You are on page 1of 7

Stari recepti iz Sremskih Karlovaca

Predstavljamo Vam deo iz "Sveske za kolače"
gospođe Vide Poznanović (1922-1992) iz Sremskih Karlovaca

Keks
39 dkg. brašna, 12 dkg. putera, 10 dkg. šećera, 3 žumanceta, malo vanile i na vrh noža sode
bikarbone.

Medenjaci 1
25 deka šećera, 3 cela jajeta, 5 kašika vrućeg meda, 1 kašikicu sode bikarbone, sve dobro umešati
i tada dodati 50 deka brašna, i mirisa po ukusu i sa rukom praviti u obliku klikera.

Medenjaci 2
Pola kile brašna, 20 deka šećera, 4 kašike meda, 4 cela jajeta, 1 žumance i malo cimeta, i navrh
noža sode bikarbone, sve zajedno zamesi i vadi ih rakijskom čašicom, meti da se peku na umerenoj
vatri.

Muškacone 1
25 deka oraha, 12 deka šećera, 1 kašikica prezle, 1 jaje i belance i šaka brašna.

Muškacone 2
2 belanceta šne, 15 deka šećera, mešaj kao za pusle, oraja koliko zagusti, 1 kašiku prezle, pravi ih,
i peci na umerenoj vatri.

Pita sa jabukama
50 deka brašna, 2 dinara kvasca, 5 kašika mleka i malo šećera da malo kisne, 2 jajeta, 1 kašiku
šećera i 20 deka masti, i malo soli, i to sve zajedno zamesiti i jedan sat sa kisne, tada testo
prepoloviti na dva dela i filuj.

Rolat
4 žumanceta, 4 kašike šećera, dobro umutiti, tada dodaj 4 kašike brašna, penu od 4 belanceta, sve
polako promešaj i meti u pleh koji je predhodno dobro namazan mašću i posut brašnom, pečeno
namaži pekmezom ili kremom i urolaj.

Žerbo štangle
12 deka putera, ili 20 deka masti, ½ kile brašna, dobro natrti i pola noža sode bikarbone, 3 kašike
šećera. 4 žumanceta, sve zamesi i za pola dinara kvasca u malo mleka da kisne, svo testo na 4
dela podeli, pa razvi koliko je pleh pa namaži pekmezom od kajsija i pospi orasima i šećerom, svaki
red, a kad je gotovo neka kisne 1 sat, a odozgo pomaži sa belancetom i seci u štangle.

Štrudlice sa salom
30 deka dobro očišćenog sala dobro izradi rukom, kao penu, 60 deka brašna, oduzeti ¼ i ostavi za
salo, ostalo zamesi sa mlekom i vodom koju si osladila sa tri kašike šećera. Testo raseći a ono
brašno pokupi sa salom i metuti na testo koje je malo starije i prevrnuti kao knjigu. Prvo od sebe,
sebi s levo, pa s desno neka stoji pola sata. Drugi put sebi, od sebe s desno, pa levo i opet pola
sata nek stoji, pa treći put kreni istim redom, kao prvi put i posle pola sata razviti u dužinu pleha, i
iseći na 8 delova, svaki list namaži pekmezom od šipaka ili kajsija, i posuti orasima ili šećerom,
odgore pomaži žumancetom i peci.

Salama od smokava
¼ kile smokava samleti, ¼ kile rezani oraja krupnije, ¼ kile šećera, kore i sok od jedne
pomorandže, sve dobro izmešaj i pravi oblik salame, uvaljaj u šećer i nakon par dana reži.

Svatovske pilule
14 deka šećera, 14 deka oraja samleveni, 1 štanglu čokolade istopljenu i jedno belance zamesi i
pravi pilule, uvi ih u kristal šećer i u rernu ih osuši.

1

malo cimeta. 1 šaku krupnih oraja. 2 jajeta. Španši ving venčići Ulupaj tvrdu penu od 2 belanceta. 2 žumanceta. 1 šolju šećera. sve zamesi. tome dodaj 14 deka šećera. ostavi da stoji zatim rastanji po tepsiji namaži belancetom i pospi šećerom i bademom u dužinu i sečene peci četvrt sata i seci štangle Češki kolači 25 deka šećera. pravi ih. 40 deka brašna. mirisa vanile. šećera. utopljena u malo mleka i malo šećera. 4 belanceta. 4 belanceta. izruči na dasku koja je posuta sitnim šećerom. 2 kašike brašna. Piškote Pola kile brašna na ¼ kile šećera. 3 ½ deci mleka. sa 4 žumanceta dugo mešati. Orasi 25 deka samlevenih oraja. malo citronata i malo cimeta. onda dodaj ¼ kile šećera. 14 deka brašna. posle ako hoćeš uvijaj u čokolad glazuru. mešaj i usto dodaj kašikicu sirćeta i mešaj dok ne stoji. za ljusku čokolade i za jezgru bez čokolade. malo vanile. i pravi oblik salame. čvrstu penu. peci i pazi da ne porumeni. malo vina zamesi testo obično. tanko razvi i na jakoj vatri peci. mešaj dugo. 2 štangle čokolade. testo razvi tanko i vadi rakijskom čašicom i peci pri tihoj vatri. a pleh namaži i pospi brašnom peci na dobroj vatri. Salama – ova 2 šolje od bele kafe samlevenih oraha. kad bude gotovo. 14 deka bela grožđa. 5 jaja. 2 štangle čokolade. Margarin pulse ¼ kile šećera. povadi rakijskom čašicom u sredinu pola oraha mesi. 7 deka putera. malo kvasca. meći ih u drvenu modlu i istresaj . ¼ kile oraja. to podeli na dva dela. a u manji deo jedno belance. pravi štaniclu i kroz nju sipaj u pleh i pravi venčiće. od kifle prezle. Štangle sa bademom 1 litru brašna. a hladne seci na štangle. zamesi sa jednim jajetom i sa sokom od pola limuna. razvi tanko. malo iseći. Puslice 3 belanceta. pa kad je ulupano dodaj 15 deka samlevenih badema. Mora štangle 6 cela jajeta lupati ih sa 6 kašika šećera. Lumbit štangle 28 deka šećera. i malo limuna. većem delu dodaj 2 štangle čokolade. 14 deka putera. to sve metni u šerpuna kraj vatre da se zagreje. ulupaj sa 4 cela jaja. saft od pola limuna. dugačko isečeni. 14 deka bela grožđa. pečeno ih sastavljaj sa 2 . kad se zagreje skini sa vatre i pravi kifle i uvijaj u šećer. peci na tihoj vatri a to polako. 25 deka samlevenih oraha. peci ih kao pulse. Bele pogačice 20 deka masti. 7 deka šećera. 25 deka šećera. uribane u jedno žumance. to sve meti u šerpu na vatru da se otopi. 5 žumanceta. 10 deka oraja. 2 deke ledena kvasca. u pleh meti da se peku i pečene ih uvijaj u šećer. jedan deo manji a drugi veći. i dobro mešaj skini sa vatre. 2 rude čokolade. kad je ulupano dodati 6 kašika brašna. zatim uzmi duns papira. sa 7 deka samlevenih badema. od 4 belanceta čvrstu penu. 2 kašike sirćeta. ¼ kg. sve zajedno zamesi i peci.Vaks kifle 14 deka šećera. limuna kore. ostavljaj ih sa belancetom i netreba ih peći. Kifle od oraha Pola kile samlevenih oraha.

12 deka crna grožđa.pekmezom. Mala štrudla sa orasima 60 deka brašna. 25 deka brašna. 14 deka putera. 28 deka šećera. i suši ihna čistom vazduhu. 25 deka samlevenih oraja. 20 deka masti. 25 deka sitno isečenih oraja. mali venac smokava. Štangle 25 deka šećera mešati sa 5 celih jaja. špinovati. Čupave štangle 25 deka šećera. Fil : 25 deka sdamlevenih oraja kuvati u mleku i po volji osladiti. ostavi da se ohladi i hladnu filuj. Vanil štangle 14 deka šećera. 28 deka samlevenih oraja. 4 rude čokolade rastopljene. 10 deka brašna. 4 žumanceta. 1 ili 2 kašike meda. uspi u čokoladu koja se neprestalno meša dok ne provri i ne zgusne se. kuvaj dok ne bude gusto. iseći sitno. 2 rude čokolade. mirisa i kore od limuna i vanile. rastanjiti po tepsiji izruči gornju smesu. 21 deka putera. sa 4 kašike ruma. Medeni kolači 18 deka brašna. zamoči u kristal šećer i suši na vazduhu. pravi male kugle. ostavi da kisne i peci 2 jufke filuj a treću namaži pekmezom od kajsija. Kugle sa rumom 12 deka samlevenih oraja. 25 deka samlevenih oraja. 10 deka bela grožđa. sve zajedno zamesi. kao bombone. 3 ili 4 kašike kajmaka. od 2 limuna soft kuvati uz neprestalno mešanje. 14 deka šećera. peci i hladnu seci na štangle. 21 deka šećera. 14 deka sečenih badema. jednu kašiku prezle. 1 kašika ruma. razvi i pravi male pogačice u veličini dinara. 15 deka šećera. zamesi sa belancetom. 10 belanaca šne. zamoči ih u belance i kristal šećer. na vrh noža sode bikarbone. jedna ili tri štangle čokolade. kuvaj dok ne stoji prava kugla i uvijaj u kristal šećer. 25 deka pasiranog kompira. kao za šato. ¼ litre mleka. Juriet torta 10 žumanceta. 3 jajeta izmešati i peći. dobro peci i na tri dela hladno iseci. u međuvremenu. sve zajedno izmešati i praviti pilule i uvijaj u kristal šećer. špinuj u malo vode. zatim 12 deka smokava. cimeta. Karamele 14 deka meda. sve zajedno izmešati i peći pri umerenoj vatri. Fil : 6 žumanceta. to sve zajedno zamesi tanko razvi pravi male pogačice i peci. to sve zajedno zamesi razvi na tri jufkice. to sve zamesi sa potrebnim belancetom da smesa bude čvrsta. Pilule sa voćem 12 deka šećera. 12 deka bela grožđa. 14 deka grožđa. 3 štangle čokolade uribane. Limun krem 2 šolje od crne kafe šećera. Kugle od oraja 10 deka samlevenih oraja. opet mešati. mirisa karanfilića. kojiko je potrebno da bude gusta. 3 štangle čokolade. 10 deka šećera. 14 deka samlevenih oraja. 2 šolje brašna. 4 žumanceta sa 4 kašike šećera dobro umešaj. skini sa vatre i to jedan kolač zamoči u taj fil posle u samlevene oraje sa šećerom. dosipati vode koliko je potrebno. 7 deka uribane čokolade. malo mleka. malo ugrejati. 3 . malo više meti u oblatne. može i vode. 10 deka brašna. 2 štangle čokolade skuvaju se u malo vode. 12 deka šećera. za 1 dinar kvasca. i safta od limuna. 12 deka oraha. Kugle od krompira 25 deka šećera. 2 štangle čokolade.

Vanil kranclice 14 deka putera. Torta od kafe Umutiti 12 žumanjaca sa 19 deka šećera. 14 deka oraja. ili badema. ovo zamesi i pravi kranclice. od kalupa u kojoj se peče torta na tihoj vatri. i 3 kašike šećera. 10 deka kakaoa. kašiku ledenog kvasca. pomaži belancetom. Torta od oraja Umutiti 8 žumanceta sa 21 dekom šećera. dobro izmešaj i sastavljaj u ploče. dok ne bude ponovo gusto i stavi oraje ili smokve pola kile. 2 cele čokolade. dodaj 19 deka čokolade. a može malo i maka. i malo krupnih oraja usuti u modlu i peci na tihoj vatri. 3 kašike brašna. 4 . a na posletku 50 deka brašna. dobro umutiti. premaži tortu. i sok od pola limuna izmešaj i uspi u kalup i metni da se peče. sok od jednog limuna i koru. sve zajedno zamesi i peci. 15 deka oraja. penu od 6 belanceta. potopljene. 19 deka samlevenih oraja i 30 zrna sitno istucane kafe. 25 deka brašna. dok ne bude gusto a kao za pusle. 2 kašike šećera. a pečene pomaži pekmezom i metnio dve po dve. 14 deka brašna. 4 kašike ruma nakvašene prezle dobro izmešati uspi u kalup. raseci na dvoje i sastavi pekmezom od kajsija. a od gore prevuci glazuru : 18 deka vanil šećera. 10 deka brašna. sve zajedno izmešati. Vanil kiflice 20 deka putera. 20 deka putera. Fil : umutiti 6 kašika šećera. i tada dodati 3 kašike vrućeg meda i malo vode. Fil : malo mleka. 6 žumanaca dodaj. 6 kašika pekmeza od kajsija. 28 deka brašna. 14 deka brašna.Torta od masti U činiju ulupati 28 deka masti. a pečeno seći u kocke. Natalija torta 28 deka samlevenih oraja i badema. i uvijaj pečene u vanil šećer. a jedan deo testa ostaviti za pruge i pomazati pekmezom na testo i tada praviti pruge. i meti da se peče. Torta bez jaja Umutiti 14 deka putera. Carigradska torta 45 deka šećera. modla mala i uska. zamesi sve i ostavi jedan sat da krene. 12 deka šećera. 14 deka šećera. pospi šećerom i orasima i peci. šećera i oraja da se kuva. Komizbrot 4 kašike šećera sa vanilom i 4 žumanceta. dobro izmešaj. pena od 4 belanceta. mešaj dok se ne zgusne. i staviti u pleh i razvući rukama. Sejkina torta 2 jajeta. 14 deka šećera. ali paziti kao seći da pruge imaju simetričnost. Fil: jedna šolja mleka. i od 4 belanceta čvrstu penu. Medenjaci – Milicini 20 deka masti dobro izmešati. i dugo mešati. dugo onda celo jaje pa mešati i prašak ceo bakin. bugo mešati sa 28 deka šećera. od kojih se svaki jednako okruglo razvije da bude kao pogača. 10 deka masti. 1 žumanjac. 6 žumanceta. sve dobro izmešaj i penu od 12 belanaca i polako peci. 21 deku isečenih oraja. 38 deka šećera. ili 15 deka masti. 10 deka šećera. i testo podeli na 6 jednakih delova. 28 deka šećera. od bele kafe. penu od 6 belanaca. i mešati u kraj vatre ili na pari. 60 deka brašna. a isto sve izmešati. 6 belanceta i malo sirćeta. meti tri cele oblatne a filuj dva puta. 1 deka kvasca u pola šolje mleka. onda 17 deka meda. Kiflice sa orasima 60 deka brašna. 14 deka badema ili oraja samlevenih. 1 jaje. po ivici i ukrasi je sa jezgrom od oraja. 28 deka putera. 3 kašike hladne vode.

i stavljaš prvo desno. u jedan pleh meti da se peče za celo. zatim filuj i seci. kuvati dok ne bude gusto kao za slatko. sruči u šne i mešaj dok se ne ohladi i pazi da ti se šne ne opari. mleko da polako vri i sipati a ohlađeno filovati. kuva se na pari. jedno celo jaje. samo testo drugi put je razlika u tome što se na četiri mesta previja. i odma ponovo isto tako radiš. a testo neka bude kao za slatku štrudlu. i pravi ih i slaži u modle i uvi u šećer. sve izmešati . Štangle ¼ kg šećera ispržiti da bude braon. 20 deka sitna šećera. ohladi i umešaj 17 deka putera. 7 deka brašna zamesi sa 14 deka sala ili putera. Moka torta 8 celih jaja. pola vanile. 4 žumanceta.Šape 20 deka oraha. onda druga polovina isečena na pite parčad peći na dobroj vatri. tako u tri puta. i malo brašna ili prezle. 6 žumanceta. 4 jajeta sa pola vanile prokuvati i polako izručiti 20 deka putera. 25 deka grožđa. 25 deka putera. ¼ kg oraja pomešati. gornje zamešano testo. i odmara se ponovo pola sata. u jaje i šećer jake crne kafe. dodaj frtalj kile samlevenih oraja i frtalj kile grožđa. kad se dobro umuti. uspi u testo zapeci i seci na četvrtaste komadiće. razvi i maži ovim puterom što si izradila sa brašnom. izradi sa deci brašna. i pleh da ne peče iznutra nego od gore i testo napraviš za formu pleha i testo izbodeš viljuškom. sve dobro izmešati i dodati penu 5 . 2 žumanceta i vanile. zamesi. kuvaj dok se ne zgusne i kad se prohladi. 4 cela jajeta i sve dobro izmešati i dodati 2 velike kašike brašna i peći. kuvaj na pari. kad se ohladi dodaj 15 deka putera. Fil : 3 žumanceta mešaj sa 15 deka šećera. ili oraha. Fil od kafe Isto kao i fil od vanile. filovati u dve oblatne. 25 deka šećera špinuj na vatri. umešano meti na vatru da se kuva. Štangle od oraja ¼ kile samlevenih oraja. Krempita 20 deka brašna zamesi sa jednim žumancetom i malo soli. skinuti i ostaviti da se ohladi. Šampita 55 deka brašna. kad se umeša dodati 15 deka badema. sa 20 deka šećera. na dasku. malo soli. Fil od vanile 16 deka šećera. 3 rude razmekšane čokolade. i malo mirisa. kad se gusne ohladi i umešaj 25 deka putera i filuj tortu. i jedno jaje. kad je upola pečeno utuci čvrstu penu od 6 belanaca. 10 deka masti. sa 6 žumanaca dugo mešati. Fil : 6 belanaca napravi dobru penu. Libmit pita 6 žumancadi. dodati 6 kašika brašna. i okreni sebi. 5 deka brašna i vanil i peci u dve modle. dok ne bude gusto. dok se ne oteže. kad se odmori od onda se razvije na dva dela za pleh. maži savijaj i ostavi da se odmara. 7 deka samlevenih oraja i 7 deka samlevenih badema i jedna ruda trvene čokolade i običnu kašiku samlevene crne kafe. dobro umutiti. testo podeli na dvoje. sa pola kile šećera. mešaj sa frtalj kile šećera. sa 15 deka šećera mešati. meti u vandlu i lupaj nad vrelom vodom. Fil : litru lmeka. testo razviješ salo staviš na tri frtalja testa. 3 žumanceta. tada levo. a jedan deo testa desno da je prazno. Marija torta 14 deka šećera. Fil od čokolade 19 deka šećera. dok se ne zgusne. umešaj 20 deka putera. 20 deka šećera. mirisa po ukusu. Glazura : 12 kocaka šćera sa 3 kašike vode. posle samleti na mašinu od oraha. U savijanju tada ostavljaš četvrt sata da se odmori i ponovo uzactopce dva puta previjaš. i malo mleka. 3 kašike jake crne kafe pomaži tortu i zaspi svu orasima.

šećerom pospi odozgo. Kocke umešaj u krem i filuj tortu. sve izmešaj i naposletku. pa to malo vadi od mase i pravi kiflice. 14 deka grožđa. ¼ kg. Kad se ohladi umutiti još 28 deka šećera i 20 deka putera a istim filom je prevuci. 6 . kalup namaži mašću i pospi brašnom i peci na tihoj vatri Pariške kifle 25 deka šećera. a u malo mleka potopi kvasca za 1 dinar i malo šećera. pomaži penu po testu pospi sa 5 deka krupno isečenog oljuštenog badema. i kuvaj sa 3 deci mleka dok ne bude gusto.od 6 belanaca. umešaj 12 deka šećera. 15 deka masti. natri. rastanji po tepsiji testo i ostavi da kisne. Mitrovačke kifle 30 deka sala. podmesiti u 2 kašike mleka. tome dodaj 15 deka brašna. Kad testo bude pečeno. Žuto testo 14 deka putera. skini sa vatre umešaj 1 deka belog želatina. Kad su pečene uvijaj ih u vanil šećer. jedno celo jaje i žumance i brašno koliko zagusti. 50 deka brašna. 14 deka brašna. ispeci. i sve prokuvaj. Fil : 3 žumanceta i 4 kašike šećera dobro umešati 4 rude uribane čokolade. dugo mešati sa 6 kašika šećera i tome dodaj 8 kašika jake crne kafe. tepsiju namaži i pospi brašnom. 2 deke šlag obreta i 1 kašiku finog ruma. Kranclice-točkići 20 deka šećera. Testo namaži pekmezom kad ga izručiš u tepsiju i stavi pri kraju pečeno tu glazuru. zatim prevući čokoladom. Ulupaj od 4 belanceta čvrstu penu.5 dinara kvasca. i malo prokuvaj na šporetu. 3 kašike milera i malo soli i za 1. 2 žumanceta. A za to vreme umešaj 4 belanca sa 30 deka šećera i malo soka od limuna. Torta od pola krupnih oraha 3 cela jajeta i 14 deka šećera muti dugo i dodaj 14 deka brašna i pomešaj zatim dodaj 14 deka pokrupniji isečenih oraja. zamesi sa rastopljenim kvascem. umutiti dok ne bude gusto. Tri frtalja testa ispeci u modli a ostatak testa meti malo natrvene čokolade i to ispeci posebno i napravi sitne kocke. Šikoš štangle 3 žumanceta i 1 jaje celo umuti dobro sa 14 deka šećera. zajedno izmešati 25 deka putera i filovati odgore. 3 žumanceta. i uvijaj ih u isečene orahe i ređaj po tepsiji i peci na tihoj vatri. pekmezom sastavljaj i uvijaj u šećer sa vanilom. Korpice Rastopi ¼ kg tunks mase obloži korpice i ostavi da se suše. kad se sasvim ohladi skinuti papir. Spremiti 25 deka sitno isečenih oraja. masti. pečene uvijaj u vanil šećer. Modlu dobro namaži ipospi brašnom. Fil : 6 žumanaca. Tortu ispeci. salo i brašno natri. 5 belanaca sneg izmešati i zatim na vatri kuvati dodati 2 kašike brašna pa opet kuvati i ostavi da se ohladi. Fil : 5 žumanaaca i 5 kašika šećera muti dugo. Rum torta 6 žumanaca i 21 deka šećera. izruči i peci. tepsiju namaži i pospi brašnom i peci. 15 deka mlevenih oraha. tanko razvi kao za rezance i dervišom pravi zvezdu i filuj pekmezom i peci. 2 žumanceta. koji si predhodno potopila u mlakoj vodi. limuna sok i koru i 2 belanceta penu. 12 deka masti mešaj sa 4 žumanceta i vrlo malo soli i jednu kašiku šećera i 28 deka brašna. 14 deka šećera. 2 kašike brašna. i malo soli i sve zamesi pa onda razdeli na 4 dela. šećer da bude gust kao za pusle. Pogačice 1 litra brašna. a može i malo mleka. Zatim. Damen kapric U 7 kašika mleka potopi za 2 dinara kvasca i vrlo malo šećera i ostavi malo da se krene. preseci i ostavi do upotrebe. praviti i jedan sat da kisnu i peći na dobroj vatri. i na posletku od 6 belanaca čvrstu penu. meti u pleh i da se osuši. 1 celo jaje. Ostavi čista krema bez kocki i pomaži tortu hladnu. 14 deka sa ljuskom uribanih badema. meti kašiku brašna.

malo soka od limuna. razvi i peci. sipaj sa puterom i maži oblatne. dodaj od bele kafe 1 šolju šećera. jedan deo zamesi sa salom. sve izmešaj. Štangle 14 deka šećera. 8 belanaca . 4 kašike šećera i mešaj. i neka stoji dok se kvasac ne digne i umesi testo kao za slatko pa ostavi da stoji.Kiflice sa salom 1. Testo raseći na četiri ćoška pa namaži tri-frtalja. Onda uzmi salo i treći deo brašna pa zamesi i podeli na troje. sve dugo mešaj. 1 kašiku prezle. 2 kašike brašna. Fil : 6 deka putera. 5 kašika oraja. u činiji mešaj 25 deka putera i 2 rude čokolade. Čokolad torta 16 deka putera dobro umešaj sa 16 deka šećera. 12 deka grožđa i 1 rudu čokolade. podeli na tri dela i 40 deka sala. 25 deka brašna i malo sode bikarbone i seckanog suvog grožđa i malo oraja. 16 deka samlevenih oraha. 15 deka šećera mešati. Štangle od smokava 30 deka šećera.čvrstu penu na vatri mešati 2-3 minuta i prevući tortu belom masom. filuj dve oblatne koje si presekla na pola 7 . Kad je testo zamešano meti jedno na drugo. 8 žumanaca. 12 deka šećera. 4 rude čokolade istopljene. 14 deka oraha. 7 deka pečenih utucanih lešnika. Umoči u čokoladu i od gore meti čokoladu ili ceo badem kao ukras. kad se ohladi ono. 2 žumanca.dobru penu i peci jedan sat na tihoj vatri. 60 deka brašna. 50 deka brašna i 25 deka sala. a drugi deo zamesi sa dva žumanceta i belim vinom. 2 deci vode i špinovati. u kilu smokava samlevenih. zatim brašno podeli u dva dela. Pišlinger 14 deka putera dobro umešaj. 1 ruda čokolade. 3 žumanceta. od 4 belanceta čvrstu penu. Puslice 2 belanca sa 20 deka šećera. U velikom plehu peći. vatra dobra. isto na tri dela od koga uzmi dva dela brašna i dva žumanceta i za 1 dinar kvasca potopi u malo mleka sa malo šećera i malo soli. pravi kugle i suši ih na vazduhu i uvijaj u kristal šećer. 16 deka uribane čokolade. 2 štangle čokolade. razvi tri puta previjaj po pola sata. 5 deka šećera i malo bela cimeta. 30 deka šećera dobro umutiti i kuvaj dok ne postane gusto. Pečeno seci u kocke i filuj. 4 belanca . 3 jajeta. 2 jajeta i 2 kašike brašna. dobro umešaj i pravi ih. Zatim 24 deka šećera špinovati. Kiflice sa salom 2. jednu šaku oraja i malo bela grožđa izmešaj i filuj oblatne Kugle od oraja i badema 5 deka oraja. 2 kašike pekmeza po ukusu. 7 kašika mleka. Fil oblatne 6 jaja celih. Briner krofne 4 žumanceta. Kolači sa pekmezom 10 deka masti. savi na knjigu i previjaj svaka pola sata tri puta i napolju držati. 1 ruda čokolade uribane.