Pengenalan rokok

Rokok adalah tembakau yang dibalut berbentuk silinder samada daripada
kertas mahupun daripada berbagai jenis daun berukuran antara 70mm
hingga 120mm dengan diameter 10mm berbeda mengikut negara. Rokok
dibakar pada salah satu hujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya
dapat dihirup melalui mulut pada ujung yang lain.

Bahaya kandungan rokok

Berikut ini adalah bahaya rokok terhadap kesihatan kita:

rokok dapat menyebabkan Kanser pundi kencing, Kanser perut, Kanser
usus dan rahim , Kanser mulut , Kanser Esofagus, Kanser tekak, Kanser
pankrias, Kanser payudara, Kanser paru-paru.

Penyakit saluran pernafasan kronik Strok, pengkroposan tulang atau yang
dikenal dengan osteoporosis Penyakit jantung, Kemandulan, Putus haid
awal, Melahirkan bayi yang cacat Keguguran bayi, Bronkitis, Batuk,
Penyakit ulser peptik, Emfisima, Otot lemah, Penyakit gusi, Kerosakan
mata.

Yang tersebut diatas adalah bahaya rokok bagi perokok aktif.

Apa pula perokok aktif ?

perokok aktif adalah orang yang merokok secara langsung menghisapnya
rokok, sedangkan perokok pasif adalah orang yang tidak secara langsung
menghisap rokok, tetapi menghisap asap rokok yang dikeluarkan dari
mulut orang yang sedang merokok.

Bahaya asap rokok bagi perokok pasif ialah:

1. Meningkatkan risiko kanser paru-paru dan penyakit jantung
2. Masalah pernafasan termasuk radang paru-paru dan bronchitis
3. Sakit atau pedih mata
4. Bersin dan batuk-batuk
5. Sakit kerongkong
6. Sakit kepala

Zat Yang terkandung dalam asap rokok adalah :

1. 2 kali lebih banyak nikotin
2. 5 kali lebih banyak karbon monoksida
3. 3 kali lebih banyak tar
4. 50 kali lebih zat kimia yang berbahaya bagi kesihatan

Di Malaysia. Kesan jangka panjang rokok: Rokok boleh membahayakankesihatan diri kerana bahan-bahan kimia yang dibebaskan daripada rokok yang bolehmengurangkan fungsi sekaligus merosakkan organ dalam tubuh kita. osteoporosis. Kesan tersebut boleh dibahagikan kepada dua iaitu kesan jangka panjang dan kesan jangka pendek. Kesan merokok Dari segi kesihatan Rokok mendatangkan kesan buruk terhadap kesihatan tubuh badan disebabkan oleh bahan kimia yang berbahaya dalam asap rokok. akan memasuki rongga mulut dan hidung melalui kerongkong ke paru-paru. Selain itu. sakit jantung merupakan menyebab utama kematian sementara strok adalah pembunuh yang keempat. Sebagai contoh. . mulut. Kandungan asap rokok akan menyebabkan kerosakan tisu di sepanjang perjalanan di ruang didalam tubuh badan. Penghisap rokok tegar akan menghidap penyakit strok.Terdapat lebih kurang 63 bahan kimia didalam rokok yang akan menyebabkan barah paru-paru. Hampir satu per empat mangsa pesakit jantung adalah hasil punca dari tabiat merokok. Asap rokok yang dihidu oleh perokok atau mereka yang berada di sekelilingnya. mandul dan penyakit paru-paru seperti asthmadan bronkitis ( jangkitan pada paru-paru). tekak dan payudara. Selain itu. Antara kesan jangka pendek ialah: mengurangkan fungsi otak disebabkan oleh pembebasan gas karbon dioksida dan pengurangan oksigen daripada asap rokok tersebut. penyakit mulut dan gusi. Perokok selalunya mempunyai nafas yang berbau dan mudah mendapat jangkitan mulut dan gusi serta gigi menjadi kuning. nikotin yang ada didalam rokok boleh menyebabkan ketagihan sekiranya menghisap rokok secara berulang kali. Mereka yang merokok juga akan menghadapi kesukaran untuk bernafas dan mudah merasa letih apabila melakukan sesuatu pekerjaan terutamanya bersukan. tembakau boleh mengakibatkan penyakit jantung dan barah. usus. menghisap rokok boleh mengganggu daya pendengaran dan penglihatan kerana mengurangkan kadar pengaliran darah ke seluruh tubuh badan.

mempunyai IQrendah. Merokok juga menyumbang sebanyak 25peratus kepada kes kebakaran. Mereka yang menghidu asap rokok tanpa merokok dari orang yang merokok dikenali sebagai perokok pasif. Jadi.lain. Sebagai contoh. Secara umum diketahui merokok boleh menjejaskan fungsi beberapa kumpulan enzim di hati dan ada kalanya ia boleh memperhebatkan kesan sampingan sesuatu ubat itu Perokok juga bukan hanya membahayakan kesihatan diri sendiri malah turut memberi kesan yang lebih merbahaya terhadap kesihatan orang sekeliling. Ibu mengandung juga akan mengalami implikasi yang buruk terhadap bayi dalam kandungan seperti melahirkan bayi yang tidak cukup bulan dan bayi kurang berat badan. masalah kawalan motor. orang sekeliling turut merasa kesukaran untuk mendapatkan udara yang bersih dan segar. mengganggu pertumbuhan paru-paru. kecacatan pendengaran. Selain itu. merokok juga boleh mencemarkan persekitaran. keguguran dan mati dalam kandungan.Racun akibat merokok juga mempunyai kesan tindak balas terhadap ubat- ubatan. Dari segi alam sekitar Selain membahayakan kesihatan diri. Contohnya.bencana alam boleh berlaku seperti banjir kilat.Kebakaran juga menyebabkan peningkatan kandungan karbon dioksida dan karbonmonoksida meningkat dan penghuni bumi akan merasai kekurangan oksigen untuk bernafas dan menaikkan suhu bumi sekaligus mengakibatkan pelbagai bencana alam akibat perbuatan manusia sendiri. . Ini boleh dilihat apabila mereka yang merokok kurang rasa tanggungjawab untuk membuang puntung rokok yang masih berbara di merata-rata tempat. Asap rokok akan menyebabkan pencemaran udara. Tambahan pula. alam sekitar akan kelihatan kotor dan akan menyebabkan datangnya masalah pencemaran air dan lain. kanak-kanak akan mudah mengidap penyakit paru-paru dan jantung seperti. bukan hanya mereka yang merokok yang mendapat keburukan malahan.asthma. apabila sistem pengairan terganggu. puntung rokok yang dibuang merata-rata boleh mencemarkan alam sekitar seperti mengakibatkan longkang tersumbat yang boleh menyebabkan pembiakan nyamuk aedes. Ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain seperti demam denggi.

bahan yang tidak mendatangkan sebarang manfaat seperti melepak dan penagihan dadah. akan meningkatkan masalah sosial dalam masyarakat. Ini sekaligus. Hal ini disebabkan rokok merupakan bunga kepada dadah. Merokok secara tidak langsung akan menyebabkan seseorang itu terlibat dengan najis dadah.Dari segi sosial Pertubuhan Kesihatan Sedunia berpendapat bahawa merokok adalah satu aktiviti ketagihan. merokok mengundang ke arah pembaziran. makanan. memperbaiki taraf hidup keluarga. Dengan ini dapat dilihat yang merokok merupakan satu pembaziran harta. Keadaan ini boleh digambarkan sebagai permulaan untuk menjinakkan diri dengan bahan. Seharusnya wang yang diperolehi perlu dilaburkan ke arah yang lebih baik seperti untuk pelajaran. Wang yang sepatutnya digunakan ke arah kebaikan telah digunakan untuk membeli rokok iaitu satu perkara yang tidak bermanfaat.lain lagi. meningkatkan ekonomi negara dan lain. Dari segi ekonomi Di samping itu. .