Cum i-au umilit austriecii pe capii Rascoalei de la 1784-1785: plimbati in lanturi

prin satele romanesti
Dorin Timonea,

Ancheta comisiei austriece pentru condamnarea lui Horea, Closca si Crisan a durat aproape o luna. Inainte de a
fi comdamnati si executati, au fost purtati in lanturi, in care speciale, de la Alba Iulia la Deva si inapoi.

Horea si Closca au fost prinsi de autoritatile austriece, prin tradare, la 27 decembrie 1785, iar Crisan o luna mai
tarziu. Ulterior, au fost inchisi in temnitele Cetatii Alba Iulia.

Informat de executiile in masa a iobagimii rasculate, imparatul Iosif al II-lea a dorit sa evite un genocid care se
contura in Transilvania. Potrivit istoricului Gheorghe Anghel, a fost motivul pentru care a si a numit la
inceputul anului 1785 o comisie de ancheta condusa de contele Anton Iankovich. Scopul? Cercetarea cauzelor
rascoalei si aflarea lor chiar din gura iobagilor romani. O prima masura luata a fost cea de stopare a executiilor
si condamnarilor la moarte. Au oprit executiile si condamnarile la moarte, acestea putandu-se face doar cu
acordul imparatului de la Viena.

Cu totul alta era atitudinea imparatului cand venea vorba de conducatorii Rascoalei: Horea. . intr-o gravura de epoca/Sursa: Muzeul National al Unirii La 10 ianuarie 1785.. Closca si Crisan. ca o inspaimantatoare pilda poporului de rand si complicilor lor amagiti si apoi sa fie executati intr-un chip spectacular. ca supusii sa vada si sa fie si pentru ei limpede ca aceasta este hotarita mea vointa. intr-o localitate importanta. unde sa se poata strange cat mai multi supusi si unde sa se gaseasca cele mai infirbantate capete.. in care se spunea ca taranii rasculati primesc clementa. pentru a fi aratati. de la Alba Iulia la Deva si inapoi... Aceasta executie trebuie sa se faca sub autoritatea comisiei. ei sa fie purtati prin locurile unde au comis cele mai mari ticalosii. pentru a fi aratati.Horea-stanga imaginii-. Totul sub paza unui detasament de patruzeci de husari si treizeci de infanteristi.. .Din istoria Transilvaniei". Ordinul lui Iosif al II-lea a fost pus in practica de contele Iankovich o luna mai tarziu. condusi de opt ofiteri.Horea si Closca fura purtati in lanturi in care speciale prin satele iobagesti de pe valea Muresului.. ca sa-i arate poporului de jos. ca o inspaimantatoare pilda poporului de rand.sa se dea un exemplu rasunator. ei sa fie purtati prin locurile. ca o pilda de care sa se sperie". unde au comis cele mai mari ticalosii. iar nu numai a guvernului sau dregatorilor comitatului". Crisan si Closca. Iosif al II-lea a trimis contelui Iankovich o scrisoare personala. se spune in volumul I al lucrarii . .

mai degraba acesta a refuzat sa creada ca sunt cu adevarat conducatorii rascoalei".. intr-o gravura de epoca/Sursa Muzeul National al Unirii .pelerinaj"odios. Toate protestele au fost respinse. Proteste au inaintat contele Kemeny. apreciaza istoricul Gheorghe Anghel...boala de la Alba Iulia". Unii membrii ai comisiei de ancheta au avut de luptat si cu o gripa virulenta. .Horea si Closca calare. comisia imperiala a trebuit sa faca fata cererilor insistente ale nobililor din Transilvania de a li se preda lor conducatorii rascoalei. comitele Albei. ca sa-i judece dupa legile principatului Transilvaniei.. precum si toti servitorii comisiei. care a zacut doua saptamani.. Treicsik. precum si Domeniul Minier al Zlatnei in calitate de administrator al satelor in care locuiau capitanii rascoalei. pe care unii au numit-o .pentru dansii o pedeapsa binemeritata.Boala de la Alba Iulia" In paralel cu organizarea acestui . . O soarta nefericita au avut secretarul comisiei. ... pentru altii exemplu si oroare" Ancheta a inceput la 26 ianuarie si a continuat cu intreruperi pana la 24 februarie 1785. Gubernul Transilvaniei prin Mihail von Brukenthal.Privitor la aceasta initiativa nu avem nici o informatie despre reactia poporului roman. La un pas de moarte a fost chiar contele Iankovich.

incepand de jos in sus. in conformitate cu codul criminal terezian articolul 62 despre tulburari si tumulturi si articolul 90 despre talharii. iar pentru altii asemenea lor sa le fie exemplu si oroare". a doua parte de sus la Brad si a doua parte de jos... duse si expuse in locurile indicate. o parte de jos la Bucium in comitatul Alba de Jos. urmarindu-se .. iar corpurile lor sa fie despicate si taiate in patru bucati. anume mai intai lui Ioan Closca apoi lui Horea. capul sa i se puna in teapa in satul sau Carpinis. .Horea numit altminterea si Ursu Nicola si Ion Crisan. Executia de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia....r. anume partea de sus a corpului (sa se expuna) la Abrud. numit altminterea si Ursu Nicola si in modul acesta sa fie trecuti din viata la moarte. fiind dovediti prin aceste crime nu numai ca sunt niste scelerati cranceni. care si-a pus capat zilelor la 13 februarie 1785. la Mihaileni in comitatul Hunedoara". Ca sa poata indeplini ordinul imparatului. ci si tulburatori indrazneti ai linistei si sigurantei publice.corpul neinsufletit al acestui criminal principal(Crisan n. la 16 februarie. care au comis omoruri si pradaciuni. citita in limba germana si romana in fata garzii principale din Alba Iulia: . Sentinta a fost pusa in practica de calau doua zile mai tarziu. Aceasta sentinta s-a pronuntat in 26 februarie 1785 pentru dansii ca o pedeapsa binemeritata. capul si partile corpului sa fie asezate pe roate pe marginea diferitelor drumuri si anume in comunele unde au savarsit cruzimile cele mai scelerate. semnata "Contele Anton Iankovich".) sa fie tarat la locul de osanda si acolo. au sa fie dusi pentru crimele acestea la indatinatul loc de supliciu si acolo sa li se franga cu roata toate membrele corpaului. in conformitate cu codul criminal carolin si terezian.Prima sentinta s-a dat pentru Crisan. iar bucatile corpului lui Crisan incarcate pe car. si articolul despre pedepse in general. intr-o gravura de epoca//Sursa Muzeul National al Unirii Pentru Horea si Closca s-a dat o sentinta comuna in 26 februarie. contele Iankovich a adaugat sentintei articolul ce prevedea pedeapsa cu moartea prin zdrobirea oaselor condamnatului cu roata pentru fapte de talharie si omoruri la drumul mare. iar celelalte patru parti sa se traga (puna) pe roate. calaul sa-i taie capul si sa-l despice corpul in patru. rebeliune... Numai astfel executia se preta la o desfasurare spectaculara in timp si spatiu in fata multimilor. articolul despre ofensarea majestatii civile. iar inimile si intestinele sa fie ingropate aici la locul supliciului..

procesul cu o miza de 4 miliarde de euro. precum Ana sau Aschiuta O bunicuta experta in crosetat isi trimite produsele peste granita.intr-o gravura de epoca//Sursa Muzeul National al Unirii .. Dupa izvoarele cunoscute au fost adusi cu forta la executia lui Horea.Prin aceasta executie publica la care au fost obligati sa asiste cate trei batrani si trei tineri din fiecare sat al celor patru comitate cuprinse de rascoala s-a urmarit exercitarea unor presiuni psihologice asupra intregii iobagimi romane din Transilvania. Closca si Crisan la Alba Iulia intre trei si sase mii de iobagi romani". Romania. . Calvarul indurat de un preot ortodox in inchisorile comuniste Memoria constructorului Cetatii Alba Carolina .. Superlativul. subliniaza Gheorghe Anghel. In 28 ianuarie se implinesc 232 de ani de la executia lui Horea si Closca de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia.Uzina de Fier" Ce inseamna dezvoltarea personala. conceptul neinteles pe deplin in Romania. Botoseii din lana au ajuns la Bruxelles si sunt asteptati in Finlanda Povestea de 92 de ani a armelor produse la Cugir. gasit de edilii din Blaj .. (Articol scris de NICU NEAG) Cititi si: Gabriel Resources vs. cartea de capatai din Epoca de Aur.prin aceasta intimidarea lor. Un fond de pe Wall Street pariaza impotriva Statului Roman Cum arata Abecedarul.secerat" de ciuma. Scandalul de coruptie si spionaj care a zdruncinat . scoasa din cenusa uitarii Povestea celei mai vechi gradini botanice infiintate pe langa o scoala secundara din lume. conform instructiunilor imparatului: <<ca sa fie de exemplu si oroarei>>.Chiar si in perioada socialista au existat lucrari vizand auto- educarea" Zece ani in carcera Aiudului. Executia de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Amintiri despre personaje celebre..