You are on page 1of 4

Reabilitarea functiei temporo-mandibulare cu aparate chirurgicale

mobilizatoare personalizate

- Afectarea musculara este afectarea extracapsulara
- Afectarea meniscului este afectarea intracapsulara
- Excitatia musculara este urmata de contractii patologice care induc
presiuni intra-articulare
- Disfunctia articulara primara induce contractii reflexe dureroase ale
muschiilor
- Disfunctia articulara e urmata de modificari morfologice care, dupa
cronicizare, induc afectare musculara si inflamatie articulara
- Daca afectarea musculara persista, induce hipomobilitate mandibulara
- Inflamatia cronica articulara induce hipomobilitate mandibulara
- Traumatismele, de orice natura, induc suferinte ale tuturor componentelor
articulare
- Pacientii pot suferi afectari concomitente ale structurilor cu tablou clinic
complex
- Diagnosticul si tratamentul sunt dificile prin complexitate

Stabilirea conduitei terapeutice:

o Tratamente simptomatice
o Tratamente etiologice: foarte important sa descoperim cauza
o Tratamente initiale

Conduita terapeutica secundara

- Este o terapie definitiva
1. Tratamentul gnatologic: ocluzie functionala, habituala, fara malocluzii,
fara contacte premature si interferente
2. Tratamentul durerii: infiltratii(anestezic-xilina, corticosteroizi), kineto-
terapie etc
3. Tratamentul psihotrop
4. Tratamentul functional si kinetoterapia
5. Tratamentul prin infiltratii
6. Tratamentul balneofizioterapeutic
7. Tratamentul farmacologic: miorelaxante

Limitarea deschiderii gurii

 Constrictia primara=trismus
 Constrictia permanenta
o Osteoarticulara
 Articulara
 Extra-articulara: calusuri vicioase, cauze tumorale, post-
iradiere, hipertrofie idiopatica coronoida
o Tesuturi moi
 Bride cicatriciale(dupa arsuri, operatii)
 Hematoame calcifiate ale muschiului temporal
 Miozite osifiante progresive
o Mixte: sechele post-traumatice

Gutiera mandibulară 3. ic de lemn  Mobilizatoare prefabricate: o Pons-Martin: gutiere gonflabile o Lebedinski : actionare cu elastic si indicator al amplitudinii deschiderii gurii o Heister: actioneaza ca o parghie.  Anchiloza temporo-mandibulara Tratamentul limitarii deschiderii cavitatii orale  Tratamente chirurgicale  Mecanoterapie o Metode kineto-terapeutice(mobilizare activa. prin inele de cauciuc  Preluarea si transmiterea fortelor se face prin intermediul unor tije metalice  Extremitatile tijelor maxilare se situeaza in ax vertical mai caudal decat extremitatile tijelor mandibulare  Extremitatile tijelor mandibulare se situeaza in ax sagital mai posterior decat extremitatile tijelor maxilare Mobilizatorul articulatiei temporo-mandibulare de tip Benoist  Este un mobilizator individual. Cârlige pentru ancorarea inelelor de cauciuc . masaj) o Mecanoterapie cu mobilizatoare fabricate. si mobilizatoare individuale I. miogimnastica. Două tije mandibulare extraorale laterale şi orizontale 5. cu o arie larga de aplicatii si cu posibilitati multiple de modulare a fortelor active Alcatuire: 1. echivalente cu arcadele dentare  Fortele active sunt situate extraoral  Actiunea fortelor este de tip continuu. coada de lingura. Mobilizatoare de serie  Mobilizatoare improvizate o Dop. confectionat artizanal in laboratorul de proteze si aparate chirurgicale OMF. Mobilizatoare individuale  Mobilizatorul Benoist  Mobilizatorul Darcissac  Mobilizatorul Rahn-Boucher  Mobilizatorul Rigault  Mobilizatorul Voreaux Principiile mobiliatoarelor individuale pentru ATM  Sprijinul fortelor se face pe suprafete largi. O tijă maxilară situată extraoral verticală şi mediană 4. clema rufe. Gutiera maxilară cu sau fără placă palatinală 2. con spiralat din lemn. prin activarea unui surub II. de serie.

se elimina zonele conflictuale  Verificarea corectitudinii directiei si pozitiei tijelor metaloce precum si a raporturilor acestora cu partile moi perilabiale si perifaciale  Verificarea(corectarea) directiei de actiune a fortelor extraorale  Dozarea acestora Modul de actiune al inelelor de caucic  Intre comisurile tijei maxilare si carligele paracomisurale ale tijelor mandibulare=forta verticala de deschidere a gurii . Retenţie în acrilat Retenţii Tehnologia confectionarii mobilizatorului de tip Benoist  Amprentarea celor doua arcade o Cu linguri standard adaptate sau cu linguri individuale pentru fiecare arcada o Cu lingura individuala vestibulara(cazuri cu limitari accentuate ale amplitudinii deschiderii gurii)  Turnarea modelelor de lucru din gips dur  Confectionarea gutierelor(si a placii palatinale) din acrilat  Modelarea si fixarea tijelor metalice  Aplicarea carligelor de retentie Aplicarea aparatului la pacient  Aplicarea gutierelor si verificarea congruentelor-se fac eventual corectii.

durata unei sedinte de lucru este de 5- 30minute  Durata si numarul sedintelor sunt crescatoare  Oboseala si durerea musculara confirma actiunea aparatului  Intensitatea fortelor este crescatoare de la 50g pana la peste 300g  Medicatie adjuvanta: Mydocalm 3x50 mg/zi.  Intre extremitatile tijelor mandibulare si carligele superioare ale tijei maxilare=forte orizontale de protrudare ale mandibulei  Intre extremitatile tijelor mandibulare si carligele din treimea distala a tijei maxilare=forte oblice. Amfitriptilina 2x25mg/zi si topice Evaluarea rezultatelor  Tratamentul cu mobilizatoare Benoist se efectueaza dupa interventia chirurgicala sau fara asociere cu aceasta  Se masoara distanta interincisiva inainte de tratament. de deschidere si potrudare ale mandibulei Utilizarea mobilizatoarelor de tip Benoist  Exercitii zilnice. in 2-6 sedinte. periodic si dupa tratatament  Rezultatele se comunica pacientului  Monitorizarea si inregistrarea scrisa a progreselor obtinute sunt obligatorii Avatantajele utilizarii mobilizatoarelor:  Actioneaza cu forta continua  Directia fortelor poate fi modulata  Intensitatea fortelor poate fi variabila  Adaptarea individuala este foarte buna  Tratamentul este accesibil  Toleranta la aparat este foarte buna Dezavantajele utilizarii mobilizatoarelor:  Necesita etape multiple de executie  Se pot purta numai la domiciliu  Produce sialoree si ptialism  ritmul de recuperare este relativ lent  purtarea aparatului ramane la latududinea pacientului Concluzii:  Tratamentul chirurgical al anchilozei si al constrictiei temporo- mandibulare trebuie completat cu aparate mobilizatoare  Mobilizatorul de tip Benoist s-a dovedit cel mai potrivit in acest scop  Modul de actiune al acestui aparat s-a dovedit eficient(forte elastice extraorale)  Fortele pot fi modulare in functie de necesitate si particularitatile clinice . combinate.