SEKOLAH KEBANGSAAN BETA HULU

16450 Ketereh, Kota Bharu
Kelantan
Tel : 09 - 7530020
Fax : 09 - 7530164
Email : skbetahulukb@gmail.com

Guru-guru dapat menyelaraskan keperluan kognitif. PENGENALAN Program Transisi Tahun Satu merupakan satu program yang bertujuan untuk membantu murid menghadapi perubahan daripada pendidikan tidak formal di KERTAS KERJA rumah atau tadika kepada pendidikan lebih formal di Tahun Satu sekolah rendah. Mencapai tahap pencapaian kognitif yang hampir sama untuk memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran yang seterusnya. MINDA CERDAS MATA BERCAHAYA . 2. 3. Dalam masa yang sama program ini juga dapat memastikan agar semua murid Tahun Satu yang datangnya dari latar belakang. guru- guru dan kawan baru dalam masa yang singkat. kerohanian dan jasmani murid secara menyeluruh sebelum memulakan proses pengajaran dan pembelajaran secara formal di tahun 1. Murid-murid dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran sekolah. Meningkatkan minat dan semangat murid untuk datang ke sekolah tanpa banyak masalah OBJEKTIF: 1. emosi. Memperoleh pengetahuan dan kemahiran asas mengikut sukatan pelajaran tahun 1. pengalaman dan sosio ekonomi yang berbeza akan dapat memulakan proses pembelajaran di Tahun Satu pada tahap pencapaian yang hampir sama. Mengembangkan sosio-emosi dan menyesuaikan diri kepada persekitaran pembelajaran yang formal. 2. 3. PROGRAM TRANSISI TUJUAN PROGRAM: TAHUN 1 / 2017 1.

Mata Bercahaya Murid-murid tahun 1 ini dapat merasakan satu keseronokan untuk terus belajar bersama dengan kawan-kawan. Semangat dan minat mereka akan terus meningkat dari semasa ke semasa melalui aktiviti-aktiviti yang disediakan tanpa menimbulkan sebarang permasalahan kepada sekolah.Minda Cerdas Kemampuan murid-murid tahun 1 membina dan mengaplikasikan kemahiran berfikir secara aktif melalui aktiviti berkumpulan dan saling bantu-membantu di antara satu sama lain serta penglibatan yang menyeluruh dalam aktiviti-aktiviti yang dirancang awal lagi menunjukkan minda cerdas. . guru mahupun ibu bapa dan penjaga mereka. Keadaan ini dapat diterjemahkan melalui sinar mata mereka yang sentiasa bercahaya pada setiap masa dan ketika untuk meneruskan proses pembelajaran mereka di tahun 1. Dalam masa yang sama murid-murid juga diharapkan dapat meningkatkan perasaan ingin tahu mereka melalui aktiviti-aktiviti yang mencabar serta bersesuaian dengan tahap umur dan pencapaian sedia ada. melalui aktiviti-aktiviti tersebut akan wujud proses komunikasi yang dapat meningkatkan tahap keyakinan diri di kalangan murid serta dapat memantapkan pemupukan nilai-nilai murni yang sedia ada. suasana persekitaran dan guru-guru yang baru. Selain daripada itu.

NORMA BT ISHAK GURU PENYELARAS TRANSISI PN. CHE AB GHAZAK B. CHE HUSSIN BIN HARUN PENGERUSI PENOLONG KANAN KURIKULUM TN. AHLI JAWATANKUASA INDUK PROGRAM TRANSISI TAHUN 1 SESI 2017 PENASIHAT GURU BESAR EN. HJ. CHE OMAR PN. MAT ZAWAWI BIN YAHAYA TIMBALAN PENGERUSI 1 TIMBALAN PENGERUSI 2 PENOLONG KANAN HEM PENOLONG KANAN KO KURIKULUM EN. NURLIZA BT ISMAIL AHLI JAWATANKUASA SEMUA GURU TAHUN 1 .

Hjh. Sharifah Ruzanna bt Syed Kassim En. Mahadi b Mohd Noor Perantara Majlis Pn. Ramdan bin Ali Buku Program Pn. Sabarina bt Abdullah Pn. JAWATANKUASA KERJA PROGRAM TRANSISI TAHUN 1 SESI 2017 Bacaan Doa Ustaz Mohyiddin bin Mohammad Jurufoto En. Siti Mazmi bin Mohammad Persiapan Tempat YM Tg Mazzlan b Raja Daud Pn. Melati bin Mustapa Semua Pekerja Tetap dan Swasta PELAN TINDAKAN PROGRAM TRANSISI TAHUN 1/ 2017 .

Program Transisi 01 Januari 2017 Semua Guru sehingga Matapelajaran 14 Januari 2017 Tahun 1 .Bilik Kelas Tahun 1 Tahun 1 4. Nurliza bt Ismail Ahli-ahli : Semua Staf Sokongan Guru Ketua Panitia Guru-guru Tahun Satu 2. 5. Menubuhkan Jawatankuasa Disember 2016 Pelaksanaan Program Transisi :- Pengerusi : Penolong kanan HEM Setiausaha : Pn. Merancang Aktiviti Program Disember 2016 AJK Program Transisi oleh Jawatan Kuasa Transisi Pelaksanaan . Pendaftaran / Mesyuarat Staf 01 Januari 2017 Penolong Kanan Pertama / Sesi Pengenalan serta HEM / Guru-guru agihan tugas kepada guru-guru.Aktiviti Minggu Orientasi 3. Proses Penyediaan Fizikal Program Sepanjang Penolong Kanan Disember HEM / Guru . SK BETA HULU Bi Perkara Masa Catatan l 1.

Justeru. Che Hussin nin Setiausaha PK Pentadbiran Harun Program Transisi Tahun 1 Guru Besar .00 SUMBER PERBELANJAAN : YURAN KHAS SEKOLAH PENUTUP Program Transisi Tahun 1 pada tahun 2017 ini diharap dapat berjalan dengan baik hasil kerjasama daripada semua pihak. Yahaya En. Hj.segala perancangan yang telah dirancang oleh pihak sekolah dapat dijalankan dengan jayanya Disediakan Oleh Disemak Oleh Disahkan Oleh _____________________ ___________________________ ________________________ Nurliza bt Ismail Tn. Pihak sekolah berharap semua ibu bapa/penjaga dapat menghantar anak-anak mereka yang telah cukup umur untuk mendaftar di kelas pendidikan pra sekolah supaya mendapat pendidikan awal kanak-kanak secara menyeluruh. Mat Zawawi b. ANGGARAN PERBELANJAAN BIL AKTIVITI / BAHAN JUMLAH KOS (RM) 1 Belon 2 Gula -gula 3 Plastesin 4 Krayon Jumlah RM 200.