You are on page 1of 7

Statul Roman – Politica Interna si Externa

Dupa intemeierea lui, statul roman a avut parte in
decursul mai multor veacuri de o mare dezvoltare.
Fiind un stat cuceritor, a fost suspus unei permanente
cresteri a teritoriului care a avut consecinte in
evolutia sa.

POLITICA EXTERNA
Roma a fost la inceput un oras-stat. In cursul anilor
( sec. V – III i. Hr. ) ea si-a intins stapanirea intregii Italii,
avand o armata bine inzestrata si disciplinata.
Dupa ce si-a largit stapanirea in jurul cetatii, Roma a
inceput lupta impotriva etruscilor, care stapaneau nu numai
provincia Etruria, ci si provincia Latium pana in Campania,
lupta ce a durat aproape un secol. In cele din urma Etruria fu
incorporata Romei, cetatile distruse si locuitorii vanduti ca
sclavi. In acest fel romaniii isi asigura stapanirea vaii Tibrului
si legatura cu marea.
Apoi romaniii au inceput un sir lung de razboaie pentru a
cuceri pamanturi noi.
In acest timp s-au confruntat cu pericolul galilor, dar cu
greu au reusit sa scape de el.
Dupa aceea, romaniii au inceput noi cuceriri spre sud in
campiile Latium si Campania.
In Campania romaniii au intampinat rezistenta samnitilor, pe
care i-au supus prin anul 290 i. Hr..
Imediat dupa ce au devenit stapani peste Italia de mijloc,
puternicii cotropitori si-au indreptat atenti catre teritoriile
sudice ale peninsulei.
Sudul Italiei era stapanitde cetatile grecesti, dintre care
cea mai vestita era Tarentul.
Toate cetatile grecesti, dupa lansarea amenintarii, s-au
predat, in afara de Tarent.
In cele din urma aceasta din urma cetate a fost cucerita
odata si cu toata Italia de sud de catre romani.

Roma stapanea acum Italia. Hr. Roma s-a luptat cu Macedonia pe care o transforma in provincie romana in 148 i. Roma va mai duce razboaie de cucerire a Galliei. Avand o armata bine organizata. Roma a trecut la noi cuceriri. Spania. ). Roma a capatat control asupra bazinului apusean al Marii Mediterane. Hr. in urma razboaielor impotriva lui Mitriade. In urma celor 3 razboaie punice. iar dupa trecerea la pricipat.. In cele din urma. datorita celor doua razboaie daco – romane . Hr. care o despartea de Sicilia. regele Pontului. Grecia si. dupa cum am mai spus. Aceeasi soarta o va avea si Moessia in anul 15. ). Mai tarziu.. Astfel. supune si Grecia pe care o transforma de asemenea in provincie romana. Pannonia este transformata in provincie romana. Hr. cu care se invecina. Apoi in 146 i. In continuare. pana la stramtoarea Mesina. In Dobrogea este fixat controlul roman in urma expeditiei condusa de Licinus Crassus din anii 29 – 27 i . Pergamul. Hr. statul roman si-a indreptat atentia catre bogata Sicilie. Macedonia. Apoi romaniii au trecut in Asia Mica si au incorporat statului roman regatul Pergamului ( 130 i . Inca din timpul lui Augustus vom vedea un mare interes din partea romanilor pentru teritoriile bogate din nordul Dunarii. transformand Cartagina in provincia romana Africa in 146 i. statul roman ajunsese sa stapaneasca intreaga Italie. Ea era acum cea mai mare putere in Mediterana.. cea mai importanta anexiune din aceasta perioada fiind. devenind stapana Marii Mediterane. se va fixa granita pe Dunare prin alungarea germanicilor. Egiptul. o parte din Gallia. in jurul anului 270 i. in timpul lui Caesar. Hr. Dupa cucerirea Italiei statul aristocratic roman s-a intarit. In anul 9 d. transformandu-l in provincia romana numita Asia. Hr. Pentru a cuceri si bazinul rasaritean al aceleiasi mari. Hr. Cucerirea regatelor elenistice este finalizata de Octavianus prin anexarea Egiptului ( 30 i . Hr. ). in Asia Mica. dandu-i-se numele de Ahaia. Africa de nord. Roma anexeaza in intregime Asi Mica si Siria ( 63 i. si apoi la imperiu se va finaliza ocuparea Peninsulei Iberice..

Consulii comandau armata. Nemultumiti de unele reforme facute in timpul regalitatii in favoarea plebeilor. cand era nevoie sa se ia hotarari imediate. Roma isi incepe inceata dar sigura decadere. Administratia si armata romana se vor retrage continuu pana cand se va ajunge doar la acest umil teritoriu. luptelor interne pentru putere si noilor popoare ce faceau neincetat presiuni la granitele imperiului imperiul s-a redus pana aproape la teritoriile de la care plecase. la conducerea Romei adunarea poporului a ales doi consuli. convocau si prezidau senatul si adunarea poporului si judecau cele mai mari procese. Partea de rasart se va greciza si va mai rezista inca 100 de ani. Augustulus. In primele secole ale existentei sale. Roma a mai avut confruntarea dintre plebe si patricieni. se alegea un conducator numit dictator. Arcadius si Honorius. Hr. Pe langa lupta pentru suprematie in Italia. In timpuri de mare primejdie. Datorita greutatii administrarii. Datorita imensitatii sale. Partea apuseana va cadea in anul 476 prin alungarea ultimului imparat roman. patricienii l-au inlaturat pe ultimul rege si au instaurat republica in anul 509 i. Dupa aceasta cucerire. cand va avea loc caderea Constantinopolului. pana aproape de Peninsula Italica. In locul regelui. pana in 1453. proastei administrari. pe timp de un an.101 – 102 si 105 – 106 Dacia este transformata in provincie romana. Roma a avut ca forma de conducere regalitatea. din randul patricienilor. . este impartit in anul 395 intre cei doi fii ai imparatului Theodosius. POLITICA INTERNA Politica interna a statului roman nu a fost cu nimic mai prejos decat cea externa. Ei nu puteau fi trasi la raspundere in timpul indeplinirii functiei lor.

. probleme religioase.. format din 300 de membri. Tiberius Gracchus este ales tribun. El urmareste refacerea ogorului public si impartirea lui la oamenii saraci. chestorii si edilii si luau hotarari obligatorii pentru plebei. . In timpul republicii.. devine Caius Gracchus tribun. . recrutati de cenzor din fostii magistrati superiori. Acesta dorea sa vanda grane la preturi foarte mici taranilor . lua hotarari in cele mai importante probleme ale statului. convocate de triburi inca din sec.. Legea celor 12 table ’’. obtin dreptul de a avea 2 tribuni si un consul. dirija consulii si diplomatia si controla activitatea tuturor magistratilor. Taranii saraciti au inceput sa se agite si sa ceara o noua impartire a pamantului. Hr. In cele din urma plebeii au obtinut unele reforme ( .Hr. Ruinarea taranimii a avut urmari dezastruoase pentru statul roman. III si II i.. fratele cel mare.. defavorizarea ’’ celor mai bogati el a fost ucis de patricieni impreuna cu 400 dintre partizanii sai..Hr. Hr. Timp de doua veacuri ( 494 – 287 i. testamente. este randul celuilalt frate sa incerce sa dea reforme. Zece ani mai tarziu. in 123 i . la Roma vom avea urmatoarele institutii politice : .adunarile poporului ( comitiile ) erau de 3 feluri :  comitiile curiate – aveau rol minor : adoptiuni. Dupa razboaiele de cucerire pe care le-au purtat romanii in sec. alegeau tribunii. Printre acestia s-au numarat si fratii Gracchi. Pana si unii dintre aristocrati isi dadeau seama de importanta problemei taranesti.senatul – organ suprem de conducere al republicii. ). Dar datorita ambitiei sale de a-i ajuta pe cei mai saraci prin . In anul 133 i .  comitiile centuriate – se adunau pe campul lui Marte si discutau probleme legate de pace si razboi  Comitiile tribute – isi aveau originea in adunarile plebeene. ) plebeii vor lupta pentru a obtine drepturi egale cu cele ale patricienilor. al V – lea i .Hr. situatia taranilor s-a inrautatit mult.

Pentru a invata cum sa ucida mai repede. dupa ce s-a asigurat ca armata romana era angajata in lupte in afara Italiei. Intre anii 90 – 88 i.Au reusit prin priceperea lui Spartacus sa scape de doua ori din mainile dusmanului. gladiatorii erau cei mai urgisiti. fiindca trebuiau sa se ucida intre ei in circ pentru a-i distra pe stapanii lor si publicul roman. Complotul lor a fost insa descoperit si pentru a nu cadea in mainile stapanilor. El dezertase cand a trebuit sa lupte impotriva poporului sau si de aceea fusese prins si facut sclav. Lor li s-au alaturat tarani saraci si sclavi si curand muntele se transforma intr-o fortareata a sclavilor. Dintre sclavi. si sa intemeize colonii in afara Italiei. insa a fost lovit in sold cu lancea. la Roma izbucneste cea mai mare rascoala a sclavilor cunoscuta in istorie. Ei vor fi invinsi de Marius si de Cornelius Sylla. Roma da dovada de diplomatie si acorda socilor mult dorita cetatenie. dandu-li-se echipament complet si solda. Aristocratii romani cereau sclavilor munci din ce in ce mai grele si-i supuneau unui tratament neomenesc. trac de origine. pune la cale rascoala. unii sclavi erau trimisi la scolile de gladiatori. avem din nou razboaiele socilor care doreau reformele lui Tiberius. datorita traiului foarte greu. acesta dorind libertate. sa acorde cetatenie populatiei din Italia. Sclavii erau exploatati sangeros. langa Neapole. Dupa cum am mai spus. In anul 73 i . Pe plan intern in anul 107 o reforma importanta i se datoreaza lui Marius si anume reforma militara pe baza careia soldatii erau recrutati si din populatia saraca a Romei. In timpul luptei Spartacus a vrut sa ajunga la Crasus. dar pana la urma ei au fost prinsi si macelariti cei mai multi. O asemenea scoala era la Capua. El s-a batut in . Hr. De aceasta data. Aici se afla si un sclav cu numele de Spartacus. Insa a fost si el ucis in tentativa sa. sa dea drept de judecata cavalerilor. el impreuna cu 78 dintre tovarasii sai pe care i-a convins ca e mai demn sa moara pentru libertate decat in luptele din circ a fugit pe Muntele Vezuvium ascunzandu-se in craterul stins al vulcanului.saraci. Sustinut de 200 de gladiatori el a pornit lugul drum catre libertate. Hr.

iar Octavian iese invingator. se instaureaza primul triumvirat. ucigand din randurile republicanilor peste 300 de senatori si 2000 de cavaleri pentru a-l razbuna pe Caesar. format din Caesar. Dupa moartea lui Crasus incep luptele pentru putere.. In anul 48 i. format din Octavian. este ucis si Caesar. i. Hr. Lepidus si Marcus Antonius Acestia incep un adevarat masacru. se instaureaza cel de-al doilea. Dar dupa retragera lui Lepidus ( 36 i . Armata republicanilor este zdrobita la Philippi in 42 i . Hr. Hr. ). ) se acutizeaza si conflictele dintre optimati ( aristocratia conservatoare ) si populari ( reformatorii ). se da lupta hotaratoare in Grecia. Hr. . incepe din nou lupta pentru putere intre Octavian si Marcus Antonius. iar dupa un secol de criza politica..Hr. iar trupul lui n-a mai putut fi gasit. in Macedonia. Octavian inaugureaza o noua forma de guvernare – imperiul. Hr. Dupa retragerea lui Sylla in anul 60 i . pastrand aparentele republicane . pana a fost taiat in bucati. In anul 44. Hr. Pompei si Crasus. Iar in 43 i. Lupta decisiva se da de aceasta data la Actium in anul 31 i .genunchi. Se pune astfel capat razboaielor civile. In acest timp ( in sec II i. iar Pompei este invins.. Hr.. Dupa aceasta. Trecerea de la republica la imperiu se va face cu prudenta. cei trei isi impart imperiul.