Seme i krtola mrazovca

Hemijski sastav i upotreba.Lekovitost i otrovnost semena pripada alkaloidima,prvenstveno
veoma otrovnom kolhicinu,koga ima 0,2 do 0,8 % i skoro deset puta manje toksičnom
kolhaminu. Osim alkaloida,droga sadrži izvesnu količinu masnog
ulja,šećera,smole,tanina,skroba, belančevina i mineralne materije.Od najstarijih vremena
kolhicin se upotrebljava u terapiji protiv akutnog napada gita.U novije vreme alkaloidi
mrazovca, naročito kolhamin, upotrebljavaju se za izradu masti u lečenju raka kože.
List tatule

Hemijski sastav i upotreba. U listovima se nalazi0,3 do 0,5% alkaloida i to najviše
hioscijamina,manje atropina i skopolamina.U narodnoj medicini upotrebljava se kao sredstvo
za ublažavanje bolova,protiv grčeva,reumatizma a najčešće protiv astme.
List velebilja

Hemijski sastav i upotreba. Biljka sadrži više alkaloida,od koji je najvažniji hioscijamin,koji
vremenom prelazi u njegov izomer atropin,zatim skopolamin,beladonin i drugi. Koristi se za
umirenje stomačno crevni bolova,raznih grčeva,histerije,epilepsije,napada astme.So atropina
upotrebljava se u vidu rastvora za širenje i lečenje zapaljenja zenica.Protivotrov je morfina i
pilokarpina.Skopolamin deluje kao sredstvo za umirenje pri psihičkim poremećajim
Kokin list
Hemijski sastav i upotreba. Mladi listovi sadrže više alkaloida nego stariji,što znači da se
usled stajanja gubi znatna količina kokaina.Beru se zreli,žućkasti listovi koji se oprezno suše
na suncu.Kokino lišće se ređe koristi u medicini kao takvo,već uglavnom za ekstrakciju
alkaloida kokaina i tropakokaina.Ovi alkaloidi čisti ili u obliku soli služe kao lokalni
anestetici jer parališu nervne završetke.Koriste se za izradu raznih galenskih preparata za
oči,nos,grlo i dr.
Krtole jedića
Hemijski sastav i upotreba.
Droga sadrži više alkaloida od kojih je najvažniji akonitin,koji se dobija u kristalnom
stanju.Akonitin se vrlo lako raspada ,oslobađajući sirćetnu i benzoevu kiselinu,usled čega
gubi lekovita svojstva.U galenskim preparatima akonitin se brzo razlaže.Farmakološki deluje
kao analgetik protiv bolova kod reumatizma,migrene kao i bolova u zubima.Veoma je
otrovan.Tako na primer u dozi od 1 mg uzet per os može izazvati smrt.Zato je neophodna
velika predostrožnost prilikom rukovanja i upotrebe droge.U narodnoj medicini upotrebljava
se za uništavanje insekata.
Lobelija
Hemijski sastav i upotreba.
Lobelija sadrži 0,3 do 0,6 alkaloida i to lobelina i njegovog izomera lobelidina.U promet
dolazi u obliku svoje soli Lobelini hydrochloridi. Koristi se za izradu mnogih galenskih
preparata.Čist lobelin deluje stimulativno na centar za disanje,rad srca,krvne sudove i nervne
centre.Zbog toga se najčešće primenjuje pri ukazivanju hitne pomoći,u nesrećnim
slučajevima,na primer pri davljenjima,raznim šokovima i sl.
Seme strihnosa
Hemijski sastav i upotreba.
Seme strihnosa sadrži 2 do 3,5℅ alkaloida, i to strihnina i brucina a ima i drugih manje
značajnih.Za lekovite svrhe upotrebljava se samo strihnin.Oba alkaloida su veoma gorkog
ukusa.Osim alkaloida seme sadrži dosta belančevina,masnog uljaskroba i drugih manje važnih

Kafa Hemijski sastav i upotreba.pa je stoga u terapiji često upotrebljavana kao gorko sredstvo za poboljšanje apetita.stimulans ili tonik.mnogo manje sadrži kofeina.Kakaova pasta jeste jednoličan.šećera. Kola Hemijski sastav i upotreba.minimalnu količinu etarskog ulja. .jer potpomaže lučenje pljuvačke.belančevina i raznih soli.U promet dolazi u obliku svoje soli Strychnini nitras koja je vrlo otrovna i čuva se pod ključem.U medicini se danas manje primenjuje ali još uvek nalazi svoje mesto u izradi nekih galenskih preparata.Čaj jača telo i duh i stvara ugodno raspoloženje zahvaljujući njegovom osnovnom principu kofeinu. Čaj Čaj se najčešće upotrebljava kao sredstvo za uživanje.koji se prilikom sušenja razlaže na kofein.sa dodatkom ili bez dodatka mleka u prahu i raznih aromatičnih srestava.stimulans.5 do 5 %.pa se zato ponekad ova droga koristi tokom raznih sporskih takmičenja. Uživanje droge čini čoveka izdržljivijim u radu.slabljenje i opstipaciju.Indijanska plemena upotrebljavala su ga za premazivanje "trovanje" strela.Daje se kao antidot prilikom trovanja alkaloidima i teškim metalima jer tanini koje čaj sadrži talože alkaloide i teške metale u obliku nerastvorljivih nešodljivih jedinjenja.koga u neprženoj kafi ima 0.8%.Ako dospe na povređeno mesto bilo na ogrebotinu na koži ili ranu.tanine i etarsko ulje.Deluje nadražajno na centralni nervni sistem.već samo kao diuretik Paprika Hemijski sastav i upotreba.stomačnog soka.Koristi se uglavnom protiv reumatizma.7 do 1.malo tanina. i u najmanjim količinama izaziva trenutnu smrt. Paprika sadrži alkaloid kapsicin od koga potiče ljutina paprike.Pored kofeina čaj sadrži u manjim procentima teobromin.On deluje na centralni nervni sistem i daje se za postizanje psihičke i fizičke snage.najviše sadrži kakaovog masla.koga u čaju ima 1.Preterano uzimanje čaja izaziva neželjne pojave kao što su nesanica.Sadrži još vitamin C.B1 i B2.8% teobromina. Zrela sirova paprika koristi se kao hrana.ukusa i mirisa na kakao.Koristi se i kao diuretik.a samim tim služi kao sredstvo za jačanje.u obliku toplog ili hladnog napitka. Osnovna delujuća komponenta u kafi je kofein.teofilin.To je jedan od najjačih otrova.Teobromin u terapijskim dozama ne deluje na centralni nervni sistem i srce.materija.glukozu i kola-crvenilo od koga potiče boja.fini prašak kakaove boje.gubljenje apetita.zatim oko 0. Sadrži 1 do 3% kofeina.Strihnin je jedna od najgorčih supstancija. U semenu kakaoa ima teobromina.Čokolada i prašak od čokolade prestavljaju smešu kakaove paste i šećera.Inače u farmaceutskoj praksi upotrebljava se kao tonik-sredstvo za jačanje.Sveže eme sadrži još i glikozid kolamin.Žvakanje svežih semenkih tj.Dobija se mlevenjem prženog i oljuštenog semena a upotrebljava se za izradu čokolade.osim toga sadrži kakaovo crvenilo.Čaj se daje i kao diureti.dok zrela suva paprika služi kao začin. Kakao Hemijski sastav i upotreba.diuretik.kao i drugih dodataka prema ukusu potrošača.

a danas se više ne izrađuje nijedan galenski preparat od bibera. Droge sa kardiotoničnim heterozidima Biljne vrste ove grupe odlikuju se farmakodinamskim dejstvom na srčanu insuficijenciju.a u najvećoj koncentraciji su lokalizovani u kori stabla i korena.Za lek se upotrebljava kora i alkaloid hinin.B i C iz vunastog digitalisa.U malim dozama deluje kao ekspektorans (0. Kora cinhone Hemijski sastav i upotreba. . Seme strofantusa Upotreba. Koren ipekakuane Hemijski sastav i upotreba.u obliku sirupa. Crni biber Hemijski sastav i upotreba.U terapijskoj dozi digitalis je jedan od najvažnijih lekova za jačanje srčanog mišića .Daju se u slučaju akutne srčane slabosti.on usporava i reguliše srčani ritam. i šećernu komponentu.Naziv digitaloidi danas se primenjuje za sve glikozide koji imaju kardiotonično dejstvo.Glikozidi purpurnog i vunastog digitalisa deluju na jačanje srca i daju se samo pod kontrolom lekara.U dozi od 2.Prvi glikozidi kardiotoničnog dejstva izolovani su iz lista biljke Digitalis purpurea.Upotrebljava se kao ekspektorans i emetik.Kao lek se ređe upotrebljava.Zbog toga se više ne izrađuju galenski preparati.Zujanje u ušima je simptom trovanja.Alkaloida ima u celoj biljci.Digitalis je nazamenljiv kao lek za srce.cinhonin.a izaziva privremeno gubljenje sluha i oslabljen vid.Svi lekoviti sastojci ipekakuane su rastvorljivi u vodi.05g desetak puta dnevno).Biber ima najveću primenu kao začin. Iz svežih listova oba digitalisa izolovani su primarni glikozidni kompleksi nazvani purpurea- glikozid A i B iz purpurnog digitalisa. List purpurnog digitalisa List vunastog digitalisa Hemijski sastav i upotreba.02 do 0.Glikozidi su veoma osetljivi na dejstvo enzima i kiselina.hinidin i cinhonin. Ipekakuana sadrži alkaloid emetin.Pri oralnoj upotrebi glikozidi dobijeni iz semena vrste strofantus neznatno se resorbuju.već se u terapiji upotrebljavaju samo čisti glikozidi u obliku injekcija.cefelin.Daje se zajedno sa raznim sintetskim antipireticima za lečenje gripa i bolova u glavi. Biber sadrži etarsko ulje od koga potiče aroma. alkaloid piperin od koga potiče ljutina zatim sadrži smolu masno ulje i skrob.koja se naziva aglikon ili genin.hinidin.0g deluje kao emetik i izaziva povraćanje.U većim dozama hinin je otrovan. Glikozidne droge Glikozidi ili heterozidi su organska jedinjenja koja u svom sastavu imaju dve komponente: nešećernu komponentu. a digilanid A. Sadrži alkaloide hinin.Hinidin se koristi u lečenju nepravilnog srčanog rada.jer brzo deluju.Hinin seluje i kao antipiretik.

Najčešće se primenjuje u veterinarstvu kao anthelmintik.štetočina na gajenim biljama.Najvažniji alkaloidi su izopeletierin i metil-izopeletierin.pošto je iz droge izolovan alkaloid rezerpini pre svega utvrđeno njegovo dejstvo na snižavanje krvnog pritiska.Količina alkaloida zavisi od mnogih činilaca:od vremena berbe. Kora nara Hemijski sastav i upotreba Kora nara sadrži alkaloide i tanine. .Drugi alkaloid po važnosti je rescinamin.2-4 časa kasnije. Kardiotonični sastojci su hemijski bliski glikozidima strofantus vrsta.Od alkaloidni prirodnih sirovina koje deluju na snižavanje krvnog pritiska značajni su koren rauvolfije i koren čemerike. INSEKTICIDI Insekticidi su sredstva koja služe za uništavanje insekata.Daje se kao dopuna terapije digitalisom.U medicini se duvan ne upotrebljava kao lek.laksantna sredstva.Većina ovih lekova je otrovna i to ne samo za crevne parazite već i za čoveka.od zemljišta. ANTHELMINTIKA – SREDSTVA PROTIV CREVNIH PARAZITA Anthelmintična su ona sredstva koja su u stanju da iz crevnog kanala odstrane parazite ( helminte). Gorocvet Hemijski sastav i upotreba.od broja sunčanih dana i vlage.Nikotin je tečan alkaloid. a insektifugi su sredstva koja imaju intezivan miris od koga beže insekti. List duvana Hemijski sastav i upotreba Glavni sastojak duvana je alkaloid nikotin. Areka orasi Hemijski satav i upotreba Areka orasi sadrže nekoliko veoma srodnih alkaloida.pa nagriza sluzokožu.Najvažniji glikozid je adonitoksozid.Dobija se destilacijom vodene pare. Koren rauvolfije Hemijski sastav i upotreba U oficinalnoj medicini koren i alkaloidi koriste se tek nešto više od dve decenije.Glavni glikozid je konvalatoksin.Nar je lekovito sredstvo protiv pantljičare. ANTIHIPERTENZIVA Antihipertenziva su lekovita sredstva koja snižavaju krvni pritisak tako što izazivaju širenje krvnih sudova (vazodilatatori).Pored nikotina sadrži i druge alkaloid od kojih su najvažniji nor-nikotin i anabazin.Glavni alkaloid je tečna baza arekolin.sedativno i bakteriostatično dejstvo.Zato je tokom terapije neophodno davati.a daju se psima. Đurđevak Veoma je otrovna.specifičnog mirisa i ljutog ukusa.Droga ima još jako diuretično.U terapiji se koriste za izbacivanje pantljičara i raznih vrsta glista iz digestivnog trakta inficirane osobe.Duvan je sirovina za tehničko dobijanje ekstrakta i nikotinskih preparata za uništavanje insekata.Upotrebljava se u lečenju arterijske hipertenzije i za umirenje duševnih bolesnika.od načina čuvanja kore i dr.Preparati se izrađuju od arekolina dobijenog ekstrakcijom iz semena areke ili sintetski.Đurđevak je kardiotonik tipa digitalisa i strofantusa.

podrazumevaju se ona sredstva koja na neki način regulišu rad digestivnog trakta.u ovu grupu ubrajaju se lekovi koji otklanjaju spazam glatkih mišića bronhija.čaj i kola. koji u malim dozama ne izazivaju povraćanje nego pojačanu bronhijalnu sekreciju i izbacivanje šlajma.Kao najčešće sredstvo upotrebljava se hinin.Analgetici su sredstva koja ublažavaju bol. Sredstva protiv bronhijalne astme. U ovu grupu spada koren ipekakuane koji sadrži emetin. Analeptika su sredstva koja u terapijskim dozama deluju nadražajno na centralni nervni sistem. Uterostipici izazivaju kontrakciju mišića materice i samim tim stežu krvne sudove koji se nalaze između mišićnih vlakana materice.jer stimulišu bronhijalnu sekreciju Sredstva protiv malarije su ona koja zaustavljaju akutni napad malarije.uspavljuju i omamljuju.fizostigmin. Ekspektorancija su sredstva koja deluju na organe za disanje jer olakšavaju iskašljavanje povećanog bronhijalnog sekreta.Upotrebljavaju se prilikom akutnih napada bronhijalne astme. Dijaforetika je grupa droga čiji aktivni principi pojačavaju lučenje znojnih žlezda i na taj način izazivaju znojenje.Narkotici i hipnotici. Pod pojmom stomahika.odnosno potpomažu i poboljšavaju varenje. Uterotonici su sredstva koja poačavaju kontrakcije materice.U ovu grupu spadaju : seme stnihnosa.u farmakološkom smislu.upotrebljavaju se emetici ( sredstva koja izazivaju povraćanje).Najpoznatija sredstva su lobelin.Koriste se u akušerstvu za otklanjanje mlitavosti uterusa. Saponinska ekspektorancija.U ovu grupu spadaju paprika i biber.te na taj način omogućuju normalan porođaj.najčešće posle porođaja . Diuretična sredstva su ona koja povećavaju količinu izlučene mokraće. .osim što deluju na ublažavanje bola.u malim dozama neke saponinske droge deluju kao ekspektorancije.efedrin i atropin.ali nisu u stanu da potpuno iskorene infekciju i da spreče pojavu recidiva. Alkaloidna ekspektorancija.Zbog toga se upoztebljavaju protiv krvarenja iz materice.muskarin i arekolin koji ujedno pojačavaju i lučenje pljuvačnih žlezda.kafa.Od lekovitih supstanci ovde se prvenstveno ubraja pilokarpin.