Q. 1.

The parabola = -4ay
Ans.

A parabola with this type of equation has its focus at (0,-a) and vertex at (0,0,). This fact leads us to the
answer.

Q. 2.

A parabola whose axis is along the y-axis, vertex is (0,0) and point from the first and second quadrants lie on it, has the
equation of the type
Ans.

A parabola whose axis is along the y-axis and which has points from the first and second quadrants lying
on it, is a parabola that opens upwards, so it has the equation

=4ay.

Q. 3.

A parabola has its axis of symmetry as the x axis. The parabola opens to the left, so its
equation is of the type
Ans.

for a parabola which has x axis as the axis of symmetry, the equation has to be of the type =4ax , a>0

or = - 4ax , a>0.Moreover, if it opens to the left, then that clears the way and we get the answer =
- 4ax , a>0.

Q. 4.

The equation of the parabola with focus at (a,0) where a>0 and directrix x=-a is
Ans.

when a is positive, the parabola is opening to the right and since directrix is x=-a, it gives the answer.

Q. 5.

A conic section is a locus of a point P which moves in such a way that its distance from a fixed point S always bears a constant
ratio to its distance from a fixed line, all being in the same plane. The fixed point is called …… and the fixed line is called ……

Ans.

A conic section is a locus of a point P which moves in such a way that its distance from a fixed point S always bears a
constant ratio to its distance from a fixed line, all being in the same plane. The fixed point is called focus and the fixed line
is called directrix.

Q. 6.

The …… of a conic is the chord passing through the focus and perpendicular to the axis.

Ans.

The required equation of parabola is: Q. Q. 0) and directrix x + 5 = 0 is: Ans.The latus-rectum of a conic is the chord passing through the focus and perpendicular to the axis. Q. The equation represents a parabola with the vertex at Ans. Its focus is . 7). The equation of the parabola with vertex at origin. When the axis of symmetry is along the x-axis the parabola opens to the Ans. hence axis parallel to X-axis. The equation of parabola whose focus is (– 3. 7) and axis along the X-axis is: Ans. It passes through (–3. 7. 10. 9. . The given equation can be rewritten as which is a parabola with its vertex axis along the line y = 1. 8. which passes through the point (– 3. The required equation of the parabola is or 3y2 = – 49x Q. Let a parabola with vertex at origin and axis along the X-axis be y 2 = 4ax.

0) i. – 2) is: Ans. Q. The equation of the parabola with vertex at (0.e. (y – 2)2 = 8(x – 1). focus (0.When the axis of symmetry is along the X-axis the parabola opens to the right if the coefficient of x is positive. 0) which lies on X-axis. 0) and length of the latus-rectum is 4a = 4 × 2 = 8. Rewrite the given equation as following: .(ii) The equation (i) becomes.. Comparing with the given equation y2 = 4ax. Q. Q. we have (y – 2)2 = 4(2)(x – 1).. equation of the parabola is of the form Y2 = 4aX. 0). Substituting from (ii). 0) is: Ans. The equation of the parabola with vertex at (1. 2) and the focus is at (2. –1). Thus. we have x2 = 4(– 2)y. 14. 0) and focus at (0. the Y-axis is the axis of the parabola. 12. Therefore.. Q.e. we find that a = 2.. i. Since the vertex is at (0. Therefore.. the X-axis is the axis of the parabola..e. Which is not correct about the parabola ? Ans. x2 = – 8y. 11. X = 0 & Y = 0 .. 2) and focus at (2.(iii) It is a downward parabola with a = –1. i. we get in the original coordinate system Vertex (0.. Since the vertex is at (1.(i) Shifting the origin to . Thus. we substitute . 13. Vertex (0. directrix Y = 1 and axis X = 0.. Thus. x2 = – 4Y . – 2) which lies on Y-axis. 0) and the focus is at (0. the focus of the parabola is (2. equation of the parabola is of the form x2 = 4ay. The coordinates of the focus and length of latus-rectum of the parabola y2 = 8x is: Ans.

X = 0 & Y = –1. Directrix Y = 1. Axis X = 0 .e. The vertex is . Focus (0. The focus is . –1) i.

Q. Which statement is not correct? The general equation of second degree ax2 + 2hxy + by2 + 2gx + 2fy + c = 0 represents Ans. if e > 1. if Ans. Converting the equation to general equation . The radius of the circle given by 2x2 + 2y2 – x = 0 is Ans. 3. the length of the major axis is Ans. 5. 1. Q. =1. radius is ½ Q. 4. x2– x/2 + y2 =0  x2– x/2 +1/4 + y2 = ¼  (x-1/2)2 + y2 = ¼ Therefore r2 = ¼ . The constant ratio is called the eccentricity of the conic section and a conic section is an ellipse. b>0 Which is the standard form of the equation of an ellipse. parabola. in this case we see that. 2. .the major axis is along the y axis and its length =2a So. if e = 1 and hyperbola. =144 is the equation of Ans. Q. The given equation can be written as /9+ /36=1 This is in the same form as / + / =1 where a>0. if e < 1. For the ellipse =1 where < . length of the major axis is 2a=10 units. The constant ratio is called the eccentricity of the conic section and a conic section is an ellipse.Q.

if and a = b.(1) Differentiating (1) with respect to x. we get . The equation of the ellipse is: .(2) Differentiating (1) with respect to y.The general equation of second degree ax2 + 2hxy + by2 + 2gx + 2fy + c = 0 represents a circle. .. foci are . treating x as constant. Q. The foci of the ellipse 25 (x + 1)2 + 9(y + 2)2 = 225 are at: Ans. we get the coordinates of the centre (1. The length of the semi-latus-rectum of an ellipse is one third of its major axis. Hence. i. For and ellipse.. 7. 2).. its eccentricity would be Ans. we get . –2) and a = 3... The centre of the ellipse is: Ans.. foci are (–1. treating y as constant. –6) and (–1. so that a < b. The given eq. Q. is Centre of the ellipse is (–1. b = 5. 1).. Q.(3) Solving (2) and (3). 8.e. 6. h = 0.

length of semi-latus rectum Q. a2 = 5. The length of latus rectum of an ellipse is = distance between foci Also. 10. The eccentricity of an ellipse whose lotus rectum is equal to distance between foci is: Ans.Let equation of ellipse be . 9. The given equation can be written as 9x2 + 5(y – 3)2 = 45 Hence. The eccentricity of the ellipse 9x2 + 5y2 – 30y = 0 is: Ans. we know that e2 = 1 – e e2+ e – 1= 0 . b2 = 9 and the eccentricity is given by a2 = b2 (1 – e2) 5 = 9(1– e2) Q.

. 0) and x = as one directrix is: Ans. 13. with its centre at the origin. Here are = – 4 and So. b2 = a2 (1 – e2) Hence. The equation of the ellipse whose one focus is at (4. Since. the required equation of the ellipse is . We have ae = 5 [since focus is (±ae. e < 1 for ellipse Q. then the equation of the ellipse is: Ans. Q. 0)] and On solving we get a = 6 and Thus. The equation of the ellipse with focus at (± 5. 11. is . the equation of the ellipse is Q. 12. The eccentricity of an ellipse. a = 5 Now. If one of the directrix is x = 4. 0) and whose eccentricity is is: Ans.

Equation of ellipse is .

The line through the foci of a hyperbola is called the transverse axis. 6. 1. If e be the eccentricity of the hyperbola . if and h2 > ab. The constant ratio is called the eccentricity of the conic section and a conic section is an ellipse. Q. 4. 3. 2. The set of points in a plane. parabola. If e be the eccentricity of the hyperbola then the equation of directrices of the hyperbola is given by . Q. Q. The statement is the very definition of a hyperbola Q. Which statement is correct? The general equation of second degree ax 2 + 2hxy + by2 + 2gx + 2fy + c = 0 represents Ans. The general equation of second degree ax2 + 2hxy + by2 + 2gx + 2fy + c = 0 represents a hyperbola. Both the foci of a hyperbola are always on the Ans.Q. Q. the difference of their distances from two fixed points in the plane is a constant is Ans. which are such that. if e > 1. the equation/s of their directrices are: Ans. if Ans. The eccentricity of the hyperbola 16x2 – 9y2 = 144 is: . if e < 1. The constant ratio is called the eccentricity of the conic section and a conic section is an hyperbola. 5. if e = 1 and hyperbola.

if Ans.Ans. the foci are (0. The equation of the hyperbola with foci (0. c = 4 and . A hyperbola is called a equilateral hyperbola. if a = b. the equation of the hyperbola is of the form: Since the vertices are . 4). Using these values in the equation of the hyperbola. 8. A hyperbola is called a equilateral hyperbola. Q. Since the foci is on Y-axis. . Q.a= . 4) and vertices is: Ans. 7.

conjugate axis and foci of the hyperbola are: Ans. But it is given that conjugate axis = (transverse axis ) 2b = (2a) b= a Q. Eccentricity. ) Q. Conjugate axis = 2b = 2(5) = 10. The foci of the hyperbola are on the X-axis. Ans. = Foci = (0. 10. 11. so the equation of the hyperbola is: where a. ae) = (0. The lengths of the transverse axis. . The eccentricity of the hyperbola with foci on the X-axis.5) = (0. Transverse axis = 2a = 2(3) = 6 units. The foci of the hyperbola are on the X-axis. .Q. Find the eccentricity of the hyperbola whose latus-rectum is 8 and conjugate axis is equal to half the distance between the foci. 9. Here the equation given is Therefore a = 3 and b = 5. if length of the conjugate axis is of the length of its transverse axis is: Ans. b > 0 Transverse axis = 2a and = 2b.

. 12. If the eccentricity of the hyperbola times the eccentricity of the ellipse . Eccentricity of Eccentricity of Given. b2 = 4a a2 (e2 – 1) = 4a ae2 – a = 4 … (2) From (1) and (2). then is equal to: Ans.Since. Q. and ae2 = 16 … (1) Now.