You are on page 1of 42

Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

P-SAT 2014 - 15
(PIONEERS SCHOLARSHIP/ADMISSION TEST)

{+1 NON MEDICAL}


General Instructions:-
The question paper contains 90 objective multiple choice questions.
There are three parts in the question paper consisting of
Section-A: MATHEMATICS (1 to 30)
Section-B: CHEMISTRY (31 to 60),
Section-C: PHYSICS (61 to 90).
Each right answer carries (4 marks) and wrong (1mark)
The paper consists of 90 questions. The maximum marks are 360.
Maximum Time 3Hrs.
Give your response in the OMR Sheet provided with the Question Paper.

Name: _______________________________Father Name:______________________________


Mobile: ______________________________School:__________________________________

Solution Visits: www.pioneermathematics.com/latest_updates.com

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 1


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
Section A (Mathematics)
1. The area of the triangle having vertices represented by complex number z, iz and z + iz on the Argand
diagram is

1 2 2 3
(a) z (b) z (c) z (d) None of
2 2
these
Sol: (a)
Let z = x + iy, iz = ix + i2y =y + ix
and z + iz = x + iy y + ix = (x y) + i (x + y)
Hence the vertices of the triangle are A(x, y), B(y, x) and C(xy, x + y)
1
Now, area of ABC x(x x y) y(x y y) (x y)(y x)
2
1
xy xy xy y 2 x2 xy
2
1 1 2 2 1 2
(x2 y 2 (x y ) z
2 2 2
2
z x iy z x2 y 2

1 2
Hence area of ABC z .
2
6
2p 2p
2. The value of 2 sin i cos is
p 1 7 7
(a) 2i (b) 2i (c) 2 (d) 1
Sol: (b)
6
2p 1 2p
2 i cos sin
p 1 7 i 7
6
2p 2p
2 i cos i sin
p 1 7 7

2 6
2 7
2i cos p i sin p
7 p 1 7 p 1

2 6 7 2 6 7
2i cos i sin
7 2 7 2

2i cos 6 i sin 6

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 2


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2i 1 0

= 2i.

3. Let P 3ei /3
,Q 3e /3
and R 3 ei . If P, Q, R form a triangle PQR in the Argand plane, then
PQR is
(a) isosceles (b) equilateral (c) scalene (d) none of these
Sol : (b)

i 1 3 3 3
P 3e 3 3 cos i sin 3 i i
3 3 2 2 2 2

i 1 3 3 3
Q 3e 3
3 cos i sin 3 i i
3 3 2 2 2 2
i
R 3e 3 cos i sin

3 1

3 i 0

3 3
P ,
2 2

3 3
Q ,
2 2

R 3, 0

2 2
3 3 3 3
PQ
2 2 2 2

32 3

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 3


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 2
3 3
QR 3 0
2 2

2
3 2 3 9
2 4

2
3 3 9
2 4

27 9
4 4

36
9
4
=3
2 2
3 3
PR 3 0 3
2 2

Since PQ = QR = PR
Therefore the is equilateral
15

4. Let z = cos isin . Then the value of Im(z2m 1 ) at 2o is


m 1

1 1 1 1
(a) (b) (c) (d)
sin 2o 3 sin 2o 2 sin 2o 4 sin 2o
Sol : (d)
z cos i sin

ei
15 15 2m 1
2m 1 i
Im Z Im e
m 1 m 1

15
2m 1 i
In e
m 1

15
sin 2m 1
m 1

X sin 2 1 sin 3 sin 5 sin 29

X sin sin 3 sin 5 sin 29

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 4


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 3
X 1 cos 2 cos 2 cos 4 cos 8 cos
1 cos 30 1
X
2 sin 4sin 20

5. The coefficient of x in the equation x2 + px + q =0 was wrongly written as 17 in place of 13 and the
roots thus found were 2 and 15. The roots of the correct equation are
(a) 15, 2 (b) 3, 10 (c) 13, 30 (d) 4, 13
Sol : (b)
Let the correct equation be x2 + 13x +q = 0 .(i)
and the incorrect equation be x2 + 17x + q =0 .(ii)
Given roots of equation (ii) are 2 and 15
Product of the roots of incorrect equation, q = (2) (15) =30
Form (i), the correct equation is x2 + 13x + 30 =0
x = 3, 10
Hence, the roots of the correct equation are 3 and 10.
6. If x R, then the number of real solutions of the equation 3x + 3x = log10 99 is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) more than 2
Sol : (a)
2
1 x/2 1
3x + 3x = 3x + x 3 2 2 ..(i)
3 3x/2
Now, log10 99< 2log10 100
log10 99 < 2log10 10=2 ..(ii)
From (i) and (ii), the equation 3x + 3x = log10 99 has no real solution.
7. If both roots of the equation x2 + 2ax + a2 1 =0 lie between 3 and 4, ([a] denote the integral part of
a) then [a] cannot be
(a) 0 (b) 1 (c) 1 (d) 4
Sol :
x2 + 2ax + a2 1 =0

f 3 0

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 5


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2
9 2a 3 a 1 0

9 6a a2 1 0

a2 6a 8 0

a2 4a 2a 8 0

a a 4 2 a 4 0

a 2 a 4 0

a ,2 4,

f(4) > 0
16 2a 4 a2 1 0

16 8a a2 1 0

a2 8a 15 0

a2 5a 3a 15 0

a a 5 3a 5 0

a 5 a 3 0

a , 5 3,

D 0 4a2 4 a2 1 0

4a2 4a2 4 0
4 0

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 6


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

a , 5 3, 2 4,

8. Let , be the roots of the equation x2 px + r =0 and , 2 be the roots of the equation
2
x2 qx + r = 0. Then the value of r is :
2 2 2 2
(a) p q 2q p (b) q p 2p q (c) q 2p 2q p (d) 2p q 2q p
9 9 9 9
Sol :
x2 px r 0
p, r

x2 qx r 0

2 q, . 2 r r
2 2

Now, 2 q
2
4
q
2
4 2q

2q 4

Now, p
2q 4 p
2q 4 p
2q 3 p

2q p
(1)
3
2q 4

2q p
= 2q 4
3

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 7


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
8q 4p
2q
3 3
6q 8q 4p
=
3 3
4p 2q 4p 2q

3 3 3

4p 2q
From (1) & (2) ..(2)
3
r

4p 2q 2q h 2
r r 2p q 2q h
3 3 9
n 1 n 1
9. The number of positive integers satisfying the inequality Cn 1 Cn 1 100 is

(a) 4 (b) 6 (c) 8 (d) 9


Sol : (c)
n 1 n 1
Given, Cn 2 Cn 1 100
n 1 n 1
C3 C2 100 nCr n
Cn r

n 1 n n 1 n n 1
100
6 2
1
n n 1 n 1 3 100
6
n n 1 n 4 600

The given inequality is true for n = 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9


10. Consider a seven digit number a1, a2 .,a7, where a1, a2,, a7 0 such that a4 is the greatest
digit and digits towards the left and right of the a4 are in decreasing order. Then total number of such
numbers in which all digits are distinct is
(a) 9C2 . 6C3 (b) 9C6 . 6C3 (c) 9C6 . 7C3 (d) 9C3 . 7C4
Sol: (a)
Number of selections of 7 digits out of the digits 1, 2, 3, , 9 = 9C7
Number of digits out of these 7 selected digits excluding the greatest digit = 6
Number of ways in which these 6 digits can be divided in two groups each having 3 digits each =
6! 6 1
C3
3!3!2! 2!

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 8


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
But 3 digit on one side can be interchanged with the 3 digit on the other side
9 6 1 9
Required number of ways = C7 . C3 . . 2! C7 . 6C3 9
C2 . 6C3
2!

11. The letters of the word COCHIN are permuted and all the permutations are arranged in an
alphabetical order as in an English dictionary. The number of words that appear before the word
COCHIN is
(a) 360 (b) 192 (c) 96 (d) 48
Sol :
C, H, I, N, O
No. of words starting with CC = 4! = 24
No. of words starting with CH = 4! = 24
No. of words starting with CI = 4! = 24
No. of words starting with CN = 4! = 24
The no. of words that appear before the word COCHIN is 24 + 24 + 24 + 24 = 96
12. The number of seven digit integers with sum of digits equal to 10 and formed by using the digits 1, 2
and 3 only is
(a) 55 (b) 66 (c) 77 (d) 88
Sol : (c)
The digits are 1, 1, 1, 1, 1, 2, 3 or 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2
Hence no. of seven digit numbers formed
7! 7!
= 77
5! 4!3!
13. If (r)n denoted the number rrr.(n digits), where r = 1, 2, 3, ..9, and a = (6)n, b = (8)n, c= (6)2n,
then
(a) a2 + b + c = 0 (b) a2 + b c =0 (c) a2 +b 2c =0 (d) a2 + b 9c =0
Sol : (b)
a = (6)n = 6666 (n digits)
= 6 1 + 6 10 102 + + 6 10n1
6 2
= 10n 1 102n 1
9 3
8 4
b 10n 1 , c 102n 1
9 9

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 9


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 4 2 8
Now, a b 10n 1 10n 1
9 9
4 4
= 10n 1 10n 1 2 102n 1 c
9 9
14. The sum of the series 1 + 22x + 32x2 + 42x3 + .to , where 1< x< 1 =
1 x x 1 x2
(a) 3 (b) 3 (c) 3 (d) none of these
1 x 1 x 1 x

Sol : (a)

Let S 1 22 x 32 x2 42 x2 ....to
2 2 2 3
then, xS = 1.x 2 x 3 x ....to
1 x S 1 22 1 x 32 22 x 2 42 32 x3 ...to

or 1 x S 1 3x 5x2 7x3 ... to ..(i)

and x 1 x S 1 x 3x2 5x3 ....to ..(ii)

i ii 1 x S 1 x 1 2x 2x2 2x3 ....to

2 1 1 x
= 1 2x 1 x x .... to 1 2x.
1 x 1 x
1 x
S 3
1 x

15. If the sum of first n terms of an A.P. is cn2, then sum of squares of these n terms is

n 4n2 1 c2 n 4n2 1 c2 n 4n2 1 c2 n 4n2 1 c2


(a) (b) (c) (d)
6 3 3 6
Sol : (c)
Sn Cn2
2
Sn 1 C n 1

tn Sn Sn 1

2
Cn2 C n 1

C n2 c n2 1 2n
2 2
= C n Cn C 2n C
= 2nC C
tr C 2r 1 C 2n 1

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 10


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 2 2 2
Now, t 1 t 2 t 3 ......t n
n

= t 2r
r 1

n 2

= C 2n 1
r 1

n n
C2 4n2 1 4n 4n2C2 C2 4nC2
r 1 r 1

4 c2 n n 1 2m 1 n n 1
c2n 4c2
6 2
2 2
c n n 1 2n 1 c2n 2c2n n 1
3
2c2n n 1 2n 1 3c2m 6c2n n 1
3
n 2c2 n 1 2n 1 3c 2 6c 2 n 1
=
3
n
= 2c2 2n2 n 2n 1 3c2 6c 2n 6c 2
3
n
= 4 c2n2 6c2n 2c2 3c2 6c2n 6c 2
3
n
4 c2 n 2 c 2
3
n 2
c 4n2 1
3
1 1 1
16. If x >1, y > 1, z > 1 are in G.P. , then , , are in :
1 In x 1 Iny 1 Inz
(a) A.P. (b) H.P. (c) G.H. (d) none of these
Sol :
x, y, z are in G.P.
y2 xz
Applying log on both the sides
ln y 2 ln x z
2 ln y ln ln Z

2 2ln y 1 ln x 1 ln z

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 11


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 1 ln y 1 ln x 1 ln z

1 ln x , 1 ln y , 1 ln z are in A.P.

1 1 1
, , are in H.P
1 ln x 1 ln y 1 ln z

17. If 1, log9 (31 x +2), log3(4.3x 1) are in A.P. then x equals


(a) log3 4 (b) 1 log3 4 (c) 1 log4 3 (d) log4 3
Sol : (b)
2log 9 31 x
2 1 log3 4.3x 1

2 log32 31 x
2 1 log3 4.3x 1

2
log3 31 x
2 1 log3 4.3x 1
2
log3 31 x
2 1 log3 4.3x 1

log3 31 x
2 log3 4.3x 1 1

31 x 2
log3 1
4.3x 1

1 31 x 2
3
4.3x 1
3 4.3x 1 31 x
2

12.3x 3 31 x
2

12.3x 31 x
5
3
12.3x 5
3x
Let 3x y
3
12y 5
y

12y 2 3 5y

12y 2 5y 3 0

12y 2 9y 4y 3 0

3y 4y 3 1 4y 3 0

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 12


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
1 3
y ,y
3 4
1 x 3
3x ,3
3 4
3
3x
4
3
Applying log on both the sides log 3x = log
4
3
x log 3 log
4

3
log
4
x
log 3
log3 log 4
x
log 3
log 4
x 1 1 log3 4
log 3
3
18. If , the expression 4sin 4 sin2 2 4 cos 2
is equal to
2 4 2

(a) 2 (b) 2 + 4 sin (c) 2 4 sin (d) none of these


Sol : (a)
Given expression

= 4 sin 4 sin 2 2 4cos 2


2 2

= 4 sin 4 4sin 2 cos 2 2.2cos 2


2 2

= 4 sin2 sin 2 cos 2 2 1 cos 2


2 2

2
= 2 sin 2 2 cos
2

= 2 sin 2 sin 2 [ z2 z]

3
= 2 sin 2 sin 2 sin is ve
2

2 Answer is i

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 13


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

19. The maximum value of cos 1 cos 2 ............cos n under the restrictions 0 1 , 2 , 3 .......an and
2
cot 1 , cot 2 ,cot 3 .........cot n 1 is

1 1 1
(a) (b) (c) (d) 1
2n/2 2n 2n

Sol : (a)
Let Z = cos 1 cos 2 ....cos n

This expression is symmetrical in 1 , 2 ,.... n .

Hence for maximum value, 1 2 ..... n .

Given, cot 1 cot 2 ....cot n 1

n
cot 1 1 cot 1 1 a1
4
Thus, for maximum value of Z,

1 2 3 .... n
4

Z max cos . cos ....cos [n terms]


4 4 4
n
1 1
= Answer is a .
2 2n/2
n n
20. If Pn cos q sin q, then 2. P6 3.P4 + 1 =
(a) 2 (b) 4 (c) 1 (d) 0
Sol : (d)
Pn cosn q sinn q

2 P6 3.P4 1

2 cos6 q sin6 q 3 cos4 q sin 4 q 1

3 3 2
2 cos2 q sin2 q 3 cos2 q sin2 q 1

2
2 cos2 q sin2 q cos4 q sin 4 q sin2 q cos2 q 3 cos2 q sin 2 q 2sin 2 qcos2 q 1

2 cos4 q sin 4 q sin2 q cos2 q 3 1 2 sin2 q cos2 q 1

2 cos4 q sin 4 q 2 sin2 q cos2 q 3 6 sin2 qcos2 q 1

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 14


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2
2 sin2 q cos2 q 2 sin2 q cos2 q 4sin 2 q cos2 q 2

2 1 2 sin2 q cos2 q 4 sin2 q cos2 q 2

2 4 sin2 q cos2 q 4 sin2 q cos2 q 2 0

2 4 8 16 32
21. The value of cos .cos .cos .cos .cos .cos is
65 65 65 65 65 65
1 1 1 1
(a) (b) (c) (d)
32 64 32 64
Sol : (b)
2 4 8 16 32
cos .cos .cos .cos .cos .cos
65 65 65 65 65 65

cot A
65
cos A cos 2A cos22 A cos23 A cos24 A cos25 A

sin 26 A sin 2n A
(Using result cos A + cos2 A cos 2 A -----cos2
2 n1 A) = n
26 sin A 2 sin A
sin 64 A
64 sin A


Now, A
65
65 A
64A A
64A A

sin A sin A
=
64 sin A 64 sin A
1
=
64
22. The number of points of intersection of two curves y = 2 sin x and y = 5x2+ 2x + 3 is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d)
Sol : (a)
y = 2 sin x

Maximum value of this curve is 2 as 1 sin x 1

Also, y = 5x2 + 2x + 3

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 15


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
D = (2)2 4 5 3
= 4 60
= 56
Minimum value

D 56
4a 4 5
56
= 2.8
20
Since minimum value of y = 5x2 + 2x + 3 is more than maximum value of y = 2 sin x therefore point of
intersection is 0
23. Let A and B denote the statements
A : cos cos cos 0
B:Sin Sin Sin 0
3
If cos cos cos , then
2
(a) A is true and B is false (b) A is false and B is true
(c) Both A and B are true (d) Both A and B are false
Sol :
3
cos cos cos
2
3
cos cos sin sin cos cos sin sin cos cos sin sin
2
2 cos cos sin sin cos cos sin sin cos cos sin sin 3 0

sin2 cos2 sin2 cos2 sin2 cos2 2[cos cos sin sin cos cos
sin sin cos cos sin sin ] 0

sin2 sin2 sin2 2 sin sin 2 sin sin 2 sin sin


cos2 cos2 cos2 2cos cos 2 cos cos 2 cos cos 0
2 2
sin sin sin cos cos cos 0

sin sin sin 0


cos cos cos 0

Both A & B statements are true.

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 16


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2
24. If 0 < < 2 , then the intervals of values of . For which 2sin 5sin 2 0 is

5 5
(a) 0, ,2 (b) ,
6 6 8 6

5 41
(c) 0, , (d) ,
6 6 6 48

Sol : (a)
Given 2 sin2 5 sin 2 0

2sin2 4 sin sin 2 0

sin 2 2 sin 1 0

1
sin or sin 2 [ sin cannot be 1]
2
1
sin
2
5
0 or 2
6 6
5
0 0, ,2
6 6

25. In a triangle ABC, angle A is greater than angle B. If the measure of angles A and B satisfy the equation
3 sin x 4 sin3 x k=0, 0< k<1, then the measure of angle C is
(a) /4 (b) /2 (c) 2 / 3 (d) 5 / 6
Sol :
A & B satisfy the equation
3 sin x 45 sin3 x k = 0
sin3x k
sin 3A sin 3B k

As A > B > 0 & 0 < A + B < , we get


3A 3B, 2 3B
2
A B or A B
3 3

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 17


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2
But if A B , then C cannot take any of the given values.
3
Thus A B /3 C 2 /3

26. Let O(0,0), P(3, 4), Q(6, 0) be the vertices of the triangle OPQ. The point R inside the triangle OPQ is
such that the triangles OPR, PQR, OQR are of equal area. The coordinates of R are
4 2 4 4 2
(a) ,3 (b) 3, (c) 3, (d) ,
3 3 3 3 3
Sol: (c)
Since ar OPR ar PQR ar OQR

R is the centroid of OPQ

4
R 3,
3

Second method : Let R ,

Given : ar OPR ar RQP ar OQR

1
ar OQR ar OPQ
3
1 1 1
OQ. ar OQ.PM
2 3 2
1 1 4
. PM 4 [ PM 4]
3 3 3
1 1 1
Again, ar OPR ar OPQ ( 6 4) 4
3 3 2

1
[ 4 0 30 0] 4
2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 18


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
4
4 3 8
3

4 4 8

4 4 8
3, 1
But 0 3

4
Thus R 3,
3

27. Let A (h, k), B(1, 1) and C(2, 1) be the vertices of a right angles triangle with AC as its hypotenuse. If
the area of triangle is 1, then set of the values of k is given by
(a) {0, 2} (b) {1, 1} (c) {3, 2} (d) {1, 3}
Sol : (b)
Given, A h, k , B 1, 1 , C 2, 1

AC is hypotenuse

ABC 900 ..(1)


Clearly BC x axis
AB y axis [From (1)]
Both A and B will have the same x-coordinate h=1
1 1
Also, area ABC 1 AB BC 1 k 1 1 1
2 2
k 1 2 k 1 2 k 1 2 3, 1.

28. The perpendicular bisector of the line segment joining P(1, 4) and Q(k, 3) has y-intercept 4, then a
possible value of k is
(a) 2 (b) 4 (c) 1 (d) 2
Sol : (b)
3 4 1
Slope of PQ =
k 1 k 1
Slope of OA k 1.

1 k 4 3
Now, O , .
2 2

7 1 k
Equation of OA will be y k 1 x . ..(1)
2 2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 19


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

y-intercept of (1) will be given by putting x = 0 in (1)


1 k 7
or y-intercept k 1 4 [Given]
2 2

1 k2 7 8 k 2 16
k 4

29. Let R = {(3, 3), (6, 6), (9, 9), (12, 12), (6, 12), (3,9),(3,12),(3,6)} be a relation on the set A = {3,6,9,12}.
The relation is
(a) reflexive and transitive only (b) reflexive only
(c) an equivalence relation (d) reflexive and symmetric only
Sol : (a)
For transiting
(6, 12) (12, 12) = (6, 12) is present
3, 9
(3,12) similar is transiting
(3,6)

30. If set A and B are defined as A = {(x, y): y = ex, x R}, B = {(x, y): y = x, x R} then
(a) B A (b) A B (c) A B= (d) A B=A
Sol : (c)

Hence, no. common point


A B

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 20


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
Section B (Chemistry)
31. Which has maximum number of atoms?
(a) 24 g of C (12) (b) 56 g of Fe (56) (c) 27 g of Al (27) (d)108 g of Ag (108)
Sol : (a)
Number of atoms = number of moles Avogadros number (NA)
24
Number of atoms in 24 g C = NA 2NA
12
56
Number of atoms in 56 g of Fe NA NA
56
27
Number of atoms in 27 g of Al = NA NA
27
108
Number of atoms in 108 g of Ag = NA NA
108
Hence, 24 g of carbon has the maximum number of atoms.
32. An element X has following isotopic composition; 200X : 90%; 199X : 8.0%; 202X : 2.0%. The average
atomic mass of naturally occurring element X is closet to
(a) 199 amu (b) 200 amu (c) 201 amu (d) 202 amu
Sol : (b)
Average at. mass = 0.9 200 + 0.08 199 + 0.02 202
= 180 + 15.92 + 4.04 = 199.96 200 amu
33. Calculate the wavelength (in nanometer ) associated with a protom moving at 1.0 103 ms1
( mass of proton = 1.67 1027 kg and h = 6.631034 Js):
(a) 0.032 nm (b) 0.40 nm (c) 2.5 nm (d) 14.0 nm
Sol : (b)
h
mv
6.63 10 34 kg m2s 1
1.67 10 27 kg 1.0 103 ms 1

= 3.97 1010 m = 0.397 nm = 0.4 nm


34. Which of the following sets of quantum numbers represents the highest energy of an atom?
(a) n = 3, l = 1, m = 1, s = + (b) n = 3, l = 2, m = 1, s = +
(c) n = 4, l = 0, m = 0, s = + (d) n = 3, l = 0, m = 0, s = +.
Sol : (b)
It has highest value of (n + l).

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 21


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
35. The wavelength of the radiation emitted, when in a hydrogen atom electron falls from infinity to
stationary state 1 would be (Rydberg constant = 1.097107 m1)
(a) 91 nm (b) 192 nm (c) 406 nm (d) 9.1 108 nm
Sol : (a)
1 1 1
1.097 107 m 1
1.097 107 m 1

12

1 109
m nm 91 nm.
1.097 107 1.097 107

36. The set representing the correct order of ionic radius is :


(a) Li+ > Be2+ > Na+>Mg2+ (b) Mg2+ > Be2+ > Li+ > Na+
(c) Li+> Na+> Mg2+ > Be2+ (d) Na+ > Li+> Mg2+ > Be2+
Sol : (d)
The given ions are :

3 Li 1s2 Be2
4 1s2 Na
11 1s2 2s2 2p6 Mg2 1s2 2s2 2p6
12

In these ions, the expected sizes are :


Li+ > Be2+ due to lesser nuclear charge of Li
Na+ > Mg2+ due to lesser nuclear charge of Na
Na+ > Li+ due to extra electronic shell in Na+
In agreement with these sizes, choice (d) seems to be correct.
37. The correct sequence which shows decreasing order of the ionic radii of the elements is :
(a) Al3+>Mg2+>Na+ >F > O2 (b) Na+> Mg2+>Al3+ > O2> F
(c) Na+ >F > Mg2+ > O2 > Al3+ (d) O2 > F > Na+ > Mg2+> Al3+
Sol : (d)
O2 , F , Na+ , Mg2+ and Al3+ are isoelectronic species having 10 electrons each. Cation having high
positive charge is smallest in size and the anion with high negative charge is largest in size.
O2 F Na Mg2 Al3 .

38. Which of the following represents isostructural pairs?

(a) [NF3, NO3] and [BF3, H3O+] (b) [NF3, HN3] and [NO 3 , BF3]

(c) [NF3, H3O+] and [NO 3 , BF3] (d) [NF3, H3O+] and [HN3, BF3]
Sol : (c)
NF3 and H3O+ are pyramidal whereas NO3 and BF3 are trigonal planar.

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 22


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
39. Specify the coordination geometry around and hybridization of N and B atoms in 1 : 1 complex of BF3
and NH3.
(a) N: tetrahedral, sp3; B: tetrahedral, sp3 (b) N: pyramidal, sp3 B: pyramidal, sp3
(c) N: pyramidal, sp3 B: planar, sp3 (d) N: pyramidal, sp3 B: tetrahedral, sp3
Sol : (a)
F H
| |
F B N H Both 'B' and 'N' sp3 tetrahedral.
| |
F H

40. Which of the following contains maximum number of lone pairs on the central atom?

(a) ClO 3 (b) XeF4 (c) SF4 (d) I 3


Sol : (d)

41. The percentage of p-character in forming PP bonds in P4 molecule is


(a) 25% (b) 33% (c) 50% (d) 75%
Sol : (d)
In forming P4 molecule, P atom uses sp3 hybrid orbitals. Thus, p-character in hybrid orbitals 75%.
42. The compressibility of gas is less than unity at STP. Therefore,
(a) Vm > 22.4 L (b) Vm < 22.4 L (c) Vm = 22.4 L (d) Vm > 44.8 L
Sol : (b)

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 23


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
V
Compressibility factor Z 1 given
Vid

V 22.4 L Vid (1 mol) 22.4 at STP

43. The term that corrects for attractive forces present in real gas in van der Waal equation is :
an 2 an 2
(a) nb (b) (c) (d) nb.
V2 V2
Sol : (b)
In van der Waal equation, the correction for the attractive forces present in real gases is given by the
an2
pressure term .
V2

44. The maximum number of molecules is present in


(a) 15L of H2 gas at STP (0oC, 1 atm) (b) 5L of N2 gas at STP (0oC, 1 atm)
(c) 0.5 g of H2 gas (d) 10 g of O2 gas
Sol : (a)
15 15 6.02 1023
(a) 15 L of H2 at S.T.P = mol 4.03 1023 molecules.
22.4 22.4
5 5 6.02 1023
(b)5 L of N2 at S.T.P = mol 1.34 1023 molecules.
22.4 22.4
0.5 0.5 6.02 1023
(c) 0.5 g of H2 = mol 1.505 1023 molecules.
2 2
10 10 6.02 1023
(d) 10 g of O2 = mol 1.88 1023 molecules.
32 32
Hence (a) is correct answer.
45. A and B are ideal gases. Molar masses of A and B are in the ratio of 1: 4. The pressure of mixture A
and B are in the ratio of 1: 4. The pressure of gas mixture containing equal masses of A and B is Patm.
What is the partial pressure of B in the mixture?
(a) P/5 (b) P/2 (c) P/2.5 (d) 3P/4
Sol : (a)
Let W be the mass of each gas
W W
nA ; nB
mA 4m A

W 1 5W
Total moles = 1
mA 4 4mA

P 4mA W P
pB .
5W 4m A 5

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 24


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
0
46. f H of CO2(g), CO(g), N2O and NO2 (g) in kJ mol1 are respectively 393, 110,81 and 34. The value

of H of following reaction in kJ is 2NO2(g) +3CO(g) N2O(g) + 3CO2(g)


(a) 836 (b) 1460 (c) 836 (d) 1460.
Sol : (c)
H0 ( f H0product ) ( f H0reactant )
H0 3 f H0(CO2 ) f H0(N2O) 3 f H0(CO) 2 f H0(NO2 )

= 3 (393) + (81) 3 (110) 2 (34) = 836


47. Which one of the following statement is false?
(a) Work is state function
(b) Temperature is a state function
(c) Change in state is completely defined when initial and final states are specified
(d) Work appears at the boundary of the system.
Sol : (a)
Work is not a state-function, it depends on path followed.

48. The value of log10 K for the reaction A B is

(Given : r H0298 K 54.07kJ mol 1 ; r S0298 K 10 JK 1 mol 1 R 8.314 JK 1


mol 1 )

(a) 5 (b) 10 (c) 95 (d) 100


Sol : (b)
Go Ho T So 54.07 103 J 298 10J 57.05 103 J

Also, Go 2.303 RT log K

Go 57.05 103
log K 10
2.303 RT 5705

49. In the enthalpy change for the transition of liquid water to steam is 30 kJ mol1 at 27oC, the entropy
change for the process would be
(a) 100 J mol1 K1 (b) 10 J mol1 K1 (c) 1.0 J mol1 (d) 0.1 J mol1 K1.
Sol : (a)

vap H 30 103 J mol 1


1 1
vap S 100 J mol K
T 300 K

50. Equilibrium constants K1 and K2 for the following equilibria :


1 K1 K2


(a) NO(g) + O2 NO2(g) and 2NO2(g) 2NO(g) + O2(g)are related as :
2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 25


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
1 2 1 K1
(a) K 2 (b) K2 K1 (c) K 2 (d) K 2
K12 K1 2

Sol : (a)
[NO2 ]
K1 ..(i)
[NO][O2 ]1/2

[NO]2[O2 ]
K2 ..(ii)
[NO2 ]2

[NO2 ]2
K 12 ..(iii)
[NO]2[O2 ]
From equations (ii) and (iii)
1
K2
K 12

51. For the reaction,



2NO2(g) 2NO(g) + O2(g).
(Kc =1.8106 at 184oC)
(R = 0.0831 kJ/mol. K)
When Kp and Kc are compared at 184oC it is found that
(a) Whether Kp is greater than, less than or liquid to Kc depends upon the total gas pressure
(b) Kp = Kc (c) Kp is less than Kc (d) Kp is greater than Kc.
Sol : (d)
n
Kp Kc RT

Kp n
RT n 1 in this case
Kc

KP
RT
Kc

Since the value of RT is greater than 1, Kp is greater than Kc.

52. Phosphorous pentachloride dissociates as shows, in a closed reaction vessel,



PCl5(g) PCl3(g) + Cl2 (g). If total pressure at equilibrium of the reaction mixture is P and degree
of dissociation of PCl5 is x, the partial pressure of PCl3 will be
x 2x x x
(a) P (b) P (c) P (d) P
1 x 1 x x 1 1 x

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 26


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
Sol : (a)

PCl5 PCl3 Cl2
n 1 x nx nx; n total n 1 x

nx x
PPCl3 P P
n 1 x 1 x

53. The following equilibrium constants are given :



I. N2 +3H2 2NH3; K1

II. N2 + O2 2NO; K2
1
III. H2 +
O2 H2O; K3
2
5
The equilibrium constant for reaction 2NH3 + O2
2NO 3H2O
2
K2 K 33 K 33 2 K3
(a) K1 (b) K 1 (c) K 2 (d) K 2
K3 K2 K1 K1
Sol : (c)
From given equations,
[NH3 ]2 [NO]2 [H2O]
We have, K1 , K 2 , K3
[N2 ][H2 ]3
[N2 ][O2 ] [H2 ][O2 ]1/2

For the given reaction,


[NO]2[H2O]3
K
[NH3 ]2[O2 ]5/2

K 2K 33 [NO]2[H2O]3 K 2K 33
K
K1 [NH3 ]2[O2 ]5/2 K1

54. The rapid change of pH near the stoichio-metric point of an acid-base titration is the basic of
indicator detection. pH of the solution is related to ratio of the concentrations of the conjugate acid
(HIn) and base (In) forms of the indicator by the expression.
HIn HIn
(a) log = pKIn pH (b) log = pH pKIn
In In

In In
(c) log = pH pKIn (d) log = pKIn pH.
HIn HIn

Sol : (c)

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 27


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
[Salt] [In ]
pH pK a log pK ln log
[Acid] [HIn]

[In ]
log pH pK In .
[HIn]

55. A gas X at 1 atm pressure is bubbled through a solution containing a mixture of 1 M Y ions and 1 M
Z ions at 25oC. If reduction potentials of Z > Y; X > Z then
(a) Y will oxidize Z and not X (b) Y will oxidize X and not Z
(c) Y will oxidize X and Z (d) Y will reduce by X and Z.
Sol:
56. From the following identify the species with an atm having +6 oxidation state:

(a) MnO 4 (b) [Cr(CN)6]3 (c) [NiF6]2 (d) CrO2Cl2.


Sol : (d)
CrO2Cl2.
57. Amongst H2O, H2S, H2Se and H2, Te, the one with the highest boiling point is :
(a) H2O because of hydrogen bonding (b) H2Te because of higher molecular weight
(c) H2S because of hydrogen bonding (d) H2Se because of lower molecular weight
Sol : (a)
H2O has highest boiling point due to H-bonding.
58. The IUPAC name of the compound

(a) bicyclo [2. 1.0] pentane (b) bicyclo [2. 2.0] pentane
(c) cyclopentane (4, 3) annulene (d) bicyclo [3. 1.0] pentane
Sol : (a)

59. The IUPAC name of CH3COCH(CH3)2 is


(a) 3-methyl-2-butanone (b) Isopropyl methyl ketone
(c) 2-methyle-3-butanone (d) 4-methyl isopropyl ketone
Sol : (a)

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 28


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
60. The IUPAC name of the compound shown below is

(a) 2-bromo-6-chlorocyclohex-1-ene (b) 6-bromo-2chlorocyclohexene


(c) 3-bromo-1-chlorocyclohexene (d) 1-bromo-3-chlorocyclohexene
Sol : (c)
Alphabetical order of preference is followed any priority is given to the C=C of ring while numbering
of ring.

Section-C {Physics}
a
61. The vander Waals equation for a gas is P (V b) = RT, when P, V, T, R are pressure, volume,
V2
temperature and universal gas constant respectively with a and b as constant. The ratio b/a has the
dimensions of :
(a) [M1L2T2] (b) [M1L1T1] (c) [ML2T2] (d) [MLT2]
Sol : (a)
Dimensions of [a] = dimensions of PV2
Dimensions of [b] = dimensions of volume V
b V 1 1
Dimensions of [M 1L 2T2 ]
a PV 2 PV 2 2
[ML T ]
62. A small block slides without friction on an inclined plane from rest. If Sn is the distance traversed by
Sn
block from time t = n 1 to t = n second, then will be :
Sn 1
2n 1 2n 1 2n 1 2n
(a) (b) (c) (d)
2n 2n 1 2n 1 2n 1
Sol : (c)
1
sn 0 2n 1
2
1
sn 1 0 a 2n 1
2
sn 2n 1
sn 1 2n 1

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 29


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
63. A car starting from rest, accelerates at the rate f through a distance s, then continues at constant
speed for time t and then decelerates at the rate f/2 to come to rest. If the total distance traversed is
15 s, then
1 2 1 2 1 2 1 2
(a) s ft (b) s ft (c) s ft (d) s ft
2 4 6 72
Sol : (d)
the velocity time graph for the given situation can be drawn as below. Magnitude of
slope of OA = f

f
and slope of BC
2
f
v ft 1 t2
2
t2 2t 1
In graph area of AOD gives distance,
1 2
s ft 1 (i)
2
Area of rectangle ABED gives distance travelled in time t.
s2 ft 1 t

Distance travelled in time t2,


1f 2
s3 2t 1
22
Thus, s1 s2 s3 15s

s ft 1 t ft 12 15s

1 2
or s ft 1 t 2s 15s s ft 1
2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 30


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
or ft 1 t 12s ..(ii)

From Eqs. (i) and (ii), we have


12s ft 1 t
s 1
ft t
2 1 1
t
or t1
6
From Eq. (i), we get
1 2
s f t1
2
2
1 t 1 2
s f ft
2 6 72

64. If a1 and a2 are non-collinear unit vectors and if a1 a2 3 ; then the value of 2a1 5a2 . 3a1 a2

i is
41 11 11 41
(a) (b) (c) (d)
2 2 2 2
Sol : (c)

a a2 1 or a1 a2 1

Given a12 a22 2a1 a2 cos 3

Squaring 1 1 2 cos 3
1
or cos
2

2 a1 5a2 . 3 a1 a2

= 6 a1 . a1 2a1 . a 2 15 a 2 . a 1 5a 2 . a 2
6 2 cos 15 cos 5 1 13 cos
1 11
= 1 13
2 2
65. A projectile can have the same range R for the angles of projections. It t1 and t2 be the times of flight
in the two cases, then the product of the two times of flights is proportional to
1 1
(a) (b) R (c) R2 (d)
R R
www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 31
Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
Sol : (b)
u2 sin 2 2 u sin u cos
R
g g

For same range 1 2 900

2u sin 2u sin 90 2u cos


t1 , t2
g g g

4 u sin u cos 2 2 u sin u cos 2R


t 1t 2 2
.
g g g g
t 1t 2 R

66. A particle is undergoing uniform circular motion. Its instantaneous velocity and acceleration vectors
are
(a) in the same direction (b) perpendicular to each other
(c) opposite to each other (d) inclined at 450 to each other.
Sol : (b)
Angle between centripetal force and instantaneous displacement along circumference of circle is
always 900
W Fs cos F 2 R cos 900 0
67. A stone tied to a string of length L is whirled in a vertical circle with the other end of the string at the
centre. At a certain instant of time, the stone is at its lowest position and has a speed u. The
magnitude of the change in velocity as it reaches a position where the string is horizontal is

(a) u2 2 gL (b) 2 gL (c) u2 gl (d) 2 u2 gl

Sol : (d)
Speed (v) of stone when the string is horizontal is given by
1 1
mv2 mgL mu2 v u2 2g L
2 2

Angle between velocity vector u and v is .
2
Magnitude of change in velocity

v u2 v 2 2uv cos

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 32


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

= u2 u2 2g L 2u u2 2gL cos
2

= 2u2 2gL 2 u2 gL .

68. The roadway bridge over a canal is in the form of an arc of a circle of radius 20 m. What is the
minimum speed with which a car can cross the bridge without leaving contact with the surface at the
highest point ? (g = 9.8 m/s2)
10
(a) m/s (b) 14 m/s (c) 14 2 m / s (d) 14 5 m / s
7
Sol : (b)
Vc rg 20 9.8 14 m / s

69. A child pulls a toy train having two carriages with a force of 1.5 N at an angle 300 with the horizontal
in vertical plane as shown in fig. What is tension in string connecting the carriage ?

(a) 0.33 N (b) 0.43 N (c) 0.53N (d) 0.63N


Sol : (b)
The roy train will be pulled along the ground by the horizontal component of applied force, which is
F cos 300. If T is tension in connecting string and a the acceleration then for 40 g compartment
F cos 300 T m1a ..(1)

For 20 g compartment
T = m2a ..(2)
Adding (1) and (2),
F cos 300 m1 m2 a (3)

acceleration of each compartment,


F cos 300
a
m1 m2

1.5 cos 300


=
40 10 3 20 10 3

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 33


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
3
1.5
2
= 3
21.65 m / s 2 .
60 10
From (2), tension
T m2a 20 10 3 21.6 = 0.43 N.

70. Two masses M1 and M2 (M1 > M2) are tied to two strings passing over a frictionless pulley. If lift
g
accelerates downward with acceleration a , then the tension (N) in cable supporting the pulley is
4

3 M1M2 3M1M2 5M1M2


(a) zero (b) g (c) g (d) g
2 M1 M2 M1 M2 M1 M2
Sol : (c)
2M1 M2
N 2T 2 (g a)
M1 M2

2M1 M2 g 2M1 M2 3g 3M1 M2


2 g 2 g
M1 M2 4 M1 M2 4 M1 M2

71. A flat plate moves normally with a speed v1 towards a horizontal jet of water or uniform area of
cross-section. The jet discharges water at the rate of volume V per second at a speed of v2. The
density of water is p. Assume that water splashes along the surface of the plane at right angles to the
original motion. The magnitude of the force acting on the plate due to jet of water is :

V 2 pV
(a) pVv1 (b) p v1 v 2 (c) v 12 (d) pV v1 v 2
v2 v1 v2

Sol : (d)
p m v1 v 2
F Vp v1 v 2
t t
m
where = V = volume/second.
t

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 34


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
72. A small block of mass m is placed in a groove carved inside a disc. The disc is placed on smooth
horizontal surface and pulled with an acceleration of magnitude 25 m/s2 as shown. Find the
acceleration of the block with respect to the disc ?
3 4 2
[Given sin , cos , g 10m / s2 , coefficient of friction between groove and block is ]
5 5 5

(a) 10m/sec2 (b) 20 m/sec2 (c) 4 m/sec2 (d) 6 m/sec2


Sol : (a)
The forces acting on the block are
(i) weigh mg vertically downward
(ii) fictitious force mA (to the right)
(iii) normal reaction N1 = mA sin
(iv) frictional force

f = f1 + f2
= N1 mg mA sin mg

The free body diagram of block is shown in figure.


Equation of motion of block along the groove is

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 35


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

mA cos f ma
mA cos mg mA sin ma
a A cos g A sin
4 2 2 3
= 25 10 25
5 5 5 5
= 20 4 6 = 10 m / s2
73. A passenger is travelling in a train moving at 72 km/h. His suitcase is kept on the berth. The driver of
the train applies brakes such that the speed of the train decreases at a constant rate to 36 km/h in 5s.
For the suitcase not to slide during retardation of the train, the minimum coefficient of friction
between the suitcase and the berth, required is (g = 9.8 m/s2)
10 20 10 30
(a) (b) (c) (d)
49 49 98 98
Sol : (a)
Retardation
15
72 36
v1 v 2 18
a 2 m / s2
t 5
Pseudo force on suitcase = ma in forward direction.
a 2 10
ma mg .
g 9.8 49
74. A body is moved along a straight line by a machine delivering constant power. The distance moved
by the body in time t is proportional to :
(a) t1/2 (b) t3/4 (c) t3/2 (d) t2
Sol : (c)
P = Fv = constant
dp d
or v constant or mv . v P(constant)
dt dt
dv P
v
dt m

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 36


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
v
v2 P 2P 1/2
Integrating, [t] 0t v t
2 0
m m

dx 2P 1/2 2P 1/2
As v t dx t dt
dt m m

2P t 3/2
Integrating again x = x t 3/2
m 3/2
75. A mass m accelerates uniformly from rest to a speed V in time T. The instantaneous power delivered
to body as a function of time t is given by
mV 2 2 mV 2 1 mV 2 2 1 mV 2 2
(a) 2 t (b) 2 .t (c) t (d) .t
T T 2 T2 2 T2
Sol : (d)
V 0 V
Acceleration a =
T T
V
Velocity attained in time t, v = u + at = t
T
P F.v
= ma.v

v v
=m . t
T T
mV 2
= 2 .t
T
76. A particle of mass 100g is thrown vertically upwards with a speed of 5 m/s. The work done by the
force of gravity during the time the particle goes up is
(a) 0.5 J (b) 1.25 J (c) 1.25 J (d) 0.5 J
Sol : (b)
Work done by gravity

W F. s
= mg h cos mgh

v2 1
= mg mv 2
2g 2

1 2
= 0.1 5 1.25 J
2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 37


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
77. A shell is fired from a cannon with a velocity v (m/s) at an angle with the horizontal direction. At
the highest points in its path it explodes into two pieces of equal mass. One of the pieces retraces its
path to the cannon and the speed (in m/s) of the other piece, immediately after the explosion is

3 3
(a) 3v cos (b) 2v cos (c) v cos (d) v cos
2 2

Sol : (a)
At highest point, the shell has only horizontal component of velocity v cos . Conservation of
momentum implies
m m
mv cos v cos v2
2 2
v2 3v cos

78. The space craft of mass M moves with velocity V in free space at first ; then it explodes breaking into
two pieces. If after explosion a piece of mass m comes to rest, the velocity of other piece of space craft
will be
MV MV mV mV
(a) (b) (c) (d)
M m M m M m M m
Sol : (a)
Mv m 0 M m v2

Mv
v2
M m
79. Consider a two particle system with particles having masses m1 and m2. If the first particle is pushed
towards the centre of mass through a distance d, by what distance should the second particle be
moved, so as to keep the centre of mass at the same position ?
m2 m1 m1
(a) d (b) d (c) d (d) d
m1 m1 m m2
Sol : (c)
m1x1 m2x2
xcm
m1 m2

m1 d m2x2
0
m1 m2

m1 d
x2
m2

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 38


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
80. A body A of mass M while falling vertically downwards under gravity breaks into two parts, a body B
M 2
of mass and body C of mass M. The centre of mass of the bodies B and C taken together shifts
3 3
compared to that of body A
(a) does not shift (b) depends on height of breaking
(c) towards body B (d) towards body C
Sol : (a)
In the absence of external force, the centre of mass of component bodies is same as centre of mass of
parent body.
R
81. The amount of work required to send a body of mass m from earths surface to a height , where R
2
is radius of earth is
mgR mgR mgR 5
(a) (b) (c) (d) mgR
2 3 4 3
Sol : (b)
W U2 U1

GMm GMm
=
R R
R
2
GMm 2 GMm
= 1
R 3 3R
2
1 Rg m 1
= mg R
3 R 3
82. Suppose the gravitational force varies inversely on the nth power of distance. The time period of
revolution of a planet in a circular orbit of radius r around the sun will be proportional to
(a) rn+1 (b) r(n + 1)/2 (c) rn + 2 (d) r(n + 2)/2
Sol : (b)
1
F
Rn
K
F
Rn
2 K
mR
Rn

K
mR n 1

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 39


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2 K
T mR n 1

m n 1 /2
T 2 .R
K
83. The masses and radii of earth and moon are M1, R1 and M2, R2 respectively. Their centres are at a
distance d apart. The minimum speed with which a particle of mass m should be projected from a
point midway between the two centres so as to escape to infinity is

2G M1 M2 G M1 M2 G M1 M2
(a) (b) 2 (c) (d) 11.2 km/s
d d d
Sol : (b)
1 GM1m GM2m
mv 2e 0 0
2 d/2 d/2

G M1 M2
ve 2
d
84. A particle of mass 10 g is kept on the surface of a uniform sphere of mass 100 kg and radius 10 cm.
Find the work to be done to take the particle far away from the sphere (G = 6.67 1011 N-m2/kg2)
(a) 3.33 1010 J (b) 13.34 1010 J (c) 6.67 1010 J (d) 6.67 109 J
Sol : (c)
GMm GMm
W U2 U1 0
R R

6.67 10 11 100 10 10 3
= 6.67 10 10 J
10 10 2
85. A child is standing with folded hands at the centre of platform rotating about its central axis. The
kinetic energy of the system is K. The child now stretches his arms so that the moment of inertia of
the system doubles. The kinetic energy of the system now is
K K
(a) 2K (b) (c) (d) 4K
2 4
Sol : (b)
L2 1
Kinetic energy K for constant angular momentum (L).
2I I
When I is doubled, kinetic energy in halved.
86. A thin wire of length L and uniform linear mass density is bent into a circular loop with centre O as
shown. The moment of inertia of the loop about the axis AB is

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 40


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes

L3 L3 5 L3 3 L3
(a) 2
(b) (c) (d)
8 16 2 16 2 8 2
Sol : (d)
Moment of inertia of loop about tangent AB is
I Ig MR 2

1 3
MR 2 MR 2 MR 2
2 2
M L 2 R
2
3 L
I L
2 2

3 L3
8 2
87. Four point masses each of value m are placed at the corners of a square ABCD of side l. The moment
of inertia of this system about an axis passing through A and parallel to BD is

(a) 2ml2 (b) 3 ml2 (c) 3 ml2 (d) ml2


Sol : (c)
Moment of inertia of system about diameter BD is
2 2
1 1
Ig mA mB 0 mC mD 0
2 2

ml2 ml2
0 0 ml2
2 2
M.I. about axis passing through A and parallel to BD (by theorem of parallel axes) is

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 41


Pioneer Education {The Best Way To Success} Medical and Non - Medical Classes
2
1
I Ig mr2 ml2 4m
2

m l2 2ml2 3 m l2
88. A soap film is slowly blown under isothermal conditions in air at NTP to a radius R. How much work
is done ? Surface tension of film is T.
(a) 4 R 2T (b) 8 R 2T (c) 18 R 2T (d) zero
Sol : (b)
2 2
Work done = 2( 4 R )T = 8 R T
89. A glass capillary tube of inner diameter 0.28 mm is lowered vertically into water in a vessel. The
pressure to be applied on the water in the tube so that water level in the tube is same as that in the
vessel in Nm2 is (surface tension of water = 0.07 Nm1, atmospheric pressure = 105 Nm2)
(a) 103 (b) 99 103 (c) 100 103 (d) 101 103
Sol : (d)
2T
p p0
R
2 0.07
3
105
0.14 10

= 101 103 N / m2 .
90. Two spherical soap bubbles of radii r1 and r2 in vaccum coaslesce under isothermal conditions. The
resulting bubble has radius R such that
r1 r2 r1 r2 r1r2
(a) R (b) R r12 r22 (c) R (d) R
2 2 r1 r2
Sol : (b)
p1 V1 p2V2 pV

4 3 4T 4 3 4T 4 4T
r1 . r2 . R3 .
3 r1 3 r2 3 R

R r12 r22

www.pioneermathematics.com S.C.O.- 320, Sector 40D, CHD. Phone: 9815527721, 4617721 42