You are on page 1of 4

Definitions and Terminologies

1. What is the reliable measurement for comparing amplifier noise characteristics?

Noise factor

2. _________ is measured on a circuit when it is correctly terminated but does not have any
traffic.

White noise

3. Which noise is produced by lighting discharges in thunderstorms?

Atmospheric noise

4. Man-made noise is usually from _______.

transmission over power lines and by ground wave

5. ________ is an electric noise produced by thermal agitation of electrons in conductor and


semiconductor.

Thermal noise
6. A large emission of hydrogen from the sun that affects communications.

Solar flare

7. Atmospheric noise is known as _______noise.


static

8. Which of the following is not a source of industrial noise?

Sun

9. Which of the following is not a source of external noise?

Thermal agitation

10. Noise can be reduced by

narrowing the bandwidth

Problem Solving
1. A 300 ohm resistor is connected across the 300 ohm antenna input of the television
receiver. The bandwidth of the receiver is 6 MHz, and the resistor is at room temperature.
Find the noise power.

Solution: Answer: 24.2 fW

PN =kTB

2. A diode noise generator is required to produce a 10 uV of noise in a receiver with an


input impedance of 75 ohms, resistive, and a noise power bandwidth of 200 kHz. What
must be the current through the diode be?

Solution: Answer: 276 mA

I N =2 q I O B

3. Two noise-source resistors R1 and R2 connected in series at different temperatures, 300K


and 400K respectively. If R1 = 100, R2 = 200, find the total noise voltage

Solution: Answer: 779 nV

V NT = 4 kB (T 1 R1+ T 2 R2)

4. A 300 ohm resistor is connected across the 300 ohm antenna input of the television
receiver. The bandwidth of the receiver is 6 MHz, and the resistor is at room temperature.
Find the noise power.

Solution: Answer: 2.7 uV

V N = 4 kTBR

5. A receiver produces a noise power of 200mW with no signal. The output level increases
to 5W when a signal is applied. Calculate (S+N)/N as a power ratio.

Solution: Answer: 25

( S+N ) POUT
=
N P
6. A receiver produces a noise power of 200mW with no signal. The output level increases
to 5W when a signal is applied. Calculate (S+N)/N as a power ratio and in decibels.

Solution: Answer: 25

( S+N ) POUT
=
N P
7. A 300 resistor is connected across the 300 antenna input of a television receiver. The
bandwidth of the receiver is 6MHz, and the resistor is at room temperature .Find the
noise voltage applied to the receiver input.

Solution: Answer: 5.4V

V N = 4 kTBR

8. A Satellite receiving system includes a dish antenna ( Teq = 35 K) connected via a


coupling network (Teq= 40 K) to a microwave receiver (Teq=52 K referred to its input).
What is the noise power to the receivers input over a 1-MHz frequency range?

Solution: Answer: 1.75 x 10-15W

PN = KTf
9. The noise voltage produced across a 50 is input resistance at a temperature of 302C
with a bandwidth of 6 MHz is ______.

Solution: Answer: 2.24V

V N = 4 kTBR

10. Two noise-source resistors R1 and R2 connected in series at different temperatures, 300K
and 400K respectively. If R1 = 100, R2 = 200, find noise power at the load with RL =
300, over a BW = 100 kHz.

Solution: Answer: 0.506 fW


2
V
P=
R
11. The signal power at the input to an amplifier is 100 uW and the noise power is 1 uW. At
the output, the signal power is 1W and the noise power is 30 mW. What is the amplifier
noise figure, as a ratio?

Solution: Answer: 3

( S /N )input
NF=
( S/ N )output

12. An amplifier has a noise figure of 2 dB. What is the equivalent noise temperature?

Solution: Answer: 170 K

T eq=290( NF 1)

13. The signal power at the input to an amplifier is 100 uW and the noise power is 1 uW. At
the output, the signal power is 1W and the noise power is 30 mW. What is the amplifier
noise figure in dB?

Solution: Answer: 4.77dB

( S / N )input
NF=
( S/ N )out put

14. The signal at the input of an amplifier has an S/N of 42 dB. If the amplifier has a noise
figure of 6 dB, what is the S/N at the output in decibels?

Solution: Answer: 36 dB

NF ( dB )=(S/ N )INPUT (dB )( S / N )OUTPUT (dB)

15. The noise voltage produced across a 50 is input resistance at a temperature of 302C
with a bandwidth of 6 MHz is ______.

Solution: Answer: 2.24V

V N = 4 kTBR