You are on page 1of 8

VISOKA POSLOVNA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA

VLADIMIRA PERIĆA VALTERA 4
NOVI SAD

Seminarski rad
iz predmeta Elektronski sistemi plaćanja

Online kupovina iz inostranstva
na primeru kompanije ASOS

Mentor: dr Branko Latinović Student: Dragan Vujanov
FR 226/13

Novi Sad, 2017.

1

čestim popustima. Početna stranica sajta ASOS Za rezidente u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj poštarina je besplatna. obuću i odeću za trudnice. Veoma je popularna i mnogi se širom sveta. Isporuka je u roku od 6 do 12 radnih dana. robom u veličinama koje se ne mogu naći u Srbiji i kozmetikom koje nema na našem tržištu. 1. ali se u vreme praznika kao što je Božić. ali s druge strane. Ističu se sa dobrim kvalitetom robe. pa je kupovina 2 . pa je tako većina kozmetičkih proizvoda ne isporučuje na teritoriju Srbije. ASOS ima česte promocije. godine u Velikoj Britaniji. najveća onlajn prodavnica odeće. Uvod Kompanija ASOS. kozmetiku i aksesoare. a za ostale je podeljena po zonama. i stalno je nešto na popustu. Što se robe tiče. Poštarina za Srbiju besplatna je ako se poruči roba u vrednosti većoj od 15 evra. snabdevaju upravo u ovoj online prodavnici (Slika 1). isporuka može i odužiti. Kao najveća nezavisna online modna i kozmetička kuća sa sopstvenom linijom proizvoda i preko 40 000 brendova u ponudi ima žensku i mušku odeću i obuću. obuće i aksesoara u Evropi. i sve više u Srbiji. osnovana je 2000. Slika 1. postoje ograničenja.

Slika 2: Skladište ASOS-a u Amsterdamu Da bi se kupovalo preko ovog sajta. najlakša je konverzija u evro. detaljne podatke: ime. i tek kad se kupac odluči na koji će način plaćati robu. DK Visa. poput PayPal naloga ili broja kreditne kartice.veoma povoljna. prezime. potrebno je pre svega otvoriti nalog. poput domaćeg ishop. te se korisnik prilikom kupovine mora odlučiti na koji će način plaćati poručenu robu. Za one koji se plaše da kupuju na neviđeno. To znači da se skraćuje vreme čekanja na određeni proizvod jer ASOS prikazuje robu koju ima na skladištu (Slika 2). te su 3 . ASOS nudi preciznu tabelu veličina. jer ima i dizajnerskih modela na velikim popustima. MasterCard. pa ne mora naknadno da traži upit od proizvođača da li to što prodaje zaista i ima na zalihama. U rubrici “Način plaćanja” ponuđeni su svi sistemi plaćanja koje ASOS koristi.rs. ASOS prima Visa. a može se plaćati preko iDeala i PayPala. ASOS je onlajn prodavnica. a prilikom pregleda proizvoda korisnik bira u kojoj valuti će mu se iskazati cene robe. nije samo posrednik između kupca i stvarnog prodavca. već zarađuje tako što robu nabavlja na veliko i prodaje širom sveta. alternativna adresa (u slučaju da iz nekog razloga niste na adresi koja vam je upisana na kreditnu karticu). za razliku od nekih virtuelnih prodavnica. Za kupovinu karticom potrebno je da korisnik ima devizni račun i elektronsku karticu ili kreditnu karticu. Ne postoji način plaćanja pouzećem. pošto se plaćanje svakako obavlja u evrima. naročito ako se hoće kvalitet. American Express. Ova kompanija veoma se ozbiljno odnosi prema zaštiti podataka. ali. Za nas. On sadrži korisničko ime i šifru. otvara mu se polje sa dodatnim pitanjima. tačna adresa.

i klikne na plati. osiguravajući transakciju tako da su eventualne prevare svedene na minimum. frilensera. tvriteraša. potrebno je otvoriti nalog. fizičkoj adresi . svih onih koji su sa nestrpljenjem čekali dolazak ove kompanije. Plaćanje PayPal sistemom PayPal je u Srbiji. dovoljno je da ima novac na kartici i otvoren PayPal nalog. i pre nego što je zvanično omogućio korišćenje svojih usluga. broju telefona. potrebno je upisati i podatke o kartici preko koje će se obavljati PayPal transfer. imenu i prezimenu. 2. Dakle.svi upisi zaštićeni. preduzimača. naime. Da bi se plaćalo preko PayPala. PayPal. T5reba proveriti URL kako bi se videlo da li je korisnik zaista 4 . kao i od korisnika prema ASOS-u. Treba znati da se PayPal login podaci ne ostavljaju nigde osim na PayPal stranicama. bio česta tema blogera. PayPal sistem plaćanja Da bi korisnik plaćao robu putem PayPala. medija. dozvolio i prodaju iz Srbije preko svog sistema. Slika 3. Nakon što na sajtu na kojem kupuje prođe kroz klasičnu formu za kupovinu i odabere PayPal kao način plaćanja (umesto kartica i ostalih sistema). služi kao posrednik između kupca i banke. Trebalo je da se sačeka nekoliko godina pre nego što je PayPal. otvara se PayPalova stranica za autorizaciju plaćanja. i to s obe strane: i od ASOSA prema korisniku. a sistem je sličan kao onaj na ASOS-u. osim kupovine. pored podataka o mejl adresi. Pojedinci su korišćenje ovih servisa započeli i pre nego što je to zvanično bilo dostupno i to tako što su kartice domaćih banaka povezivali sa PayPal nalogom odabirom Hrvatske kao države u PayPal sistemu.

a biće potrebno da korisnik uloguje i potvrdi plaćanje. kartice deviznog (a-vista) računa – u suštini i ovo je debitna kartica. Ukoliko je transakcija problematična. ali se razlikuje od one koja je vezana za tekući račun. Na samoj stranici nalaziće se kompletan opis transakcije sa leve strane i login forma sa desne. Kada se plaćanje obavi. korisnika vraćaju na stranicu trgovca od kojeg je kupio robu. među kojima je i ASOS. Vrste kartica i sistemi plaćanja na ASOS-u 5 . Nakon toga PayPal šalje e-mail obaveštenje o transakciji. Sve ove kartice. debitne kartice (kartice tekućeg računa). Kupljeni proizvod koji ne odgovara specifikaciji može se vratiti u roku od 45 dana. ako je putem njih omogućeno plaćati na internetu. iako je kartica u banci direktno vezana za PayPal račun. moguće je povezati sa PayPal nalogom (Slika 4). PayPal je osmislio čitav niz bezbednosnih procedura i zaštita. u nšaem slučaju. 3. Plaćanje karticama Postoji više vrsta platnih kartica: kreditne kartice. Primera radi. preporučuje se kupovina sa takozvanih “trusted websites”. kupac može da se osigura od krađe tako što prebacuje samo male svote na nju ili je drži praznu. sve dok nema potrebu za nekom kupovinom. Slika 4.otišao na PayPalu stranicu. internet kartice. Naravno. na stranicu ASOS-a. može se zaustaviti u roku od 72 sata.

Takođe. Ovom karticom. 6 . Internet kartice namenjene su isključivo za plaćanje na internetu i korišćenjem ove kartice ne može se otići u minus. plaši neiskusne korisnike i uvek je lepo. Preporuka je da se novac na nju uplaćuje pre samog plaćanja i time minimizuje mogućnost greške ili zloupotrebe. Kada je kupac upisao sve podatke i kliknuo na “plaćanje”. ako je sve u redu i ima dovoljno novca. skida novac sa računa. a s računa. Često uz ovaj račun ide i određena kamata na štednju. moraće da upiše njen broj. a najveća prednost ovog tipa računa u odnosu na ostale je to da je jedini na koji možete primati uplate iz inostranstva. Ovu vrstu kartice. pa je zbog kursne razlike potrebno ostaviti na kartici malo više novca. jer se svaka transakcija prema inostranstvu obavlja u evrima. smanjiti i mogućnost greške. Debitne (uz tekući račun) i kreditne kartice se svakako mogu lako i bezbedno koristiti na internetu. Banka dalje obaveštava kupca o transakciji. Ovaj broj neće ostati zapamćen na nalogu korisnika. za razliku od Internet kartice. pored uštede. dovoljno je samo promeniti taj upis). dakle vrsta računa na kojem možete čuvati sredstva u stranim valutama. Ipak. ASOS kontaktira banku da verifikuje podatke i. već će on morati da ga upiše prilikom svakog plaćanja. problem može da bude i odvajanje dovoljno novca za kupovinu. ne morate ni u banku. za posedovanje ovih kartica plaća se mesečno održavanje. Ako se kupac odluči da svoju robu na ASOS-u plati karticom. rok do kojeg važi (kad se kartica produži. osim ako nije devizni. te da debitna najčešće ide uz mogućnost odlaska u minus po računu. a činjenica da kreditna kartica dolazi uz odobreni kreditni limit. kada je odobren. možete koristiti i za plaćanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu na prodajnim mestima. je (logično) devizni račun. No. konvertuje u dinare. kao i trocifreni sigurnosni broj sa zadnje strane kartice (CVC/CSC/CVN/CVV). ako je novac na njoj. kako bi se kupovina obavila. kada je roba krenula iz skladišta. Uz ovaj račun dobijate i karticu. kao i za podizanje novca na bankomatima! Dakle. ASOS na e-mail obaveštava kupca o svim daljim koracima: kad je primljen nalog za kupovinu. kao što je slučaj i sa Internet karticom. ne može se ući u minus te je i ovde minimalna verovatnoća greške ili zloupotrebe. a svi dalji koraci vezani za isporuku robe mogu se naći na kupčevom nalogu na ASOS-u. A-vista devizni račun (na srpskom – račun po viđenju).

n. lica u Pošti Srbije. 7 . prilikom eventualnog oštećenja ili gubitka paketa. Problemi s plaćanjem i isporukom Paket se. besplatni način isporuke standardnom poštom ujedno je i najrizičniji: standardne pošiljke u UK i Srbiji ne označavaju se jednako. Ako je kupac poručio robu u svoti većoj od 50 evra. gde se paket može pratiti. Međutimj. sve tri opcije su rešive. ni to ne znači da će paket u Srbiji stići na vreme. Pošta Srbije. 5. PDV se plaća po ulasku u našu zemlju. može oštetiti. To nije slučaj sa takozvanom “ekspres isporukom”. naravno. može pokrenuti postupak tužbe nadležnom sudu protiv n. Slika 5. ako cena robe sa PDV-om pređe 50 evra. plaća se i carina. Načini isporuke Nažalost. Napomene Roba na ASOS-u za kupce iz inostranstva prodaje se bez PDV-a. 4. po našim pravilima. pa tu pošiljku nije moguće pratiti jednom kad uđe u Srbiju. zagubiti ili ukrasti. No. ne vraća novac. ona nije nadležna ni za jednu. Što se ASOS-a tiče. niti pruža obaveštenje o sudbini paketa. zbog neusklađenosti propisa. ako uopšte stigne. Takođe. bar sa ASOS-ovog sajta. što se Pošte Srbije tiče.

8 . Pažljivim izborom pouzdanih sajtova i načina plaćanja kupac se može osigurati protiv eventualnih zloupotreba. kupac mora dobro da odmeri eventualnu korist i štetu. i ova ima svoje prednosti i mane i. zbog gužve ili nekog neočekivanog događaja (ASOS-ovo skladište u Amsterdamu izgorelo je u velikom požaru pre dve godine). treba voditi računa o tome da poštanski sistem još uvek nije dovoljno dobro uređen. pre nego što se u nju upusti. te da može da se desi da kupac poručene stvari nikad ne vidi. veliki izbor kvalitetne robe i promo popusti veoma su isplativi kad je u pitanju ovaj način kupovine. Zaključak Kupovina iz inostranstva preko online sajtova specijalizovanih za prodaju određene vrste robe može da bude pozitivno iskustvo. Slika 6. Ipak. s druge strane. 6. ima dobru korisničku službu. Standardni paket ASOS-a ASOS. i jednom kad kupac prođe generička pitanja poput “da li su vaše komšije možda uzele paket ili ga je poštar bacio iza kante za đubre”. može se dogovoriti s korisničkom službom o načinima vraćanja paketa i povraćaja novca (Slika 6). Slična stvar desiće se i ako je paket oštećen u transportu. a ako se kupcu ne dopadne ono što je kupio. i tako zaštititi novac i svoje podatke. ali i izvor nesanice. vratiće novac kupcu. ili da ih. Takođe. Kao i svaka kupovina. dočeka s velikim zakašnjenjem.