You are on page 1of 11

LICEUL TEOLOGIC PENTICOSTAL BETEL, ORADEA

SCOALA POSTLICEALA SANITARA
SPECIALIZAREA ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE
ANUL I ,

REFERAT
MICROBIOLOGIE

TEMA:
DEFINIREA SI CLASIFICAREA
PARAZITILOR

AUTOR:
POPA ELENA

ORADEA 2014

1

3 Cine sunt parazitii…………………………………… 3 Semnificatia parazitilor……………………………… 3 Exemple de paraziti…………………………………..6 Cai de transmitere a parazitilor………………………9 Imagine parazit………………………………………10 Concluzii finale……………………………………. 11 2 . CUPRINS Definirea parazitilor…………………………………. 4 Parazitismul…………………………………………. 5 Clasificarea parazitilor………………………………..

paraziţii sunt.Exista o insectă din familia Simuliidae . determină moartea gazdei (cel mai adesea înainte de maturitatea sexuală a acesteia) sau sterilizarea ei (castrare parazitară). de obicei. există numeroase insecte parazite şi destui viermi paraziţi. oligochete. Parazitii sunt organisme vii animale sau vegetale. numit gazda. Cine sunt paraziţii? Oamenii obişnuiesc să asocieze parazitismul cu viermii şi insectele. ci mai multe clase . cred că ar trebui să precizăm că termenul viermi nu are o acoperire în sistematica modernă. Este vorba despre fenomenul numit hiperparazitism: o specie parazită de felul ei poate fi şi ea victima unor paraziţi.nematode. mult mai mici decât gazda. Viermi este un termen generic. viermi. în schimb.la care femelele sunt hematofage (se hrănesc cu sânge) şi pot fi consideraţi paraziţi temporari ai mamiferelor - 3 . rămas dintr-o vreme în care cunoştinţele de zoologie şi de clasificare a animalelor erau într-un stadiu incipient.Numele de parazit provine din limba greaca “para” =pe langa si “sitos”=mancare. se reproduc cu o viteză mai mare decât aceasta. în general. de obicei. intuieşte destul de corect ce înseamnă un vierme parazit. Aceasta se înţelege mai bine în contrast cu termenul de parazitoid: acesta.În acest punct. vechi. făcând-o incapabilă de a se reproduce. polichete şi altele . pentru că lumea.cărora le aparţin fiinţe nevertebrate pe care le numim. Paraziţii au şi ei paraziţii lor. E adevărat. pentru uşurinţa comunicării. în clasificările zoologice de azi nu există un grup al viermilor. nu-şi omoară gazda (deşi mai sunt şi excepţii). în general. în limbajul familiar. Ce înseamnă a fi parazit? Spre deosebire de prădători. care traiesc o perioada mai lunga sau mai scurta a existentei lor in dependenta cu un alt organism viu. Parazitul. putem rămâne deocamdată la denumirea de viermi. Dar.

păduchii). limbricii. care trăiesc liber. exemplu: păduchii sau plasmodiul malariei). Cât de extins este fenomenul în lumea vie Mult mai extins decât pare la prima vedere. 4 . dar pot trăi şi în organismul uman . încep să se hrănească din corpul omizii.parazitată.) Exemple: există specii de viespi şi muşte care depun ouă în corpurile unor omizi. Paraziţii trăiesc fie pe corpul gazdei. de pildă bacterii şi virusuri. în cazul în care omul a aspirat sau înghiţit apă infestată cu aceste amoebe. în general. iar conceptul de parazitism s-a extins şi la forme de viaţă mult mai mici. au fost considerate parazite organismele "macro". În lumina cunoştinţelor de azi. Parazitismul se dovedeşte un "stil de viaţă" foarte popular: o estimare recentă sugerează o proporţie uimitoare: 40% dintre formele de viaţă ar fi parazite. de obicei. aşa fac) şi devin parazite doar dacă li se prezintă întâmplător ocazia. considerate microparaziţi (în fond. în parazitologia tradiţională. pentru a-şi parcurge cu succes întregul ciclu de viaţă. la rândul ei. nevoie de mai mult decât o singură specie-gazdă. aşa sunt căpuşele. fiinţa minusculă. Paraziţii de ieri şi de azi: multă vreme. agăţată de insectă.cu mari pagube pentru sănătatea acestuia . devorând-o şi ducând la moartea ei. odată eclozate. aveau. fie în interior (endoparaziţi . (Exemplu: amoebele din genul Naegleria. oxiurii şi alţi viermi paraziţi). pe cont propriu (şi. specii denumite paraziţi obligaţi (acestea nu pot supravieţui şi nu se pot reproduce decât ducând o viaţă parazită. având în comun faptul că. apoi.ca tenia. de un mic nevertebrat. în vreme ce altele sunt paraziţi facultativi: pot trăi liber. toate acestea sunt socotite acum macroparaziţi. şi acestia supravieţuiesc şi se reproduc doar la adăpostul şi cu resursele altor organisme) . plus câteva specii de protozoare. de culoare portocalie. într-un mod sau altul. larvele acestor insecte. la suprafaţă (şi se numesc ectoparaziţi. Există. vizibile cu ochiul liber (ca de pildă viermii paraziţi).dacă ajung acolo. Există vieţuitoare care duc o viaţă liberă ca larve şi devin parazite în stadiul de adult.

Şi fiecare dintre aceste fiinţe este. Parazitismul este o notiune ecologica. unul dintre ele fiind diversitatea. dar în aşa fel încât relaţia să dureze cât mai mult. manifestată 5 . o etapa mai mult sau mai putin perfecta de adaptare intr-un mediu favorabil. Spre deosebire de prădători. parazitul este supus unor transformari pentru adaptarea la conditiile organismului gazda. un fel de minune a naturii prin felul în care. ci din contra. motiv pentru care este necesara cunoasterea parazitilor. a gazdelor lor. care dau măsura adevărată a măreţiei Vieţii. nu-şi omoară gazda. şi-a dezvoltat organismul. o lume de vieţuitoare care trăiesc pe spinarea altora. derulandu-se astfel ciclul biologic al parazitului. şi Balanophora. ca specie. cu comportări şi adaptări uneori remarcabile. cu floarea roşie enormă. paraziţii. adăpost permanent. în decursul a milioane de ani. cu ciudatele lor inflorescenţe crescute pe rădăcinile plantei-gazdă) şi nenumărate ciuperci parazite. se găsesc paraziţi printre peşti şi printre păsări. ci stabilesc cu ea o legătură aparte. totuşi. a formidabilei forţe a evoluţiei. a gazdelor lor făcând din corpul acestora sursă de hrană şi. de o complexitate extraordinară. În lumea vertebratelor. Pentru a-si asigura perpetuarea propriei specii in natura. Paraziţii alcătuiesc o lume imensă. în general. există vertebrate parazite. parazitismul este mult mai puţin răspândit decât la nevertebrate. Dar spectrul parazitismului se întinde mult dincolo de insecte şi viermi. peste multe alte categorii de vieţuitoare. din care trag folos doar ei. potrivindu-l perfect acestui fel de viaţă. Dincolo de neplăcerile create gazdei de aceşti exploatatori şi de conotaţiile negative ale cuvântului “parazit”adaptări incredibile. Există plante parazite (cum sunt Rafflesia. captivantă prin multe dintre aspectele ei. precum si a corelatiilor care rezulta ca urmare a supravietuirii unui organism pe seama altui organism viu si nu reprezinta o forma degenerata de viata. Există un întreg univers al lor. există crustacee şi meduze parazite. uneori.

helminti. Pentru a-i percepe cât de cât amploarea şi complexitatea. b) paraziti ai animalelor(care se transmit si la om - antropozooparaziti) c) paraziti strict ai animalelor d) paraziti ai telor De studiul parazitilor umani si al antropozooparazitilor se ocupa parazitologia medicala. Parazitii se pot clasifica dupa mai multe criterii:  dupa natura gazdei parazitate a) paraziti umani. fără a intra în profunzimea detaliilor legate de adaptările paraziţilor. care arată până unde poate merge natura. artropode b) paraziti vegetali: fungi  dupa localizarea parazitilor a) ectoparaziti(care traiesc pe suprafata tegumentului uman): 6 . în materie de adaptări. iar de studiul parazitilor telor se ocupa parazitologia agricola. Enumeram cateva aspecte si clasificari ale parazitismului. de studiul parazitilor animalelor se ocupa medicina veterinara.atât prin varietatea adaptărilor.  dupa natura parazitului a) paraziti animali: protozoare.de soluţiile evolutive găsite de ei pentru a-şi sili gazda să-i suporte şi pentru a-şi rezolva problemele hrănirii şi ale reproducerii cu minim de consum energetic. cât şi prin multitudinea de grupe cărora le aparţin vieţuitoarele cu pricina.

Heteroptere  dupa efectul parazitilor a) paraziti incolini: folosesc organismul uman doar ca mediu de viata(Entamoeba coli. la persoanele imunocompromise. Persoanele asimptomatice parazitate cu paraziti conditionat patogeni sunt considerate purtatori de paraziti si joaca un rol important in diseminarea parazitozei. e)paraziti patogeni: paraziti a caror prezenta in organis  dupa specificitatea parazitara se disting a) paraziti stricti: paraziti adaptati doar la o singura gazda definitiva. Pediculus . Entamoeba hystolitica. Trichomonas intestinalis) b) paraziti comensali: traiesc in organismul uman fara a-i produce perturbari(Candida. care nu pot trai la o alta gazda definitiva(Tenia. in special la pacientii cu AIDS: Pneunocystis carinii. PLasmodium) 7 . adesea letale. Toxoplasma gondii. Candida. Trichomonas vaginalis) c) paraziti conditionat patogeni: paraziti comensali pot deveni patogeni in prezenta unor factori favorizanti. Giardia intestinalis. d) paraziti oportunisti determina parazitoze simptomatice sau cu evolutie clinica usoara la persoanele imunocompetente si boli grave. Acarieni . Criptococcus. Criptosporidium .

8 . datorita gravitatii lor potentiale si necesitatii instituirii terapiei corespunzatoare(amibiaza. dar cu incidenta crescuta si tendinta spre evolutie cronica(helmintoze umane. tripanosomiaza). ca urmare a intensificarii migratiei umane si a mijloacelor rapide de transport actuale. dar ocazional pot fi intalniti si in zonele temperate. Este important sa fie cunoscute. b) parazitii intalniti in zonele tropicale produc parazitoze endemice sau epidemice in aceste zone. prezentand insa si stadii de viata libera(Strongzloides stercoralis) c) paraziti facultativi: in mod normal au o viata saprofita. Trichinella) b) paraziti temporari: o parte din viata lor se desfasoara in stare parazitara. unele protozooze). b) paraziti cu specificitate relativa: care pot trece de la o gazda la alta mai mult sau mai putin usor(insecte hematofage vectoare ale bolilor commune omului si animalelor)  dupa evolutia ciclului biologic exista a) paraziti permanenti: intrega lor existenta se produce in una sau mai multe gazed(Tenia. dar uneori pot invada organismul uman(Aspergillus)  dupa repartizarea geografica a) parazitii intalniti in zonele temperate determina parazitoze moderate ca manifestare clinica. unele prezentand un caracter de extrema urgenta (accesul pernicios din malariemul uman declanseaza perturbari mai mult sau mau putin grave). micoze.

Exista cai digestive de eliminare prin materiile fecale. Cunoasterea lor prezinta un dublu interes. pulmonare. cutanate. Cunoasterea de ansamblu a elementelor ciclului biologic parazitar este indispensabila pentru cunoasterea si intelegerea modului de producere a unei boli parazitare. micoze)  transcutanate active (strongiloidoza. anczlostomiaza. criptococoza) Cai de eliminare. permitand alegerea modalitatilor de optime de diagnostic parazitologic si a masurilor de profilaxie colectiva. CAI DE TRANSMITERE A PARAZITILOR- Se disting: Cai de patrundere a parazitilor in organismul uman. urinare. malarie – transmitere prin vector hematofag) pulmonare (pneumocistoza. amibiaza)  cutanate. mucoase passive (trichomoniaza. Principalele cai de patrundere sunt:  digestive (helmintioze. giardioza. a modalitatilor de intrerupere a ciclului si de evitare a contaminarii umane. 9 . aspergiloza.

Imagini. capusa sau (ixodida) 10 .

Oricât ar părea de ciudat. plin de surprize şi promisiuni ale unor descoperiri uimitoare. reprezintă un motor al evoluţiei. oferă prilejuri pentru transferul de material genetic între specii şi. cu diferenţe uneori greu de sesizat şi cu gradaţii subtile. S-ar părea că prezenţa paraziţilor în organism antrenează. Astfel. cumva. Paraziţii contribuie într-o măsură imensă la biodiversitatea planetei. mai avem atâtea lucruri de aflat despre ei. a scăpa pentru totdeauna de speciile parazite de pe Pământ nu ar fi lucrul cel mai de dorit. sistemul imunitar. în unele cazuri. In concluzie in lumea vie exista un continuum de forme ale relaţiei de parazitism. Cercetări recente sugerează că prezenţa unor paraziţi în corpul său poate.Existenţa acestui continuum este o expresie a evoluţiei. iar vieţuitoarele sunt aşa cum sunt pentru că s-au adaptat la nişte situaţii şi nu ca să ne fie nouă uşor să le categorisim . Iată unul dintre aspectele ce trebuie şi merită explorate şi unul dintre motivele pentru care ar trebui să ne pară bine că n-am reuşit să exterminăm toţi paraziţii: se pare că relaţia om-paraziţi nu este întotdeauna absolut dăunătoare gazdei (specia umană).în ciuda impresiilor noastre negative despre ea .. forţând gazdele să se adapteze pentru a rezista. în fond.are multe de oferit oamenilor. E o dovadă că lumea paraziţilor .. specialiştii de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) au motive să creadă că infestarea controlată cu anumiţi viermi paraziţi ar putea reprezenta un tratament eficace pentru scleroza multiplă. între contactul cu anumiţi paraziţi şi predispoziţia la bolile autoimune. şi nu numai sub raportul unor studii menite să ne arate cum să scăpăm de ei. să aducă beneficii omului. evoluţia e un fenomen natural şi are propriile ei legi. Şi apoi. Acolo e un univers întreg de cercetat. incomplet elucidate. cât mai rapid şi cu costuri cât mai mici. Tot mai multe studii indică existenţa unei legături complexe. 11 . dificl de incadrat intr-o categorie sau alta. asigurând funcţionarea corectă a acestuia în cursul vieţii.