You are on page 1of 8

VULCANUL TEIDE

FEBRUARY 21, 2015 ALINA 2 COMMENTS

Pentru vizita pe vulcanul Teide m-am documentat temeinic si din vreme, insa
majoritatea eforturilor mele au fost in zadar. Pentru ca a nins pe vulcam inainte sa
ajungem noi acolo, nimeni nu avea voie sa paraseasca perimetrul telecabinei. Dar sa o
iau cu inceputul.
Am rezervat o zi intreaga pentru mersul pe vulcan, ca sa avem timp sa admiram totul.
Excursia pe vulcanul Teide se face parcurgand cateva etape:
 drumul pana la telecabina, strabatut cu masina sau cu autobuzul;
 urcarea cu telecabina, de la altitudinea de 2,356 m pana la 3,555 m;
 drumetia pana la gura vulcanului (Pico del Teide), inca 163 de metri in altitudine
parcursi pe o distanta de 650 de metri. Pentru aceasta activitate este nevoie de
unpermis special, ce se rezerva cu cateva luni inainte.

Vulcanul Teide
Cand am aflat eu de toate aceste informatii, deja se dadusera toate permisele (se aloca
un numar limitat de permise in fiecare zi) pentru perioada in care eram pe insula. Nu-i
nimic, poate data viitoare am mai mult noroc. Cu cateva zile inainte de a ajunge noi
acolo, s-a intamplat sa ninga pe vulcan, ocazie cu care am aflat ca nimeni nu mai putea
urca mai sus de statia telecabinei, chiar daca aveau permis. In acest caz, permisul m-ar
fi ajutat doar sa ma oftic ca nu-l pot folosi.

Am pornit de dimineata din Costa Adeje, cu directia La Rambleta, statia de jos a
telecabinei. La un moment dat, drumul a inceput sa devina spectaculos, pe alocuri chiar
incredibil. De altfel, cuvantul “incredibil” caracterizeaza cam tot peisajul vazut pe
urcarea spre vulcan. Mai intai am trecut printr-o padure de pini ce crescusera anemici in
solul vulcanic. Totul arata ca si cand pamantul a fost excavat si rascolit de curand.
Copacii erau ingalbeniti din cauza mediului ostil ce nu le-a dat sansa sa se dezvolte.
Aceasta parte se numeste Corona Forestal de El Teide si are statut de parc national.

Corona forestal del Teide Corona forestal del Teide Corona forestal del Teide . drumul ne dadea impresia de “Highway to hell”.La un moment dat. rosiatica. caci pe fundal se vedea Teidele cu varful inzapezit. fiecare reprezentand un val de magma impietrit intr-o era diferita. galbena. Am parcurs apoi intinderi imense de roca vulcanica pietrificata de diferite culori: neagra.

oau-uri si wow-uri. . caci ajunge pe varf. Noi am facut doar multe poze. am reusit sa ajungem la La Rambleta. de unde am luat telecabina spre varful vulcanului. iar cand am inghetat am decis sa coboram. de doar 25 minute pana la Mirador Fortalezza. un punct de observare cu privelisti ce-ti taie respiratia (asa am citit. printre care si unul foarte scurt. noi n- am avut voie sa iesim din perimetrul telecabinei). De la statia terminus se pot face mai multe trasee. cu zapada si fara zapada. Doar pe traseul nr 10 e nevoie de permisul special.Priveliste de pe vulcan catre campul de lava Corona forestal del Teide Corona forestal del Teide Printre opriri pentru poze.

Highway to hell! Panorama de pe .

 constructia telecabinei a inceput in anul 1963 si s-a terminat in 1971. dupa Mauna Loa si Mauna Kea din Hawaii. La inceput. Din cauza conditiilor de munca extrem de dure. UNESCO a inclus Parcul National Teide in patrimoniul mondial. avand 3718 metri inaltime. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca in fiecare parcare era o placa informativa. Niste amatori… Cateva date despre vulcanul Teide:  formarea vulcanului a inceput acum aproximativ 175.  Teide este cel mai inalt varf din Spania. un teleferic auxiliar si un dispozitiv de ridicare au accelerat procesul de constructie.000 de ani. din considerente geologice.Teide Drumul prin campul de lava pietrificata Sa vorbesc putin si de infrastructura. materialele au fost carate de catre magari sau pe spinarea muncitorilor. . nu? Pe tot parcursul drumului am intalnit puncte in care putea fi admirata privelistea. In 1967. a fost un punct de reper in inginerie pentru acea vreme.  muntele Teide este a 3-a structura vulcanica din lume in ceea ce priveste marimea. Astfel. dotate cu parcari incapatoare. semnalizate cu mult timp inainte.  in 2007. ca sa stii la ce te uiti. benzile de circulatie erau libere tot timpul si cei opriti sa faca poze nu incurcau pe nimeni.

niste vulcani secundari conectati la aceeasi rezerva de magma. ce in ultimii 20. Guayota l-a rapit pe zeul luminii si al soarelui. luandu-l in vulcan.000 de ani au erupt mai des. Oamenii s-au rugat zeului suprem Achamán sa-l elibereze pe Magec din strafundurile vulcanului si sa acopere craterul. insa nu pe conul principal. Lava era mai degraba eliberata prin acestia decat prin conul principal unde avea mult de urcat pana sa iasa la suprafata.  ultima eruptie a vulcanului Teide a fost in anul 1909. Pico del Teide Lava eurupta in timpul Evului Mediu . iar inauntrul sau traia diavolul.  aborigenii din insulele canare (guanches) credeau ca Teidele era iadul. Magec. in jurul conului principal (Pico del Teide) au aparut stratovulcanii.

Sau faceti ca mine: verificati pagina de Facebook pentru anunturi privind vremea rea.  in dimineata planificata pentru urcare. insa nu le-am experimentat. deoarece diferenta brusca de altitudine va face rau.  pretul pentru o urcare si coborare este de 26€. (costul telecabinei nu este inclus) si puteti urca pe varful Teide fara permis special. Nu se poate cobori pe jos. Luati apa si provizii de mancare.Eruptiile istorice ale vulcanului Teide Sfaturi utile:  rezervati cu mult timp in avans permisul gratuit de urcare pe conul vulcanului Teide. O data ajunsi la ghiseul de unde am cumparat biletele. Indiferent de cum se prezinta vremea jos pe insula. sus poate fi vant sau ploaie si ar fi pacat sa faceti drumul degeaba. nu in slapi.  luati baterii si card de memorie de rezerva. telefonati ca sa va asigurati ca telecabina functioneaza.  urcati pe munte doar cu echipament adecvat pentru trasee montane. Refugiul este inchis in caz de vreme rea. caci totul este inchis din cauza zapezii. e bine sa nu urcati. Noi doar am citit despre aceste cozi. Uneori se formeaza cozi chiar si de 2 ore. Pretul este de21€ (duminica-joi) sau 25€ (vineri-sambata). am fost informati ca nu avem cum sa mergem mai sus de statia telecabinei. puteti dormi o noapte la refugiul Altavista.  cu o rezervare in prealabil. . Veti face multe poze. Poate si din aceasta cauza era mai liber.  ajungeti cat mai devreme la telecabina.  daca aveti probleme cardiovasculare.

Drumul spre vulcanul Teide .