You are on page 1of 8

ACTE necesare in demersul de inregistrare a sediului

secundar la Registrul Comertului:
Principalele documentele necesare pentru inregistrarea unui sediu secundar sunt:

 copii carti de identitate/pasaport ale asociatilor (pentru asociati persoane fizice);
 dovada sediului secundar(contract de inchiriere/ subinchiriere/ comodat etc.);
 acordul Asociatiei de proprietari (formular);
 acordul vecinilor (formular);

MPORTANT de retinut :

Ulterior inregistrarii la Registrul Comertului, punctul de lucru trebuie declarat si la
Administratia Financiara din sectorul sau localitatea in care societatea isi are inregistrat
sediul social, in termen de cel mult 30 de zile de la data incheierii contractului de
inchiriere.

De asemenea, daca un sediu secundar functioneaza cu un numar mai mare de 5 angajati,
este necesara inregistrarea acestuia, nu numai la Administratia Financiara din sectorul sau
localitatea in care societatea isi are inregistrat sediul social, ci si la Administratia
Financiara pe raza careia se afla inregistrat sediul secundar, urmand a-i fi atribuit un Cod
unic de inregistrare distinct. Cand infiintati punctual de lucru trebuie sa luati calcul
numarul de salariati care vor desfasura activitatea, mai multi sau mai putini de 5, intrucat
aspectectele contabile se desfasoara diferentiat pentru cele doua situatii.

Spatiul si importanta acestuia
Spatiul in care va functiona restaurantul este, probabil, cel mai importat "ingredient" in
reteta succesului unui astfel de business. Multi dintre clienti nostri ne suna si ne intreaba
sec: "Sunt la o vizionare. Cate intrari trebuie sa aiba localul?" E vorba de ceva mai
mult!..

Atunci cand cauti un spatiu, pentru a deschide un restaurant, trebuie sa incerci sa-ti
imaginezi:

→ Accesul angajatilor catre vestiar - schimbarea in hainele de lucru - accesul lor la
toaleta si, apoi, in zona de lucru;
→ Calea de aprovizionare, accesul in zona de depozitare, procedurile prealabila pentru
legume, fructe, oua, etc;
→ Calea pe care produsele ajung din zona de depozitare, pana in bucatarie;
→ Organizarea corecta a proceselor de lucru din bucatarie - amplasarea utilajelor -
servirea;
→ Accesul clientilor, amplasarea toaletei clientilor si accesul catre aceasta;
→ Curatenia periodica, gestionarea si evacuarea gunoiului si a celorlalte deseuri;

→ alte aspecte. facandu-se cat mai putine compromisuri ! COSTURI de autorizare in vederea functionarii legale. pentru terasa  Licentele de difuzare a muzicii ambientale  Indeplinirea formalitatilor privind amplasarea unei reclame  Alte servicii de asistenta si consultanta specifice situatiei concrete de la fata locului. iar implementarea acestuia este obligatorie pentru autorizarea activitatii de restaurant.C.→ O cale separata pentru curatarea veselei murdare si depozitarea veselei curate. intr-o maniera coerenta. etapa ce include doua elemente specifice  Efectuarea demersurilor de autorizare pe linie SSM-SU (sanatate si securitate in munca si situatii de urgenta)  Efectuarea demersurilor de obtinere a Avizului de Functionare din partea primariei de sector  Efectuarea demersurilor de autorizare pe linie de protectia mediului  Demersuri pentru amenajarea si exploatarea unei terase sezoniere  Obtinerea licentelor de difuzare a muzicii ambientale  Efectuarea demersurilor de amplasare a unei reclame HACCP – dupa cum scriam intr-un articol anterior. (foarte importanta ! – obligatoriu din 2007 )  Autorizarea pe linie SSM-SU (sanatate si securitate in munca si situatii de urgenta)  Aviz de functionare din partea Primariei de sector pentru spatiu si.A.C. HACCP reprezinta un set de bune practici pentru siguranta alimentara.  Efectuarea demersurilor la Oficiul Registrului Comertului  Efectuarea demersurilor de autorizare pe linie sanitara si sanitar-veterinara. Toate aceste elemente trebuie armonizate prin proceduri de lucru inchegate si clare. iar proiectarea fluxurilor functionale trebuie facuta corect.este acronimul de la Hazard Analysis and Critical Control Point si. dupa caz. . dupa cum ii spune numele. este o analiza a punctelor critice si de control in domeniul sigurantei alimentelor.P. eventual. De fapt. Implementarea unui set de reguli nu inseamna neaparat certificarea acestuia. ci doar ca va stabiliti si urmati un set de reguli astfel incat sa se pastreze siguranta alimentara spre beneficiul clientilor vostri. respectiv:  Efectuarea demersurilor de inregistrare la Registrul Comertului a firmei si/ sau a punctului de lucru  Autorizarea in vederea functionarii pe linie sanitara si sanitar-veterinara  Implementarea H.

AUTORIZAREA restaurantelor din punct de vedere sanitar veterinar În vederea obţinerii autorizaţiei. . .o schiţă de amplasare şi proiectare pentru obiectivele nou-construite. iar daca pastrati acest lucru in minte si faceti lucrurile corect. De obicei. ca o recunoastere a respectului dumneavoastra fata de managementul alimenta. inspecţie şi control sanitar veterinar de stat desfăşurată de personalul sanitar veterinar de stat în unităţile de producere. 3. . în care menţionează datele de identificare a sediului social şi sediilor secundare. precum şi obiectivul şi activitatea pentru care solicită autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare.un memoriu tehnic. prin Standardul International ISO 22000:2005-2015 ( Food Safety Management – managementul sigurantei alimentare). ci doar implementarea de bune practici. proprietarul restaurantului nu numai ca implementeaza un sistem de bune practici. prelucrare şi depozitare a produselor de origine animală. potrivit legislaţiei în vigoare. solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare. pe care le puteti stabili alaturi de un specialist.3 (prezentata mai jos). iar auditurile repetitive va obliga la pastrarea bunelor practici. dar il si certifica. codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN. Ajuta certificarea? Certificare nu este impusa prin lege. conform modelului prevăzut în anexa nr. standardul international devine optional. Asadar diferenta intre HACCP si Food Safety Management este data de existenta acelei certificari ISO. după caz. . (5610 – Restaurant) Solicitantul este obligat să anexeze la cererea de înregistrare următoarele documente: .o schiţă tehnică cu fluxul tehnologic al obiectivului. solicita certificarea restaurantele sau firmele de catering mari sau cele care participa la unele licitatii publice in care se solicita acest standard.dovada achitării taxei de autorizare. Implementarea si pastrarea acestor bune practici pentru siguranta alimentelor este o procedura continua.contractul încheiat cu direcţiile sanitare veterinare pentru plata tarifelor reprezentând activitatea de asistenţă. .Certificare Pe de alta parte.

Obiectivul dispune de: . . Obiectivul are asigurate ca utilităţi: .alte spaţii.Documentele prevăzute la alineatul anterior se depun îndosariate.anexe sanitare. In acest sens. ATENTIE – Foarte important (pentru restaurante): .Certificare I.S. autoritatea sanitara veterinara va efectua evaluarea condiţiilor minime la sediul social şi/sau sediile secundare ale comercianţilor. 3. .3 la procedură MEMORIU TEHNIC 1. . Autorizarea funcţionării comercianţilor din punct de vedere sanitar veterinar este obligatorie pentru obiectivele – sedii sociale/secundare unde se desfasoara activitatea de restaurant.apă potabilă.spaţii prelucrare. . Obiectivul are destinaţia ……………………………………… cu activitatea de ……………………………….sistem de producere a apei calde. . . (Standarde Internationale).spaţii depozitare. 3.Ghid de bune practici in igiena.canalizare. clasa CAEN …………… 2.spaţii desfacere.HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – analiza riscului şi a punctelor critice de control). . .O. ANEXA Nr. ..

■ Pentru o EVALUARE realista a bugetului necesar unei astfel de investitii. (foarte importanta ! – obligatoriu din 2007 ) → Autorizarea pe linie SSM-SU (sanatate si securitate in munca si situatii de urgenta) → Aviz de functionare din partea Primariei de sector pentru spatiu si. exista) si eliberarea Certificatului Constatator . eventual. déjà. pentru terasa → Licentele de difuzare a muzicii ambientale → Indeplinirea formalitatilor privind amplasarea unei reclame → Alte servicii de asistenta si consultanta specifice situatiei concrete de la fata locului.A.4. → Amenajarea si utilarea restaurantului → Salariile personalului angajat → Cheltuieli cu materia prima reprezentata de alimente si bauturi …mai trebuie avute in vedere o serie de alte cheltuieli necesare pentru autorizarea in vederea functionarii legale a business-ului.C. respectiv: → Efectuarea demersurilor de inregistrare la Registrul Comertului a firmei si/ sau a punctului de lucru → Autorizarea in vederea functionarii pe linie sanitara si sanitar-veterinara → Implementarea H. pe langa costurile implicte referitoare la: → Inchirierea spatiului necesar desfasurarii activitatii. Evacuarea deşeurilor şi confiscatelor se efectuează prin unitate specializată conform contractului nr. ■ Efectuarea demersurilor la Oficiul Registrului Comertului → Infiintarea firmei si/sau a punctului de lucru ori → Inregistrarea punctului de lucru (in cazul in care firma.C. ……… 5. Obiectivul are ca dotare şi echipamente specifice: ………………….P..

) In linii mari.C. etapa ce include doua elemente specifice: → Efectuarea demersurilor de autorizare → Implementarea H. dupa vechea denumire) In linii mari. dupa vechea denumire) → Efectuarea demersurilor de autorizare SU (situatii de urgenta – P.S. ■ Efectuarea demersurilor de autorizare pe linie SSM-SU (sanatate si securitate in munca si situatii de urgenta. care se desfasoara in aceasta etapa sunt urmatoarele:  Evaluarea spatiului de catre un specialist – in vederea obtinerii autorizatiilor sanitare si sanitar-veterinare. activitatile.  Reprezentarea clientului in relatia cu functionarii institutiilor respective.  Intocmirea documentatiei tehnice si depunerea dosarului la institutiile abilitate legal sa elibereze autorizatiile de functionare. etapa ce include urmatoarela doua elemente: → Efectuarea demersurilor de autorizare SSM (sanatate si securitate in munca – protectia muncii.I. activitatile.C.P.E.■ Efectuarea demersurilor de autorizare pe linie sanitara si sanitar-veterinara. de la momentul aderarii Romaniei la U. (standard obligatoriu din 2007.A. care se desfasoara in aceasta etapa sunt urmatoarele:  Evaluarea spatiului de catre un specialist  Asistenta si indrumare privind amenajarea spatiului pentru respectarea prevederilor legale in domeniu SSM-SU  Intocmirea documentatiei tehnice si depunerea dosarelor la institutiile competente .  Asistenta si indrumare privind amenajarea spatiului.

taxa aferenta. ■ Efectuarea demersurilor de amplasare a unei reclame Contacteaza-ne pentru a beneficia de asistenta specializata ! (Pentru fiecare dintre etape va sta la dispozitie un Profesionist in domeniul respectiv !) Alte informatii privind infiintarea si autorizarea unei afaceri in domeniul alimentatiei publice mai poti afla AICI ! . etc. ■ In cazul in care va propuneti sa amenajati si sa exploatati si o terasa sezoniera.  In cazu in care nu detineti aceste licente.■ Efectuarea demersurilor de obtinere a Avizului de Functionare din partea primariei de sector: Consideram ca trebuie mentionate urmatoarele:  Pentru restaurant si baruri se plateste o taxa in valoare de 3000 lei  Avizul de functionare si. se reinnoisc/ platesc annual. este necesara intocmirea unei alte documentatii ■ Obtinerea licentelor de difuzare a muzicii ambientale reprezinta o alta etapa importanta pentru un restaurant Consideram ca trebuie mentionate urmatoarele:  Valoarea taxelor nu este foarte mare si se calculeaza in functie de o serie de criteria cum ar fi numarul de locuri din restaurant. in mod implicit. organelle de politie va pot aplica amenzi si va pot confisca aparatura.

evaluate dupa cantitatea gunoi menajer estimate. ROSAL. etc. dezinsecţia. deratizarea.  inca dinainte de a incepe activitatea. memoriu tehnic. etc).  fise personal si evaluari de risc pe posturi de lucru. etc.Un ARTICOL util gasiti AICI – Autorizarea Restaurantelor din punct de vedere sanitar- veterinar Cateva precizari:  amenajarea spatiului – trebuie facuta conform normelor uniunii europene (proiect privind amenajarea spatiului. trebuie sa aveti in vedere incheierea unui contract de salubrizare (dupa situatie REBU. wc-personal. etc).  instructiuni tehnologice – schema de igienizare (wc-clienti. . etc). vestiar.)  dovada efectuare – dezinfecţia.  pentru utilajele amplasate in flux se recomanda o uzura mai mica de 20 %.