You are on page 1of 7

Montalbo, Rochelle L.

12-81351

ALGEBRA

1. (3x)x is equal to:


A. 3x2 C. 3xx
B. 3xxx D. 32x
2. Solve for x: x= 18 - 72 + 50
A. -2 2 C. 4

B. 2 2 D. 4 3
Solution:
x= (9)(2) - (36)(2) + (25)(2)
x= 32 -62+52
x=22
3. Solve for x: 3x5x+1 = 6x+2
A. 2.1455 C. 2.4154
B. 2.1445 D. 2.1544
Solution:
3x5x+1 = 6x+2
3x5x51=6x62
(3x5)x5=6x36
15 x 5=6x36
15 x/6x =36/5
(15/6) x=36/5
xln(15/6)= ln(36/5)
x=2.1544
4. Solve for x: 37x+1 =6561
A. 1 C. 3
B. 2 D. 4
Solution:
37x+1 =6561
37x31 =6561
37x3 =6561
37x =6561/3
7xln 3 =ln 6561/3
7x=7
x=1
5. If x to the power equals 8, then x equals:
A. -9 C. 9
B. 6 D. 16
Solution:
(x3/4) 4/3 = (8)4/3
x=16
6. Solve for x: x= -(1/-27) -2/3
A. 9 C. -9
B. 1/9 D. -1/9
x x-1 x-2
7. Simplify 3 3 3
A. 3 x-2 C. 5 x 3x-2
3x-3
B. 3 D. 13 x 3 x
8. Solve for 3 2 x 4 - 3 16 x 4 3
+ 2 54 x
4
A. 5 3 x 4 C. 5 3 2 x 4
B. 2 3 5 x 4 D. 2 3 x 4
Solution:
4
2x
3 3 3 3 3
2 x 4
- 16 x 4
- 2 54 x = 2 x
4 4
- (8) + 2 (27)(2) x 4
3

= 3 2 x 4 - 2 3 2 x 4 + (6) 3 2 x 4
3
= 5 2 x
4

9. Find the value of x that will satisfy the following expression:


x2 = x +2
A. x= 3/2 C. x= 9/4
B. x= 18/6 D. none of these
Solution:
((x-2))2= (x+ 2)2
x- 2 = x+4x+4
(6) 2 = (4x) 2
36=16x
X=9/4
53
10.Simplify the following 5+ 3
A. 4 + 15 C. 8 + 8
B. 4 - 15 D. 8 - 8
Solution:
53 5 3 52 5 3+3 82 5(3)
x = = =4- 15
5+ 3 5 3 53 2
11.Factor the expression x3 + 8 as completely as possible
A. (x-2)(x2+2x+4) C. (-x+2)(-x2+2x+2)
2
B. (x+4)(x ++2x+2) D. (x+2)(x2-2x+4)
Solution:
x3 + 8 = x3 +23
= (x+2)[x2- x(2)+4]
= (x+2)(x2- 2x+4)
12.Factor the expression 16-10x+x2
A. (x+8)(x-2) C. (x-8)(x+2)
B. (x-8)(x-2) D. (x+8)(x+2)
13.The roots of the equation (x-4) (x+2)=(x+2)2(x-4) are:
2

A. 4 and -2 only C. 2 and 4 only


B. 1 only D. 1, -2 and 4 only
Solution:
(x-4)2(x+2)-(x+2)2(x-4) =0
(x-4) (x+2)[(x-4) - (x+2)] =0
(x-4) (x+2) [-6]=0
x=4 & x=-2
14.Solve the simultaneous equations: 3x-y=6; 9x-y=12.
A. x=3;y=1 C. x=2;y=2
B. x=1;y=-3 D. x=4;y=2
Solution:
(1) 3x-y=6 -> y=3x-6
(2) 9x-y=12
Substitute eq 1 to eq 2.
9x-3x+6=12
6x=6
x=1
Substitute the value of x to eq 2.
9(1)-y=12
y=-3
15.When (x+3)(x-4)+4 is divided by x-k, the remainder is k. Find the value of
k.
A. 4 or 2 C. 4 or -2
B. 2 or -4 D. -4 or -2
Solution:
f(x)=(x+3)(x-4)+4
f(k)=(k+3)(k-4)+4=k
= k2-4k+3k-12+4=k
= k2-2k-8-
= (k-4)(k+2)
k=4 & k=-2
16. If 3x3- 4x2y+5xy2+6y3 is divided by (x2-2xy+3y2) the remainder is.
A. 0 C. 2
B. 1 D. 3
Solution:
3x+2y
x2-2xy+3y23x3- 4x2y+5xy2+6y3
-(3x2-6x2y+9xy2)
2x2y -4xy2+6y3
2 x2y-4 xy2+6y3
0
17.The polynomial x3+4x2-3x+8 is divided by x-5. What is the remainder?
A. 281 C. 218
B. 812 D. 182
Solution:
f(x)= x3+4x2-3x+8
x-r=x-5; r=5
f(r)= x3+4x2-3x+8
= (5)3+4(5)2-3(5)+8
= 218
18.If 3x = 4y then 3x2/4y2 is equal to:
A. 3/4 C. 2/3
B. 4/3 D. 3/2
Solution:
x 4 x2 16
3x = 4y; =
y 3 , and y 2 =
9
2 2
3x 4 x 3 16 4
2 = x 2 = x 9 = 3
4y 3 y 4
19.The quotient of (x5 + 32) by (x + 2) is:
A. x4 x3 + 8 C. x4 - 2x3 + 4x2 -8x +16
3 2
B. x + 2x -8x +4 D. x + 2x3 + x2 + 16x +8
4
Solution:
-2| 1 0 0 0 0 32
-2 4 -8 16 -32
1 -2 4 -8 16 0
x4-2x3+4x2-8x+16
20.Find the mean proportional of 7, 12 and 21.
A. 36 C. 32
B. 34 D.40
Solution:
7/12=21/x
7x=252
x=36
21.If log x 2 + log 2 x =2 , then the value of x is:
A. 1 C. 3
B. 2 D. 4
22.Log 6 845 = ?
A. 4.348 C. 5.912
B. 6.348 D. 3.761
Solution:
Log 6 845= log 845/log 6
= 3.761
23.Find the positive value of x if log x 36=2
A. 2 C. 6
B. 4 D. 8
Solution:
x2=36
x=6
24.The logarithm of negative number is:
A. Irrational number C. Imaginary number
B. Real number D. Complex number
25.If the roots of the quadratic equation ax2+bx+c =0 are 3 and 2 and a, b, c
are all whole numbers. Find a +b + c
A. 12 C. 2
B. -2 D. 6
Solution:
(x-3)(x-2)=0
x2-5x+6=0
thus; a=1, b=-5 & c=6
a+b+c=1+(-5)+6=2
26.Two times the fathers age is 8 more than six times his sons age. Ten
years ago, the sum of their age was 44. The age of the son is:
A. 49 C. 20
B. 15 D. 18
Solution:
Let: x= sons age
y= fathers age
2y=6x+8
y=3x+4 eq 1
Ten years ago:
(y-10)+(x-10)= 44
y+x=64 eq 2

Substitute eq 1 to eq 2
3x+4+x=64
4x=60
x=15

27.The ages of the mother and her daughter are 45 and 5 years, respectively.
How many years will the mother be three times as old as her daughter?
A. 5 C. 15
B. 10 D. 20
Solution:
Let: x be the required number
45+x=3(5+x)
45+x=15+3x
2x=30
x=15
28.Two thousand (2000 kg) of steel containing 8% nickel is to be made by
mixing a steel containing 14% nickel with another steel containing 6%
nickel. How much of the steel containing 14% nickel is needed.
A. 1500 kg C. 750 kg
B. 800 kg D. 500 kg
Solution:
x + y = 2000 kg
14% nickel 6% nickel 8% nickel
Equations:
x+y=2000kg (1)
14x+6y=8(2000) (2)

14x+6(2000-x)=8(2000)
14x+12000-6x=16000
8x=4000
x=500 kg

29.A 100-kilogram salt solution originally 4% by weight. Salt in water is boiled


to reduce water content until the concentration is 5% by weight salt. How
much water is evaporated?
A. 10 C. 20
B. 15 D. 25
Solution:
100kg - x = 100-x
4% Salt 5% Salt
96% Water 100% Water 95% Water

In salt:
4(100)-0=5(100-x)
400=500-5x
5x=100
x=20
30.A pump can pump out a tank in 11 hours. Another pump can pump out the
same tank in 20 hours. How long will it take both pumps together to pump
out the tank?
A. hours C. 6 hours
B. 1/3 hours D. 7 hours
Solution:
Let: t be the required number of hours
(1/11)t+(1/20)t=1
(31/220)t=1
t=220/31
t=7.096
31.One pipe can fill a tank in 5 hours and another pipe can fill the same tank
in 4 hours. A drainpipe can empty the full content of the tank in 20 hours.
With all the three pipes open, how long will it take to fill the tank.
A. 2 hours C. 1.92 hours
B. 2.5 hours D. 1.8 hours
Solution:
Let: t be the required, then with all pipes open:
(1/5)t+(1/4)t-(1/20)t=1
t=2.5 hours
32.One number if five less than the other number. If their sum is 135, what
are the numbers?
A. 70 & 75 C. 65 & 70
B. 60 & 65 D. 75 & 80
Solution:
Let: x & y be the numbers
x=y-5
x+y=135
Substitute
y-5+y=135
2y=140
y=70
x=70-5
x=65
33.In a two-digit number, the units digit is 3 greater than the tens digit. Find
the number if it is 4 times as large as the sum of its digits.
A. 47 C. 63
B. 58 D. 25
Solution:
Let u be the units digit and t be the tens digit, then u=t+3, the sum of
the digits is u+t and the number is 10t+u.
Then;
10t + u = 4(u+t), but u=t+3
10t + t + 3 =4(t+3+t)
11t + 3=8t + 12
t=3 and u=6
The number is 63.
34.Nonoy left Pikit to drive to Davao at 6:15 PM and arrived at 11:45 PM. If he
averaged 30 mph and stopped 1 hour for dinner, how far is Davao from
Pikit.
A. 128 C. 160
B. 135 D. 256
Solution:
For uniform rate (speed), distance=rate x time
His total travel time = 11.75-6.25=5.5 hours. Since he stopped for one
hour, his total running time is 4.5 hours.
Distance =30x4.5
=135 miles
35.Juan can walk from his home to his office at the rate of 5 mph and back at
the rate of 2 mph. What is his average speed in mph?
A. 2.86 C. 4.12
B. 3.56 D. 5.89
Solution:
Let s be the distance from his home to his office:
vave=stotal/ttotal
(s+s)/((s/5)+(s/2))
vave=2.86 mph
Reference:
Engineering Mathematics Second Edition
By DIT Gillesania