You are on page 1of 11

HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE

JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS
CHEMISTRY IN EVERYDAY LIFE
I - DRUG CLASSIFICATION & DRUG ACTION

01. Select the correct statements
(A) Drugs are chemical of low molecular mass (B) Drugs produce Biological response
(C) Drugs which are used to threat diseases are called medicines (D) All are correct
02. Substrates bind to the active sites of an enzyme by interactions like
(A) ionic bonding (B) H-bonding
(C) Vanderwaal’s interacting (D) All
03. Receptors are
(A) Proteins (B) Lipids (C) Carbohydrates (D) Nucleic acids
04. The source of receptor proteins is in
(A) Interior of a cell (B) Cell wall
(C) Out of cell wall
(D) Fixed in the cell wall partially inside and partially projected outward
05. Drugs which supplement (or) substitute for chemical messengers are
(A) Antagonists (B)Agonists
(C) Blocking chemicals (D) All
06. Drugs that bind to the receptor site and inhibits its natural function are called
(A) Agonists (B) Antagonists (C) Blocking chemicals (D) All
07. The most useful classification of drugs for medicinal chemists is _________.
(A) on the basis of chemical structure. (B) on the basis of drug action.
(C) on the basis of molecular targets. (D) on the basis of pharmacological effect.
08. Drugs are classified based on
(i) drug action (ii) molecular targets
(iii) chemical reactions (iv) chemical structures
(A) (i), (ii) and (iv) (B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii), (iii) and (iv) (D) (i), (iii) and (iv)
09. Select the correct statement
(A) Enzymes are proteins in Nature and are biological catalysts
(B) Proteins which help in communication system are called receptors
(C) Polar molecules across the cell membrane are called carrier (D) all are correct
10. In the body message between two neurons and that between neurons to muscles is communicated
through certain chemical substances. These chemical substances are called
(A) Receptors (B) Agonists
(C) Chemical messengers(D) Antagonists
11. Which of the following is not a target molecule for drug function in body?
(A) Carbohydrates (B) Lipids (C) Vitamins (D) Proteins
12. Which of the following statements is not true about enzyme inhibitors?
(A) Inhibit the catalytic activity of the enzyme.

UDAY

Assertion and Reason Type : (i) Assertion and reason both are correct statement but reason does not explain assertion. UDAY . (iv) Assertion is correct statement reason is wrong statement. (D) Inhibitors can be competitive or non. (C) Chemical messengers are received at the binding sites of receptor proteins.competitive. Reason : Receptors are proteins. (C) Generally a strong covalent bond is formed between an inhibitor and an enzyme. 16. Assertion : Enzymes have active sites that hold substrate molecule for a chemical reaction. Match the class of compounds given in Column I with their functions given in Column II. (iii) Both assertion and reason are wrong statement. Assertion : Receptors are crucial to body’s communication process. (B) The active site of receptor proteins opens on the inside region of the cell. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS (B) Prevent the binding of substrate. (ii) Assertion and reason both are correct and reason explains the assertion. Column I Column II (i) Antagonists (a) Communicate message between two neurons and that between neurons to muscles (ii) Agonists (b) Bind to the receptor site and inhibit its natural function (iii) Chemical messenger (c) Crucial to body’s communication process (iv) Inhibitors (d) Mimic the natural messenger (v) Receptors (e) Inhibit activities of enzymes 14. Which of the following statements are incorrect about receptor proteins? (A) Majority of receptor proteins are embedded in the cell membranes. 15. (v) Assertion is wrong statement reason is correct statement. 13. (D) Shape of receptor doesn’t change during attachment of messenger.

19. Reason : Non-competitive inhibitor changes the shape of the active site in such a way that substrate can’t recognise it. Which of the following antacid is used to prevent the interaction of histamine with the receptors present in the stomach wall. Reason : Chemical messenger is received at the binding site of receptor proteins. Reason : In competitive inhibition. Assertion : Chemical messenger gives message to the cell without entering the cell. Assertion : Non-competitive inhibitor inhibits the catalyic activity of enzyme by binding with its 19. which results in release of lesser amount of acid. Reason : Chemicals enter the cell through receptor. Reason : Chemical messenger binds to the receptor site and inhibits its natural function. II (ANT ACIDS & ANTIHISTAMINES) 01. 20. (A) (B) Cimetidine (C) Sodium hydrogen carbonate (D) All 05. inhibitor binds to the allosteric site of the enzyme. 21. 18. Assertion : Non-competitive inhibitor inhibits the catalyic activity of enzyme by binding with its active site. Which of the following is not used as antacid (A) Ampicillin (B) Ranitidine (C) Cimetidine (D) 03. Assertion : Competitive inhibitors compete with natural substrate for their attachment on the active sites of enzymes. 17. The compound that cannot acts as an antacid is (A) (B) (C) NaOH (D) 04. Which of the following compounds are administered as antacids ? (A) Sodium carbonate (B) Sodium hydrogencarbonate UDAY . Assertion : Chemical messengers are chemicals that enable communication of message between two neurons or between neurons and muscles. The chemicals that remove excess acid in the stomach and maintain the pH to normal levels are called (A) antibiotics (B) antiseptics (C) antacids (D) analgesics 02. Assertion : Receptor proteins show selectivity for one chemical messenger over the other. Among the following which is not antacid ? (A) Histamine (B) Cimetidine (C) Ranitidine (D) Zantac 06 Which one of the following stimulates the secretion of pepsin and HCl in the stomach ? (A) Microbials (B) Histamine (C) Antibiotics (D) Antacids 07 Terfenadine is commonly used as a / an (A) Antimicrobial (B) Antibiotic (C) Antihistamine (D) Tranquilizer 08. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS Reason : Drugs compete with natural substrate by attaching covalently to the active site of enzyme.

(D) Tranquilisers are chemical compounds that can relieve pain and fever. (C) Transquilisers are chemical compounds that do not affect the message transfer from nerve to receptor. Amongst the following antihistamines. Which of the following statements are correct about barbiturates? (A) Hypnotics or sleep producing agents. Which of the following drug is used in controlling depression and hyper tension ? (A) Chlorodiazepoxide (B) Mepro bamate (C) Equanil (D) Nardil 05. Veronal and luminal are derivatives of barbituric acid which are __________. Paracetamol is a/an (A) Antibiotic (B) Analagesic (C) Transquiliser (D) Anti Histamine 02. Hypnotics are sleep producing drugs. (C) Non-narcotic analgesics. (B) These are tranquilizers. The compound that causes general antidepressant action on the central nervous system belongs to the class of ______. Among the following the hypnoticdrug(s) is/are (A) Barbiturates (B) Valium (C) Serotonin (D) All of these 02. Which of the following statements is correct? (A) Some tranquilisers function by inhibiting the enzymes which catalyse the degradation of noradrenaline. (A) analgesics (B) tranquilizers (C) narcotic analgesics (D) antihistamines 07. Among the following which is a Tranquilizer (A) Nardil (B) Chlordiazepoxide (C) Equanil (D) All of these 03. (A) Tranquilizers (B) Non-narcotic analgesic (C) Antiallergic drugs (D) Neurologically active drugs 09. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS (C) Aluminium carbonate (D) Magnesium hydroxide 09. which act as tranquilizers are obtained from (A) Salicylic acid (B) Opium poppy (C) Barbituric acid (D) P-Nitrophenol 04. The compounds such as Luminol and seconal. which are antacids ? (A) Ranitidine (B) Brompheniramine (C) Terfenadine (D) Cimetidine III -NEUROLOGICAL ACTIVITY DRUGS (Tranquilizers) 01. (B) Tranquilisers are narcotic drugs. Which of the following are antidepressants? (A) Iproniazid (B) Phenelzine (C) Equanil (D) Salvarsan 08. Analgesics) 01. (D) Pain reducing without disturbing the nervous system. 06. A chemical that reduces (or) totally abolishes pain without causing disturbances of nervous system is known as (A) antibiotic (B) Tranquilizer (C) antiseptic (D) Analagesic UDAY .

IV (Anti microbials) Antibiotics 01. 5-dimethyl phenol (C) 4-chloro-2. Which of the following is a Bacterostatic ? (A) Pencillin (B) Erythromycin (C) Amino glycoside (D) Ofloxacin 08. Which of the following is not true for antibiotic ? (A) Tetracycline is one of the broad spectrum antibiotics which is effective against a large number of harmful micro organisms (B) Streptomycin is highly effective against micro organisms which cause Tuberculosis (C) Penicillin has a narrow spectrum and certain persons are sensitive to it (D) Pencillin. 5-dimethyl phenol (B) 3-chloro-4. (C) It has antiblood clotting action. (B) It is effective in relieving pain. (D) It is a neurologically active drug. are chiefly used for the relief of (1) Post operative pain (2) Cardiac pain (3) Cancer pain (4) Headache The correct one is (A) 1. Arsenic containing medicine used for the treatment of syphilis is (A) Erythromycin (B) Ofloxacin (C) Salvarsan (D) Penicillin 05. A drug that is antipyratic as well as analgesic is (A) Chloroquin (B) Pencillin (C) Paracetamol (D) Chloro promazine hydrochloride 07. Antiseptic chloroxylenol is (A) 4-chloro-3. codene etc. 2. fungi and mould and inhibit the growth of micro organisms are called (A) Antipyratics (B) Antiseptics (C) Antibiotics (D) Tranquilizers 02. 4. 4 (C) 1. 3 (B) 2. Which statement about aspirin is not true (A) Aspirin belongs to narcotic analgesics. Which of the following is an antibiotic ? (A) Tetramycin (B) Aspirin (C) Paracetamol (D) Zantac 03. 3 and 4 (C) 1. Which of the following is an antipyretic ? (A) Quinine (B) Luminal (C) Paracetamol (D) Piperazine 06. 3 and 4 (D) 1. 3. 2 and 3 (B) 2. Which one of the following is not a broad spectrum antibiotic ? (A) Tetracycline (B) Chloram pheniol (C) Pencillin (D) All of these 07. Ampicillin is (A) an analagesics (B) an antibiotic (C) an antipyretic (D) an anti histamine 04. may be administered without testing the patients for sensitivity to it UDAY . HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS 03. The set of the following drugs isolated from opium poppy is (1) Morphene (2) Codeine (3) Aspirin (4) Papaverine The correct one is (A) 1. 1 04. 3. 4-dimethyl phenol 06. The chemical compounds which are produced by micro organism like bacteria. 4 (D) 3. 5-dimethyl phenol (D) 5-chloro-3. Analagesics such as morphine. 2 and 4 05.

Assertion : Penicillin (G) is an antihistamine Reason : Penicillin (G) is effective against gram positive as well as gram negative bacteria. Tincture of Iodine is (A) Aqueous solution of (B) Alcoholic solution of (C) Solution of in aqueous KI (D) Aqueous solution of 07. Salvarsan is arsenic containing drug which was first used for the treatment of ________ . (A) gram positive or gram negative bacteria (B) gram negative bacteria only. The chemical compound that kill (or) prevent the growth of microorganisms are called (A) Antipyretics (B) Analagesics (C) Antiseptics (D) Antacids 02. Antiseptic dettol is a mixture of (A) Chloroxylenon and Terpeneol (B) Bithionol and Terpineol (C) Chloroxylenon and Bithionol (D) Terpineol and formaldehyde 03. 16. Bithionol is an example of (A) Disinfectant (B) Antiseptic (C) Antibiotic (D) Analgesic 05. (C) single organism or one disease. Which of the following statements is not true ? (A) Some disinfectants can be used as antiseptic at low concentration (B) Sulphadiazine is a synthetic anti bacterial (C) Aqueons solution of boric acid is used as disinfectent (D) Aspirin is analgesic and antipyratics 06. Phenol can be used as (A) Anitmicrobial (B) An antiseptic (C) A disinfectant (D) All of these 04. 15. Reason : Salvarsan is a sulpha drug. Which of the following are showing structural similarities with Salvarsan (A) Prontosil (B) azodye (C) sulphanilamide (D) both (A) & (B) 11. (C) It has bacteriostatic effect (D) It is a broad spectrum antibiotic Antiseptics and disinfectant) 01. Select the incorrect statement. Assertion : Sulpha drug contain sulphonamide group. Which of the following statements is not correct ? UDAY . HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS 09. (D) both gram positive and gram negative bacteria. (A) syphilis (B) typhoid (C) meningitis (D) dysentry 12. A narrow spectrum antibiotic is active against ____ . Which of the following statements are incorrect about penicillin? (A) An antibacterial fungus (B) Ampicillin is its synthetic modification. (A) Bactericidal antibiotics are those which kill the microbes (B) Bacterio static antibiotics are those which inhibits the growth of microbes (C) Ofloxacin is the bactereostatic antibiotic (D) Pencillin is bactericidal 10. Which of the following are sulpha drugs? (A) Sulphapyridine (B) Prontosil (C) Salvarsan (D) Nardil 14. 13.

HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS (A) Some antiseptics can be added to soaps. Column I Column II (i) Analgesics (a) Inhibit the growth of microorganisms can be given orally (ii) Antiseptics (b) Treatment of stress (iii) Antihistamines (c) Applied to inanimate objects (iv) Antacids (d) Prevents the interaction of histamine with its receptor (v) Tranquilisers (e) Pain killing effect (vi) Antibiotics (f) Applied to diseased skin surfaces (vii) Disinfectants (g) Treatment of acidity 09. 08. (A) CHCl3 (B) CHI3 (C) Boric acid (D) 0. Match the classes of drugs given in Column I with their action given in Column II. (B) Contain progesterone only. (D) Antiseptic medicines can be ingested. Compounds with antiseptic properties are _________.3 ppm aqueous solution of ANTIFERTILITY DRUGS) 01. (C) Disinfectants are antimicrobial drugs. Among the following sweeteners the compound that contains group is (A) Saccharin (B) Alitame (C) sucralose (D) Aspertame UDAY . Estrogen and progestrerone are ___________ 02. (B) Dilute solutions of some disinfectants can be used as antiseptic. (C) Contain a mixture of estrogen and progesterone derivatives. The most sweetener of the following is (A) Alitame (B) Saccharin (C) Sucrolose (D) Aspartame 03. Which is the correct statement about birth control pills? (A) Contain estrogen only. Norenthindrone is _______________ 04. Which one of the following sweeteners cannot controll the taste in food ? (A) Saccharin (B) Alitame (C) Sucralose (D) Asparatome 02. Norestrol is ____________ 05. 06. Which of the following are anti-fertility drugs ? (A) Estrogen (B) Norenthindrone (C) Ethynylestradiol (D) Furacine VI CHEMICALS IN FOOD 01. The hormones that suppresses ovulation is ___________ 03. (D) Progesterone enhances ovulation.

11. Which of the following are not used as food preservatives? (A) Table salt (B) Sodium hydrogencarbonate (C) Cane sugar (D) Benzoic acid 10. Salts of sorbic acid and propionic acid are used as (A) food preservatives (B) antioxidants (C) flavouring agents (D) all of these 06. 12. (C) to prevent rapid drying. Reason : Preservatives inhibit the growth of microorganisms. The artificial sweetener containing chlorine that has the appearance and taste as that of sugar and is stable at cooking temperture is (A) Aspartame (B) Saccharin (C) Sucrolose (D) Alitame 05. Why Glycerol is added to soap ? (A) to act as a filler. Match the soaps given in Column I with items given in Column II.CLEANING AGENTS 01. (B) to increase lathering. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS 04. Assertion : Preservative are added to food items. (A) Saccharin is 650 times sweeter than sugar (B) Alitame is 2000 times sweeter than sugar (C) Sucralose is 160 times sweeter than sugar (D) Aspartame is 550 times sweeter than sugar 07. (D) to make soap granules. 04. Name two -amino acids which form a dipeptide which is 100 times more sweet than cane sugar? VII . Bithional is added to soap as an additive to function as a / an (A) Softener (B) Buffering agent (C) Antiseptic (D) Hardeness 02. Which of the following chemicals can be added for sweetening of food items at cooking temperature and does not provide calories ? (A) Sucrose (B) Glucose (C) Aspartame (D) Sucrolose 08. Choose the correct statement. Assertion : Artificial sweeteners are added to the food to control the intake of calories. Reason : Most of the artificial sweeteners are inert and do not metabolise in the body. Column I Column II (i) Soap chips (a) dried miniature soap bubbles (ii) Soap granules (b) small broken pieces of soap formed from melted soaps UDAY . Which of the following enhances leathering property of soap? (A) Sodium carbonate (B) Sodium rosinate (C) Sodium stearate (D) Trisodium phosphate 03. Which of the following will not enhance nutritional value of food? (A) Minerals (B) Artificial sweeteners (C) Vitamins (D) Aminoacids 09.

The role of phosphate in detergent powder is to (A) Control pH level of the detergents water mixture (B) remove and ions from the water that causes the hardness of water (C) provide whiteness to the fabrics (D) make the soaps act more rapidly 09. The cationic detergent that is used in hair conditioner is (A) Sodium dodeyl benzene sulphonate (B) Sodium carbyl sulphate (C) Tetra methyl ammonium chloride (D) Cetyl trimethyl ammonium bromide 10. Match structures given in Column I with the type of detergents given in Column II. Sodium alkyl benzene sulphonate is used as (A) Soap (B) Fertilizer (C) Detergent (D) Pesticide 11. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS (iii) Soap powder (c) soap powder + abrasives + builders (iv) Scouring soap (d) soap powder + builders like and 05. Reason : Hydrolysis of esters of long chain fatty acids by alkali produces soap in colloidal form. Polyethyleneglycols are used in the preparation of which type of detergents? (A) Cationic detergents (B) Anionic detergents (C) Non-ionic detergents (D) Soaps 08. Which of the following is an example of liquid dishwashing detergent? (A) CH3 (CH 2 )10  CH 2OSO3 Na  C9H19 O  CH 2  CH 2  O  CH 2CH 2OH 5 (B) CH3 SO3 Na  (C)  CH3 | CH3 (CH 2 )15  N  CH3 Br  | CH3 (D) 07. Assertion : Sodium chloride is added to precipitate soap after saponification. Column I Column II (i) CH3 (CH 2 )16 COO(CH 2CH 2O) n CH 2CH 2OH (a) Cationic detergent (ii) C17 H35COO Na  (b) Anionic detergent (iii) CH3  (CH 2 )10 CH 2 SO3 Na  (c) Nonionic detergent UDAY . 06.

B 06.C 08. 14.D 10.B 07.D ASSIGNMENT-2 UDAY . HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS  CH3 | CH3 (CH 2 )15  N  CH3 Br  | CH3 (iv) (d) Soap 12. (i)(b) (ii)(d) (iii)(a) (iv)(e) (v)(c) 14.D 19.D 18.D 02. Column I Column II  CH3 | CH3 (CH 2 )15  N  CH3 Br  | CH3 (i) (a) Dishwashing powder CH3  (CH 2 )11 SO3 Na  (ii) (b) Laundry soap  (iii) C17 H35COO N a  Na 2CO3 + Rosin (c) Hair conditioners (iv) CH (CH ) COO(CH CH O) CH CH OH 3 2 16 2 2 n 2 2 (d) Toothpaste 13. BD 15.D 17. Which of the following are anionic detergents? (A) Sodium salts of sulphonated long chain alcohol.D 05.B 21.C 12. Match the detergents given in Column I with their uses given in Column II.E 20. (D) Synthetic detergents are not soaps.D 03.A 16. (D) Sodium salts of sulphonated long chain hydrocarbons.C 11. (C) Quarternary ammonium salt of amine with acetate ion.A 04. (B) Ester of stearic acid and polyethylene glycol.A 09. ASSIGNMENT-1 01.C 13. Which of the following statements are correct? (A) Cationic detergents have germicidal properties (B) Bacteria can degrade the detergents containing highly branched chains. (C) Some synthetic detergents can give foam even in ice cold water.

A Analgesics 01.B 04.C 07.D 11.C 15.D 09.AB 14.C 05.A ASSIGNMENT-3 Tranquilizers 01. 04.B 08.ACD UDAY .BD 09. 02.D 04.C 05.D 11.AD 09.B 05.AD 14.D 09. B 07. HYDERABAD INSTITUTE OF EXCELLENCE JEE MAINS : HIGH DEPENDENCY QUESTIONS 01.C Antiseptics and disinfectant 01.B 07.B 07.A 12.C 08.C 05.C 02. Aspartic acid and phenylalanine ASSIGNMENT-VII 01.B 02.C 06.A 06.D 02.C 10.D 08.(i)(c) (ii)(d) (iii)(b) (iv) (a) 13. 05.(i)(b) (ii)(a) (iii)(d) (iv)(c) 05.C 04.A 06.C 02. B 07. C 04.C 04.D 05.C 02.D 03.A ASSIGNMENT-4 Antibiotics 01.B 02.C 08.C 06.A 06.D 16.D 10.BD 10.A 06.D 03. 07.A 03.B 06. B 03.D 08.A 03.C 02. BC ASSIGNMENT-VI 01.A 03.B 05.C 06.A 03.A 04.(i)(c) (ii)(d) (iii)(b) (iv) (a) 12.A 04.ABC 08.B 11.B 09.A 13.B 12.BC ASSIGNMENT-V 01.B 07. 03.(i)(e) (ii)(f)(iii)(d) (iv)(g) (v)(b) (vi)(a) (vii)(c) 09.