, jarum
bentuk untuk benda-benda kecil yang mata kail, subang, cincin
berkeluk
berkas untuk benda-benda yang diikat kunci, lidi, kayu
bersama-sama
bidang untuk benda-benda yang tanah, kain, sawah, permaidani, layar,
terbentang luas kebun, tikar
biji untuk jenis buah, sayur-sayuran, labu, lobak, kubis, terung, bola, cawan,
dan benda-benda yang kecil guli, belon, ketupat, batu, telur, gelas
Bilah untuk benda-benda yang tajam parang, pisau, golok, gunting, sabit,
keris
buah untuk benda-benda besar dan kereta, negeri, rumah, buku, kotak,
padu, yang tidak mempunyai radio, bandar, kampung, piano,
bentuk yang tertentu komputer, kamera
buku untuk benda-benda yang sabun, roti, benang
keadaannya berketul/berbongkah
butir untuk benda-benda yang bulat telur, batu, manik, beras, peluru
atau kecil
carik/cebis untuk benda-benda yang kertas, kain
dikoyakkan
cubit untuk benda yang diambil sedikit garam, gula, kunyit
dengan jari
cucuk untuk benda-benda yang dicucuk sate
dengan lidi
das untuk bunyi letupan atau meriam, pistol, senapang
tembakan
deret untuk benda-benda yang tersusun bangunan, rumah, kedai, kereta
ekor untuk semua jenis binatang nyamuk, semut, kuda, buaya, musang,
gajah, arnab, rama-rama
genggam untuk benda-benda yang pasir, beras, padi
digenggam
gugus untuk buah-buah ataupun benda anggur, langsat, kelapa sawit, sawit,
kunci
gulung untuk benda-benda yang filem, permaidani, tikar, dawai, kertas
bergulung
helai untuk benda-benda yang nipis dan daun, baju, kertas, kain, tuala, rambut,
lebar rumput
ikat untuk benda-benda yang diikat kayu, lidi, tebu, sayur, papan
iris untuk benda-benda yang dipotong bawang, timun, daging, buahbuahan
kecil-kecil

biskut. pistol. jururawat. sajak. tanah dengan tangan keping untuk benda-benda yang nipis roti. anggerik Laras untuk senjata api pistol. posmen Papan untuk benda-benda yang coklat. pulau. bintang haiwan. tebu. padi . benang panjang longgok untuk benda-benda yang berada durian. surat. suami isteri. pukat labuh. cili dalam longgokan naskhah untuk bahan bacaan yang berjilid surat khabar. pulut. polis. makalah. jala. petai. rokok. runcit. meriam lembar benda-benda yang lurus dan kertas. daging. serta tipis dan senjata api rebung puntung untuk sebahagian benda yang rokok. serai. tiang dipotong Ketul untuk benda-benda yang berketul ais. doktor. tanah atau pipih kerat untuk bahagian benda-benda yang roti. majalah. mercun berbentuk kepingan pasang untuk benda dan manusia yang pakaian. pensel. pekedai. bungs bertangkai kawan untuk kumpulan haiwan lembu. sabun. dan benda kepal untuk benda-benda yang dikepal nasi. melati. syair rawan untuk benda-benda yang halus. kad. tulang. buluh rumpun untuk tumbuhan yang tumbuh buluh. risalah. senapang. pandan. tentera berpakaian seragam pengakap patah untuk kata perkataan. kayu api masih menyala rangkap untuk puisi pantun. merpati kelompok untuk sekumpulan manusia. kunci bertangkai atau berangkai-rangkai kaki untuk benda-benda yang payung. dan bersirat ruas untuk benda yang beruas-ruas tebu. subang. senapang. burung.jambak untuk benda-benda yang bunga. awan. kasut. kambing. berpasangan anak pangsa untuk bahagian dalam buah durian pasukan untuk sekumpulan orang yang pemain kompang. kata-kata potong untuk benda-benda yang sudah kuih. meriam. gambar. roti dipotong pucuk untuk benda-benda yang halus jarum. daging. roti dan padu Kotak untuk benda-benda yang diisikan mancis. gajah. pakaian. cendawan. dawai. papan. sabun. bara. tanah. ubat di dalam kotak nyamuk kuntum untuk bungs mawar. buku Orang untuk manusia guru. jaring. lebah.

 Jauh berjalan luas pandangan. dawai. kelapa sawit bertandan tangkai untuk buah-buahan.  Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. rambutan. kenanga. tak akan tempua bersarang rendah. limau. duduk sama rendah. dakwat. Orang memberi. ringan sama dijinjing.  Ada udang di sebalik batu.  Alang-alang berdakwat biarlah hitam. rapat-rapat sikat/sisir untuk buah pisang pisang tandan untuk buah-buahan yang pisang. padi. dan panjang utas untuk benda-benda yang panjang tali. darah.  Alah membeli menang memakai.  Umpama orang mengantuk disorongkan bantal  Seperti harimau menyembunyikan kukunya.  Seperti lintah menghisap darah  Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. duku. daun bungaan.  Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak.Ibarat burung.Bagai cendawan tumbuh selepas hujan.  Seperti hujan jatuh ke pasir.  Berdiri sama tinggi.  Genggam bara api biar sampai jadi arang. dan daun yang bertangkai titik untuk cecair yang menitis air.  Seperti api di dalam sekam. kita merasa.  Kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai.  Indah khabar daripada rupa. . malu berdayung perahu hanyut.  Malu bertanya sesat jalan.  Bagaimana acuan begitulah kuihnya.  Berat sama dipikul.  Ringan tulang. mata terlepas badan terkurung.  Jauhari jua yang mengenal manikam. nyiru kami tadahkan. embun tongkol untuk buah yang bertongkol jagung ulas untuk isi buah-buahan yang durian. bunga.  Kalau tak berada-rada.  Alang-alang mandi biar basah.  Seperti embun di hujung rumput.  Biar titik jangan tumpah. rantai PERIBAHASA  Sehari selembar benang. nangka.  Orang berbudi. kita berbahasa. pinang.  Kecil tapak tangan. dawai. kelapa.  Sudah terantuk baru terngadah. berat perut. benang. lama-lama menjadi kain. cempedak berpangsa urat untuk benda-benda yang halus rambut.

BERCERAI ROBOH-jika kita bersatu padu. AIR DICENCANG TIDAK AKAN PUTUS.-hubungan yang sangat rapat. BAGAI MELEPASKAN ANJING TERSEPIT. ADA SAMPAN HENDAK BERENANG. LURAH SAMA DITURUNI-perhubungan yang sangat akrab dan tidak dapat dipisahkan. BUKIT SAMA DIDAKI.-orang yang suka merayau-rayau hingga larut malam. 4. TEMA: PERBUATAN YANG SIA-SIA 1. BERKATA PELIHARALAH LIDAH.-perbalahan antara adik-beradik tidak akan berpanjangan. 5. TEMA:KASIH SAYANG/ PERHUBUNGAN 1.-melebihkan orang lain daripada keluarga sendiri. KALAH JADI ABU MENANG JADI ARANG. KERA DI RIBA DISUSUI.tetapi jika kita berpecah belah. 3. MANUSIA MATI MENINGGALKAN NAMA.-melepaskan barang yang dimiliki demi mengharapkan sesuatu yang belum pasti miliki. 3. kita akan lemah. KUTU EMBUN. 4. BAGAI KACANG MELUPAKAN KULIT-orang yang lupa akan asalnya atau orang yang menolongnya. BERSATU TEGUH.-dua pihak yang berkelahi sama-sama menanggung kerugian. MENCURAHKAN GARAM KE LAUT-melakukan pekerjaan yang sia-sia.. HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG.-setiap manusia dikenang kerana baktinya semasa hidup. AIR DI TEMPAYAN DICURAHKAN. BAIK MEMBAWA RESMI PADI DARIPADA MEMBAWA RESMI LALANG. 3. 5.merendah diri 4. BAGAI ISI DENGAN KUKU/ BAGAI DAKWAT DENGAN KERTAS/ BAGAI BELIUANG DENGAN ASAHAN.menolong orang yang tidak tahu mengenang budi. HARAPKAN GURH DI LANGIT. ANAK DI PANGKUAN DILEPASKAN.hati-hati dengan setiap pertuturan 5. .TEMA: BUDI BAHASA 1. kita akan menjadi kuat. 2.-sengaja menyusahkan diri sendiri 2. 2.

BELAKANG PARANG KALAU DIASAH LAGIKAN TAJAM. TEMA:PENYESALAN. SESAT DI HUJUNG JALAN. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA / BAHASA JIWA BANGSA. TEMA:KEBERANIAN 1. LENYAPLAH BANGSA-jika sesuatu bahasa itu pupus. DI MANA BUMI DIPIJAK. 3. BELUM SURUH SUDAH PERGI. ALAH BISA TEGAL BIASA-pekerjaan yang sukar akan menjadi mudah apabila sering dilakukan 2. TAKUT AKAN BAYANG-BAYANG SENDIRI-rasa takut kerana bersalah. arang yang bodoh akan berjaya juga 5. ALANG-ALANG BERDAKWAT BIARLAH HITAM.TEMA:SEMANGAT PATRIOTISME/ CINTA AKAN NEGARA 1.-sekiranya terlanjur dalam melakukan sesuatu kesalahan. TAKUT KERANA SALAH-berani kerana berada di pihak yang benar . HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI. BUANG YANG KERUH . BELUM PANGGIL SUDAH DATANG. 2.BARU TENGADAH-setelah mendapat kesusahan barulah hendak berhati-hati.-sebaik-baik Negara orang tidak sebaik Negara sendiri. 5. NASI SUDAH MENJADI BUBUR-perbuatan yang sudah terlanjur dan tidak boleh diubah lagi. MALAS BERDAYUNG.eloklah insaf dengan segera. 1. 5. SEPERTI BURUNG GAGAK PULANG KE BENUA-seseorang yang tidak berubah keadaannya meskipun telah lama merantau.-bahasa menjadi lambing dan identitI sesuatu bangsa 2. TEMA:DAYA USAHA / KESUNGGUHAN 1. SUDAH TERHANTUK. 3.-orang yang rajin 4. 4. BAIK JUGA DI NEGERI SENDIRI. janganlah sekerat jalan.-jika mengerjakan sesuatu. AMBIL YANG JERNIH-buang yang jahat dan ambil yang baik. PERAHU HANYUT-kejayaan tidak akan dicapai jika seseorang malas berusaha.-jika berusaha dengan gigih. HILANG BANGSA. BALIK KE PANGKAL JALAN.-mematuhi peraturan dan adat di tempat yang diduduki 3. DI SITU LANGIT DIJUNJUNG. maka bangsa itu juga akan lenyap 4. BERANI KERANA BENAR.

-hanya orang yang mahir atau pakar pandai membuat penilaian tentang perkara tertentu. 4. TEMA: PEMUAFAKATAN / BEKERJASAMA 1. MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH. PANTANG BERUNDUR SEBELUM BERJUANG. 2. HATI NYAMUK SAMA DICECAH. MENARIK RAMBUT DI DALAM TEPUNG. DUA KALI JALAN TAHU. BERKATA BENARLAH WALAUPUN PAHIT-berterus teranglah demi kebenaran walaupun mungkun akan menyakiti perasaan orang lain. BULAT MANUSIA KERABA MUAFAKAT. BULAT AIR KERANA PEMBENTUNG. SEKALI JALAN TERKENA.-orang yang bermuafakat akan sehidup semati dan tidak berubah kesetiaannya.-tidak menghiraukan halangan atau masalah.- mencapai kata sepakat dengan mesyuarat. HATI GAJAH SAMA DILAPAH.-Teliti semasa menyelesaikan sesuatu masalah.-pengagihan yang sama banyak.-sekali tertipu tentu akan berhati-hati pada masa akan datang. 5. . 2. MENGUKUR BAJU DI BADAN SENDIRI. 5.-berbelanja mengikut kemampuan sendiri. 5.-tidak berputus asa sebelum Berjaya. 3.-ilmu yang tidak diamalkan akan hilang. 3. PECAH SEBIJI PECAH SEMUA. BAGAI ENAU DALAM BELUKAR MELEPASKAN PUCUK MASING-MASING. 4. 3. BERCAKAP PELIHARA LIDAH. MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI. DIAM PENGGALI BERKARAT. IBARAT TELUR SESANGKAK. 4.-sesuatu perkara yang buruk dapat dielakkan jika melakukan langkah pencegahan dari awal. BIAR LAMBAT ASALKAN SELAMAT.- mementingkan diri sendiri. CACING YANG HENDAK MENJADI NAGA-orang yang kecil hendak menyamai menjadi naga. BERJALAN PELIHARA KAKI. HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM. TEMA:KEPENTINGAN ILMU/ PENDIDIKAN 1. 2. BAGAI AUR DENGANTEBING.-melakukan sesuatu kerja hendaklah dengan berhati-hati supaya mendapat hasil yang baik dan sempurna. 6. TEMA:BERHATI-HATI/ TELITI/ BERJIMAT CERMAT 1.-melakukan sesuatu kerja dengan berhati-hati.-saling membantu dan bekerjasama 2.

TIADA BEBAN BATU DIGALAS.-keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat.secocok. 3. 5. 3. 4. 5. HIDUP SEGAN MATI TAK MAU. 4. MALANG SEKELIP MATA. SEPERTI AYAM MEMATUK ANAK.-hendak mempelajari sesuatu carilah orang yang pakar tentang bidang tersebut. HENDAK BELAJAR BERENANG DAPATKAN ITIK. TEMA:KECANTIKAN 1.-kemalangan yang dialami bertimpa-timpa. 4. RUMAH BURUK DISAPU CAT. SEPERTI KATAK DI BAWAH TEMPURUNG. BAGAI PINANG DIBELAH DUA/ BAGAI KUNYIT DENGAN KAPUR.-perempuan tua yang suka bersolek TEMA: NASIB MALANG 1.-cantik 2.-tiada masalah tetapi sengaja mencari masalah. ANTAN PATAH LESUNG HILANG/ SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA. . HENDAK BELAJAR MEMANJAT DAPATKAN TUPAI.-sama-sama cantik.-kemalangan datang secara tiba-tiba.-orang yang cetek ilmu pengetahuan kerana tidak mengetahui perkembangan semasa.-orang yang bernasib malang kerana segala usahanya tidak berhasil sebagaimana diharapkan. TANAM PADI TUMBUHNYA LALANG. 2.- sepadan. BAGAI BULAN DIPAGARI BINTANG/EMAS BARU DISEPUH. BAGAI KERAKAP TUMBUH DI BATU. 3. BAGAI CINCIN DENGAN PERMATA.-ibu bapa yang menghukum anak-anak bertujuan membetulkan kelakuan mereka. UNTUNG SEPANJANG JALAN.