ARKIB : 08/04/2012

Bersenam untuk
sihat
DENGAN proses urbanisasi,
perkembangan teknologi yang
pesat dan gaya hidup semakin
sedentari, aktiviti fizikal atau
senaman di luar menjadi semakin
berkurangan dalam kehidupan
kita. Kita mesti sedar bahawa
aktiviti fizikal memainkan peranan
penting dalam kesihatan dan
kesejahteraan kita termasuk
anak-anak.
Secara keseluruhannya,
bersenam memberi manfaat
besar dari segi fizikal, psikologi,
sosial dan kesihatan kepada
semua orang. Justeru, melakukan

aktiviti fizikal secara kerap sangat
penting untuk gaya hidup sihat.
“Jika anda tidak pasti bagaimana untuk
menjadi aktif, mula dengan perlahan.
Meningkatkan tahap aktiviti secara
beransur-ansur penting supaya anda tidak
terdedah kepada risiko kecederaan pada
otot, ligamen dan sendi ataupun serangan
jantung, apabila anda menjadi lebih
aktif daripada biasa secara tiba-
tiba“, nasihat Dr. Mahenderan
Appukutty, Ahli Majlis Persatuan
Pemakanan Malaysia (NSM).
“Jika anda atau ahli keluarga mengalami
masalah kesihatan kronik seperti artritis,
diabetes, penyakit jantung, asma, atau
gout, dapatkan nasihat doktor
untuk mengetahui sama ada
keadaan anda akan mengehadkan
keupayaan anda untuk aktif.
Kemudian, bincang dengan doktor
atau pelatih fizikal yang diiktiraf

tentang rancangan aktiviti fizikal
yang sesuai. Apa yang penting
jangan menjadi tidak aktif
langsung. Melakukan senaman
aerobik berintensiti sederhana
baik untuk kesihatan, walaupun
hanya 30 minit seminggu“, tambah
Dr Tee E Siong, Presiden Persatuan
Pemakanan Malaysia (NSM).
Manfaat Aktiviti Fizikal
“Dr Tee berkongsi beberapa lagi
manfaat aktiviti fizikal. Bersenam
dan aktiviti fizikal membantu
pencegahan osteoporosis dan
penyakit kronik seperti diabetes,
penyakit kardiovaskular, sindrom
metabolik dan kanser-kanser
tertentu.
- Bersenam dan aktiviti fizikal juga
memainkan peranan penting
dalam memperbaiki status

manakala wanita aktif mengalami 20 hingga 30 peratus pengurangan risiko menghidapi kanser payu dara . *Peningkatan dalam kecergasan fizikal mengurangkan risiko kematian pramatang dan sebaliknya. . " Mereka yang aktif menunjukkan 30 hingga 40 peratus pengurangan risiko menghidapi kanser kolon.kesihatan. meningkatkan kecergasan serta membantu mengawal dan melawan penyakit. kurang kecergasan akan meningkatkannya.Mereka yang dilaporkan mempunyai tahap aktiviti fizikal dan kecergasan tinggi mengalami pengurangan risiko kematian sebanyak 20 hingga 35 peratus.

pusat membeli-belah dan sebagainya.Pilih menaiki tangga berbanding lif atau eskalator di pejabat. . . berjalan kaki ke tempat destinasi anda. .Lakukan kerja-kerja rumah.Pilih berjalan ke kedai. daripada memandu kereta. surau atau tempat sembahyang yang berdekatan.Jika boleh. . Berikut merupakan panduan untuk membantu anda dan keluarga mengamalkan gaya hidup yang aktif. . seperti menyapu dan mengelap lantai.berbanding wanita yang tidak aktif.

.Melakukan aktiviti berkebun.utusan.htm#ixzz3oWVvgPVh © Utusan Melayu (M) Bhd . asp? y=2012&dt=0408&sec=Kesihatan&pg=kn_0 2. seperti menyusun pasu bunga atau menjaga dan menyiram tanaman anda.my/utusan/info.com. Kongsi Konten di :        Artikel Penuh: http://ww1.

Manfaat pertama kecergasan fizikal wad dari penyakit. Aktiviti fizikal telah dikenali . Apabila anda bersenam secara tetap. Berikut adalah beberapa faedah yang anda akan reaping oleh kecergasan yang dilengkapkan ke dalam jadual harian anda. cerdas dan cergas. anda rasa bertenaga.Manfaat jangka panjang daripada kecergasan fizikal Aktiviti fizikal yang kerap menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Kecergasan fizikal memainkan peranan utama dalam fungsi sesuai tubuh dan minda anda.

untuk memperlahankan atau mencegah pelbagai penyakit seperti: darah tinggi. artritis. kencing manis. Apabila anda bersenam. Di atas penyakit dengan keupayaan tempur. Rejimen kecergasan yang tetap yang boleh membantu anda slow down proses penuaan. osteoporosis dan penyakit jantung. kolesterol tinggi. yang mengurangkan peluang anda untuk membangunkan pelbagai usia penyakit berkaitan. anda sendi-sendi dan otot menjadi lebih kuat dan lebih fleksibel. Manfaat kedua aktiviti fizikal adalah pengurangan tekanan. Kecergasan adalah satu gangguan yang besar dari kami masalah setiap hari dan ia memberi kita peluang untuk .

. Kelebihan ketiga aktiviti fizikal yang kerap adalah berat badan penyelenggaraan.membebaskan tubuh daripada lebihan tenaga yang mungkin sebaliknya meningkatkan tahap tekanan. Walaupun seorang yang mengambil pil diet yang terbaik dan memakan diet yang sihat yang boleh mendapat manfaat daripada kecergasan fizikal. Samping membantu dengan penurunan berat badan. Sukan sentiasa menjadi faktor utama bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Sesetengah orang bersumpah dengan keputusan yang mereka dapatkan dari aktiviti fizikal yang kerap bersama-sama dengan semua penahan selera makan semulajadi yang dikenali sebagai hoodia.

Jadi masa depan anda mendapati diri anda yang meragukan Apakah kecergasan fizikal boleh lakukan untuk anda. What’s Popular Now . Dengan meningkatkan tahap tenaga anda anda meningkatkan serotonin di dalam otak anda.senaman yang kerap juga merangsang kuasa otak anda. dibaca melalui artikel ini dan bayangkan semua faedah kesihatan yang anda boleh mendapat sekarang. ini balasan membawa kepada kejelasan mental yang lebih baik.

Contoh-contoh aktiviti fizikal adalah seperti berjalan. berkaitan dengan kemampuannya untuk melakukan aktiviti fizikal. Kecergasan fizikal Kecergasan fizikal merupakan satu pencapaian seseorang. . bermain. berbasikal. dan emosi serta boleh mengurangkan insiden penyakit-penyakit kronik. angkat berat. membuat kerja rumah dan lain-lain. Aktiviti fizikal Ia di definisikan sebagai pelbagai pergerakkan badan yang dihasilkan dari pengecutan otot dan meningkatkan penggunaan tenaga. Penyertaan dalam aktiviti fizikal yang kerap dapat menyumbang ke arah pencapaian kecergasan yang lebih baik dan kesejahteraan keseluruhannya.Aktiviti Fizikal Hidup cergas dan aktif Aktiviti fizikal memberi banyak faedah dari segi kesihatan tubuh badan. sosial.

berkaitan kecergasan 2.berkaitan kecergasan meliputi:  Ketahanan Kardiovaskular / kemampuan aerobik o Kemampuan otot jantung berfungsi secara berkesan untuk membolehkan kita bekerja dalam jangka masa panjang tanpa merasa terlalu letih.Kemahiran . Ia boleh dikategorikan sebagai: : 1.Kesihatan.  Ketahanan Otot o Kemampuan sekumpulan otot untuk menjalankan pengecutan berulang dalam satu jangka masa yang cukup untuk menyebabkan otot merasa letih  Kekuatan Otot . Komponan Kesihatan . kita perlu meningkatkan komponen kesihatan yang berkaitan dengan kecergasan untuk memperbaiki kesihatan kita.berkaitan kecergasan Untuk seseorang yang bukan ahli sukan.

berkaitan lemak dan tisu tanpa lemak.  Keanjalan o Kemampuan sendi-sendi untuk bergerak pada kadar sepenuhnya.  Ketangkasan o kemampuan kita untuk menukar arah badan dengan pantas  Koordinasi . berkaitan kecergasan banyak berkait rapat dengan kemahiran sukan Komponen .o Kekuatan maksima yang boleh diwujudkan oleh satu atau sekumpulan otot tertentu.  Komposisi badan o Merujuk kepada peratusan berat badan. Komponen kemahiran.komponen kemahiran berkaitan kecergasan termasuk:  Kekuatan o Kemampuan kita mengecutkan otot dengan kelajuan dan kekuatan dalam satu tindakan.

supaya memudahkan pergerakan. osteoporosis. kanser dan obesiti.  Masa bertindak balas o Kemampuan kita untuk bertindak balas terhadap rangsangan dengan cepat.  Menjaga sendi-sendi. Faedah-faedah kekerapan melakukan aktiviti fizikal  Mengurangkan risiko penyakit jantung.  Kelajuan o Kemampuan kita untuk menggerakan bahagian atau badan secepat yang boleh.  Keseimbangan o kemampuan kita mengekalkan keseimbangan bila statik atau bergerak. tendon dan ligamen anjal. .  Menguatkan tulang dan otot. diabetes.o Kemampuan kita untuk melakukan pergerakan yang kompleks dengan mudah. tekanan darah tinggi.

sekiranya anda seorang dewasa tua.  Mengurangkan beberapa kesan penuaan. anda mengandung dan berumur 40 tahun ke atas.440 minit .  Membantu anda tidur dengan baik  Mengurangkan berat badan  Membantu kita mengawal berat badan dan mencegah obesiti Program kecergasan Senaman berterusan baik untuk anda. Membantu kebolehan menjalankan aktiviti harian dan mencegah kejatuhan. Anda dinasihatkan agar berunding dengan doktor terlebih dahulu jika anda telah lama tidak aktif (kehidupan sedentari) mempunyai sebarang masalah kesihatan.  Menambahbaikan kesihatan mental dan mood.  Membantu mengurangkan ketegangan dan kegelisahan. Satu hari mempunyai 1.  Meningkatkan tenaga dan ketahanan.

atau makan tengah hari  Berjalanlah sebahagian atau keseluruhan perjalanan ke tempat kerja  Lakukan kerja-kerja rumah dengan pantas  Potong daun-daun atau lakukan kerja-kerja lain di halaman  Mulakan dengan hanya 10 minit berjalan-jalan dan tingkatkan tempohnya sedikit demi sedikit. Umumnya. . Contoh:  Bermain dengan anak-anak  Berkebun  Gunakan tangga. Selepas mencapai 30 minit melakukan aktiviti sederhana pada kebanyakan hari dalam seminggu. kita harus melakukan selama 30 minit sebarang aktiviti fizikal setiap hari. Tambahkan setiap aktiviti anda sekurang-kurangnya 10 minit setiap kali. berbanding elevator  Berjalan kaki untuk pergi minum kopi di waktu rehat. Mulakan perlahan-lahan dan tingkatkan sedikit demi sedikit.

berlari dan seterusnya melakukan permainan. berjoging. Adalah penting untuk meningkatkan aktiviti dari yang ringan kepada sesi aktiviti-aktiviti fizikal yang lebih intensif. Sediakan satu peningkatan dari berjalan kepada jogging. Contohnya termasuk berjalan. Ia meningkatkan kesihatan jantung dan paru-paru anda Kadar sasaran jantung . Senaman aerobik Adalah aktiviti-aktiviti yang menggunakan kumpulan otot besar dan dilakukan secara berterusan. regangan termasuk dengan meyejukan badan. Aktiviti-aktiviti ini boleh menyebabkan anda bernafas lebih kuat dan jantung anda bekerja lebih kuat untuk mengepam darah. berbasikal dan lain-lain. berenang. Setiap sesi harus bermula dengan memanaskan.kemudian rancanglah tiga atau empat aktiviti aerobik setiap minggu kira-kira 50-85% kadar maksima jantung (kadar sasaran jantung) untuk sesi 30-40 minit.

. Untuk mereka yang baru bermula.149 degupan per minit. jika umur anda 45 tahun. kadar sasaran jantung anda ialah 105 . mulakan dengan kadar sasaran jantung yang rendah (60%) dan apabila kecergasan meningkat.Kadar degupan jantung yang selamat setiap minit semasa senaman dan nilai tertentu yang diperlukan untuk mencapai keberkesanan latihan. anda boleh melakukan aktiviti fizikal yang lebih berat untuk mencapai kadar sasaran jantung sehingga ke paras yang tinggi (85%) Sebagai contoh. Ikuti carta yang menunjukkan kadar sasaran jantung untuk mereka berdasarkan perbezaan umur.

teruskan senaman dengan lebih kuat dan kemudian.Jika degupan anda di bawah kadar sasaran. 5. bila jam randik bermula. ambil semula degupan jantung anda.Kadar denyutan jantung boleh diukur dengan merasa arteri radial. selari dengan pangkal ibu jari.Gunakan jari tengah dan telunjuk. 3. dan darab dengan empat untuk mendapatkan degupan seminit.Bagaimana mengukur kadar denyutan jantung 1. kira degupan pertama sebagai kosong.Arteri radial terletak di sisi pergelangan tapak tangan.Kira denyutan jantung untuk 15 saat. Peralatan : Jam randik (stopwatch) . 6. 2.Pantau kadar degupan jantung dalam masa 5 saat selepas habis senaman. 4.

bemaksud: F . Kekalkan aktiviti untuk sekurang-kurangnya 20 minit setiap sesi. F. Klik di sini untuk menilai risiko kesihatan anda!!! Satu komponan program aktiviti fizikal yang lengkap  Fasa aerobik Lakukan sebarang aktiviti aerobik pilihan anda.I.T.Time (masa) . Patuhi prinsip F.20 hingga 40 minit (termasuk sesi memanaskan dan menyejukan badan) .60% hingga 85% kadar denyutan jantung maksima T .T.T.Frequency (kekerapan) .Bersenam 3-5 kali seminggu I -Intensity (ketekunan) .I.T.

Contoh aktiviti yang menguatkan : o Tekan tubi (Push-ups) Posisi Biasa (kedudukan biasa) .Aktiviti aerobik/permainan pilihan anda  Fasa kecergasan otot Selepas menamatkan fasa aerobik. T Type (jenis) . anda perlu memperlahankan aktiviti untuk mengurangkan kadar denyutan jantung perlahan-lahan. Anda perlu melakukan juga aktiviti yang menguatkan otot terutama dalam meningkatkan kekuatan dan ketahanan otot.

dan triceps. Kepada mereka yang menghadapi kesukaran melakukan tekan tubi dalam posisi standard. boleh menggunakan versi modifikasi dengan melakukan tekan tubi dengan menggunakan lutut sebagai pasak. Mereka digalakkan melakukan sekurang-kurangnya 8 .  'Curl-ups' . Posisi Modifikasi Tekan tubi menguatkan otot bahagian atas badan terutama deltoids. pectoralis major.12 kali tekan tubi setiap sesi.

dengan itu menghadkan pergerakan dan bahaya bahagian belakang. kerana ia memberi kelebihan untuk meregang otot- . Melakukan aktiviti ringan. Malahan adalah digalakkan bagi mereka yang baru bermula patut melakukan lebih senaman regangan di peringkat ini.  Fasa meyejukan badan Tujuan fasa menyejukan badan ialah untuk mengurangkan perlahan-lahan denyutan jantung dan suhu badan. Fig 6-2 Abdominal crunch (legs on a chair) Terdapat berbagai senaman yang berkaitan dengan perut dan ada juga yang boleh merosakan bahagian belakang. Dengan itu. pangkal peha yang bengkok dapat dihindarkan. seperti dalam fasa memanaskan badan dilakukan kembali semasa meyejukan badan. Dengan mengangkat kedua belah kaki. cara yang selamat untuk melakukan senaman yang berkaitan dengan perut adalah dengan melakukan separa curl-ups atau abdominal crunches. Anda digalakkan membuat sekurang-kurangnya 1-2 set dari 8-12 reps curl-ups setiap sesi.

 Regangan leher  Kepala pada kedudukan posisi lurus normal  Perlahan-lahan bengkokkan kepala ke arah kanan hingga .  Tahan tiap satu regangan statik untuk 10 hingga 30 saat dan rileks.  Regangan-regangan dilakukan pada tahap sederhana dan tidak sakit. . Senaman Regangan Senaman regangan statik boleh meningkatkan kelembutan. Senaman regangan statik.  Bernafas seperti biasa semasa senaman regangan dilakukan. Jangan tahan nafas anda. otot yang telah digerakkan secara kuat semasa fasa aerobik.  Lakukan setiap senaman perlahan-lahan.

dan kemudian ke arah hadapan  Selalu kembalikan pada kedudukan lurus sebelum meneruskan pergerakan.  Lakukan 2-3 kali .  Dongakkan kepala ke atas (tahan 15-30 saat) dan kembalikan pada kedudukan lurus. merasa tegangn di sebelah kiri leher anda.  Kemudian perlahan- lahan kembalikan semula kepala anda pada kedudukan lurus  Ulangi ke bahagian kiri.  Tahan ketegangan itu selama 15-30 saat.

 Tarik siku dengan tangan yang lain .  Tundukkan kepala ke bawah (tahan 15-30 saat) dan kembalikan pada kedudukan lurus  Lakukan 2-3 kali  Pusingkan kepala ke kanan (tahan 15-30 saat) dan kembalikan pada kedudukan lurus  Lakukan 2-3 kali  Ulangi ke bahagian kiri Tarik tangan ke belakang kepala  Angkat sebelah tangan di belakang kepala .

 Tahan posisi 15-30 saat  Lakukan 2-3 kali  Ulangi pergerakan dengan tangan yang lain. Tolak tangan di atas bahu  Angkat tangan ke atas bahu secara bersilang  Tolak siku ke belakang dengan tangan yang lain  Tahan posisi selama15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps  Ulangi dengan tangan yang lain Regangan badan ke sisi  Berdiri dengan kedua kaki terbuka .

3 reps  Ulangi ke sisi yang lain Pusingan Badan  Berdiri dengan kedua kaki terbuka  Pusingkan badan ke belakang mengikut jarum jam  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps  Ulangi pada arah yang bertentangan Duduk menyentuh jari kaki  Duduk dengan satu kaki lurus dan satu lagi dibengkokkan . Bengkokkan badan ke sisi  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .

 Sentuh jari kaki menggunakan jari tangan  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps Ulangi pada kaki yang lain Menarik Kaki  Baringkan badan ke sisi  Tarik sebelah kaki ke belakang  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps  Ulangi pada kaki yang lain Butterfly / posisi kupu-kupu  Duduk dengan kedua tapak kaki dirapatkan  Tarik kedua kaki ke arah anda .

 Gunakan siku untuk menolak peha ke bawah  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps Regangan ke belakang dengan kaki bersilang  Duduk dengan sebelah kaki diluruskan  Kaki yang lain dibengkokkan di paras lutut dan diletakkan di atas kaki yang lurus  Pusingkan badan bertentangan dengan lutut yang dibengkokkan  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .3 reps Ulangi pada kaki yang lain .

3 reps  Angkat badan dengan tangan yang diluruskan dan kaki dibengkokkan di paras lutut  Merangkak seperti kucing dengan badan dibengkokkan  Tahan posisi . Senaman regangan belakang  Meniarap  Kedudukan tangan di sisi  Angkat badan dengan menekan kedua belah tangan di sisi dan kaki berada dalam keadaan rehat.  Tahan posisi selama 15-30 saat  Lakukan 2 .

Regangan Betis  Berdiri dengan kedua tapak tangan .  Gunakan jari kaki sebagai pasak untuk kaki di belakang.  Tahan posisi selama 15-30 saat  Ulangi pada kaki yang lain .3 reps Gerak ke hadapan  Berdiri dengan kedua kaki dijarakkan depan dan belakang  Bengkokkan badan ke hadapan dengan kedua tangan menekan lutut kaki hadapan yang dibengkokkan. selama 15-30 saat  Lakukan 2 .

Amirullah Penulis : b.3 reps  Ulangi pada kaki yang lain . dan kaki belakang diluruskan. Mohd Arshad .  Perlahan-lahan gerakkan badan ke depan dengan otot betis kaki belakang diregangkan  Tahan posisi ini selama 15-30 saat  Lakukan 2 . Semakan : 10 Mei 2012 Akhir Dr. ditekankan ke dinding  Satu kaki ke depan dibengkokkan.

Hamidah
:
Ishak

Wong Swee
Penyemak :
Fong

KOMPONEN PERKEMBANGAN FIZIKAL ASAS
KECERGASAN PELAJAR
(Kemahiran berasaskan Psikomotor)

Oleh : Mohamad Fadil bin Ibrahim
SEPT 2014

PENGENALAN

Perkembangan fizikal kanak-kanak juga melibatkan

perkembangan deria motor dan perkembangan fisiologikal.

Kanak-kanak perlu menyelaraskan antara pengesanan

rangsangan oleh deria dengan tindakan oleh motor (anggota

badan). Kecekapan motor adalah tindakan saling

berinteraksi antara motor kasar dan motor halus. Melalui

pengesanan rangsangan oleh lima organ deria, badan akan

bergerak balas bagi menentukan keadaan dengan

membuat penyelarasan gerak balas yang bersesuaian.

Contohnya, apabila kanak-kanak berasa tidak selesa kerana

keadaan persekitaran yang panas, mereka akan bergerak untuk

mencari tempat yang lebih selesa. Dalam sistem saraf kita

terdapat beberapa reseptor yang memberikan maklumat untuk

kita bertindak balas, antaranya; a)Proprioceptors -

memberikan maklumat berkenaan ketegangan otot,

kedudukan, dan pergerakan antara sendi, b) Nocioceptors -

memberikan rangsangan berkaitan kesakitan otot atau tisu

badan, c)Sistem vestibular - terdapat di dalam telinga dalam

dan memberi maklumat tentang graviti, keseimbangan

danpergerakan badan.

Aktiviti fizikal banyak meninggalkan kesan positif,

input aktiviti ini di dalam kurikulum pendidikan di bawah

komponen kreativiti dan estetika menunjukkan aktiviti fizikal

bukan sesuatu yang tidak penting, bukan juga sesuatu yang

wujud untuk tujuan komersial. Malahan merupakan satu

aktiviti yang banyak memerlukan penglibatan aktif sehingga

boleh dinyatakan idea serta ekspresi diri serta berupaya

menggalakan perkembangan kognitif, afektif dan psikomotor

di samping memupuk nilai estetika.

Slavin (1997) menjelaskan masalah berkaitan komponen

kecergasan pula lebih menumpukan perhatian kepada

perbezaan individu dalam konteks pengajaran dan

pembelajaran. Beliau mengatakan kepelbagaian pelajar

terdapat dalam tahap prestasi, kadar belajar, gaya kognitif atau

gaya pembelajaran, etnik, budaya, kelas sosial, bahasa di

rumah, jantina, bakat dan minat. Berdasarkan pendapat-

emosi. dan Kepantasan. Kuasa/daya. bahasa dan bangsa. personaliti. gaya kognitif dan gaya belajar mempengaruhi sifat belajar pelajar. kecerdasan. fizikal. Masa tindak balas. KOMPONEN PERKEMBANGAN FIZIKAL Komponen kecergasan (perkembangan fizikal) berlandaskan kepada perlakuan motor terdiri daripadaKoordinasi. dapat dirumuskan bahawa aspek-aspek perbezaan individu adalah berkaitan jantina. Dengan meningkatkan tahap kemahiran tersebut dapat menghasilkan satu gerak laku yang efisyen serta meringankan bebanan yang mungkin timbul ketika individu giat melakukan aktiviti yang lebih dari lakuan . Imbangan.pendapat berikut. kesihatan. Ketangkasan. Aspek perlakuan motor dapat membantu dalam hal-hal yang bersabit dengan gerak kerja fizikal yang spesifik.

Imbangan dan Masa Reaksi (Tindakbalas) Konsep kecergasan itu adalah sumber yang membolehkan seseorang itu hidup dengan sempurna dan bertenaga. Setiap manusia dilahirkan dengan kekuatan serta kelemahan tersendiri yang saling mempengaruhi saiz tubuh badan. . Komponen perkembangan fizikal berlandaskan kemahiran motor terdiri daripada Kepantasan. Peningkatan kecergasan sangatlah perlu bagi seseorang oleh kerana kesihatan yang tinggi dapat menghindarkan sebarang kecacatan fizikal serta penyakit yang mungkin membahayakan diri. Koordinasi. Ketangkasan. Faktor yang mempengaruhi kecergasan fizikal seperti baka. kepandaian dan personaliti kendiri malah dikatakan ia penentu limitasi potensi seseorang.kebiasaan seperti mengangkat benda-benda yang berat. Kuasa (Daya).

KAJIAN-KAJIAN BERKAITAN KOMPONEN PERKEMBANGAN FIZIKAL Jeffre. & Ricky (2010). Jeff. Dapatan mendedahkan bagaimana konsep kendirifizikal yang relevan untuk pendidikan fizikal aktif dengan berlandaskan dua komponen perkembangan berkaitan fizikal dan kesihatan. Dapatan menunjukkan aktiviti fizikal membantu mereka membina aspek psikomotor pelajar terutama pada bahagian lemak . Implikasi untuk merancang aktiviti dan menggunakan strategi pengajaran untuk meningkatkan konsep diri fizikal. Dalam kajian memelihat pelajar melakukan kegiatan fizikal aktif sebagaialternatif untuk memotivasi diri berbanding pelajar lain.

Kajian menunjukkan perhubungan yang positif antara fisiologi aktiviti fizikal dan pembelajaran berkaitan perkembangan fizikal kanak-kanak (Kumar & Harizukka. dalam teorinya menyatakan. Carr. 1977) Mereka telah . lompat selang-seli dan senaman yang dilakukan secara berterusan dapat membentuk tubuh badan yang sihat dan kuat.tubuh. Kemampuan motor dapat membantu dalam proses pencapaian kecergasan keseluruhan. Latihan yang mengandungi aktiviti untuk memperkayakan komponen perlakuan motor ini seperti berlari. kecekapan bersukan dan kekuatan. daya tahan/kecergasan fleksibiliti dan fizikal.1998: Lieberman. aktiviti fizikal adalah penting kepada kanak- kanak kerana ianya menyediakan peluang kepada kanak- kanak untuk meluahkan pendapat masing-masing (Kraus. 1990). koordinasi.

1993). IMPLIKASI DAN KESAN Aspek tingkah laku manusia dapat menentukan ke arah mana seseorang itu. 2002). dan sikap (McCune & Zanes. Jelas menunjukkan bahawa proses pembelajaran yang melibatkan operasi mental mengikut teori pembelajaran kognitif seperti Gagne. 1990). Gardner. Holmes & Geiger. memori (Jensen. 1979). 2001: Smilansky & Shefatya.mengenalpasti kemajuan dalam penumpuan. . 1999. 1980. pengambilan perspektif (perspective-taking)(Burns & Brainerd. Ausubel dan Burner ada kepentingannya di dalam aktiviti fizikal. Sekiranya kecergasan yang optima yang dihajatkan maka tingkah laku yang positif terhadap pembinaan kecergasan fizikal itu harus diutamakan. kreativiti dan pemikiran divergent (Dansky. kemahiran kesediaan. 2000.

Kepentingan aktiviti fizikal di kalangan kanak-kanak tadika atau prasekolah (Jensen. Wortham. Christie. sosial. a vehicle for increasing neutral structures. and a means by which all children practise skills they need in later life” Antara masalah yang dikenalpasti ialah pengabaian subjek Pendidikian Jasmani kerana tidak diuji dalam .Seseorang itu jika baka dan persekitaran yang baik tetapi sekiranya tingkahlakunya negatif maka kecergasan fizikalnya akan terganggu. fizikal dan mental yang melemahkan kecergasan diri. Frost. & 2001) menyatakan “play is scaffold for development. Shore. 2000. Ia akan sentiasa berada dalam keadaan yang kurang sihat dan kerap mengalami tekanan emosi. 1997. 2001.

Dalam kehidupan sosial kanak-kanak. kemudahan dan peralatan yang tidak mencukupi. Creasey. Abu Bakar Miskon 1987. Chee Swee Ming 1985). & Berk. 1998) menunjukkan bahawa aktiviti fizikal dengan . Daud Salleh 1985. kekurangan guru terlatih dalam bidang ini. cuaca yang tidak mengizinkan dan guru tidak jelas dengan matlamat Pendidikan Jasmani (Hamdan 2002. tiada sokongan dari masyarakat sekolah dan masyarakat ibu-bapa. sebagai penyumbang dalam kebudayaan masing-masing. Jarvis. fisiologi serta emosi kanak-kanak. de Vries 1995. Kajian (Rubin & Howe 1986.peperiksaan. Sebagai contoh kanak-kanak dari pelbagai umur perlu bersosialisasi. aktiviti fizikal adalah pencetus kepada pembentukan perkembangan serta kemahiran bersosial.

mengawal emosi. belajar mengawal diri sendiri dan juga boleh berkongsi kuasa.individu lain memberi peluang kepada kanak-kanak untuk penyesuaian fisiologi mereka dan dengan orang lain dan memberikan pendapat mereka sendiri. Aktiviti fizikal dikatakan dapat memberi kanak-kanak pengalaman yang kaya untuk meningkatkan kemahiran bersosial. mempunyai sensitiviti nilai dan keperluan orang lain. CADANGAN DAN PANDANGAN Bruce dan Meggitt (2005) pula menyifatkan kurikulum kanak-kanak ialah sesuatu yang dapat membantu kanak-kanak membesar dan belajar yang mana menjadi satu tanggungjawab kepada pendidik untuk menyediakan pengalaman pembelajaran yang dapat menyokong. merangsang dan membantu menggarap potensi yang ada pada .

bakat dan ciri semulajadi yang diwarisi dari ibubapa mereka. Doherty & Brennan (2008). menentukan bagaimana kanak-kanak ini menggunakan bakat yang diwarisi untuk berinteraksi dengan orang di sekelilingnya dengan pelbagai situasi. Kanak-kanakdilahirkan dengan memiliki sifat. . Keadaan persekitaran dan fisiologi badan pula. Peranan guru dalam menggalakkan aktiviti fizikal menurut Morison (1995) menegaskan bahawa dalam menjayakan sesuatu permainan di pusat-pusat prasekolah.seseorang kanak-kanak dan ianya bersesuaian dengan keperluan dan keupayaan kanak-kanak melakukan atau mempelajarinya. guru memainkan peranan yang penting untuk mencipta persekitaran dan juga merangsang serta memperkembang daya berfikir kanak-kanak.

Subjek-subjek lain banyak menyentuh aspek kognitif (intelektual). Berjuta-juta kanak-kanak sekolah di Amerika mengambil Ujian Kecergasan Fizikal. Latihan dalam bidang Pendidikan Jasmani dapat menjustifikasikan dengan tepat peranan dan tujuan ujian. Pendidikan Jasmani dilihat sebagai lebih menyeluruh berbanding dengan subjek lain. Pendidikan Jasmani yang dilaksanakan secara tidak terancang dan sesuai untuk sesuatu kategori keperluan khas . Persoalan kenapa dan mengapa guru-guru menjalankan ujian kecergasan sering tidak difahami dan gagal diterangkan dengan jelas dan tepat. telah mendedahkan senario yang sebenar berlaku dalam program Pendidikan Jasmani di Amerika Syarikat. De Vries (1995). sedikit ruang untuk aspek rohani (afektif) dan hampir tiada ruang untuk aspek psikomotor dan fizikal. Cobin dan Pangrazi (2004).

Keterangan-keterangan ini sesuai dengan definisi yang diberikan oleh Jansma dan French (1994) yang merujuk pendidikan jasmani suaian sebagai “modifikasi aktiviti fizikal tradisional bagi membolehkan individu kurang upaya . Program aktiviti fizikal terancang untuk golongan khas tidak kurang penting seperti juga golongan normal. pelajar ini akan meningkatkan konsep kendiri (self-concept). Faedahnya tidak terhad kepada kesihatan fizikal. afektif dan moral mereka yang mengikuti program ini. tetapi juga merangkumi kesihatan psikologikal.tidak membawa sebarang kesan yang positif kepada perkembangan fizikal. termasuk pembentukan kognitif. apabila seseorang pelajar itu berjaya menguasai sesuatau kemahiran. emosi. fisiologi dan mental. penghargaan kendiri (self- esteem) dan keyakinan diri (self-confidence) (Hvozdovic. 2000). Kategori kesihatan yang paling utama untuk pelajar yang mempunyai kekurangan upaya secara fizikal yang melibatkan aspek kesihatan ialah apabila kekurangan-kekurangan itu sendiri boleh mendatangkan kesan kepada kesihatan dan fisiologi individu tersebut secara timbal balik (Heller. Sebagai tambahan. sosial. 2003). Kesempatan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti memberi peluang kepada pelajar khas untuk merasa seronok dan berguna.

Almy (1984) menyatakan kanak-kanak bermain dengan diarah oleh diri mereka sendiri tanpa mengambil kira tujuan bermain. dan mendapat kepuasan” (Jansma dan French. Kanak-kanak akan mencari pengetahuan dengan kaedah permainan.berpeluang untuk mengambil bahagian secara selamat. 1990). Melalui permainan. al (1983). berjaya. Dalam membincangkan ciri- ciri main mereka menyebut permainan dapat memotivasikan pelajar. Apa yang dikemukakan oleh Almy bersesuaian dengan pandangan Rubin et. 1994). Bermain juga bukanlah satu aktiviti yang dipaksa malah merupakan keinginan semulajadi kanak-kanak (Kraus. Pembelajaran itu akan diakhiri sendiri oleh pelajar . Semasa bermain. kanak-kanak mendapat tingkah laku yang baru. mereka bebas dari segala peraturan. Keperluan aktiviti fizikal merupakan expresi kendiri yang kreatif dan perkembangannya paling jelas pada peringkat kanak-kanak.

1995). atau semasa memanjat. Melalui aktiviti seperti ini juga kanak-kanak akan mengembangkan kemahiran mereka untuk mengawal keseimbangan badan.al.dengan sebuah kepuasan. Permainan itu pula haruslah dipilih sendiri oleh pelajar (Fergus. Mereka juga akan belajar bagaimana mengawal keseimbangan di tempat yang rata. di atas palang. koordinasi badan. (2007) kebolehan motor termasuk keseimbangan. koordinasi mata- . KESIMPULAN Berdasarkan kepada huraian di atas dapatlah disimpulkan bahawa kecergasan adalah hak perseorangan yang perlu ditingkatkan bagi mencapai kehidupan yang sihat dan keperluan fisiologi yang baik. Menurut Horvat et. kawalan postur badan. agility.

Walaupun Montessori tidak bersetuju dengan perkataan “permainan” bagi menggambarkan tingkah laku kanak-kanak ketika meneroka dan memahami persekitaran. bermain adalah sesuatu keadaan semula jadi yang membantu kanak-kanak belajar dan berkembang. Aktiviti fizikal mempengaruhi perkembangan fizikal pelajar melalui keperluan perasaan ingin tahu.anggota badan. Mengikut Frobel (1802). di samping . dan kekuatan dan kelenturan yang diperlukan untuk menunjukkan kebolehan motor anggota badan. Dalam proses mencuba. mereka menemui pengetahuan yang baru. beliau setuju bahawa keadaan bermain memberi kanak-kanak peluang meneroka dan memahami persekitaran serta mencuba-cuba sesuatu aktiviti.

Rohani (2004). pengalaman dan kemahiran mereka. ketika memilih aktiviti fizikal. Menurut Vygotsky (1962). Kanak-kanak biasanya akan menumpu kepada keperluan perkembangan mereka. Piaget mengesyorkan supaya kanak-kanak diberi kebebasan memilih aktiviti fizikal sendiri.meningkatkan pengetahuan. permainan pilihan kanak-kanak sendiri disokong oleh seorang guru ataupun orang dewasa melalui perbincangan dan sesi soal jawab menggalakkan pencapaian kognitif yang lebih tinggi. . Dalam mengendalikan aktiviti pembelajaran kanak-kanak.

Senaman Untuk Kesihatan Jantung Oleh Penulis Mayo Clinic (Terjemahan Info Kesihatan) Pertubuhan Jantung Amerika mengenal pasti bahawa gaya hidup tidak aktif merupakan salah satu daripada lima faktor risiko utama penyebab penyakit jantung. . Sebaliknya.Peningkatan aktiviti fizikal mewujudkan permintaan untuk lebih banyak oksigen dan nutrien dalam tisu badan. Keperluan ini boleh membantu meningkatkan kesihatan arteri dan juga menggalakkan pertumbuhan kapilari baru. mengambil langkah untuk meningkatkan aktiviti fizikal dikaitkan dengan: Peningkatan peredaran darah .

Walau bagaimanapun. jika anda mempunyai penyakit arteri periferal. jantung sentiasa bekerja.Tidak seperti otot lain. Aktiviti fizikal yang kerap melambatkan kadar . yang membantu meningkatkan kekuatan. Peningkatan fungsi jantung . di dalam otot yang terlibat dengan senaman. Otot kaki yang telah menjadi segar akibat senaman menggalakkan peredaran darah kembali ke jantung dengan mengekalkan peningkatan kuasa pada urat. Sebagai contoh. senaman membantu meningkatkan kecekapan jantung.dikenali sebagai kapilari kolateral. tenaga. kapilari kolateral dalam otot kaki anda boleh mengurangkan gejala justeru anda boleh berjalan lebih jauh tanpa rasa sakit. penyembuhan dan fungsi lain yang pada dasarnya di semua sistem badan anda. Kapilari kolateral meningkatkan peredaran darah secara keseluruhan.

kesan senaman pada tekanan darah anda boleh menjadi lebih dramatik.Aktiviti fizikal yang kerap dikaitkan dengan kawalan jangka panjang tekanan darah yang lebih baik. maka . Jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai tekanan darah tinggi. lebih banyak oksigen dihantar ke otot anda dan seluruh badan anda semasa bersenam.denyutan jantung dan meningkatkan jumlah darah yang dipam dengan setiap denyutan.Jika anda bimbang tentang tahap kolesterol anda atau peningkatan trigliserida. Penambahbaikan tahap lemak darah (lipid) . Semua perubahan ini memudahkan jantung anda untuk menjalankan tugasnya. Ia juga membantu paru-paru anda menyampaikan oksigen dengan lebih cekap untuk darah anda. Pengurangan tekanan darah . Dengan jantung yang dapat mengepam lebih banyak darah.

Ia juga boleh meningkatkan lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL). Endothelium merembeskan bahan kimia yang menyebabkan saluran darah . dan boleh mengurangkan jumlah lipoprotein berketumpatan rendah (LDL).Pengurangan tahap lemak darah mengurangkan pembentukan plak di dalam saluran darah (aterosklerosis) dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Senaman menyebabkan pengurangan trigliserida. atau kolesterol “jahat”. atau kolesterol “baik”. Tekanan darah yang berkurangan bermakna tekanan kurang pada lapisan dalam saluran darah – satu lapisan nipis sel dipanggil endothelium – dan mengurangkan haus dan lusuh yang sebaliknya boleh menggalakkan pembentukan plak. yang merupakan zarah lemak kecil di dalam darah.senaman adalah jawapannya. Peningkatan kesihatan saluran darah .

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa keradangan memainkan peranan yang penting dalam aterosklerosis dan hs-CRP adalah tanda keradangan. .Aktiviti fizikal yang kerap membantu sel anda mendapat oksigen dengan lebih mudah daripada darah anda. Bersenam diketahui dapat meningkatkan fungsi endothelial. yang boleh diukur dengan tahap sensitiviti protein C-reaktif tinggi (hs- CRP) dalam darah. Satu lagi faktor dalam kesihatan saluran darah adalah radang. Peningkatan penggunaan oksigen (pengambilan oksigen maksimum) . mengurangkan bebanan pada jantung dan meningkatkan keupayaan anda untuk bersenam.dapat berehat atau menguncup. Aktiviti fizikal boleh mengurangkan hs-CRP.

Sesungguhnya hanya dengan melakukan aktiviti fizikal selama tujuh jam seminggu boleh mengurangkan risiko mati awal sebanyak 40 peratus berbanding dengan seseorang yang tahap aktiviti fizikal mingguannya kurang daripada 30 minit. Selain itu. memperbaiki fungsi sistem imun dan mengurangkan risiko kemurungan. yang berkait rapat dengan masalah yang berkaitan dengan penyakit jantung.Memperbaiki pengawalan paras gula darah dan insulin .Iannya mengurangkan risiko diabetes jenis 2. seperti kecenderungan untuk mengurangkan pembekuan darah. Manafaat Sebenar Beberapa perubahan kecil pada gaya hidup seperti aktiviti fizikal yang kerap boleh memberi kesan ketara pada kesihatan. . senaman juga menawarkan potensi manafaat lain.

info kesihatan says: 28/02/2014 at 1:22 pm Pada dasarnya. . 3 Respons untuk Senaman Untuk Kesihatan Jantung 1. Gejala-gejala tersebut antara lain: Angina – Adalah rasa nyeri atau ditekan di bagian dada. gejala-gejala umum yang dialami orang yang mengalami penyakit jantung disebabkan kurangnya jumlah darah yang memasok oksigen ke jantung akibat fungsi jantung yang terganggu. Aritmia – Adalah istilah yang digunakan untuk menunjukkan kondisi berupa gangguan irama jantung yang dapat menyebabkan palpitasi (denyut jantung yang abnormal).

mereka yang mengalami gejala- gejala tersebut sering kali menganggapnya sebagai masuk angin biasa.Angina dan aritmia disebabkan kurangnya pasokan darah yang membawa oksigen ke otot jantung. mengapa? Ketika serangan jantung (myocardial infarction) berlangsung. mual. Sayangnya. Biasanya diikuti oleh gejala lain seperti pusing. letih yang berkepanjangan. dan sesak nafas. inilah yang sering membuat pertolongan pertama menjadi terlambat dan sangat merugikan akibatnya. Gejala-gejala tersebut dapat menjadi peringatan awal akan resiko serangan jantung. berkeringat dingin. otot-otot jantung akan mati sewaktu tidak mendapatkan darah. Dan tidak .

otot jantung tidak dapat mengalami regenerasi. Semakin banyak otot jantung yang . Sewaktu gejala-gejala serangan jantung timbul. maka semakin banyak juga kerusakan permanen pada otot-otot jantung dan bahkan jika terus dibiarkan dapat mengalami kematian. Perawatan yang cepat dapat menyelamatkan otot jantung dari kerusakan yang tidak dapat diperbaiki.seperti jaringan yang lain. Karena itu semakin lama serangannya dan tidak segera ditangani. sangatlah penting untuk langsung mencari bantuan medis karena resiko kematian terbesar adalah dalam kurun waktu satu jam setelah terjadi serangan.

terselamatkan. selain dengan menjaga pola makan dan olah raga teratur. Mengingat bahaya penyakit jantung yang mengancam kehidupan. mengkonsumsi suplemen herbal sangat membantu. . mencegah atau mengurangi risiko penyakit jantung adalah cara yang terbaik. semakin efektif jantung akan kembali memompa setelah serangan. Beberapa herbal seperti Sarang Semut dan Noni juice bukan saja dapat mencegah penyakit jantung tetapi juga membantu penyembuhan penyakit jantung. silakan baca informasinya pada halaman pengubatan penyakit jantung.

Menurut Persatuan Jantung Amerika. kolesterol yang memudaratkan dan tekanan darah tinggi.Senaman: Kesannya terhadap jantung Oleh: KIREN SHARMA SAYA pasti ramai antara anda sedar mengapa senaman itu penting untuk kesihatan secara keseluruhannya. sama seperti merokok. Gaya hidup yang tidak aktif merupakan faktor risiko utama bagi penyakit jantung dan kardiovaskular. . kekerapan orang yang kurang aktif dan tidak begitu cergas dari segi fizikal menghidap hipertensi antara 30 hingga 50 peratus lebih tinggi.

Seperti semua otot-otot lain. jantung menjadi lebih kuat menerusi senaman dan dapat mengepam lebih banyak darah dengan setiap denyutan. Hipertrofi mendedahkan pesakit kepada masalah seperti keabnormalan denyutan jantung dan boleh menyebabkan kegagalan jantung. Apabila anda mengalami tekanan darah tinggi. atau peningkatan jisim jantung.Tambahan lagi. Maka jantung boleh berfungsi pada tahap maksimum dalam keadaan yang tidak . dan ini menimbulkan masalah yang dinamakan hipertrofi. jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan. beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa senaman boleh mengurangkan tekanan darah tinggi di kalangan pesakit.

Banyak kajian mendapati bahawa senaman ringan hingga sederhana juga membawa manfaat kepada penghidap sakit jantung. Kadar denyutan jantung semasa rehat bagi orang yang bersenam juga lebih perlahan kerana jantung mereka tidak perlu bekerja keras untuk mengepam darah. *Kesan senaman ke atas tekanan darah Cara (mekanisme) senaman boleh mengurangkan tekanan darah masih tidak jelas. Namun. ada pihak yang mencadangkan bahawa senaman yang kerap membantu .membebankan. Orang yang bersenam lazimnya mempunyai risiko paling rendah mengalami sakit jantung.

Sekiranya anda sudah menghidap hipertensi sederhana hingga teruk. dan ini mengekalkan kelancaran aliran darah dan tekanan darah normal. senaman keamatan atau intensiti tinggi mungkin tidak mengurangkan tekanan darah seperti senaman intensiti sederhana. anda harus berjumpa doktor dan membincangkan program senaman yang sesuai. Senaman boleh dilakukan dalam sebarang bentuk kegiatan fizikal. Namun. seperti yoga dan tai chi. atau setiap hari boleh mengawal tekanan darah. Cuba elakkan minuman berkafeina .mengekalkan keanjalan arteri. walaupun di kalangan warga lanjut usia. Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari pada kebanyakan hari.

Beberapa kajian klinikal yang dijalankan di Amerika Syarikat mendedahkan manfaat senaman di kalangan semua kumpulan pesakit.kerana ia meningkatkan kadar denyut jantung dan bebanan jantung. Contohnya. kajian mendapati bahawa apabila bersenam. lantas menjejaskan tekanan darah semasa menjalankan kegiatan fizikal. kumpulan penduduk kulit hitam Amerika mencatatkan pengurangan ketara dalam tekanan darah sistolik sedangkan individu berketurunan Asia mencatatkan pengurangan lebih besar dalam tekanan darah diastolik berbanding peserta kulit putih. anda harus bernafas secara normal sepanjang senaman. Menahan nafas akan meningkatkan tekanan darah. Jika anda penghidap hipertensi. .

*Kesan senaman terhadap kolesterol Selain daripada manfaat senaman yang mengurangkan tekanan darah.Kajian ini menunjukkan bahawa walaupun tanpa sebarang perubahan berat badan. Pertamanya. senaman meningkatkan . Ini menunjukkan bahawa semua bentuk senaman berkesan untuk mengurangkan tekanan darah. individu yang melakukan senaman aerobik secara kerap dapat mengurangkan tekanan darah semasa rehat. Pengurangan tekanan darah dilihat tidak bergantung kepada kekerapan. kecergasan fizikal juga membantu mengurangkan kadar kolesterol menerusi beberapa cara. intensiti atau jenis senaman.

Pakar-pakar telah berusaha menentukan tahap atau jumlah senaman yang diperlukan untuk membawa manfaat kepada jantung. Kedua. senaman menggalakkan penurunan dan kawalan berat badan. Tahap kecergasan fizikal anda ada kaitan rapat dengan kandungan kolesterol. satu kajian yang teliti telah dijalankan ke atas sekumpulan dewasa . membantu mengeluarkan gumpalan dalam salur darah dan menjadikan jantung pam yang lebih kuat dan cekap. apabila anda bersenam. anda menguatkan peredaran darah badan.kandungan kolesterol HDL (kolesterol baik) di dalam darah. Pada 2002. Ketiga. sambil mengurangkan kandungan kolesterol LDL (kolesterol jahat yang menyumbatkan arteri).

Namun begitu. senaman berat diperlukan untuk mengubah kandungan kolesterol secara ketara. termasuk pengurangan LDL. Ini bermakna orang yang mempunyai berat badan berlebihan yang menghadapi masalah mengurangkan berat badan masih boleh mendapat manfaat besar untuk kesihatan jantung . dan meningkatkan bilangan kolesterol HDL baik. walaupun peserta hanya melakukan sedikit senaman pada intensiti sederhana hingga tinggi.dengan berat badan berlebihan. Keputusan menunjukkan perubahan bermanfaat dari segi kandungan kolesterol dan lipid. Manfaat yang dilaporkan dalam kajian diperoleh walaupun pengurangan berat badan peserta adalah kecil.

dan ini berguna bagi orang yang lebih berumur. .dengan bersenam. tempoh sesuatu sesi senaman tidak begitu penting berbanding jumlah tenaga harian yang digunakan. Senaman yang melatih dan menguatkan otot dada juga penting bagi pesakit yang menghidap angina. Latihan berbeban juga dikaitkan dengan perlindungan jantung. Latihan sebegini mungkin menawarkan manfaat sampingan kepada senaman aerobik dengan mengurangkan kandungan LDL. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa untuk kesan perlindungan jantung terbaik. Maka cara terbaik untuk bersenam adalah menerusi senaman berat singkat yang dilakukan selama beberapa kali.

Dalam usaha anda merawat dan mencegah hipertensi.Sudah tiba masanya untuk mengubah gaya hidup anda hari ini. selain daripada mengawal tabiat pemakanan. mengawal pengambilan kafeina. Ahli Fisioterapi Perkhidmatan Penasihat Awam bagi Jantung Sihat (PASHH) . Selain itu. *Kiren Sharma. mengawal pengambilan makanan lemak dan mematuhi arahan pengambilan ubat preskripsi apabila diperlukan. perkara paling penting ialah membuat perubahan dalam gaya hidup anda. mengurangkan pengambilan garam dan berhenti merokok. Bersenam dengan kerap perlu dimasukkan dalam senarai perubahan yang harus dilakukan. mengawal berat badan.

kelembutan. Ujian-ujian mudah ke atas kekuatan otot. .12.2006 Perangkaan perubatan menunjukkan bahawa masyarakat kini telah dinafikan banyak aktiviti fizikal. stamina. koordinasi dan kemahiran motor asas telah menunjukkan keputusan yang lemah. Hanya doktor anda yang boleh memberikan maklumat tentang perkara-perkara yang selamat dan berkesan bagi anda. Ini boleh menyebabkan keadaan fizikal yang lemah.Rencana di atas semata-mata bertujuan menyampaikan maklumat kepada orang awam dan bukannya hendak menggantikan perkhidmatan daripada profesional perubatan. Berbincanglah dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan sebelum mengikuti sebarang jenis rawatan atau amalan. Sumber: Utusan Malaysia 24.

Komponen kecergasan kesihatan melibatkan kecergasan kardiovaskular atau daya tahan aerobik. kekuatan dan daya tahan otot kelenturan serta komposisi badan . tekanan darah tinggi. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi-fungsi dan keupayaan seseorang itu yang membolehkan beliau bertanding dalam aktiviti sukan dengan lebih tenaga daya kuasa. kegemukan dan berbagai- bagai penyakit otot dan tulang. kekuatan.Kekurangan aktiviti fizikal boleh menyebabkan penurunan prestasi paru-paru dan saluran darah tersumbat dengan kolesterol. Program kecergasan fizikal yang seimbang terdiri dari gabungan senaman yang boleh meningkatkan daya kadiovaskular. Definisi kecergasan fizikal: Falls (1980) "Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek-aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi seseorang individu perlindungan dari ancaman penyakit-penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung. daya tahan. aterosklerosis dan lain-lain masalah pengaliran darah. kemerosotan kekuatan otot badan boleh menjejaskan posture dan menyebabkan masalah fizikal seperti kecacatan ortopedik. Tambahan lemak badan. Terdapat dua komponen utama kecergasan iaitu : Komponen Kecergasan Kesihatan. Apa dia Kecergasan Fizikal Kecergasan fizikal adalah kemampuan dan kebolehan seseorang melakukan aktiviti seharian tanpa merasa letih serta masih mempunyai tenaga untuk melakukan aktiviti kesenggangan. ketahanan dan kelenturan. kemahiran dan sebagainya" Tiap-tiap orang boleh meningkatkan kecergasan fizikalnya hingga ke tahap maksima. Oleh itu fizikal harus dirangsang. Aktiviti fizikal harus dijalankan sekurang-kurangnya 30 minit untuk 3 hari dalam seminggu. kekuatan otot. Keadaan ini boleh menyebabkan ketidakupayaan fungsi seperti masalah jantung. Untuk mencapai ke tahap kecergasan ini seseorang harus baik dalam tiap-tiap komponen kecergasan.

Komponen Kercergasan Perlakuan Motor. Komponen kecergasan perlakuan motor melibatkan kelajuan. keseimbangan. kuasa dan ketangkasan yang diklasfikasikan sebagai kecergasan motor . koordinasi.