1. ______ has the honour to serve the longest period of time as Prime Minister in the world.

(a) Indra Priyadarshini Gandhi
(b) Benazir Bhutto
(c) Sirimavo Bandaranaike
(d) Margaret Hilda Thatcher

2. The headquarter of World Bank is located in ______.
(a) Geneva
(b) Hamburg
(c) Washington, DC
(d) Kremlin

3. The World Trade Center site, where the 9/11 attacks happened, is now known as _______.
(a) Liberty Towers
(b) Twin Towers
(c) Battery Park City
(d) Ground Zero

4. The Aswan Dam, known as Saad el-Aali in Arabic, is built on the river________.
(a) Nile
(b) Niger
(c) Congo
(d) Zambezi

5. RAW is an abbreviation of
(a) Radical Army Wing
(b) Research and Warning
(c) Research and Analysis Wing
(d) None of these

6. Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport, the largest airport of Italy, is located in ________,
(a) Rome
(b) Lazio e Molise
(c) Potenza
(d) Naples

7. The European Union was estalished with its headquarters at Brussels in ________.
(a) 1954
(b) 1957
(c) 1956
(d) 1955

8. Liverpool is situated on bank of river ________.
(a) Indus
(b) Mersey
(c) Delaware
(d) None of these

9. The famous poem "Twinkle Twinkle Little Star" was written by ________.
(a) William Shakespeare
(b) Jane Taylor
(c) Charles Dickens
(d) William Wordsworth

10. "Sematan Airport" is the international airport of ________.
(a) Lebanon
(b) Pakistan
(c) Bangladesh
(d) Malaysia

11. Diego Garcia is an island in ________.
(a) Arabian Seas
(b) Bay of Bengal
(c) Indian Ocean
(d) Gulf of Aden

12. WAFA is the news agency of ________
(a) Palestine
(b) Jordan
(c) Syria
(d) None of these

13. McMohan Line is the border of India and ________.
(a) China
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) None of these

14. The biggest producer of uranium in the world is ________.
(a) France
(b) South Africa
(c) Canada
(d) None of these

15. Bundesrat is the legislative body in ________.
(a) Germany
(b) South Africa

Piraeus is the port of ________. (a) UK (b) China (c) Iceland (d) Russia 29. Burkina Faso is the new name of ________. __________ is called the sugar bowl of the world. (a) Baize (b) Modal (c) Felt (d) Jude 22. ________. (a) Sweden (b) Switzerland (c) South Africa (d) Sri Lanka . ________’s map is shaped like a giant teardrop. the parliament of ________ is considered the oldest parliament in the world. (a) Athens (b) Amsterdam (c) La Paz (d) Denmark 26. (a) Lower Volta (b) Rhodesia (c) Burma (d) Upper Volta 27. ______ is a green woollen cloth used to cover snooker and card tables. Brazil and________. Windy city is the name of a famous US city ________. (a) Philadelphia (b) Colorado (c) Arizona (d) Los Angeles 23. (a) Swaziland (b) Norway (c) Cuba (d) Honduras 18. (a) Belize (b) La Paz (c) Quito (d) None of these 28. The BRICS countries are India. is known for its mysterious stone figures. (a) Taiwan (b) Sri Lanka (c) Tunisia (d) Italy 19. The name of ________ Central American Republic means 'rich coast' in Spanish. (a) Copper (b) Silver (c) Bronze (d) Iridium 21. China. (a) Panama (b) Costa Rica (c) Honduras (d) El Salvador 25. (a) New York City (b) Ohio (c) Chicago (d) Indianapolis 17. an isolated island in the Pacific Ocean. The 2012 BRICS Summit was the fourth annual summit of the organisation. (a) Guam (b) Easter Island (c) Oahu (d) Tahiti 24.(c) France (d) None of these 16. The highest capital in the world is________. Jat Airways is the flag carrier and largest airline of ________. Gold medals contain some gold but are 92 per cent ________. Althing. The Grand Canyon is located in an American state namely _________. (a) Serbia (b) USA (c) Croatia (d) Switzerland 20. Russia.

Tides are generated by________. (a) Shoaib Mansoor (b) Sharmeen Obaid-Chinoy (c) Rahat Fateh Ali Khan (d) None of these 34. The brightest planet in the Solar System is ________. (a) Islamabad (b) Multan (c) Karachi (d) Quetta 36. 6th G-20 Summit 2011 was held in ________. Honouring her. ________ was selected as the 12th President of the World Bank. (a) The movements of ships in the oceans (b) The gravitational effect of moon and sun on our earth (c) The movements of the earth around the sun (d) None of these 39. 5 (b) Rs. Arfa Karim. (a) Robert B. (a) Farad (b) Becquerel (c) Angstrom (d) ohm . 10 (d) None of these 35. ________ is responsible for transporting oxygen in the blood. Lucas Papademos is the new Prime Minister of ______. ________ a British newspaper won the annual Press Awards 2012 – the Oscars of British Journalism. (a) Jupiter (b) Mercury (c) Uranus (d) Venus 40. a commemorative postage stamp of ________ was issued on 02 Feb 2012. (a) Edison (b) Stephenson (c) JRD Tata (d) Alexander 43.30. Unit of capacitance is ________. Arfa Karim Software Technology Park is situated in Lahore while Arfa Karim IT Media City is located in ________. died on 14 Jan 2012. who became the World's youngest Microsoft Certified Professional in 2004-2006 at the age of 9 years. (a) White Blood Cells (b) Neutrophils (c) Red Blood Cells (d) None of these 41. On 17 Apr 2012. Zoellick (b) Paul Wolfowitz (c) Jim Yong Kim (d) None of these 31. 8 (c) Rs. The Steam Locomotive was invented by ________. (a) Tunisia (b) Libya (c) Egypt (d) Yemen 33. (a) Polynucleotide (b) Polypeptide (c) Amino acids (d) None of these 42. The very first Pakistani to win an Oscar Award is ________. (a) Daily Mail (b) Guardian (c) News of the World (d) Independent 32. The Jasmine Revolution which toppled the regime ruling since long came in ________. (a) Poland (b) Bulgaria (c) Ukraine (d) Greece 38. (a) New York (b) Kyoto (c) Cannes (d) None of these 37. (a) Rs. Proteins are made up of ________.

(a) 15th June 1215 (b) 15th August 1225 (c) 15th June 1235 (d) None of above 45. Bannerjee (c) Sir James Caird (d) Charles Bradlaugh 51.44. Sukkur Barrage was built during the British Raj from 1923 to 1932 as ________. O. . (a) 13 April 2003 (b) 13 November 2005 (c) 27 July 2006 (d) 28 May 2007 55. however. Indian National Congress was founded by a retired British civil servant. Syria witnessed three military coups in _______. The Magna Carta was signed by King John on ________. (a) Lord Ripon (b) Lord Canning (c) Lord Curzon (d) None of these 49. 1962 (c) June 8. It is located in Indian State ________. (a) March 23. (c) Qanoon-e-Masudi (d) None of these 54. built in 629 AD by Malik lbn Dinar is the very first mosque in India. (a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 52. (a) A. Hume. (a) Iraq (b) Jerusalem (c) Mecca (d) None of these 46. A. The Cheraman Masjid. (a) Kerala (b) Uttar Pradesh (c) Gujarat (d) Himachal Pradesh 53. The Constitution of 1962 was promulgated on March 1 and was enforced on ______. The first viceroy of India was ________. (a) 1913 (b) 1924 (c) 1949 (d) 1966 47. Madr-e-Millat Mohtarma Fatima Jinnah was a ________ by profession. Balochistan was given the status of province in ________. In Nehru committee. (a) 1603 ` (b) 1602 (c) 1600 (d) None of these 50. O. The Dutch East India Company was established in ________. C. 1962 58. Jesus Christ was born in ________. (a) Dentist (b) Businesswoman (c) Teacher (d) Lawyer 56. Hume (b) W. 1962 (d) August 14. there were ________ Muslim members. ________ was the first president of the party. Alberuni discussed about Indus blind Dolphin in his book ________. (a) Objects of different masses fell at the same velocity (b) The sun revolves around the moon (c) The earth was not the centre of the universe (d) None of these 48. Afghanistan became the eighth member of South Asian Association for Regional Cooperation (Saarc) on ________. Galileo was persecuted by the Catholic Church for suspicion of holding the view that_______. 1962 (b) April 10. (a) 1956 (b) 1962 (c) 1970 (d) 1973 57. (a) Kitab al-tafhim (b) Kitab ta'rikh al-Hind.

writes or understands many languages. Losing that job was a blessing in disguise because it meant I ________. The price of the article is _______. His loss is ________.150 (b) Rs.300 (d) Rs. which he bought for Rs. (a) Everything (b) Work (c) Wealth (d) None of these 62. The woman tennis player who won her first Grand Slam title by winning the Australian Open 2012 is _____.100 (c) Rs. The full length of the Badminton court is 13. whose 25% is 150. is ________. (a) know what the writer really thinks (b) be able to read a lot quicker (c) make up the story for yourself (d) None of these 66.4 metres (44 ft) while its width is _______. (a) Ago (b) Since (c) Before (d) For 63. (a) Had (b) Had have (c) Would (d) Would have 64. (a) Wordsmith (b) Bilingual (c) Polyglot (d) None of these 61. (a) Rs.98 metres (6 ft 6 inch) (c) 10. (a) 600 (b) 700 (c) 800 (d) 900 71.N.30 when a discount of 20% on the marked price is offered. If he _____ worked harder. (a) 64% (b) 82% (c) 94% (d) 15% 72. If you read between the lines. The Indus River originates from Tibetan Plateau and after covering the total distance of 3180 kilometers.18 metres (17 ft) (b) 1. Ergophobia is a fear of ________. he would have passed the exams.2500. (a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7 67. (a) 5. The maximum number of on-field players in a team of basketball is ________.(a) Misriot Barrage (b) Tanaza Barrage (c) The Lloyd Barrage (d) None of these 59. (a) got a much better job (b) lost my house (c) was unemployed for years (d) None of these 65. She hasn't written to me _____ we met last time. The number. you will ______. Akbar sold his old gun for Rs. Raman (b) R. (a) Victoria Azarenka (b) Svetlana Kuznetsova (c) Maria Sharapova (d) Caroline Wozniacki 68. Tagore .V.900. A customer saves Rs. ________ became the first non-European to receive the Nobel Prize in Literature in 1913. The Greek origin word ________ means a person who speaks. (a) Jamshoro (b) Hyderabad (c) Larkana (d) Thatta 60.120 70.97 metres (36 feet) (d) None of these 69. (a) C. it falls into the Arabian Sea at ________.

He received it in 1915 in ______at the age of 25 years. He died in London on Jan 4.235% (d) 2. Synagogue is place of worship in ________.50% (c) 2. (a) Henry Truman (b) John F. (a) Thar (b) Thal (c) Cholistan (d) Wakhan 75.251% 86. The Avesta is the religious book of ________. ________desert of Pakistan also lies in India. Vesakha is a holiday observed traditionally by ________.A. (a) 1400 years (b) 1500 years (c) 2000 years (d) None of these 85. 1931 and is buried in ________. Kallar Kahar is situated in District ________ (a) Sialkot (b) Chakwal (c) Murree (d) Jhelum 74. (a) London (b) Lucknow (c) Jerusalem (d) Chakwal 77.(c) Mother Teresa (d) I. Adele is an ________ (a) British singer (b) American actress (c) Famous bridge (d) Swiss president 79. (a) 2% (b) 2. Moulana M.A. The rate of zakat on silver. Johar was born in 1878 in Rampur in India. (A) Confucianism (B) Judaism (C) Buddhism (D) None of these 82. Lawrence Bragg is the youngest Nobel Laureate in the history of the Prize. (a) Jainism (b) Buddhism (c) Shintoism (d) Zoroastrianism 84. Kennedy (c) Andrew Jackson (d) Theodore Roosevelt 80. The first person to translate the Holy Quran in Persian was ________. (a) Buddhists (b) Sikhs (c) Bohris (d) Zoroastrians 83. (a) Jamsheed Marker (b) Najmuddin Sheikh (c) Syed Sharifuddin Pirzada (d) None of these 81. (a) Physiology (b) Physics (c) Chemistry (d) Peace 76. Taoism is approximately ________ old religion. (a) Traveller (b) Scientist (c) Politician (d) None of these 78. gold and currency is ________. Bunin 73. (a) Shah Rafi-ud-Din (b) Shah Waliullah (c) Shah Abdul Qadir (d) Mujadid Alf Sani . The youngest person to be elected as President of USA is ________. ________ is the only Pakistani who has served as The Secretary General of OIC. Marco Polo was famous ________.

(a) Charlotte Bronte (b) James Joyce (c) Charles Dickens (d) None of these 89. (a) First Generation . The first purely English alphabetical dictionary was ‘A Table Alphabeticall’.87. Microprocessors as switching devices are for which generation computers ________. ‘The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus’ was written by ________. Musadas-e-Mad-o-Jazr-e-Islam is a classic book in Urdu literature written by ________.44 MB 94. (a) Abu Bakr Siddique (RA) (b) Umar Farooque (RA) (c) Ali Al-Murtaza (RA) (d) Khalid bin Waleed (RA) 88.44 GB (c) 1. was born on 26 April 1564 and died on ___. (a) 23 April 1610 (b) 23 April 1614 (c) 23 April 1616 (d) 23 April 1620 90. (a) Christopher Marlowe (b) William Shakespeare (c) John Milton (d) None of these 92. (a) Moulana Hali (b) Sir Syed (c) Shibli Nomani (d) Deputy Nazir Ahmad 93. _______. “Great Expectations” and “A Tale of Two Cities” were written by________.40 MB (b) 1. (a) 1. Chief component of first generation computer was ________. the companion of Prophet (PBUH) was awarded the title of "The sword of Allah". William Shakespeare. the all-time great English writer.5 inch floppy disk is ________.40 GB (d) 1. The capacity of 3. (a) Transistors (b) Vacuum Tubes and Valves (c) Integrated Circuits (d) None of these 95. written by English schoolteacher Robert Cawdrey in ________. (a) 1600 (b) 1602 (c) 1604 (d) 1620 91.

(a) Organisation of Islamic Conference (b) Organisation of Islamic Cooperation (c) Organisation of International Cooperation (d) Organisation of International Committees 98. OIC stands for ________. ________ is commonly used when you want someone to reply to an invitation. ________ won the FIFA men’s world player of the year 3rd time in a row. (a) PS (b) RSVP (c) PTO .(b) Second Generation (c) Third Generation (d) Fourth Generation 96. (a) Ronaldinho (b) Cristiano Ronaldo (c) Lionel Messi (d) Kaka 97.

c 85. a 64. c 36. c 3. a 75. c 29. d 38. b 24. c 30. a 53. a 78. c 18. a 33. b 55. a 93. d 88. a 13. b 35. b 71. a 22. b 54. a 100. a 92. b 25. a 16. b 49. b (d) None of these 99. a 65. b 62. c 42. a 14. c 90. d 80. Ain-i-Akbari was written by ________. b 67. c 17. b 99. a 83. b 82. a 79. c 15. c 48. c 59. b 46. d 96. c 91. a 7. a 66. c 47. a 68. b 76. 1. a 26. a 69. b 95. a 5. c 23. c 97. c 6. c 2. (a) William Muir (b) William St. c 61. a 70. b 10. b 74. b 73. c 81. b 50. a 45. a 44. c 89. The author of “The Sources of Islam” is ________. b 52. Clair (c) John Hopkins (d) None of thes . b 39. b 34. d 27. c 58. a 72. a 20. a 98. d 40. d 84. c 37. d 11. d 94. d 60. c 57. a 32. b 28. c 77. c 12. b 51. b 8. b 21. b 9. c 31. c 41. b 43. d 4. b 63. b 87. (a) Abul Fazal (b) Shaista Khan (c) Alberuni (d) None of these 100. a 56. b 19. b 86.

:- (a) All India Congress did not wish to join the Federal government (b) There was state of emergency on the eve of World War-II (c) There was law and order problem in India (d) The Indian princes refused to join the Federation . On May 28. its result was:- (a) It made the Muslims feel ignored by the Indian government (b) The Muslims were disappointed by the Hindus Press (c) They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries (d) It created political awakening among the Indian Muslims 9. Nawab Viqar-ul-Malik became Secretary of the Board of Trustees of Aligarh College and …… (a) He did not take any interest in welfare of the students (b) Encouraged students to take active part in politics (c) Did not take any disciplinary action against the students (d) He made Islamic religion as a compulsory subject for all students. Simla deputation of October 1906 had the following purpose:- (a) For future elections in the country Muslim community would get Separate Electorate (b) The deputation was advised to take active part in politics (c) The deputation was directed to be friendly with the rulers (d) To be in harmony with the Hindu community of India 5.1. Chaudhary Rahmat Ali published a leaflet “Now or Never: Are We to Live or Perish Forever” issued on January 28. the Khilafat Committee passed a resolution in support of Non-Cooperation Movement started by Gandhi with the result:- (a) It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances redressed by the government of India (b) It could not be activated due to Hindu-Muslim differences (c) The Congress opposed the movement (d) By and large the Muslim community did not want to get Hindu support 11. 1920. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884. Why Syed Amir Ali resigned from the Muslim League in 1913? (a) The Muslim League did not do sufficient work for its members (b) It criticised the government (c) It supported the Hindu cause (d) The party had no clear-cut policy 13. 10. Hindi-Urdu Controversy of 1867 had far-reaching conse-quences because:- (a) It was the forerunner of The Two Nation Theory (b) Made Muslims think to be close to the Hindu culture (c) To depend on the British government for justice (d) To be indifferent to the controversy 3. with the objective:- (a) It was for social gathering among Muslims of Punjab (b) To help them to secure government jobs (c) To encourage non-communal approach to provincial problems (d) To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western education along with religious instructions 12. For what purpose the Muslim League changed its manifesto in 1913? (a) Became hostile towards the British (b) Demanded self-government suitable for India (c) To remain aloof from Indian politics (d) To criticise and oppose the Hindu community 8. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed Khan in 1877 had a clear programme:- (a) To keep the Muslim community abreast with Western knowledge (b) To make Muslims learn Arabic and Persian only (c) To give students military education (d) To educate Muslim youth to be politically active 4. Arya Samaj was founded in 1875:- (a) To protect the interests of India (b) The Arya Samaj revived and reformed Hinduism (c) To cooperate with the Indian government (d) To be a social organisation working for the good of the poor 7. He also encouraged the students to pray regularly. The Kanpur Mosque episode took place in August 1913. What is the most important provision of the Simon Commission Report published in 1930? (a) Recommendations for the introduction of Federal system of government in India (b) Dyarchy should continue (c) No reforms in the provinces (d) The importance of the majority community should be accepted 14. 1933. The second part of the Act of 1935 could not be put into practice because. from Cambridge with the objective:- (a) To create a separate and independent Muslim State (b) To develop friendship with the British as a Muslim community (c) To grow the concept of Indianism (d) To work with other Indian communities for liberation of India 6. One of the main objectives of All India Muslim League at the time of its creation was :- (a) To be loyal to the Indian British government (b) To take active part in politics of the country (c) To be close to the Hindu community (d) Not to take side with any Indian community 2.

Gandhi-Jinnah talks of 1944 failed due to:- (a) Opposition by the Khaksars (b) Red Shirts (c) The Ahrar (d) Two Nation Theory 22. Sir Cyril Redcliffe announced the Boundary Commission Award on August 17. The Muslim League rejected the Cabinet Mission Plan on July 27.15. Sheikh Mohammad Iqbal. Why Quaid-i-Azam launched Direct Action Day on August 16. Lord Wavell (c) Liaquat Ali Khan (d) None of these 26. gave direction about:- (a) Power and self-reliance for political success (b) Cooperation with the majority community (c) To remain loyal to the government (d) Muslims to keep away from politics 18. Lord Wavell. Quaid-i-Azam in an article in “Time and Tide” in 1937 mentioned that:- (a) Islam and Hinduism are incompatible (b) Muslims to share power as equal partners (c) Muslims should concentrate on political organisations (d) None of these 20. 1947.V. an official reception was given to celebrate the honour of Knighthood besto-wed on Dr. Gandhi renounced his formal membership from the Congress in:- (a) 1934 (b) 1940 (c) 1943 (d) 1947 . The provincial election under the Act of 1935 held in 1937 had the following results:- (a) The Muslim League won majority of seats reserved for the community (b) By and large the Muslim League failed miserably in the contest (c) The Congress had success only in a few provinces (d) A number of political parties boycotted the elections 16. Sindh Muslim League passed one of the following resolutions in 1938:- (a) Federalism to continue (b) Muslims to join other commu-nities for political progress (c) Concentration on education (d) Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory 19. The results of the election 1945-46 showed:- (a) That the Unionist Party won majority of Muslim seats (b) The Jamiat Ulema-i-Hind captured a few seats (c) The National Muslims got a few seats (d) The Muslim League captured all the reserved seats for the Muslims at the Centre 24. M. which was biased due to whom? (a) Lord Mountbatten (b) Pandit Nehru (c) S. 1937. 1923. The Interim Government was formed in 1946. 1946? (a) To protest against breach of pledge by Viceroy F. Patel (d) Maharaja Sadu Singh of Bikaner 27. the Viceroy of India (c) The derogatory approach about Muslims by the Hindu press (d) Demand by the Quaid to have all Muslims seats to be allocated to the Muslim League 23. About others:- (a) Congress rejected the plan in toto (b) Congress accepted only the-long term plan (c) The British government was not clear about it (d) Hindu extremists were lukewarm about it 25. Quaid-i-Azam in his presid-ential address on 25th session of the Muslim League at Lucknow on October 15. Identify the correct statement in view of 1937 provincial elections in Punjab:- (a) The Muslim League won a majority of seats reserved for Muslims (b) It captured only two provincial assembly seats (c) It made an alliance with the Unionist Party (d) It won a number of seats in rural constituencies 17. 1946. The Muslim League Resolution of divide and quit in 1943 was against the movement of quit India proposed in 1942 by:- (a) Gandhi (b) Pandit Nehru (c) Maulana Abul Kalam Azad (d) Pant 21. M. On January 17. The Simla Conference of 1945 failed due to:- (a) Arrogance of the Congress leaders (b) Callousness by F. Lord Wavell (b) To oppose the Congress policies (c) To get support from the masses for party membership (d) To crush the upsurge of National Muslims 28. The venue was:- (a) Delhi (b) Aligarh (c) Lahore (d) London 29. Who was the prime minister? (a) Pandit Nehru (b) F. M.

M. Another important develop-ment in the 20th century in the field of medicine was the introd-uction of 'antibiotics'. Under the 1956 Constitution of Pakistan. Muhammad Ali (c) Iskander Mirza (d) Hussain Shaheed Suhrawardy 32. Pencillion was introduced by:- (a) Alexander Fleming . 1966:- (a) The manifesto of the party was against the spirit of Legal Frame-work Order issued on March 20. Ayub Khan announced on March 13. M. Ayub Khan (c) Ch. (a) The President may not be a Muslim (b) The President had to be a Muslim (c) The Constitution was silent about it (d) He had to be fifty-five years of age 35. prime minister:- (a) Had to be a Muslim (b) No condition of being a Muslim (c) No need to be an elected member of the National Assembly (d) Had to be 45 years of age 37. mention the correct relationship from the following:- (a) There were three lists of items. Name the first elected president of Pakistan:- (a) Iskander Mirza (b) F. 1971 in East Pakistan with the result:- (a) The Two Nation Theory as basis of independence came to an end (b) The Two Nation Theory is still intact because the term “States” was used in the Lahore Resolution of 1940 (c) It resulted due to cultural pluralism (d) It happened due to One Nation Theory 44. According to the 1962 Consti-tution in case the president resigns who had to succeed him? (a) The Speaker of the National Assembly (b) The Commander-in-Chief of the Army (c) The Chief Justice of the Supreme Court (d) Election by the Basic Democrats 41. Federal. Parity for representation was created by formation of One Unit in West Pakistan. opposed by him (d) Food crisis 39. his acceptance of the two demands. About relationship between Federal Government and pro-vinces under the 1956 Consti-tution. The Islamic Republic of Pakistan under the 1956 Constitution was to be headed by a President. Provincial and Concurrent (b) There were two lists of items. 1970 (b) President Agha Yahya Khan called it an approach of a demagogue (c) It was narrow thinking (d) It supported national cohesion 43. Parliamentary Government and direct elections with the result:- (a) The concept of controlled democracy was introduced (b) Indirect system of voting was rejected (c) Vested groups increased their influence on decision making (d) The powers of bureaucracy were increased 42. 1958? (a) He had the apprehension that the newly elected Assemblies under the 1956 Constitution may not vote to elect him as permanent president (b) Problem of law and order (c) Criminal implications of the opposition by the ruling party. Name the prime minister. The concept of Controlled De-mocracy was propagated by President Iskander Mirza:- (a) He forced Prime Minister Suhrawardy to resign due to his personal whims. (a) Mohammad Ali Bogra (b) Ch. 1969. Why President Iskander Mirza imposed emergency and dissolved the Assemblies on October 7. Ayub Khan was member of the All Talents Cabinet in 1954. Federal and Provincial (c) There was only one Federal list of items and residuary powers belonged to the provinces (d) There were two lists of items with Federal having two parts and a Concurrent list 36.30. Fazal Elahi (d) Farooq Leghari 40. in the year:- (a) 1952 (b) 1954 (c) 1955 (d) 1956 34. even though he had political right to address the National Assembly (b) He controlled the political process (c) He made bureaucracy powerful in decision making (d) He considered elections as a farce 38. President F. One of the important incidents of the 20th century was moon-landing. Quaid-i-Azam resigned from membership of Congress in:- (a) 1913 (b) 1916 (c) 1920 (d) 1922 31. The control of Federal Govern-ment came to an end on December 16. The Awami League contested the 1970 elections on the basis of six-point programme for regional autonomy issued on Feb 12. Who became the first man to set foot on the moon:- (a) Michael Collins (b) Neil Armstrong (c) Edwin Adrin (d) Jean Arp 33.

Sassi Punnu is a known legend of :- (a) Punjabi (b) Sindhi (c) Pushto (d) Balochi 56. Harapa was a centre of:- (a) Persian Civilisation (b) Hindu Civilisation (c) Greek Civilisation (d) Indus Valley Civilisation 58. 1949 51. 1972 (b) April 21. 1990 (d) Oct. 1993 53. After agriculture. 1977 (c) Dec 10. In November 1996. 1977 (d) Jan 2. When was the Qisas and Diyat Ordinance put into force? (a) Dec 2. The only citizen of Pakistan who won the Nobel Prize:- (a) Abdul Qadeer Khan (b) Dr. Nanga Parbat is located in:- (a) Chitral (b) Gilgit (c) Azad Kashmir (d) None of these 62. 1988 (b) March 1. it employs the largest number of labourers:- (a) Finance and Social Services (b) Industry (c) Mining . 1947 (c) Oct 24. 1947 (b) Oct 24. Reason for the action:- (a) Political crisis (b) Vote of no-confidence in the National Assembly (c) Allegation of corruption (d) Difference between the presi-dent and prime minister about party matters 54. 1985 (b) Nov. an ancient historical site. The provision to have 20 rese-rved women seats in the National Assembly under the 1973 Consti-tution expired on holding General Election in the year:- (a) Feb. Abdul Salam (d) Faiz Ahmad Faiz 55. Which county is situated in North of Pakistan? (a) India (b) Afghanistan (c) Iran (d) China 61. 1990 (d) Dec 20. President Ziaul Haq nominated Majlis-i-Shoora (Federal Council) in 1981:- (a) The Majlis-i-Shoora had no powers (b) It could make legislation (c) It could criticise the government (d) The executive was accountable to the Majalis 47. The Federal Shariat Court was established in:- (a) 1978 (b) 1979 (c) 1980 (d) 1985 48. 1978 50. Takhi Baht. President Farooq Leghari dismissed the Benazir government under Section 58(2)(b) of 1973 Constitution. Indicate the coldest city of Pakistan:- (a) Ziarat (b) Murree (c) Swat (d) Ayubia 60. 1973 46.(b) Marcus Antonius (c) Georges Bizet (d) Charles Cornwallis 45. Civilian Martial Law with Presi-dent Z. A. Which is the highest peak of Himalayan range in Pakistan? (a) Nanga Parbat (b) K-2 (c) Mount Everest (d) Kithar 57. When was the post of Chairman Joint Chiefs of the Staff Committee created? (a) March 2. 1972 (c) Aug 14. When was the first Azad Kashmir government established? (a) Aug 14. 1976 (b) March 1. Bhutto at the helm of affairs came to an end on:- (a) April 2. 1992 49. is located in:- (a) Punjab (b) Sindh (c) Khyber PK (d) Balochistan 59. 1949 (d) Dec 1. 1973 (d) Aug 15. 1988 (c) Oct. Usmani (c) Dr. 1989 (c) Oct 13. The President under the 1973 Constitution is elected:- (a) By direct election (b) By National Assembly (c) By joint session of the National Assembly and Senate (d) By two Houses of the Parliament and the four provincial assemblies 52.

1947 (b) Aug 30. Zakat year ends with the last day of:- (a) Shawwal (b) Shaban (c) Muharram (d) Rajjab l 79. Ayub Khan celebrated Decade of Reforms in 1968 with the result:- (a) It was beginning of an end of Ayub regime (b) The masses admired his policies during the last 10 years (c) There was peace and tranquillity in the country (d) The students in both wings of the country remained quiet 80. PTV started its transmission from:- (a) Sept 24. 1950. 1948 (c) Dec 4. Which area of Pakistan is called Babul Islam? (a) Khyber (b) Punjab (c) Swat (d) Sindh 78. The oldest oil well of Pakistan is situated in:- (a) Sibi (b) Attock (c) Kalabagh (d) Makran 68. 1965 64. A. When did Pakistan win the Cricket World Cup? (a) 1992 (b) 1996 (c) 1998 (d) 1999 77. The largest gas field was discovered in:- (a) 1951 (b) 1952 (c) 1953 (d) 1955 66. When were the citizens of FATA given the right to vote? (a) 1977 (b) 1985 (c) 1988 (d) 1997 69. General Fazle Haq (c) Lt. The reason behind the announcement was:- (a) Pakistan was convinced that the people of Kashmir would actively participate in the plebiscite (b) Kashmir freedom fighters wanted peace (c) Hindu information media dubbed Pakistan as aggressor (d) Pandit Nehru. 1962 (b) Oct 24. the Prime Minister of India was ambivalent about all proposals to hold plebiscite 71. The Council of Common Intere-sts under the 1973 Constitution has to:- (a) Make the Federation work successfully with emphasis on National Integration (b) Create disparity among the provinces (c) Work for the good of non-Muslims (d) Work for the protection of Balochistan's natural resources 67. Who was the president of the UN General Assembly in 1962? (a) Sir Zafaruallah Khan (b) Sahabzada Yaqoob Ali Khan (c) Z. Burke (c) Sharifuddin Pizada (d) G. M.(d) Fishing 63. M. Under the influence of bureau-cracy President F. Which is Solidarity Day with reference to the people of Kashmir? (a) January 30 (b) February 5 (c) March 4 (d) None of these 72. Allana 74. Bhutto (d) Mohammad Ali Bogra 73. When Pakistan became member of the United Nations? (a) Sept 30. Mention the year in which proposal was made to hold local bodies election on party basis:- (a) 1959 (b) 1975 (c) 1979 (d) 2000 76. 1964 (d) Dec 26. Arif (b) Lt. Who wrote the book entitled 'Jinnah Pakistan and Islamic Identity'? (a) Akber S. On August 23. Ahmed (b) S. Chisti 75. Bulk of Tobacco is produced in:- (a) Punjab (b) Sindh (c) Khyber PK (d) Balochistan 65. 1963 (c) Nov 26. 1984 (d) Feb 10. A. Who wrote the book entitled 'Working with Zia'? (a) General K. Sir Owen Dixon announced the failure of his mission to resolve the Kashmir deadlock on direction of the Security Council. General F. General Habibullah Khan (d) Lt. M. Mention the General Elections which was boycotted by MRD in:- (a) 1985 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1997 . 1949 70.

a 75.a 82. 13.c 55.a 63. 1954 (d) Aug.a 57. a 41. 1948 (b) March.d 9.c 59. 1949 (c) Aug.c 48. Mention the Constitution of Pakistan which has Bicameral Legislature:- (a) Interim Constitution based on the Act of 1935 and the Indepen-dence Act. c 36.a 39. _______ is the US Ambassador to the Middle East.c 54. Kadima is the political party of _______ A: Israel B: Lebanon C: Syria D: Egypt 7.b 72.d 15.a 84. 14. When was the National Anthem of Pakistan first played? (a) Aug. c 46.b 35.d 30.d 19. a 66. Ayub Khan. c 31. 1955 1.a 2.a 27.c 40.a 45. 14.a 6. Ethnology deals with _______ A: Human race B: Genes .b 79. 1947 (b) The 1956 Constitution (c) The 1962 Constitution (d) The 1973 Constitution 83. a 81.d 23.a 8.b 33.c 64.d 85. Captain Sarwar was martyred in 1948 at:- (a) Burki Sector (b) Wagha Sector (c) East Pakistan (d) Kashmir 85. A: George Mitchell B: Robert Gates C: Richard Holbrooke D: None of these 3.d 22.d 83. (b) A group of Ulema declared it purposeless (c) Encouraged polygamy and broken marriages (d) It failed completely to solve the social problems of the society 84. b 51. d 61.a 38. A: 2009 B: 2010 C: 2011 D: 2012 6. _______ is the President of the World Bank? A: Robert Bruce Lohaf B: Bill Gates C: Robert Brace Zorllick D: Robert Brace Gate 5.a 73.d 52.a 50.d 78.d 34.d 13.a 14.d 47. M. Simla Agreement was signed between India and Pakistan in 1972.b 80. the famous Noble Prize winner.a 3. a 76. 1961 was introduced by President F. The Muslim Family Laws Ordi-nance. US will withdraw its forces from Iraq by _______. a 11.d 29. They resolved:- (a) That the two countries were to settle their differences through bilateral negotiations (b) That the two nations would abide by the resolutions of the UN (c) That there had to take place a decision on Kashmir dispute (d) That the issue of Bangladesh was settled 82.b 37.b 18. Swat is situated in the range of _______.a 28. 23.b 7.a 74.d 25.a 32.d 58.d 24.a 4.d 68.a 17.b 10. Its purpose:- (a) Provided for the first time the registration of marriages and reinforced rights of inheritance.d 62.c 53.81.a 77. a 21.a 60. c 1. is the president of _______ A: Finland B: Sweden C: Norway D: Switzerland 8.c 44. a 56.d 69.a 20.a 67. Marti Ahtasari. A: May 3 B: May 15 C: May 17 D: May 27 2.a 70. d 26. Press freedom day is observed on _______.a 5. b 16.d 12.d 49.c 65.a 43. A: Hindukush B: Himalayas C: Karakoram D: None of these 4. d 71.a 42.

C: Psychology D: Families 9. . Which organisation came into being first_______. Which country has the oldest anthem in the world? A: Japan B: Britain C: US D: China 15. Aramco is the oil company of _______ A: US B: Britain C: Saudi Arabia D: Russia 10. Brain Drain means _______ A: Migration of the skilled labour B: Migration of the intellectual people C: Migration of the technical people D: Migration of the doctors and engineers 12. Hung Parliament means ______ A: Majority of a party B: No political party gets majority C: Alliance govt. A: OIC B: D-8 C: ECO D: SAARC 13. Skin disease is caused due to the deficiency of the vitamin _______ A: B B: K C: D D: C 20. The chairman of African Union belongs to _______ A: Nigeria B: Libya C: Sudan D: Ethiopia 17. Asiana Airline is the airline of _______ A: Malaysia B: Indonesia C: South Korea D: Japan 11. D: Dictator govt. A: Vietnam B: Thailand C: Cambodia D: Malaysia 24. DC 25. Who is largest trading partner of Pakistan _______ A: Saudi Arabia B: Japan C: US D: Britain 23. Which area is the largest producer of opium in Afghanistan? A: Helmand B: Khandhar C: Kabul D: Jalalabad 26. UAE gave Pakistan the power plant of _______mw. A: 300 B: 310 C: 320 D: 340 22. In which country the Kurd people are in majority. IMF headquarter is situated in _______ A: New York B: Paris C: Brussels D: Washington. Hamas was founded by _______ A: Khalid Mashaal B: Ahmad Yasin C: Yasir Arafat D: Ismail Haniya 16. Seine is the river of _______ A: Germany B: Italy C: Spain D: France 18. Khmer Rouge is the political party of _______. 40 % world oil passes through _______ A: Strait of Marmora B: Strait of Hormuz C: Black Sea D: Red Sea 21. A: Iran B: Iraq C: Turkey D: Syria 14. CPU stands for _______ A: Central processing unit B:Ccentral power unit C:Computer processing unit D: Central programming unit 19.

Which country celebrated the end of 240 years monarchy in 2008? A: Nepal B: Maldives C: Bhutan D: Sri Lanka 32. Which is the largest searching engine. A: Ron Suskind B: Michal Korgan C: Samuel Gutter D: William Congreve 29.27. Insomnia is the problem of _______ A: Lung B: Liver C: Sleep D: Tooth 34. Russia sends gas to Europe via _______ A: Hungry B: Poland C: Ukraine D: Romania 28. Who is the author of The Way of the World _______. FIFA World Cup 2010 took place in _______ A: Japan B: South Africa C: China D: London 37. A: Yahoo B: Gmail C: Google D: Hotmail . Marco Polo was a _______ A: Thinker B: Philosopher C: Geographer D: Traveller 31. Anemometer is used for measuring _______ A: Electric current B: Pressure C: Speed of the wind D: Waves of the sea 33. Which Parliament was founded in 930 A. Parcel Islands are disputed between _______ A: China-Korea B: China-Vietnam C: Vietnam-Philippine D: Indonesia-Malaysia 30. Who was the last king of Afghanistan? A: King Zahir Shah B: King Habiburrehman C: King Dawood D: King Yaqub 36.D? A: British B: Japan C: Russia D: Iceland 35.