You are on page 1of 5

THIRD PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS 7

DIRECTION: ON YOU ANSWER SHEET, WRITE THE LETTER OF CORRECT ANSWER.


1. It is a branch of mathematics that deals with the measurement, properties
and relationships of points, lines, angles, surfaces and solid.
a. Trigonometry b. Geometry c. Algebra d. Statistics
2. It is an undefined term with no length, width or thickness and represented by
a dot.
a. Point b. Line c. Plane d. Solid
3. The intersection of two planes is
a. Point b. Lines c. Plane d. space
4. Consider the following: M, N, and O are three points on the line. O is between
M and N.
If MO= 3 and ON = 7, what is MN?
a. 4 b. 5 c. 8 d. 10
5. It is the union of two noncollinear rays with common end point.
a. Point b. Lines c. Angle d. Plane
6. C,D,E are three points on the line. If CD=DE, and the coordinates of C and E
are equal to -4 and 16 respectively, what is the coordinate of D?
a. 2 b. 4 c. 6 d. 8
7.
Find the supplement of an angle with measure of 1150.
a. 750 b. 650 c. 550 d. 450
0
8. An angle whose measure is exactly 90
a. Obtuse angle b. acute angle c. right angle d. straight
angle
9-11. Use the figure below

C F

D E

9. If m CDF = 550 and m FDE = 250 , find the m CDF


0
a. 90 b. 800 c. 300 d. 200
10. If m CDE = 850 and m CDF = 430 , find the m FDE
0 0 0
a. 42 b. 45 c. 98 d. 1280
If m CDE = 82.30 and m FDE= 40.50 , find the m CDF
a. 58.30 b. 54.80 c. 49.20 d. 41.80
11. The measure of an angle is five times the measure of its
complement. The measure of each angle is?
a. 600 and 300 b. 500 and 400 c. 700 and 200 d. 750 and 150
12. The measure of the supplement of an angle is 300 less than twice
the measure of an angle. The measure of each angle is?
a. 700 and 1100 b. 600 and 1200 c. 300 and 1500 d. 400 and 1400

14-18. Refer to the figure below

1800
M 1200
P

T Q 900

R
S 450
00

13. m QTS is
a. 450 b. 600 c. 900 d. 1200
15. m QTR is
a. 450 b. 600 c. 900 d. 1200
16. m PTQ is
a. 1200 b. 500 c. 450 d. 300
17. m PTR is
a. 900 b. 750 c. 450 d. 300
18. m MTP is
a. 450 b. 600 c. 900 d. 1200

19-24. Refer to the figure below


p
1 2 m
3 4

5 6 n
7 8

19. 1 and 4
a. corresponding angles b. alternate interior angles c. alternate exterior
angles d. vertical angles
20. 2 and 6
a. corresponding angles b. alternate interior angles c. alternate exterior
angles d. vertical angles
21. 2 and 7
a. corresponding angles b. alternate interior angles c. alternate exterior
angles d. vertical angles
22. 3 and 5
a. supplementary angles b. alternate interior angles c. alternate exterior
angles d. vertical angles
23. 3 and 6
a. corresponding angles b. alternate interior angles c. alternate exterior
angles d. vertical angles
24. If the measure of 8 is 1300 , what is the measure of 3?
0
a. 50 b. 800 c. 1500 d. 500
25. A polygon with 5 sides
a. triangle b. quadrilaterals c. pentagon d. hexagon
26. A triangle in which all sides are congruent
a. scalene b. isosceles c. equiangular d.
equilateral
27. The sum of the measure of the interior angles of a quadrilateral is?
a. 1800 b. 3600 c. 7200
0
d. 900
28. The exterior angle of a polygon is 36, how many sides does the polygon have?
a. 6 b. 8 c. 10 d. 12
29. How many diagonals are there in a decagon?
a. 20 b. 25 c. 30 d. 35
30. What is the measure of each interior angle of a regular polygon with 12 sides?
a. 1500 b. 1350 c. 1200
d. 600
31. The measure of each interior angle of a regular polygon is 1350, identify the
polygon
a. pentagon b. hexagon c. octagon d. nonagon

32. Which segments of the given lengths cannot be the sides of a triangle?
a. 2cm, 3cm, 6cm
b. 7cm, 5cm, 10cm
c. 4cm, 9cm, 15cm
d. 11cm, 15cm, 20 cm
A B
33. Quadrilateral ABCD is a rhombus .
AB= 4cm, what is the measure of AD?
D C
a. 16 cm b. 8cm c. 6cm d. 4cm
34. Refer to the figure
What is the measure of x ? x0
0
a. 45
b. 500
c. 550 650
d. 600
35. A quadrilateral with one pair of parallel sides is?
a. square b. rectangle c. parallelogram d. trapezoid

36. ABC is an isosceles triangle. The measure


of each base angle is? A
a. 850
b. 920
c. 1100
d. 1300
X +40 2X-45
B C

37-38. Refer to the figure.


37. Find the measure of x. 630 420
a. 750
b. 800
c. 850
d. 900 x
38. What is the measure of y?

a. 500 550 y
0
b. 60
c. 700
d. 900
39. Quadrilateral MNPQ is a rectangle. If the measure of MN = 5cm and NP= 3 cm,
what is the area
of the quadrilateral?
a. 8 sq. cm. b. 10 sq. cm. c. 15 sq. cm. d. 20
sq. cm

40. If the measure of the first three angles of the quadrilateral are 67, 84, and 158,
what is the
measure of the fourth angle?
a. 460 b. 490 c. 510 d. 550

41. Find the value of x in the figure


a. 840
b. 900
c. 940 840 x0
0
d. 96
42. The measure of the angles of a quadrilateral are y, y +10, y +20 and y + 30
degrees. Find the
Value of y.
a. 80 Y
+20
b. 75 Y+30
c. 65
d. 60 Y
y+10

43. Find the value of x in the figure


a. 60
0
x 120 b. 65
c. 70
0
150 d. 75
1100
1000
44. It is the set of all points that are the same distance from the center.
a. Polygon b. line c. triangle d. circle

45. It is a line that intersects the circle at exactly one point.


a. secant b. diameter c. tangent d. chord
46. An angle whose vertex is at the center of the circle.
a. minor arc b. central angle c. major arc d. semi circle

47-49. Refer to the figure below

B
D

A O C

47. Given the figure, identity C

a. point of tangency b. tangent c. central angle d. chord

48. DE

a. diameter b. tangent c. secant d. radius

49. OB

a. diameter b. tangent c. secant d. radius

50. What is the area of a circle with a radius of 12 cm?

a. 12 sq. cm b. 24 sq. cm c. 36 sq. cm d. 144 sq.


cm
ANSWERS KEY

1. B 26. D
2. A 27. B
3. B 28. C
4. D 29. D
5. C 30. A
6. C 31. C
7. B 32. A
8. C 33. D
9. B 34. B
10.A 35. D
11.D 36. A
12.D 37. A
38. A
13.A 39. C
14.C 40. C
15.A 41. D
16.D 42. B
17.B 43. A
18.B 44. D
19.D 45. C
20.A 46. B
21.C 47. A
22.A 48. C
23.B 49. D
24.A 50. D
25.C