You are on page 1of 23

Marktschets - ‘Internet op je mobiel’ 30 Best Practices met als onderwerpen Apps, Mobiele Sites, SMS en QR-codes

Inhoudsopgave
Inhoudsopgave 4 5 Voorwoord OMI2 Interview Marktschets ‘Internet op je mobiel’ Paul Brackel Best Practices ANWB Corendon 9292ov Worldmate Live Rabobank Interpolis Nu.nl Vi.nl De Telegraaf Glamour Uitzendinggemist Kraft Foods Wehkamp bol.com Appie Interview ‘Internet op je mobiel’ - de weg naar succes Rolf Meester Best Practices Marktplaats Starbucks Thuisbezorgd.nl Samsung T-Mobile Microsoft Pathé Shazam Disney Radio538 Tènce! Uitzendbureau BuitenBeter Gemeente Den Haag Weegnet Oracle Dankwoord Profiel OMI2 / Jungle Minds

8

5

23

26

23
Colofon
Uitgever Jungle Minds Auteurs De auteurs zijn Geert Jan Grimberg, en Bart ter Steege van Jungle Minds Project management & editing Mariëlle Heijmans van MH Project Management Dorien van Gastel en Rolf Meester van ECP-EPN Vormgeving www.goaldesign.nl
©2010, Jungle Minds and OMI2 All rights reserved, no part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means. Electronic, mechanical, photocopying, recording, or otherwise without the prior written permission of Jungle Minds and OMI2.

41 42

3

voorwoord
Voorwoord geert-Jan smits & paul Brackel

‘Internet op je telefoon’ heeft naar schatting 3 à 3,5 miljoen actieve gebruikers en een bereik van 20% en heeft daarmee haar kritische massa bereikt.

de eerste editie van Best of Mobile
Met veel plezier en vol trots presenteren wij deze eerste editie van Best of Mobile. Deze publicatie is een samenwerking tussen OMI² en Jungle Minds. OMI² is een platform waarin mobiele professionals samenwerken en kennis delen. De doelstelling daarbij is het versnellen van de ontwikkeling van mobiele diensten. OMI² probeert partijen die nog niet actief zijn met mobiel te inspireren om deze stap te maken. Hoe kan dat beter dan de beste mobiele diensten die er nu al zijn te bundelen? Hiervoor is OMI² een samenwerking aangegaan met Jungle Minds om de aangeleverde informatie van de leden om te zetten naar pakkende teksten, geplaatst in een strakke vormgeving. In totaal worden 30 praktijkcases van vooral Nederlandse ondernemingen en organisaties aan u gepresenteerd. Van uitgevers, retailers en non-profit organisaties tot financiële instellingen en van mobiele sites tot widgets en apps. Elke case wordt behandeld aan de hand van een drietal screenshots en een toelichting. Waar mogelijk worden cijfers over het resultaat gegeven. Bij elke case vindt u de contactgegevens van het OMI² lid die de case heeft aangedragen. Geef uw mening Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar uw mening over deze uitgave. Ook als u suggesties hebt voor een nieuwe case voor de volgende editie, dan horen wij dat graag. U kunt ons altijd bereiken op info@jungleminds.nl (Jungle Minds) of info@ecp-epn.nl (ECP-EPN is het platform voor de informatiesamenleving en moederorganistatie van OMI²). Voor 2011 is ons streven om een tweede editie van Best of Mobile uit te brengen. Ook dan hopen wij u weer te mogen inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet te beschrijven. Wij wensen u veel mobiele inspiratie en leesplezier toe! Namens Jungle Minds Geert-Jan Smits Namens OMI2 Paul Brackel

Marktschets ‘Internet op je mobiel’

4

IntervIew

In ons land zijn drie mobiele netwerken operationeel: KPN/Telfort, T-Mobile en Vodafone. In totaal zitten er meer dan 20 miljoen sims in GSM-telefoons, PDA’s, smartphones en laptops. Goede ontwikkeling is dat steeds meer van de vijftig virtuele mobile brands mobiel internet aanbieden: KPN, Hi, Telfort, T-Mobile, Vodafone, Simyo, Tele2, Rabo Mobiel, Youfone, Internet Overal en MTV Mobile.

Volgens recent onderzoek van Breedbandgebruiker.nl kiezen de meeste mobiele internetters (66%) voor een flatfee abonnement: ze betalen een vast bedrag per maand en kunnen (zo goed als) onbeperkt online. 24% internet alleen mobiel als dat kan via een gratis WiFi‐hotspot (bijvoorbeeld bij een internetcafé, hotel of in de trein). Ongeveer 13% internet mobiel met zijn/haar laptop, gratis of betaald met een data‐abonnement. Ruim 85% gebruikt een mobiele telefoon, waarbij ongeveer een kwart kiest voor Apple’s iPhone.

alsmede social networks en zoek machines. In opkomst zijn webshops, locatiediensten (kaarten, navigatie, cityguides, zoeken naar restaurants), financiële dienstverleners, reisburo’s, lifestyle, entertainment en de grote nationale brands. De laatste jaren is de content gelukkig veel rijker geworden dankzij Apps, handsets met touch schermen en kleur. Sinds de lancering van de iPhone twee jaar geleden is het voor content owners, die de hele Nederlandse markt willen bereiken daarentegen haast onmogelijk geworden om dat binnen het gangbare budget te realiseren. Te vaak moet de content aangepast worden ten gevolge van

Aan de consument worden op de telefoon flatfee mobiele abonnementen aangeboden vanaf € 10 per maand (vrijwel) onbeperkt, vaak met een ‘fair user policy’. Binnen de bundel zie je per megabyte tarieven van € 0,20 en buiten de bundel vaak van € 1,-. De roaming kosten met buitenland zijn sindskort door de EU gemaximeerd.

de veelheid aan platforms, standaarden, ondersteunde software, e.d.

Er zijn bedrijven die in mobiel internet nieuwe kansen gevonden hebben om inkomsten te genereren door:
 

de verkoop van content verkoop van Pro Apps met extra functionaliteit mobile marketing mobile commerce (bijv. m.bol.com en m.wehkamp.nl).

De meeste gebruikers zien hun mobiele internetverbinding als een prettig verlengstuk van de vaste verbinding, maar nog niet als vervanger: als men de beschikking heeft over een vaste verbinding wordt die bij voorkeur gebruikt. Dat mobiel internet vooral als aanvulling gezien wordt heeft implicaties voor waar men het gebruikt. Dat is met name buitenshuis: in het OV, op school, etc. Of het wordt gebruikt wanneer men ergens op moet wachten (de bus of een afspraak) en het niet loont om laptop of PC op te starten. Het heeft tevens implicaties voor het type toepassingen, het gaat merendeel om acties die kort duren, zoals het controleren van e-mail, het lezen van nieuwsberichten of het opzoeken van een trein of route. ‘Internet op je telefoon’ heeft naar schatting 3 à 3,5 miljoen actieve gebruikers en een bereik van 20% en heeft daarmee haar kritische massa bereikt. Twee oorzaken voor deze doorbraak zijn aan te wijzen. Allereerst de introductie van flatfee data bundels in de zomer van 2007. Dit jaar zullen er bijv. naar verwachting 750.000 van deze ongelimiteerde data abonnementen bij komen. Ten tweede, de lancering in 2008 van de iPhone, dat met haar gepatenteerde multi-touch screen een ongeëvenaard gebruiksgemak oplevert. Bekend is dat de iPhone met 17% marktaandeel 65% van het dataverkeer voor haar rekening neemt tegenover 7% bij Symbian toestellen (o.a. Nokia) die 45% marktaandeel hebben. Per jaar gaan in ons land vijf miljoen nieuwe handsets over de toonbank. Eén derde van de verkochte handsets is op dit moment een zgn. smartphone d.w.z. een toestel waarop programma’s (zgn. Apps) geïnstalleerd kunnen worden. De toename van smartphones is zodanig sterk dat dit volgens inschatting van GfK kan leiden tot een 75% aandeel van smartphones in 2015. De voor ‘internet op je mobiele telefoon’ beschikbare content betreft

 

Mobile advertising komt niet goed van de grond en de inkomsten zijn daardoor miniem. Niettemin stelt Steve Wing van The Guardian duidelijk dat er uitzonderlijke kansen voor mobiel internet zijn als hij zegt “Big challenges and even bigger opportunities” en “Mobile is too compelling to ignore”. B2B dienstverlening voor ‘Mobiel als kanaal’ wordt inmiddels breed ondersteund door strategie consultants, full service internet bureaus en op mobiel gespecialiseerde bureaus, waarvan een flink aantal lid is van OMI2.

Alle signalen voor versnelde groei van internet op je mobiele telefoon staan op groen: snelle netwerken (3G), groot aanbod van smartphones, en last but not least voor de consument is mobiel internet betaalbaar geworden. Voor bedrijven is daarom de tijd duidelijk rijp om mobiel internet als aanvullend kanaal in te zetten. De uitdaging voor online marketeers is: hoe bereik ik mijn klanten, wat ga ik hen precies bieden op mobiel, in welke technologie investeer ik wel en in welke niet. Kortom: hoe te beginnen?

Mobiel internet is complexer dan vast internet. Dat hangt samen met de fragmentatie van het mobiele ecosysteem: handsets met verschillende usability en formfactor, websites of Apps of beide, vele App stores (met Apple als de onbetwiste leider) en verschillen in browser technologie. Belangrijkste startpunt is: ken je klant, wie is het en wat voor handset heeft hij/zij en hoe is zijn/haar gebruiksprofiel?

6

nu voornamelijk informatie over weer, verkeer, nieuws en beleggen

Paul Brackel, voorzitter OMI2, juni 2010

7

Best Practice Bedrijf aNWB URL mobiel www.anwb.mobi Type case Mobiele website en iPhone app Sector travel Bedrijf corendon Type case iPhone app Sector travel

De iDeale aPP voor oNDerWeg
De frequente weggebruiker kan bijna niet om de ANWB heen. Voor bijna 4 miljoen leden is de bond de veilige en vertrouwde plek voor file-informatie en hulp bij pech onderweg. De ANWB heeft zich tot doel gesteld om via mobiele toepassingen haar leden (nog) beter van dienst te zijn en tegelijkertijd bedrijfsprocessen te optimaliseren. Op dit moment heeft de ANWB een mobiele site (anwb.mobi) en een iPhone App. Hiermee kunnen gebruikers onder andere de laatste file-informatie bekijken, flitslocaties achterhalen en de Wegenwacht inschakelen. De iPhone App is live sinds september 2009 en maakt gebruik van locatieherkenning. Hierdoor kan de pechvogel eenvoudig doorgeven waar hij staat. De App is in een half jaar tijd 100.000 keer gedownload (doel was 50.000) en meer dan 2 miljoen keer gebruikt. Per maand roepen gemiddeld 250 leden met hun iPhone de hulp van de Wegenwacht in, handig dus. Ook heeft de iPhone App inmiddels 400 nieuwe leden binnengeloodst met de ‘word lid’ knop. De ANWB leert veel van haar gebruikers. Marco van der Lingen, projectleider Mobiele Diensten, geeft aan dat er veel tips binnenkomen over het verbeteren van de applicatie. ANWB verwerkt deze in de volgende update.

ga oP vakaNtie Met De coreNDoN iPhoNe aPP
Ooit met je mond vol tanden gestaan aan de Turkse Riviera? Corendon - aanbieder van vliegvakanties naar Turkijke - biedt uitkomst. De Corendon iPhone App bevat een handig audio woordenboek met honderden zinnen. Nooit meer problemen bij het inchecken in een hotel, het bestellen van een Lamachun of bij het flirten in een lokaal barretje. Naast deze Turkse tolk bevat de App ook aanbiedingen, lastminutes en persoonlijke vlucht- en hotelgegevens (achter inlog). Als uitsmijter is er ook nog een digitale fotokluis waarin de reiziger een foto van al zijn reisbescheiden (o.a. paspoort en verzekeringsgegevens) kan uploaden. Kortom, de ideale digitale koffer. De App is ontwikkeld in samenwerking met The Saints. De primaire doelstelling is het informeren en servicen van bestaande klanten. Maar de App heeft ook tot doel om tickets en reizen te verkopen. De App is op 30 maart 2010 gelanceerd en in de eerste 3 dagen al 3.000 keer gedownload. Gebruikers zijn zeer tevreden. Met name het audioboek (“ik wil meer talen!”) en de persoonlijke reisinformatie (“wat een comfort”) blijken een schot in de roos. Ook heeft de App al geleid tot enkele tientallen mobiele boekingen.

QUoTe

Wij onderkennen het belang van mobiel voor onze leden en hebben voor de ontwikkeling van mobiele toepassingen een roadmap opgesteld. Samen met de feedback en tips van gebruikers stelt dit ons in staat om nieuwe applicaties te ontwikkelen en bestaande te optimaliseren.

QUick FacTS
 Mobiele site en iPhone App  Ontwikkeld door: the Mobile

QUoTe

Maak de eerste release niet te ingewikkeld. Nadat je bent begonnen kun je nog van alles toevoegen en uitbreiden.

QUick FacTS
 iPhone App  Ontwikkeld door: The Saints  3.000 downloads

Company
 100.00 downloads en 2 miljoen

in 3 dagen
 Tevreden reizigers en

keer gebruikt in half jaar tijd
 250 maandelijkse Wegenwacht

tientallen boekingen

hulpaanvragen
 400 nieuwe leden

OMI2 lid ANWB

OMI2 lid The Saints Naam Thomas Engel E-mail thomas@the-saints.nl

8

Naam Marco van der Lingen E-mail mvdlingen@anwb.nl

9

Best Practice Bedrijf reisinformatie groep Type case Mobiele website en Qr-codes Sector travel Bedrijf Motricity Type case applicatie iPhone, Blackberry, Nokia en Windows Sector travel

Qr-coDe: koPPeliNg tusseN DesktoP eN MoBiel
Met maandelijks 3 miljoen unieke bezoekers en 8 miljoen opgevraagde reisadviezen is 9292ov de populairste reisplanner voor het openbaar vervoer. Veel reizigers blijken thuis achter de desktop hun reisadvies op te vragen voordat ze daadwerkelijk de deur uit gaan. Daarom stelde 9292ov zich de volgende vraag: Hoe kunnen we onze reizigers helpen hun reisadvies mee te nemen op hun mobiele telefoon? De oplossing vond 9292ov in de vorm van de QR-code: een soort barcode die gebruikers op de webpagina met hun mobiele telefoon kunnen scannen waardoor automatisch de bijbehorende mobiele webpagina opent. Uit eigen onderzoek bleek dat 9% van de bezoekers van 9292ov.nl weet wat een QR-code is, 1,5% gebruikt de code al actief. Reden genoeg voor 9292ov om bij ieder gegeven reisadvies een QR-code te tonen. Deze code linkt naar de url van het gegeven reisadvies op de mobiele site van 9292ov. Hierdoor hoeft de gebruiker zijn reisadvies niet op te schrijven maar kan hij zijn reisadvies onderweg rechtstreeks op de mobiele website bekijken. En mocht er tijdens de reis een update nodig zijn van de reisdetails, dan kan de klant het reisadvies gemakkelijk herberekenen. Goed geïnformeerd op reis dus, mede dankzij slim gebruik van QR-codes.

WorlDMate live: De zakelijke reisleiDer
De zakelijke reiziger heeft het maar zwaar: Vliegtuig uit, haasten naar het hotel en voor je het weet staat de eerste meeting op het programma. Gelukkig biedt de applicatie Worldmate Live uitkomst voor de hedendaagse business traveller. Worldmate Live is een gratis applicatie (gebruikers kunnen opwaarderen naar een betaalde Gold-variant) die ongeveer alles doet wat een reisleider voor je zou kunnen betekenen. De applicatie is beschikbaar voor iPhone, Blackberry, Nokia en Windows (o.a. Samsung en HTC) en biedt onder meer persoonlijke vluchtinformatie, routebeschrijvingen en meldingen van vluchtvertragingen en gatewijzigingen. Ook biedt de App extra informatie zoals wisselkoersen en het lokale weerbericht. Een deel van de toegevoegde waarde van Worldmate Live schuilt in de mogelijkheid de e-mail met vluchtreservering door te sturen zodat de geboekte vlucht in de applicatie wordt ingelezen. Hierdoor verschaft Worldmate Live de frequente zakelijke reiziger altijd een helder overzicht van alle geboekte vluchten. Bovendien is de applicatie gekoppeld aan het LinkedIn Netwerk: Worldmate Live brengt je zakelijke connecties op de hoogte van je reisplannen en laat zien welke zakelijke bekenden er ‘in town’ zijn. Zo draagt Worldmate Travel bij aan een minder stressvolle zakenreis en brengt het ook nog eens reizigers bij elkaar.

QUoTe

QR-codes zijn relatief onbekend maar ze vormen een ideale koppeling tussen de offline en online wereld. Daarmee zijn ze ideaal voor het trekken van bezoekers naar mobiele websites.

QUick FacTS
 12.000 adviezen in eerste 3 weken

QUoTe

Juist in de Travel-sector is actualiteit en locatie van groot belang. Mobiel vormt hiervoor het perfecte medium.

QUick FacTS
 Beschikbaar voor Nokia, iPhone,

op m.9292ov.nl via QR-code
 De QR-code wordt ook aangeboden

Windows en Blackberry
 Standaard versie is gratis

via 9292ov Reiswidget (voor Hyves, Facebook, iGoogle, etc).
 Kosten: 40 uur ontwikkeling

te downloaden
 Gebruikers kunnen voor €12,-

overstappen naar de ‘Gold’-variant OMI2 lid Motricity Naam Frank van Rotterdam E-mail frank.van.rotterdam@motricity.com Telefoon +31 (0)6 53 32 89 42 Adresgegevens Poldermolen 4, 3352 TH, Papendrecht

en 16 uur implementatie OMI2 lid 9292ov Naam Mark de Bruin, Marco Langendam (interne ontwikkeling)

10

E-mail mdebruin@9292.nl Adresgegevens Godebaldkwartier 435, 3511 DT, Utrecht

11

Best Practice Bedrijf rabobank URL mobiel m.rabobank.nl Type case Mobiele website en mobiele app Sector Finance Bedrijf interpolis verzekeringen Type case iPhone applicatie Sector Finance

raBoBaNk, eeN BaNk Met iDeeëN
Rabobank is al sinds de vorige eeuw bezig met mobiel internet. In 1999 lanceerde de bank haar eerste mobiele site en vanaf 2003 kunnen klanten ook mobiel bankieren. Sinds 2010 is de Rabo Bankieren App beschikbaar voor de iPhone en Android (Windows en Bada Apps zijn in ontwikkeling). De Rabobank ziet de smartphone als de ultieme personal computer die je altijd bij je hebt. De bank streeft ernaar om haar diensten zo dicht mogelijk bij de klanten te brengen. Met de nieuwe Bankieren App kunnen klanten hun saldo inzien en betalingen uitvoeren op elke willekeurige plek en op elk moment van de dag. Inloggen gebeurt met een speciale toegangscode. De App is gebouwd door Service2Media en is afgeleid van mobiel bankieren via m.rabobank.nl. Voor de lancering is de App getest door een groep van 50 enthousiaste klanten. Direct na de release kwam de App met stip binnen op de 1 plek in de iPhone App store. Marijke Brouwers (Rabobank) vertelt dat de iPhone het gebruik van mobiel bankieren in vier maanden heeft
e

iNterPolis schaDehulP als reDDer iN NooD
Verzekeraars heb je meestal nodig bij een acuut geval van pech, schade of diefstal. Juist om verzekerden op het moment dat het er echt om gaat optimaal te ondersteunen, ontwikkelde Interpolis de Schadehulp applicatie. Met deze tool hebben pechvogels de juiste formulieren bij de hand (die ze op voorhand al hebben kunnen invullen met hun persoonlijke gegevens). Verder kunnen gebruikers hulpdiensten inschakelen en direct schade of diefstal melden middels foto’s en locatiebepaling. Ook vindt de applicatie de dichtstbijzijnde locaties om de schade te repareren. Tot slot doet de applicatie bij schade in het donker ook nog dienst als zaklamp. ‘Als verzekeraar wil je de klant ondersteunen op locatie. De keuze voor mobiel is dus logisch: bij pech onderweg of bijvoorbeeld bij autoschade is de mobiele telefoon het ideale kanaal om service te verlenen’. Het resulteerde in 9.000 downloads, 20 schademeldingen (april 2010) en een hoop positieve publiciteit. Sympathieke bijkomstigheid is dat de Schadehulp ook te gebruiken is als je niet bij Interpolis verzekerd bent. Kortom, met Interpolis Schadehulp is bij schade of diefstal de redding altijd dichtbij. Tenzij je telefoon gejat is natuurlijk…

verviervoudigd. Onder bedrijfsklanten is het zelfs verachtvoudigd! Zij gebruiken de App gemiddeld zelfs dagelijks. Klanten geven massaal feedback en tips die Rabobank verwerkt in de volgende release. Zo luistert de bank goed naar ideeën van haar klanten. En dat is een slim idee van de Rabobank.

QUoTe

Werk vanuit een duidelijke visie op mobiele dienstverlening, maar begin ook vooral snel met het ontwikkelen en live zetten van een App. Zo doe je ervaring op en krijg je sneller feedback van klanten, waarmee je de App kunt blijven optimaliseren.

QUick FacTS
 Mobiele site en App voor

QUoTe

Om ervaring op te doen met mobiele toepassingen moet je gewoon aan de slag gaan. Bepaal op voorhand wel concrete doelstellingen omtrent gebruikerswaarde en bereik.

QUick FacTS
 9.000 downloads,

iPhone en Android
 Windows en Bada Apps in

20 schademeldingen
 Beschikbaar voor iPhone  Ook beschikbaar voor

ontwikkeling
 1 plek in App store in April 2010
e

niet-Interpolis klanten

 Gebruik mobiel bankieren

verviervoudigd door iPhone

OMI2 lid OMI2 Naam Dorien van Gastel

OMI2 lid Rabobank

E-mail dorien.van.gastel@ecp-epn.nl Telefoon +31 (0)70 419 03 09 Adresgegevens Postbus 262, 2260 AG, Leidschendam

12

Naam Marijke Brouwers E-mail m.m.a.brouwers@rn.rabobank.nl

13

Best Practice Bedrijf Nu.nl URL mobiel mobiel.nu.nl Type case Mobiele website, iPhone en android app Sector Publishing Bedrijf voetbal international URL mobiel m.vi.nl Type case Mobiele website en iPhone apps Sector Publishing

Nu.Nl je staat erMee oP eN gaat erMee Naar BeD
NU.nl is één van de grootste nieuwssites van Nederland. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven biedt NU haar lezers ook via mobiel overal en altijd het laatste nieuws. De lezer kan gebruik maken van een mobiele site, maar ook van een iPhone en Android App. Zowel de mobiele site als de Apps bieden toegang tot het laatste nieuws, het weer, verkeer, beurskoersen en sportstanden. Kortom, alles wat je van NU.nl mag verwachten. De Apps bevatten extra functionaliteiten, zoals alerts (ook wel push notificaties) bij breaking news. Ook kun je je eigen nieuwsvoorkeuren instellen. De nieuwsverslaving beperkt zich hiermee niet langer tot de PC. Roel Engel van NU.nl vertelt: “het totaal aantal mobiele pageviews is in twee jaar tijd gegroeid van 2 naar 90 miljoen. Ook komt het mobiele verkeer ’s ochtends twee uur eerder op gang dan via de PC. En ’s avonds is er weer een piek”. Bijna 70% van de mobiele gebruikers bezoekt NU.nl meer dan één keer per dag, waarbij de iPhone gebruikers verreweg de meeste pageviews voor hun rekening nemen. NU.nl overweegt de ontwikkeling van Nokia en Blackberry Apps. De alomtegenwoordigheid van NU.nl lijkt daarmee slechts een kwestie van tijd.

voetBal iNterNatioNal scoort ook MoBiel
Elke voetballiefhebber kent Voetbal International (VI), koopt weleens het magazine en bezoekt regelmatig de website vi.nl. Ook op het mobiele web wil VI haar sterke positie uitbouwen. De mobiele doelstellingen van VI zijn: het bereiken van (nog meer) voetballiefhebbers en het genereren van additionele inkomsten via advertenties, mobiele abonnementen en de verkoop van Apps. VI biedt de voetbalfan een mobiele site en gerichte Apps voor Vodafone 360 en de iPhone. De ‘standaard’ mobiele site en de gratis Apps tonen het laatste voetbalnieuws, columns, live tussenstanden, uitgebreide statistieken en de altijd populaire video’s van Johan Derksen. Naast deze gratis diensten heeft VI een betaalde VI Alert App voor de iPhone (€ 1,59), waarmee het mogelijk is om push notificaties te krijgen van alle doelpunten, kaarten en wissels in competities in binnen- en buitenland. De mobiele inspanningen blijken succesvol. Meer dan 250.000 unieke voetbalfans gebruiken iedere maand de mobiele site en/of de Apps. De afgelopen 12 maanden heeft VI het bezoek aan de mobiele site zien stijgen met ruim 300%. En ook heeft VI een aantal succesvolle mobiele advertentiecampagnes opgezet met Rabobank, de Publieke Omroep, Eredivisie Live en Adidas. Een prima mobiel seizoen voor Derksen & Co.

QUoTe

Een mobiele site mag best anders werken of er anders uitzien dan de gewone site. Belangrijk is wel dat de merkwaarden en huisstijl gewaarborgd blijven. Voorkom technische bugs en een trage laadtijd.

QUick FacTS
 Mobiele site, iPhone

QUoTe

“Een succesvolle mobiele site of applicatie vereist net als een website continue aandacht en innovatie om gebruikers te blijven trekken en te stimuleren tot meer bezoek en interactie. We zijn nu alweer bezig met de 4e release.”

QUick FacTS
 Mobiele site, iPhone en

en Android App
 Ontwikkeld door: Wapag,

Vodafone 360 Apps
 250.000 maandelijkse

Peperzaken en MobileLayers
 90 miljoen pageviews

mobiele gebruikers
 Betaalde Alert App voor

per maand via mobiele website en Apps
 iPhone gebruiker consumeert

iPhone (€ 1,59)
 Ontwikkeld door: MoMac

OMI2 lid MoMac Naam Joost Goeree E-mail j.goeree@momac.net Telefoon +31 (0)10 266 02 66

OMI2 lid Sanoma Digital

verreweg meeste pageviews

14

Naam Roel Engel E-mail roel.engel@sanomadigital.nl

15

Best Practice Bedrijf De telegraaf Type case iPhone app Sector Publishing Bedrijf vodafone URL mobiel www.jil.org/vodafone/ howtobuildawidget Type case app’s gebaseerd op web-standaarden Sector Mobile & uitgevers

De telegraaF is ook MoBiel Bij De PiNkeN
De krant van wakker Nederland blijkt zelf ook niet te liggen slapen: Om haar lezers altijd en overal toegang tot het laatste nieuws te bieden ontwikkelde De Telegraaf een iPhone applicatie. Daarbij was het belangrijkste uitgangspunt dat de applicatie goed zou aansluiten bij de mogelijkheden van de iPhone en dat de applicatie unieke functionaliteiten zou bieden. Deze ambitie heeft De Telegraaf vertaald naar het onderdeel “Mijn nieuws”. Hiermee kunnen gebruikers op basis van zoektermen en interesses persoonlijke nieuwsfeeds aanmaken. Voor extra gebruiksgemak biedt De Telegraaf haar mobiele lezers ook de mogelijkheid de navigatie zelf samen te stellen. Een ander onderdeel is “Nieuws in foto’s”: vanuit een foto-overzicht kunnen gebruikers naar het bijbehorende nieuwsartikel klikken. Verder is het mogelijk om externe links in artikelen te openen zodat lezers artikelen en filmpjes op sites van derden kunnen bezoeken. Tot slot kunnen lezers op nieuwsartikelen reageren, artikelen opslaan en doorsturen via E-mail en Twitter. Dit ruime scala aan functionaliteiten blijkt erg succesvol: de applicatie is inmiddels al ruim 200.000 keer gedownload. De morgenstond heeft goud in de mond.

eeN MoBiele aPP iN ééN Dag Met oPeN staNDaarDeN
De vraag ‘voor welk platform moeten we onze App maken?’ is misschien wel de meest gehoorde vraag in het land der mobiele pioniers. Grote mobiele operators, waaronder Vodafone, China Mobile en Verizon hebben zich verenigd (in www.jil.org) met als doel het ontwikkelen van één open standaard voor mobiele Apps. De standaard is volledig HTML gebaseerd en geeft daarmee toegang tot het internet en hiernaast ook tot het toestel (denk aan API’s als GPS, kompas, profielgegevens, camera) en naar netwerkgegevens via API’s zoals profielgegevens. Het grote voordeel is dat je nog maar één App hoeft te ontwikkelen die dan in principe op elk toestel werkt. Vodafone voorziet inmiddels al haar toestellen van een open-standaard browser waarmee deze Apps te gebruiken zijn. Glamour en Quest hebben het uitgeprobeerd. Beiden hadden nog geen mobiele portal. In één dag (< € 400) is een HTML ontwerp gemaakt met nieuwsberichten van de bestaande websites. Deze eerste basisversie staat al in de top 5 van maandelijkse downloads. En de toekomst biedt meer mogelijkheden. Het is mogelijk om de mobiele Apps uit te breiden met functionaliteiten als locatie, camera en click-to-pay (betalingen via de telefoonrekening). Dat in combinatie met bijvoorbeeld Google Maps en Twitter biedt ook de niet-iPhone gebruiker een rijke mobiele ervaring.

QUoTe

De belangrijkste succesfactoren van de App zijn de perfecte afstemming op de eigenschappen van de iPhone, het unieke onderdeel “Mijn nieuws” en de snelle en stabiele performance. Hierdoor is de App bijzonder goed ontvangen door de gebruikers.

QUick FacTS
 Applicatie meer dan 200.000

QUoTe

De open standaarden werken niet op één, maar op meerdere type toestellen. Dat maakt het echt makkelijk voor bedrijven om met één mobiele site of App een grote doelgroep te bereiken.

QUick FacTS
 Jil.org stimuleert open standaarden

gedownload (april 2010)
 Maandelijks 130.000

voor mobiele applicaties
 Lage ontwikkelkosten en korte

unieke bezoekers (25 miljoen pageviews)

time-to-market
 Rijke integratie met toestel,

netwerk/operator en web API´s OMI2 lid De Telegraaf Naam Patrick Loppé E-mail p.loppe@telegraaf.nl OMI2 lid Vodafone Naam Jeroen Kok E-mail Jeroen.Kok@vodafone.com
 Vanuit je bestaande website

heb je al snel een goede mobiele presence

16

Telefoon +31 (0)6 20 77 99 24 Adresgegevens Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V.

17

Best Practice Bedrijf Nederlandse Publieke omroep URL mobiel m.uitzendinggemist.nl Type case Mobiele site en app Sector Media & technology Bedrijf kraft Foods Type case iPhone app Sector retail

iPhoNe stuWt MoBiel geBruik PuBlieke oMroeP
Uitzendinggemist.nl, de on-demand terugkijkdienst van de publieke omroep, doet het al jaren goed. In 2009 was uitzendinggemist.nl goed voor 150 miljoen bekeken programma’s. Sinds januari 2009 is Uitzendinggemist beschikbaar als mobiele website, en na enig gesteggel met Apple sinds september 2009 ook als iPhone App in de App store (en ook via o.a. Android en Blackberry). Zowel de mobiele site als de App biedt toegang tot de meest recente uitzendingen. Een gebruiker vindt snel zijn weg via de A - Z programmagids of via de rubrieken ‘nieuwste’ en ‘meest populaire’ uitzendingen. De iPhone heeft het gebruik van Uitzendinggemist via mobiel een enorme duw in de rug gegeven. Tussen september 2009 en februari 2010 is de App 255.000 keer gedownload. In totaal zijn er in 2009 via het mobiele web 2,7 miljoen streams bekeken, waarvan driekwart via de iPhone. En, de publieke omroep heeft inmiddels ook ervaring met live video streaming via mobiel. Voor de afgelopen winterspelen heeft de NOS samen met MoMac en Triple IT een mobiele site ontwikkeld waarmee de prestaties van de Nederlandse equipe ook onder de dekens live te volgen waren. Oordopjes in en kijken maar. Zonder geklaag van de partner die de slaap niet kan vatten door het te harde tv-geluid.

PhilaDelPhia aPP geeFt recePteN Met sMeerkaas
Kraft Foods hoort bij de grootste voedsel- en drankproducenten ter wereld. Eén van de merken is Philadelphia, ook wel bekend van de smeerkaas. En daar ligt direct ook de uitdaging. Philadelphia wil niet alleen bekend staan als ‘die van de smeerkaas’, maar als veelzijdig product dat te gebruiken is bij allerlei gerechten. Van zwaardvis tot cheesecake. Dit was voor Philadelphia het uitgangspunt om samen met LBi Lost Boys een innovatieve iPhone App te ontwikkelen. Het resultaat is sinds mei 2010 te downloaden in de App store. De App is gericht op het vinden van gerechten waarin Philadelphia producten te gebruiken zijn. De gebruiker kan zoeken op type gerecht en keuken, gewenste kooktijd en zelfs op combinaties met kliekjes die nog in de koelkast staan. De Philadelphia App biedt een boodschappenlijstje functie, gedetailleerde kookinstructies én een persoonlijk receptenboek. Handig is dat de applicatie ook zonder internetverbinding gewoon werkt. De eerste release bevat nog niet de instructievideo’s die wel op de ‘reguliere’ Philadelphia website te vinden zijn, maar na het gebruiken van de Philadelphia App blijft in ieder geval één ding hangen: Philadelphia blijkt bij veel meer gerechten lekker dan gedacht.

QUoTe

De iPhone heeft het gebruik van Uitzendinggemist via mobiel een enorme duw in de rug gegeven.

QUick FacTS
 Uitzendinggemist

QUoTe

Als je exact weet welk toestel je doelgroep gebruikt, kun je een native App ontwikkelen. Als je dat nog niet weet, onderzoek dan eerst via webanalytics welk type toestellen je doelgroep gebruikt.

QUick FacTS
 iPhone App voor recepten  Doel: verandering perceptie smeerkaas  Intuïtieve zoekfunctie  Ontwikkeld door: LBi Lost Boys

mobiele site en App
 2,7 miljoen mobiele

uitzendingen in 2009
 iPhone goed voor

75% van totaal
 Winterspelen live

gestreamd via mobiel OMI2 lid Nederlandse Publieke Omroep OMI2 lid LBi Lost Boys Naam Emmelien Kneppers E-mail emmelien.kneppers@lbi.lostboys.nl

18

Naam William Valkenburg E-mail william.valkenburg@omroep.nl

19

Best Practice Bedrijf wehkamp.nl URL mobiel W.aPP Type case iPhone aPP Sector retail Bedrijf bol.com Type case Mobiele website Sector retail

versla je coNcurreNt via MoBiel
Hebt u onlangs toevallig een grote groep klanten een Media Markt, HEMA of IKEA vestiging zien verlaten zonder aankoop onder de arm? De oorzaak zat niet in een verkeerd productaanbod of een slechte klantenservice. De oorzaak was de W.APP van wehkamp.nl, een kortingsapp die wehkamp.nl lanceerde tijdens de kortings4daagse in April. De W.APP is locatiegebonden en ontwikkeld voor iPhone, Android en Windows Mobile. Zodra je als gebruiker de App opent bepaalt wehkamp.nl op basis van GPS waar je je bevindt. Sta je voor de Media Markt in Amsterdam of in de HEMA in Enschede, wehkamp.nl heeft het allemaal in de smiezen. De App linkt naadloos door naar de mobiele webshop (m.wehkamp.nl) waar de consument de korting direct kan verzilveren. De App is bedacht en ontworpen door wehkamp.nl en gebouwd door Steape. De App bevat 5.500 locaties van fysieke retailers en is succesvol ingezet tijdens de wehkamp.nl kortings4daagse. Dit zorgde voor een verdubbeling van het mobiele webshop bezoek en een verzevenvoudiging van de mobiele omzet. Verschillende media (radio, bladen, blogs) hebben veel buzz gegenereerd over de W.APP. Een schot in de roos. En in het hart van de offline concurrent. Nieuwe acties met W.APP worden ontwikkeld en op korte termijn gelanceerd.

Bol.coM heet De MoBiele Bezoeker WelkoM
Wie weleens met een telefoon een webwinkel heeft bezocht weet dat mobiel shoppen vaak geen pretje is. Linkjes zijn te klein, de interface is mobiel niet gebruiksvriendelijk en bovendien ontbreekt veelal de mogelijkheid om te bestellen. Toch bleek een groeiende groep bezoekers bol.com via mobiele apparaten te bezoeken. Daarom lanceerde bol.com een variant van de webwinkel waarin die qua interface speciaal is ontwikkeld voor de mobiele shopper. In deze mobiele winkel biedt bol.com een groot deel van haar totaalassortiment. Cijfers over mobiele bezoekersaantallen en conversie maakt bol.com niet bekend. ‘Ons doel is om het bezoek aan bol.com vanaf mobiele apparatuur in absolute zin te vergroten. De eerste cijfers zijn positief en voldoen aan onze verwachtingen.’ Doordat bol.com een zeer brede doelgroep bedient is er voor gekozen eerst een basissite te maken die voor meerdere devices en toesteltypen geschikt is. Uiteraard is bol.com niet de enige e-tailer die een mobiele variant van haar winkel aanbiedt. De vraag is niet óf je een mobiele winkel hebt maar wat ‘ie te bieden heeft. Daarbij behoren assortimentskeuze (welke producten bied ik mobiel aan?) en de gebruiksvriendelijkheid van de interface tot de belangrijkste succesfactoren.

QUoTe

Maak gebruik van de functionaliteiten die een smartphone biedt, zoals GPS. Om een App onder de aandacht te brengen moet er vooraf een communicatieplan liggen. Speel daarnaast in op wat er gezegd wordt door gebruikers en de media.

QUick FacTS
 Location-based korting App  Koppeling met de mobiele

QUoTe

Begin bij het maken van een mobiele webwinkel met de fundamenten: maak het platform en de site open zodat anderen er ook op kunnen aansluiten.

QUick FacTS
 Via standaard browser

die SSL ondersteunt
 Interface ontwikkeld door

website van wehkamp.nl
 Ontwikkeld voor: iPhone,

The Mobile Company

Android, Windows Mobile
 Ontwikkeld door:

wehkamp.nl en Steape
 Verdubbeling mobiel bezoek

OMI2 lid bol.com Naam Alex Bloemendal E-mail abloemendal@bol.com Telefoon +31 (0)30 600 88 88 Adresgegevens Zoomstede 5, 3431 HK, Nieuwegein

OMI2 lid wehkamp.nl

en verzevenvoudiging omzet via mobiele shop

20

Naam Alwin Snippe E-mail asnippe@wehkamp.nl

21

Best Practice Bedrijf ahold Type case iPhone applicatie Sector retail

De eerste stap die veel bedrijven op het mobiele pad meestal zetten, is het maken van een applicatie. altijd voor de iPhone, soms ook voor android.

aPPie: BooDschaPPeNlijst Die Met je MeeDeNkt
Maar weinig Nederlandse Apps genereerden zoveel publiciteit als ‘Appie’, de mobiele applicatie van Albert Heijn. Al één dag na de introductie eind 2009 stond Appie op nr. 1 in de top van gratis applicaties (in de App Store) en binnen drie maanden werd de App al meer dan 200.000 keer gedownload. De gratis service van Albert Heijn helpt klanten bij het maken van een boodschappenlijstje. Vervolgens kunnen gebruikers eerdere aankopen, Bonusaanbiedingen en andere boodschappen eenvoudig aan het boodschappenlijstje toevoegen. En omdat deze functie zo populair bleek, besloot Albert Heijn tot een interessante toevoeging: Met de nieuwe versie van Appie kunnen klanten de boodschappen op hun lijstje sorteren op de meest gebruikte looproute van hun eigen AH winkel. Hiervoor zijn van alle ruim 800 winkels de looproutes geïnventariseerd. De applicatie herkent de winkel waar de klant zich in begeeft en de App sorteert automatisch de boodschappenlijst op de meest efficiënte looproute. Het maakt de grootste kruidenier van Nederland nog geliefder bij haar vaste klanten. Daarmee is ‘Appie’ een bron van inspiratie voor elke marketeer die met behulp van mobiele toepassingen zijn klantenservice wil verbeteren.

QUoTe

Doordat Albert Heijn de actuele locatie van de klant kan gebruiken zijn we in staat de meest geschikte looproute voor het betreffende filiaal te bepalen

QUick FacTS
 iPhone applicatie  200.000 downloads

‘internet op je mobiel’ de weg naar succes

in 3 maanden
 Medio 2010 ook beschikbaar

voor Android
 Ontwikkeld door: Ice Mobile

OMI2 lid Jungle Minds Naam Bart ter Steege E-mail bart.ter.steege@jungleminds.nl

22

Telefoon +31 (0)6 81 28 75 69 Adresgegevens Weesperstraat 81, 1018 VN, Amsterdam

iNtervieW

De leden van OMI2 zijn voorlopers in de mobiele wereld. De meesten zijn al langer mobiel actief en werden in de afgelopen jaren wel eens teleurgesteld over de snelheid waarmee de acceptatie van ‘internet op je mobiel’ zich ontwikkelde. Zowel aan de kant van de eindgebruiker als aan de business kant werd mobiel internet jarenlang slechts mondjesmaat opgepakt. Mobiel bleef lang een belofte. Dat is nu inmiddels wel anders.

De toegevoegde waarde van de mobiele telefoon tekent zich duidelijk af: locatie, persoonlijk en ‘always on’ bieden nieuwe mogelijkheden. Over 10 jaar zal de consument altijd mobiel online zijn. Dienstverleners die hun doelgroep mobiel bedienen kunnen tegen die tijd rekenen op zeer grote volumes. Daarom is het zo belangrijk nu de eerste stappen te zetten. En gelukkig, dat gebeurt in grote mate. De komst van de iPhone twee jaar geleden is een enorme aanjager van de ontwikkeling rond mobiel internet gebleken. De lancering van de iPhone met multi-touch scherm en de App store werkt baanbrekend op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en user experience. De iPhone is hip, leuk, avontuurlijk en zette applicaties (Apps) op de kaart. Het downloaden, installeren en terugvinden van Apps is kinderspel geworden. De gebruikservaring is subliem en je kunt er meer mee dan met een mobiele browser. Er zijn slimme, nuttige, flauw maar grappige, leuke, praktische en verbazingwekkende applicaties te vinden in de App store en iPhone bezitters proberen ze gretig uit (en behouden er een tiental voor regelmatig gebruik). Bijkomend gevolg is dat ontwikkelaars veel meer omzet maken. Al met al gaat het sinds twee jaar hard vooruit met de ontwikkeling van ‘internet op je mobiel’. De eerste stap die veel bedrijven op het mobiele pad meestal zetten is het maken van een applicatie. Altijd voor de iPhone, soms ook voor Android. En bedrijven zijn trots op hun Apps. Men voelt dat het iets toevoegt. Men kijkt door die App opeens op een andere manier naar mobiel en online. Men ziet nieuwe kansen. Of het maken van een App een goede eerste stap is hangt sterk af van je doelgroep. Is die hip, jong en relatief hoog opgeleid, dan is een App een goed beginpunt. Behoort daarentegen iedere Nederlander tot je doelgroep dan is een web applicatie eerder de aangewezen weg. Op dit moment is een kleine minderheid van de bedrijven zichtbaar actief met mobiel. We merken dat veel bedrijven intensief nadenken over wat mobiel kan bijdragen in het online kanaal, waar de toegevoegde waarde zit voor klant en business en hoe het past in de bedrijfsstrategie. Dit resulteert de komende tijd in een verdergaande zichtbaarheid van mobiel als onderdeel van de bedrijfsvoering van allerhande business. Marketingblogs zullen een dagtaak hebben aan het bijhouden van de lancering van de Apps en mobiele websites. Tot het punt dat het geen nieuws meer zal zijn.

Apps zoals we die nu kennen blijken tot mooie resultaten te kunnen leiden. Maar wil je een App voor alle platformen ontwikkelen dan stijgen de kosten van ontwikkeling al snel uit boven het budget. Bedrijven die Apps lanceren zijn enthousiast over de functionaliteit maar merken ook dat het zakelijk gezien vaak nog weinig oplevert. Dit komt vooral omdat met Apps vaak maar een klein deel van de klanten bereikt wordt. Wil men de functionaliteit voor de complete klantenkring ontsluiten dan komt de mobiele browser weer in beeld. Niet dat er dan geen Apps meer zijn, maar die worden dan web based en draaien binnen een andere App, namelijk de browser. Daarvoor moeten die browsers echter nog wel een stap maken. Gelukkig wordt er aan die nieuwe generatie browsers met HTML 5 hard gewerkt. Voordat deze verbeterde browsers op alle handsets beschikbaar worden zijn we weer een paar kwartalen tot een paar jaar verder. Ondertussen gaat de exploderende smartphone verkoop gewoon door. Een smartphone kopen is haast een garantie om mobiel online te gaan en er komen dan ook jaarlijks zoveel honderdduizenden gebruikers bij. De groei van mobiel zet dus door en een volgende golf bedrijven zet overtuigend in op mobiel. Vervolgens komt mobiele marketing van de grond, want daar gaat het echte geld mee verdiend worden. Dan is Best of Mobile niet alleen meer een eervolle vermelding maar synoniem voor zakelijk succes. Rolf Meester, Mobile Internet Consultant, Juni 2010 rolf@futureways.nl

24

25

Best Practice Bedrijf mediaBunker Type case iPhone & android app Sector retail Bedrijf starbucks coffee company Type case iPhone Sector retail

MoBiel kooPjes jagen Met de MarktPlaats aPP
Of je nou van je oude Audi A4 af moet of op zoek bent naar een set derdehands rotan stoelen, Markplaats.nl is de plek waar je moet wezen. Opvallend genoeg werd de Marktplaatsgebruiker echter geen mobiele oplossing aangeboden. Reden genoeg voor mediaBunker, een Nederlandse ontwikkelaar van mobiele applicaties, om zelf de Marktplaats App te ontwikkelen. Belangrijkste doelstelling voor mediaBunker was hierbij om zoveel mogelijk naamsbekendheid voor hen zelf te genereren. Inmiddels is het project uitgegroeid tot één van de meest gebruikte applicaties voor zowel iPhone als Android. Met de applicatie kunnen gebruikers advertenties zoeken op categorie, postcode, afstand en prijs. Zodra het gewenste product is gevonden kunnen gebruikers direct vanuit de App bellen of een bod uitbrengen. Ook kunnen gebruikers de locatie checken in Google Maps. De App genereert inkomsten door middel van banners die in de App getoond worden. Aanvankelijk stond de applicatie even te koop. Deze leidde tot 3.500 downloads, maar daarna zakte het heel snel in. Vanaf het moment dat de applicatie gratis werd aanboden, is deze in 1 week 12.000 keer gedownload. Ondertussen genereert de applicatie ruim 5,5 miljoen impressies per maand.

een Bakkie Pleur, zonder gezeur
Voor alle koffiejunks die geen tijd hebben om voor hun dagelijkse dosis koffie in de rij te staan, biedt de Starbucks App uitkomst. Of je nu Frappuccino, Espresso of Caffé Latte drinkt: De Starbucks iPhone App stelt je in staat je favoriete koffie te kiezen, te bestellen en zelfs te betalen. Vervolgens ontvangt de gebruiker een scanbare barcode waarmee hij de koffie aan de bar kan ophalen. Deze ‘mobiele betaling’ weet Starbucks te realiseren dankzij een koppeling met haar eigen betaal- en loyalty systeem. En mocht er even geen saldo op je Starbucks account staan dan is er nog geen reden tot paniek: ook het opladen van het betaaltegoed gaat heel eenvoudig via de applicatie. Met de App maakt Starbucks een koppeling tussen de (mobiele) online en offline wereld: Starbucks verkoopt online een product dat de gebruiker vervolgens zelf ophaalt in de winkel. Voor de koffiedrinker levert de App een hoop tijdwinst op, voor Starbucks betekent het een heel nieuw kanaal om haar klanten te bedienen.

QuoTe

Zonder PR geen downloads: Wij hebben vaak contact gezocht met iPhone communities en blogs voor reviews en besprekingen van de applicatie. Elke keer dat de App in de publiciteit verscheen was er een duidelijke stijging in het aantal downloads, soms met wel 300%.

Quick FacTS
 Applicatie beschikbaar voor iPhone

QuoTe

Doordat de Starbucks App haar gebruikers concrete toegevoegde waarde biedt, vormt deze - naast een direct verkoopkanaal - ook een loyalty kanaal.

Quick FacTS
 iPhone applicatie  App in 2009 getest in 16 pilot shops  Mobiele betaalmethode wordt

en Android
 160.000 downloads op iPhone en

7.000 downloads op Android
 5,5 miljoen impressies per maand

uitgerold naar ruim 1000 Target shops in de VS

OMI2 lid mediaBunker Naam Edward Hölsken E-mail edward@mediabunker.com Telefoon +31 (0)23 820 03 35 OMI2 lid Logica Naam Arlette Broex E-mail Arlette.Broex@logica.com Telefoon +31 (0)6 53 83 09 11 Adresgegevens Prof. W.H. Keesomlaan 14,1183 DJ, Amstelveen

26

Adresgegevens Postbus 447, 2000 AK, Haarlem Website http://mediabunker.com

27

Best Practice Bedrijf takeaway.com Type case iPhone applicatie Sector retail Bedrijf samsung Type case Mobiele Widget Sector Media & technology

een aPP oM je vingers Bij af te likken
We hebben het allemaal meegemaakt: met een knorrende maag op zoek naar het nummer van een pizzeria of Chinees bij jou in de buurt. Gelukkig bestel je dankzij de applicatie van Thuisbezorgd.nl je pizza Quattro Stagioni of Foe Yong Hai gewoon online met je mobiel. Door slim gebruik te maken van Location Based Services (de applicatie herkent de actuele locatie van de gebruiker) weet Thuisbezorgd.nl wat er in de buurt te bestellen valt. De Thuisbezorgd App sorteert de mogelijkheden op afstand zodat de dichtstbijzijnde (en dus meestal de snelste) bezorgrestaurants bovenaan staan. De gebruiker heeft een duidelijk overzicht en kan direct een keuze maken. Vervolgens kan de pizza of nasi naar smaak meteen vanuit de App worden besteld. Betaling vindt plaats bij aflevering van de bestelling. De Thuisbezorgd.nl applicatie is een goed voorbeeld van hoe applicaties (door middel van Location Based Services) kunnen helpen om de klant een relevant overzicht van de locale mogelijkheden te bieden (zie ook de cases Pathé & Starbucks). Wanneer locatie een rol speelt dan kan een mobiele toepassing uitkomst bieden.

de Wondere WidgetWereld van saMsung
Marketeers blijken zich tijdens de ontwikkeling van de mobiele strategie nadrukkelijk op iPhone en Android gebruikers te richten. Dit vaak zonder zich af te vragen of dit ook het meest geschikte platform is om de marketingdoelgroep te bereiken. In Nederland bijvoorbeeld, is Samsung mobiele marktleider en beschikken deze telefoons allemaal over mobiel internet. Samsung biedt haar mobiele gebruikers een groot aantal gratis widgets (een widget is een vereenvoudigde App). Vaak zijn dit simpele ‘redirect widgets’: buttons die gebruikers direct doorlinken naar mobiele websites. Er worden ook intelligentere widgets aangeboden. Deze zijn -net als ‘gewone Apps’- in staat om informatie van het internet binnen de widget te ontsluiten. Vooralsnog zet Samsung deze widgets met name in als ondersteuning van de toestelpropositie en kiest voor een beperkt aantal om een overkill in aanbod te voorkomen. Hierdoor blijft het totaal aantal widgets achter vergeleken met iPhone of Android Apps. Toch genereren deze widgets in totaal ruim 500.000 bezoeken aan mobiele sites per week. Bovendien worden de widgets zeer constant gebruikt. Al met al wordt het gebruik van widgets regelmatig onderschat. Ten onrechte want de widget blijkt een eenvoudige methode om diensten mobiel aan te bieden of om verkeer naar de mobiele site te genereren. Zeker als blijkt dat een deel van je doelgroep helemaal geen iPhone heeft.

QuoTe

Vooral in aankoopprocessen waarin de actuele locatie van de klant een rol speelt kunnen mobiele applicaties waarde toevoegen

Quick FacTS
 iPhone Applicatie  Aangeboden in Nederland, België,

QuoTe

Kijk eerst heel goed waar je doelgroep zit en beslis dan welk platform daar het beste bij past. Je ziet vaak dat marketeers willen experimenteren en dus bijvoorbeeld kiezen voor een iPhone platform, terwijl ze met een mobiele internetsite gecombineerd met een widget veel beter, goedkoper en dus efficiënter kunnen scoren.

Quick FacTS
 Ruim 500.000 mobiele

website bezoeken per week
 Ontwikkelingskosten widget

Duitsland en Engeland
 App maakt gebruik van Location

zeer beperkt

Based Services

OMI2 lid Futureways Naam Rolf Meester

OMI2 lid Mocreate B.V. Naam Roel van Eersel E-mail rveersel@mocreate.nl Telefoon +31 (0)70 346 20 05

28

E-mail rolf@futureways.nl Telefoon +31 (0)6 57 34 52 90

29

Best Practice Bedrijf t-Mobile uRL mobiel http://pda.t-mobile.nl Type case Mobiele portal Sector telecom Bedrijf Microsoft uRL mobiel wlive.nl Type case Mobiele website en mobiele apps Sector communications

MoBiele Pagina Met t-MoBile Widgets
Het mobiele web is nog niet zo oud als de weg naar Rome. Voor veel gebruikers blijkt het vaak lastig om te achterhalen waar nuttige mobiele content te vinden is. T-Mobile biedt uitkomst met een gepersonaliseerde mobiele portal. Dit door T-Mobile ontwikkelde internationale platform biedt gebruikers een ingang naar hun favoriete mobiele sites. Van het laatste nieuws en e-mail tot YouTube filmpjes en sociale netwerken. De mobiele portal is als een keuzemenu dat naar eigen voorkeur is in te richten. Vergelijkbaar met iGoogle. Wil de gebruiker alleen nieuws en YouTube? Of slechts Hyves en Buienradar? Het kan allemaal met de inmiddels 62 beschikbare widgets. En dat is nog niet alles. T-Mobile herkent ook het toestel, waardoor de widgets altijd optimaal functioneren. En, T-Mobile zorgt ervoor dat je keuzemenu ongewijzigd is bij een vervolgbezoek. Dit gebeurt via Anonymous Subscriber ID. Een soort cookie die gebruikers een anoniem nummer geeft en ze daarmee herkent. Inmiddels heeft T-Mobile 300.000 actieve portal gebruikers per maand. Dennis Paus van T-Mobile vertelt dat klanten die de portal zelf hebben samengesteld de site driemaal zo vaak gebruiken als klanten die de standaard omgeving gebruiken. En daarmee lijkt personalisatie voor T-Mobile vooralsnog de juiste weg naar Rome.

WindoWs live sluit MoBiel nieMand uit
Hoe ga je om met de ontwikkeling van een mobiele site voor 7 miljoen klanten in Nederland? Dat is de vraag die Microsoft zichzelf heeft gesteld. Microsoft heeft met Hotmail en Messenger twee populaire online diensten in handen. Hotmail is voor Microsoft van essentieel belang in het contact met de consument. Deze consument verwacht op zijn beurt in toenemende mate zijn e-mail en Messenger op de mobiel te kunnen gebruiken. Als Microsoft niet in deze mobiele behoefte voorziet, verhuist de consument wel naar een concurrent, zo is de logische gedachte. Bij de ontwikkeling van de mobiele Windows live portal - van waaruit gebruikers alle mobiele diensten kunnen bereiken - stonden gemak en toegankelijkheid centraal. Microsoft controleert bij binnenkomst welk toestel de consument gebruikt en bij welke operator hij zit. Zo bepaalt de software gigant wat de optimale manier is om gebruik te maken van de gewenste dienst; via de mobiele site of als download (App). Microsoft hoopte vooraf zo’n 100.000 unieke bezoekers per maand te kunnen bereiken. Al in 2010 komen er maandelijks ruim 320.000 unieke bezoekers, goed voor 1,5 miljoen bezoeken en 2,4 miljoen pageviews.

QuoTe

De mobiele user interface is erg belangrijk. Aanpassingen in de layout van de portal vergrootte het aantal zelf gekozen widgets en het aantal redirects met enkele tientallen procenten per maand!

Quick FacTS
 Personaliseerbare mobiele portal  Maakt gebruik van Anonymous

QuoTe

Voor een dienst als Hotmail met zoveel gebruikers is het noodzakelijk om rekening te houden met de vele mobiele standaarden en platformen. Je moet dan iets ontwikkelen waarmee je iedereen kunt bedienen, bij voorkeur vanuit 1 portal.

Quick FacTS
 Mobiele portal voor alle platformen  Ontwikkeld door: Service2Media  320.000 unieke bezoekers per maand  2,4 miljoen pageviews

Subscriber ID (‘netwerk cookie’)
 Ontwikkeld door: T-Mobile (in-house)  300.000 actieve gebruikers per maand  Personalisatie verhoogt gebruik met

factor 3

OMI2 lid T-Mobile

OMI2 lid Microsoft Naam Joris Jan Goos E-mail i-jogoos@microsoft.com

30

Naam Dennis Paus E-mail dennis.paus@t-mobile.nl

31

Best Practice Bedrijf Pathe Type case iPhone, android en mobiele site uRL mobiel http://m.pathe.nl Sector Media & entertainment Bedrijf shazam Type case iPhone, android, BlackBerry, Windows Sector Media & entertainment

HollyWood in je Broekzak
Of je nu graag naar ontploffende aliens kijkt of toch liever wegdroomt bij een mierzoet kostuumdrama, met Pathé Mobiel weet je altijd welke films er draaien en kun je direct filminformatie en trailers bekijken. Via de App (iPhone en Android) kunnen gebruikers zien welke films er bij hen in de buurt draaien. Hiervoor maakt de App gebruik van Location Based Services zodat gebruikers de voor hun relevante opties kunnen bekijken. Pathé is inmiddels al 3 jaar mobiel actief en dat is niet zonder resultaat: mobiel trekt Pathé ruim 200.000 unieke bezoekers per maand (meer dan 4 miljoen pageviews). De App wordt gemiddeld 1x per week gebruikt, de mobiele site gemiddeld eens in de 2 weken. De doelstelling is om de mobiele dienstverlening nog verder uit te bouwen. ‘De meest gehoorde feedback is dat gebruikers mobiel hun bioscoopkaartje willen reserveren of kopen’. In de nabije toekomst wil Pathé daarom het gehele klantproces mobiel aanbieden, inclusief de kaartverkoop. Dan hoef je als filmliefhebber eigenlijk alleen nog maar een bak popcorn te halen.

Weten Wat je Hoort Met sHazaM
Wat doe je als er een lekker liedje op de radio wordt gedraaid maar je hebt geen idee van wie het nummer is? Shazam biedt uitkomst voor elke muziekliefhebber die dit probleem herkent. Houd simpelweg je telefoon in de lucht en Shazam vertelt je welk nummer er door de speakers schalt. Daarnaast biedt de applicatie je de mogelijkheid om het nummer direct te bestellen bij iTunes, de bijbehorende clip te bekijken op Youtube en om het nummer toe te voegen aan je Facebook-account. Het programma is vijf keer per maand gratis te gebruiken. Wie de muziekdienst onbeperkt wil inzetten kan de uitgebreide versie aanschaffen. Daarmee bewijst Shazam dat de unieke mogelijkheden van mobiele toepassingen tot interessante nieuwe business kan leiden’, hetgeen voor ontwikkelaar PhaseFour ook de reden was deze applicatie als Best Practice te selecteren. De cijfers lijken deze conclusie te onderbouwen: in Mei 2010 telde Shazam ruim 75 miljoen (deels betalende) gebruikers in meer dan 200 landen. In Nederland behoort Shazam al sinds haar introductie tot de populairste betaalde applicaties.

QuoTe

‘Consumenten willen kaartjes kunnen kopen via hun mobiel; mobile ticketing heeft de toekomst’

Quick FacTS
 App voor iPhone en Android (ook

QuoTe

Erken Mobiel als nieuw medium en niet als speciale internettoepassing. Bekijk vanuit de business doelstellingen wat mobiel kan opleveren en geef op basis daarvan de mobiele toepassingen vorm.

Quick FacTS
 Platformen: iPhone, Android,

mobiele site beschikbaar)
 Maandelijks 200.000 unieke mobiele

BlackBerry, Windows
 75 miljoen gebruikers in meer dan

bezoekers (ruim 4 miljoen pageviews)
 Gebruikersfrequentie App tweemaal

200 landen
 Behoort momenteel tot de populairste

hoger dan op de mobiele website OMI2 lid Sharewire Naam Hans Bosch E-mail hans.bosch@sharewire.net OMI2 lid PhaseFour Naam Guus van Knippenbergh E-mail guus.van.knippenbergh@phasefour.nl Telefoon +31 (0)40 296 00 40 Adresgegevens Vestdijk 9, 5611 CA, Eindhoven

toepassingen (zowel gratis als betaald)

32

Telefoon +31 (0)70 324 96 11 Adresgegevens Wassenaarseweg 47, 2596 CG, Den Haag

33

Best Practice Bedrijf disney Naam case disney World Wait times Type case iPhone applicatie Sector travel Bedrijf radio538 uRL mobiel www.538wkpoule.nl Type case evenement gebonden mobiele toepassingen Sector Media & technology

zo kort Mogelijk in de rij Met disney Wait tiMes
Disneyland wordt ook wel ‘the happiest place on Earth’ genoemd. Toch kan het frustrerend zijn om anderhalf uur in de rij te moeten staan voordat je twee minuten van Space Mountain kunt genieten. Brent Pope, zelf vader van 4 kinderen en vaste gast bij Disneyworld, bedacht een mobiele oplossing voor dit probleem: de Disney Wait Times App. Met deze iPhone applicatie zien bezoekers de actuele wachttijden voor alle attracties. Bovendien maakt de App gebruik van GPS zodat gebruikers een attractie kunnen kiezen die dicht bij hun in de buurt is. Om de actuele tijdsduur van elke rij te achterhalen doet Disney Wait Times een beroep op de App-gebruikers zelf: deze kunnen in de App opgeven hoe lang de wachttijd van hun eigen rij op dat moment is. Een combinatie van Location Based Services (LBS) met user generated content resulteert in een mooie App voor pretpark bezoekers. Ondertussen is de App voor verschillende pretparken beschikbaar en biedt ook Disney zelf een dergelijke App. Het is dus waarschijnlijk een kwestie van afwachten tot er een Efteling variant verschijnt.

de radio538 WegWerP aPP
De meeste Apps hebben het doel de tand des tijds te doorstaan. Er zijn echter ook Apps die slechts voor een specifieke gebeurtenis het levenslicht zien. Wij noemen deze laatste groep gemakshalve de wegwerp Apps. Bekende voorbeelden zijn onder andere de Koninginnedag App en de Lowlands App. De gebruiker vergroeit ermee tijdens een event, maar daarna is de liefde snel weer over. Ook voor het WK 2010 is een aantal fraaie wegwerp Apps ontwikkeld. Zo hebben Radio538, Ons Oranje en Gamebasics samen met Buongiorno een WK poule App ontwikkeld. De App bestaat naast de gewone website (538wkpoule.nl) en biedt de voetbalfan ook buitenshuis alle voorspellingen, standen en uitslagen binnen zijn poule. Via een Facebook Connect koppeling kan de trotse deelnemer zijn standen en uitslagen direct delen met Facebook vrienden. Radio538 laat bovendien geen voetbalfan in zijn hemd staan, want de App is geschikt voor iPhone, Android, Blackberry, Windows Mobile, Symbian en de doodgewone mobiele browser. Daarmee is alles uit de kast gehaald om deze tijdelijke WK App tot een groot succes te maken onder zoveel mogelijk voetbalfans. En dat zal zeker ten goede komen aan de langere termijn doelstellingen (naamsbekendheid, positieve merkbeleving) van onder andere Radio538.

QuoTe

Door Location based services te combineren met user generated content is de App in staat haar gebruikers zeer actuele en relevante informatie te bieden

Quick FacTS
 Beschikbaar voor iPhone

QuoTe

Bij het ontwikkelen van een App is het belangrijk om gebruiksgemak als belangrijkste focus te hebben. Bedenk goed welke functionaliteiten je inzet en hoe en wanneer de consument die zal gebruiken.

Quick FacTS
 Tijdelijke WK App  Mobiele site  App voor iPhone, Android, Blackberry,

(alleen in VS, $0,80)
 App maakt gebruik van

Location Based Services

Windows Mobiel en Symbian
 Ontwikkeld door: Buongiorno

OMI2 lid Jungle Minds Naam Geert Jan Grimberg E-mail geertjan.grimberg@jungleminds.nl OMI2 lid Buongiorno Naam Stephan Reesink E-mail stephan.reesink@buongiorno.com

34

Telefoon +31 (0)6 81 28 75 67 Adresgegevens Weesperstraat 81, 1018 VN, Amsterdam

35

Best Practice Bedrijf tènce! uitzendbureau Type case Mobiele website uRL mobiel m.tence.nl Sector Werving & selectie Bedrijf BuitenBeter Type case app Sector Non-profit ontwikkelaar yucat

MoBiel MatcHen Met vacature WeBsite tènce!
De tijd van stoffige kaartenbakken vol oude vacatures is voorbij. Tènce!, een uitzendbureau dat zich specifiek richt op de regionale banenmarkt, lijkt de nieuwe mogelijkheden om werkzoekenden en geschikte vacatures bij elkaar te brengen goed te begrijpen. Om nog beter aan te sluiten bij de leefwereld van de jonge werkzoekenden ontwikkelde Tènce!, in samenwerking met Mobillion een mobiele website. Hier kunnen gebruikers actuele vacatures zoeken per functie, per branche of per regio. Via een Click2Call functie kan de werkzoekende ook direct contact opnemen met de betreffende Tènce!-vestiging. Ook kunnen gebruikers Vacature Alerts instellen zodat ze per SMS op de hoogte blijven van interessante vacatures. De strategische doelstellingen van de mobiele website zijn helder: meer uitzendkrachten bereiken en een betere service verlenen aan werkzoekenden om uiteindelijk meer matches te realiseren. Daarmee behoren alle werkzoekenden, al dan niet ingeschreven bij Tènce!, tot de mobiele doelgroep. Om deze brede doelgroep zo goed mogelijk te bereiken heeft Tènce! gekozen voor een mobiele website die is geoptimaliseerd voor alle mobiele telefoontoestellen. Zo is Tènce! voor iedere werkzoekende met mobiel internet bereikbaar. Het levert Tènce! maandelijks duizenden mobiele bezoekers en verstuurde Vacature Alerts op. En daar komen natuurlijk weer mooie matches uit voort.

de iPHone als ideale stadsWacHt
Nooit meer onverlichte fietstunneltjes, rondhangend zwerfvuil, spuuglelijke graffiti of verstopte riolering. Dat is het uiteindelijke doel van de BuitenBeter App. De App stelt burgers met een iPhone (binnenkort ook Android en Windows Mobile) in staat om problemen in openbare ruimtes te melden bij hun lokale overheid. De werking is kraakhelder. Een oplettende burger opent de App en neemt met zijn camera een foto. Op basis van GPS kan hij de exacte locatie toevoegen. Vervolgens selecteert hij uit een voorgedefinieerde ‘problemenlijst’ het type euvel en voegt indien nodig een persoonlijke omschrijving toe. Daarna stuurt de burger de melding door naar de gemeente. Eindhoven is de eerste pilot gemeente. Sinds 27 april 2010 is de App live. In een week tijd heeft dit al 100 officiële meldingen opgeleverd, waarvan er 50 direct zijn afgehandeld. De iPhone maakt het signaleren van problemen aanzienlijk efficiënter dan voorheen. De exacte locatie is veel beter te achterhalen en het is eenvoudiger om de meest adequate oplossing voor het probleem in te schatten. Ook kan Eindhoven de oplettende burger persoonlijke status updates geven over de gemelde misstand. En dat is misschien wel de grootste winst volgens wethouder Fiers. Laagdrempelige en persoonlijke communicatie met oplettende burgers; de nieuwe generatie stadswachten.

QuoTe

Zorg voor een goede online en offline promotie van je mobiele website: via de ‘gewone’ website, de digitale nieuwsbrief, printadvertenties en in etalages van de 35 vestigingen van Tènce! wordt verwezen naar de mobiele website.

Quick FacTS
 Gemiddeld 6.000 mobiele

QuoTe

De BuitenBeter App speelt erg slim in op de unieke mogelijkheden van de mobiel, zoals camera en locatie. Een schoolvoorbeeld van een effectieve digitale overheidstoepassing, gerealiseerd door een partij uit de private sector.

Quick FacTS
 App voor melden problemen in

bezoeken per maand
 Elke bezoeker bekijkt

openbare ruimtes
 Ontwikkeld voor: iPhone (binnenkort

gemiddeld 3 vacatures
 Maandelijks duizenden SMS

Android en Windows Mobile)
 Ontwikkeld door: Yucat  Vergroot efficiëntie gemeente

Vacature Alerts verstuurd OMI2 lid Mobillion Naam Anthony van Oijen E-mail anthony.van.Oijen@mobillion.nl
 Ontwikkelingskosten:

OMI2 lid Jungle Minds Naam Geert Jan Grimberg E-mail geertjan.grimberg@jungleminds.nl Telefoon +31 (0)6 81 28 75 67 Adresgegevens Weesperstraat 81, 1018 VN, Amsterdam

en betrokkenheid burger
 Eerste week: 100 meldingen,

5.000 tot 8.000 euro

50 direct opgelost

36

Telefoon +31 (0)318 64 88 33 Adresgegevens Copernicuslaan 30, Ede

37

Best Practice Bedrijf gemeente den Haag uRL mobiel mobiel.denhaag.nl Type case Mobiele website Sector overheid Bedrijf Weegnet uRL mobiel www.weegnet.nl Type case sMs Sector B2B

oH oH den Haag, MoBiele stad acHter de duinen
Dat mobiel internet niet alleen maar toegevoegde waarde biedt voor uitgevers, banken of retailers bewijst de gemeente Den Haag. De hofstad heeft zichzelf tot doel gesteld om bewoners, bedrijven en bezoekers die niet achter hun computer zitten snel van actueel nieuws en informatie te voorzien. Dit doet Den Haag met een mobiele site die automatisch opent wanneer iemand met mobiel internet denhaag.nl intypt. De mobiele site maakt een duidelijk onderscheid tussen de 3 voornaamste doelgroepen (bewoners, bedrijven en bezoekers). De informatie is sterk gericht op gebruik onderweg. Adresgegevens van gemeentelijke diensten staan centraal. Evenals nieuws en evenementen voor bezoekers die willen weten wat er in de stad gebeurt. De site is ontwikkeld in samenwerking met GX en Angi Studio. Den Haag maakt voor haar ‘gewone’ website al langer gebruik van het CMS van GX (GX Webmanager). Vanuit dit CMS voedt de gemeente nu ook de mobiele site. Dat is efficiënt en vereenvoudigt het content management. Den Haag is op dit moment één van de weinige mobiel toegankelijke gemeenten. Het doel voor de komende tijd is om te leren van het gebruik en de site verder te optimaliseren. Onder andere op basis van specifieke functies van een mobiel, zoals GPS en de camera.

Weegnet Houdt elke trucker oP geWicHt
Voor vrachtwagenchauffeurs is gewicht belangrijk. Een te zwaar beladen truck heeft gevolgen voor onder andere het milieu, het asfalt en de vrachtwagen zelf. Overal in het land zijn weegbruggen waar de trucker zijn gewicht kan meten. Maar deze weegbruggen zijn in de avonduren en weekenden niet altijd bemand. Weegnet bedacht samen met CM (Zakelijke SMS Dienstverlening) een handige oplossing door de toepassing van het ‘aloude’ SMS. Naast de weegbrug staat een bord van Weegnet met daarop een toegangscode en het mobiele nummer. Zodra een chauffeur de toegangscode SMS’t naar een shortcode krijgt hij een ontvangstbericht (€ 0,25) en daarmee het signaal de brug op te rijden. Na de meting krijgt de chauffeur een weegrapport per SMS (€ 0,25). Ook stuurt Weegnet het rapport in PDF per e-mail naar de transporteur. Het grote voordeel is dat chauffeurs nu ook in de avonduren hun meting kunnen doen en dat de betaling (totaal € 0,50) automatisch plaatsvindt. De dienst zit nog in de testfase, maar truckers zijn enthousiast over de eenvoud. En, ook uit onverwachte hoek dienen zich kansen aan. Zo biedt Interpolis autobezitters met caravan via Weegnet de mogelijkheid om hun combinatie te wegen. Daarmee zorgt Interpolis ervoor dat ook vakantiegangers goed op gewicht blijven.

QuoTe

Gezien het sterk toenemend gebruik van mobile devices hadden we achteraf gezien een groter deel van de beschikbare middelen moeten toewijzen aan de mobiele site.

Quick FacTS
 Mobiele gemeente site  Publicatie vanuit bestaande CMS

QuoTe

Kijk altijd goed naar de doelgroep en bekijk welke toestellen je doelgroep gebruikt. Pas je mobiele dienst daarop aan. Dat hoeft lang niet altijd met een fraaie iPhone App als blijkt dat de doelgroep vooral belt en SMS’t.

Quick FacTS
 SMS-dienst voor

vrachtwagenchauffeurs
 Bestelling, betaling en levering

(GX Webmanager)
 Ontwikkeld door:

per SMS
 Ontwikkeld door: CM en Weegnet  interpolis biedt dienst ook aan voor

GX en Angi Studio (Html)

caravanbezitters

OMI2 lid GX

OMI2 lid CM Naam Jeroen van Glabbeek E-mail jvg@cm.nl

38

Naam Hans Willems E-mail hans.willems@gxsoftware.com

39

Best Practice Bedrijf oracle Type case Mobiele applicatie Sector B2B
Dankwoord

de MoBiele aPP als Professionele sales tool
Om succesvol te zijn in sales spannen bedrijven zich in om elk klantcontact goed te registreren in hun CRM systeem. Een goede verkoper is echter zo veel mogelijk ‘on the road’ en heeft lang niet altijd toegang tot het CRM systeem. Oracle Corporation, een Amerikaanse software gigant die ondermeer CRM pakketen levert, biedt haar klanten daarom de Mobile Sales Assistant: een mobiele applicatie die Oracle gebruikers in staat stelt ook onderweg optimaal gebruik te maken van Oracle’s CRM oplossing. De applicatie geeft verkopers real-time inzicht in afspraken, klantgegevens, eerdere contactmomenten en de dagelijkse ‘to do’s’. De Mobile Sales Assistant is een goed voorbeeld van hoe mobiele applicaties relevant kunnen zijn voor de B2B-markt. Toch worden er nog maar weinig B2B Apps aangeboden. De huidige B2B Apps dienen vaak - net als bij Oracle - als ondersteuning van een reeds afgenomen dienst. Door de mobiele tool aan te bieden verrijkt Oracle haar dienstverlening en verstevigt het zo haar positie ten opzichte van haar concurrenten. Het aantal downloads van de Mobile Sales Assistant is niet bekend maar Oracle meldde al in 2008 dat een soortgelijke Oracle B2B App ruim 23.000 keer is gedownload.

onze speciale dank gaat uit naar alle oMi2 leden die hun kennis en ervaringen met ons en de lezer wilden delen.
Graag bedanken wij: Alex Bloemendal (bol.com), Hans Bosch (Sharewire), Arlette Broekx (Logica), Marijke Brouwers (Rabobank), Mark de Bruin (9292OV), Roel van Eersel (Mocreate), Roel Engel (Sanoma Digital), Thomas Engel (The Saints), Jeroen van Glabbeek (CM), Joost Goeree (Momac), Joris Jan Goos (Microsoft), Edward Holsken (Media Bunker), Emmelien Kneppers (Lost Boys), Guus van Knippenbergh (Phasefour), Jeroen Kok (Vodafone), Tim van Letht (Interpolis), Marco van der Lingen (ANWB), Patrick Loppe (Telegraaf), Martin van Mierlo (GX), Anthony van Ooijen (Mobillion), Dennis Paus (T-Mobile), Frank van Rotterdam (Motricity), Jigal Schrijver (Buongiorno), Alwin Snippe (wehkamp.nl) en William Valkenburg (NPO). Daarnaast willen we iedereen bij OMI2 en Jungle Minds hartelijk danken voor de inspiratie, feedback en suggesties. What do you see? Centrica, a British company, launched a very appealing and effective new corporate website last year. A short analysis: Look & feel When entering the website, the design looks fresh and open. Centrica uses a substantial amount of white spacing, a

QuoTe

Door een dienst ook mobiel aan te bieden kunnen B2B leveranciers hun positie ten opzichte van concurrenten verstevigen.

Quick FacTS
 Applicatie specifiek gericht

clear font, a large font size for headers and clearly distinguishable content blocks. Content Centrica is eminently transparent and concrete about its strategy and its efforts to be socially responsible. Moreover, the tone of voice is very understandable. Navigation The main navigation menu provides an entrance to all stakeholders, while the sub-navigation contains short and

op B2B sector
 Beschikbaar op iPhone en

Blackberry

OMI2 lid Jungle Minds Naam Geert Jan Grimberg E-mail geertjan.grimberg@jungleminds.nl

40

Telefoon +31 (0)6 81 28 75 67 Adresgegevens Weesperstraat 81, 1018 VN, Amsterdam

41

Profiel

OMI² is een platform voor mobiele professionals. Binnen het OMI² platform zijn grote en kleine marktpartijen verenigd met als doel de ontwikkeling van het dienstenaanbod op en via de mobiele telefoon te stimuleren. De leden van OMI² komen uit de volle breedte van de mobiele industrie, waaronder tal van sterke merken die actief zijn met mobiele diensten. OMI² is daarmee een compleet platform waar brede expertise over de inzet van mobiel in verschillende marktsectoren aanwezig is. OMI² organiseert verschillende activiteiten voor haar leden. Niet-leden kunnen op speciale OMI² netwerkbijeenkomsten in contact komen met de OMI² achterban om zich daar breder te informeren over de mogelijkheden van mobiel of om antwoord te krijgen op specifieke vragen. OMI2 is ondergebracht bij ECP-EPN, platform voor de informatiesamenleving. ECP-EPN is een onafhankelijk platform waar overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kennis uitwisselen en samenwerken om de kansen die de informatiesamenleving biedt te benutten en bedreigingen weg te nemen. Diverse projecten, onderzoeken en debatten verbinden partijen en zetten de maatschappelijke betekenis van ICT op de agenda van politiek, overheid en bedrijfsleven. Zo realiseert het platform doorbraken en creëert het de juiste randvoorwaarden. Lid worden van OMI² gaat via het lidmaatschap van ECP-EPN. Voor meer informatie neem contact op met dorien.van.gastel@ecp-epn.nl (project manager OMI²) of paul.brackel@ecp-epn.nl (voorzitter OMI²)

internet professionals

Jungle Minds is een toonaangevend internetadviesbureau dat de top-200 bedrijven en instellingen van Nederland en België adviseert op het gebied van internet. Het bureau is gevestigd in Amsterdam. Het team bestaat uit 60 internet professionals en biedt diensten aan op het gebied van: Internetstrategie, nieuwe proposities & diensten, concept & design, kanaaloptimalisatie & integratie. Klanten van Jungle Minds zijn ondermeer: Alliander, Deli XL, ING, Rabobank, Sanoma Uitgevers, Schiphol, Telfort en Wehkamp.

42