You are on page 1of 5

Sarojben Memorial International School

SummativeMCQs of QBASIC
Assessment 2 (2016-17)

Questions and Answers


1. What will the following code produce? PRINT "Sarojben Memorial International School"
A. A paper printed with Sarojben Memorial International School
B. A screen printed with Sarojben Memorial International School
C. None of the above
D. An error indicating on the screen

2. If the English language follows formats and rules on grammar, what does QBasic follow as
counterpart?
A. Strings
B. Syntax
C. Grammar
D. All of the above

3. "Name$" is known as a .
A. String
B. Constant
C. Variable
D. Input driver

4. Text that you wish to appear on the screen while your program runs must appear inside of
---------------------
A. Slashes
B. Brackets
C. Quotes
D. Braces

5. What must you do if "Syntax Error" appears?


A. Check for flaws, edit, and rerun. It may be a programmer's error.
B. Close the programme
C. Delete it
D. None of the above

Page 1 of 5
6. A computer program is simply
A. An exercise of the brain
B. A set of instructions to tell a computer how to perform a particular task
C. Pairs of computer system
D. None of the above

7. An algorithm is
A. The output of the instruction to computer
B. The required data to be processed
C. A finite sequence (or series) of precise instructions for solving a problem
D. Problem definition

8. The following symbols are used in flowcharting except


A. The terminal symbol
B. The process symbol
C. The input/output symbol
D. The cross symbol

9. The following are types of errors in programming except


A. Grammar error
B. Syntax error
C. Logic error
D. Compile error

10. What will be the output of the following code?


10 REM EXAMPLE OF HOW A COMMA
20 REM AFFECTS THE OUTPUT
30 REM PRINT STATEMENT
40 PRINT 4 + 7 = ,
50 PRINT 4 + 7
60 PRINT END
A. 4 + 7
B. 4 + 7 = 11
C. 11
D. All of the above

Page 2 of 5
11. The LET statement in BASIC
A. Allows us to assign a value to a variable
B. Check the errors within the code
C. Allow the user to enter data into the computer from outside the programme during
programme execution
D. None of the above

12. The CLS statement


A. Is to instruct the user to enter data
B. To enter data
C. Is used for clearing the screen.
D. All of the above

13. What is the acronym for QBASIC?


A. Beginner Action- Purpose Symbolic Instruction Code
B. Basic Algorithm Sequence Instruction of Computer
C. Quick Beginner's All - Purpose Symbolic Instruction Code
D. None of the above

14. The following arithmetic operations are carried out in BASIC except
A. ^
B. *
C. +
D. X

15. This expression (a+b)3 can be written in BASIC as follows


A. (a+b)^3
B. (a+b)*(a+b)*(a+b)
C. Both as in A and B
D. (a+b)x(a+b)x(a+b)

Page 3 of 5
Q: 1: What does QBASIC means?
Ans: QBASIC is the abbreviation of Quick Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code.
It is a language which was invented to teach students a fundamental concept of
programming.

Q: 2: Who invented the BASIC Language?


Ans: In 1963 two Americans John Kemeny and Thomas Kurtz developed BASIC (Beginners
All-Purpose Symbolic Instruction Code) language for computers at DarmouthCollege.

Q: 3: What are the basic rules of a QBASIC program?


Every QBASIC program should have the following rules:
1-Every program statement should begin with line number.
2-Every program should end with an END statement.
3-There should be no repetition of lines.

Q:4 : How many types of variables are used in QBASIC?


Ans: Two types of variables are used in QBASIC. They are called Numeric Variables and String
Variables.

Q: 5: What are Numeric Variables?


Ans: Numeric Variables are those variables that can store numeric values.

Q: 6: What are String Variables?


Ans: String Variables are those variables that can store sequence of characters.

Q: 7: What is a constant?
Ans: A Constant is a quantity whose value cannot be changed; it cannot be changed like a
Variable. There are Numeric Constants and String Constants.

Q:8: What is a Numeric Constant?


Ans: Numeric Constant consists of integers, single-precision or double- precision numbers.

Q: 9: What is a String Constant?


Ans: A String Constant is a sequence of alphanumeric characters enclosed in double
quotation marks. The maximum length of a String Constant is 255 characters.

Page 4 of 5
Q: 10 What is a Flow Chart?
Ans: Flowchart is the pictorial representation of a problem/task using some symbols. Each
symbols plays an important part in performing a particular task.

Q: 11: What is an Algorithm?


Ans: It is a sequence of steps arranged in logical order written in a simple language for solving
any problem.

Q: 12: What are logical errors?


Ans: Such errors are called Logical Errors that are caused in a program due to improper use
of symbols and date or wrong use of formula.

Q:13: What are Syntax Errors?


Ans: Such errors that arise due to limitation of computer are called Syntax Errors.

Q:14: What are reserved words or Key words?


Ans: IN QBASIC some words have fixed meanings and cannot be used as a variable, such
words are called Key Words or reserved Words. Such as, Auto, New, List etc.

Q:15: What is the use of REM statement?


Ans: We use REM statement to add remarks in our QBASIC programs.

Page 5 of 5