You are on page 1of 8

Εφερμοσμένα Μαθηματικά Φεβρουάριος 2015

22 Φεβρουαρίου 2017
1 Θέματα Ατρέα
1.1 ΄Ασκηση 1
π
z 4 = (−i)2i = e2ilog(−i) = e2i[ln(−i)+i(− 2 +2κπ)] = eπ−4κπ = eπ(1−4κ) ⇒
q
2λπi
√4 λπi
⇒ z = 4 |eπ(1−4κ) |e 4 = eπ(1−4κ) e 2
με κ∈ Z ,λ=0,1,2,3
΄Αρα

 √
4

 √ eπ(1−4κ)
4
i√eπ(1−4κ)

z= 4
,κ ∈ Z
 −√

 eπ(1−4κ)
4
−i eπ(1−4κ)

1
1.2 ΄Ασκηση 2
α)
y


π/3
x

−π/4

β)
 √
f (z) = 2 z = 2z 1/2
z = |z|eiArg(z)
Arg(z)
f (z) = (|z|eiArg(z) )1/2 = 2|z|1/2 ei 2

Arg(f (z))
z }| {
Arg(z)
i
f (z) = 2(|z|eiArg(z) )1/2 1/2
= 2|z| e 2
| {z }
|f (z)|

• Arg(f (z)) = Arg(z) ⇒ π6 6 Arg(f (z)) 6 5π
2 √ 6
• |f (z)| = 2|z|1/2 , |f (z)| 6 2 2

√ π 5π
΄Αρα f (Ω) = {|f (z)| 6 2 2, 6
6 Arg(f (z)) 6 8
}

2
γ)
I Z π
f (z) dz = 2eit/2 ieit dt = [γ(t) = eit , t ∈ (−π, π], γ 0 (t) = ieit ]
|z|=1 −π
" 3t

π
2iei 2
Z  
i 3t 3i 3π 3π 8i 3π 8i
= 2ie 2 dt = 3i = (ei 2 − e−i 2 ) = sin =−
−π 2
4i 3 2 3
−π

1.3 ΄Ασκηση 3
Ηf (x+yi) = u(x, y)+iv(x, y) είναι αναλυτική στο E → Cauchy−Riemann →
ux = vy , uy = −vx


aux + bvx = 0
au + bv = c ⇒ ⇒
auy + bvy = 0

         
u v a 0 ux −uy a 0
⇒ x x = ⇔ =
uy vy b 0 uy ux b 0

Ισχύει ότι a, b ∈ C ,με |a|2 + |b|2 6= 0 (1).Επομένως για το παραπάνω σύστημα
έχουμε ότι

ux −uy 2 2
uy ux = ux + uy = 0

αφού αν ήταν 6= 0 θα είχαμε μοναδική λύση του συστήματος ,τη μηδενική(ομογενές
σύστημα) το οποίο είναι άτοπο λόγω της (1).΄Ετσι ux = uy = vy = vx = 0
λόγω Cauchy − Riemann και fx = ux + ivx = 0 ⇒ f = constant στο E

3
1.4 ΄Ασκηση 4
ez − cos(z)
I
I= dz
C (z − i)(z − 2)4 sin2 (z)
ez −cos(z)
Θεωρούμε την f (z) = (z−i)(z−2)4 sin2 (z)
,z ∈ C − {0, 2, i}.
y

1

−i i
x
1

−1

Το z1 = 0 είναι και το z2 = i είναι απλοί πόλοι,ενώ το z3 = 2 ∈
/ C(οπότε δεν
μας αφορά).΄Αρα:

π πi(ei − cos(i))
I = 2πRes(f, 0) + πRes(f, i) = − +
8 (2 − i)4 sin2 (i)
z(ez − cos(z)) i
Res(f, 0) = lim 4 2
=
z→0 (z − i)(z − 2) sin (z) 16
Αφού
ez − cos(z) DeL0 Hospital ez − sin(z)
lim ======= lim =1
z→0 sin(z) z→0 cos(z)
z DLH 1
lim === lim =1
z→0 sin(z) z→0 cos(z)

1 1 i
lim 4
= =
z→0 (z − i)(z − 2) (−i)16 16
i)(ez − cos(z))
(z− (ei − cos(i))
Res(f, i) = lim =

i)(z − 2)4 sin2 (z)
(z−
z→0  (i − 2)4 sin2 (i)

4
1.5 ΄Ασκηση 5
2
f (z) = (2z 2 − z)e z−2
Γενικά έχουμε ότι :

• (2z 2 − z) = 2(z − 2)2 + 7(z − 2) + 6
∞  n
2 X 2 1
• e z−2 =
n=0
z − 2 n!
΄Αρα:
∞  n !
2 X 2 1
2(z − 2)2 + 7(z − 2) + 6 =

f (z) = e z−2 =
n=0
z − 2 n!

1   1 2 
2(z − 2)2 + 7(z − 2) + 6 + 2(z − 2)2 + 7(z − 2) + 6 +

=
0! 1! z − 2
2
1 2 2
 1 23
2(z − 2)2 + 7(z − 2) + 6 +. . .
  
+ 2
2(z − 2) + 7(z − 2) + 6 + 3
2! (z − 2) 3! (z − 3)
Συνεπώς:
2 × 6 22 × 7 23 × 2 86
Res(f, 2) = + + =
1! 2! 3! 3

5
1.6 ΄Ασκηση 6
Θέλω τη σειρά Laurent με κέντρο το z0 = i ∀z : 2 < |z − z0 | < 3

2iz + 3 − i 2z − 3i − 1 2z − (1 + 3i) z−i 3+i
f (z) = 2
= 2 = = +
iz + z + 6i z − iz + 6 (z + 2i)(z − 3i) 5(z + 2i) 5(z − 3i)
∞ n ∞  n
(7 − i) X z−i (3 + i) X 2i
f (z) = + ⇒
15i n=0 3i 5(z − i) n=0 z − i
∞  n ∞
(1 − 7i) X z − i (3 + i) X (2i)n
⇒ f (z) = +
15 n=0 3i 5 n=0 (z − i)n+1

1.7 ΄Ασκηση 7
A, B, C > 0 |f (z)| 6 A|z|2 + B|z| + C
Αν f πολυώνυμο το πολύ 2ου βαθμού f (z) = az 2 + bz + c, a, b, c ∈ C τότε
f 0 (z) = 2az + b, f 00 (z) = 2a, f (3) (z) = 0

n!Mr
΄Εχουμε ότι : |f (n) (z)| 6 Rn
και

Mr = max{|f (z)| : |z − zo | = R}
| {z }
z = zo + Reiθ

Αρκεί νδο f (3) (z) = 0, ∀z ∈ C

|f (z)| 6 A|z|2 + B|z| + C = A|zo + Reiθ |2 + B|zo + Reiθ | + C 6

6 A(|zo |+R|eiθ |)2 +B|zo |+BR|eiθ |+C = A|zo |2 +2AR|zo |+AR2 +B|zo |+BR+C ⇒
3!(A|zo |2 + 2AR|zo | + AR2 + B|zo | + BR + C) R→∞
⇒ |f (3) (z)| 6 →
R3
⇒ |f (3) (z)| 6 0 ⇒ f (3) (z) = 0

6
1.8 ΄Ασκηση 8
Z ∞
dx
I= , a>0
−∞ (x2 + a2 )2 (x − 1)
1
θεωρώ την f (z) = (z 2 +a2 )2 (z−1)
΄Εχω ότι

lim zf (z) = 0
z→+∞

Η f έχει τρεις πολους.

• z0 = 1 απλός ,στον πραγματικό άξονα

• z1 = ai διπλός ,στο άνω ημιεπίπεδο(a > 0)

• z2 = −ai διπλός ,στο κάτω ημιεπίπεδο(a > 0)
2
΄Αρα I = 2πiRes(f, ai) + πiRes(f, 1) = − 2a(3a +1)π
3 (a2 +1)2

2
 
(z−1) 1


• Res(f, 1) = lim = (1)

 2
(z−1)(z
z→1  + a2 )2 (1 + a2 )2
 2
0
(z−ai)

• Res(f, ai) = lim 
2 2
=
z→ai (z− ai)

 (z + ai) (z − 1)
2(z + ai)(z − 1) + (z + ai)2 4ai(ai − 1) + (2ai)2
= lim − = =)
z→ai (z + ai)4 (z − 1)2 −(2ai)4 (ai − 1)2
−2 1 2(−ai − 1) (−ai − 1)2
= − = 3 2 − (2)
(2ai)3 (ai − 1) 4(ai)2 (ai − 1)2 8a i(a + 1) 4a2 (a2 + 1)2
πi π(−ai − 1) πi(−ai − 1)2
(1), (2) ⇒ I = + − =
(1 + a2 )2 2a3 i(a2 + 1) 2a2 (a2 + 1)2
πi(2a3 ) + π(−1 − ai)(a2 + 1) + πi(1 + ai)2 a
⇒I=
2a3 (1 + a2 )2
π(−a2 − 1 − a3 i − ai) + π(ia − 2a2 − a3 i) + πi(2a3 ) (3a2 + 1)π
⇒I= =− 3 2
2a3 (1 + a2 )2 2a (a + 1)2

7