Sfintul Simeon Noul Teolog ''Intr-adevar, postul, acest doctor al sufletelor noastre, are puterea, la unii, sa reprime

infierbintarile si zburdarile trupului, la unii sa domoleasca minia, la altii sa alunge somnul, la unii sa stimuleze dorinta pentru fapta buna, in alta parte sa curateasca mintea si sa-l elibereze pe om de gindurile viclene, in alta parte sa domesticeasca limba cea neimblinzita si cu frica lui Dumnezeu sa o impiedice si nu o lasa sa spuna deloc cuvinte fara de folos si rele. Altora le acopera in chip nevazut ochii si nu-i lasa sa se roteasca incoace si-ncolo, ci face pe fiecare sa ia aminte la sine insusi si-l invata sa-si aminteasca pacatele si lipsurile sale''.

Sfintul Grigorie Sinaitul ''Daca mai maninca cineva dupa ce s-a saturat, a deschis poarta lacomiei pintecelui, pri care intra curvia''. '' Trei hotare are mincarea: infrinarea, indestularea si saturarea. Infrinarea sta in a se scula cineva flamind de la masa; indestularea, in a minca atit cit sa nu ramina flamind, dar nici sa nu se ingreuneze; iar saturarea sta in a te ingreuia putin''. ''Parintii au spus ca exista multe deosebiri intre trupuri in privinta hranei. Unul are trebuinta de putina, altul de multa hrana pentru tinerea puterii sale firesti, fiecare indestulinduse dupa puterea si deprinderea lui. Caci ingreunindu-se stomacul si tulburindu-se prin aceasta mintea, nu mai poate zice rugaciunea cu tarie su ci credinta''.

Sfintul Grigoria Palama ''Postul si cumpatarea fac sa inceteze razbunarile trupesti, robia miniei si a poftei o posomorasc, aduc claritate si limpezime in cigetare, curatind-o de fumul care iese din multimea mincarurilor si din ceata care se face din cauza lor. Cu postul si cumpatarea se slabeste omul exterior, si cu cit se slabeste acesta, cu atit se innoieste cel launtric. Pintecele mare nu poate sa dea nastere la minte ascutita. Cel care slabeste cu cumpatarea, neaparat dobindeste o minte ca aceasta''.

Sfintul Isaac Sirul ''Postul ocroteste orice virtute. Este inceputul luptei spirituale, cununa celor cumpatati, frumusetea fecioriei si a sfinteniei, stralucirea cuminteniei, inceputul vietii crestine, mama rugaciunii''.

Sfintul Vasile cel Mare ''Pentru cei ce postesc de buna voie, postul este folositor tot timpul, pentru ca demonii nu indraznesc sa atace pe cel ce posteste, iar ingerii, pazitorii vietii noastre, stau cu placere linga cei ce-si curatesc sufletul cu post''. ''Ne-am imbolnavit prin pacat, sa ne vindecam pri pocainta. Pocainta fara post este neputincioasa. Indreapta-te, dar, inaintea lui Dumnezeu prin post''.