Cunoștințe de bază - abilități scriere - implicarea părinților

SEMNE GRAFICE
Fișe pentru clasă și acasă

a bcde
z zabc
xy

fg
vwxy

de
rst vw
cdef
ab

hijklm
gh
wxyz

fghij
u

ijklm
uv

n
opqrst

u
kl
mnopq

t
nopqrs

Prof.înv.primar
NICOLETA MOROGAN

Nume

Dragi părinți, Temă
În clasă, am exersat liniile verticale. Știind că o linie verticală pentru

este importantă, deoarece ea se găsește într-un număr mare acasă
de litere (de exemplu, 't', 'd', 'h', etc.), vă rog să urmăriți
copilul cum trasează liniile verticale punctate de pe partea din
față și din spate a acestei foi de lucru, pornind de la stele și
deplasându-se în jos.

Nume

.

cum ar fi mărgele cu ochii închiși • cu o pensetă să ridice biți bucăti de hârtie mototolită • să taie resturi de ziare sau hârtii vechi cu foarfeca • să înșire mărgele pe ață sau sârmă • să mototolească o hârtie într-o singură mână • să modeleze forme cu plastelină sau lut • să coloreze și să deseneze . dar este în curs de dezvoltare a aptitudinilor motorii fine. Mai jos sunt câteva sugestii pentru activitățile pe care le puteți face la domiciliu. • să construiască cu cuburi • să transfere apa dintr-un recipient în altul. care va permite copilului dumneavoastră să exerseze și să își dezvolte mușchii de la mână și braț și coordonarea ochi-mână. Copilul dumneavoastră nu a învățat încă să scrie literele. Dragi părinți. cu o pipetă sau lingură • să ridice obiecte mici. În clasă am lucrat la competențele scrisului. Ambele sunt foarte importante atunci când învață cum să folosească o ustensilă de scris.

) Elevii pot colora imaginile (opțional).Indicații: Elevii trasează liniile orizontale punctate. Nume . (Există mai mult pe următoarea pagină. pornind de la stele și se deplasează spre dreapta.

.

't'.Nume Dragi părinți. 'z'. pornind de la stele și deplasându-se spre dreapta. Știind că o linie pentru orizontală este importantă. . etc. am exersat liniile orizontale. vă rog să urmăriți copilul cum trasează liniile orizontale punctate de pe partea din față și din spate a acestei foi de lucru. Temă În clasă. 'f'. deoarece ea se găsește într-un acasă număr mare de litere (de exemplu.).

.

Ei ar trebui să identifice imaginile din rândul de sus. Nume . și apoi rândul de jos.Indicații: Elevii numesc și indică imaginile din fiecare rând simultan de la stânga la dreapta. apoi al treilea rând. apoi al doilea rând.

.

etc. a.). Știind că un cerc este important. am exersat cercurile. pornind de la stele și deplasându-se spre stânga. vă rog să urmăriți copilul cum trasează cercurile punctate de pe partea din față și din spate a acestei foi de lucru. . o. deoarece el se găsește într-un număr mare de litere (de exemplu. acasă În clasă.Nume Temă pentru Dragi părinți. d.

.

Indicații: Cereți elevilor să copieze fiecare item. Data Nume .

.

Indicații: Cereți elevilor să copieze fiecare item. Data Nume .

.

Nume .Indicații: Cereți elevilor să traseze cercuri punctate. Elevii pot colora imaginile (opțional). pornind de la stele și deplassându-se spre stânga.

.

Puteți face această activitate la domiciliu. Nume Dragi părinți. Ascultând cu atenție la sunete și zgomote este un exercițiu important de a învăța cum să citească. 1. chei. Temă Însă el nu a fost încă învățat să identifice sunetele specifice ale limbii pentru române sau să citească și să scrie litere. dar lucrăm la construirea acestor acasă abilități. • Găsiți mai multe tipuri de obiecte de uz casnic care fac zgomote distincte. să gândească și să vorbească despre ceea ce a auzit. • Cereți copilului să spună ce zgomot a auzit (de exemplu. etc. • Utilizați un obiect pentru a face un zgomot. Mai jos sunt câteva sugestii pentru activitățile pe care le puteți face la domiciliu. zornăit. Până acum. este important să citiți pentru copilul dumneavoastră in fiecare zi. tăiere. etc. atunci când sunteți la plimbare.). care vor permite copilului să exerseze ascultarea zgomotelor și a cuvintelor. • Cereți copilului să compare și să descrie zgomotele. foarfece. copilul a lucrat la conștientizarea zgomotelor și cuvintelor. iar scrierea reprezintă aceste sunete cu litere. atunci când sunteți la magazin . de exemplu. Ascultarea zgomotelor și identificarea lor Limba vorbită este formată din sunete. Această activitate ne învață copilul cum să asculte cu atenție. (Care a fost cel mai tare? Ce zgomot a auzit prima sau ultima oară?) . • Cereți copilului să spunăce a făcut zgomot (de exemplu. foarfece) • Se repetă de mai multe ori. etc. folosind diverse obiecte. În plus față aceste activități. chei.

Pe măsură ce vorbiți. • Citiți o poveste copilului dvs. Numărarea cuvintelor Cuvintele sunt înșiruiri de sunete. propozițiile sunt formate din înșiruiri de cuvinte. Fiind conștient de cuvinte și ordinea lor este important pentru copil să învețe să citească. • Se repetă de mai multe ori. alegeți o propoziție mai scurtă. închiderea unei uși și atingerea unei linguri de o farfurie. 3. sunetele sunt combinate pentru a forma cuvinte. Reamintirea mai multor zgomote și numirea lor în ordinea în care au avut loc este o foarte bună pregătire pentru numirea sunetelor în cuvinte. • Repetați de mai multe ori. Exersarea va contribui la îmbunătățirea abilității.2. de exemplu. • Întrebați copilul ce a făcut acel zgomot(apa. • Cereți copilului să închidă ochii . turnarea apei în pahar. Nu fiți surprinși dacă copilul dumneavoastră nu poate face acest lucru imediat. • Faceți două sau trei dintre zgomotele familiare. folosind diverse obiecte. Numărarea cuvintelor este destul de dificilă pentru ei. Reamintire zgomotelor În limbaj. ridicați un deget pentru fiecare cuvânt în propoziție. . Până în acest moment. • Lăsați copilul să încerce să ridice degetele sale pentru fiecare cuvânt în timp ce spune propoziția. Capacitatea de a auzi aceste sunete individuale și a le reaminti este importantă atât pentru citire cât și scriere. Spuneți propoziția copilului . copilul a practicat ascultarea zgomotelor făcute de instrumente și alte obiecte. cu maxim cinci cuvinte. • Dacă cu cinci cuvinte este prea greu. • Alegeți o singură propoziție scurtă din poveste.ușa sau lingura). • Faceți până la trei zgomote în bucătărie. • Cereți copilului să numească sau să refacă zgomotele în ordinea în care le-a auzit.

Sugestie: Cereți elevilor să traseze liniile punctate. Nume . pornind de la stele. Elevii pot colora imaginile (opțional).

.

și apoi rândul de jos. Nume . Elevii ar trebui să identifice imaginile din rândul de sus. din fiecare rând de la stânga la dreapta. apoi al treilea rând. apoi al doilea rând.simultan.Sugestie: Cereți elevilor să denumească și să indice imaginile .

.

k.). pentru În clasă. etc. deoarece ea se găsește într-un număr mare de litere (de exemplu. am exersat liniile diagonale. Poate colora pagina.Nume Temă Dragi părinți. x.v. . Știind că o linie acasă diagonală este importantă. pornind de la stele. vă rog să urmăriți copilul cum trasează liniile diagonale punctate de pe partea din față și din spate a acestei foi de lucru.

.

Nume . Elevii pot colora imaginile (opțional).Sugestii: Cereți elevilor să traseze liniile punctate. pornind de la stele și se deplasează în jos .

.

2. Nume 4. 1.Indicație: Cere elevilor să încercuiască un cub pentru fiecare cuvânt din propoziție citită cu voce tare. . 3.

Sugestie: Cereți elevilor să traseze cercuri punctate. Nume . pornind de la stele și deplasându-se spre stânga. Elevii pot colora imaginile (opțional).

. pornind de la stele.Indicație: Cereți elevilor să traseze liniile punctate. Elevii pot colora imaginile (opțional).

Nume Dragi părinți. . Temă pentru În clasă. acasă dreapta și la mijloc. jos. pătratul din mijloc cu albastru. iar pătratul din partea de jos cu galben . pătratul de sus cu portocaliu. am fost folosind cuvintele de poziție: sus. Această foaie de lucru este menită să dea copilului posibiliatea să se joace cu aceste cuvinte. Cereți copilului să coloareă pătratul din stânga cu verde . Fiecare cerință se execută numai după ce a terminat-o pe cea anterioară. pătratul din dreapta cu roșu . stânga.

. dacă este necesar. Utilizați aceste cuvinte în activitățile de zi cu zi. cercul din dreapta cu roșu . Verificați și corectați . cercul de mijloc cu galben. Dragi părinți. Vă rog să cereți copilului să coloreze cercul din stânga cu verde . "Folosește mâna dreaptă pentru a deschide ușa. iar cercul cu portocaliu ." etc. "Pune- ciorapii în sertarul din mijloc". cercul de sus cu albastru.

Indicație: Cereți elevilor să copieze fiecare element. Nume Partea întâi .

Sugestie: Cereți elevilor să coloreze pătratul din stânga verde. pătratul din dreapta roșu. pătratul de sus cu galben. Partea întâi scriere: _____ Partea a doua semnificația cuvintelor: _____ Partea a doua . pătratul din mijloc portocaliu și pătratul de jos albastru .

deosebirea cuvintelor_____ Partea a treia . Indicație: Cere elevilor să încercuiască un cub pentru fiecare cuvânt din propoziție citită cu voce tare. 1. Nume 4. 3. Partea a treia. 2.

urmărim de la stânga la dreapta și de sus în pentru jos. Cereți copilului și indicați imaginile din fiecare rând de la stânga la dreapta și de sus în jos al acestor foi de lucru. Această foaie de lucru îl ajută pe copil să se familiarizeze cu acasă direcționare lecturii. Nume Dragi părinți. . Temă Când citim.

.

Nume .Sugestie: Cereți elevilor să coloreze mâna stângă cu verde și mâna dreaptă cu roșu. Elevii pot decora mâinile (opțional).

Sugestie: Cereți elevilor să urmărească conturul figurii de mai multe ori. Elevii pot colora mărul. Nume .

Nume . Elevii pot colora steluța.Sugestie: Cereți elevilor să urmărească conturul figurii de mai multe ori.

Sugestie: Cereți elevilor să urmărească conturul figurii de mai multe ori. Elevii pot colora balonul. Nume .

Elevii pot colora melcul.Sugestie: Cereți elevilor să urmărească conturul figurii de mai multe ori. Nume .

Nume .Sugestie: Cereți elevilor să privească forma.apoi sa traseze conform indicației.