You are on page 1of 7

Ministerul Educației Republicii Moldova

Centrul de Excelență și Tehnologii
Informaționale

Refer
at
la
Informatică

ACE.Profesor: Elev: Perjan Tatiana Mihailenco Mihai 2015 Arhivatoarele: Ce fac arhivatoarele: Arhivatoarele sunt aplicatii folosite tot mai frecvent de o paleta larga de utilizatori. In plus.In ceea ce priveste performantele din testul nostru. GZ. este accesibil suportul pentru crearea arhivelor autoexecutabile si a celor mutivolum. Programul a inregistrat cele mai bune rate de compresie. arhivarea documentelor. Pentru protectia fisierelor arhivate este inclus un puternic algoritm de criptare. UUE. 7-zip 7-Zip este fara indoiala surpriza acestui test. cat si clasicele fisiere Zip. JAR si ISO.2 WinRAR este unul dintre cele mai cunoscute programe de arhivare existente pe piata. TAR. Realizarea backup-ului fisierelor. ARJ. acesta dovedindu-se cel mai . surclasand principalii rivali WinAce si WinRAR. De asemenea. Este propus formatul 7Z si algoritmul de compresie LZMA. Cele mai bune arhivatoare: WinRAR 3. LZH. pot fi deschise si urmatoarele formate de fisiere: CAB. BZ2. WinRAR a inregistrat o rata de compresie mult mai buna decat cea oferita de utilitarele bazate pe suportul pentru clasicul format Zip. Programul permite crearea atat a fisierelor comprimate in formatul RAR.

Este inclus chiar si un player pentru redarea fisierelor video din arhive. ARJ.Fisierele compresate pot fi simplu transmise catre diversi destinatari prin intermediul postei electronice. versiunea 9. iar ultima .0 integreaza avansatul algoritm criptografic Rijndael. include un algoritm de compresie imbunatatit.0. De asemenea. CAB. WinZip WinZip 9. TurboZip are integrat unul dintre cele mai puternice vizualizatoare de fisiere. TAR. fiind suportate cele mai uzitate formate. Aplicatia dispune de o interfata simpla. fara a mai fi necesara decompresia.De asemenea. BZIP2. In acest sens. exista posibilitatea de a crea arhive autoexecutabile si multivolum. permite selectia uneia dintre arhivele deschise. fiind accesibile functii de drag&drop si principalele facilitati specifice unui program de arhivare. disponibila de scurt timp pe site-ul producatorului. exista posibilitatea de a seta un program antivirus care sa scaneze. cea de a doua faciliteaza gestiunea fisierelor compresate. CPIO. In ceea ce priveste timpii de compresie. WinZip 9.eficient in procesul de arhivare. Acest program dispune de o interfata impartita in trei sectiuni fundamentale: prima. RAR. GZIP. RPM si DEB). este oferit suportul pentru un numar destul de mare de formate de arhivare (ZIP. 7-Zip a necesitat insa intervalul cel mai mare de timp pentru finalizarea operatiunilor de compresie pentru cele doua modalitati de test. direct prin intermediul solutiei de arhivare. care a fost standardizat de National Institute of Standards and Technology (NIST) incepand cu anul 2001. este oferita posibilitatea de criptare pe baza cheilor pe 128 sau 256 biti.0 prezinta o rata de compresie mai buna decat alte programe bazate pe formatul standard Zip. Dupa cum se poate vedea si din testul nostru. fisierele compresate.0 WinZip este unul dintre programele traditionale de arhivare specifice platformei Windows. TurboZip 5 TurboZip este un utilitar ce dispune de functii deosebite pentru vizualizarea fisierelor incluse in arhive. WinZip fiind integrat cu programele destinate acestui scop. Prin intermediul optiunilor disponibile in meniul Actions. Versiunea 9. In plus.

antivirusul necesită înregistrare. Practic. antivirusul include şi opţiunea de a fi configurat şi utilizat de la distanţă de un prieten. Bitdefender Antivirus Free Edition Realizat de producătorul român Softwin. dar. suportul pentru ACE si RAR lipseste. Avast! Free Antivirus asigură protecţie de bază împotriva viruşilor şi a spyware-ului. din pacate. Merită precizat că. după primele 30 de zile de la instalare.Mai este posibila crearea sau gestionarea arhivelor ARJ.0. însă aceasta este complet gratuită. În plus. dacă nu ştii cum să rezolvi anumite probleme. spyware sau alte tipuri de infecţii care se răspândesc din ce în ce mai mult pe internet. fiind integrat si suportul pentru arhivele autoexecutabile. instalarea unui antivirus este esenţială pentru funcţionarea PC- ului într-o eră în care beneficiem de acces permanent la internet şi de posibilitatea de a transfera date printr-o multitudine de metode. Antivirusurile: Ce este antivirusul: Antivirusul este una dintre primele aplicaţii pe care trebuie să le instalezi pe calculator pentru a micşora riscul unei infecţii cu viruşi. Ajuns la versiunea 8.Prin intermediul acestui program puteti crea arhivele multivolum si cele protejate prin parola.permite previzualizarea continutului fisierelor. Cele mai bune antivirusuri: Avast! Free Antivirus Unul dintre cele mai apreciate antivirusuri gratuite este Avast! Free Antivirus. Bitdefender Antivirus Free Edition are câteva avantaje interesante comparativ cu concurenţa în special pentru utilizatorii începători: nu necesită configurare nici măcar după instalare şi oferă opţional şi are interfaţă în limba . dar previne şi exploatarea unor bug-uri din cele mai cunoscute browsere şi oferă acces limitat la Sandbox. o opţiune care permite rularea într-un mediu securizat a aplicaţiilor potenţial periculoase.

Din păcate. un modul Anti Rootkit sau opţiune de protecţie a identităţii. care îţi oferă informaţii despre . Antivirusul este capabil să scaneze sistemul automat la anumite intervale de timp.română. În plus. care oferă protecţie de bază împotriva viruşilor şi a altor tipuri de malware. există alte câteva opţiuni secundare. troienilor sau rootkit-urilor în timp real. Avira Free Antivirus Avira Free Antivirus este un alt antivirus bine cunoscut care oferă o protecţie solidă împotriva viruşilor. plus un modul Anti Adware şi Anti Spyware. În plus. lucru care ar putea deveni deranjant dacă operaţiunea este efectuată frecvent. interfaţa este intuitivă şi uşor de utilizat de toate tipurile de utilizatori. are funcţie antiphishing pentru blocarea tentativelor de fraudă online şi include servicii de scanare în cloud pentru o protecţie mai rapidă împotriva celor mai noi ameninţări. În plus. printre care un modul de scanare de link-uri care te avertizează dacă vizitezi un site potenţial periculos. şi Website Safety Advisor. care blochează stocarea de date personale de către site-urile pe care le vizitezi. AVG Antivirus Free 2013 AVG Antivirus Free 2013 este un alt antivirus gratuit cu o bună reputaţie câştigată pe parcursul timpului. acest antivirus este unul destul de lent atunci când scanezi tot computerul pentru posibile infecţii. beneficiază şi de Browser Tracking Blocker.

devenind astfel gazda a acestuia. Cele mai cunoscute virusuri: Creeper: Primul astfel de virus detectat se numeste Creeper si a fost gasit in reteaua ARPANET la inceputul aniilor '70. 1986 Este primul virus creat pentru a ataca computere care foloseau sistemul de operare DOS. 1982 A fost printre primii virusi bine dezvolatati. pentru a se folosi de el. si documentelor WORD. iar mai recent.securitatea site-urilor atunci când efectuezi o căutare pe Google. Din păcate. Virusii se imprastie atasandu-se de alte programe. aceste două opţiuni sunt disponibile numai prin intermediul Avira Toolbar. Virusurile: Ce sunt virusurile: Un virus de calculator este de obicei un program proiectat sa se autoreplice si sa se imprastie. Acesta putea accesa orice modem. chiar si fisierelor HLP. de la Microsoft Corp. EXCEL. fiind cunoscută reticenţa utilizatorilor de a instala astfel de toolbar-uri. un toolbar care se integrează în browser. BRAIN. ELK CLONER. Alegerea Avira este puţin dubioasă. fisiere EXE sau COM. Inainte de dezvoltarea www pana la standardele actuale virusii se transportau in general pe floppy disk-uri sau hard disk-uri. Conceput de doi frati . care se raspandea prin interemdiul unui floppy-disk si afisa o poezie scrisa de un elev de liceu. infectand cat mai multe calculatoare. sau unii pot sa infecteze sectorul de boot al discului. Oamenii care faceau schimb de programe sau aplicatii transimteau prin simpla accesare a unitatii si virusul puratator. fara ca utilizatorii sa isi dea seama de acest lucru.

2004 Este considerat unul dintre punctele de referinta in domeniul virusilor. 1999 Este primul virus care s-a transmis prin e-mail. niciun virus nu a mai beneficiat de atata „atentie” din partea comunitatii IT.pakistanezi. avand ca rol depistarea celor care se ocupau de programarea virusilor. . 2003 Acest virus a folosit o tehnica foarte interesanta pentru a se raspandi. Pentru cooperare primeai bonus… un virus. BLASTER. la vremea lui reusind sa distruga multe computere. Dupa ce accesai mail- ul. MELISSA. De la Sasser incoace. Melissa se infiltra in toata baza de date personale si trimitea mail-ul mai departe. Utilizatorul primea un mail prin care era informat ca datele provin din partea Microsoft. SASSER. virusul afisa numarul de telefon de la micul atelier de reparatii pe care cei doi il detineau.