NOMINATI .

Γαβριήλ Ναχμίας.nachmias@gmail. NOMINATI Α΄ έκδοση: Δεκέμβριος 2010 ISBN: 978-960-99693-0-7 ©2010 Γαβριήλ Ναχμίας e-mail: gabriel.com .

Γαβριήλ Ναχμίας NOMINATI 16+1 ασκήσεις ελευθερίας Απλές Εκδόσεις .

.

οὐ λήψει τὸ ὄνομά μου ἐπί ματαίῳ (Γιαχβέ. Δεκάλογος) .

.

Ι ΕΤΕΡΩΝΥΜΙΕΣ .

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Nominati 11 .

εάν ε- πέστρεψε στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του. προφανώς δεν διασώθηκε (ή. Η επιστολή είναι έμμετρη.12 Ετερωνυμίες Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Πριν από μερικές μέρες.1 Στις πρώτες γραμμές διαβάζω ότι συντάχθηκε στο Πόγραδετς. Ως επιστολογράφος υπογράφεται κάποιος Γαβριήλ Ναχμίας. ούτε εάν το γράμμα έφτασε στον προορισμό του. από τον οποίο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για την ταυτότητα του αποστο- λέα και. χειρόγραφη επιστολή. γραμμένη τον Ιανουάριο του 1941. ενδεχομένως.Μ. Ο φάκελος. Είναι άγνωστο εάν ο Γαβριήλ Ναχμίας επέζησε. για την τύχη της επιστολής. είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν ανα- φέρεται πουθενά ο βαθμός και η μονάδα στην οποία υπηρετεί ο επιστολογράφος. στο αλβανικό μέτωπο. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα εάν ο επιστολογράφος κατάφερε να στείλει το γράμμα. για κάποιο λόγο. βρέθηκε στα χέρια μου μια σύ- ντομη. της οποίας το όνομα αναφέρεται με τα αρχικά Ε. Πρόκειται για ένα σύντομο γράμμα-ποίημα ενός στρατιώτη προς την αγαπημένη του. ο άνθρωπος που μου πα- ρέδωσε την επιστολή ίσως έκρινε σκόπιμο να μην μου παρα- δώσει και το φάκελο). Ως ελά- χιστο φόρο τιμής προς τον ίδιο και τη γεμάτη έρωτα και θλίψη . Κρίνοντας από την εποχή και τις συνθήκες.

Δεν το χωράει ο νους μου ακόμα. οποιοδήποτε φιλολογικό σχόλιο. Απόψε πήρε η σκέψη μου των ομματιώ της κι ήρθε να σ’ εύρει. γρήγορα να ’μαστ’ αγκαλιά και πάλι. Χαρά δεν έχω.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .. Αυτός ο χρόνος χίλιες μοιάζει να ’χει νύχτες. κι εσύ μου λείπεις. Δε λαχταρώ γι’ άλλη καρδιά ’πό τη δική σου. Βρες τρόπο. . Μες στο ρολόι μου λες και κόλλησαν οι δείχτες..Nominati 13 καρδιά του. να σου πει πως σ’ αγαπάω. Μέρες κουτσές κι ο ήλιος φέγγει με το ζόρι. Είμαι στρατιώτης. αποφεύγο- ντας. σας παραθέτω το ποίημα αυτούσιο. ως ανάρμοστο. Κολλά απ’ τη λίγδα στο κορμί το πανωφόρι. ευκήσου. αφού ’σ’ εσύ. ζέστανε την παγωνιά της λύπης. μ’ όπλο κι εξάρτυση με στέλνουνε και πάω.

The rest is silence. εκτός από την ίδια τη διάρκεια της ζωής του. [. και μάλιστα νέου.. που αποτελούν εκπληκτικά παραδείγματα για την αβεβαιότητα των ανθρώπινων πραγμάτων. Αυτοί που εκθειάζουν το μεγαλείο του με το επιχεί- ρημα ότι η Ρώμη.] Δεν αμφι- σβητώ ότι ο Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικός στρατηγός.. σε έναν τόσο σπουδαίο βασιλιά με οδηγεί να αναπτύξω στους αναγνώστες μου μερικές σκέ- ψεις που μου έρχονται συχνά.... όπως πρόσφατα είδαμε και στην περίπτωση του με- γάλου Πομπήιου. αλλά η φήμη του ενισχύεται από το γεγονός ότι πέθανε ενώ ήταν ακόμη νέος.. Για τις κακοτυχίες και τις συμφορές που αντι- μετώπισε. ωστόσο. Για να μην αναφέρω άλλους βασιλείς και εξέχοντες αρχηγούς.2 .. θα σταθώ μόνο στον Κύρο.14 Ετερωνυμίες ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Brevity is the soul of wit. αν και δεν έχει χάσει κανέναν πόλεμο. με τα επιτεύγματα ενός λαού που πολε- μούσε επί οκτακόσια χρόνια [. έχει χάσει πολλές μάχες [. τι άλλο φταίει.. προτού αντιμετωπίσει τις αλλαγές της τύχης.] . όταν θέτω στον εαυτό μου το ερώτημα "Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα για τη Ρώμη εάν είχε εμπλακεί σε πόλεμο με τον Αλέξανδρο." [.. τον οποίο οι Έλληνες τιμούν ως μια από τις πιο σπουδαίες προ- σωπικότητες.] συγκρίνουν τη δράση ενός ανθρώπου....Η αναφορά.] Πόσους και πόσους Ρωμαί- .

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Ίσως και η Οφηλία. κρα- τώντας στα γόνατά του. Ab Urbe Condita Βλέπω τον Αλέξανδρο καθισμένο στο μισοσκόταδο.. που να μην έχασαν ούτε μία μάχη! Και οι άντρες αυτοί είναι πιο αξιοθαύ- μαστοι από τον Αλέξανδρο ή οποιονδήποτε άλλο βασιλιά. ..] Οι βασιλείς είναι απαλλαγμένοι από όλα τα εμπόδια. Ίσως γνωρίζει ο Βασιλιάς.. [. σαν βιβλίο...Nominati 15 ους στρατηγούς θα μπορούσα να απαριθμήσω. το φαλακρό κεφάλι του Πομπήιου. Τίτος Λίβιος.. είναι κύ- ριοι του χρόνου και των περιστάσεων και σχεδιάζουν τα πράγ- ματα σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Τι να διαβάζει άραγε μέσα στα κλειστά μάτια του Ρωμαίου.

ρώτησα. δια- σώζοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια όλων των γυναικών. χαζεύοντας τα ονόματα των οδών.16 Ετερωνυμίες Ο ΜΠΟΡΧΕΣ ΚΙ ΕΓΩ Κρατώντας την επίγευση από το εξαίσιο επιδόρπιο της συνάντησης. λες και η αστοχία της ερώτησής μου τον συνέφερε από . – Μπουένος Άιρες. σαν χαμένοι». Είχε μείνει πίσω. τα μπουρδέλα. συμπλήρωσα. γρήγορα βρεθήκαμε «στο λαβύρινθο της πόλης. Παραδομένοι σε μια συζήτηση για όλα και για τίποτε. Αντί να πάρουμε το Μετρό. σαν κάτι να προσπαθεί να θυμηθεί. προτιμήσαμε να περπα- τήσουμε μέχρι το κέντρο. σχολίασε ο Μπόρχες. που κατάφερε μέσα σε μια φράση να φέρει κοντά τόσο μακρινές πόλεις. Δεν ξέρω αν με άκουσε. Χαμογέλασα με την ευρηματικότητά του. τα κλειστά συνεργεία. – Και Αλεξάνδρεια. όταν πέφτει το σκοτάδι.3 ο Μπόρχες κι Εγώ πήραμε το δρόμο της επι- στροφής. πάσα γυνή ομοία. – Λυχνίας σβησθείσης. προχωρήσαμε στα μισο- σκότεινα στενά. Νέα Υόρκη. Λονδίνο – όλες ίδιες. για να αποφύγουμε την κίνηση. – Γιατί η Αλεξάνδρεια. σε μια προσπάθεια να ανταποδώσω τη φιλοφρόνηση (αν ήταν φιλοφρόνηση). Κόβοντας δρόμο μέσα από τα στενά. Σήκωσε το βλέμμα από- τομα. για να προσθέσει αμέσως μετά: Αθήνα. είπε με έναν αδιόρατο δισταγμό. τα μισά- νοιχτα παράθυρα. με το βλέμμα καρφω- μένο στα παπούτσια του.

– Κανείς από τους δυο σας. σαν να ήθελε να σιγουρευτεί ότι δεν θα τον ακούσουν. . – Κανείς από τους δυο μας δεν έχει βρεθεί στην Αλεξάν- δρεια. – Δεν εννοείτε. – Γιατί όχι. – Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. αφοπλιστική του αφέ- λεια. χωρίς να χάνεται η επαφή μας. ρώτησε. Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι κανείς από τους δυο τους δεν το γνωρίζει. Ξεκίνησε να βηματίζει. Τι ακριβώς σας προβλημα- τίζει στο κείμενο ο «Μπόρχες κι Εγώ». απάντησε. – Η ταυτότητα του συγγραφέα. αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σφε- τεριστώ τη θέση κανενός από τους δυο. Γύρισε προς το μέρος μου. θέλετε να πείτε. ελπίζω. προχωρώντας πάντα μισό βήμα μπροστά από μένα. Με έπιασε από το μπρά- τσο για να στηριχτεί. – Με κολακεύετε. – Αυτό είναι κάτι που μόνο η Αλεξάνδρεια μπορεί να γνωρίζει. με τη γνωστή. ασφαλώς. όσο έπρεπε για να διατηρείται η από- σταση. ότι είστε ένας τρίτος Μπόρχες. Εσείς ποιος πι- στεύετε ότι έγραψε το κείμενο.Nominati 17 μια στιγμιαία απώλεια συνείδησης. αγαπητέ μου. και μου ψιθύρισε χαμογελώντας: – Είναι και οι δυο τους ξεροκέφαλοι και αλαζόνες – τόσο ίδιοι κι ανυπόφοροι ο ένας για τον άλλο. Είναι όμως πολύ μακριά για να ρωτήσουμε την ίδια – κι αμφιβάλλω αν θα αποκάλυπτε ποτέ τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες – οπότε προτείνω να επανέλθουμε στη συζήτησή μας. τείνοντάς μου το χέρι να προχω- ρήσω μαζί του.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Ούτε μπορώ να φα- νταστώ ποιος από τους δυο τους θα δεχόταν να παραιτηθεί υπέρ μου.

τρία ή και σε εκατομμύρια είδωλα. συνειδητοποιώντας ότι εγώ ήμουν εκείνος που. σπεύδοντας να διευκολύνω την περίσταση. Καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να αναιρέσω την παρεξήγηση. – Προς Θεού. Ένιωσα αμήχανα. Έσπευσα να διευκολύνω την περίσταση. αλλά Εγώ. φα- ντάζομαι ότι θα έχετε πολύ δρόμο μέχρι το σπίτι σας. διέ- κοπτα τον περίπατό μας. – Δυστυχώς. Ίσα-ίσα. – Ναι.18 Ετερωνυμίες – Καλέ μου φίλε. – Θα έχω την ευκαιρία να σας ξαναδώ. Χωρίς την αίσθηση ότι ξαναβρήκαμε το δρόμο μας. κάνοντάς με να νιώσω ακόμη χειρό- . δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου τέτοια σπατάλη. στο βαθμό που μπορώ. Μου άπλωσε το χέρι. είπε κάπως διστακτικά. χαμογέλασα κοιτώντας τον στα μάτια. δεν έχω περιθώριο επιλογής. γιατί να το κάνω αυτό σε σας. Είναι αργά και θα σας περιμένουν στο ξενοδοχείο. Είναι αργά. Στο φανάρι της Αγίου Κωνστα- ντίνου. θέλω να σας βοηθήσω να βγείτε από το λα- βύρινθο. μπορείτε να το ελπίζετε. ο Μπόρχες με ρώτησε τι ώρα είναι. βρε- θήκαμε στο Μεταξουργείο. – Έντεκα παρά είκοσι. ο Μπόρχες κι Εγώ είμαστε δυο διακρι- τές οντότητες. βέβαια. Ασφαλώς εκείνος έχει πλέον τη δυνατότητα να πολλαπλασιά- ζεται σε δυο. – Κάθε στιγμή φοβάμαι ότι θα με παγιδεύσετε σε κάποιο από τα παιχνίδια σας. Επιτρέψτε μου να σας φωνάξω ένα ταξί. καθώς μου υπενθύμιζε το πρό- βλημα της όρασής του. Εσείς. Εγώ είμαι Εγώ και ο Μπόρχες είναι ο Μπόρχες. ακόμη κι αν είχα το δικαίωμα. όμως. παρά μόνο γυρνώντας το χρόνο πίσω.

Έκλεισα την παλάμη του στα δυο μου χέρια. αυτό το πρωτεϊκό πλάσμα – μιας και δεν μπορώ να τον χαρακτη- ρίσω άνθρωπο – έχει προσβάλει όλους μας σε τέτοιο βαθμό. – Δηλαδή.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Χαμογέλασα ξανά στην προοπτική ότι θα συνεχίζαμε το παιχνίδι. – Αυτήν ακριβώς την οικουμενικότητά του. δυνατά. Δεν σας αρκούν αυτά ως απόδειξη ότι δεν είμαι ο Μπόρχες. αυτήν αποστρέφομαι και. . αφού επάνω της μπορώ να εντοπίσω τη θεμε- λιώδη διαφορά μας και να διαχωρίσω τον εαυτό μου από εκείνον – μαζί με το γεγονός ότι αυτός πλέον είναι νεκρός κι έχει. χωρίς να διακόψει το λόγο του. Εννοώ. κατοχυρώσει τη θέση του στην αιωνιότητα. Το μόνο που μένει είναι να με στείλετε να ξεπλυθώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ! Καθρεφτισμένη στο μειδίαμά του. – Η αγάπη και η πίστη σας με συγκινεί.Nominati 19 τερα για την αδεξιότητά μου. Το πήρε αφηρημένα. Εκείνος χαμογέλασε. ώστε να μην είναι δυνατό πλέον να διακρίνουμε ποιος είναι ο Μπόρχες και ποιος δεν είναι. – Σας ευχαριστώ. – Κι εμείς. ταυτόχρονα. ώσπου ξεσπάσαμε κι οι δυο σε ένα λυτρωτικό γέλιο. Του έσφιξα το χέρι άλλη μια φορά. Βλέπετε. τη σχεδόν θεϊκή. προσπαθώντας να του πω με τα χέρια όσα η γλώσσα μου ήταν ανίκανη να εκφράσει. δεν είστε εσείς ο Μπόρχες. σέβομαι και υπε- ρασπίζομαι. συνεπώς. Άνοιξα βιαστικά την ταμπακιέρα και του πρόσφερα τσι- γάρο. για αρκετή ώρα. η δυσκοίλια έκφραση στο πρόσωπό μου δεν άντεξε – εξερράγη σε ένα πλατύ χαμό- γελο. – Όχι περισσότερο από όσο είστε εσείς. ο Μπόρχες κι Εγώ.

Παραδεχθείτε το. αν παραδεχθείτε με τη σειρά σας ότι το «Ο Μπόρχες κι Εγώ» το γράψατε εσείς. περιμένο- ντας την αντίδρασή μου. .20 Ετερωνυμίες – Κάθε άλλο. Μου έτεινε το τσιγάρο του για να το ανάψω. μου αποδεικνύουν ότι είστε ο Μπόρχες. – Μετά χαράς.

Nominati 21 ΕΞΟΔΟΣ 3:14 Η πιο αμφιλεγόμενη φράση της εβραϊκής Πεντατεύχου απαντάται στο εδάφιο 3:14 της Εξόδου. [13 Και είπε ο Μωυσής στο Θεό: Ιδού. σύμφωνα με τη οποία ο Ιησούς μεταχειρίζεται ακριβώς την ίδια απάντηση προς τους Ιουδαί- ους. η φράση εγώ ειμί (ο ων) λαμβάνεται ολόκληρη ως όνομα του Θεού και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε συντακτική ανάλυση.] Σύμφωνα με την επίσημη ιουδαϊκή ερμηνεία. Κι αυτοί θα με ρωτήσουν: «Ποιο είναι το όνομά του. όταν ζητούν να μάθουν την ταυτότητά του (Κατά Ιωάν.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Την ίδια ερ- μηνεία υιοθετεί και η επίσημη χριστιανική (ορθόδοξη και κα- θολική) διδασκαλία. 14 Και απάντησε ο Θεός στο Μωυσή: «Εγώ είμαι (αυτός που είναι)». 8.» 58 Και τους απάντησε ο Ιησούς: «Αλήθεια.» Εγώ τότε τι θα τους πω.. εγώ είμαι . σας λέω.58) [57 Είπαν λοιπόν οι Ιουδαίοι σε αυτόν (τον Ιησού): «Δεν είσαι ούτε πενήντα ετών και λες ότι έχεις δει τον Αβραάμ. εγώ τώρα θα πάω στους Ισραηλίτες και θα τους πω «ο θεός των πατέρων σας με έστειλε σε σας». όπου ο Θεός αποκα- λύπτει στο Μωυσή το όνομά Του.

στο ημιτελές έργο του Κήτος εγγαστρίμυθον. παραθέτει το εδάφιο 3:14 της Εξόδου τροποποιημένο ως εξής: [13 And Moses said unto God.Χ. What is his name? What shall I say unto them? 14 And God said unto Moses: Call me Ishmael. απόσπασμα του οποίου κυκλοφόρησε το 1851 στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. and they shall say to me. Behold. and shall say unto them.]4 . 59 Εκείνοι τότε άρπαξαν πέ- τρες για να τον χτυπήσουν. The God of your fa- thers hath sent this book unto you.πριν ακόμη κι από τον Αβραάμ».). Ιουδαίος προσήλυτος στο χριστιανισμό.] Ο Ελισαίος ο Ανάδελφος (2ος αιώνας μ. when I come unto the Publishers.

.

ΙΙ ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ .

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Nominati 25 .

ο Mark Oliver Everett. ο οποίος δεν σταμάτησε να καπνίζει μανιωδώς ακόμη και μετά το θάνατό του. υπάρχει το τραγούδι "A single swallow" που ξεκινά ως εξής: A single swallow brings no spring. που δεν είναι απίθανο να κυκλοφορήσει κάποτε. καρκινικά κύτταρα από τον πνεύμονα του Hugh Everett. Ο Mark. Το 1996. so people use to say. ανέφερε ότι πήγαινε σε ένα παράλληλο σύμπαν. But here’s a little verse which I would never sing: A photon led astray can start a universe. Στο σημείωμα που άφησε. Σε μελλοντική δουλειά των Eels. βρήκε νεκρό τον πατέρα του στο κρεβάτι το 1982. προσέβαλαν την κόρη του Elizabeth. Κατά τη μετάβασή της . για να ξαναβρεθεί κοντά στον πατέρα της. η οποία αυτοκτόνησε την ίδια χρονιά.26 Σμιλεύοντας το χρόνο MANY WORLDS Ο γιος του Hugh Everett. είναι ο τραγουδιστής και στιχουργός του συ- γκροτήματος Eels. γνωστός επίσης ως "E".

το 1998. η οποία πέθανε από καρκίνο. πιθανότατα δημιούργησε γέφυρα για τη μεταφορά των καρκινικών κυττάρων που προσέβαλαν τη μη- τέρα της. 24/11/2007: Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.) .ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Nominati 27 σε εκείνο το σύμπαν. η αυτοκτονία τιμωρείται με δημόσια μαστίγωση του αυτόχειρα και οι αναφορές σε «πα- ράλληλα σύμπαντα» δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα.5 (Σημείωση στο περιθώριο. το όνομα Hugh Everett είναι εξίσου δημοφιλές με το John Smith. Nancy.

όπως δεν γίνεται να μην βρίσκε- ται πάντα κάποιος γέρος να σου πει τι πρέπει να κάνεις. μήπως βρω κάποιο κούφιο σημείο. θα βρεις μια πόρτα.τι κι αν έκανα. ό. Βρες τρόπο να την ανοίξεις και προχώρα». Όμως. Θα ’πρεπε να είχαν περάσει αρκετές ώρες από τη στιγμή που βρέθηκα στο αδιέξοδο. Ας πούμε ότι ψάχνω το μυστικό πέρασμα για τον Άλλο Κόσμο. κα- τέληγα στο ίδιο σημείο: «Απαγορεύεται η είσοδος». Χτυπούσα την επιφάνεια και αφου- γκραζόμουν. όμως είχαν ήδη αρχίσει να με τρώνε τα μά- . με την ελπίδα να νιώσω τον αέρα να περνά από κάποια χαραμάδα.28 Σμιλεύοντας το χρόνο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ Στην πόρτα έγραφε «Απαγορεύεται η είσοδος». Δοκίμασα ότι μπορούσα να σκεφτώ. Όμως ο γέρος. Για μια στιγμή σκέφτηκα ότι ήταν φάρσα. Ακουμπούσα τα μάγουλά μου στις γωνίες. Δεν γινόταν να κάνω λάθος. Δεν υπήρχε κλειδαριά. ότι δεν υπήρχε πόρτα. παρά ένα ομοίωμα πόρτας στην εσοχή του τοίχου. Ας πούμε ότι ψάχνω τη Χαμένη Κιβωτό. είχα προ- λάβει να ξυριστώ. στο ξενοδοχείο. Εκείνη τη στιγμή πάντως έψαχνα κάτι να ανοίξω την πόρτα. Το πρωί. στο αδιέξοδο. ή το Άγιο Δισκοπότηρο. στην είσοδο της σπηλιάς. ούτε μεντεσέδες – τίποτε δεν έδειχνε ότι η πόρτα μπορεί να ανοίξει. ή αυτό που τέλος πάντων έμοιαζε με πόρτα. το είπε καθαρά: «Στο τέρμα του διαδρόμου. ή για τον Εδώ. Δεν χρειάζεται να πω τι ψάχνω.

έξω από τη σπηλιά. διαπίστωσα ότι είχαν αρχίσει να ασπρί- ζουν τα γένια μου. τον πατέρα μου να μου σφίγγει το χέρι. αλλά εκεί- νος δεν φαινόταν να μου δίνει σημασία. καθώς δρασκέλιζα το κατώφλι κι έμπαινα στο δωμάτιο. . μεγάλωναν πιο γρήγορα οι τρίχες στο πρόσωπό μου. ξύνοντας τα μούτρα μου. κανείς μας δεν παραξενεύτηκε από την εμφάνιση του άλλου. Στην άλλη άκρη του δωματίου με περίμενε ο γέρος που είχα συναντήσει το πρωί. δεν φοβόμουν μήπως επιταχύνω την ανάπτυξή τους. Για κάποιο λόγο. δεν θυμάμαι καν πώς έφτασα ως εδώ. Είχα μια ανησυχία μήπως. Στάθηκα πλάι του και διάβασα μαζί του την επιγραφή: «Απαγορεύεται η έξοδος». Χάιδεψα τα γένια μου με ανακούφιση. αλλά κρατιόμουν. Μπροστά περίμενε το ταξί για το αεροδρόμιο. Σκέφτηκα να τον ρωτήσω πώς βρέθηκε εδώ μέσα. καθώς άνοιγε την αυλόπορτα. Πλη- σίασα αργά. Η πόρτα έκλεισε πίσω μου. την ώρα που ξυριζόμουν. Πώς θα βγούμε από δω. Θυμήθηκα τη μάνα μου να μου τακτοποιεί τα σώ- βρακα στη βαλίτσα. Άρχιζα να σκέφτομαι τι είχε συμβεί το πρωί. Κοί- ταξα για μια στιγμή την επιγραφή. Σήμερα το πρωί. Με είχε πιάσει φαγούρα. Μου γύρισε την πλάτη και κάρφωσε το βλέμμα σε μια εσοχή του τοίχου. Έφερα το χέρι μου στο μάγουλό μου.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Nominati 29 γουλά μου. Δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη βλακεία μου και ρώ- τησα: – Και τώρα. εκείνο το μάταιο «Απαγο- ρεύεται». δεν είχε άλλωστε νόημα να βιάζομαι. – Όπως μπήκαμε. την προηγούμενη μέρα. την προηγούμενη εβδομάδα. Ούτε κατάλαβα πώς έφτασα στο αεροδρόμιο. μου απάντησε. Οι τρίχες μου είχαν μεγαλώσει αρκετά πια.

Προσπάθησε τουλάχιστον να τους μιλή- σεις». Μερικές μέρες μετά.» «Τι προτείνεις.» τη ρώτησε ο δάσκαλος. εμφανίστηκε στο δάσκαλο μια πε- ταλούδα και του είπε: «Φωτισμένε άνθρωπε. Εγώ θα αναλάβω τα υπόλοιπα». η πεταλούδα εμφανίστηκε στο δάσκαλο και του είπε: «Φωτισμένε άνθρωπε. Εγώ θα αναλάβω τα υπό- λοιπα». Τότε ο δάσκαλος την πήρε στα χέρια του και της είπε: «Άνοιξε τα φτερά σου και θα πετάξεις σαν πεταλούδα». Τότε ο δάσκαλος της είπε: «Ανέβα σε αυτή την κερασιά. εμφανίστηκε στο δάσκαλο η πετα- λούδα και του είπε: «Φωτισμένε άνθρωπε.30 Σμιλεύοντας το χρόνο ΚΑΜΠΙΑ Ένα δάσκαλο του Ζεν επισκέφτηκε κάποτε μια κάμπια και του είπε: «Φωτισμένε άνθρωπε. Τότε ο δάσκαλος της είπε: «Ανέβα σε αυτή την κερασιά.» ρώτησε ο δάσκαλος. Μερικές μέρες μετά. «Τι σ’ εμποδίζει. «Δεν με πιστεύουν. πέρασαν μέρες και . με κο- ροϊδεύουν. «Δεν θέλω να ξαναγίνω κάμπια. πέρασαν μέρες και δεν έγινε τίποτε». θέλω να γίνω πεταλούδα». «Δεν έχω φτερά».» τη ρώτησε ο δάσκαλος. θέλω να πω σε όλες τις κάμπιες ότι είμαι κι εγώ μια από αυτές». Μερικές εβδομάδες αργότερα. «Τι σε εμποδίζει. κρύ- ψου στα φύλλα της και κοιμήσου. κρύψου στα φύλλα της και κοιμήσου.

Το δάσος ήταν γεμάτο πεταλούδες.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . εμφανίστηκε στο δάσκαλο η πετα- λούδα και του είπε: «Άνθρωπε. χωρίς συντροφιά. αυτές εδώ οι πεταλούδες είναι τα πιο απαίσια πλάσματα. πάω κοντά τους και με διώχνουν». Τότε ο δάσκαλος την πήρε στα χέρια του και της είπε: «Άνοιξε τα μάτια σου και δες γύρω». «Ίσως δεν σε αναγνωρίζουν.Nominati 31 δεν έγινε τίποτε». . Τότε ο δάσκαλος της είπε: «Ανέβα σε αυτή την κερασιά. Μερικές ώρες μετά. κρύψου στα φύλλα της και κοιμήσου. Πέρασαν μέρες. «Και πώς μπορώ εγώ να ζήσω μόνη. Τους μιλώ και δεν απαντούν. Ένα κοπάδι σπίνοι τον χαιρέτησαν. Εγώ θα αναλάβω τα υπόλοιπα». Δεν ήσουν ανάμεσά τους την ώρα που όλες μαζί πέταγαν τα παλιά τους ρούχα». όπως και καμιά άλλη. είπε με θυμό η πεταλούδα. είπε ο δάσκαλος. Μάλλον δεν τα κατάφερες καλά. βδομάδες και ο δάσκαλος δεν ξανάδε την πεταλούδα. παρόλη τη σοφία σου». πετώντας για το νότο.

σμιλεύοντας το χρόνο.] Γι’ αυτό βλέπω με κατανόηση και συμπάθεια όλους εκεί- νους που. Όμως ο λόγος που δεν δημοσίευσα το Μαρτυρολόγιο όσο ζούσα ήταν ακριβώς επειδή αισθανόμουν (φοβόμουν. πίστευα και έγραφα από παλιά. με το «Σμιλεύοντας το χρόνο». όλους αυτούς που με κρατούν στην . θα κατακεραύ- νωνα πρόσωπα και φορείς. Μην κοιτάς που η επιτυχία μού χτύπησε την πόρτα νωρίς. [.. δεν θα έκανα ταινίες – θα έβγαζα βιβλία με τα οποία θα κατέκρινα πεποιθήσεις. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να της ανοίξω – μέχρι να πείσω τον εαυτό μου ότι η γνώμη που έχουν οι άλλοι για μένα έχει την ίδια αξία με τη γνώμη που έχω εγώ για τον εαυτό μου. Αν είχα τη δύναμη και την πίστη τους. ενώ δημοσιεύουν τις ιδέες τους εν ζωή. στα 30 μου. πάνω-κάτω.32 Σμιλεύοντας το χρόνο ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ . είναι η αλήθεια) ότι οι ιδέες και οι απόψεις μου ακούγονταν σαν δια- μαρτυρίες κάποιου που πασχίζει για την αναγνώριση.Βασικά. δεν υποστή- ριξα τίποτε καινούργιο – αμφιβάλλω αν υπήρξε έστω και μία λέξη δική μου. αξιώνουν αποδοχή που ταιριάζει σε νεκρούς ήρωες. έπαψα να είμαι ο Ταρκόφσκι που αντι- παθούσα κι έγινα ο Ταρκόφσκι που θαυμάζεις εσύ κι όλοι οι άλλοι. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.. Δεν βρίσκω τίποτε κακό σε αυτό. Η όποια αξία του εντοπίζεται στο γεγονός ότι. Τα ίδια...

Πέτερ Γκάους. Αλλά δεν μου έχει μείνει πια δύναμη – αυτό είναι το πρόβλημα. Εκδημίων.αφάνεια. Αντρέι Ταρκόφσκι: Συνέντευξη με ένα βρι- κόλακα (εκδ. 1999)6 .

.

.

ΙΙΙ E PLURIBUS UNUM .

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Nominati 37 .

Η καρδιά άκουγε και σώπαινε. Τα χέρια έπιασαν ένα κομμάτι ψωμί. Εγώ είμαι ο αρχηγός σου κι άλλον αρχηγό δεν αναγνωρίζω. Είμαστε οι αρχηγοί σου κι άλλον αρχηγό δεν αναγνωρίζουμε. μην αντέχοντας ο ένας τον άλλο για αρχηγό. Η καρδιά άκουγε και σώπαινε. το συκώτι ακούστηκε να φωνάζει μέσα απ’ το σώμα: Δίχως εμένα. αλλά δεν . χωρίς εμάς θα ήσουν καρφωμένο στη γη. τα πόδια τσακίστηκαν πέφτοντας σε ένα χαντάκι. Λίγα μέτρα παραπέρα. Το κεφάλι ονειρευόταν ότι όλα ήταν όπως τα ήξερε. θα κιτρίνιζες και θα έπεφτες σαν τα μαραμένα φύλλα. Ύστερα. σαν το δέντρο. Μετά τα λόγια αυτά. ούτε κι όταν τα πόδια. τα χέρια και το συκώτι έφυγαν. Η καρδιά άκουγε και σώπαινε. τα χέρια είπαν στο σώμα: Εμείς θα γίνουμε αρ- χηγοί σου.38 E pluribus unum ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ Είπαν τα πόδια στο σώμα: Εμείς σε στηρίζουμε. Είμαστε οι αρχηγοί σου κι άλλον αρχηγό δεν αναγνωρίζουμε. Δεν είπε τίποτε. γιατί χωρίς εμάς δεν έχεις να πιαστείς.

το κεφάλι ονειρευόταν ότι όλα ήταν όπως τα ήξερε.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Nominati 39 είχαν στόμα να το φάνε. έσβησε κι αυτό. Δίχως να ακούει πια. Για λίγη ώρα. Σε μια γωνιά. Στην προσπάθειά του να ξυπνήσει. το συκώτι μαύρισε και πνίγηκε στο αίμα του. . η καρδιά σταμάτησε.

μπροστά από το ιερό της Δαΰδος. Με διαταγή της Γερουσίας. κατάλευκο και λαμπρό. νέοι και γέροι. θαυμάζοντας το παράξενο εκείνο σημάδι. Την τέταρτη νύχτα. Έκ- πληκτοι οι άνθρωποι και τα ζώα ανήσυχα ξύπνησαν από το φως του. παιδιά. Και μόλις κι ο τελευταίος Γέροντας ανέ- βηκε στην εξέδρα. πολίτες και στρατιώτες. Προχώρησαν κι ανέβηκαν στη με- γάλη εξέδρα. Δεν πέρασε πολλή ώρα και οι ύμνοι ξεχύθηκαν στην Αγορά και πέρασαν στα χείλη του κόσμου. στις κορφές της Κρυμαίας σχηματίστηκε ένα σύννεφο. γυναίκες. ένωσαν τη φωνή τους και ανέλαβαν τον ύμνο. άκουγαν το σπαρα- χτικό ουρλιαχτό των λύκων. έτρεξαν στην Αγορά. Μόνο όταν η κούραση άρχισε να βαραί- . Οπωσδήποτε υπήρχαν και κάποιοι που νόμιζαν πως.40 E pluribus unum ΤΟ ΤΕΛΟΣ Δέκατος τρίτος μήνας του Θέρους της τριακοσιοστής τριακοστής τέταρτης Εποχής. Όλοι. όρθιοι. που σε λίγο αντηχούσε γλυκά από άκρη σ’ άκρη στην πόλη. στην κεντρική πλατεία της αγοράς. άντρες. ανάμεσα στις παύσεις. Για ώρες κρατούσαν οι ικεσίες και οι ψαλμοί και κανείς δεν μετρούσε πόσες. Μόλις γέμισε η Αγορά (πράγμα που έδειχνε ότι όλη η πόλη ήταν στο πόδι) ήρθαν οι Γέροντες. η φρουρά της πόλης σή- μανε συναγερμό και όλοι. που απλώθηκε γρήγορα επάνω από την πεδιάδα. από το ιερό άρχισαν να ακούγονται ψαλμοί και ικεσίες.

καλύ- πτοντάς την ολόκληρη. αν χαθεί η πόλη. τίποτε πια δεν θα είναι σίγουρο για κανέναν. Και πραγματικά. σταμάτησε. οι σκιές λιγό- στευαν. ο Ιζύς του Στολαίου. ο λοχαγός της φρουράς ανέβηκε στην εξέδρα και ενημέρωσε τους Γέροντες ότι είχε ξημερώσει και ότι. οι Γέροντες που εκπροσωπούσαν τους εμπόρους. ανάλογα με το ποια μερίδα εκπροσωπούσε: όσοι πολίτες είχαν το βιος τους πέρα από τα βουνά και προς τη θάλασσα. Κτίρια. έδωσε εντολή στο λοχαγό της φρουράς να μην αφήσει κανέναν να φύγει από την Αγορά. Και τότε ο ύμνος. καθένας τους συμβουλεύο- ντας τους άλλους να μείνουν ή να φύγουν. ο Πρωτογέροντας.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Nominati 41 νει τα γόνατα των γέρων και η πείνα να δαγκώνει τις κοιλιές των παιδιών. τους τεχνίτες και όλους όσους είχαν την περιουσία τους μέσα στην πόλη. Οι πολίτες καταλήφθηκαν από τρόμο. πλησίαζε το μεσημέρι. κανο- νικά. Με τη σειρά τους. Οι Γέροντες μίλησαν σοφά. γιατί καθώς η ώρα περνούσε. που είχε ήδη αρχίσει να ξεθω- ριάζει στα χείλη του κόσμου σε ένα ακατάληπτο μουρμου- ρητό. . ήθελαν να ακούσουν το Γέροντά τους να συμβουλεύει τη φυγή. η εντύπωσή τους ήταν αληθινή. για να απο- φασίσουν εάν θα εγκαταλείψουν την πόλη ή εάν θα παραμεί- νουν. ζώα και δέντρα. κάθε πλάσμα και πράγμα επάνω στη γη έβλεπε τη σκιά του να μικραίνει και να χάνεται. γιατί όλος ο ουρανός καλυπτόταν από το σύννεφο. Το σύννεφο κρεμόταν πια επάνω από την πόλη. με πειστικά επιχειρήματα δήλωναν ότι. Μέσα στην ταραχή και το φόβο. επειδή νόμιζαν ότι ο Ήλιος γκρεμιζόταν από τον ουρανό και έπεφτε επάνω στη χώρα. Κάποιοι ήταν πλέον σίγουροι ότι άκουγαν το ουρλιαχτό των λύκων. άνθρωποι. Όμως κανείς δεν μπορούσε να πει αν έχει βγει ο Ήλιος.

Μια πέτρα χτύπησε τον τυφλό στο στόμα. που από το φως έχετε όλοι στραβωθεί. Κανείς δεν θέλησε να μι- λήσει. Με το κεφάλι σκυφτό. άγνω- στο το όνομά του. αλλά τουλάχιστον όλοι είχαν ακούσει αυτό που περίμεναν από τους Γέροντες. ζητιάνος. Ένας έστριψε την άκρη από το σάλι του γύρω από τη σφιγμένη γρο- θιά του. Χάνω ό. Όλο το πλήθος έβλεπε το παιδί και όλοι απο- ρούσαν πώς μπορούσε ένας τυφλός να δείχνει κάτι που έβλε- παν όλοι. σαν να ήθελε να δει το πλήθος το πρόσωπό του και να του δείξει το δικό του. άρχισε να μιλά: «Δεν βλέπω αυτά που βλέπετε – και λυπάμαι πολύ.» Όλο το πλή- θος έστρεψε το βλέμμα μονομιάς κατά κει που έδειχνε ο τυφλός.» Ο τυφλός σταμάτησε. τότε μόνο μπορείτε να ελπίζετε σε θαύμα.42 E pluribus unum Αφού μίλησαν οι Γέροντες. Κάποιοι άρχι- σαν να βρίζουν τον τυφλό. Σήκωσε το κεφάλι. «Αν εκεί που δείχνω βλέπετε ένα παιδί να παίζει ευτυχισμένο κι αμέρι- μνο. Μπροστά στα σκαλιά του ιερού. Το θαύμα και η ύβρη ξύπνησε μέσα τους φόβο και θυμό. Τους πρότεινε να . ένα παιδί έπαιζε μόνο του πεσσούς. Ο μόνος που ζήτησε να ανέβει στο βήμα ήταν ένας τυφλός. δείχνοντας στον τυφλό πώς θα του περάσει τη θηλιά. Ο τυφλός στράφηκε προς τους Γέροντες. και δεν κερδίζω ό. Απόφαση δεν είχε παρθεί. Μα αυτή την ύστατη ώρα.τι χά- νετε. συλλογιστείτε: ποιος από τους άρχοντές μας έχει εξασφαλίσει ο ίδιος τη σωτηρία του. να του φωνάζουν να κατέβει από το βήμα. όχι λιγότερο από όσο εγώ. Μα βλέπω αυτά που δεν βλέπετε – και λυπάμαι περισσότερο. ρώτησαν το λαό εάν υπάρχει κανείς που θέλει να πάρει το λόγο. Άπλωσε το δεξί του χέρι κι έδειξε προς το ιερό. στραμμένο λίγο προς τα δεξιά. και ταυτόχρονα να αρνείται ότι υπάρχει. ώστε να υπάρχει ελπίδα να εγγυηθεί με κάποιον τρόπο και τη δική σας.τι κερδίζετε.

όπου τον περίμεναν οι Γέροντες. Εκείνος. το λοχαγό Άμασι. Κι αν χάσει η λευκή ομάδα. χάθηκαν μέσα στη φωτιά που κα- τέτρωγε τη χώρα για μέρες. ο λοχαγός κατέβηκε τρέχοντας από την εξέδρα. Ο Χαβρίας κατέβηκε από το ιερό και ανέβηκε βιαστικά στην εξέδρα. Αμέσως μετά σήμανε η σάλπιγγα της φρουράς και σε λίγα λεπτά έζωσαν την Αγορά τρεις πυκνές γραμμές από τοξότες. Όταν το παιδί σήκωσε το κεφάλι. Οι τοξότες πέρασαν τα βέλη τους από τη φωτιά. είπε: «Αν χάσει η μαύρη ομάδα.» Το παιδί έσκυψε στο πάτωμα.. χωρίς εξάρτυση. Πλησίασε το παιδί προσεκτικά. *** . χωρίς καθυστέρηση. τρέχοντας ανάμεσα στις γραμμές. Ύστερα από λίγο. Πέντε ομάδες οπλιτών. Οι Γέροντες συμφώνησαν κι έστειλαν το Χαβρία.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . η λευκή θα κερ- δίσει. ο Γέροντας το ρώτησε χαμογε- λώντας: «Ποιος θα νικήσει. δεν χάνω ποτέ». κοίταξε το Χαβρία και με το ίδιο χαμόγελο είπε: «Όσο κερδίζει μια από τις δυο ομάδες. Παρατηρούσε τις κινήσεις του παιδιού. τα άναψαν κι έστρεψαν τα τόξα στον ου- ρανό. και στά- θηκε δίπλα του. θα κερδίσει η μαύρη. Όσοι δεν σκοτώθηκαν επί τόπου. Βροχή από φλεγόμενα βέλη έπεσε πάνω στην πόλη. προς το σύννεφο που κατρακυλούσε επάνω στη χώρα. Αφού μίλησαν για λίγο.» Σηκώθηκε.. με ένα χαμόγελο γεμάτο αυτο- πεποίθηση. για να μη χαλάσει το παιχνίδι του. ανέβηκε τα σκαλιά του ιερού. κούνησε μερικές ψηφίδες και. ο Πρωτογέροντας στράφηκε προς τον υπασπιστή του. άφηναν ανά πέντε άντρες ένα δεμάτι ξύλα κι άναβαν φωτιά.Nominati 43 πάνε στο παιδί και να το ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν.

. Ο ίσιος. με την αιχμή του στραμμένη στον ουρανό.Αμέτρητα χρόνια τώρα. καθώς δεν βρέθηκε ποτέ ως τώρα κάποιος να το ονομάσει. με το πορτοκαλί άνθος στην κορυφή. στις πλαγιές της Κρυμαίας. Τώρα πια δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά. περιβό- λια. πολύχρωμα στολίδια κεντημένα σε κα- ταπράσινη φλοκάτη. όταν ο ήλιος ανατέλλει πάνω από τη Λυκεία. μπηγμένο ανάποδα στη γη. μοιά- ζει με φλεγόμενο βέλος.. μαντριά και μύλοι. *** . Άλλοτε εδώ υπήρχαν χωράφια. Δεν έχει όνομα.. ρίχνει τις πρώτες ακτίνες του εδώ πάνω. Μονάχα ένα παράξενο λουλούδι φυτρώνει ανάμεσα στους θάμνους και τις πέτρες. σκληρός και λεπτός βλαστός του..44 E pluribus unum .

το 2 τί- ναξε το λαιμό του σαν τον κύκνο. . μπροστά στο στρογγυλό του καθρέφτη. χαλάρωσε τη ζώνη γύρω απ’ τη μέση του και θαύμασε τις καμπύλες του.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Μερικά σπίτια πιο κάτω. ανεξάρτητη. Και μήπως υπάρχει κανείς άλλος που να εκ- φράζει την έννοια του 1283. Στην άλλη άκρη της πόλης. είπε. Εκφράζω μια μοναδική έννοια – κι αυτή η έννοια δικαιολογεί κι ευλογεί μια αντίστοιχη μονα- δική ύπαρξη. μπροστά στον στρογγυλό καθρέφτη του κι αυτό. Είμαι ακέ- ραιος και πρώτος. έστρωσε τα φτερά στην άκρη της ουράς του και κορδώθηκε. Δεν είμαι ένας οποιοσδήποτε αριθμός. το 1283 αναλογιζόταν τις συνέπειες του να είσαι το 1283. σκέφτηκε χαζεύοντας στον καθρέφτη. Δεν έχει μάτια να σε δει ως ξεχωριστή. ολοκληρωμένη ύπαρξη. είναι οπωσδή- ποτε ανόητος.Nominati 45 A BINARY TALE 11111111111111111111111111111111111111111111111111111 11111111111111111111111111111111111111111111111111111 11111111111111111111111111111111111111111111111111111 11111111111111111111111111111111111111111111111111111 11111111111111Μπροστά στο στρογγυλό καθρέφτη. το 8. Όποιος σε δει και πει ότι είσαι 4+4 ή 3+5. Είμαι το 2. κανένας άλλος δεν είναι σαν εμένα.

στρογγυλούς καθρέφτες. το Ένα περνά απ’ όλα τα σπίτια της Αιώνιας Πόλης και ξεσκονί- ζει τους μεγάλους. Κι αυτοί. Ύστερα σταυρώνουν το μαξιλάρι τους.0000000 000000000000000000000000000000000000000000000000 0000000000000000000000000000000000000000000000000 0000000000000000000000000000000000000000000000000 0000000000000000000000000000000000000000000000000 . Για λίγες ώρες ξαναγίνονται μικρά. ξεκουράζονται από το βάρος των ειδώλων τους. χιλιάδες αριθμοί αφήνουν σκέψεις και λόγια σαν κι αυτά μπροστά στον στρογγυλό καθρέφτη τους – σπονδή και πρόσφορο στον στρογγυλό θεό που έχει τη μορφή τους. ξαπλώνουν και κλωσούν τα όνειρά τους: καθένα τους μοναδικό. όπως κι ο ονειρευτής τους. όταν όλοι οι αριθμοί έχουν αποκοιμηθεί.46 E pluribus unum Κάθε βράδυ. μες στο σκοτάδι. στρογγυλά μηδενικά. Κάθε βράδυ.

να σκίζει την καρδιά του Πατέρα. η περγαμηνή θα πλυθεί ξανά. θα ξυστούν και θα σβηστούν τα τελευταία απομεινάρια της παλιάς υπόσχεσης και επάνω της θα χαραχτεί η καινούρ- για.. Οι πληγές από τα καρφιά στάζουν νερό. καθώς στραγγίζουν οι Γραφές που κουβαλούσε μέσα του. Είναι ο Λόγος που μίλησε και δεν μιλήθηκε.7 Ι Είναι Αυτός που Είναι. σκέφτομαι τους λόγους που καθιστούσαν απαραίτητη την ανανέωση της υπόσχεσης. Το ωχρό του σώμα. Ο Λόγος που Είναι. περγαμηνή απλωμένη. Ανάμεσά στις δυο τους.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . θα καθαρι- στεί. καρφωμένη στις τέσσερις άκρες της πάνω στο ξύλινο τελάρο. Είναι ο Λόγος που γράφτηκε και δεν έγραψε. Ύστερα. Κι η σιωπή του Πατέρα.Nominati 47 ΚΑΙ ΕΙΣ ΕΝΑ ΚΥΡΙΟΝ. να ρημάζει την καρδιά του Γιου. ριζάρι και κιννάβαρι. . στριμωγμένο ανάμεσα στη φωνή του Πατέρα και στη σιωπή του Γιου.. στεγνώνει στον ήλιο. Η φωνή – Ο Πατέρας – Η προσταγή Η σιωπή – Ο Γιος – Η υπακοή Η κραυγή του Γιου.

ο Γιος θα ανα- στηθεί. τους απαξιώνει. γιατί τη στιγμή που ξυπνάει η συνείδηση. πε- θαίνει. IV Τετέλεσται Οι γραφές εκπληρώθηκαν. Η παλιά υπόσχεση δεν ανα- . Έχει πολύ Πατέρα ακόμη μέσα του. Δεν τους έχει καν εμπιστοσύνη.48 E pluribus unum Είμαι η σιωπή του Γιου και η κραυγή του Πατέρα. η ήττα του πατέρα. Είμαι το Πνεύμα. Η νίκη του Γιου. Νίκη ενός δευτερολέπτου. Προτού πεθάνει. ΙΙΙ Γιατί μ’ εγκαταλείπεις. Η εμπιστοσύνη του στον Πατέρα είναι τυφλή. και τίποτε δεν του κλονίζει την πεποίθηση ότι ο Πατέρας γνωρίζει τι κάνει. ο νεκρός Γιος του θεού θα αναστηθεί ως Γιος του Αν- θρώπου. Είμαι η βουβή κραυγή Και η σιωπή που ξεκουφαίνει. ΙΙ Δεν ξέρουν τι κάνουν. ο πατέρας ο ίδιος. δεν νοιώθει οίκτο για τους σταυρωτές του. Όσο προχωρά ο θάνατος. Και μέσα στο θάνατό του. Είμαι η κραυγή του Γιου και η σιωπή του Πατέρα. πεθαίνει η εμπιστοσύνη στον πατέρα. τόσο κερδίζει έδαφος μέσα του ο άνθρωπος.

οι στρατιώτες γίνονται πιστοί. Ο Γιος λευτερώθηκε. . κι ο Λόγος έδωσε το Λόγο του. στον τεντωμένο ενε- στώτα. αναρωτιέ- μαι εάν αξίζει μια εκ νέου ανανέωση της παλιάς υπόσχεσης. Ο Λόγος ειπώθηκε. Ο περιούσιος λαός λευτερώθηκε. η Ζωή νίκησε. τα δόρατα εξαπτέρυγα. Οι Γραφές σβήστηκαν. Το σύμπλεγμα έσπασε σαν κακό σπυρί. ακύρωσε κι εκείνον που την έδωσε. Η νέα υπόσχεση επικυρώθηκε με αίμα. ο περιούσιος θεός εξα- ερώθηκε. παρά μόνο στον εαυτό του: αγαπήστε ο ένας τον άλλο. Ο Άνθρω- πος πέθανε. Κι εγώ. το Πνεύμα. Ο Λόγος όμως δεν ανήκει σε κανέναν. όπως άλλοτε είχε σώσει τον Ισαάκ. Ο Λόγος έγινε σάρκα.νεώθηκε. Αυτό που χωρίστηκε ξανάγινε ένα. Οι πέτρινες πλάκες κομματιάστηκαν. Όμως… V …στο ανοιγόκλεισμα των ματιών. στριμωγμένο ανάμεσα στο πλήθος που γονατίζει και στο Σώμα που ξανασταυρώνεται. ο τρελο-προφήτης Σωτήρας. ο Λυτρωτής. ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου. Το ρόδι που έσπασε ξανάγινε ακέραιο. Ο Πατέρας δεν έσωσε το Γιο. Η φαγωμένη σάρκα του Λόγου ξανάγινε ακέραιη. ξανα- ζωντάνεψε – και ο Λόγος έγινε Γράμμα. Αλλά γιατί να είναι Ένας και Μοναδικός ο Κύριος. τα δεσμά κόπηκαν. Η νέα υπόσχεση ακύρωσε την παλιά. ο δήμιος πρωθιερέας. Το Χέρι του Γέρου έγραψε στην πέτρα: υποταχθείτε στον Ένα. Η παλιά υπόσχεση δεν τηρήθηκε.

.

.

ΙV

CREATIO PRO NIHILO

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ - Nominati 53

54 Creatio pro nihilo

POETICA8

Αγαπημένε μου Μάριε,

Πάει αρκετός καιρός από την ημέρα που σου έγραψα για
τελευταία φορά. Και μη φανταστείς ότι μου έλειψε η διάθεση,
το χαρτί ή το μελάνι – κάθε άλλο: ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι
να είδαμε στα μέρη αυτά τόσο χαρτί και τόσο μελάνι. Αλλά,
τι παράξενο, παρόλο που και τα δυο αφθονούν, όπου κι αν κοι-
τάξεις θα δεις παντού γραμμένα: στους τοίχους, στα πεζοδρό-
μια, στον αέρα. Αυτήν τη στιγμή που σου γράφω, λέξεις χωρίς
ήχο πεταρίζουν γύρω από το κεφάλι μου, λερώνουν τους τοί-
χους, κολλάνε στα ρούχα μου. Κανείς δεν μιλά πια σ’ αυτή τη
χώρα – όλοι γράφουν. Κι όσο πιο πολύ χαρτί και μελάνι μπαί-
νει στη χώρα, τόσο βρωμίζει ο χώρος και η ατμόσφαιρα από
λέξεις – λέξεις χωρίς ήχο, λουλούδια χωρίς μυρωδιά, καρποί
χωρίς γεύση.
Ούτε διάθεση μου έλειψε. Παραμερίζοντας τις λέξεις
(που κάποιες μέρες κρύβουν ακόμα και τον ήλιο) μπορώ
ακόμη να διακρίνω όλα όσα άκουγα τις πρώτες μέρες που
ήρθα εδώ (αυτά τα ίδια που με τρόμαζαν πριν έρθω): το ακα-
τάληπτο τραγούδι των μαγισσών, το ηλίθιο γέλιο του τρελού
της γειτονιάς, που νομίζει ότι όλοι έχουν πεθάνει κι εκείνος
είναι ο μόνος ζωντανός – και το κλάμα του τα σαββατόβραδα,

λέξεις. σελίδες. Κι αντί να γράφω παραμύθια. Ακούω τη γη να πλαταίνει. λίγη η αλήθεια – μα στις πολλές. Γιατί κανένας δεν φεύγει. Σε λίγες λέξεις. παραδομένοι στο μόνο πράγμα που τους κρατά στη ζωή: το γράψιμο. ειρωνικό χαμόγελο που δεν θα ξεχάσω. καθώς μου έγνεφες. κάτω από σωρούς χώμα. κρα- τώντας το ρυθμό της άνοιξης. αν έχει αφήσει κάπου το όνομά του: πεθαίνει και χάνεται βαθιά στη γη. ότι η σιωπή τούς είναι θάνατος: σάμπως γι’ αυτό γράφουν ακατάπαυστα. Ορίστε λοιπόν. Όσο πιο πολύ γράφω. ακούγοντας τη σκέψη που μόλις μοι- ράστηκα μαζί σου. μου φώναζες να σου γράφω – με εκείνο το παράξενο. για να δεχτεί τους νέους επισκέπτες – και να βαθαίνει. Τώρα δα κατάλαβα. όπως μου παρήγγειλες – όπως κάνουν όλοι εδώ. για να δε- χτεί αυτούς που θέλησαν να φύγουν. πολύ το ψέμα: θυμάμαι ακόμα τον κανόνα που συνήθιζες να λες. γί- . εσύ δείλιασες – έτσι μου φάνηκε τότε. όρθιους. Γράφω για να μην πεθάνω – όπως κάνουν όλοι εδώ. Ορκιζόμασταν ότι θα πεθάνουμε με τη γραφίδα στο χέρι. ακάματοι.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Nominati 55 όταν νιώθει ότι όλοι γύρω του είναι ζωντανοί κι εκείνος είναι ο μόνος νεκρός. σαν τις πέτρες από το χέρι του σφενδονιστή) μπορώ ακόμη να αφου- γκραστώ την καρδιά του ξωτικού που χτυπά στο δάσος. Κι όπως κι αν μας βρει ο θάνατος. καθιστούς ή ξαπλωμένους. Μάριε. θυμάσαι. Για να μην πεθάνω στη σκέψη μου (κι αυτό είναι κάτι που απ’ όλους εδώ μόνο εμένα ενδιαφέρει) – και στη δική σου. σαν προσευχή. Όσο μου επιτρέπει ο θόρυβος από τις λέξεις που σφυρίζουν γύρω μου (ο μόνος ήχος που βγάζουν. Όπως κι εμάς. τόσο περισσότερο ξε- φτίζει η αλήθεια μέσα μου. Έμεινες πίσω και. θα βρει τη γραφίδα μας όρθια – έτσι έλεγες. σου γράφω: όπως τόσες και τόσες φορές. Μα όταν σου είπα να έρθουμε εδώ.

Έφτασα κι εγώ. Και με το διά- βασμα-περιδιάβασμα. στεγνή κι επίπεδη. Πρέπει να με σκοτώσουν. Γράφεται από τα ίχνη του διαβάτη που περπατά και τη διαβάζει. Με αγάπη. Odesseo Η ιστορία της πόλης είναι γραμμένη στα κτίρια και στους δρόμους της. που δεν ξέρει πώς έγινε δήμαρχος και που γι’ αυτό δεν ξέρει πώς να παραιτηθεί. σαν φύλλα περγαμηνής. Σιγά-σιγά γίνομαι σαν τον δή- μαρχο. από τους ανθρώπους που τη γράφουν: φαιά. Και ίσως έτσι καταφέρω να ξορκίσω το θάνατο που ζω. Κι έχει τα φώτα της πάντοτε αναμμένα – γιατί το σκοτάδι τη σκοτώνει. Κάποτε έγραφα για να ζήσω. που μετρά τα αστέρια κάθε πρωί και κάθε βράδυ (σαν να 'ναι κατσίκια που τα ξαναβάζει στο μαντρί). σαν τον τρελό της γειτονιάς. αλλά δεν ξέρει να μετρά τα λόγια του.56 Creatio pro nihilo νομαι ο ίδιος παραμύθι. στις πλατείες και στα σοκάκια της. *** . φιλόξενα στο βλέμμα του αναγνώστη και στο χέρι του γραφιά. η ιστορία της πόλης γίνεται η ίδια η πόλη: μια πόλη φτιαγμένη για να διαβαστεί. Γίνομαι κι εγώ σαν το δεσμοφύλακα της πόλης. να πιστεύω ότι είμαι ο μόνος ζωντανός ανάμεσα σε νεκρούς – να παραμονεύω στο σκοτάδι εκλιπαρώντας για λίγες λέξεις. Τώρα θέλω να γράψω για να πεθάνω. Δεν αρκεί να γράψω σ' όλους ότι πέ- θανα.

πάτερ.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . – Χαίρομαι που σε βλέπω. Επάνω στο φαλακρό του κε- φάλι. . Για μερικές στιγμές. Ο μοναχός τράβηξε την κουκούλα από το κεφάλι του και την ίσιωσε πίσω από το σβέρκο. Κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία. ασήμιζαν μερικές λευκές τρίχες στο φεγγαρόφωτο. Τράβηξε μια καρέκλα μπροστά από το τραπέζι κι έκατσε. Βλέποντας να μεγαλώνει η απόσταση που τους χώριζε. – Δεν ήρθες για να σε καλωσορίσω. πατέρα Epifanio. – Με περίμενες. Ο άντρας στύλωσε το στέρνο του και κόλλησε τη ράχη του στην πλάτη της καρέκλας. Γιατί και οι τοίχοι έχουν μάτια. τη σιωπή έσπαζαν απόμακροι ήχοι. μέτρησε τα βήματά του μέχρι το κέντρο του μικρού δωματίου. – Εσύ χάρηκες που ήρθες. – Δεν χάρηκες που ήρθα. Η φωνή του έγινε στεγνή και επίπεδη. Με το λιγοστό φως του φεγγαριού. – Περίμενα ότι θα έρθει κάποιος. – Για ποιο λόγο νομίζεις πως ήρθα. έτσι δεν είναι. – Εγώ τι. Odesseo. σαν λέξεις που σφύριζαν κι έσκαγαν στην άλλη πλευρά της πόλης.Nominati 57 – Σβήσε το φως. Εσύ όμως. Ο επισκέπτης έκλεισε την πόρτα πίσω του κι έσβησε το φανάρι που κρατούσε. ο μοναχός κόλλησε το στέρνο του στο τραπέζι κι έσκυψε μπροστά. – Ούτε καν με καλωσόρισες. Όχι οπωσδήποτε εσύ. πάτερ. – Έτσι είναι καλύτερα. που γλιστρούσε από το στενό φεγγίτη.

Είμαι έτοιμος να πληρώσω. παππούλη. – Νόμιζα ότι σε έστειλαν οι επάνω.τι γράφεις. όπως συ- νήθως. – Δεν ήρθα εγώ. Καλωσόρισες λοιπόν. Παπάς είσαι – για ποιο λόγο θα ερχόσουν εδώ. ακόμη κι αν ήξερα το λόγο για τον οποίο αξίζει να πεθάνεις. – Τότε. πόσο μάλλον να κατεβώ σ’ αυτήν τη ποντικότρυπα που κρύβεσαι. εσύ ειδικά. η ύβρη είναι που την καλεί. Κι όπως φαίνεται. Odesseo. ξέρεις γιατί ήρθα. φτάνει επάνω – και όλοι μπορούν να το δουν. Εμένα. – Γιατί το κάνεις τόσο δύσκολο. αν όχι για να με διαβάσεις. πήγαινέ με στο δικαστήριο – ή απευθείας στο απόσπασμα.58 Creatio pro nihilo – Λοιπόν. Αλλά δεν ήρθα για να σε διαβάσω. όπου κι αν το γράψεις. – Ξέρεις καλά πως δεν χρειάζεται να κουνηθώ από τη θέση μου για να διαβάσω κάτι. Εσύ με έφερες. Κι αν προτιμάς. πατέρα Epifanio. Απ’ όπου κι αν έρχεται η νέμεση. επανέλαβε ο μοναχός. – Είπα ότι ήρθες να «με» διαβάσεις. μπορώ να το καταλάβω. σκότωσέ με εδώ – ας μη χάνουμε χρόνο. – Δεν θα το έκανα. – Χαριτωμένο και έξυπνο το λογοπαίγνιό σου. ούτε για να σου ανακοινώσω ότι ήρθε η ώρα σου. Σε έστειλαν οι επάνω. Ό. Πάρε με. – Για να με διαβάσεις. Ο άντρας άπλωσε τα χέρια του κι άρπαξε τα χέρια του μοναχού. για να μου ανακοινώσεις το τέλος μου – να με οδηγήσεις στην εξόν- . Γιατί ήρθες. Ένα χλιαρό χαμόγελο έκοψε στα δυο το πρόσωπο του μοναχού. η ύβρη μου δεν έμεινε αναπάντητη. Αλλά κι έτσι όπως το θέτεις. Αλλά δεν τον γνωρίζω. κάνοντας το ψυχρό βλέμμα του ακόμη πιο παγερό. έτσι δεν είναι. Για το γράμμα ήρθες.

το χάραμα τον βρήκε μόνο. Έτσι. ούτε κανείς άλλος – σκέφτηκε αυτή την έκφραση για να δηλώσει μια παρουσία πέρα από τη δική του. σκέφτηκε να φέρει κάποιον άλλο – ίσως ένα «τέταρτο» πρόσωπο – για να τον βρει. γέρο! Άσε τις σοφιστείες και τις περιστρο- φές. παιδί μου. – Αυτό για το οποίο ήρθες. έτσι με βάζεις να λέω όλες αυτές τις ανοησίες. Κι όπως με έφερες εσύ εδώ κάτω. Και είναι αλήθεια. δεν μπορώ. ξαπλωμένο στο πά- . Ξέρεις καλά ότι δεν μπορείς να με νικήσεις σε αυτό το παιχνίδι. – Γιατί παίζεις μόνος σου. – Γιατί νομίζεις ότι θα συμβεί αυτό. Ξέρω όμως ότι σύντομα θα χάσεις από το ίδιο σου το παιχνίδι. δεν μπορώ να σε κερδίσω στο δικό σου παιχνίδι. Odesseo. θα μπορούσε να μιλήσει για τον εαυτό του στο τρίτο – σαν να ήταν κάποιος άλλος. ξαπλωμένο στο πάτωμα. Εσύ μου βάζεις τα λόγια στο στόμα και διαλέγεις για τον εαυτό σου τα καλύτερα. Αν ξεκινούσε από το πρώτο πρόσωπο.Nominati 59 τωση. εσύ με έφερες. – Σου είπα. Odesseo. – Όχι.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . – Στο διάολο. Έχοντας ξεκινήσει όμως από το τρίτο. Odesseo. – Τι θέλεις να κάνω. τυ- λιγμένο σ’ ένα μάλλινο ράσο. *** Το χάραμα τον βρήκε μόνο. Σταμάτα λοιπόν να παίζεις με τα νεύρα μου. Ασφαλώς δεν τον βρήκε το χά- ραμα. Όμως κανείς δεν δέχτηκε να έρθει.

Έπιασε μία στην τύχη κι άρχισε να διαβάζει. το τραπέζι. Πάει αρκετός καιρός από την ημέρα που σου έγραψα για τελευταία φορά. στηριγ- μένος στους αγκώνες. σαν τις πέτρες από το χέρι του σφενδονιστή – άπλωσε το χέρι στον τοίχο να τις πιάσει. εκατοντάδες σελίδες. όπως τα ήξερε: το κρεβάτι. Άγγιξε την άκρη από το ράσο και χαμογέλασε. και κοίταξε για λίγο γύρω του. Ήταν όλα εκεί. Ακολουθώντας τις λέξεις. Τις είδε να τον κυκλώνουν. «Πατέρας Epifanio! Πώς μου ’ρθε. κι ύστερα να απλώνονται γύρω του. τυλιγμένο σ’ ένα μάλλινο ράσο. στους τοί- χους.60 Creatio pro nihilo τωμα.» Γύρω του απλώνονταν χαρτιά. στην οροφή. ακούγοντάς τες να σφυρίζουν – ο μόνος ήχος που βγάζουν. τις είδε να ευθυγραμμίζονται χωρίς να αλλάζουν αράδα.. Ανασηκώθηκε. όμως αυτές γίνονταν ένα με τον τοίχο και ύστερα γλιστρούσαν από αυτόν – Η ιστορία της πόλης είναι γραμμένη στα κτίρια και στους δρόμους της και πετούσαν – και μαζί το βλέμμα του. να γλιστρούν από το χαρτί – και μαζί το βλέμμα του.. Τις κυνηγούσε στο πάτωμα. . οι δυο καρέ- κλες – όπως τα άφησε στον ύπνο του.

που στριμώχνονταν γύρω του. μέχρι τέλος. Όπως συνηθίζουν οι νεκροί – προτού πεθάνουν – άρχισε να μελετά τα μνήματα. Εκεί. το βλέμμα του σταμάτησε. κοιτώ- ντας τα αστέρια.τι έβλεπε γραμμένο – κι από τα κατά- στιχα να ξεφυτρώνουν καινούργια κατάστιχα. Σε ένα από αυτά. . στο νεκροταφείο. κι εκείνοι γελώντας να του ξη- λώνουν τα παράσημα και τα κουμπιά από την πολύχρωμη στολή του.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Είδε το δεσμοφύλακα να μετρά τα δάχτυλά του. μέχρι τη βάση της στήλης – από τον κόσμον έξω. ένα παιδί έπαιζε μόνο του πεσσούς.Nominati 61 Πρώτη φορά κοιτούσε την πόλη από ψηλά: είδε τον τρελό της γειτονιάς να τρέχει με ένα καλάμι. το πιο ψηλό. ψιθυρίζοντας κάτι σαν παιδικό τραγουδάκι. Επάνω στη μαρμάρινη ταφόπλακα. στάθηκε και άρ- χισε να διαβάζει: ΤΕΙΧΗ Συνέχισε να διαβάζει αργά. άλλοτε κρατώ- ντας το σαν σκήπτρο κι άλλοτε κραδαίνοντάς το. σαν να διώ- χνει σκυλιά – και ξοπίσω του παιδιά να του φωνάζουν «Ζήτω!» Είδε το δήμαρχο να χωρατεύει με μια παρέα ζητιάνων. και να φωνάζει «Δεν πιστεύω! Δεν πιστεύω!» Και είδε έναν άλλο να τριγυρνά στα νεκροταφεία και να γράφει σε κατάστιχα ό.

χωρίς αιδώ. σήμερα πέθανε ο Odesseo. Odesseo μόνος σου παίζεις.62 Creatio pro nihilo μόνος σου παίζεις. . Odesseo μόνος σου παίζεις. Odesseo Δεν χρειάζεται να με σκοτώσει κανείς. μέσα σε μία αράδα. Αρκεί να γράψω σ’ όλους ότι πέθανα. Χωρίς λύπη.

για τους Σπαρ- τούς της Θήβας και εκείνους της Κολχίδας – δεν πραγματο- ποιούνται με κανέναν τρόπο. . Δίπλα. στην όμορφη έκδοση Teubner του 1963. Χθες βράδυ. παρόλη τη βιασύνη τους να απαντήσουν με τη σειρά τους στα σχόλια του Αρτεμίδωρου. σύμφωνα με όσα αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα. είχαν την προνοητικότητα και την ευαισθησία να γράψουν με μολύβι. [Τα όνειρα των οποίων το περιεχόμενο] αφορά μύθους που έχουν ξεχαστεί εντελώς και που χαρακτηρίζονται από ανοησία και επιπολαιότητα – όπως.47. ξεφυλλίζοντας τη. ότι οι προσδοκίες του ατόμου θα ανατραπούν και τα σχέδιά του θα ματαιωθούν.Nominati 63 ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ Προχτές πήρα από τη δανειστική βιβλιοθήκη τα Ονειρο- κριτικά του Αρτεμίδωρου. Αυτοί οι μύθοι συμβολίζουν επίσης μάταιες και κενές ελπί- δες. οι μύθοι για τους πολέμους των Θεών και των Γιγάντων. ή υποδηλώνουν.. οι προηγούμενοι αναγνώστες. φερ’ ειπείν..ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . διέκρινα κάποια σχόλια ξεθωρια- σμένα. Προφανώς. στάθηκα για λίγο στην παράγραφο 4. στο περιθώριο.

Είδα στον ύπνο μου το Θεό. γονατιστό μπροστά μου. Κάτω κάτω. αν και χαμογέλασα με την ιδέα. . φυσικά. θλιμμένο. Στάθηκα και πάλι στα σχόλια του περιθωρίου. Έκλεισα το βιβλίο και κοιμήθηκα. Δεν περίμενα. το πιο πρόσφατο. μάλλον. να με εκλιπαρεί να μην ξυπνήσω. το τελευταίο σχόλιο. Το τηλεφώνημα ενός φίλου διέκοψε την ανάγνωσή μου. Σαν να έπρεπε να γίνει έτσι. έγραφε: Ονειρεύομαι τον κόσμο όπως εσύ ονειρεύεσαι το έργο σου. λιγότερο ξεθωριασμένο από τα υπόλοιπα και. καθώς ξάπλωνα να κοιμηθώ. Αργότερα. να βρω παρακάτω την «ανταπά- ντηση» του Αρτεμίδωρου. πήρα ξανά στα χέρια μου το βιβλίο. πολύ νωρίς ακόμη για να αρχίσω το γράψιμο.64 Creatio pro nihilo Να ’ν’ άραγε όλα όσα βλέπουμε όνειρα μέσα σ' όνειρο. Δεν μπορώ να κοιμηθώ παρά μόνο εάν έχω γύρω μου βι- βλία. διάβασα ξανά την παράγραφο χωρίς να συνεχίσω παρακάτω. Ήταν πολύ αργά πια για να συνεχίσω το διάβασμα.

προς όφελος της ψυχής του. ή το μοναδικό διασωθέν αντίτυπο ενός παμπάλαιου βιβλίου. Ήταν αντιγραφέας και. μεταθέτοντας εμμέσως την ηθική αυτουργία της ψευδομαρτυρίας στο ίδιο το χειρό- γραφο. Οι αντιγραφείς είναι αναλώσιμοι. και με το δίκιο του. Για το μοναχό Εφραίμ της μονής Ξηροποτάμου. μπορεί να ισχυριστεί ότι δια- θέτει ένα τέτοιο σπάνιο χειρόγραφο (το οποίο ουδέποτε σκοπεύει να παρουσιάσει στο κοινό. Συχνότατα δε. διατηρεί σε μια κρυφή γωνιά της προσωπικής του βιβλιοθήκης κάποιο σπάνιο χειρόγραφο. το χρησιμο- ποιεί ως αφορμή για ένα δικό του έργο. η έλ- λειψη ενός τέτοιου εκλεκτού αποκτήματος. Κάποιος λιγότερο τολμη- ρός. Ελλείψει ενός τέτοιου εκλεκτού αποκτήματος. όπως τα υλικά της ερ- . το γεγονός ότι δεν ήταν συγγραφέας. και ιδιαίτερα ένας συγγραφέας.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . τον απάλ- λασσε από τον πειρασμό να παραβιάσει την ένατη εντολή. ένας αληθινός συγγραφέας. Εκ φύσεως ατολμία τού επέτρεπε να τηρεί αβίαστα την όγδοη εντολή του μωσαϊκού Δεκάλογου. κάποιος μπορεί να μπει στον πειρασμό να κλέψει. φοβούμενος. δεν συνιστούσε προσωπική αποτυχία.Nominati 65 Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΕΦΡΑΙΜ Ο άνθρωπος των γραμμάτων που σέβεται τον εαυτό του. Επιπλέον. όχι από τους καλύτερους. το φθόνο των άλλων).

66 Creatio pro nihilo

γασίας τους. Κατά κανόνα, το όνομα τους γράφεται και σβή-
νεται γρήγορα στην ίδια σελίδα του παλίμψηστου της ζωής.
Οι ελάχιστες εξαιρέσεις κερδίζουν μερικές παραπάνω σελίδες
χάρη σε άλλες τους ιδιότητες, όπως του δασκάλου, του αγίου
ή του συγγραφέα. Οι αληθινοί αντιγραφείς, οι αποκλειστικά
ταγμένοι στην τέχνη της αντιγραφής, μένουν αφανείς – ταπει-
νοί θεράποντες της πλέον θεάρεστης εργασίας.
Δεν είναι, λοιπόν, ακατανόητο το γεγονός ότι δεν γνωρί-
ζουμε τίποτε για το μοναχό Εφραίμ. Αξίζει όμως να σημει-
ώσουμε ότι εργαζόταν με αξιοθαύμαστο ζήλο και προσοχή,
ώστε να ζει με αξιοπρέπεια ανάμεσα στους άλλους μοναχούς,
αλλά και να μην επιτρέπει στον εαυτό του να επιδεικνύει εξαι-
ρετική ικανότητα, φοβούμενος μήπως επισκιάσει τους δασκά-
λους του και, κυρίως, την ίδια την τέχνη του. Το χειμώνα του
6712 από Κτίσεως Κόσμου, ο Εφραίμ ήταν επιφορτισμένος
με την αντιγραφή της Γραμματικής του Απολλώνιου του Δύ-
σκολου, κατά παραγγελία του ηγούμενου της Μονής Χιλαν-
δαρίου. Όμως ακόμη κι αυτές οι ελάχιστες πληροφορίες είναι
άχρηστες, τόσο για την ιστορία, όσο και για τον ίδιο τον
Εφραίμ, ο οποίος είδε το όνομά του να σβήνεται πρόωρα από
το παλίμψηστο της ζωής, ένα πρωί του ίδιου χειμώνα, αφή-
νοντας στη μέση την αντιγραφή της Γραμματικής.
Όπως περιμένει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις, και όπως
υπαγορεύει ο άγραφος κανόνας που διέπει αυτού του είδους
τις γραφές, το ημιτελές αντίγραφο της Γραμματικής χάθηκε
κι αυτό μαζί με το μοναχό Εφραίμ. Κατά τύχη σώθηκαν με-
ρικά αποσπάσματα από την προμετωπίδα, η οποία, ξυσμένη
και καθαρισμένη, φιλοξενούσε στο πίσω μέρος της για τρεις
δεκαετίες τον παρακλητικό κανόνα των Αγίων Σαράντα Μαρ-
τύρων, στη βιβλιοθήκη του Καθολικού της Μονής Ιβήρων –

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ - Nominati 67

μάταιο τεκμήριο ενός μάταιου έργου. Εξίσου μάταιη, για τους
επίδοξους ερευνητές, είναι η αναζήτηση της σελίδας και του
κώδικα που τη φιλοξενεί.

Ο πιο οξυδερκής μελετητής είναι σε θέση να αντιληφθεί
ότι η εξακρίβωση της αλήθειας μέσα στο μύθο είναι σαν τη
νεκροτομή σε ζωντανό άνθρωπο: μετά την ολοκλήρωσή της,
δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την πραγματική αιτία του θα-
νάτου του.

68 Creatio pro nihilo

CREATIO PRO NIHILO

Η πόλη θα μπορούσε να είναι η Μπρατισλάβα, η Βου-
δαπέστη ή το Νόβι Σαντ. Η μέρα θα μπορούσε να είναι μια
οποιαδήποτε Δευτέρα ή Κυριακή. Όμως ο τόπος και ο χρόνος
δεν έχουν σημασία για την ιστορία που είχα την τύχη να δια-
βάσω στο ημερολόγιο ενός άγνωστου, το μεσημέρι μιας Τε-
τάρτης, ξεχασμένος στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο
λόγος που βρέθηκα εκεί δεν αφορά κανέναν, παρά μόνο ένα
όμορφο πρόσωπο, με γρήγορο βλέμμα και οκνηρά μαλλιά,
που άργησε όσο έπρεπε στο ραντεβού μας.9
Κάθισα σε ένα παγκάκι, με τα πόδια ανοιχτά, τα χέρια
απλωμένα στα γόνατα και το γνώριμο βλέμμα που έχει όποιος
περιμένει. Δίπλα μου, η θέση ήταν κενή. Σε αντίθεση μ’ εμένα,
δεν φαινόταν να περιμένει κανέναν. Σκέφτηκα πόσα παγκάκια
θα μπορούσαν να είναι άδεια τέτοια ώρα στην πλατεία Δημο-
κρατίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν, όπως κάθε
Τετάρτη τέτοια ώρα, προσπερνώντας το Άλογο, αδιαφορώντας
για τον Πρίγκιπα, αδιαφορώντας ο ένας για τον άλλο, για
μένα, για τις σκέψεις μου, για το πόσα παγκάκια θα μπορού-
σαν να είναι άδεια τέτοια ώρα στην πλατεία Δημοκρατίας.
Ομοίως, το παγκάκι που με φιλοξενούσε επέστρεφε στα ίσα
την αδιαφορία σε όλους αυτούς που μας προσπερνούσαν.
Αδιαφορούσε για ό,τι συνέβαινε γύρω μας, δεν περίμενε κα-

μιας και ήταν ακουμπισμένο όρθιο. για διάφορους λόγους. χωρίς να προσφέρει καμιά υπηρεσία στην πλοκή της ιστορίας που μόλις άρχιζε να ξετυλίγεται. . όσο το ημερολόγιό του.Nominati 69 νέναν. Με μολύβι ήταν γραμμένη η φράση: Με τις ανατολές σου και τις δύσεις σου. Ήταν ζεστό. Η σκέψη ότι το ξέχασε κά- ποιος. όταν πιάνει κάτι τόσο προσωπικό. αδιευκρί- νιστο. Τα φύλλα του είχαν το χρώμα της ώχρας. κολλημένο πρόχειρα στην άκρη του με το επόμενο φύλλο στο ημερολόγιο. μαρτυρούσαν τις ατέλειωτες νύχτες που ο κάτοχός του είχε περάσει σκυμμένος επάνω του. μαλακό και φθαρμένο στις άκρες. Το χρώμα του. Το φύλλο ήταν από άλλο τετράδιο. δεν θα αποκαλύψω). Κοιτώντας δεξιά κι αριστερά. ίσως και λάδι ή σάλτσα. νερό. Στην άδεια θέση δίπλα μου. σκούρο κεραμιδί ή καφέ. σαν κιτρινισμένα φθινοπωρινά φύλλα. Πα- ρατημένο δεν θα το έλεγα. υπήρχε ένα ημερολόγιο. δήθεν αδιάφορα. Δεν είχα λόγο να καθυστερώ την ανάγνωσή του.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . στάμπες από ποτό. Στο εξώφυλλο διάβασα ίχνη από ιδρώτα. Λεπτό. εν προκειμένω). με απαλό ροζ χρώμα. σαν να το είχα μόλις πάρει από τα χέρια του κατόχου του. το πήρα στα χέρια μου. και το σκληρό του εξώφυλλο. αλάτι. Ύστερα από μερικές σελίδες άγραφες. σαν σε προθήκη βιβλιοπωλείου. μου μετράς χρόνια και γερνάω. αν και λογική. στάθηκα σε μια από εκείνες που αναπαύο- νταν στο δεξί μου χέρι. Στην πρώτη σελίδα ήταν γραμμένο το όνομα του κατόχου (που. γιατί εγώ ήμουν εκεί. οτιδήποτε μπορεί να βρε- θεί στα χέρια κάποιου. θα κούραζε αδικαιολόγητα τον ενδεχό- μενο αναγνώστη (εμένα.

δεξιά και πάλι αριστερά. με την ελπίδα να καταλάβω. στην αφύσικη συνέχεια του προηγούμενου. Ξαναγύρισα στο ροζ φύλλο. κεφαλαία γράμματα: ΕΙΣΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΜΟΥ Δυνατός άνεμος από το πουθενά ξεκόλλησε το φύλλο και το πήρε μέσα απ’ το ημερολόγιο. να σε ξεπροβοδίσω. εξαφανίστηκε για λίγο μέσα στον κόσμο κι ύστερα εμφανίστηκε ξανά. σε συνοδεύω με βαριά καρδιά μέχρι την αυλόπορτα. Γύρισα τη σελίδα με το μοναδικό τρόπο που μου επέτρεπε η αποτρόπαιη ένωση. Ανέβηκε βιαστικά. Ήταν πολύ όμορφη – κι άλλο τόσο σύντομη. τρέχω με λαχτάρα στο παράθυρο να σε καλωσορίσω. Εκείνη χαμήλωσε το κε- φάλι. διάβασα τα καλλιγραφικά. δεν δύεις πια και δεν ανατέλλεις. Ξαναγύρισα στο ημερολόγιο. Το ροζ φύλλο τη συνόδευε στη διαδρομή της. . Είχε έρθει το λεωφορείο της. από τα αριστερά προς τα δεξιά. αλλάζοντας σελίδα. Όταν δύεις. Ταξίδεψε για λίγο στον αέρα αδέσποτο και προσγειώθηκε στα πόδια της κοπέλας που πε- ρίμενε στη στάση του λεωφορείου. όπου έγραφε. ζωγραφισμένα με κόκκινο μαρκαδόρο. Αλλά απ’ όταν ήρθες να μείνεις εδώ. περνώντας στο κιτρινισμένο φύλλο. πάλι με μολύβι.70 Creatio pro nihilo Γύρισα σελίδα. Το λε- ωφορείο ξεκίνησε και εκείνη έφευγε μαζί του. σε μια θέση πλάι στο πα- ράθυρο. σε ένα χαρούμενο λούνα παρκ. Μέσα σε έναν κύκλο από καρδιές και φιλιά. κι ύστερα γύρισε και κοίταξε αριστερά. κάνοντας κύκλους κολλημένο στην πίσω ρόδα. με γράμματα μισοσβησμένα: Όταν ανατέλλεις. είδε το χαρτί στα πόδια της.

.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . να μου θυμίζει ότι σε γνωρίζω. Μα αν μου δώσεις όνομα.Nominati 71 Ήθελε τόσο να μάθει το όνομά της. – Δεν θα το χάσω. – Όχι! – Ελένη. μέχρι που θα ξεσπούσε σε γέλια. – Θα σε λέω Μαρία. Ωραία συναλλαγή! Αν σου το δώσω. σου είπα! – Εύα. – Μην το κάνεις. θα μ’ άρεσε να ξέρω ότι το ψάχνεις. Πες το μου. Όμως εκείνος θα επέμενε: – Δώσε μου τ’ όνομά σου. ένα όνομα που θα ’χεις μόνο για μένα. να ξέρω ότι υπάρχεις. θα το χάσεις. ενώ για σένα είναι μόνο μια λέξη. Ολόκληρες εβδομά- δες μελετούσε πώς θα της το ζητήσει. – Όχι. κάθε φορά που θα το ακούω. κάθε φορά που ακούω το όνομά σου θα σκιρτά η καρδιά μου. μπορεί να χάσεις κι εμένα.» Κι αν εκείνη αρνιόταν. – Θες να σου δώσω το όνομά μου και μου προσφέρεις για αντάλλαγμα μια υπόσχεση. διασκεδάζοντας με την επιμονή του: – Αν σου το δώσω. «Αν μου πεις πώς σε λένε. Αν σου πω το όνομά μου. – Τότε θα σου δώσω εγώ ένα όνομα. Εκείνος θα επέμενε: «Τ’ όνομά σου δεν έχει πρόσωπο. σε παρακαλώ. όσο δεν το ξέρω.» Εκείνη θα τον κοιτούσε με απορία. Κι εκείνη θα τον πείραζε. θα το χάσεις ανάμεσα στα πρόσωπα που θα ’χουν τ’ όνομά μου. σου το υπόσχομαι. για να αποκτήσει πρόσωπο και. Μα αν δεν σου το δώσω. θα το χάσεις. Είναι πολύτιμο για μένα.

Εκείνος. Έπλυνε τα χέρια του. κατού- ρησε και έπλυνε τα δόντια του. Τον είδε να βάζει το ξυπνητήρι. με ένα μεγάλο ερωτηματικό να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. με άρι- στα σκηνοθετημένη φυσικότητα. έξω από την καφάνα. Ύστερα πήγε στην κουζίνα κι άνοιξε το ψυγείο. να το χτυπάει για να φουσκώσει και να αφρατέψει και μετά να το χώνει ανάμεσα στο στρώμα και στην πλάτη του κρεβα- τιού. απόμεινε να κοιτά τον άδειο δρόμο. Μπαίνοντας. Τον έβλεπε να κοιτάζει στον απέναντι τοίχο. όπως συνέβαινε κάθε φορά όταν ήθελε να νιώσει ότι βρίσκεται πραγματικά στο έλεος του έρωτα. δυο βήματα όλα-όλα. Βρήκε δυο φέτες σαλάμι και τις πήρε μαζί του στο καθιστικό. το ακούμπησε στο καλοριφέρ και σωριάστηκε στην πολυθρόνα. μέχρι που κι εκείνος κατάλαβε πλέον ότι είχε μουσκέψει αρκετά. Γύρισε στο σπίτι δίχως να ξέρει πώς. είχε ήδη βγάλει το βρεγμένο πουκάμισο. είδε τον εαυτό του να σηκώνεται και να σέρνει τα πόδια του. όπως κάθε μέρα. Η βροχή του κράτησε συντροφιά.72 Creatio pro nihilo Το πρόσωπο δίχως όνομα έκλεισε την ομπρέλα. Πήρε από το ντουλάπι το μοναδικό ποτήρι του κονιάκ. κι ύστερα να ξαπλώνει στο κρεβάτι. Πριν προλάβει να ανοίξει την πόρτα. πέταξε τις κάλτσες στο τραπέζι και μπήκε στο μπάνιο. με το . – Εύα! Χωρίς να κουνηθεί από την πολυθρόνα. προσπαθώντας να τον συνεφέρει. χαμένος. μπήκε σε ένα ταξί και χάθηκε ανηφορίζοντας τη Βασιλέως Πέτρου. έβγαλε τα παπούτσια. Κι όλα αυτά με απόλυτη συνείδηση. Τον είδε να τινάζει το μαξιλάρι από τις στάχτες. για τις επτά το πρωί. χωρισμένος από τον εαυτό του. μέχρι το κομοδίνο. γεμάτος από τρέλα και προσμονή.

ανάμικτη με τις ευωδιές των λουλουδιών. στενή. ο ένας από τους δυο (αδιάφορο ποιος) γλί- στρησε κι έπεσε στη Μεγάλη Λίμνη. ξάπλωσε κι έκλεισε τα μάτια. δροσερή και αρωματι- . Γύρισε για λίγο το βλέμμα πίσω του. Τα βλέμματά τους συναντήθηκαν στη μέση του μικρού δωματίου. Γύρισε κι αυτός και κοίταξε το ημερολόγιο. Ονειρεύτηκε μια μεγάλη λίμνη. Κατόπιν ονει- ρεύτηκε ένα νησί. η λίμνη αχνοφέγγιζε στο βάθος. σαν να συ- νεννοήθηκαν. Ένιωσε τη δύναμή της. Καθώς ανηφόριζε προς το χαμηλό λόφο. μο- νολόγησε. Μύρισε την αύρα. Το μονοπάτι δεν υπήρχε πια – πίσω από τη μαύρη σκιά των πεύκων και των κυπαρισσιών. Η πα- ραλία του. Πήγε (ή γύρισε) στο κρεβάτι. τη ροή των χυμών μέσα στο σφιχτό κορμί της. με τη φωτογραφία από τη Μεγάλη Λίμνη του Μλιετ. Σηκώθηκαν κι οι δυο κι έτρεξαν προς τον απέ- ναντι τοίχο. καταπράσινο. έλαμψαν και χαμογέλασαν με νόημα. Στην προσπάθειά του να παραβγεί τον άλλο. τους ιβίσκους και τους κρί- νους. έλατα και καστανιές. Καθώς πήρε το βλέμμα του από τον τοίχο και κοίταξε ξανά τον εαυτό του στο κρεβάτι. Ύστερα προχώ- ρησε. Ο άλλος κύκλωσε μια ημερομηνία στο ημερολόγιο: Μια βδομάδα είναι αρκετή. με γαλαζοπράσινα νερά. άστραφτε στο φως σαν πλυμένο μάρμαρο. περίκλειστη από το κάδρο των βλεφάρων του. στη μέση της λίμνης. είδε ότι κι εκείνος τον κοι- τούσε. καθώς ανέβαινε προς το μεγάλο κήπο με τους πόθους. καθώς έπεφτε το σούρουπο. Το μονοπάτι συνέχιζε να ανοίγει. με λευκά βότσαλα.Nominati 73 βλέμμα χαμένο στο ημερολόγιο. Ένιωσε την ανάσα της. Άπλωσε την παλάμη του κι άγγιξε τον κορμό μιας καστανιάς. στο ημερολόγιο. άνοιγε με τα μάτια του μονοπάτι ανάμεσα σε πεύκα και κυ- παρίσσια.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .

γωνίες. Τον μέτρησε. με το αριστερό του μάτι. Στα δάχτυλά του ένιωσε την απαλή. χαϊδεύοντας με τις άκρες τους τη ρόμπα του. και κοίταξε γύρω από το κρεβάτι. σήκωσε μπροστά του έναν τοίχο ψηλό. κρεμασμένος από τη θολωτή οροφή. με χρυσές βελόνες τού κεντούσε το πρόσωπο. Πετάχτηκε όρθιος κι άρχισε να μετρά με βήματα τη γη. σκορπώντας το φως του δειλινού. άνοιξαν τα δικά της. Οι κουρτίνες ανέμιζαν απαλά μπροστά από τη μισάνοιχτη μπαλκονόπορτα. Ο ήλιος έλαμπε καυ- τός. τόξα και τρίγωνα. Ανασηκώθηκε. Χάραζε με το βλέμμα ευθείες. με το δεξί του μάτι. σαν χιλιάδες ροδοπέταλα μέσα στο νερό. δροσερή υφή του μετα- ξιού. Ύστερα περπάτησε μέχρι το κέντρο και ξάπλωσε ανάσκελα στο χώμα. Εκεί ακριβώς. Όταν τα άνοιξε ξανά. τον αλφάδιασε. Ξάπλωσε στο νωπό χώμα κι έκλεισε τα βλέφαρα. Όλα ήταν στη θέση τους. και συλλάβισε μέσα της κανέλα.74 Creatio pro nihilo σμένη. Σημάδεψε το σημείο όπου έπεφτε πιο πολύ το φως του ήλιου στο μεσουράνημά του. Φτάνοντας στην κορφή. Η ανάσα της σκόρπαγε το φως γύρω από το νησί. Το ίχνος της σελήνης δεν είχε προλάβει να εξατμιστεί. Η λίμνη άχνιζε. έτσι που να μπορεί να βλέ- πει μέσα κι έξω από τον τοίχο. παρατημένη στο . Σκά- λισε με τα μάτια του λίγο το χώμα. Τρεμόπαιξαν για λίγο κι ύστερα άναψαν ζωηρά. στηριγμένος στους αγκώνες. τυλίγοντάς το μέσα σε χρυσή αχλή. από πάνω του άστραφτε ο κρυ- στάλλινος πολυέλαιος. γύρισε και κοίταξε το τελευταίο φως του ήλιου. δυόσμο και τριαντά- φυλλο. κι ύστερα. Τον ξύπνησε ο ήλιος του μεσημεριού. τον πήρε και τον έφερε κύκλο γύρω από το δεξί. Στη σκοτεινή σκηνή των ματιών του. που διαλυόταν σε χιλιάδες ροδοπέταλα μέσα στο νερό. Έκλεισε τα μάτια.

όμως ο αέρας ήταν ζεστός. Ένιωσε ίλιγγο. η πόρτα του μπάνιου. Μπάσο και μονότονο. σαν να ακο- λουθούσε το δικό του τέμπο. άχρονο και ρυθμικό μαζί. Μέσα στο γλυκό φως του πρωινού. η ξύλινη στριφτή σκάλα. γυμνός όπως ήταν. καλωσορίζοντας τον ήλιο.Nominati 75 δεξί μπράτσο της ψάθινης πολυθρόνας. Πίσω από την πολυθρόνα ήταν το φωτιστικό. στο βάθος. αλλά ήξερε ότι αυτό ήταν μια αίσθηση παροδική. μπροστά από το μπαλκόνι του ισογείου. όπως και τα πάντα γύρω του. σαν σφύ- ριγμα και πλατάγισμα. μισά- νοιχτη κι αυτή. αριστερά από τη τζα- μαρία. στο σαλόνι και στην κουζίνα. Σηκώ- θηκε από το κρεβάτι. Η αύρα έφερνε στο πρόσωπό του το άρωμα από τους πόθους και τα τριαντάφυλλα του κήπου. μα το απέδωσε στην αίσθηση του ύψους. μια ψευδαίσθηση καλύτερα. Μέσα στη μαγική συναυλία. Έριξε μια λοξή ματιά προς το μπάνιο. Δεν είχε ξημερώσει ακόμη. πιο δεξιά η τουαλέτα. Είχε την εντύπωση ότι την έβλεπε πρώτη φορά. έσυρε στο πλάι το φύλλο της τζαμαρίας και βγήκε στο μπαλ- κόνι. που οδηγούσε στο ισόγειο. και προχώρησε προς τη μπαλκονόπορτα. Και τότε ο ήλιος ανέτειλε. Αφουγκράστηκε το ρυθμικό τραγούδι του φρύνου. Πιο πέρα. σε ένα ατέλειωτο μακροβούτι. την είδε στην πισίνα. ξεχώρισε ένα παράξενο σόλο. Στο πρώτο φως της ανατολής ξεχώριζαν. Δεξιά από τη τζαμαρία. με το βελούδινο ροζ σκαμπό μπροστά στον κα- θρέφτη. Έριξε το βλέμμα στο κάτω επίπεδο.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . που τη δικαιολογούσε η μοναδική ομορφιά της στιγμής. ερ- χόταν να συναντήσει τις τρίλιες και τα γυρίσματα των πουλιών που ξεσήκωναν το δάσος. οι άκρες της λίμνης. . Στην κου- παστή της κρεμόταν δεμένη η ζώνη της ρόμπας του. Σαν θεατής στο πάρκο των δελφινιών. να κολυμπά κάτω από το νερό.

τον καβαλίκεψε και μετά τον κλεί- δωσε ανάμεσα στους μηρούς της και τον έφερε πάνω της. Τίποτε άλλο δεν χρειαζόταν. δεν ταράχτηκε από την ξαφνική δροσιά. στην κρεβατοκάμαρα. Τον φίλησε πίσω από το αυτί ψιθυρίζοντάς του: «Επιτέλους. καθώς εκείνη τον τύλιξε με τα χέρια της.76 Creatio pro nihilo έγειρε στο κάγκελο του μπαλκονιού και τη χάζευε να κολυμπά. δεν προλάβαινε καν να μετρήσει την ταχύτητα με την οποία εκείνη τον πήρε στο στόμα της. είχε όλα όσα ήθελε. Όταν τέλειωσαν. γιατί εκείνη ήταν εκεί. Το βλέμμα του δεν χόρταινε να τη βλέπει. την ώρα που έχυνε μέσα της. Ο χρόνος ήταν όλος δικός του. χυνόταν στο χώρο αφήνοντας στα μάτια του μετείκασμα. αποκαλύπτο- ντας το άψογο σώμα της. Εκείνη δεν ήταν δίπλα του. κοίταξε στο μπάνιο. Όλα ήταν δικά του και τώρα μπορούσε να τα χαρεί. Βγήκε στο μπαλκόνι. Άφησε να γλιστρήσει από πάνω της η πετσέτα. που ακόμη έσταζαν από το νερό. Σηκώθηκε από το κρε- βάτι. Τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε μέσα. στους ώμους. εκείνη έγειρε στα δεξιά του και άρχισε να του χαϊδεύει τα πλευρά απαλά. αέρινο. Το άλλο πρωί δεν ήταν σίγουρος αν ξύπνησε μέσα στ’ όνειρο. ξύπνησες! Λίγο ακόμη και θα έπαιρνα μόνη μου πρωινό». φώναζε δυνατά τ’ όνομά της. μπήγοντας τα νύχια της στα κωλομέρια του και φω- νάζοντας ότι ποτέ δεν την έχουν ξεσκίσει έτσι. το όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα. σαν να τα μετρά. Καθώς εκείνος βυθιζόταν σε λήθαργο. κοίταξε τρι- . Μέσα στην ευδαιμονία των αισθήσεων και τη γαλήνη της ώρας. στο πηγούνι. ζεστό. σαν συμπυ- κνωμένο φως. Ασυναίσθητα. δα- γκώνοντάς τον στα μάγουλα. τίποτε άλλο δεν περίμενε. Ροδαλό. στα χείλη. σαν να τα μετρά. έβαλε το χέρι στα πλευρά του. την άκουσε να του ψιθυρίζει στο αυτί πόσο όμορφα ένιωθε όταν εκείνος.

«Άντε γα- μήσου κι εσύ». χωρίς να κλείσει τα μάτια του. διπλωμένο στη μέση. το οποίο με μια της κίνηση βρέθηκε στο πά- τωμα. Το κρύο νερό τον ξύπνησε. Το σκοτάδι που έπεφτε γύρω του δεν ήταν ύπνος. σε έναν ύστατο σπασμό. χωρίς κουράγιο να κουνηθεί. Κοίταξε στον καθρέφτη. Άπλωσε το χέρι να πιάσει την πετσέτα να σκουπιστεί. με κόκκινα γράμματα: Είσαι ο ήλιος μου. αλλά δεν είδε το πρόσωπό του. χωρίς να μπορεί να πει λέξη. σου άνοιξε κι εσένα. τεντώθηκε απότομα προς τα πίσω. Τη φώναξε. αλλά ένιωσε το κεφάλι του να σπάει. Έκανε να σκύψει για να την πιάσει. έγραφε. Εκείνος την κοιτούσε απορημένος. Σε λίγο ήρθε κι εκείνη και ξάπλωσε δίπλα του. Κι από ό.» Η στύση του διακρινόταν καθαρά κάτω από το σεντόνι. Γύρισε στο υπνοδωμάτιο και μπήκε στο μπάνιο. Δεν την έβλεπε πουθενά. είπε μέσα του. Τα χείλη της έψαξαν τα δικά του . «Μου άρεσε πολύ που το κά- ναμε στο ντους! Και μου άνοιξε η όρεξη.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Τον πήδαγε με μανία. γρυλίζοντας και φωνάζοντας ότι χύνει. μα η μόνη απάντηση που πήρε ήταν η ηχώ από το όνομά της. αλλά του γλίστρησε μέσα απ’ τα χέρια. μέχρι που στο τέλος έχυσε – κι εκείνος απέμεινε να την κοιτά. Χαμογέλασε. χωρίς να σβήσει το φως. να μην το βρέξει. απορημένος.Nominati 77 γύρω. τυλιγμένη με το μπουρνούζι του μπάνιου. με μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια. κι ύστερα έσκυψε πάνω του. Κοίταξε το πρόσωπό του στον καθρέφτη. κίτρινο σαν το λεμόνι. Στο νιπτήρα. κι άνοιξε τη βρύση. έβαλε το χαρτί στην άκρη. ένα φύλλο χαρτί. καθώς εκείνη τον καβαλίκευε. στον κήπο. χωρίς κουράγιο να κουνηθεί. στην πισίνα. Εκείνη. Σύρθηκε μέχρι το κρεβάτι κι έπεσε ξερός.τι βλέπω.

ανέβηκα τη Βασιλέως Πέτρου. – Δεν με λένε Αδάμ. όπως ξέρω το δικό μου. αποφασισμένος να αναμετρηθώ με τον εαυτό μου. αφήνοντας ένα μισοσβησμένο «Σ’ ευχαριστώ. . – Μη με τρελαίνεις. – Μη καλέ μου. που διαλύονταν σιγά-σιγά και γινόταν ένα με το φως του δει- λινού. το ονειρεμένο σώμα συμπυκνωνόταν ξανά στη σκιά της κοπέλας που περίμενε μόνη στη στάση του λεω- φορείου. Δεν καταλαβαίνω. – Δε με λένε Αδάμ. ειλι- κρινά. Και ούτε με ρώτησες ποτέ πώς με λένε. παρά τη βροχή που δυνάμωνε. που είχε την υπομονή να με συντροφέψει σε τούτη την αφήγηση. κρατώντας τη δυνατά από τα μπράτσα. Από πάντα. άδειες γροθιές. στην άδεια πλατεία Δημοκρατίας. Έκλεισα το ημε- ρολόγιο.» Πάνω στην ώρα. άρχισε να ψιχαλίζει. Λίγα μέτρα πιο μακριά. από τότε που είμαστε μαζί. αγάπη μου. με πονάς. από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξέρω το όνομά σου. Τα χέρια του. το έβαλα στο χαρτοφύλακά μου και. γλυκέ μου Αδάμ». έσφιγγαν τα μπράτσα της. Και δεν σου έχω πει ποτέ το όνομά μου. Ο καλοπροαίρετος αναγνώ- στης. ας σεβαστεί την επιθυμία μου να μην αποκαλύψω τη συνέχεια. την έσπρωξε από πάνω του. – Αυτό το όνομα δεν το άκουσες ποτέ. που σφάδαζε ανάμεσα σε μοβ και μαύρα σύννεφα. ο δικός μου Αδάμ.και ξεκουράστηκαν πάνω τους. Είσαι ο Αδάμ. Στο άκουσμα της φράσης.

.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης .

Αβούρης Παύλος 29 Αβρααμίδου Χριστιάνα 30 Αγγελάκη-Ρούκ Κατερίνα 31 Αγγελάκης Ανδρέας 32 Αγγελάκης Μιχάλης 33 Αγγελάκης Χρήστος 34 Αγγελής Δημήτρης 35 Αγγελοπούλου Γεωργία Ν. Δ.Λ) Σελ.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . 49 Αθανασοπούλου Μαρία 50 Αϊναλής Ζ. 36 Αγγέλου Άγγελος 37 Αγγουλές Φώτης 38 Αγκυρανοπούλου Χρυσούλα 39 Άγρας Τέλλος 40 Αγριτέλλης Χριστόφορος 41 Αδαλόγλου Κούλα 42 Αδαμίδου Σοφία 43 Αδαμοπούλου Π.Nominati 81 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος ανθολογουμένων ποιητών ΤΟΜΟΣ Α΄ (Α . Βασιλική 44 Αδρικόπουλος Γιάννης 45 Αθανασιάδης Σάκης 46 Αθανασίου Δημήτρης 47 Αθανασίου Νίκος 48 Αθανασόπουλος Γιώργος Α. 51 Αιωροκλέους Λαμπρινή 52 Ακρίβος Κώστας 53 Αλαβέρα Ρούλα 54 Αλεβιζάκης-Αντωνίου Ελευθέριος 55 Αλεβίζος Άρις 56 .

117 Αναγνωστάκης Μανόλης 72 Αρβανίτης Παναγιώτης 118 Αναγνωστόπουλος Γιώργος Παντ. 73 Αργύρης Πέτρος Δ. Αντωνίου Χρήστος 103 Αλεξάκης Ορέστης 57 Αντωνίου-Σφουλαγκάκου Πόπη 104 Αλεξανδρίδης Αθανάσιος 58 Αντωνόπουλος Γιώργος 105 Αλεξανδρόπουλος Γιάννης 59 Ανυφαντής Γιώργος 106 Αλεξάνδρου Άρης 60 Ανυφαντής Κ.Μ. 92 Ανθήλης Τάκης 93 Αντίοχος Σαράντης 94 Αντιόχου Γιάννης 95 Αντόνας Αριστείδης 96 Αντύπα-Πυργιώτη Αναστασία 97 Αντωνάκος Αντώνης 98 Αντωνάτος Νίκος 99 Αντωνίου Αντώνης 100 Αντωνίου Σταύρος 101 Αντωνίου Τάκης 102 Σελ. Γιώργος 107 Αλεξίου Γεωργία 61 Ανώγης Νίκος 108 Αλεξίου Δημήτρης 62 Ανωμερίτης Γιώργος 109 Αλεξίου Ιγνάτιος 63 Αξελός Λουκάς 110 Αλεξίου Φαίδων 64 Αξιώτης Ευάγγελος 111 Αλεξοπούλου Μαίρη 65 Αραβανής Σπύρος 112 Αλεξοπούλου Στέλλα 66 Αραβαντινού Μαντώ 113 Αλεξοπούλου Χρύσα 67 Αραμπατζής Αλέξανδρος 114 Αλισάνογλου Γιώργος 68 Αρανίτσης Ευγένιος 115 Αλιφέρης Νίκος 69 Αρβανιτάκη Μαρίνα 116 Αμανατίδης Βασίλης 70 Αρβανιτάκης Αλέξης 116 Αμπελάς Σταύρος 71 Αρβανίτης Αλέξανδρος Ν.82 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . 119 Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης 74 Αργυρίου Γιώργος 120 Αναγνωστόπουλος Χρήστος 75 Αργυρόπουλος Βασίλης 121 Αναγνωστοπούλου Μαρία 76 Αργυρόπουλος Νίκος 122 Αναγνωστοπούλου Μυρτώ 77 Αργυρόπουλος Παναγιώτης 123 Αναγνώστου Γιώργος 78 Αργυροπούλου Γιώτα 124 Αναγνώστου Τάσος 79 Αρκάδη Στέλλα 125 Ανανιάδης Δημήτρης 80 Αρμάος Δημήτρης 126 Αναστασάκος Σέφης 81 Αρφάνης Βασίλης 127 Αναστασίου Ξενοφών 82 Αρχιμανδρίτου Μαρία 128 Αναστόπουλος Τάκης 83 Αρχοντή-Βίγλη Μάρω 129 Ανατολέας Φοίβος 84 Ασλανόγλου Νίκος-Αλέξης 130 .Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Ανδρεαδέλλη Μαρία 85 Ανδρεάδης Στρατής 86 Ανδρέου Βλάσης 87 Ανδρέου Λάζαρος 88 Ανδρικόπουλος Γιάννης 89 Ανδρικοπούλου Νίκη 90 Ανδρουλάκη Αθηνά 91 Ανδρουτσόπουλος Ν.

141 Βιολάρης Νίκος 189 Βαζιργιαντζίκη Άρτεμις 142 Βιστωνίτης Αναστάσης 190 Βαής Θεόδωρος 143 Βιτσαξής Βασίλης 191 Βάιος Χαράλαμπος 145 Βλαβιανός Χάρης 192 Βακαλό Ελένη 146 Βλασσόπουλος Μήτσος 193 Βακράτση Δέσποινα 147 Βλαχάκης Νίκος 194 Βαλαωρίτης Νάνος 148 Βλαχαρόπουλος Γιώργος 195 Βάλβη-Μυλωνά Λούλα 149 Βλαχιώτη Αθηνά 196 Βαλλιανάτος Διονύσης 150 Βλαχοκυριάκος Ανδρέας 197 Βαλσαμίδης Άγγελος 151 Βλάχος Γιώργος 198 Βαλσαμίδης Ευάγγελος 152 Βλάχος Διομήδης 199 Βαμβακάς Χρ. 153 Βλάχος Θ.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ Nominati 83 Αστερίου Χρήστος 131 Βελιτσιάνος Μανώλης 179 Αστρινός Χάρης 132 Βέλκος Γιώργος 180 Ασωνίτης Γ. Βασίλης 133 Βέλλιος Τάσος 181 Ασωνίτου Αντουανέττα 134 Βέλτσος Γιώργος 182 Αυγέρη Κατερίνα 135 Βενέτης Θανάσης 183 Αυγερινόπουλος Δώρης 136 Βεντούρας Ιωσήφ 184 Αυγουστάκης Σάββας 137 Βερβελάκης Μιχάλης 185 Βαβούρης Σταύρος 138 Βερβέρη-Κrause Μαρία 186 Βαγγελάτος Νικόλας 139 Βεργιόπουλος Ανδρέας 187 Βαγενάς Νάσος 140 Βερμιώτης Ορέστης 188 Βαγιόπουλος Παρασκευάς Α. Βασιλική 215 Βασιλείου Παναγής 169 Βρεττάκος Νικηφόρος 216 Βασιλόπουλος Γιάννης 170 Βρεττός Ιωάννης Ιωάννου 217 Βασιλόπουλος Λευτέρης 171 Βρεττός Κώστας 218 Βάσσης Κωνσταντίνος 172 Βρεττός Σπύρος 219 Βάσσου Αρετή 173 Βρυσούλη-Ξυτάκη Μάρθα 220 Βατούσιος Χρήστος 174 Βυζαΐτου Δήμητρα 221 Βαχαρόπουλος Γιώργος 175 Γαβαλάς Γιάννης 222 Βεάκης Αιμίλιος 176 Γαβαλάς Γιώργος 223 Βεζής Αιμίλιος 177 Γαβαλάς Δημήτρης 224 Βέης Γιώργος 178 Γαβρήλου Αναστασία 225 . 161 Βορίδου-Δημοπούλου Ευφροσύνη 208 Βάρναλης Κώστας 162 Βούζης Παναγιώτης 209 Βάρσου Κωνσταντίνα 163 Βούλτος Γιάννης 210 Βαρυπάτης Μάνος 164 Βουρλάκος Γιάννης 211 Βασιλάκης Νίκος 165 Βουτυρόπουλος Νίκος 212 Βασιλειάδου Κατερίνα 166 Βρανάς Δημήτρης 213 Βασιλείου Κώστας 167 Βραχοπούλου Λίζα 214 Βασιλείου Όλγα 168 Βρετού Κ. Α. Νίκος 200 Βαρβαρήγος Δημήτρης 154 Βλάχου-Καραμβάλη Μαριάννα 201 Βαρβάρης Θόδωρος 155 Βλέτσας Σπύρος 202 Βαρβέρη-Βάρρα Χρυσούλα 156 Βογιατζής Γιώργος 203 Βαρβέρης Γιάννης 157 Βόκοβιτς Νίκος 204 Βαρβιτσιώτης Τάκης 158 Βολανάκη Γιούλη 205 Βαρέλης Γιάγκος 159 Βολκώφ Θεοδόσης 206 Βαρθαλίτης Γιώργος 160 Βοριάς Θοδωρής 207 Βαρνάβας Σωτήρης Π.

314 Γιαννάκη Αφροδίτη 268 Γωβέττα Χριστίνα 315 Γιαννάκη Ξένια 269 Γώγου Κατερίνα 316 Γιαννακοβήτου Β. Κώστας 280 Γαλάνης Ευάγγελος 233 Γιαννοπούλου 'Ελλη 281 Γαλανού Ειρήνη 234 Γιαννοπούλου Νίνα 282 Γαλάτης Άγγελος 235 Γιατρομανωλάκης Γιωργής 283 Γαλάτης Τάσος 236 Γιοσέφ Ελιγιά 284 Γαραντούδης Ευριπίδης 237 Γιόση Μαίρη 285 Γαργαρώνης Νίκος 238 Γιούρης Ηλίας 286 Γαρδικιώτη-Κοΐνη Αικατερίνη 239 Γιουσμαδόπουλος Χρήστος 287 Γαριβάλδης Ιάκωβος 240 Γκανάς Μιχάλης 288 Γαρίδη Νίκη 241 Γκαντζής Αντώνης 289 Γαρίδης Κώστας 242 Γκάτσος Νίκος 290 Γαρουφαλή Μαρία 243 Γκιάφη Αλεξάνδρα 291 Γαρυφαλάκη-Νικολάου Λίνα 244 Γκιόκας Γιάννης 292 Γάτου Ράνια 245 Γκίτση Αναστασία 293 Γελασάκης Μιχάλης 246 Γκολίτσης Πέτρος 294 Γεραλής Γιώργος 247 Γκολφινοπούλου Ευγενία 295 Γεραλής Σωτήρης 248 Γκόνης Θοδωρής 296 Γεράνης Στέλιος 249 Γκόρπας Θωμάς 297 Γέργος Γιώργος 250 Γκότσης Δημ.Φώτης 319 Γιανναράς Τάσος 273 Δαλακούρα Βερονίκη 320 . Σάββας 226 Γιάνναρης Γιώργος 274 Γαβριήλ-Τριανταφύλλου Νιόβη 227 Γιαννιός Γιώργος 275 Γαβρίλη Αγγέλα 228 Γιαννιού-Ρωμανιά Αφροδίτη 276 Γαλάζης Λεωνίδας 229 Γιαννίση Φοίβη 277 Γαλανάκη Ρέα 230 Γιαννόπουλος Αντώνης 278 Γαλάνη-Οικονόμου Αγγελική 231 Γιαννόπουλος Δημήτρης 279 Γαλάνης Δημήτρης Χ. 306 Γεωργοπούλου Ναυσικά 259 Γούδης Χρίστος 307 Γεωργούδης Παναγιώτης 260 Γουνελάς Σωτήρης 308 Γεωργούσης Γιώργος Ε. Θ. 262 Γουργούρης Στάθης 309 Γήτας Μίλτος 263 Γραικός Ρέμων 310 Γιακανίκη-Κοκόλια Έφη 264 Γραμμένος Τάκης 311 Γιακουμέλλου Μαρία 265 Γρανίτας Πέτρος 312 Γιαμπουράνη Γεωργία 266 Γρηγοριάδης Νίκος 313 Γιαννακάς Βασίλης 267 Γρηγοριάδης Νίκος Θ. 232 Γιαννόπουλος Ξ. Γιάννης 299 Γερολυμάτου Ευγενία 252 Γκούσκου Μαρί 300 Γέροντα Γ. 305 Γεωργίτση Ταϋγέτη 258 Γονατάς Ε. Δήμητρα 253 Γκόφας Δημήτρης 301 Γέροντας Δημήτρης 254 Γκρής Ηλίας 302 Γέροντας Νότης 255 Γλάρα Σταυρούλα 303 Γεωργίου Άρις 256 Γλυφός Δημήτρης 304 Γεωργίου Θανάσης 257 Γνήσιος Κωνσταντίνος Σ. 298 Γερένης Παύλος 251 Γκούμας Π. Χ.84 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . Μαρία 270 Δαββέτας Νίκος 317 Γιαννακόπουλος Θανάσης 271 Δάγλας Γιώργος 318 Γιαννάκος Χρήστος 272 Δαλάκος Β.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Γαβριηλίδης Θ.

Όθων 348 Ελευθερίου Αγγελική 395 Δημάκης Ε. Μιχάλης 338 Δρίτσας Θανάσης 385 Δελιόπουλος Γιώργος 339 Δροσίνης Γεώργιος 386 Δέλλιος Σπύρος 340 Δρόσος Γιάννης 387 Δεμερτζή Δέσποινα 341 Δρούγκας Αντώνιος Κ. Χρήστος 349 Ελευθερίου Θοδωρής Ν. 358 Εξαρχαίου Κατερίνα 405 Δημητρούκα Αγαθή 359 Εξαρχοπούλου Λίλυ 406 Δημοπούλου Ηρώ 360 Εξάρχου Καλλιόπη 407 Δημοπούλου-Θεολόγου Μαρία 361 Εξάρχου-Διαμαντή Καίτη 408 Δήμου Άκης 362 Ερανιώτης Κώστας 409 Δήμου Νίκος 363 Ερηνάκης Νίκος 410 Δημουλά Κική 364 Ευαγγελάτος Γεράσιμος 411 Δημουλάς Άθως 365 Ευαγγελάτος Φώτης 412 Δημουλάς Δ. 344 Δωδόπουλος Φώτης 391 Δεπούντης Ιάσων 345 Δωριάδης Αντώνης 392 Δερνελή Βέρα 346 Εγγονόπουλος Νίκος 393 Δετζώρτζης Νάσος 347 Ελευθεράκης Δημήτρης 394 Δέφνερ Μ.Μ. 396 Δημάκης Μηνάς 350 Ελευθερίου Μάνος 397 Δημητρακάκη Χρυσούλα 351 Ελευθερίου Σταύρος 398 Δημητράκης Γιάννης 352 Ελευθερίου-Γκαρή Σοφία 399 Δημητράκος Βασίλης 353 Ελπιδοφόρος Διάκονος 400 Δημητριάδης Δημήτρης 354 Ελύτης Οδυσσέας 401 Δημητριάδης Ιωάννης 355 Εμμανουήλ Καίσαρ 402 Δημητριάδης Κώστας 356 Εμμανουηλίδης Νίκος 403 Δημητροπούλου Φιλιώ 357 Εμπειρίκος Αδρέας 404 Δημητροπούλου-Παναγοπούλου Μ. Δημοσθένης 376 Δασκαλάκη Μαρία 330 Δούμας Γιώργος 377 Δασκαλόπουλος Δημήτρης 331 Δούναβη Λουκρητία 378 Δασκαλόπουλος Κωνσταντίνος 332 Δούσμανη Νότα 379 Δαφέρμος Ολύμπιος 333 Δραγκιώτης Θοδωρής 380 Δεβεράκης Ελευθέριος 334 Δραγούμης Φ. 373 Δαράκη Ζέφη 327 Δίπλας Αγγελής 374 Δαρσίνος Σπύρος Β. 328 Δούκαρης Δημήτρης 375 Δασκαλάκη Κατερίνα 329 Δούκας Π.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . 381 Δέδες Βασίλης . 388 Δενέγρης Τάσος 342 Δρούζα Ελένη 389 Δενελάβας Τάσος 343 Δρύλλης Γιάννης 390 Δεπούντη Γκράτσια Σ.Σ 323 Διαμαντοπούλου Αλκμήνη 370 Δανασσής Κωνσταντίνος 324 Διδασκάλου Ιφιγένεια 371 Δανέλη Αθανασία 325 Διέννη Γιώτα Δ. 372 Δανιήλ Γιώργος 326 Διλμπόης Γ.Φώτης 335 Δρακόπουλος Πάνος 382 Δεκαβάλλες Αντώνης 336 Δρανδάκης Γιώργος 383 Δεληκωστόπουλος Στέφανος 337 Δρίβας Αναστάσιος 384 Δελησάββας Π.Nominati 85 Δαλιάνη Πέγκυ 321 Διαλεισμάς Φώντας 368 Δάλλας Γιάννης 322 Διαμαντογιάννης Θόδωρος 369 Δαμιανός Κ. Βασίλης 366 Ευαγγελίδη Μυρτώ 413 Δημούλης Στέργιος 367 Ευαγγέλου Ανέστης 414 .

Π. 433 Θεοχάρης Γιώργος 484 Ζαφειρίου Σταύρος 434 Θεοχαρίδης Γιάννης 485 Ζαφειρόπουλος Κώστας 435 Θεοχάρους Ελένη 486 Ζαχαρία Στέλλα 436 Θεριανός Σπύρος 487 Ζαχαριάδης Τρύφων 437 Θεριστή Μαρία 488 Ζαχαριάδου Ελένη 439 Θηβαίος Απόστολος 489 Ζαχαριάδου Κατερίνα 440 Θηλυκού Σάρα 490 Ζαχαρόπουλος Αντώνης 441 Θλιβέρη Χαρά 491 Ζαχαροπούλου Ελένη 442 Θωμάς Νικόλαος Α.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Ευαγγέλου Ιάσονας 415 Ησαΐα Νανά 465 Ευαντινός Νικόλας 416 Θαλασσινός Δημήτρης 466 Ευδοκιάδης Γιάννης 417 Θανάσης Αθανάσιος 467 Ευθυμιάδης Γιάννης 418 Θάνου Γεωργία 468 Ευθυμίου Άγγελος 419 Θάνου-Κουζιώκα Αγγελική 469 Ευθυμίου Θεόδωρος 420 Θέμελης Κώστας 470 Ευθυμίου Κυριάκος 421 Θεοδοσοπούλου Καίτη 471 Ευστρατιάδης Αυρήλιος 422 Θεοδωράκη Σοφία 472 Ευτυχίδου-Παραρά Νίτσα 423 Θεοδωρακοπούλου Βασιλική 473 Εφταγωνίτης Μιχάλης 425 Θεοδωρίδης Πάνος 474 Ζαμπαθά-Παγουλάτου Φαίδρα 426 Θεοδωρίδης Πέτρος 475 Ζαμπογιάννης Θεόδωρος 427 Θεοδωρόπουλος Δημήτρης 476 Ζάνιας Γ. 501 Ζησάκη Κατερίνα 452 Ιωαννίδης Κώστας 502 Ζησιμόπουλος Γιώργος 454 Ιωαννίδης Παναγιώτης 503 Ζιτσαία Χρυσάνθη 455 Ιωαννίδης Στέφανος 504 Ζιώγας Γιώργος 456 Ιωαννίδου-Βοσνάκη Μιράντα 505 Ζολωτάκης Μύρων 457 Ιωάννου Γιώργος 506 Ζουγανέλης Γιάννης 458 Ιωάννου Κώστας 507 Ζωγράφου-Σιμαλαρίδου Αίγλη 459 Ιωσήφ Μαρίνα-Ειρήνη 508 Ηλιάδη Αγάπη 460 Καβαφάκης Χάρης 509 Ηλιάδης Παντελής 461 Καβάφης Κωνσταντίνος 510 Ηλιοπούλου Ιουλίτα 462 Καββαδάς Σ. Θ. 511 Ηλιοπούλου Κατερίνα 463 Καββαδίας Νίκος 512 Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου Ελένη 464 Κάββουρας Δημήτρης 513 .86 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . 492 Ζαχαροπούλου Νατάσα 443 Ιακωβίδη Λιλή 493 Ζαχόπουλος Χρήστος 444 Ιλατζής Χάρης 494 Ζελιαναίος Γιάννης 445 Ιντζεγιάννης Σταύρος 495 Ζενάκος Αυγουστίνος 446 Ιντζίδης Βαγγέλης 496 Ζέρβας Αντώνης 447 Ιντζίδης Βαγγέλης 497 Ζερβός Θεοτόκης 448 Ιορδάνου Σωτήρης 498 Ζερβός Τάσος 449 Ιπποβίτη Ειρήνη 499 Ζευγόλης Ματθαίος 450 Ιωαννίδης Βασίλης 500 Ζευγώλη-Γλέζου Διαλεχτή 451 Ιωαννίδης Γιάννης Π. Χρήστος 428 Θεοδωρόπουλος Θάνος 477 Ζαρδούκα Πηνελόπη 429 Θεοδώρου Βικτωρία 478 Ζαρκάδης Γιάννης 430 Θεολογίδου-Βελισσάρη Ελένη 481 Ζαφείρης Μιχάλης 431 Θεοφανοπούλου Ρούμπη 482 Ζαφειρίου Λεύκιος 432 Θεοφιλοπούλου Δώρα 483 Ζαφειρίου Π.

540 Καρατζάς Α. Γιάννης 611 Καραβέλος Νίκος 562 Καρυωτάκης Κώστας 612 . 546 Καρέλλη Ζωή 596 Κανελλόπουλος Χρήστος 547 Καρθαίου Ρένα 597 Καντάς Κώστας Ι.Nominati 87 Καζούρη Άννα 514 Καραβίδας Γιάννης 563 Κακαβά-Γαρίδη Νίκη 515 Καραβίτη Ντίνα 564 Κακάρογλου Λεωνίδας 516 Καραβίτης Βασίλης 565 Κακναβάτος Έκτωρ 517 Καραγεωργίου Τασούλα 566 Κακουλίδης Γιάννης 518 Καραγιάννη Κατερίνα 567 Καλαμαράς Κ. 560 Καρύτσας Β. Βασίλης 519 Καραγιάννη Μαρία 568 Καλαμίτσης Τρύφων 520 Καραγιάννης Βασίλης 569 Καλαντζόπουλος Μένης 521 Καραγιάννης Γιάννης 570 Καλαποθάκη Ρούλα 522 Καραγιάννης Στέλιος 572 Κάλας Νικόλας 523 Καράγιωργα Ολυμπία 573 Κάλβος Ανδρέας 524 Καράγιωργας Χρίστος Κ.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Ι. Γιάννης 592 Καναρέλης Θεοκλής 543 Καρβέλης Τάκης 593 Κανδύλας Θάνος 544 Καρβέλης Τάκης 594 Κανελλόπουλος Δημήτρης 545 Καρδερίνης Ισίδωρος Ιωάν. 574 Καλδή Ρένα 525 Καραϊωσηφίδου-Πολίτου Ισμήνη 575 Καλέγκας Λεονάρδος 526 Καρακούλης Παναγιώτης 576 Καλέργης Μόδης 527 Καρακώστα Βάσω 577 Καλκαβούρας Αριστομένης 528 Καραμβάλης Δ. 578 Καλλέργη Λένα 529 Καραμητσόπουλος Γιάννης 579 Καλλιγιάννη Ρένα 530 Καραμπά Λίνα 580 Καλογερόπουλος Άγγελος 531 Καράμπελα Μαργαρίτα 581 Καλογριάς Βάιος 532 Καράμπελας Σάββας 582 Καλοζώης Γιώργος 533 Καραντής Τάσος Π. 595 Κανελλόπουλος Φώτης Π. 583 Καλοκύρης Δημήτρης 534 Καραντώνης Γιάννης 584 Καλομενοπούλου Αλίκη 535 Καραντώνης Γιώργος 585 Καλομοιροπούλου Ευαγγελία 536 Καραπανάγος Άρης 586 Καλού Στεφανία 537 Καραπάνος Γιώργος 587 Κάλφα Μαρία 538 Καρασάββας Δημήτρης 588 Κάλφας Αντώνης 539 Καρασαββίδου Ελένη 589 Καμβύσης Νίκος Β. Διονύσης 590 Καμίτσος Γιώργος 541 Καρατζόγλου Γιάννης 591 Καμπάδαης Σταύρος 542 Καραχάλιος Σπ. 548 Καρούζος Νίκος 598 Καπάνταης Δούκας 549 Καρούσος Κώστας 599 Καπερνάρος Τάσος 550 Καρούσου Δέσπω 600 Καπετανάκη Βενετία 551 Καρπαθιωτάκη Χρυσή 601 Καπετανάκης Πάνος 552 Καρποδίνης Αναστάσιος 602 Καπλάνη Βικτώρια 553 Καρτάλης Μίνως 603 Καποδίστριας Αλέξανδρος 554 Κάρτερ Γιώργος 604 Καποδίστριας Παναγιώτης 555 Καρτέρης Γιώργος 607 Καπόπουλος Φάνης 556 Καρυδάκης Σπύρος 608 Κάππα Ναταλία 557 Καρύδη Ευτυχία 609 Καραβά-Νικολοπούλου Λένα 558 Καρύδης Δημήτρης 610 Καραβασίλης Γιώργος Κ.

Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Κασαπίδης Γιώργος 613 Κιτσόπουλος Θανάσης 662 Κασιμάτης Γιάννης Γ. 667 Καστρινάκη Ρούλα 619 Κοβάνης Κώστας 668 Καταβούτα Ράνια 620 Κογγίδου Αλκμήνη 669 Κατελανή-Κούλεϋ Βάνια 621 Κοέν Αβραάμ 670 Κατής Στέφανος 622 Κοζλακίδης Ζήσης 671 Κατράκη Κατερίνα 624 Κοϊδου Αφροδίτη 672 Κατράκης Πότης 625 Κοκκινάκης Σπύρος 673 Κατραντζή Έλενα 626 Κόκκινος Γιώργος 674 Κατρούτσος Χρήστος 627 Κόκκινος Χαράλαμπος 675 Κατσαγάνης Δημήτρης 628 Κόκκινου Αναστασία 676 Κατσαδήμα Αντιγόνη 629 Κολαξή Μαρία 677 Κατσαντώνη Σούλα 630 Κολιαβάς-Μωλιοτάκης Τάκης 678 Κατσαρός Μιχάλης 631 Κολιόπουλος Γιάνης-Μάριος 679 Κατσαρός Παναγιώτης Χ.88 ΕΠΙΜΕΤΡΟ .Γ. 614 Κλαουδάτου Μαρίζα 663 Κασκούρα Μοσχοβία 615 Κλαυδιανού Ντίνα 664 Κασόλας Μήτσος 616 Κλεινός Λάζαρος 665 Κάσσος Βαγγέλης 617 Κλουτσινιώτης Ανδρέας 666 Καστέλης Μάνος 618 Κλώνης Γ. 632 Κολοσιάτου Φροσούλα 680 Κατσαρός Χρήστος 633 Κολοτούρου Σοφία 681 Κατσιάνη Αλεξάνδρα 634 Κομπορόζος Βασίλης 682 Κατσίμης Σπύρος 635 Κομπότης Αλέξανδρος 683 Κατσιρέα Δέσποινα 636 Κονιδάρης Δημήτρης 684 Κατσοπούλου Μαρία 637 Κονόμος Ντίνος 685 Κατσού Ναταλία 638 Κοντινάκης Νικόλαος Ε. 689 Καφταντζής Γιώργος 643 Κοντοθανάσης Στέλιος 690 Καφφέ Μαρία 644 Κοντός Γιάννης 691 Καψάλης Διονύσης 645 Κοντός Κ. 661 Κοτίνη Θεώνη 708 . Β. 686 Κατσούλης Γιάννης 639 Κοντοβάς Βασίλης Θ. 687 Κατσουλού-Ζολώτα Μαντώ 641 Κοντογεωργοπούλου Χρύσα 688 Καφετζή Καλλιόπη 642 Κοντογιάννης Σπύρος Δ. Σπύρος 696 Κέντρου-Αγαθοπούλου Μαρία 650 Κορδοπάτης Δημοσθένης 697 Κεντρωτής Γιώργος 651 Κορίδη Βέρα 698 Κεπέσης Νίκανδρος 652 Κορίδη Φώφη 699 Κερασίδης Παναγιώτης 653 Κορίδης Γιάννης 700 Κεφάλα Ελένη 654 Κόρμπου Γιάννα 701 Κεφάλας Ηλίας 655 Κορνέτη Έλσα 702 Κεφάλας Μόσχος 656 Κορτώ Αύγουστος 703 Κική Γιάννα Π. 657 Κορώτσος Χρήστος 704 Κικίδης Μάρκος 658 Κοσμόπουλος Δημήτρης 705 Κιντζονίδης Παντ. Νίκος 647 Κοντού Χάρις 694 Κελλάρης Χρήστος 648 Κοντώση-Μαγγανάρη Καίτη 695 Κεντζός Ανδρέας 649 Κορακιανίτης Η. Λευτέρης 659 Κοσσυφίδου Μαρία 706 Κιρμελίδου Μαρία 660 Κοτζιούλας Γιώργος 707 Κίσσας Δημ. 692 Καψετάκης Λάμπης 646 Κοντός Νίκος 693 Κελέρμενος Δ.

718 Κυθραιώτης Γιώργος 765 Κούλη Μαρία 719 Κυμοθόη Νότα 766 Κουλιζάκη Ευαγγελία 720 Κυπαρίσσης Πάνος 767 Κουλούκης Γιώργος Δ. 731 Κυρκόπουλος Θανάσης 778 Κούρος Άγγελος 732 Κυρμανίδου Φωτούλα 779 Κούρος Αθανάσιος Χ. 752 Λάγκας Αργύρης 800 Κοφίνης Γιάννης 753 Λαγκουβάρδος Μόσχος 801 Κραβαρτόγιαννος Δρόσος 754 Λαδάκη-Φιλίππου Νίκη 802 Κράνης Δημήτρης Α. 722 Κυριαζής Ιωάννης 769 Κουλούρης Θόδωρος 723 Κυριακάκος Γιάννης 770 Κουλούρης Χρήστος Ν. 788 Κουτσάκης Δημήτρης 742 Κωσταρέλη Ευτέρπη 789 Κουτσογιάννη Ξανθή 743 Κώστας Κωνσταντίνος 790 Κουτσοκλένης Χρήστος 744 Κωστελένος Δημήτρης 791 Κουτσουβέλη Αννίτα 745 Κωστέρης Χαράλαμπος 792 Κουτσούκαλης Αλέκος 746 Κωστήρης Μίμης 793 Κουτσουμπέλη Χλόη 747 Κωστίδης Διονύσης 794 Κουτσούνης Στάθης 748 Κωτσαρίδη Μίρκα 795 Κουτσουρέλης Κώστας 749 Κώτση Αντωνέττα 797 Κουτσοχέρα Λέτα 750 Λαγγουρέλη Μαρία 798 Κουτσοχέρας Γιάννης 751 Λάγιος Ηλίας 799 Κουφοπούλου-Ηλιοπούλου Θ. 721 Κυριαζής Αθανάσιος 768 Κουλούρης Γιώργος Χ. 724 Κυριακοπούλου Αγγέλα 771 Κουλουφάκος Κώστας 725 Κυριακός Βαγγέλης 772 Κούνδουρος Δημήτρης 726 Κυριάκου Ασκληπιάδα 773 Κουνέλας Ηλίας 727 Κυριάκου Ντέμης 774 Κούππαρη-Πανοπούλου Γεωργία 728 Κυριακουλάκης Σταμάτης 775 Κουράκης Τάσος 729 Κυριόπουλος Γιάννης 776 Κουραμάνης Ανδρέας 730 Κυρίτσης Απόστολος 777 Κουρής Βασίλης Α. 716 Κυδωνιαίως Λίλυ 763 Κουκούλας Λέων 717 Κυζούλης Κώστας 764 Κουκούτσης Δ. Ε. 787 Κουτρουμάνου-Μυραλίδη Δώρα 741 Κωσταβάρας Θανάσης Κ. 755 Λαδάς Νίκος Β.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . 758 Κουβαράς Γιάννης 712 Κρατημένου Αθανασία 759 Κουβελάκης Παναγιώτης 713 Κρεμμύδας Κώστας 760 Κουγέας Βασίλης 714 Κρεμνιώτης Χρίστος 761 Κουζάλης Πάμπος 715 Κρίτωνος Έφη 762 Κούκος Βασίλης Ι. 733 Κύρου Κλείτος 780 Κούρος Αντώνιος Χ. 734 Κυρταζάκη Μαρία 781 Κουρσή Μαρία 735 Κυρτσούδη Ευαγγελία 782 Κούσουλας Λουκάς 736 Κωνσταντακόπουλος Επαμεινώνδας 783 Κούτης Αντώνης 737 Κωνσταντέλλος Γιάννης 784 Κουτλής Θανάσης 738 Κωνσταντινίδη Αγγελική 785 Κουτούβελας Γιώργος 739 Κωνσταντινίδης Ντίνος 786 Κουτροκόη 'Αννυ 740 Κωνσταντινίδου Λούλα Δ. 803 Κρανιδιώτης Νίκος 756 Λαζάνης Ναπολέων 804 .Nominati 89 Κοτοπούλη Μαρία 710 Κρανιώτης Ηλίας 757 Κόττης Κωνσταντίνος 711 Κρασονικολάκης Δημ.

90 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . 48 Λιοντάκης Χριστόφορος 839 Μάμαλη Ίριδα 49 Λιόντος Σωτήρης 840 Μαμμέλης Απόστολος 50 Λογοθέτη Μαρία 841 Μαμουσούλας Γεώργιος 51 Λόη Βασιλική 842 Μαμφρέδας Στέλιος 52 Λοϊζίδης Βάκης 843 Μανάκας-Διμοτειανός Τίτος 53 Λοΐζου Μάρω 844 Μάναρης Ζώης 54 ΛοΜπιάνκο Μαριέττα 845 Μανδάλου Μαρία 55 Λορεντζάτος Ζήσιμος 846 Μάνθος Νίκος 56 Λουάν Τζούλις 847 Μανιαδάκης Γρηγόρης 57 Λουκάκης Μάνος 848 Μανιφάβας Θανάσης 58 Λουκαρέας Π. 854 Λαμπαδαρίδου-Πόθου Μαρία 808 Λυκεσάς Απόστολος 855 Λαμπράκης Σταύρος 809 Λυκιαρδόπουλος Γεράσιμος 856 Λαμπρόπουλος Β. 857 Λαμπρούλης Κώστας 811 Λάνταβος Κώστας 812 Λαπαθιώτης Ναπολέων 813 Λάσκαρης Χρίστος 814 Λέανδρος ΤΟΜΟΣ 815 Β΄ (Μ . 810 Λυκομήτρος Νικόλαος Γ.Ψ) Λεβεντόπουλος Πάτροκλος 816 Λειβαδάς Γιάννης 817 Λειβαδάς Στάθης 818 Λειβαδίτης Τάσος 819 Λειδινός Ιάσων 820 Λέκκας Νίκος 821 Λεοντάρης Βύρων 822 Σελ. Α. Βασιλική 823 μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης 33 Λεοντζάκος Δημήτρης 824 Μαβίλης Λορέντζος 34 Λεοντίου Ορφέας 825 Μαγγανά Νατάσα 35 Λεούση Ανθή 826 Μαγκάκης Γεώργιος-Αλέξανδρος 36 Λεττόνος Χρήστος 827 Μαγκλαράς Ηλίας 37 Λευκαδίτης Παναγής 828 Μαδωνής Γιάννης 38 Λέφα Δήμητρα 829 Μαζωμένος Βασίλης 39 Λέφας Γιάννης 830 Μαθιουδάκης Αντώνης 40 Λιακάκου Ιωάννα 831 Μαϊστράλης Δημήτρης 41 Λιάκος Γιώργος 832 Μαϊστράλης Κώστας 42 Λιανός Κ. Παναγιώτης 849 Μανουσάκης Γιώργης 59 Λουκάς Στέλιος 850 Μανώλος Π. Δημήτρης 60 Λουκάτος Γεράσιμος 851 Μαππούρας Ανδρέας 61 . Λεονταρίτη Κ.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Λαϊνά Μαρία 805 Λουκίδου Ευτυχία-Αλεξάνδρα 852 Λακούτσης Πέτρος 806 Λουλαδάκης Βαγγέλης 853 Λαλιώτης Βασίλης 807 Λυγέας Σ. Απόστολος 833 Μακούσης Δημήτρης 43 Λιάπης Αλέξανδρος 834 Μακρής Σόλων 44 Λιάρου-Αργύρη Εύα 835 Μακρυδημήτρης Αντώνης 45 Λιάσκου Ρούλα 836 Μαλακάσης Μιλτιάδης 46 Λιβεριάδης Θέμης 837 Μαλακάσης-Τσέκος Δημήτρης 47 Λίλλης Γιώργος 838 Μαλούχος Μάριος Β.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Πρόδρομος 71 Μιχαήλ Χρήστος 120 Μαρκόπουλος Γιώργος 72 Μιχαηλίδης Αλέξανδρος 121 Μαρκόπουλος Θανάσης 74 Μιχαήλ-Κατσικάδη Νίκη 122 Μαρκόπουλος Ν.Nominati 91 Λυκοτραφίτης Γιώργος 858 Μαυροκέφαλος Θέμης 92 Λυκούδη Ηλιάννα 859 Μαυροκέφαλος Σέργιος 93 Λυμπέρη Κλεοπάτρα 861 Μαυρουδής Κώστας 94 Λυμπέρη Αφροδίτη 860 Μαχαίρα Ελένη 95 Λυμπέρης Νίκος 862 Μέγα Ελισάβετ 96 Μεϊμάρογλου-Παπαδάκη Μαίρη 97 Μελάς Θεοφάνης 98 Μέλη Έλλη 99 Μελιδώνης Ανέστης 100 Μελισσάνθη 101 Μενάρδος Σίμος 102 Μενίδης Διονύσης 103 Μερκενίδου Ελένη 104 Μερκούρογλου Μερκούρης 105 Μεσεβρινός 106 Μέσκος Μάρκος 107 Μεσσηνέζης Κάρολος 108 Σελ. 133 Ματζαρίδης Πρόδρομος 86 Μοσκώφ Κωστής 134 Μάτσας Αλέξανδρος 87 Μοσχοβάκος Νίκος 135 Μάτσας Νέστορας 88 Μόσχοβη Ματίνα 136 Μάτσης Νικόλαος 89 Μοσχοβίτη Αλκμήνη 137 Μαυριώτης Αυγερινός 90 Μουζάκη-Μπουρίτσα Ελένη 138 Μαυροειδή-Παπαδάκη Σοφία 91 Μουζάκης Δημήτρης 139 . 112 Μαργέτη Μαρία 65 Μήτρας Μιχαήλ 113 Μαρινάκη Ελένη 66 Μίαρη Έλενα 114 Μαρίνου Αγγελική 67 Μικρού Αγγελική 115 Μαρκάκης Γιώργος 68 Μίλεφ Γκέο 116 Μαρκετάκη Τώνια 69 Μίσσιος Κώστας 117 Μαρκίδης Μάριος 70 Μιτζάλης Αλέξανδρος 118 Μάρκογλου Χ. Μεσσήνης Μανώλης 109 Μαράβας Γιάννης 62 Μήλιας Γιώργος 110 Μαρακάκη Άννα 63 Μηλιώνη Μαργαρίτα 111 Μάργαρης Βασίλης 64 Μητάκος Ν. 75 Μιχάκης Γιώργος 123 Μαρνέρη Ντόρια 76 Μιχαλακόπουλος Δημοσθένης 124 Μαρνέρη-Ζέρβα Παυλίνα 77 Μίχας Σταύρος 125 Μαρνέρος Αργύρης 78 Μιχελινάκης Γιάννης 126 Μαρούλης Δημήτρης 79 Μιχελιουδάκης Αντρέας 127 Μαρτιναίου Αικατερίνη 80 Μιχόπουλος Τάκης 128 Μαρύλας Αλέκος 81 Μίχου Αθανάσιος 129 Μαρωνίτη Ανθή 82 Μοάτσου-Βάρναλη Δώρα 130 Μασούρας Κώστας 83 Μολυβιάτη Αγάπη 131 Μασούρης Δημήτρης 84 Μολυβίδης Γιώργος 132 Μαστοράκη Τζένη 85 Μοναχού Χ. Ι.Γ.

150 Νατσούλης Τάκης 198 Μπαλούτσος Βαγγέλης 151 Ναυπλιώτη Μιρέλλα 199 Μπαλτάς Ι. Χαράλαμπος 152 Νεάρχου Νέαρχος 200 Μπαμπασάκης Γιώργος-Ίκαρος 153 Νεγρεπόντης Ευριπίδης 201 Μπαμπίλης Γιάννης 154 Νεζερίτη Έλλη 202 Μπαρτζή Χριστίνα 155 Νερομανιώτης. Αθανάσιος 228 Μπούμη-Παππά Ρίτα 182 Ντένας Βαγγέλης 229 Μπουράνη Λίλιαν 183 Ντήλος Βασίλης 230 Μπούρας Κωνσταντίνος 184 Ντίλη Αγλαϊα 231 Μπούρας Παναγιώτης 185 Ντόκος Βασίλης 232 Μπουρουλίτη Δήμητρα 186 Ντόκος Θανάσης 233 Μπούτου Μαίρη 187 Ντούβρη-Ξένου Χριστίνα 234 . Στέλλα 218 Μπιτσάνης Χρήστος 171 Νικολούδης Μιχάλης 219 Μπλάνας Γιώργος 172 Νικοπούλου Ηρώ 220 Μποντζώρλου Μάγια 173 Νικορέτζος Δημήτρης 221 Μποράκης Θόδωρος 174 Νιτσιάκος Βασίλης 222 Μπόρρης Ροδόλφος 175 Νούσια Έλενα 223 Μποσινάκης Χρ.Ιωάννης 215 Μπίσκος Ντίνος 168 Νικολόπουλος Γιώργος 216 Μπίστης-Δίκαιος Νίκος 169 Νικολουδάκη-Σουρή Ελπινίκη 217 Μπίτα Λίλη 170 Νικολούδη Γ.92 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . 213 Μπιρμπίλης Πέτρος 166 Νικολάου Πασχάλης 214 Μπίσδας Κώστας 167 Νικολής Δ. 188 Μούλιος Γιώργος 141 Μπράβος Χρήστος 189 Μούλιος Φάνης 142 Μπρατάκη Βάσω 190 Μουντές Ματθαίος 143 Μύαρης Γιώργος 191 Μουντράκη Δώρα 144 Μυλωνά Εύα 192 Μουσελιμίδου Ιωάννα 145 Μυλωνάκη Ξένια 193 Μπάγγου Ουρανία 146 Μύρης Κ.Ξύγκας Κώστας 203 Μπασδέκη Γλυκερία 156 Νησίδης Νικόλας 204 Μπασδέκης Γιώργος 157 Νηφάκης Νικήτας 205 Μπαστιά Μισέλ 158 Νικηφόρου Τόλης 206 Μπατσικανής Νίκος 159 Νικολαΐδου Αγγελική 207 Μπεβεράτος Κώστας 160 Νικολάκης Κωστής 208 Μπεκατώρος Στέφανος 161 Νικολακόπουλος Παναγιώτης Η.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Μουκριώτη Τζίνα 140 Μπούτσικας Ηρακλής Β. 209 Μπελεγρή Ματούλα 162 Νικολάου Αθηνά 210 Μπελιές Ερρίκος 163 Νικολάου Θεοδόσης 211 Μπελλές Χρήστος 164 Νικολάου Μαρία 212 Μπενέκου Ελένη 165 Νικολάου Νικόλαος Γ. Δημήτρης 176 Νούτσος Παναγιώτης 224 Μποσνάκης Παναγιώτης 177 Νταβέας Δημήτρης 225 Μπουκαούρη Ελένη 178 Ντάκη Νίνα 226 Μπούκλη Εύη 179 Ντάλιου Διονυσία 227 Μπουλώτης Χρήστος 180 Νταουσάνης Β.Χ. 194 Μπαζιάνας Νίκος 147 Μυριάνθης Ιόνιος 195 Μπακονίκα Αλεξάνδρα 148 Μυρτιώτισσα 196 Μπαλαφούτη Μαριλένα 149 Νασίκας Στυλιανός 197 Μπαλόγλου Γιώργος Π.

250 Παπαδάτου Βικτωρία 298 Ορφανουδάκης Μάνος 251 Παπαδημητρίου Μαρία 299 Ουντράκης Γ. 239 Παντελοπούλου-Καλαϊτζάκη Σοφία 287 Ξένος Άγγελος 240 Παπά Ευδοξία 288 Ξένος Σωκράτης 241 Παπαβασιλείου Αιμιλία 289 Ξένος Χρίστος 242 Παπαβασιλείου Κύρος 290 Ξεξάκης Μανόλης 243 Παπαγεωργίου Βασίλης 291 Ξηρός Θάνος 244 Παπαγεωργίου Πάνος 292 Ξύδη Άσπα 245 Παπαγεωργοπούλου Δώρα 293 Ξύδη Χαριτίνη 246 Παπαγιάννης Βασίλης 294 Οικονομίδης Δημήτρης 247 Παπαγιάννης Κώστας 295 Οικονόμου Ζήσης 248 Παπαδάκης Πολ.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . 281 Παπαοικονόμου Γιάννης 328 Πάνου Θεμιστοκλής 282 Παπαποστόλου Κώστας 329 . Π.Nominati 93 Ξανθάκης Χρήστος 235 Πάνου Νίκος 283 Ξανθάκος Γιώργος 236 Πανούση Ευαγγελία 284 Ξανθόπουλος Λευτέρης 237 Πανουτσόπουλος Γιάννης 285 Ξανθόπουλος Παναγιώτης 238 Παντελιά Γεωργία 286 Ξάνθος Ελ. 261 Παπαθανασίου Βαγγέλης 309 Παλαμάς Κωστής 262 Παπαθανασόπουλος Θανάσης 310 Παλιγγίνη Ντίνα 263 Παπαθεοδώρου 'Εφη 311 Παλούκης Δημήτρης 264 Παπαϊωάννου Χ. Γιάννης 312 Παμπούδη Παυλίνα 265 Παπακωνσταντίνου Βαγγέλης 313 Παναγιωτάκης Χρ. Π. 266 Παπακωνσταντίνου Γιάννης 314 Παναγιωτάτος Σπύρος Γεράσιμος 267 Παπακωνσταντίνου Δημήτρης 315 Παναγιωτόπουλος Νίκος 268 Παπακωνσταντίνου Λυκούργος 316 Παναγιωτόπουλος Τάσος 269 Παπαλεξάνδρου Αριστέα 317 Παναγιώτου Α. Ειρήνη 323 Παναγοπούλου Μαρία 276 Παπανικολάου Κώστας 324 Πανάγος Θόδωρος 277 Παπανικολάου Μήτσος 325 Παναγουλόπουλος Γιώργος 278 Παπαντωνίου Ζαχαρίας 326 Πανομήτρος Δημήτρης 280 Παπαντωνόπουλος Μιχαήλ 327 Πανόπουλος Κώστας Π.Ν. 306 Παϊβανάς Δημήτρης 259 Παπαευσταθίου Κωνσταντίνος 307 Παιονίδου Έλλη 260 Παπαζήση Λυδία 308 Παλαιολόγος Σωτήρης Ηρ. 252 Παπαδημητρίου Σάκης 300 Ουράνης Κώστας 253 Παπαδίτσας Δ. Γιώργος 270 Παπαλεονάρδου Μαρία 318 Παναγιώτου Ευτυχία 271 Παπαλεωνίδα Καλλιόπη 319 Παναγιώτου Π. 272 Παπάνας Νίκος 320 Παναγιωτουνάκος Ευάγγελος 273 Παπανδρέου Ευγενία 321 Παναγιωτούνης Πάνος 274 Παπανδρέου Ευμορφούλα 322 Παναγόπουλος Νίκος 275 Παπανικολάου Ι. 301 Παγιάση-Κατσούρη Ντίνα 254 Παπαδομανωλάκης Ακύλας 302 Παγκάκης Λάμπρος 255 Παπαδόπουλος Θεοχάρης 303 Παγκαλίνης Ιωσήφ 256 Παπαδόπουλος Στέφανος 304 Παγκράτης Περικλής 257 Παπαευαγγέλου Χρυσούλα 305 Παγουλάτος Ανδρέας 258 Παπαευθυμίου Αντώνης Κ. Γιώργος 296 Ορφανουδάκη Φλώρα 249 Παπαδάκος Φάνης 297 Ορφανουδάκης Γ.

371 Πίππα Ελένη Β. Γιάννης 393 Παππά Ειρήνη 347 Πέππας Γιώργος 394 Παππά Λένα 348 Πέππας Πανάγος 395 Παππάς Γιώργος 349 Περαντωνάκης Αντώνης 396 Παππάς Ιωάννης 350 Περοδασκαλάκης Δημήτρης 397 Παππάς Νίκος 351 Πεταλάς Βαγγέλης 398 Παππάς Τάσος 352 Πετούσης Γεώργιος 399 Παραδεισανού Ειρήνη 353 Πετράκης Βασίλης 400 Παραλογγίτης Χρήστος 354 Πετράκος Γιώργος 401 Παρασκευά-Χατζηκώστα Γιώτα 355 Πετρόπουλος Γιώργος 402 Παρασκευοπούλου Εντμέ 356 Πετρόπουλος Ηλίας 403 Παρασκευουλάκου Αναστασία 357 Πετροπούλου Ρένα 404 Παράσχος Κωνσταντίνος 358 Πέτρου Δημήτρης 405 Παρδάλη . 336 Πατσάκας Γιάννης 383 Παπαφιλίππου Λουκής 337 Παυλέας Σαράντος 384 Παπαφράγκος Παναγιώτης 338 Παυλόπουλος Γιώργης 385 Παπαχαραλάμπους Μαρία 339 Παυλοστάθης Τάκης 386 Παπαχρήστου-Πάνου Ευαγγελία 340 Παύλου Μαρία 387 Παπιδά Ειρήνη-Φάνια 341 Παχού-Ανδρεοπούλου Έφη 388 Παπουλίδου Ζαφειρία 342 Πέγκλη Γιολάντα 389 Παπουτσάκης Μανόλης 343 Πέζαρος Παύλος 390 Παπουτσή Κατερίνα 344 Πεντζίκης Γρηγόρης 391 Παπουτσόπουλος Νίκος 345 Πεντζίκης Νίκος Γαβριήλ 392 Παπουτσοπούλου Μαριάννα 346 Πέππας Β.Σωτρίλλη Δώρα 359 Πέτρου-Βενετσάνου Μίνα 406 Παρέλης Στρατής 360 Πέτσα Λιάνα 407 Παρθένης Άγγελος 361 Πηγαδιώτης Κώστας 408 Παρθενίου Γιώτα 362 Πηγαδιώτης Νίκος 409 Πασβάντης Κώστας 363 Πηγή Δώρα 410 Πασιαρδής Μιχάλης 364 Πης Βασίλης 411 Πασούλη Γ. Τ. Θρασύβουλος 333 Πατρινιός Γιώργος 380 Παπαστράτου Δανάη 334 Πατρινού Μαρία 381 Παπασωτηρίου Γιώργος 335 Πατριώτης Έκτωρ 382 Παπατσώνης Κ.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Παπαράλλης Δημήτρης 330 Πατριαρχέας Γεώργιος 377 Παπάς Βασίλης 331 Πατρίκιος Τίτος 378 Παπαστεργίου Θωμάς 332 Πατρικίου Έλενα 379 Παπαστρατής Ορ. 418 Παταπίου Νάσα 372 Πισιώτη Μαρία 419 Πατέλης Δημήτρης 373 Πιστικός Γιώργος 420 Πατεράκης Νίκος 374 Πιστικός Δημήτρης 421 Πατίλης Γιάννης 375 Πιττάρας Διονύσης 422 Πατιός Γιώργος 376 Πλαστήρα Αλεξάνδρα 423 .B.94 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . Βάνα 365 Πήττας Γιώργος 412 Παστάκας Σωτήρης 366 Πιερής Μιχάλης 413 Παστελλά Αγγελίνα 367 Πιερίδης Θοδόσης 414 Παστελλάς Σάββας 368 Πιλλάς Αντώνης 415 Πασχάλης Στρατής 369 Πιομπίνος Φοίβος 416 Πάσχος Γιάννης 370 Πιπίνης Γιάννης 417 Πάσχος Π.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Αλέξανδρος 500 Ράλλη Νόρα 454 Σερέφας Σάκης 501 Ράλλη-Υδραίου Μαρία 455 Σέρρας Διονύσης 502 Ραμολής Κυριάκος 456 Σεφέρης Γιώργος 503 Ράπτης Νίκος 457 Σιαφάκα Α. Ιφιγένεια 504 Ραχιώτη Άννα 458 Σιδέρη Αλόη 505 Ρεκαλίδου Γαλήνη 459 Σίδερης Ευάγγελος 506 Ρέντζος Γιάννης 460 Σιδέρης Τάκης 507 Ρεούσης Κώστας 461 Σιδηρά Αγγελική 508 Ρέππας Θανάσης 462 Σικελιανός Άγγελος 509 Ρήγας Ιάκωβος 463 Σιμόπουλος Ηλίας 510 Ρηγόπουλος Κωνσταντίνος 464 Σινόπουλος Παύλος Γ.Θεοδούλου Μόνα 481 Πομώνης Γιάννης 435 Σαβίνα Ζωή 482 Πορφύρας Λάμπρος 436 Σακαλής Γρηγόρης 483 Πορφύρης Δημήτρης 437 Σακελλίου-Σουλτς Λιάνα 484 Πορφύρης Τάσος 438 Σακκαλής Γιάννης Π. 516 Ροδοστόγλου Παντελής 470 Σκαρίμπας Γιάννης 517 .Nominati 95 Πλαστήρα Όλγα 424 Ροζάνης Στέφανος 471 Πλατανιάς Διονύσης 425 Ροΐδης Στέλιος 472 Πλαχούρης Γιάννης 426 Ρομπότης Γεράσιμος 473 Πολενάκης Λέανδρος 427 Ρούβαλης Βασίλης 474 Πολέντας Μανόλης 428 Ρουμελιωτάκης Χρίστος 475 Πολίτου Νίκη 429 Ρούμπος Γιώργος 476 Πολυδούρη Μαρία 430 Ρουσσάρης Άρης 477 Πολύζος Νίκος 431 Ρούσσος Τάσος 478 Πολυκανδριώτη Αθηνά 432 Ρουτζούνη Ντίνα 479 Πολυλά Αλεξάνδρα 433 Ρώσσης Ιωάννης Σεβαστιανός 480 Πολυμένης Θανάσης 434 Σαββίδου. 485 Ποταμιανού Βαλεντίνη 439 Σαλαπασίδης Τέος 486 Ποταμίτη Ρέα 440 Σαμαρά Ζωή 487 Ποταμίτης Δημήτρης 441 Σάμιος Γουσταύος 488 Ποταμίτης Νίκος 442 Σανουδάκης Αντώνης 489 Πουλάκος Νέστορας 443 Σαρακηνός Γιάννης 490 Πούλιος Λευτέρης 444 Σαράκης Σωτήρης 491 Πούλος Γιώργος 445 Σαραντάρης Γιώργος 492 Πρατικάκης Μανώλης 446 Σαρηγκιόλης Θοδωρής 493 Πρεβεδουράκης Γιώργος 447 Σαχτούρης Μίλτος 494 Πρίμπας Γιώργος 448 Σβάλμα Τζένη 495 Πρωτοπαπαδάκη Ειρήνη 449 Σεβαστάκης Νίκος 496 Ραϊκόφτσαλης Βασίλης 450 Σεβαστός Δημήτρης 497 Ρακάς Σαμψών 451 Σελαβής Σωτήρης 498 Ρακοβαλής Γιώργος 452 Σερβάκη Μαρία 499 Ρακόπουλος Θοδωρής 453 Σερενές-Παρασκ. 511 Ριζάκης Κώστας 465 Σινόπουλος Τάκης 512 Ρίτσος Γιάννης 466 Σιουζούλης Βασίλης 513 Ριτσώνης Κώστας 467 Σιώτης Ντίνος 514 Ροδά Βιργινία 468 Σκανάτοβιτς Τάκης 515 Ρόδη Αντζελίνα 469 Σκαντζάκης Ευάγγελος Π.

588 Σταθογιάννης Πάνος 542 Ταχτσής Κώστας 589 Σταθόπουλος Θάνος 543 Τέλιος Κωνσταντίνος 590 Σταμάτης Αλέξης 544 Τενενές Όθων 591 Σταμάτης Μιχ. Αγγελική 603 Στεργιόπουλος Αλέξανδρος 557 Τζώρτζης Γιάννης 604 Στεργιόπουλος Κώστας 558 Τζωρτζοπούλου Πόλυ 605 Στεργίου Ξ. 583 Σπυρέλη Βάϊα 537 Ταλαμάγκας Νάκος 584 Σπυρέλη Χρυσούλα 538 Τασιόπουλος Βαγγέλης 585 Σπυριούνης Λάμπρος 539 Τασόπουλος Ηλίας 586 Σπυροπούλου Κλειώ 540 Τασούλης Θέμης 587 Στάγκος Νίκος 541 Ταυλαρίου-Πουρναροπούλου Μ.Ανθολογία νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ποίησης Σκαρτσή Ξένη 518 Στίγκας Γιάννης 565 Σκαρτσής Λ. Γιώργος 566 Σκιαθάς Δ. Δημήτρης 559 Τηλικίδης Στέφανος 606 Στεριάδης Βασίλης 560 Τόγιας Μανώλης 607 Στεφανάτου Ζωή 561 Τόκα-Καραχάλιου Μελίτα 608 Στεφάνου Κάρολος 562 Τόλης Χρήστος 609 Στεφάνου Λίνα 563 Τόλιας Γιάννης 610 Στεφάνου-Μορφιάδου Λουκία 564 Τοπάλη Μαρία 611 .96 ΕΠΙΜΕΤΡΟ . Σωκράτης 519 Στογιαννίδης Ξ. Φωτεινή 581 Σπηλιώτης Κωνσταντίνος 535 Σωτηροπούλου-Φίλιππα Ελίνα 582 Σπηλιωτοπούλου Έλπα 536 Σωφρονιάδης Σ. Σταύρος 552 Τζοροβίλη Κατερίνα 599 Σταυρόπουλος Αργύρης 553 Τζουβέλης Σπύρος 600 Σταυρόπουλος Νίκος 554 Τζούλης Θανάσης 601 Σταφυλάς Μιχάλης 555 Τζούλης Λουάν 602 Σταφυλοπάτης Νίκος 556 Τζώρα Κ. Αντώνης 520 Στούφης Ζαχαρίας 567 Σκληβανιώτης Γιάννης 521 Στράλλα-Γεωργακάκου Τζένη 568 Σκουλά-Περιφεράκη Μαρλένα 522 Στρατηγοπούλου Δανάη 569 Σκουρλής Θόδωρος 523 Στρούμπας Γιάννης 570 Σκούρτης Γιώργος 524 Συγγελάκης Βαγγέλης 571 Σκούταρη Ρούλα 525 Συλλαίου Γεωργία 572 Σκυθιώτης Πέτρος 526 Συλλαίου Χαρούλα 573 Σούλα-Τσαφαρά Κωνσταντίνα 527 Συμεών ιερομόναχος 574 Σουλιώτης Μίμης 528 Συνοδινού Βαρβάρα 575 Σουρβίνος Ι. Δημήτρης 529 Συντελικός Γιάννης 576 Σουργιαδάκη Ειρήνη 530 Σφαμένος Νίκος 577 Σούσης Ισαάκ 531 Σφενδουράκης Κώστας 578 Σουτόγλου Ελένη 532 Σφήκα Μαρία 579 Σοφιανός Κώστας 533 Σχοινίου Σωτήρης 580 Σπάνιας Νίκος 534 Σωτηροπούλου Ε. Κώστας 545 Τζαβάρας Χρήστος 592 Στάμος Παναγιώτης 546 Τζαβέλλα-Evzen Χαρά 593 Σταμούλης Άσσος 547 Τζανετάκης Γιάννης 594 Σταμούλης Γιώργος 548 Τζατζιμάκη Ελένη 595 Σταυράκης Γιώργος 549 Τζιβελέκης Άγγελος 596 Σταυράκης Δημήτριος 550 Τζιλιάνος Μάκης 597 Σταυράκης Ιάσων 551 Τζιόβας Φρίξος 598 Σταυρίδης Κ.

648 Χατζηδημητρίου Φαίδων 695 Τσουράκης Αχιλλέας 649 Χατζηθεοδωρίδης Βασίλης 696 Τσούρας Σ. Ανδρέας 650 Χατζηιωάννου Γιάννης 697 Τσουτάκος Παναγιώτης 651 Χατζηκοκολάκη Σοφία 698 Τσοχατζής Παύλος 652 Χατζηκυριάκου Κώστας 699 Υφαντής Γιάννης 653 Χατζημιχελάκη Ελένη 700 Υφαντής Παναγιώτης 654 Χατζόπουλος Θανάσης 701 Φακίτσας Λάμπρος 655 Φάλκος Τάσος 656 Φαφούτης Δημήτρης 657 Φίλης Γιάννης 658 . 685 Τσιόγγας Γιώργος 639 Χαραλαμπίδης Κυριάκος 686 Τσίρης Γιώργος 640 Χάρης Θεόδοτος Γ.Δημήτρης 681 Τσιενές Νικήτας 635 Χαλκιά Αναστασία 682 Τσιζέκ Κάρολος 636 Χανδρινός Άκης 683 Τσιλένης Ε.ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ . Ε.Nominati 97 Τότλης Σάκης 612 Φιλητάς Άνθος 659 Τουπογιάννης Σπύρος 613 Φιλούση Νένα 660 Τραϊανός Αλέξης 614 Φιτικίδου Άντρη 661 Τριανταφυλλόπουλος Νίκος 615 Φλεμοτόμος Διονύσης 662 Τριβιζάς Ευγένιος 616 Φλωράκης Νίκος 663 Τριβιζάς Σωτήρης 617 Φούκα Φανή 664 Τρούλη Γεωργία 618 Φουσκαρίνης Ανδρέας 665 Τρουπής Κ. Θεόφιλος 667 Τσακίρης Σίμος 621 Φράγκος Κωνσταντίνος Δ. 670 Τσαντσάνογλου Μαρία 624 Φραντζή Άντεια 671 Τσάρνα Θάλεια 625 Φροντιστή Αναστασία 672 Τσαρουχάς Γιάννης 626 Φροντιστής Θανάσης 673 Τσατσάγιας Γιάννης 627 Φωκάς Νίκος 674 Τσατσαρούνου Σταυρούλα 628 Φωσκαρίνης Θάνος 675 Τσατσαρώνης Θάνος 629 Φωσταίνης Αλέξανδρος 676 Τσάτσου Ελένη 630 Φωστιέρης Αντώνης 677 Τσαφάρα-Σούλα Κωνσταντίνα 631 Φωτεινός Φώτης 678 Τσελίκης Περικλής 632 Φωτόπουλος Νίκος 679 Τσιoυράκης Ιωάννης 633 Χαβουτσάς Γιώργος 680 Τσιάμης Χρήστος 634 Χαλαζωνίτης Α. 646 Χατζηδάκης Δημήτρης 693 Τσολάκη Κλειώ 647 Χατζηδάκι Νατάσα 694 Τσοντσόλης Κ. 687 Τσίρκας Ιωάννης 641 Χαρίτος Δημήτρης 688 Τσιρόπουλος Τάκης 642 Χαρκιανάκης Σ. 619 Φούτου Έλλη-Βασιλική 666 Τσαβαλάς Γιώργος 620 Φραγκόπουλος Δ.Σ 689 Τσιρώνη Χρυσοβαλάντου 643 Χασάνδρα Ασημίνα 690 Τσιρώνης Βασίλης 644 Χατζή Ελένη 691 Τσιρώνης Σταύρος 645 Χατζηδάκης Γιάννης 692 Τσιφουτίδης Mαργαρίτης Θ. Σάββας 637 Χαραλαμπάκη Μαρία 684 Τσινικόπουλος Δημήτρης 638 Χαραλαμπάκης Άρης Γ. 668 Τσαλίκη Κατερίνα 622 Φράγκου Βασιλική 669 Τσαλουμάς Δημήτρης 623 Φράγκου-Γκαϊδατζή Δ.Θ.

Χατζόπουλος Κωνσταντίνος 702 Χατζοπούλου-Καραβία Λεία 703 Χαχής Παναγιώτης 704 Χειμωνάς Γιώργος 705 Χελιώτης Νίκος 706 Χέλμη Τούλα 707 Χελμός Κώστας 708 Χιλλ Δημήτρης 709 Χιόνης Αργύρης 710 Χιωτάκης Γιώργος Λογ. 711 Χλειουνάκης Σπ. 712 Χόνδρος Θανάσης 713 Χουβαρδάς Ιγνάτης 714 Χουζούρη Έλενα 715 Χουλιαράκης Δημήτρης 716 Χουλιάρας Γιώργος 717 Χουλιαράς Σταύρος 718 Χουρδάκης Νίκος 719 Χρηστάρα Χαρά 720 Χριστιανόπουλος Ντίνος 721 Χριστόπουλος Σπήλιος 722 Χριστοπούλου Ιουλία 723 Χριστοφορίδης Βενιζέλος 724 Χρονάς Γιώργος 725 Χρόνης Χάρης 726 Χρονόπουλος Λάμπης 727 Χρυσάκης Θάνος 728 Χρυσάνθης Κύπρος 729 Χρυσολούρης Λευτέρης 730 Χρυσός Κώστας 731 Χρυσοχόου Ιφιγένεια 732 Χρυσοχόου Σταυρούλα 733 Χυτήρης Τηλέμαχος 734 Χωρεάνθη Ελένη 735 Χωρεάνθη Μάριον 736 Ψάλτη Αιμιλία 737 Ψάλτης Αντώνης 738 Ψαρράς Χάρης 739 Ψαρρού Ειρήνη 740 Ψαχούλα Αλίκη 741 Ψειμάδα Φωτεινή 742 Ψούχλος Γιώργος 743 Ψωμά Μαρία 744 . Εμμ.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .Nominati 99 .

Αναφορά στην ποιητική εκδήλωση «Τα είδωλα μέσα μας». στις 11 Νοεμβρίου 2007. 8. Εξαφανίστηκε μερικές μέρες αργότερα. ΣΧΟΛΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 1. 7. Call me Ishmael (Λέγε με Ισμαήλ): Η εναρκτήρια φράση του Moby Dick του Μέλβιλ. 5.koinotopia. και τα δυο αυτά πρόσωπα (όπως και όλα όσα μνημονεύονται σε αυτό το βιβλίο) είναι σκιές ενός τρίτου. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο Μίλοραντ Πά- βιτς στην προτελευταία παράγραφο του Λεξικού των Χαζάρων. ενώ η δεύτερη ακούγεται από τον Άμλετ καθώς ξεψυχά. 9. 2. Στον Σωτήρη Παστάκα. 6. Σημ. Η συνωνυμία του συγγραφέα με τον στρατιώτη-ποιητή μόνο καταχρη- στικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ετερωνυμία. Στον Βασίλη Λαλιώτη. 4. είναι πε- ριττό να αμφιβάλλει κανείς για την πιστότητα των βιογραφικών πληρο- φοριών για τον ποιητή. . Υπό αυτή την έννοια. στην πραγματικό- τητα. Η (βλάσφημη) ετερωνυμία αφορά τον Μέλβιλ και τον Ελι- σαίο. Στίχοι από τον Άμλετ του Σαίξπηρ: Η πρώτη φράση ανήκει στον Πο- μπώνιο. που πραγμα- τοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (30 Μαρ- τίου 2009). 3. αφού. 20/11/07: Το κείμενο αυτό εμφανίστηκε στο λήμμα της Wikipedia ‘Hugh Everett III’. ενδεχομένως επειδή οι πληροφορίες που παραθέτει απο- δείχθηκαν ανακριβείς ή/και θίγουν τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται.gr (θέμα «Σμιλεύο- ντας το χρόνο» του Αντρέι Ταρκόφσκι). Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο www.

Nominati 101 .ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑΣ .

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΙΕΣ Ο άγνωστος ποιητής Γαβριήλ Ναχμίας 11 Αλέξανδρος 13 Ο Μπόρχες κι εγώ 15 Έξοδος 3:14 20 ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Many worlds 25 Απαγορεύεται η είσοδος 27 Κάμπια 29 Σμιλεύοντας το χρόνο 31 E PLURIBUS UNUM Τούτο εστίν το σώμα μου 37 Το τέλος 39 A binary tale 44 Και εις ένα Κύριον 46 CREATIO PRO NIHILO Poetica 53 Περί ονείρων 62 Η γραμματική του μοναχού Εφραίμ 64 Creatio pro nihilo 67 ΕΠΙΜΕΤΡΟ 79 ΣΧΟΛΙΑ-ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 99 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 101 .

.

.

ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο Π ΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ‘ΑΠΛΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ’. . ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΑΧΜΙΑ NOMINATI ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥ ΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ‘ΛΥΧΝΟΣ’ Τ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010.