You are on page 1of 4

DIVORTUL SI INCREDINTAREA MINORULUI - PSIHOLOGIA

COPILULUI

Multe persoane divorteaza in zilele noastre. Prea multi oameni nu mai acorda
sanse casniciei lor si din ce in ce mai multe cupluri, loviti de una sau mai multe
probleme (adese ori nejustificate, sau non-grave) aleg calea cea mai usoara:
separarea - sau divortul. Insa, toate certurile pleaca de la bani, de la faptul ca
el, sau ea, este la munca in alte tari, se produce tacere, distanta, raceala si
survine dorinta: "sa-i dau o lectie: divortez". Din pacate nu mai suntem
dispusi sa trecem impreuna "la greu" si ideile noastre devin practica trista a
instantelor. Divortul. Pentru unii este o razbunare, pentru ceilalti un inceput, insa
pentru copilul vostru ce este? Din experienta cuplurile divortande se gandesc
prea putin la copii si prea mult la cum sa faca ca celalalat sa sufere mai mult, mai
bine si mai indelungat. Insa ceea ce toti uita mereu este ca exista la mijloc o
viata pentru care suntem datori a nu o schilodi - copilul.

Cine preia copilul dupa divort?
Practica instantelor din Romania este catre incredintarea minorului/minorilor
mamei. Exista insa si situatii (evident mai rare, dar nu imposibile) ca minorii sa le
fie incredintati tatalul.
In orice situatie de acest gen instantele aleg in interesul superior al copilului.

Ce inseamna "interesul superior al minorului"?

Interesul superior al minorului este o sintagma prin care se intelege - cum ii va fi
mai bine copilului. In aceasta aplicare se va lua in considerare in stabilirea
domiciliului ulterior al minorului anumite stari de fapt si de drept care vor fi
condus la ideea de mai bine, plecand de la ideea ca mama este mai potrivita,
mai constienta, mai devotata - in general, insa aceasta idee nu reprezinta
intotdeauna si cea mai buna solutie.

In stabilirea interesului superior se analizeaza - prin anchete sociale - locul de
viata, crestere si educare al copilului la momentul divortului, varsta, sexul,
apropierea acestuia fata de un parinte sau altul, ceea ce isi doreste acesta
(putand surveni si audieri ale copilului in procesul de incredintare) insa si starea
materiala sau conduita evidenta a parintelui care si-l reclama.

dand dovada de devotament si preocupare. "cum ma vor vedea alti copii?" etc. insa va conta in egala masura si dorinta copilului. Cu cat varsta lui creste. atractia acestuia fata de un parinte sau altul. . trebuie sa intelegeti cel mai bine ca toata situatia dintre voi se percepe diferit de copilul vostru. insa. dar devotata. un trai material similar.nu intelege mare lucru. sau invers. ceea ce il "protejeaza" de impactul emotional. balanta va inclina catre mama . 6 ani . balanta se va inclina incepand de la premisa mamei. neavand perceptia despre bine-rau. Va spun aceste randuri deoarece in cei 10 ani de profesie continua am intalnit zeci de cazuri de acest gen. "tata/mama nu ma mai iubeste si de aceea pleaca". Cand minorul este mai mare . La fel se va analiza si daca.  Cand traversati un divort. prin urmare acest criteriu este insemnat. De exemplu: tatal este alcoolic. sau idei de genul "tata/mama este rau si de aceea l-am gonit de acasa". inchidere in sine atat fata de cei "ramasi" cat mai ales fata de cel "plecat". in mintea lui lipsita de experienta vietii divortul este perceput ca o moarte a unui parinte!!  Prin urmare este extrem de gresit sa incercati a-l manipula! El neintelegand exact motivele si insemnatatea separarii voastre le va asocia sinelui: "eu sunt vinovat de asta. nu isi califica perceptia ca fiind buna sau rea. de exemplu mama a parasit domiciliul conjugal plecand cu altcineva si a rupt legaturile cu minorul .tatal va avea toate sansele sa primeasca incredintarea minorului. cunoaste si intelege ce se petrece. cu atat se naste si sentimentul de ura. scoala.deja vorbim despre un copil care stie. protejati-va copilul amandoi! Nu incercati sa ii implementati ideile voastre. pentru ca nu am fost cuminte". Cand amandoi parintii au o conduita egala. spre deosebire de mama. de genul: "tata nu o mai iubeste pe mama si de aceea a plecat". deoarece in cele mai multe situatii se decide in functie de alte conjuncturi. etc. sau in primii ani de viata . insa potent financiar. preocupata de copilul lor. "eu raman orfan".Starea materiala nu a fost si nici nu este un element extraordinar pentru a se decide cui i-ar reveni minorul. iar transpunerea aceasta va fi mai complexa cu cat varsta copilului este mai mare. urmarindu-se in mod esential netraumatizarea minorului. dar nu important. care este saraca. Cand acesta este sugar. Doar realizeaza faptul ca mama/tatal nu mai stau in aceeasi casa. mediul de viata (familie extinsa.peste 5. etc).ipoteza ca minorul sa fie neglijat de tatal alcoolic este mai mare decat daca ar trai cu mama. Ce trebuie sa intelegeti cand traversati un divort cu minori? Indiferent care sunt motivele divortului vostru. insa. etc. "tata/mama nu te mai iubeste si de aceea a plecat". dezaprob. prieteni.

minorul a fost incredintat celuilalt. dupa aceea. in mica lui experienta de viata si in neintelegerea lui.este vazut ca o sanctiune data celuilalt. Divortul nu este niciodata vazut de cei ce se despart ca o actiune judecatoreasca ci este vazut ca un razboi de orgolii. chiar daca acesta nu este in aceeasi incapere!!! - nici nu aveti idee cum. Totodata. sau 33% pentru 2 copii. din punct de vedere material.sau pensia de intretinere minor. prin urmare. Curiozitatea copilului este si a fost intotdeauna un mijloc de dezvoltare. ca o razbunare. aceasta pensie alimentara. In aplicarea acestor coeficienti justificarea prezentata (de 25.pentru un copil.este chiar o poveste in 90% din cazuri. 25% din 700 de lei inseamna . aceasta fiind de regula de 25% din veniturile medii cumulate in ultimele luni de parintele respectiv .pensia alimentara .nu vorbiti niciodata de rau pe celalalt in prezenta minorului. Divortul nu este vazut de oameni ca un proces civil . sau foarte vechi si nu isi mai gasesc demult aplicarea in situatia noastra financiara actuala. pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului. nu se tine seama de nevoile reale ale minorului/minorilor. divortul. avand multe intrebari in sinea sa. iar noua ni s-a atribuit obligatia de sustinere financiara. fiind ceva nou pentru el. Acest "ajutor" material este si ramane 100% destinat bunei cresteri si dezvoltari a copilului vostru si are drept scop sa "compenseze" separatia survenita in familia voastra. nu va ezita niciodata sa nu traga cu urechea pe la colturi! Povestea pensiei alimentare . 33 sau 50% din venituri) este bazata pe niste normative vechi. purtati-va normal cu copilul! In masura in care varsta lui ii permite sa inteleaga .  Cand traversati un divort. de crestere si de maturizare. prin divort. va asocia cuvintele de rau in reprezentarea sa proprie si veti fi uimiti sa vedeti cum se va retrage in sine si va deveni apatic o perioada insemnata de timp. Cu alte cuvinte. in 80% din cazuri. abia daca acopera un minim absolut de subzistenta! Si aici va propun un mic calcul: aveti salariul minim garantat de economie . in stabilirea acestor cuantumuri.700 lei. Aceasta perceptie creste atunci cand ajungem sa vorbim despre partaj! Acum sa presupunem ca divortul s-a incheiat. existand vadite discrepante intre minorii rezultati dintr-o familie prospera sau minorii rezultati dintr-o familie cu posibilitati modeste. evident. ca o reparatie morala pentru o suferinta pricinuita de celalalt. sau poate pana la 24 de ani (situatie in care copilul major alege sa isi continue studiile universitare).se stabileste de catre instanta. incapatanari si lupta psihologica. Acesti bani . putand ajunge chiar si la 50% in cazul a mai multor copii. in baza legii. in cuvintele lui si mai ales fara a incerca sa-l atrageti de o parte sau alta si cand spun aceste lucruri ma refer si la atitudinea bunicilor asupra lui.explicati-i ce inseamna.  In situatie de divort . Din experienta cu care va vorbesc .

sunt parinti care se sustrag de la aceasta plata si. ati decis pentru intreaga viata! Indiferent care ar fi fost turnura ei. niciunii dintre cei ce se eludeaza la aceasta obligatie . dupa divort. mai rau. este ca destinatia lor este catre copil si nu catre sotul/sotia care il creste! Refuzand sa va asumati aceasta obligatie. de teama trista ca fostul sot/sotie ar pune mana prea mult pe averea sa. cum este ea cunoscuta in popor. sa re-invatam sa fim oameni. Refuzand sa va respectati acest angajament. contribuiti in mod indirect la deteriorarea vietii propriului copil. care aleg sa-si "vanda" veniturile catre alte persoane. Insa atunci cand ati decis sa aveti un copil. in fata unei vieti inocente. sa ne dea dreptate sau sa ne contrazica.. Cred ca este inutil sa mai discut despre cate "poti" face pentru un copil cu acesti bani. supunandu-l la lipsuri. in aceeasi situatie financiara. Si totusi. esti dator sa il ajuti pe celalalt sa va creasca singur copilul. Pentru ce? Pentru ca 90% dintre cazuri considera fie ca banii ii da celuilalt. vor reusi sa sensibilizam. evident. Evident ca exista si o psihologie a "celuilalt". chiar si daca va recasatoriti ulterior unui divort.. micutul vostru sa nu cunoasca lipsuri. suparari. griji. etc. va renegati propriul copil. Stim cu totii cat de greu este sa cresti un copil impreuna. sens in care. dar cat de greu ar fi sa-l cresti singur? Ceea ce toti uita atunci cand este vorba de a plati acesti bani. care nu a ales ea sa vina pe lume.chiar si dupa divort. ca parinte. caci poate asa. fie ca a dat suficient. este pensia copilului.. inainte de terminarea divortului. frustrari si cel mai important . desi divortat.morala! . macar putin cat putem face. sa constientizam.maturizare rapida. Un an bun tuturor si alegeri intelepte! . Tu. Trista amintire! Cui ii este adresata pensia alimentara? De ce este bine sa o platim corect si la timp? De ce este bine sa nu ne sustragem de la aceasta obligatie? Pensia alimentara. fie ca nu mai are pentru el.175 de lei pensia/luna. insa.nu au scuza! Nu trebuie sa uitati nicio clipa . statutul de parinte nu se schimba odata cu domiciliul sau actele de separare! Si am sa ii rog pe aceia dintre voi care au trait aceasta experienta sa ne-o impartaseasca in cateva randuri.