Lemn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lemnul este un material natural care provine din plantele lemnoase, arbori, arbuști etc., fiind
compus în majoritate din celuloză și lignină și în mică parte din gume, rășini, materii tanante și
materii colorante.
Lemnul, o materie de origine organică, este produs de plantele lemnoase care fac parte din
grupa vegetalelor superioare cormofite - plante vasculare care sunt formate din țesutul
lemnos xilen și țesutul liberian - floem.

Cuprins
[ascunde]

 1Botanica

o 1.1Structura lemnului

o 1.2Compoziția chimică

o 1.3Proprietăți fizice

 1.3.1Anizotropie

 1.3.2Proprietăți higroscopice

 1.3.3Proprietăți acustice

3. dispuse într-un sens axial. La conifere aceste vase sunt numite traheide.  Fibre: fascicule de celule rezistente. Lemnul este alcătuit din mai multe tipuri de țesuturi vegetale: țesutul vascular.  1. care asigură rigiditatea si rezistența mecanică a lemnului. parenchimul de rezervă. 6 Razele bastului. 9 Scoarță Microscopic lemnul este diferit privit. 5 Cambiu. hemiceluloză și lignină. Sunt constituite dintr-un amestec de celuloză. în funcție de planul în care este sec ționat. 3 Raze primare. fibre.4Proprietăți termice o 1. 7 Felogen.4Formarea lemnului o 1. . care contribuie la transportul de nutrienți în arbore.. Vasele conductoare sunt adesea asociate cu celulele parenchimatice (numite și parenchim). celule tubulare prin care se conduce seva brută de la rădăcini la frunze. 1 Inele anuale. 8 Bast.  Țesutul vascular: este compus din vase.5Alterarea lemnului  2Utilizări  3Produse din lemn  4Note  5Bibliografie  6Legături externe  7Vezi și Botanica[modificare | modificare sursă] Structura lemnului[modificare | modificare sursă] 0 = Măduvă. 2 Canal de rășină. 4 Raze secundare.

Proprietăți higroscopice[modificare | modificare sursă] Proprietățile higroscopice a lemnului cauzeaza o stabilitate dimensională relativ scăzuta în diferite umidități ambientale.50%)  Lignină (20 până la 30%)  Hemiceluloză (15 la 25%)  Alte substanțe organice: polizaharide. tangențială). Anizotropie[modificare | modificare sursă] Aproape toate proprietățile structurale ale lemnului sunt diferite în cele trei direc ții principale (axială. în incendii). coloran ți. Apa de compoziție este apa care intră în compoziția moleculelor. 3. Aceste celule participă la funcția de sustinere. Eliminarea acesteia duce la distrugerea lemnului (de exemplu. care însoțesc țesutul vascular. precum cel de tec.  Durabilitatea. radială. Descrierea științifică a structurilor lemnului și de determinarea speciilor de arbori ține de anatomia lemnului. alcaloizi  Apă Există trei tipuri de apă în lemn: 1. De asemenea. Variația concentratiei de apă sub punctul de saturare determină schimbări ale structurii lemnului. Ea este cea care cauzează contrac ții în timpul uscării. iar calitatea lemnului depinde de umiditatea climei. contracția axială maximă este de de 0. precum și din substante anorganice (1 până la 1. Apa legată este apa care intră în compoziția fibrelor. La unele specii de lemn.5%). 2. cu pereti îngroșați și lignificati. Compoziția chimică[modificare | modificare sursă] Lemnul constă în principal din substanțe organice. radială de 5% și tangen țială de 10%. hexozani. ceară. Are în compoziție:  Celuloză (40 . Lemnul are o structură anatomică specifică fiecărei specii de arbore. poate avea umiditate variabilă.3%. au o . pentozani. taninuri. Celulele de rezervă parenchimatice. Lemnul uscat este mai higroscopic decat cel umed.  Proprietăți izolatoare. Apa liberă este apa prezentă în lemnul verde. astfel încât acestea pot fi recunoscute în funcție de diferențele structurale.  Rezistență la tracțiune și comprimare. Proprietăți fizice[modificare | modificare sursă]  Reziliență. Aceasta cauzează contracții inegale a lemnului în timpul uscării. rășini. Orientarea lor este transversală și radială pornind de la axa longitudinală a arborelui. Unele tipuri de lemn.

Proprietăți termice[modificare | modificare sursă] Datorită porozității sale. situat între lemn și scoarța copacului (creștere secundară). Alterarea lemnului[modificare | modificare sursă] Utilizări[modificare | modificare sursă] Lemnul este utilizat în scopuri multiple și în mai multe forme:  Cea mai importantă utilizare la nivel mondial este cea de combustibil: lemnul oferă circa 3.22 W / mK (pentru comparație betonul are 0. evaporând apa conținută. unghiul. Descompunerea termică lemnului începe la temperaturi de peste 105 °C. Expansiunea termică poate fi neglijată în practică la lemn. O degradare termică a lemnului poate să apară în timpul expunerii prelungite la temperaturi mai mici de 100 °C. are o valoare de 4000 până la 6000 m/s. lemnul este utilizat la fabricarea instrumentelor muzicale. con ținutul de umiditate. Arderea are loc în trei etape: în prima. Proprietăți acustice[modificare | modificare sursă] Viteza sunetului în lemn. Plăcile aglomerate poroase ajung la 0. lungimea fibrelor. pe când în cereale este de doar 400 – 2000 m/s. Parametrii care influențează viteza sunetului sunt densitatea. de-a lungul fibrelor lemnoase. fisurile. între 150 °C și 600 °C are loc piroliza. Capacitatea termică la lemn este de aproximativ patru ori mai mare decât la fier. În absența oxigenului se poate produce piroliza. prin urmare este foarte potrivit ca izolare termică. Punctul de aprindere al lemnului este între 200 și 275 °C. elasticitatea. lemnul este uscat la temperaturi de până la 150 °C.26 dB. Apoi. Molidul are o conductivitate termică de 0.0. Dar lemnul poate fi utilizat și ca material de izolare fonică. Pentru a mic șora caracterul higroscopic al lemnului. Componentele gazoase . deoarece aceasta va fi compensată de contrac ția la uscare.14 W / mK sau mai mică. Datorită proprietăților sale acustice excelente. la 200 °C este foarte mult accelerată și atinge cota maximă la 275 °C. lemnul este un conductor slab de căldură.5 kWh/kg (1 metru cub de lemn este echivalentul caloric a 0. Formarea lemnului[modificare | modificare sursă] Lemnul se formează din cambiu. iar plăcile izolatoare . acesta este acoperit cu un strat subtire de vopsea. Placa cu o densitate de suprafa ță de 15 – 20 kg/m2 realizează o izolare fonică de 24 . Conductibilitate termică crește cu con ținutul de umiditate și densitatea materialului.69 W / mK).contracție scăzută de umiditate din cauza substanțelor hidrofobe prezente.147 tone petrol = 1480 kWh).05 W / mK.

poduri. rășini etc. traverse de cale ferată. parchet.  Lemnul este utilizat și în industrie. lipici (lignină).  Lemnul mai este utilizat ca material de construcție: case de lemn. plăci aglomerate din lemn (PAL). din acesta se folosește în special celuloza și lignina: din lemn se face hârtie (celuloză). de la 400 la 1300 °C. mobilă.din lemn sunt apoi eliberate și este format cărbune. alimentație etc. diferite elemente de design interior.  Lemnul mai este folosit în artă. diferite materiale sintetice. În sfârșit. . lacuri și vopsele. are loc oxidarea (arderea). plăci din fibre de lemn (PFL) și alte sortimente de panouri prefabricate.