You are on page 1of 6
ΕΤΟΣ 4 Ο , Φεβρουάριος 2017
ΕΤΟΣ 4 Ο , Φεβρουάριος 2017
ΕΤΟΣ 4 Ο , Φεβρουάριος 2017 Βιος Αγίου Χαράλαμπου Ο Άγιος Χαράλαμπος

Βιος Αγίου Χαράλαμπου

2017 Βιος Αγίου Χαράλαμπου Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας. Ημερομηνία εορτής: 10/2 ν.ημ – 23/2 π.ημ.

Ραφαήλ

Τι είναι το Τριώδιο; Γιατί ονομάζεται έτσι; Πότε ξεκινά και πότε;

Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο

περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν

Τριώδιο. Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ

Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά

το 1522 μ.Χ. στην Βενετία.

Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την πρώτη εβδομάδα γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής όποτε απέχουμε ακόμα και από τα λαδερά φαγητά όπως και τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κροατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία της Σαρακοστής. Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που προηγείται του χριστιανικού Πάσχα.

Χειρόγραφα των ύμνων του

Ορφέας

Γιατί πετάμε χαρταετό?

Ορφέας Γιατί πετάμε χαρταετό? Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η

Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η πνευματική και σωματική κάθαρση με την νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής και την προετοιμασία για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού. Το πέταγμα του χαρταετού, την ημέρα εκείνη συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για πνευματική και ψυχική "εξύψωση" στα ουράνια. Το βλέμμα είναι στραμμένο στον ουρανό και το σκίρτημα χαράς που νιώθουμε, όταν καταφέρνουμε να τον δούμε να πετάει ψηλά, είναι πολύ μεγάλο. Ίσως γιατί κατά βάθος ευχόμαστε να μπορούσαμε να βρεθούμε κι εμείς μαζί Του εκεί ψηλά.

Όποιος δεν έχει πετάξει ποτέ χαρταετό, δεν κατάφερε να στρέψει το βλέμμα Ανεξάρτητα πάντως από τον συμβολισμό του, το βέβαιο είναι ότι προσφέρει

του όσο ψηλά χρειάζεται

χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

Τζοάννα

Φρούτα και λαχανικά του μήνα Φεβρουαρίου.

λαχανικά του μήνα Φεβρουαρίου. Λαχανικά   Άνηθος Καρότα 

Λαχανικά

Άνηθος

Καρότα

Κουνουπίδι

Κρεμμύδια φρέσκα

Λάχανο

Λαχανάκια Βρυξελλών

Μανιτάρια

Μαρούλι

Μπρόκολο

Παντζάρια

Πράσα

Σέλινο

Σέσκουλα

Σπανάκι

Χόρτα (βρούβα)

Ο δεύτερος μήνας του χρόνου ήρθε κι είναι κατά γενική ομολογία ένας ιδιαίτερος μήνας. Με 28 ημέρες διάρκεια ή 29 κατά τα δίσεκτα, ο Φεβρουάριος είναι ο πιο σύντομος μήνας του χρόνου και ονομάζεται κλαδευτής αφού θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων. Για τους περισσότερους, όμως, ο Φεβρουάριος συνδέεται με τις Απόκριες. Ο Φλεβάρης λοιπόν χαρίζει χαμόγελα, διασκέδαση, αγάπη και φυσικά τα δικά του φρέσκα λαχανικά και φρούτα για τα καλύτερα μαγειρέματα.

Φρούτα

Λεμόνια

Μανταρίνια

Μήλα

Πορτοκάλια

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα

Καρύδια

Κάστανα

Σταφίδες (μαύρες και ξανθές)

Μαρία

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Άμα αγκιάξει ο Κουτσοφλέβαρος το πόδι του, θα μας χώσει στα χιόνια.

Άσπρος Φλεβάρης, χαρούμενος ο χωραφιάρης.

Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.

Γενάρη και Φλεβάρη καταβολάδα και ξινάρι.

Γενάρης με τα κρούσταλλα, Φλεβάρης με τα χιόνια.

Γεναριάτικο αρνί και Φλεβαριάτικο κατσίκι.

Θύμωσε ο Φλεβαράκης, πλάκωσε ο χιονάκης.

Κάλλιο Μάρτης με παλούκια παρά Φλεβάρης με μπουμπούκια.

Κύριε ελέησον, Φλεβάρη, και στο χάλκωμα με βάνεις

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ' ανθίσει. Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει.

Στα μαλακά Φλεβάρη μου και έχει ο Θεός.

Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.

Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.

Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη.

Μαριάννα

 Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη. Μαριάννα Εφραίμ 4

Εφραίμ

 Παπαντή καλοβρεμμένη, η κοφίνα γεμισμένη. Μαριάννα Εφραίμ 4