You are on page 1of 26

Locuinte colective

:

NANTERRE CO-HOUSING

Constructia amplasata intr-o zona urbana, pe un teren plat
este localizata in Nanterre, Franta. Proiectul, ce se
intinde pe o suprafata de 1850 m patrati, a fost
coordonat de arhitectii Fabien Brissaud, Pascal
Chombart de Lauwe din cadrul firmelor MaO
architectes si Tectône.
Acest proiect este primul experiment contemporan de cohousing cu participare sociala in
Franta. Asadar, notiunea de participare si folosire a viitorilor rezidenti este luata in
considerare de la inceputul proiectului. In contextul imprejurimilor urbane dense, notiunea de
impartire si participare comuna la nivelul unei cladiri dintr-un district este cruciala pentru
crearea unor medii in care locuirea impreuna creeaza o calitate a spatiului aparte pentru
diecare locatar.

Insertie urbana:

Situl este localizat unde locuintele suburbane se intalnesc cu zona de dezvoltare mixta, ce se
afla in constructie. Proiectul este compus din 2 cladiri conectate printr-un pod ce deserveste
etajului 1. Aceasta amplasare confera o luminare naturala foarte buna. La parter se afla zonele
comune (bucatarie, spalatorie, spatii de depozitare), deschise spre o gradina de legume
comuna. Aici, mai mult decat oriunde, spatiul exterior contribuie la conlocuire si interactiunile
dintre locatari. Proiectul a rezultat din stransa colaborare cu 15 familii pentru a forma o
asociatie, si ofere 15 unitati de locuire adaptate pentru fiecare familie in parte.
Gradina si lumina:
Gradina nu este doar o gradina de flori stimulanta vizual. Este o zona ce creaza interactiune
sociala intre rezidenti, datorita spatiilor comunde de aprox. 60 m2 de la parter. Aceasta
localizare spre sud, vest si est optimizeaza aportul de lumina pe tot parcursul zilei. Fatadele de
la sud si vest au deschideri largi. Principiul fatadelor, ce au cadre mari de lemn ce sustin
geamurile, obloanele si gratiile, este rational si poate fii adaptat pentru a crea o varietate de
modele. Acest fapt mentine ordinea spatiului public, cread variatii in functie de modul de
utilizare al spatiului interior.
Podul este o zona ce simbolizeaza conexiunea dintre cele 2 cladiru. Acesta este punctul forte
al proiectului, avand in vedere ca este suspendat deasupra gradinii. Deschiderile de la parter
servesc si ele ca si spatii comune unde rezidentii se pot intalnii.
Materiale reciclabile:
Proiectul este construit cu caramida izolanta, structura este din lemn laminat, dar acoperisul
este facut din zinc natural. Exteriorul este facut din lemn vopsit cu obloane lacuite. Gratiile
sunt facute din otel galvanizat.

.

.

.

.

.

.

.

Locuințe sociale în Sa Pobla / RIPOLLTIZON  .

.

Luis Sánchez. +16  colaboratori Pablo García.  Măsurător Toni Arqué  Inginer structural Jorge Martín  Servicii de construcție TIIS Ingenieria Salvați această imagine! .

contextul și modul în care trăim.... Ele sunt caracteristici care ne spun despre clima. scara mică a clădirilor . curțile interioare. configurația parcelelor... . Pur și simplu de mers pe jos în jurul locului și se uită la . filtrele. © José Hevia De la arhitect... fără să știe într .adevăr în cazul în care o casa se termină și începe următoarea . lumina.. care apar atunci când acestea sunt grupate . singularitatea fiecărei case și configurații uimitoare . Elementele cu care să dezvolte proiectul nu sunt departe.

Propunerea respectă alinierea .Salvați această imagine! © José Hevia Scopul este acela de a da o semnificație nuanțele și amploarea concretă a domesticitatea și detaliile. de asemenea. Căutare surpriza. dar. suficient de deschis pentru a rezolva un complex de locuințe adaptate la diversitatea situațiilor pe care programul și contextul necesar. Am dezvoltat un catalog de case care au fost grupate în trei (agregare) dimensională următoarele reguli care erau precise și simple.

Volumul complexului de locuințe este întinsă între limitele. Salvați această imagine! . jucandu-se cu pereții de partid care limitează complot. și înfășoară o curte-Plaza interior care organizează tirajelor și zone publice. obliterarea unii și alții punând în valoare.stradă și pune în valoare adâncimea parcelei.

la care se adaugă și alte .© José Hevia Unitățile de cazare sunt generate din modulul de bază al înălțimii simple sau duble (modul de living-sufragerie-bucatarie).

Diferitele posibilități de agregare rezultat.spații mai mici (module dormitor-baie / dormitor-depozitare). Acesta permite de a crea un peisaj variat. rigoarea și standardizarea că dezvoltarea de locuințe sociale impune. Image saved . bogat în nuanțe și adaptate contextului său fizic. de casa în funcție de numărul de module adăugate. fără a pierde calitatea. în care fiecare casă este considerată simultan ca o unitate și în raport cu întregul grup. fie în diferite configurații spațiale pentru un grup similar de module sau în mărimi diferite. Această logică de agregare spațială permite un proces de design flexibil.

â .

. Terenul avand o suprafata totala de aproximativ 8362 m2. Panelele din metal colorat de pe fatada o animeaza. Locuinta colectiva pentru nefamilisti. BOSTON ROAD Cladirea. localiza in Boston. iesind in evidenta in coparatie cu cladirile de langa prin fatada moderna. Zonele comune includ camere folosite pentru intalnirile cu serviciile sociale. se aliniaza la frontul strazii. dar si pentru angajati cu salariu mic din sudul Bronx-ului. exista si o terasa mare. pe locul unei vechi ferme detinute de James Morris. De asemena. Morris a oferit ferma noului guvern in speranta ca va devenii noul Capitol al Statelor Unite. cei mai multi fiind in varsta. Cladirea se afla in cartierul Morrisania. o gradina. unul dintre cei care au semnat Declaratia de Independenta. camera de exericitii. o spalatorie si un loc de stocare a bicicletelor. dar servesc si pentru a comemora istoria locului. a fost proiectata de Alexander Gorlin Architects. sau bolnavi de HIV/SIDA. dar si intre locatari. Boston Road ofera 154 de unitati de locuire pentru oameni ai strazii. o terasa pe acoperis. camera cu calculatoare. dar Washington DC a castigat. amplasata intr-o zona urbana. Amplasarea interna a caldirii pune accent atat pe camere private cat si pe spatiile comune. Statele Unite ale Americii.

sunt apartamente tip. Cladirea a fost construita astfel incat sa fie eficienta din punct de vedere energetic. Comunitatile create de aceste tip de locuire beneficiaza. Cu toate acestea. cuplate. pe langa apartamentele individuale. de zone comune de socializare. modelarea dupa bunul plac a spatiului.Apartamentele. acest tip de locuire accentueaza izolarea. fata de cele individuale. bazandu-se pe relatiile interumane dintre rezidenti. Locuinte individuale: DE GOUVERNEUR . Avantajele locuintei individuale sunt gradul sporit de libertate si intimitate. Locuinta individuala. Acestea pot fi de tip bloc sau cohousing. contactul cu natura. conform gradului de ocupare sunt locuinte individuale si locuinte colective. izolate pe lot. Acestea pot fi situate in zone urbane sau rurale. gandite pentru o persoana. grupate doua cate doua pentru a se forma o instalatie comuna pentru bai. Locuintele individuale sunt destinate unei singure familii spre deosebire de cele colective care adapostesc mai multe familii. Acestea sunt dispuse in forma literei L. Locuintele colective. unde o stanca mare de sist a stat expusa. Elementele ce ii confere aceasta calitate sunt acoperisul si sistemul de management care regleaza consumul de electricitate. racire si iluminare. fiecare apartament avand vederea orientata fie catre strada sau teresa interioara o unitatii. insiruite ( in aceasta categorie intra locuintele plomba). stimuleaza socializarea. maxim 2. Tavanul in valuri din lobby se refera si la topografia si geografia sitului. Locuinta colectiva Locuintele.

.

65 m lungime si 8. Acest lucru influenteaza si designul casei. situata intr-o zona urbana. Beneficiarii fiind o tanara familie.Proiectul pentru aceasta locuinta. fara copii. Nina Aalbers. Casa. care a necesitat extrem de multa atentie pentru a putea beneficia de priveliste si de cat mai multa lumina naturala tinand cont de vecini si de aleea care ducea la curtea din spatele casei. Peretii din beton sunt lasati la vedere pentru a se remarca structura casei. scara este pozitionata in asa fel incat sa permita flexibilitatea si impartirea etajelor in diferite camere. fiecare etaj contine o singura camera de dimensiuni mai mari. etajul al doilea – living. . La interior. Suprafata folosibila a imobilului este de 120 m patrati. Cu 4. este de fapt o locuinta plomba. iar la ultimul etaj este dormitorul cu o terasa.8 m latime. arhitectii responsabili fiind Ferry in ‘t Veld. la parter este bucataria cu locul de luat masa cu legatura catre gradina. situata in Rotterdam. Fiind construita pe un teren relativ mic acest fapt a determinat dezvoltarea pe verticala. primul etaj – biroul. aliniidu-se la cladirea de langa si avand accesul principal din strada. Casa are 4 etaje. Olanda a fost preluat de firma Architectuur MAKEN.

27 m pe 0. . HOUSE IN THE AIR Locuinta izolata pe lot. Proiectul a fost in asa fel gandit incat sa satisfaca nevoile unei tinere familii cu un singur copil. arhitectura este puternic influentata de conditiile climatice precare. in mediu urban. compunand o varietate arhitecturala. Miguel Duarte. care este noua intr-o zona veche. Locuinta este formata din 3 module: 2 din ceramica si unul din beton usor. Desi caramida aleasa pare a fi una obisnuita. posibil doi. Aceste perechi sunt din beton cu dimensiunea de 0. pe un teren plat este situata in Luque. cu temperaturi de peste 35° C vara si ierni geroase. arhitectii responsabili fiind Sergio Fanego. Cu toate acestea au in comun materialul din care sunt facute – caramida. care se integreaza cu cea de pe cladirile de langa. datand chiar de la 1850. Constrangerile impuse de amplasamentul casei impreuna cu limitarea economica a beneficiarului au determinat modul de proiectare al casei. se incadreaza printre cladirile vechi prin introducerea unui element nou. intreaga fatada fiind facuta din acest tip de caramida reciclabila. ea este facuta din reziduri ceramice. legate vizual si sustinute de 4 perechi de stalpi. A fost realizata de firma de arhitectura TDA. In aceasta zona. Aceasta casa. Larissa Rogas. Paraguay.80m si sunt singurele elemente care fac contact cu solul. modulele fiind suspendate.Cladirile din jur sunt construite in periode diferite.

Finisajele casei sunt brutale. Tunele din sticla leaga acest corp de cele din ceramica. HOUSE AARTRIJKE . suspemdat la 2. Modulul din beton usor. aceeasi cu cea utilizata pentru acoperisuri. are rol pentru izolarea termica si fonica.80m. sub corpul din beton este formata o terasa acoperita din care se face si accesul si se extinde cu o curte. suspendate la 0. evidentiind materialele de constructii utilizate. contin scarile si respectiv grupurile sanitare. Casa este formata din parter plus etaj. taiata si asezata pe orizontala. asigurand lumina naturala 12 ore pe zi.80m adaposteste dormitoarele si zona de zi cu bucataria. Fatadele dinspre Est si Vest sunt puternic vitrate. deschise in intregime.Cele doua corpuri invelite in ceramica . Ceramica folosita. avand un acoperis terasa. living-ul si locul de luat masa.

caracterizeaza constructia care este puternic vitrata. Un al treilea horn este folosit ca evacuare pentru pompa de caldura. in concordanta cu proportia de aur. cu toate ca raman vizibile individual. Living-ul se deschide catre terasa din spatele casei. Vechiul exterior de caramida este vizibil cand intrii in casa. Tipologia cladirii existente a fost folosita intr-un mod contemporan pentru a marii locuinta. Vechea cladire contine spatiul de luat masa. bucataria. Fosta ferma este situata intr-o zona rurala. spatiul de circulare. Geamuri simple. . Dubla inaltime a locuintei face zona de living mai spatioasa. Proiectul a fost preluat de Tom Vanhee si este o interventie pe o ferma veche. S-au adaugat 2 noi volume. baia de serviciu. o camara. uniforme. Cele doua ansambluri cu sticla in forma de horn dau lumina si priveliste primului etaj. Belgia. living-ul. Extensia contine holul de la intrare. accesul facundu-se pe lateralul volumului din mijloc. Cele 2 noi voulume sunt finisate in lemn. deschizand volumul vechi catre peisajul din spatele casei. agricola. Vechile ferestre au fost si ele inlocuite.Locuinta este situata in Aartrijke. spatii de stocare si tehnice si garajul. 4 dormitoare mari si 2 bai complete. Noul si vechiul se imbina. unite cu volumul pre-existent printr-un acoperis inclinat. pe un teren plat. Noile scari reprezinta o amintere a vechii scari care a fost indepartata.

Panouri fotovoltaice produc aproape toata electricitatea necesara. .Atat vechea cat si noua cladire sunt izolate pentru a scadea consumul de energie. Casa este incalzita de o pompa cu apa si aer (incalzire prin pardoseala si radiatoare).