You are on page 1of 13

MATHEMATICS

TARGET : JEE (Main + Advanced) 2017


EST INF ORM AT IO

Course : VIKAAS(JA)
DPP DAILY PRACTICE PROBLEMS

NO. 88 TO 90

ANSWER KEY
DPP No. : 88 (JEE-Main)
1. (D) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (A)
6. (B) 7. (D) 8. (A)
10. (A) (q, r) ; (B) (p, q, r, s) ; (C) (s) ; (D) (s)
DPP No. : 89 (JEE-Advanced)
1. (B) 2. (B) 3. (B,C,D) 4. (A,B,C,D)
3 (c a b)(a b c)
5. (B,D) 6. 7.
4 2
8. (A) (q), (B) (p), (C) (p), (D) (r)
DPP No. : 90 (JEE-Advanced)
1. (A) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (C)
6. (A,B,C) 7. (C,D) 8. (B,D)

This DPP is to be discussed in the week (21-12-2015 to 26-12-2015)

DPP No. : 88 (JEE-Main)


Total Marks : 36 Max. Time : 37 min.
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1 to Q.8 (3 marks, 3 min.) [24, 24]
Subjective Questions ('1' negative marking) Q.9 (4 marks, 5 min.) [4, 5]
Match the Following (no negative marking) Q.10 (8 marks, 8 min.) [8, 8]

1 1 1 2
1. Statement - 1 : Let E = .... upto 50 terms, then E is divisible by exactly two
3 50 3 50
primes.
Statement - 2 : [x + n] = [x] + n, n I and [x + y] = [x] + [y] if x, y I
(A) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is a correct explanation for Statement-1.
(B) Statement-1 is True, Statement-2 is True; Statement-2 is NOT a correct explanation for Statement-1
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D*) Statement-1 is False, Statement-2 is True
1 1 1 2
dFku - 1 : ekuk E = .... 50 inksa rd] rc E Bhd nks vHkkT; la[;kvksa ls foHkkT; gSA
3 50 3 50
dFku - 2 : [x + n] = [x] + n, n I ,oa [x + y] = [x] + [y] ;fn x, y I
(A) dFku-1 lR; gS] dFku-2 lR; gS ; dFku-2, dFku-1 dk lgh Li"Vhdj.k gSA
(B) dFku-1 lR; gS] dFku-2 lR; gS ; dFku-2, dFku-1 dk lgh Li"Vhdj.k ugha gSA
(C) dFku-1 lR; gS] dFku-2 vlR; gS ;
(D*) dFku-1 vlR; gS] dFku-2 lR; gS
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
1
Sol. If ;fn =0
3 50
1 1 2 50 2
0 <1 or ;k 1 33
3 50 3 50 3 3 3
1 1
If ;fn = 1, gks] rks 1 + <2
3 50 3 50
2 5

3 50 3
100 250

3 3
34 83
E = (0 + 0 + 0 .... + 33 times ckj) + (1 + 1 + 1 + ...... + 17 times ckj) = 0 + 17
= 0 + 17
= 17 (which a prime number) tks fd vHkkT; la[;k gS

2. Number of ways in which 7 people can occupy six seats, 3 seats on each side in a f irst
class railway compartment if two specified persons are to be always included and
occupy adjacent seat s on the same side, is (k). 5 ! then k has the v alue equal to:
(A) 2 (B) 4 (C*) 8 (D) none
O;fDr;ks a dks fdlh js y ds fdlh dks p es a ] ftles a N% lhV gS ] cS B k;k tkrk gS A ;fn nks fo'ks " k
O;fDr;ks a dks ges ' kk 'kkfey djds ikl&ikl cS B kus ds rjhdks a dh la [ ;k (k). 5 ! gks ] rks k dk eku
gS &
(A) 2 (B) 4 (C*) 8 (D) bues a ls dks b Z ugha
Sol. 5
C 3 2 C 1 3! 2 2 2 = k 5!
8 5! = k 5! k = 8

3. Number of ways in which four different toys and five indistinguishable marbles can be distributed
between 3 boys, if each boy receives at least one toy and at least one marble
pkj fHk f[kykSuksa vkSj 5 leku ekcZy dks 3 yM+dksa esa ckVus ds dqy rjhds Kkr dhft,] ;fn R;sd yM+ds dks de
ls de ,d f[kykSuk rFkk de ls de ,d ekcZy feyrk gS&
(A) 42 (B) 100 (C) 150 (D*) 216
4! 3! 24
Sol. 51C31 . 6. 6 = 216
1! 1! 2! 2! 4

4. There are 9 wooden pieces each carved in the shape of a letter so that these letters can form the word
RESONANCE. Number of 4 letter words, each of which starts with R and ends with E, that can be
formed by using letters out of the 9 given wooden letters is
ydM+h ds 9 VqdM+s gS ftuesa izR;sd dks ,d v{kj ds :i esa bl rjg dkVk x;k gS fd os RESONANCE 'kCn cuk
ldrs gSaA 4 v{kjksa ds 'kCnksa dh la[;k] tks fd fn;s x;s 9 v{kjksa esa ls v{kjksa dk iz;ksx djds bl rjg ls cuk;s tk
ldrs gS fd izR;sd 'kCn R ls izkjEHk rFkk E ls lekIr gks] gS &
(A) 1206 (B) 840 (C) 30 (D*) 31
Sol. We are to arrange two letters out of the letters of the word ESONANC at two places
number of ways = 1 + 6C2 . 2! = 31
Hindi. gesa 'kCn ESONANC ds nks v{kjksa dks nks LFkkuksa ij O;ofLFkr djuk gSA rjhdksa dh la[;k = 1 + 6C2 . 2!
= 31

3 5
5. Suppose A and B shoot independently until each hits his target. They have probabilities and of
5 7
hitting the targets at each shot. The probability that B will require more shots than A is

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
ekuk A vkSj B Lora=k :i ls fu'kkuk nkxrs gS tc rd fd R;sd mlds y{; dks Hksfnr ugha djrk gSA muds R;sd
3 5
fu'kkus ij y{; Hksfnr gksus dh kf;drk,sa vkSj gSA B ds fu'kkus A ls vf/kd gksus dh kf;drk gS&
5 7
6 7 8 1
(A*) (B) (C) (D)
31 31 31 2
Sol. Probability izkf;drk = P(A)

P B P B P B P B P B ....

+

3

P A .P A . P B P B P B P B P B .... + . . . .

2 PA P B

= P A P B P A P B P A ... =
1 P A P B
3 2

6
= 5 7
2 2 31
1
5 7

6. If all the letters of the word "SUCCESS" are written down at random in a row, then the probability that
no two C's and no two S's occur together is
2 8 2
(A) (B*) (C) (D) None of these
35 35 7
;fn "SUCCESS" 'kCn ds lHkh v{kjksa dks ,d iafDr esa O;ofLFkr fd;k tk;s] rks nksuksa C ,oa nksuksa S ds lkFk&lkFk
u vkus dh izkf;drk gS&
2 8 2
(A) (B*) (C) (D) buesa ls dksbZ ugha
35 35 7
Sol. SSSCCUE
'S' separate and 'C' anywhere 'S' separate and 'C' together
P=
total
'S ' i`Fkd rFkk 'C' dgha Hkh 'S ' i`Fkd rFkk 'C' lkFk & lkFk
dqy

4! 5
. C3 3! 4 C3
P= 2! .
7!
3! 2!

7_. Consider the statement p; 'New Delhi is a city'. Which of the following is not negation of p?
dFku p; 'ubZ fnYyh ,d 'kgj gS' dk udkjkRed fuEu esa ls dkSulk gS&
(A) New Delhi is not a city (B) It is false that New Delhi is a city
(C) It is not the case the New Delhi is a city (D*) None of these
(A) ubZ fnYyh ,d 'kgj ugha gS (B) ;g vlR; gS fd ubZ fnYyh ,d 'kgj gS
(C) ,slk ugha gS fd ubZ fnYyh ,d 'kgj gS (D*) buesa ls dksbZ ugha
Sol. All the statements in (a), (b) and (c) are equivalent and each is the negation of p
Hindi. lHkh dFku fodYiksa (a), (b) ,oa (c) esa) rqY; gS rFkk izR;sd p dk udkjkRed gSA

8_. Which of the following is the contrapositive of 'If two triangles are identical, then these are similar'?

fuEufyf[kr esa ls dkSulk] dFku ' ;fn nks f=kHkqt ,d leku gS rc os le:i gksaxs ' dk izfrifjofrZr gS&
(A*) If two triangles are not similar, then these are not identical
(B) If two triangles are not identical, then these are not similar
(C) If two triangles are not identical, then these are similar
(D) If two triangles are not similar, then these are identical
(A*) ;fn nks f=kHkqt le:i ugh gS rc ;s rc ;s ,d leku ugh gksrs gSA
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
(B) ;fn nks f=kHkqt ,d leku ugh gks rks ;s le:i ugh gksrs gSA
(C) ;fn nks f=kHkqt ,d leku ugh gks rks ;s le:i gksrs gSA
(D) ;fn nks f=kHkqt le:i ugh gks rks ;s ,d leku gksrs gSA
Sol. Consider the following statements
P : Two triangle are identical
Q : Two triangle are similar
Clearly, the given statement in symbolic form is p q
Therefore, its contrapositve is given by ~q ~p
Now, ~p : two triangles are not identical
~ q : two triangles are not similar
~q ~p : If two triangles are not similar, then these are not identical
Hindi. fuEufyf[kr dFkuksa dks ysrs gq,
P : nks f=kHkqt ,d leku gS
Q : nks f=kHkqt le:i gS
Li"Vr% fn;k x;k dFku p q gSS
vr% bldk izfrifjofrZr ~q ~p gksxk
vc, ~p : nks f=kHkqt ,d leku ugh gSA
~ q : nks f=kHkqt le:i ugh gSA
~q ~p : ;fn nks f=kHkqt le:i ugh gks rks ;s f=kHkqt ,d leku ugh gksrs gSA

9_. Negation of the compound proposition.If the examination is difficult, then I shall pass if I study hard.

";fn ijh{kk dfBu gS rks eSa lQy gks tkxk ;fn eSa dfBu ifjJe djrk gwA" la;qDr dFku dk _.kkRed dFku
fyf[k,A
Sol. If p : Examination is difficult
q : I shall pass
r : I study hard
Given result is p (r q)
Now, ~(r q) = r ~p
~(p (r q)) p (r ~q)
The examination is difficult and I study hard but I shall not pass
Hindi. ;fn p : ijh{kk dfBu gS
q : esa lQy gks gks tkxk
r : esa dfBu ifjJe djrk gw
fn;k x;k ifj.kke p (r q) gS
vc ~(r q) = r ~p
~(p (r q)) p (r ~q)
ijh{kk dfBu gS vkSj esa dfBu ifjJe djrk gw ysfdu eSa lQy ugh gksxkA

10_. Match the followings :


Column - I Column - II

(A) Better measure of central tendency for data 1, 7, 8, 9, 9 is (p) Mean

(B) Which is not independent of change of scale ? (q) Median

(C) Which is not dependent on change of origin ? (r) Mode

(D) The value of range of data is always greater than or equal to (s) S.D.

fuEufyf[kr dks lqesfyr dhft;s


LrEHk- I LrEHk- II

(A) vkdM+ksa 1, 7, 8, 9, 9 dh dsUnzh; izo`fk ekiu gsrq mi;qZDr eki gS (p) ek/;

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
(B) Ldsy (scale) ifjorZu ls tks vizHkkfor ugha jgrk gS (q) ekf/;dk

(C) ewy fcUnq ifjorZu ls tks Lora=k jgrk gS (r) cgqyd

(D) vkdM+ks ds ifjlj dk eku ftlds cjkcj ;k vf/kd gksrk gS (s) ekud fopyu
Ans. (A) (q, r) ; (B) (p, q, r, s) ; (C) (s) ; (D) (s)
Sol. (A) Due to low value 1, mean is not preferred
(B) Mean, Median, Mode and S.D. are dependent on change of scale.
(C) S.D. is independent of change of origin.
(D) Range is always greater than or equal to S.D.
Hindi. (A) NksVs eku 1 ds dkj.k ek/; izkFkfedrk ij ugha gksxkA
(B) ek/;] ekf/;dk] cgqyd ,oa ekud fopyu pkjks gh Ldsy ifjorZu ij fuHkZj gSA
(C) ekud fopyu ewy fcUnq ifjorZu ls Lora=k gksrk gSA
(D) ifjlj lnSo ekud fopyu ds cjkcj ;k mlls vf/kd gksrk gSA

DPP No. : 89 (JEE-Advanced)


Total Marks : 37 Max. Time : 36 min.
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1,2 (3 marks, 3 min.) [6, 6]
Multiple choice objective ('1' negative marking) Q.3,4,5 (5 marks, 4 min.) [15, 12]
Subjective Questions ('1' negative marking) Q.6,7 (4 marks, 5 min.) [8, 10]
Match the Following (no negative marking) Q.8 (8 marks, 8 min.) [8, 8]

1. A person throws dice, one the common cube and the other regular terahedron, the number on the
lowest face being taken in the case of a tetrahedron. The chance that the sum of numbers thrown is not
less than 5 is
,d O;fDr nks iklksa dks QSadrk gS ftlesa ,d lk/kkj.k ?ku rFkk nwljk leprq"Qyd gSA prq"Qyd dh fLFkfr esa
la[;k fupys Qyd ij yh tkrh gSA izkf;drk Kkr dhft, fd mu ij la[;kvksa dk ;ksx 5 ls de ugha gks&
1 3 4 5
(A) (B*) (C) (D)
4 4 5 6
Sol. Total number of combinations of numbers on the cube and the tetrahedron = 6 4 = 24
Favourable number of ways of getting a sum not less than 5
= sum of coefficients of x5, x6 , x7,.........x10 in the product (x + x2 + x3 + x4 + x5 + x6) (x + x2 + x3 + x4)
= (x2 + 2x3 + 3x4 + 4x5 + 4x6 + 4x7 + 3x8 + 2x9 + x10) = 4 + 4 + 4 + 3 + 2 + 1 = 18
18 3
Required probability = = .
6 4 4
Hindi ?ku rFkk prq"Qyd ij la[;kvksa ds dqy lap; = 6 4 = 24
5 ls de ;ksx izkIr ugha djus ds dqy rjhds
= (x + x2 + x3 + x4 + x5 + x6) (x + x2 + x3 + x4) xq.ku esa x5, x6 , x7,.........x10 ds xq.kkadksa dk ;ksx
= (x2 + 2x3 + 3x4 + 4x5 + 4x6 + 4x7 + 3x8 + 2x9 + x10) esa x5, x6 , x7,.........x10 ds xq.kkadksa dk ;ksx
= 4 + 4 + 4 + 3 + 2 + 1 = 18
18 3
vHkh"B izkf;drk = = .
6 4 4

2. If |x|, |x 1|, |x + 1| are first three terms of an A.P., then sum of its first 10 terms is equal to
(A) 20 (B*) 25 (C) 30 (D) 15
;fn |x|, |x 1|, |x + 1| lekUrj Js<h ds izFke rhu in gks] rks izFke 10 inksa dk ;ksx gksxk&
(A) 20 (B*) 25 (C) 30 (D) 15
Sol. | x |, | x 1 |, | x + 1 | are in A.P.
2|x 1| = |x| + |x + 1|
(i) when x < 1
2(1 x) = x x 1
2=1
Not possible
(ii) when 1 x < 0
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
2(1 x) = x + x + 1
2 2x = 1
2x = 1
1
x = Not possible
2
(iii) when 0 x < 1
2 2x = x + x + 1
4x = 1
1
x=
4
(iv) when x 1
2x 2 = 2x + 1
2=1
Not possible
So A.P. is
1 3 5
, , ,........
4 4 4
10 1 1
S10 = (10 1)
2 2 2
1 9
= 5 = 25
2 2
Hindi. | x |, | x 1 |, | x + 1 | lekUrj Js<h esa gSA
vr% 2|x 1| = |x| + |x + 1|
(i) tc x<1
2(1 x) = x x 1
2=1
laHko ugha
(ii) tc 1x<0
2(1 x) = x + x + 1
2 2x = 1
2x = 1
1
x= laHko ugha
2
(iii) tc 0x<1
2 2x = x + x + 1
4x = 1
1
x=
4
(iv) tc x1
2x 2 = 2x + 1
2=1
laHko ugha
1 3 5
vr% lekUrj Js<h , , ,........ gksxhA
4 4 4
10 1 1
S10 = (10 1)
2 2 2
1 9
= 5 = 25
2 2

3. The letters of the word PROBABILITY are written down at random in a row. Let E1 denotes the event
that two 's are together and E2 denotes the event that two B's are together, then (EF_58_2015)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
PROBABILITY 'kCn ds v{kjksa dks ,d iafDr esa ;kn`fPNd fy[kk tkrk gS ekuk ?kVuk E1 nksuksa ds lkFk&lkFk vkus
dks O;Dr djrh gS rFkk ?kVuk E2 nksuksa B ds lkFk&lkFk vkus dks O;Dr djrh gS] rc&
3 2
(A) P(E1) = P(E2) = (B*) P(E1 E2) =
11 55
18 1
(C*) P(E1 E2) = (D*) P(E1/E2) =
55 5
10!
2! 2
Sol. P(E1) = P(E2) = =
11! 11
2! 2!
9!
11! 2
P(E1 E2) = =
2! 2! 55
2 2 2 18
P(E1 E2) = P(E1) + P(E2) P(E1 E2) = =
11 11 55 55
2
P(E1 E2 ) 55 1
P(E1/E2) = = =
P(E2 ) 2 5
11

4. A bag initially contains one red & two blue balls. An experiment consisting of selecting a ball at random,
noting its colour & replacing it together with an additional ball of the same colour. If three such trials are
made, then:
(A*) probability that atleast one blue ball is drawn is 0.9
(B*) probability that exactly one blue ball is drawn is 0.2
(C*) probability that all the drawn balls are red given that all the drawn balls are of same
colour is 0.2
(D*) probability that atleast one red ball is drawn is 0.6.
fdlh FkSys esa izkjEHk esa 1 yky vkSj 2 uhyh xsansa gSA fdlh iz;ksx ds nkSjku FkSys esa ls ,d xsan ;kn`fPNd :i ls pquh
tkrh gS] vkSj pquh x;h xsan ds jax dks /;ku esa j[kdj] mlh jax dh ,d vU; xasn ds lkFk iquLZFkkfir fd;k tkrk gSA
;fn ;g vfHkiz;ksx 3 ckj nksgjk;k tkrk gks] rks
(A*) de ls de ,d uhyh xsan fudkyus dh izkf;drk 0.9 gSA
(B*) Bhd ,d xsan ds uhyh gksus dh izkf;drk 0.2 gSA
(C*) fudkyh xbZ lHkh xsanksa ds yky gksus dh izkf;drk 0.2 gS] tcfd fn;k gS fd fudkyh xbZ lHkh xsansa ,d gh
jax dh gksA
(D*) de ls de ,d xsan ds yky gksus dh izkf;drk 0.6 gSA
Sol. (A,B,C,D)
(i) P(E1) = 1 P(R R R)
1 2 3
= 1 . . = 0.9
3 4 5
2 1 2
(ii) P(E2) = 3 P(B R R) = 3. . . = 0.2
3 4 5
P(RRR)
(iii) P(E3) = P(R R R/R R R B B B) =
P (RRR) P(BBB)
2 3 4 8 0.1
But ysfdu P(B B B) = . . = P(E3) = = 0.2
3 4 5 20 0.1 0.4
2
(iv) P(E4) = 1 P(B B B) = 1 = 0.6
5

5. A person buys twelve packets of VANISH detergent. Each packet contains one coupon, which bears
one of the letters of the word VANISH. If he shows all the letters of the word VANISH, he gets one free

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
packet. If he gets exactly one free packet, then the number of different possible combinations of the
coupons is
,d O;fDr osfu'k fMVjtsUV ds 12 iSdsV [kjhnrk gSA izR;sd iSdsV esa ,d dwiu gS] ftl ij VANISH 'kCn dk ,d
v{kj fy[kk gSA ;fn og O;fDr VANISH 'kCn ds lHkh v{kj fn[kkrk gS rks mls ,d iSdsV eqr feyrk gSA ;fn mls
dsoy ,d iSdsV eqr feyrk gS] rks dwiu ds lHkh laHkkfor lap;ksa dh la[;k gS
(A) 18C6 17C6 (B*) 11C5 1 (C) 17C5 (D*) 461
Sol. x1 + x2 + x3 + x4 + x5 + x6 = 12
1 xi 12
121C61 = 11C5 and 1 way to be subtracted.

6. 'A' writes a letter to his friend 'B' and gives it to his son to post it in a letter box, the reliability of his son
3 8
being . The probability that a letter posted will get delivered is . At a later date, 'A' hears from 'B'
4 9
that the letter has not reached him. Find the probability that the son did not post the letter at all .
'A' mlds fe=k 'B' dks ,d i=k fy[krk gS rFkk vius iq=k dks bl i=k dks ysVj ckWDl esa Mkyus Hkstrk gSA iq=k dh
3 8
fo'oluh;rk gSA iksLV fd;s x;s i=k ds lgh xUrO; ij igqpus dh izf;drk gSA dqN fnuksa i'pkr~ 'A' dks 'B'
4 9
}kjk irk pyrk gS fd i=k mlds ikl ugha igqpk] rks A ds iq=k }kjk i=k u Mkyus dh izkf;drk Kkr dhft,A
3
Ans.
4
Sol. Let E1 = his son post the letter ekuk E1 = mldk iq=k ysVj ckWDl esa i=k Mkyrk gSA
E2 = his son does not post the letter E2 = mldk iq=k ysVj ckWDl esa i=k ugha Mkyrk gSA
C = letter has not reached to B C = B ds ikl i=k ugha igqprk gSA
3 1 C 1 C
P(E1) = , P(E2) = P = , P =1
4 4 E1 9 E2
C 1
P(E2 ).P 1
E2 E
2 4 3
P = = =
C C C 3 1 1 4
p(E1 ).P P(E2 ).P 1
4 9 4
E1 E2

7. A segment of a line PQ with its extremities on AB and AC bisects a triangle ABC with sides a, b, c into
two equal areas. Find the shortest length of the segment PQ.
js[kk[k.M PQ ds fljs f=kHkqt ABC dh Hkqtkvksa AB rFkk AC ij gSA f=kHkqt dh Hkqtk, a, b, c gSA ;fn js[kk[k.M PQ
f=kHkqt ABC dks nks cjkcj {ks=kQyksa esa foHkkftr djrk gS] rks js[kk[k.M PQ dh U;wure yEckbZ Kkr dhft,A
(c a b)(a b c)
Ans.
2
C

Sol. Q
y
A x B
P
x2 y 2 2 1 1 1
cos A = 2 = x2 + y2 2xy cos A and xy sin A = bc sin A
2xy 2 2 2
2xy = bc
1 1 1
(AP) (PQ) = bc sin A
2 2 2
1 1
2
x cos A y 2 x 2 sin2 A . x sin A =
2
bc sin A

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
2
bc
y2 = x cos A + x2 sin2A
2x
b2c 2
= y2 = + x2 bc cos A
4x2
d bc
for minimum =0 x2 =
dx 2
b2 c 2 a2 (c a b)(a b c)
y2 = bc (1 cos A) = bc 1 y=
2bc 2

8. Match the column


Column I Column II
(A) The number of zeroes at the end of P25 50
(p) 360
(B) The number of 5 digits numbers of the form xyzyx in (q) 6
which x < y is
(C) Number of ways is which 7 persons be seated at a round table, (r) 900
so that all shall not have the same neighbours in any two
arrangements is
(D) Number of 5 digit numbers which can be read in the same way (s) 324
from the left and from the right is

LrEHk feyku dhft,&


LrEHk I LrEHk II
(A) 50
P25 ds var esa 'kwU;ksa dh la[;k gS& (p) 360

(B) x y z y x :i okyh 5 vadksa okyh la[;kvksa dh la[;k] ftuesa x < y gS] gS& (q) 6
(C) 7 O;fDr;ksa ds fdlh xksy est ds pkjksa vkSj cSBus ds rjhdksa dh la[;k (r) 900
tcfd fdUgha Hkh nks O;oLFkkvksa esa lHkh ds iM+kSlh leku u gks&
(D) 5 vadks dh fdruh la[;k, ck;ha ,oa nk;ha rjQ ls i<+us ij leku gksrh gS & (s) 324
Ans. (A) (q), (B) (p), (C) (p), (D) (r)
Sol. (A) 50
P25 = E2 (50!) = + + + + = 25 + 12 + 6 + 2 + 1 = 47
50! 50 50 50 50 50
Sol. (A) 50
P25 = E2 (50!) = 2 + 2 + 3 + 4 + 5
25! 2 2 2 2
= 25 + 12 + 6 + 2 + 1 = 47
8
(B) 1(9 r) 10
r 1
(1 + 2 + ... + 8) 10 = 360

6! 220 [1.2....20][1.3.5.....39]
(C) (D) 9.10.10.1.1 = 900
2! 20! 20!

DPP No. : 90 (JEE-Advanced)

Total Marks : 30 Max. Time : 37 min.


Comprehension Type ('1' negative marking) Q.1,2,3 (3 marks, 3 min.) [9, 9]
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.4,5 (3 marks, 3 min.) [6, 6]
Multiple choice objective ('1' negative marking) Q.6,7,8 (5 marks, 4 min.) [15, 12]

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
Comprehension # 1 (Q.1 to Q.3)

Sania Mirza is to play with Sharapova in a three set match. For a particular set, the probability of Sania
winning the set is y and if she wins probability of her winning the next set becomes y else the
probability that she wins the next one becomes y2. There is no possibility that a set is to be abondoned.
R is probability that Sania wins the first set.
lkfu;k fetkZ] 'kkjkiksok ds lkFk rhu lsVksa dk ,d eSp [ksyrh gSA ,d fo'ks"k lsV ds fy,] lkfu;k }kjk lsV thrus
dh izkf;drk y gS vkSj ;fn og thrrh gS] rks mlds }kjk vxyk lsV thrus dh izkf;drk y gksxh vU;Fkk mlds }kjk
vxyk lsV thrus dh izkf;drk y2 gksxhA fdlh Hkh lsV ds jn~n gksus dh dksbZ laHkkouk ugha gSA lkfu;k ds izFke lsV
thrus dh izkf;drk R gSA

1
1. If R = then the probability that match will end in first two sets is nearly equal to
2
1
;fn R = gks] rks eSp ds izFke nks lsVksa eas lekIr gksus dh izkf;drk yxHkx gS &
2
(A*) 0.73 (B) 0.95 (C) 0.51 (D) 0.36
Sol. (A)
1 1 1 1
Required probability = + 1 = 0.728
2 2 2 4
1 1 1 1
vHkh"V izkf;drk = + 1 4 = 0.728
2 2 2
1
2. If R = and Sania wins the second set probability that she has won first set as well is nearly equal to
2
1
;fn R = vkSj lkfu;k f}rh; lsV thrrh gS] rks mlds }kjk izFke lsV thr pqds gksus dh izkf;drk yxHkx gS &
2
(A*) 0.74 (B) 0.46 (C) 0.26 (D) 0.54
Sol. (A)
1 1
.
P( I) . P II / I 2 2
P() = = = 0.74
P(II) 1 1 1
.
2 2 8
3. If Sania looses the first set then the values of R such that her probability of winning the match is still
larger than that of her loosing are given by
1
1 1 3 1 3 / 2
(A) R , 1 (B*) R , 1 (C) R , 1 (D) no values of R
2 2 2

;fn lkfu;k izFke lsV gkjrh gS] rks mlds }kjk eSp thrus dh izkf;drk vHkh Hkh eSp gkjus dh izkf;drk ls T;knk
gksus ds fy, R ds eku gSa &
1
1 1 3 1 3 / 2
(A) R , 1 (B*) R , 1 (C) R , 1 (D) R dk dksbZ eku ugha
2 2 2

Sol. (B)
Probability Sania wins the match = (1 R) R2 R = R3 (1 R)
Probability Sania looses the match = (1 R) R2 (1 R) + (1 R) (1 R2)
R3 (1 R) > (1 R) R2 (1 R) + (1 R) (1 R2)
R3 > R2 (1 R) + (1 R2) = 1 R3
2R3 > 1
1
1 3
R , 1
2

Hindi (B)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
lkfu;k ds eSp thrus dh izkf;drk = (1 R) R2 R = R3 (1 R)
lkfu;k ds eSp gkjus dh izkf;drk= (1 R) R2 (1 R) + (1 R) (1 R2)
R3 (1 R) > (1 R) R2 (1 R) + (1 R) (1 R2)
R3 > R2 (1 R) + (1 R2) = 1 R3
2R3 > 1
1
1 3
R , 1
2

4. Consider 5 independent bernoulli's trials each with probability p of success. If the probability of atleast
31
of one failure is greater than or equal to , then p lies in the interval
32
ekuk 5 Lora=k cjukWyh iz;kl izR;sd dh lQyrk dh izkf;drk p gSA ;fn de ls de ,d ds vlQy gksus dh
31
izkf;drk ds cjkcj ;k vf/kd gS rc p bl vUrjky esa fLFkr gSa&
32
11 1 3 3 11 1
(A) , 1 (B) , (C) , (D*) 0 ,
12 2 4 4 12 2

5_. A bag contains 50 tickets numbered 1, 2, 3....,50 of which five are drawn at random and arranged in
ascending order of magnitude (x1 < x2 < x3 < x4 < x5). The probability that x3 = 30 is
,d FkSys esa 50 fVdV uEcj 1, 2, 3....,50 ds gS ftlesa ls 5 fVdV ;kn`fPNd :i ls fudkys tkrs gS vkSj vkjksgh e
esa ec) fd;s tkrs gSA ekuk (x1 < x2 < x3 < x4 < x5) rks x3 = 30 dh izkf;drk gS&
20 2 20
C2 C2 C2 29 C2
(A) 50
(B) 50
(C*) 50
(D) None of these buesa ls dksbZ
C5 C5 C5
ugha
Sol. Five tickets out of 50 can drawn in 50C5 ways. Since x1 < x2 < x3 < x4 < x5 and x3 = 30, x1,x2 < 30, i.e. x1
and x2 should come from tickets numbered 1 and 29 and this may happen in 29C2 ways.
Remaining ways, i.e. x4, x5 > 30, should come from 20 tickets numbered 31 to 50 in 20C2 ways.
So, favourable number of cases = 29C220C2
20
C2 29 C2
Hence, required probability = 50
C5
Hindi. 50 esa ls 5 fVfdV C5 rjhdksa ls fudkys tk ldrs gSA x1 < x2 < x3 < x4 < x5 rFkk x3 = 30, x1,x2 < 30, i.e. x1 rFkk
50

x2 fVfdV la[;k 1 rFkk 29 ls vk;s rks ;g 29C2 rjhdksa ls gks ldrk gSA
'ks"k rjhds x4, x5 > 30, 20 fVfdV 31 ls 50 uEcj fVfdV ls vkrs gS ;g 20C2 rjhdksa ls gks ldrk gSA
vuqdqy fLFkfr;ksa dh la[;k = 29C220C2
20
C2 29 C2
vr% vfHk"V izf;drk = 50
C5

6. In a triangle ABC, which of the following is not possible ?


(A*) tan A + tan B + tan C = 0
sin A sinB sinC
(B*) = =
2 3 1
3 1 3
(C*) sin A + sin B = , cos A cos B = = sin A sin B
2 2 4

(D) (a + b)2 = c2 + ab and 2 (sin A + cos A) = 3
,d f=kHkqt ABC esa fuEufyf[kr esa ls dkSulk laHko ugha gS ?
(A*) tan A + tan B + tan C = 0
sin A sinB sinC
(B*) = =
2 3 1
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
3 1 3
(C*) sin A + sin B = , cos A cos B = = sin A sin B
2 2 4

(D) (a + b)2 = c2 + ab rFkk 2 (sin A + cos A) = 3
Sol. (a) tan A + tan B + tan C = tan A tan B tan C = 0
either of tan A, tan B or tan C is equal to zero which is not possible.
sin A sinB sinC
(b) = = a = 2k, b = 3k, c = k
2 3 1
b = a + c which is also not possible.
(c) Since A, B, C all lie in (0, ) hence
sin A + sin B cant be negative.
a2 b2 c 2 1
(d) (a + b)2 = c2 + ab = = cos C
2ab 2
2 3
C = , also sin A + cos A =
3 2
3 1
1 + sin 2A = sin 2A = 2A = 30 A = 15
2 2
Hindi. (a) tan A + tan B + tan C = tan A tan B tan C = 0
;k rks tan A, tan B ;k tan C 'kwU; gS tks fd laHko ugha gSA
sin A sinB sinC
(b) = = a = 2k, b = 3k, c = k
2 3 1
b = a + c tks Hkh laHko ugha gSA
(c) pwfd A, B, C lHkh (0, ) esa gS vr% sin A + sin B _.kkRed ugha gks ldrkA
a2 b2 c 2 1
(d) (a + b)2 = c2 + ab = = cos C
2ab 2
2 3
C = rFkk sin A + cos A =
3 2
3 1
1 + sin 2A = sin 2A = 2A = 30 A = 15
2 2

7. A shopkeeper places before you 41 different toys out of which 20 toys are to be purchased. Suppose
m = number of ways in which 20 toys can be purchased without any restriction and n = number of ways
in which a particular toy is to be always included in each selection of 20 toys, then (m n) can be
expressed as
nqdkunkj 41 fofHkUu f[kykSus fn[kkrk gS ftuesa ls 20 f[kykSus [kjhnus gSA ekuk m fcuk fdlh izfrcU/k ds 20 f[kykSus
[kjhnus ds dqy rjhds gS rFkk n, 20 f[kykSus [kjhnus ds dqy rjhds] tcfd ,d fo'ks"k f[kykSus dks lnSo pquk tkrk gS]
gSa rks (m n) dks O;Dr dj ldrs gS
210 220 1.3.5......19
(A) (1 . 3 . 5 ....... 39) (B)
20! 10!
19
4r 2 21 22 23 40
(C*) (20 r)
r 0
(D*)
1
2 3 ....... 20

41 40 21 40
Sol. m n = 41C20 40C19 = 1 C19 C19
20 20
21 40! 21 22 23 40
= = . .
20 19! 21! 1 2 3 20
19
2(2r 1) 220 [1.3.5......39] 21 21 1.2.3...40
also
r 0
20 r
=
1.2.......20
and rFkk
20
40
C19 =
20

19! 21!

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-12
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029
8. A class has three teachers Mr. P, Mr.Q and Mrs. R and six students A, B, C, D, E, F. Number of ways in
which they can be seated in a line of 9 chairs, if between any two teachers there are exactly two
students is k(6!) then the value of k is greater than
,d d{kk ds rhu v/;kid Mr. P, Mr.Q vkSj Mrs. R rFkk N% fo|kFkhZ A, B, C, D, E, F gSA budks ljy js[kk esa 9
dqflZ;ksa ij cSBkus ds ep;ksa dh la[;k k(6!) gS ;fn fdUgha nks v/;kidksa ds e/; Bhd nks fo|kFkhZ gks] rks k dk eku
fdlls cM+k gS&
(A) 18 ls (B*) 12 ls (C) 24 ls (D*) 6 ls
Sol. (i) T S S T S S T S S
(ii) S T S S T S S T S
(iii) S S T S S T S S T
Hence vr% 3. (3!)6! = 18.6! k = 18

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.-13
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PTC024029

Related Interests