You are on page 1of 2

CIUNG WANARA

Ing jaman kuna ngadeg karajan ing Pasundan kulon Jawa Tatar jenenge Galuh. Ing wektu sing raja sing
ngemu tampuk kapamimpinanipun Raden Wijaya Kusuma Barma. Sang Prabu wis loro permaisuri. Pisanan jenenge
Nyimas Dewi Naganingrum lan dijenengi kapindho Nyimas Dewi Pangrenyep. Lan ing wektu sing ratuning podo
ngandeg jabang bayi.

Nganti wektu pangiriman, pangrenyep Dewi nglairak pisanan. Saka rahim lair bayi lanang aran
Hariangbanga. Ora suw manh, Naganingrum Dewi nglairak, sak babaran Naganingrum Dewi sing tumindak
minangka bidan (Paraji Sunda) iku Dewi Pangrenyep. Saka abang saka Dewi Naganingrum lair lanang baby uga.

Sak iki wektu Dewi Pangrenyep ora pengin pesaing bojon, amarga yen ana permaisuri liyane banjur
mengko tahta dibagi dados kalih lan iki ora di karepke.

tanpo sak pangertene Dewi Naganingrum, bayi lanang dheweke wis di ijoli kirik, nalika bayi-bayi sing bener
duwe Gawan ing kranjang karo endhog klebu pitik kang, banjur bayi basket di kelekake kali Citanduy.

Ing wektu Rojo duka nyeluk penasehat, nanging wektu iki ora kanggo nyuwun saran, nanging dhawuh sing
Dewi Naganingrum mundur langsung matni lan awak kang mbuwang menyang kadohan. Tanpa mikir Ki mundur
rauh pamitan saka ngarsane Sang Prabu kanggo langsung nindakake pakaryan sing.
Bebarengan cara Ki mundur kanggo mikir hard, kanggo nyimpen gesang Dewi Naganingrum, amarga
manawa kabeh wis direkodoyo. Tekan ing ki ara-ara samun pungkasanipun mandheg mandeg lan takon Dewi
Naganingrum kanggo pindhah mudhun.
Dibuatkannya Gubug kanggo papan perlindungan kanggo dewi Naganingrum, karo kabeh aksesoris
sanajan banget prasaja. Duwe dianggep nuturi Dewi Naganingrum, Ki mundur prajanji kanggo ndeleng wong
senajan ora bisa janji carane asring lan suwene. Naganingrum Dewi ing pangarep-arep dheweke sing siji dina kang
bakal ketemu karo putra bebener, lan bisa bali kanggo manggon ing astana kanthi kulawarga Galuh. Ki mandegaken
mudhun Galuh bali menyang kraton kanggo laporan kanggo raja sing tugas kanggo matni Dewi Naganingrum wis
rampung mlaku. Lan kanggo bukti Ki mundur wetting gegaman karo getih kwan game ing alas sadurung.
Mangkono katon ing garis-garis gaman getih pepe.
Nalika ing panggonan liyane, ing desa kang aran desa Gegersunten ana urip saperangan sing padha
cukup lawas. Nanging padha ora duwe anak siji. Lagi jenenge Aki lan Nini Balangantrang. Sawijine sore pindhah
kaping loro pinggiran Citanduy kanggo katon Babadon (iwak trap) sing duwe kirim sing wiwit esuk. Surprise lan ing
wektu sing padha kanggo nyeleh seneng nalika padha sijine Babadon, amarga ana padha ketemu basket gedhe
ngemot baby boy sing banget lucu lan nggantheng, Mungkin iki Jawaban pandonga kang padha ndedonga diwayuh.
endhog pitik sing teka karo bayi, wis dikirim dening Aki Balangantrang kanggo se-tailed naga jeneng Nagawiru lan
manggon ana ing gunung Padang. dragon dragon iki ora kasepakatan nanging rodo inkarnasi Allah, lan iku proyek
kanggo njagong ing endhog sing teka karo bayi putra Barma Wijaya Kusuma. Kang mengko ing dina endhog lawang
ngisor menyang jago lan pets uga pet saka anak lanang kesapu adoh.
Wektu liwati, tanpa kroso bayi iku wis akeh bocah enom saiki, nggantheng lan atraktif. Kanthi kaprigelan
lan sabar Aki lan Nini Balangantrang bequeath kabeh kawruh padha nduweni kesaktian kang putra diadopsi.
Sawijining dina Aki Balangantrang bali njupuk putran mburu ing alas sak panggonan sing. Tekan ing putra angkat
alas kang Aki Balangantrang weruh kethek kang nganggep aneh amarga mung katon ing iku, kethek dijenengi
Wanara. Banjur banget weruh manuk anyar meets, manuk iki dijenengi Ciung. Loro-lorone sarujuk, jeneng kewan iki
digunakake minangka jeneng kang putra. Mulane bocahe dijenengake Ciung Wanara.
Wanara Ciung saiki wis thukul dadi wong enom. Wanted kanggo pindhah menyang Galuh. Wanara Ciung
tindak menyang kerajaan Galuh kanggo ngowahi bebarengan jago kang disenengi.
Tekan ing Galuh, Ciung Wanara ketemu loro Patih jenenge Purawesi lan Puragading. Loro-lorone wong padha
kasengsem ing ningali katon Wanara istana Patih Ciung, kang nindakake jago, loro Patih pungkasanipun nyedhak
lan diundang gelut tandhing karo pitik kang saben. Ciung Wanarapun ora ngomong ora kanggo loro patih, banjur ana
match cockfighting ing tengah kutha Galuh kothak. Fortune ndukung Ciung Wanara, jago favorit kanggo menang
pertandhingan lan Patih pitik loro ilang pati.
Wanara Ciung kamenangan pitik gadhahanipun loro Adipati langsung nyebar menyang kabeh Kratoning
Galuh nganti tak kraton. Sing ing kutha kono ana wong nom-noman nggantheng dijenengi Ciung Wanara duwe jago
angel. Nasib wis digawa antarane bapak lan anak sing wis dipisahak dning tumindak fitnah angkoro Pangrenyep
Dewi.
Sawise nampa katrangan cukup saka wong enom, Raja Barma Wijaya Kusuma terus niat kanggo ngajak
game karo cockfights Ciung Wanara. Lan undhangan iki uga tampi dening Ciung Wanara. Loro-lorone setuju, yen
Ciung Wanara dadi juara ing cockfight ana banjur setengah saka Kratoning Galuh bakal diwenehi kanggo Ciung
Wanara lan Ciung Wanara dikenali minangka putra. Ciung Wanara bakal dados raja ingkang mulya. Ing nalisir, yen
Ciung Wanara cockfighting ilang game, banjur urip Ciung Wanara ing saham, kang bakal kaukum pati minangka
bukti kalah.
Wektu iki ana Nagawiru kekuatan ing awak saka pitik gadhahanipun Ciung Wanara banjur gampang lan cepet pitik
gadhahanipun King Barma Wijaya Kusumahpun miwiti rusak lan nekat. Malah pitik iki asring mlaku wedi metu saka
arena. Ciung Wanara bali menang cockfights match. Sesuai karo persetujuan King Barma Wijaya Kusuma uga
netepi janjine lan ngenali Ciung Wanara minangka putra sah. Banjur Galuh iki diprang dadi loro, dening Sang
Prabu, setengah liyane kaparingaken Hariangbanga lan uga dados raja sawise wong. Kabeh Rahasia saka urip
Ciung Wanarapun mbukak wis lan kabeh kesalahane digawe Dewi Pangrenyep ditemokke dhewe. Ki mundur sawise
Dewi Naganingrum kacarita sing biyunge isih ana lan ing pangasingan ing alas. Ciung Wanara seneng banget lan
langsung Pick munggah ibun.. Saiki Ciung Wanara dadi raja.
Kangge Dewi Pangrenyep wiwit ketar kang ketir yen sumurup Ciung Wanara wis dibuwang baby boy
pisanan. Nganti pungkasane kuatir lan kanggo khawatirannya langsung mangsuli temen maujud. King Ciung Wanara
ngerti apa wis rampung dening Dewi Pangrenyep marang ibu lan awake, banjur langsung netepake pasukan khusus
kanggo dijupuk Dewi Pangrenyep. Tanpa ngadhepi kangelan wujud Dewi pangrenyep rauh kejiret lan ing jebloskan
menyang istana pakunjaran kanggo mbayar kabeh ala lan viciousness.
Nalika Raden Hariangbanga banget kaget kanggo mangerteni sing ibu sing banget ditresnani wis dipenjara
dening prajurit Prabu Ciung Wanara lan dilebokk nang setrapan. Ing perang antarane loro sedulur bisa ibu beda lan
malah banjur ora luwih ono. mungsuhan galak terus kedaden lan raden Hariangbanga ngirim aplikasi jawata ilang
adhine mimpin dening Ciung Wanara

Amanat :

Aja mri karo begja wong akeh kurang apa ala, dadi sabar ing pasuryan saka panggodha, tansah ngewangi wong
sing ana ing alangan, iklas ing pasuryan saka kasunyatan, lan ora gampang nesu