You are on page 1of 6

GJIMNAZI ELEZ ISUF NDREU

PROJEKT

TEMA : SI TE NISIM NJE BIZNES


FITIMPRURES?

LNDA : EKONOMI

-1
KLASA : XII

PUNOI: DANIEL JAKAJ PRANOI : PERPARIM ISLAMI


JAKOV JAKAJ
Biznesi i vogl. Roli dhe rendsia e tij
n ekonomin e tregut.
Rrugt q ndjekim pr t elur nj
biznes fitimprurs.
Lidhja e dyanshme biznes-
siprmarrje. Rndsia e saj.
Vetm duke qen transparent me
klientin dhe tregun e duke pasur
besim n vetvete biznesi i vogl
mund ti bj ball konkurrencs dhe
falimentimit.

LITERATURA:
-EKONOMI (Kapitulli i siprmarrjes)
-ED.KARRIERE 11,12
-INTERNETI

BIZNESI I VOGL DHE ROLI I TIJ N EKONOMI


Kriteret evropiane:

pronsia dhe afarizmi jan t pavarur,


menaxhimi i ndrmarrjes sht i pavarur,
rajoni i veprimit relativisht i vogl dhe madhsia e ndrmarrjes relativisht e vogl,
kapitali i investuar pron e nj ose disa individve
ELEMENTET VENDIMTARE Q KUSHTZOJN RRITJEN DHE ZHVILLIMIN E
NDRMARRJEVE T VOGLA

1.Faktort resurset fillestare: papunsia, motivimi, arsimimi, mosha, gjinia, prvoja


paraprake, nr i themeluesve, etj
2. Tiparet e subjektit afarist: bransha, forma organizative, lokacioni, madhsia, pronsia
3. Qllimet afatgjate e ndrmarrjes: konkurrenca, informacionet, pozicionimi n treg,
trajningu i puntorve, produktet- shrbimet e reja, etj.

AKTIVITETI PR FILLIM ME BIZNES T VOGL:

paraqitja e ides pr biznes;


profilimi i tregut; niveli i konkurrencs;
vendosja afariste;
sigurimi dhe disponimi me resurset e ndryshme.

RESURSET - paraqesin te hyra te ndryshme ne procesin e prodhimit dhe ne kombinim me


faktore tjere afariste, ndikojne ne realizimin e qellimeve te ndermarrjes.
Resurset mund te jene: Resurse te dukshme - jane inpunte qe jane te natyres kuantitaive dhe
te prekshme dhe kane te bejne me njerez dhe mjete te ndryshme fizike, materiale, financiare
dhe organizative.
Resurset e padukshem - jane inpute qe nuk munden te kuantifikohen te preken, te shihen,
dhe jane resurse te sferes juridiko - pronesore qe kane te bejne me te drejten e prones,
aftesite dhe kulturen afariste te ndermarrjes. Kane rendesi te madhe per suksesin e
ndermarjes.

DIMENSIONI I MOSSUKSESIT N NDRMARRJET E VOGLA


Mund t profilohen dy forma t mossuksesit:
mossuksesi formal, dhe joformal (n raportet biznesore mund t paraqitet edhe situata q
implikon mossuksesin e karakterit joformal q bazohet n pamundsin dhe paaftsin e
pronarit q t siguroj mjete t mjaftueshme financiare pr nevojate tij afariste dhe n kt
rast biznesi i tij dshton).

Rrugt q ndjekim pr t elur nj biznes fitimprurs.


Nje Biznes Plan i sukseshm sht ai q do ju ndihmoj t menaxhoni sa m mire biznesin
tuaj do dit. Do tju ndihmoj ti paraqsini investitorve t ndryshm, ose partnerve t
mundshm, dhe njerzve t tjer q mund ti interesoj biznesi juaj, pr ti bindur ata pr
suksesin e ides tuaj. Nj biznes plan i mir nuk mbaron kurr, ai kompletohet nj here, por
duhet azhornuar ose modifikuar gjithnj, madje edhe pr vite t tra.
1. Bhuni njsh m stafin tuaj
Kjo sht nj prej taktikave m t prdorura n ditt e sotme, sepse ka marr fund koha kur
shefi qndronte n nj piedestal, veuar nga t tjert. Bashkpunimi sht nj prej
faktorve ky n fillimin e mbar dhe mirfunksionimin e nj biznesi, sidomos kur ai sht
n hapat e tij t par.
2. Flisni me gjuhn e klientit
Nj prej elementve kryesor pr do biznes por edhe nj prej m t vshtirave pr tu
arritur.Nse arrini q edhe ju vet si kompani t flisni me gjuhn e klientit, suksesi do t jet
i garantuar.
3. Target grupet
Shpeshher suksesi i nj kompanie vlersohet edhe nga pushtimi q ajo i ka br tregut
dhe sidomos grupeve t mdha.Mse e vrtet, por nj gj e till nuk do t thot q t
fokusohesh vetm ketu duke ln n harres t plot edhe ato grupe t vogla, t cilat nuk
duhen anashkaluar.
4. Komunikimi dhe reklamimi
Edhe pse n ditt e sotme media sociale ka krijuar nj perandori t vetn, komunikimi
vazhdon t mbetet nj prej faktorve m t rndsishmm n mirfunksionimin e nj biznesi
t ri. Ndaj kushtojini rndsin e duhur.

5. Jepini klientit dika q nuk mund ta gjej tjetrkund


E fundit si pik, por m kryesorja. Krijoni nj produkt pr t cilin t jeni t sigurt q do ket
sukses por edhe q t jet dika e veant dhe q smund t gjendet kudo. Kjo do tju dallonte
ju nga t tjert dhe njekohsisht do ju bnt t suksesshm.

AFTESITE DHE CILESITE E PERSONAVE SIPERMARRES.