Tarikh/Hari 5 Januari, 2016 (Selasa

)

Kelas/Masa 6 Setia (11.05-12.05)Tengahari
Tema/Tajuk Negara Malaysia/Pembentukan Malaysia
Standard Kandungan:
10.1 Pembentukan Malaysia

Standard Pembelajaran:
10.1.1 Menghuraikan sebab-sebab pembentukan Malaysia

K10.1.7 Menyatakan perasaan bangga terhadap pembentukan Malaysia.

Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat;
i. Menerangkan sebab-sebab pembentukan Malaysia.
ii. Murid menzahirkan perasaan bangga terhadap
pembentukan Malaysia dalam bentuk peta bulatan.

Aktiviti 1. Murid menonton tayang video.
2. Murid menerangkan sebab-sebab pembentukan Malasyia.
3. Murid menulis peta bulatan.
4. Rumusan
EMK Nilai Murni - Bersatu padu, taat setia
KPS dan KBAT
ENT - TMK

Bahan Bantu Belajar Komputer, LCD, video, kad aktiviti
Penilaian Pengajaran
Dan Pembelajaran

Refleksi

2
Tarikh/Hari 12 Januari, 2016 (Selasa)

Kelas/Masa 6 Setia (8.45-9.45)pagi
Tema/Tajuk Negara Malaysia/Pembentukan Malaysia
Standard Kandungan:
10.1 Pembentukan Malaysia

Standard Pembelajaran:
10.1.2 Menjelaskan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia.

10.1.4
Menerangkan langkah-langkah ke arah pembentukan Malaysia.

K10.1.5
Merumuskan kepentingan permuafakatan dalam pembentukan Malaysia.

Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat;
i. Menamakan 6 tokoh yang terlibat dalam pembentukan
Malaysia dengan betul.
ii. Menceritakan langkah-langkah kearah pembentukan
Malasyia.
iii. Menjelaskan kepentingan permuafakatan dalam
pembentukan Malaysia dalam bentuk Peta Bulatan.

Aktiviti 1. Murid menonton tayang video.
2. Murid menamakan tokoh.
3. Murid menceritakan langkah-langkah kearah pembentukan
Malaysia berdasarkan tayangan slaid.
5. Murid menulis peta bulatan.
6. Rumusan
EMK Nilai Murni - Permuafakatan,Menghargai jasa
KPS dan KBAT
ENT - TMK
Bahan Bantu Belajar Komputer, LCD, video, kad aktiviti
Penilaian Pengajaran
Dan Pembelajaran

Refleksi

6 Membincangkan iktibar daripada kejayaan pembentukan Malaysia.Tarikh/Hari 18 Januari. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi .3 Menyatakan negeri-negeri yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. K10. Rumusan EMK Nilai Murni . Murid menulis 3 iktibar kejayaan pembentukan Malaysia dalam bentuk peta bulatan. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 2.05)Pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/Pembentukan Malaysia Standard Kandungan: 10. 3. LCD.Bersyukur.1. taat setia KPS dan KBAT ENT . i. Menerangkan negeri-negeri yang terlibat dalam pembentukan Malaysia. 2016 (Isnin) 3 Kelas/Masa 6 Gemilang (10.05-11. video. Murid menonton tayang video.TMK Bahan Bantu Komputer. Murid menerangkan negeri-negeri yang terlibat dalam pembentukan Malasyia. 4.1 Pembentukan Malaysia Standard Pembelajaran: 10. ii. Murid menyatakan 3 iktibar daripada kejayaan pembentukan Malaysia. murid akan dapat. Aktiviti 1.1.

video. murid akan dapat. kad aktiviti Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . 2016 (Selasa) 4 Kelas/Masa 6 Gemilang (10.Menghargai sejarah asal-usul negara KPS dan KBAT ENT . Murid menzahirkan perasaan bangga terhadap warisan negeri-negeri di Malaysia. Aktiviti 1. menceritakan asal-usul negeri Sabah dan negeri- negeri lain di Malaysia berdasarkan slide yang disediakan.8 Menunjukkan rasa bangga terhadap warisan negeri-negeri di Malaysia Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Murid menonton tayang video. i. 4. K10.2 Negeri-negeri di Malaysia Standard Pembelajaran: 10. ii. 2.2. 3.1 Menghuraikan asal usul nama negeri. Murid bercerita berdasarkan slide.05-11.Tarikh/Hari 26 Januari. Rumusan EMK Nilai Murni .TMK Bahan Bantu Belajar Komputer. LCD.05)pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/ Negeri-negeri di Malaysia Standard Kandungan: 10.2. Murid menulis peta buih.

ii. Murid bercerita berdasarkan slide. LCD.2 Menyenaraikan ibu negeri dan Bandar diraja. murid akan dapat. iii. menulis kepentingan taat setia kepada ketua negeri dalam peta buih. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Murid menonton tayangan video. Aktiviti 1. 4. 3. video.2.4 Menerangkan gelaran ketua negeri bagi negeri-negri di Malaysia. Rumusan EMK Nilai Murni . kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . 2.05-11.Menghormati Pemimpin negara & Cintakan negara KPS dan KBAT ENT . Murid menulis peta buih. 2016 (Selasa) 5 Kelas/Masa 6 Gemilang (10.TMK Bahan Bantu Komputer.2 Negeri-negeri di Malaysia Standard Pembelajaran: 10. i. 10. menyatakan ibu negeri dan Bandar Diraja berdasarkan slide yang ditunjukkan.7 Menyatakan kepentingan taat setia kepada ketua negeri .2. K10.Tarikh/Hari 2 Februari.2.05)pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/ Negeri-negeri di Malaysia Standard Kandungan: 10. menyatakan gelaran ketua negeri bagi negeri-negeri di Malaysia dengan tepat.

Semangat Cintakan negara KPS dan KBAT ENT .6 Menyatakan kepentingan menghormati identiti negeri. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.3 Menjelaskan bendera. murid akan dapat. K10.05)pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/ Negeri-negeri di Malaysia Standard Kandungan: 10. ii .2 Negeri-negeri di Malaysia Standard Pembelajaran: 10. Rumusan EMK Nilai Murni . 2. 2016 (Selasa) 7 Kelas/Masa 6 Gemilang (10. lagu dan jata sebagai lambang negeri setiap negeri di Malaysia berdasarkan slide yang ditunjukkan. Murid menonton tayangan video. LCD. Murid menulis peta bulatan. Aktiviti 1. menyatakan bendera. menulis kepentingan menghormati identiti negeri dalam peta bulatan. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . Murid bercerita berdasarkan slide. 3.TMK Bahan Bantu Komputer. video.2. lagu dan jata sebagai lambang negeri.05-11.Tarikh/Hari 16 Februari. 4.2. i.

kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . 3.45)pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/ Rukun Negara Standard Kandungan: 10. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.6 Menilai kepentingan Rukun Negara dalam membentuk jati diri rakyat Malaysia. menulis kepentingan Rukun Negara dalam membentuk jati diri rakyat Malaysia dalam bentuk peta pelbagai alir.Toleransi dan bekerjsama KPS dan KBAT ENT .3.TMK Bahan Bantu Komputer. Murid menulis peta pelbagai alir.3.1 Menyatakan usaha pemupukan perpaduan sejak kemerdekaan negara. menceritakan usaha pemupukan perpaduan sejak kemerdekaan negara menerusi Rukun Negara.45-9. Rumusan dan nilai EMK Nilai Murni . LCD.3 Rukun Negara Standard Pembelajaran: 10. ii . Murid membentangkan hasil perbincangan kumpulan dalam bentuk slide yang dihasilkan oleh murid. Murid bercerita berdasarkan slide. i.Tarikh/Hari 22 Februari. Aktiviti 1. video. 2. murid akan dapat. 4. 2016 (Isnin) 8 Kelas/Masa 6 Setia (8. K10.

Rumusan EMK Nilai Murni .2 Menghuraikan sebab pengenalan Rukun Negara. Murid menulis peta pokok. menerangkan kepentingan menghayati prinsip Rukun Negara dalam bentuk peta pokok. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . ii . 2016 (Selasa) 9 Kelas/Masa 6 Gemilang (10. K10.5 Menyatakan kepentingan penghayatan Rukun Negara.3 Rukun Negara Standard Pembelajaran: 10. i. LCD. video. Murid bercerita berdasarkan slide.Menyanjungi Prinsip Rukun Negara KPS dan KBAT ENT . murid akan dapat.3.05)pagi Tema/Tajuk Negara Malaysia/ Rukun Negara Standard Kandungan: 10.3.Tarikh/Hari 1 MAC. 3. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 4.TMK Bahan Bantu Komputer. Aktiviti 1. 2.05-11. Murid menonton tayangan video. menyatakan sebab-sebab Rukun Negara diperkenalkan.

murid akan dapat.Toleransi dan Hormat menghormati KPS dan KBAT ENT . ii . Murid berbincang dalam kumpulan. video. menjelaskan kepentingan menghormati kepelbagaian kaum dan etnik sebagai asas perpaduan negara.1. i.1 Kaum dan Etnik di Malaysia Standard Pembelajaran: 11.(Pembentangan Kumpulan 2) 4. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi .6 Menghubung kait kepentingan menghormati kepelbagaian kaum dan etnik sebagai asas perpaduan negara. 2016 (Selasa) Kelas/Masa 6 Gemilang (10. 2. Murid bercerita berdasarkan slide. LCD. menerangkan kepelbagaian kaum dan etnik di Malaysia berdasarkan slide gambar.05)pagi Tema/Tajuk Standard Kandungan: Kita Rakyat Malaysia/ Kaum dan Etnik di Malaysia 1 11. (Gallery walk) 3. Murid menulis peta bulatan.05-11. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 1 Tarikh/Hari 22 MAC. Aktiviti 1.TMK Bahan Bantu Komputer. Murid medengar dan menyanyi lagu ”Tanah Pusaka”. 5. K11.1 Menghuraikan pelbagai kaum dan etnik di Malaysia. Rumusan EMK Nilai Murni .1.

Murid bercerita berdasarkan slide. 4. video. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Rumusan EMK Nilai Murni . ii .45)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Kaum dan Etnik di Malaysia Standard Kandungan: 11. menerangkan petempatan serta kegiatan ekonomi masyarakat Malaysia dahulu dan kini berdasarkan slide gambar. Standard Pembelajaran: K11.Toleransi dan Hormat menghormati KPS dan KBAT ENT .Tarikh/Hari 28 MAC. 2. 2016 (Isnin) 1 2 Kelas/Masa 6 Setia (8. menjelaskan kepentingan menghormati kepelbagaian kaum dan etnik sebagai asas perpaduan negara.TMK Bahan Bantu Komputer.1. LCD. (Gallery walk) 3. i.2 Menjelaskan petempatan serta kegiatan ekonomi masyarakat Malaysia dahulu dan kini. Murid menulis peta pokok.6 Menghubung kait kepentingan menghormati kepelbagaian kaum dan etnik sebagai asas perpaduan negara. Murid berbincang dalam kumpulan. murid akan dapat. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi .1.45-9. 5. Aktiviti 1. Murid medengar dan menyanyi lagu ”Tanah Pusaka”.

1. Murid bercerita berdasarkan slide. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . Murid menari tarian sumazau. Aktiviti 1. 4. Murid berbincang dalam kumpulan. LCD.Tarikh/Hari 5 April.1. Murid menulis peta titi.05-11. 2. ii . Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 5. menceritakan alat muzik dan tarian tradisional dalam kehidupan masyarakat berdasarkan slide.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Kaum dan Etnik di Malaysia Standard Kandungan: 11. video. menjelaskan kepentingan menghargai keunikan warisan kesenian tradisional masyarakat Malaysia. murid akan dapat.TMK Bahan Bantu Komputer. Standard Pembelajaran: K11.3 Menerangkan alat muzik dan tarian tradisional dalam kehidupan masyarakat.Menghargai warisan budaya KPS dan KBAT ENT . 2016 (Selasa) 1 3 Kelas/Masa 6 Gemilang (10. (Gallery walk) 3.7 Menilai kepentingan menghargai keunikan warisan kesenian tradisional masyarakat Malaysia. i. Rumusan EMK Nilai Murni .

video. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. murid akan dapat. menceritakan alat muzik dan tarian tradisional dalam kehidupan masyarakat berdasarkan slide. Murid bercerita berdasarkan slide.05-11. Murid menari tarian sumazau. menjelaskan kepentingan menghargai keunikan warisan kesenian tradisional masyarakat Malaysia. i. 2016 (Selasa) 1 3 Kelas/Masa 6 Gemilang (10.Tarikh/Hari 5 April. 5. Rumusan EMK Nilai Murni .05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Kaum dan Etnik di Malaysia Standard Kandungan: 11.Menghargai warisan budaya KPS dan KBAT ENT .TMK Bahan Bantu Komputer. Standard Pembelajaran: K11. ii . LCD.7 Menilai kepentingan menghargai keunikan warisan kesenian tradisional masyarakat Malaysia. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . Aktiviti 1. 4.3 Menerangkan alat muzik dan tarian tradisional dalam kehidupan masyarakat. Murid menulis peta titi.1. 2. Murid berbincang dalam kumpulan. (Gallery walk) 3.1.

LCD. Standard Pembelajaran: K11.Malaysia. Murid menonton tayangan slide.TMK Bahan Bantu Komputer. 2016 (Selasa) 1 5 Kelas/Masa 6 Gemilang (11. i. Murid berbincang dalam kumpulan. ii .Menghargai warisan budaya KPS dan KBAT ENT . Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 4. 5.8 Menunjukkan kebanggaan berkongsi kesenian tradisional rakyat Malaysia. Murid bercerita berdasarkan slide. murid akan dapat. menjelaskan perasaan bangga berkongsi kesenian tradisional rakyat Malaysia. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . Rumusan EMK Nilai Murni . Aktiviti 1.05-12.Tarikh/Hari 19 April.1.1.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Kaum dan Etnik di Malaysia Standard Kandungan: 11. video. (Gallery walk) 3. 2.5 Menghuraikan cerita rakyat berunsur tempatan dalam masyarakat. menamakan 5 cerita rakyat berunsur tempatan dalam masyarakat . Murid menulis peta titi.

Rumusan EMK Nilai Murni .1 Menyatakan pelbagai agama dan kepercayaan masyarakat Malaysia. Murid menonton tayangan slide. menerangkan kepentingan amalan beragama dan kepercayaan dalam kehidupan dalam bentuk peta bulatan. Pembentangan Kumpulan .05-12. murid akan dapat. 5.Tarikh/Hari 26 April. Aktiviti 1. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 2. (Role Play) 3.TMK Bahan Bantu Komputer. LCD.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Agama dan Kepercayaan Standard Kandungan: 11. 4. ii .2. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . menamakan jenis-jenis agama dan kepercayaan yang dianuti oleh masyarakat Malaysia.Hormat menghormati. Toleransi KPS dan KBAT ENT . Murid bercerita berdasarkan slide. Murid menulis peta bulatan. i.2. 2016 (Selasa) 1 6 Kelas/Masa 6 Gemilang (11. video. Standard Pembelajaran: K11.6 Menghubung kait kepentingan amalan beragama dan kepercayaan dalam kehidupan.

5.TMK Bahan Bantu Komputer. (Role Play) 3. murid akan dapat. 2016 (Selasa) 1 7 Kelas/Masa 6 Gemilang (11. menerangkan kepentingan menghormati kepelbagaian agama bagi mewujudkan keharmonian bentuk peta bulatan. Murid menulis peta bulatan. menerangkan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan.2 Menjelaskan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . 2. ii .2. 4. Aktiviti 1.2.Toleransi KPS dan KBAT ENT . LCD.05-12.7 Menilai kepentingan menghormati kepelbagaian agama bagi mewujudkan keharmonian. video. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Standard Pembelajaran: K11.Tarikh/Hari 3 Mei. Murid menonton tayangan slide. Murid bercerita berdasarkan slide. Pembentangan Kumpulan . i.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Agama dan Kepercayaan Standard Kandungan: 11. Rumusan EMK Nilai Murni .

slide Ms Power Point. menerangkan kedudukan agama lain dalam Perlembagaan berdasarkan maklumat dalam slided. murid akan dapat. 2016 (Selasa) 1 8 Kelas/Masa 6 Gemilang (11.Hormat menghormati. Standard Pembelajaran: K11. i. Murid merumus isi pelajaran.TMK Bahan Bantu Komputer. Pembentangan Kumpulan .3 Menjelaskan kedudukan agama lain dalam Perlembagaan. Aktiviti 1. Murid berbincang dalam kumpulan. LCD. 2. Murid menonton tayangan slide. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. ii . (Role Play) 4. Toleransi KPS dan KBAT ENT . kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi .05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Agama dan Kepercayaan Standard Kandungan: 11. EMK Nilai Murni . (Role Table) 3. menerangkan kepentingan menghormati kepelbagaian agama bagi mewujudkan keharmonian dalam bentuk peta buih berganda.7 Menilai kepentingan menghormati kepelbagaian agama bagi mewujudkan keharmonian.05-12.2.2.Tarikh/Hari 9 Mei.

Murid berbincang dalam kumpulan. iii.05-12. 2016 (Selasa) 2 1 Kelas/Masa 6 Gemilang (11. Murid menonton tayangan slide dan menerangkan perayaan berdasarkan slide. Aktiviti 1. menceritakan tujuan sambutan perayaan yang pernah disambut oleh mereka.TMK Bahan Bantu Komputer. K11.Hormat menghormati.5 Menilai kepentingan sambutan perayaan dalam keluarga. ii . (Role Play) 4. slide Ms Power Point. murid akan dapat.2 Menjelaskan tujuan sambutan perayaan di Malaysia. Toleransi KPS dan KBAT ENT . Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Perayaan di Malaysia Standard Kandungan: 11.3 Perayaan di Malaysia Standard Pembelajaran: 11. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi . 11. EMK Nilai Murni . 2. Pembentangan Kumpulan .3.3. LCD. membuat penilaian tentang kepentingan sambutan perayaan dalam keluarga dalam bentuk peta bulatan. menerangkan perayaan masyarakat di Malaysia berdasarkan slide. i.1 Menyatakan perayaan masyarakat di Malaysia. Murid merumus isi pelajaran.3.Tarikh/Hari 13 Jun. (Role Table) 3.

Toleransi KPS dan KBAT ENT . K11. Murid merumus isi pelajaran. Membuat rumusan menggunakan peta buih berganda. i. (Role Play) 4.3 Perayaan di Malaysia Standard Pembelajaran: 11.3 Membandingkan amalan sambutan perayaan dahulu dan kini. 2016 (Selasa) 2 2 Kelas/Masa 6 Gemilang (11. ii . Pembentangan Kumpulan . membuat rumusan tentang pentingnya menghargai warisan perayaan masyarakat Malaysia menggunakan peta buih berganda. Aktiviti 1. 2. menjelaskan dengan membuat perbandingan amalan sambutan perayaan dahulu dan kini .05-12. (Role Table) 3.3.3.TMK Bahan Bantu Komputer. 4.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Perayaan di Malaysia Standard Kandungan: 11.7 Merumus kepentingan menghargai warisan perayaan masyarakat Malaysia. murid akan dapat.Hormat menghormati.Tarikh/Hari 21 Jun. Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi 2 . Murid menonton tayangan slide. Murid berbincang dalam kumpulan. LCD. slide Ms Power Point. EMK Nilai Murni .

menjelaskan dengan mengaitkan tokoh-tokoh sukan negara terdahulu yang menjadi inspirasi kepada sukan masa kini . Murid merumus isi pelajaran. ii . LCD.05-12. 5. slide Ms Power Point. 2.1.1. Menjelaskan kepentingan ciri-ciri kepimpinan dalam sukan menggunakan peta buih . i. menjelaskan kepentingan ciri-ciri kepimpinan dalam sukan dalam bentuk peta buih. murid akan dapat. Pembentangan Kumpulan . Murid berbincang dalam kumpulan. 7 Tarikh/Hari 26 Julai.TMK Bahan Bantu Komputer. Aktiviti 1. 2016 (Selasa) Kelas/Masa 6 Gemilang (11.Berbangga dengan pencapaian Negara KPS dan KBAT ENT .4 Menghubung kait tokoh-tokoh sukan negara terdahulu yang menjadi inspirasi kepada sukan masa kini. kad aktiviti Belajar Penilaian Pengajaran Dan Pembelajaran Refleksi .7 Menyatakan kepentingan ciri-ciri kepimpinan dalam sukan. Murid menonton tayangan slide. (Role Table) 3. EMK Nilai Murni . Objektif Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. K12.05)pagi Tema/Tajuk Kita Rakyat Malaysia/ Sukan Kebanggaan Negara Standard Kandungan: 12.1 Sukan Kebanggaan Negara Standard Pembelajaran: 12. (Role Play) 4.