https://cersipamantromanesc.wordpress.

com/2016/12/09/va-schimba-sua-si-lumea-fenomenul-
ross-din-antarctica-in-viitorul-apropiat/

Va schimba în viitorul apropiat SUA și lumea, fenomenul
Ross din Antarctica? VIDEO

O INFORMAȚIE DE-A DREPTUL ȘOCANTĂ: NU DONALD TRUMP VA
SCHIMBA LUMEA, CI FENOMENUL ROSS DIN ANTARCTICA

O informație satelitară de ultim moment ne arată că din continentul Antarctica, Ban-
chiza Ross care s-a desprins cu ceva timp în urmă de uscat, a intrat în derivă pe direcția
nord-est.
Ce trebuie să știm despre această banchiză. Suprafața ei este echivalentă cu jumătate
din continentul european.
Înălțimea ei de la suprafața luciului oceanic variază între 50 și 120 m. Despre partea
imersă a acestui corp de gheață se cunosc însă date mai puține.
Se presupune că ar avea o adâncime scufundată cuprinsă între 600 și 900 m dacă nu
chiar mai mult.
Deriva naturală a banchizei pe direcția nord-estică o aduce în apele calde ale Oceanu-
lui Indian.

Asia și Australia se vor transforma în zone semi-deșertice sau chiar în deșert. se estimează o modificarea a parametrilor climatici la nivelul întregului nostru glob. iar stepele tradiționale (unde sunt și cele mai mari grânare ale lumii) din cele două Americi. din Europa. la care se vor mai adăuga și alte multe evenimente negative noi. Islanda și țările din zona Mării Baltice. arhipelagul Britanic. au făcut ca direcția de mișcare a uriașei banchize să se modifice. care va schimba total spectrul climatic al Europei Nordice. Mai rău. dar inundarea zonei costiere va duce inevitabil la re- ducerea suprafeței uscatului și așa devenită insuficientă pentru populația globului. dar mai ales sub aspectul cantităților de precipitații pe care le vor aduce pe uscat. Nici nu vreau să-mi imaginez ce impact negativ va avea acest fenomen. Se pare că fenomenul este ireversibil ca tendință de deplasare a acestei mega-banchize Ross. dar trebuie să înțelegem că aceste fenomene. Nu doresc să sperii pe nimeni. Inițial se credea că va ajunge în apele ceva mai reci ale Atlanticului Sudic. Las la o parte faptul că multe orașe-port vor dispare. La nivelul Oceanului Atlanticului de Nord sunt scenarii efectuate pe modele complexe care arată că este posibilă dacă nu chiar certă dispariția Curentului cald al Golfului. Unele deșerturi din peninsula Arabia sau din Africa Nordică se vor transforma în timp (peste 100 de ani) în savane. dar curenții oceanici și chiar forța eoliană din zonă. vor transforma radical lumea în care . trecând-o în zona climatică polară sau subpolară. Astfel. Cel mai mult va suferi Scandinavia. iar specialiștii antici- pează declanșarea unei crize a hranei greu de imaginat. În aceste condiții marile grânare tradiționale se vor restrânge. Impactul pe care l-ar genera ajungerea acestei Banchize Ross în Oceanul Indian se estimează de către specialiști că va fi devastator pentru toate zonele costiere ale continentelor planetei. Calculele estimează că în decurs de maxim 10 (zece) ani nivelul Oceanului Planetar ar putea crește treptat cu circa 6 (șase) metri în urma topirii integrale a acestei mase de gheață. musonii și taifunurile din Asia se vor amplifica atât ca intensitate de manifes- tare.

Probabil că fenomenul de inundații. apoi o bună parte din zona litorală actuală. Cert este că vom pierde definitiv Delta Dunării care se va transforma într-un mare golf. La acestea trebuie să ne mai așteptăm la o intensificare a proce- selor de dinamică a peisajului. iar alunecările de teren vor pune în pericol mai toate vetrele așezărilor umane. Vom avea alternanțe numeroase de ploi sub formă de averse de tip torențial marcate de lungi perioade de secetă acută sau de uscăciune. din lipsă de educație o consideram statică sau veșnică așa cum este ea astăzi. dar și în plan pozitiv. Suntem o specie inteligentă și putem realiza acest lucru. putem câștiga enorm de pe urma acestor modificări la nivel planetar.trăim și pe care noi. Dar dacă vom începe să gândim constructiv pentru a inhiba aceste fenomene. Referitor la România. estimările sunt și în plan negativ. în care torenții vor fragmenta intens versanții despăduriți recent. De aici trebuie să înțelegem că noi reprezentăm doar un mic component al biosferei și ar trebui să ne comportăm sau să încercăm să ne adaptăm cât mai repede la aceste noi condiții dacă mai vrem să mai supraviețuim ca specie. dacă nu vom lua măsurile care se impun. . cât și ceva teritoriu din lunca Dunării de Jos și din câmpia de subsidență a Siretului Inferior. Nu. drumurile etc. va deveni ceva frecvent pentru mai toate cursurile de apă. planeta noastră are niște cicluri dinamice ale evoluției climatice care se desfășoară independent de forța și/sau voința omului. Iernile vor devenii foarte geroase dar mult mai bogate în ceea ce înseamnă grosimea stratului de zăpadă. putem să devenim cel mai mare și mai important furnizor de hrană din Europa.

între state și chiar între blocurile militare.Dr. nu fanfaroni sau ticăloși și trădători. senior-editor al ziarului Criteriul Național . Imaginați-vă că aceste transformări ale planetei se vor face atrăgând după sine declanșarea unor manifestări antagonice între popoare.com/watch?v=hC3VTgIPoGU Prof.youtube.numai dacă știm să punem în practică acel parteneriat durabil dintre om/comunitățile umane și mediul înconjurător.Univ. adică o alegere bazată pe știință. performanță și moralitate. Avem șansa să trecem peste aceste evenimente nefaste numai dacă vom încerca să promovăm oameni politici bine instruiți. Aici trebuie să avem oameni de mare calibru ca să știe cum să păzească România de marile urgii care sunt de așteptat a fi declanșate în fiecare colț al lumii. https://www. Poate că Bunul Dumnezeu ne va da mintea cea necesară tuturor românilor pentru a face ce trebuie.Mircea Vintilescu.