Arahan : Jawab semua soalan dalam Bahagian A, Bahagian B (i), dan Bahagian B (ii).

Bahagian A
(25 Markah)

1. Dalam setiap ayat di bawah, terdapat satu kesalahan tatabahasa. Gariskan
kesalahan tersebut dan tulis jawapannya pada ruangan yang disediakan. Anda
tidak perlu menyalin ayat itu semula.

i) Saiful tidak menghadiri kelas tambahan hari ini kerana mengikut keluarga ia ke
kampung.

______________________________________________________________________

ii) Perbuatan sesetengah media masa yang menggunakan bahasa rojak dalam program
iklan amat dikesali oleh pencinta bahasa tanah air.

______________________________________________________________________

iii) Tindakan sesetengah pengusaha kedai makan menaik harga makanan semasa
ketiadaan air amat dikesali

______________________________________________________________________

iv) Ada sesetengah gulungan pemuda menentang pendapat yang dikemukan oleh ketua
pemuda itu.

______________________________________________________________________
[8 markah]

2. Dalam setiap ayat di bawah terdapat satu kesalahan ejaan. Kenal pasti dan
betulkan kesalahan tersebut. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula.

i) Menteri Pembelajaran akan merasmikan persidangan Guru-guru Cemerlang 2013 di
Hotel Permaisuri pada hari Sabtu.

______________________________________________________________________

1

________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ iv) Rancangan hiburan berbentuk Realiti semakin diminati oleh para penonton terutama yang berusia dalam lingkungan belasan tahun. ______________________________________________________________________ iii) Generasi sekarang semakin kurang semangat patriotisma. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ iii) Siaran langsung atau ulangan piala dunia mampu menyerlahkan semangat kesukanan dalam kalangan Penonton. i) Walaupun Kempen Kitar Semula giat dijalankan di malaysia namun masih banyak rakyat yang membuang sampah di merata-rata tempat. Anda perlu menyalin ayat itu semula dengan ayat yang betul. datuk seri najib razak dengan negara-negara jiran diharap berupaya menangani masalah jerebu yang saban tahun melanda negara. Kenal pasti kata nama am dan kata nama khas dalam ayat di bawah. kemudian betulkan kesalahan tersebut. ______________________________________________________________________ [3 markah] 3. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ii) Rundingan antara perdana menteri. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ [8 markah] 2 . Mereka banyak terlibat dengan gejala sosial. ii) Tembok konkrit sekolah itu runtuh semasa majlis peresmian sekolah baharu itu berlangsung.

kemudian tulis satu peribahasa yang sesuai dengan gambar tersebut.4. i) Jawapan : _______________________________________________________________ ii) Jawapan : _______________________________________________________________ iii) Jawapan : _______________________________________________________________ [6 markah] 3 . Lihat gambar di bawah dengan teliti.

Kalau dia jatuh sudah tentu lemas. Perwatakan budak perempuan yang dapat dilihat daripada cerpen di sebelah ialah 4 . setengah-setangah orang panggil melur hutan. lebih kurang sebesar sanggul ibu. aku telahpun menyambutnya. jangan takut!” Dia terus meniti hingga ke hujung. “Tidak. Mengapakah ‘aku’ mula menduga-duga perkara yang akan dilakukan oleh budak perempuan itu? ________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] 3. Bunga itu besar. Akhirnya hilang ke sebelah sana paya. Dia datang mendapatkan aku. biar bunga itu tahan lama.” (Dipetik daripada “Capa Rengat” karya Baharuddin Kahar Dalam antologi Gema Sepi Gadis Genius. Senaraikan ciri-ciri bunga capa rengat seperti dalam petikan. nanti kau jatuh!” aku menjerit apabila melihat tangannya tergewang-gewang meniti batang cenderai. Tidak lama kemudian budak perempuan itu muncul. Aku berasa agak ngeri juga. Pada tangannya terdapat sejambak bunga bertampuk ungu dan berkelopak putih.” “Emm…wangi…tapi tentu bunga itu akan layu. Tanpa kusedari. “Ooh. kau renjis-renjislah.” “Taruhlah di dalam botol berisi air . ________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [3 markah] 2. “Hei…. Aku yakin air paya di bawah itu sudah pasti dalam. Dewan Bahasa dan Pustaka) 1. Dia kemudian melompat lalu memijak pulau kecil yang diserabuti benta itu. Dia tiba-tiba berenang masuk paya dan menaiki batang cenderai tumbang yang menganjur ke pulau kecil di tengah-tengah paya itu. dan mula menduga-duga perkara yang hendak dilakukannya. Bahagian B (i) (15 Markah) Baca petikan di bawah dengan teliti dan kemudian jawab soalan-soalan yang berikut. cantik! Bunga apa ini?” “Capa rengat. Aku menunggu-nunggu.

Apakah peristiwa yang berlaku pada klimaks cerpen Capa Rengat? ________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [5 markah] Bahagian B (ii) (25 Markah) 5 . Apakah pengajaran yang paling sesuai dalam petikan? ________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [3 markah] 5. ________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] 4.

Di Sebalik Wajah karya Abang Saifuddin Abang Bohari Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji. (Sila gunakan kertas jawapan yang lain jika ruang jawapan yang disediakan tidak mencukupi) I. Jawapan anda hendaklah berdasarkan satu daripada novel yang anda telah kaji di Tingkatan 2. Wira Persona Avatari karya Ahmad Zaki Abu Bakar II.1. Lestari Bukit Menghijau karya Syed Mahadzir Syed Ibrahim III. ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ [5 markah] 6 . Erti Sebuah Pengorbanan karya Zaihanim Zainal Abidin IV. huraikan secara ringkas synopsis novel tersebut.

.-----------------------------------------------------------soalan tamat-------------------------------------------------------------- Disediakan oleh. (FARIDAH HJ. ISMAIL) KETUA PANITIA BM Disahkan oleh. ………………………………… (CHRISROGER SHAMSUDIN) GURU MP Disemak oleh. (WONG JINQ CHINN) KETUA BIDANG BAHASA 7 . …………………………. ……………………….