You are on page 1of 11

Tot ce trebuie să știi înainte de a

înființa o livadă de nuc: De la tipul
plantației, la condițiile de sol și ce
soiuri de nuc aduc cel mai mare profit
21 septembrie 2014 08:30 agrointel.ro

Una dintre deciziile importante pe care o are de luat o persoană care doreşte să îşi
înfiinţeze o livadă de nuc este aceea referitoare la ce fel de material săditor să utilizeze
pentru înfiinţarea livezii sale. Potrivit ing. Iosif Kiss, membru al Societăţii Române a
Horticultorilor, o asemenea hotărâre se ia la modul individual, ţinându-se cont de
următoarele aspecte

 Puieți Nuc Certificați France - Angrosist 25 Ani De Experienta
Subvenții CEE - Ajutor Tehnic Complet - Nucă Mai Bun Preț - Livrare
România Salt la castanea-juglans.com/ro
 Semințe Tomate Românești
Roșii din grădina bunicii. Cel mai vândut soi. Preferatul românilor. Salt la
agrosel.ro
 Nuci Chandler& Franquette - Puieti nuci altoiti 0723562648
Nuci pitici pentru livada intensiva Ploiesti, 50lei/buc tva inclus, 2 ani Salt
la plantatii.ro
1.Condițiile pedoclimatice locale
Degeaba vrem să cultivăm un anumit soi de nuc dacă ne confruntăm cu condiţii
locale improprii pentru dezvoltarea corespunzătoare a acestuia în arealul ales
pentru plantare.

Un profan în domeniu nu ştie că în nutriţia plantelor sunt implicate un număr de
16 elemente chimice esenţiale, iar un deficit la oricare dintre aceste elemente
induce un stress în evoluţia plantelor. Uneori aceste deficite pot determina
stagnări în vegetaţie şi, în cazurile extreme, se poate ajunge până la pierdea
respectivei plante. La fel, şi la polul opus, depăşirea unui anumit prag în
asigurarea de ingrăşăminte poate determina uscarea plantelor. Fenomenul este
determinat de schimbarea sensului de trecere a apei şi a mineralelor necesare
pentru plantă , din plantă spre exterior. Astfel deşi exista îngrăşăminte în exces
acestea nu pot fi asimilate de către plante pentru că este inversat sensul de
permeabilitate pentru apă şi minerale prin membranele rădăcinilor. ”Dacă vreţi
să vizualizaţi procesul în cauză, uitaţi-vă la o picătură de cerneală care ajunge

în fertilizarea unei culturi – indiferent din care specie este aceasta – poate fi făcută foarte uşor o risipă de fonduri sau în cazurile cele mai grave se poate pierde toată investiţia prin uscarea plantelor în totalitatea lor”. cât şi sudura valvelor. excesul de îngrăşăminte aplicat reprezintă o pierdere inutilă. inclusiv relieful acesteia. Totodată.Destinația producției viitoare de nuci Una este ca recolta de nucă să fie destinată comercializării în coajă (când contează enorm atat aspectul. se vor alege şi soiurile cu cele mai bune randamente pentru afacerea dorită. conştientizăm faptul că. explică ing. Dacă înţelegem acest fenomen. Ce vedeţi? Se dizolvă picătura de cerneală în apă sau apa pătrunde în respectiva picătură de cerneală? Cu siguranţă este a doua variantă. şi alta este când producţia este destinată pentru industrializare sub formă de ulei (şi nu numai). gândind mai departe şi alte aspecte care ţin de tipul de fiscalizare. fără să ştim exact nivelul de asigurare cu elemente nutritive din sol. pentru fructe sau şi pentru lemn şi pentru fructe. să vă valorificaţi producţia de nucă. atunci trebuie avut în vedere alegerea unui soi care asigură un aspect aspect estetic şi un anumit grad de fărâmiţare al miezului.Tipul plantației În funcţie de tipul plantaţiei – pentru lemn. 3.Tipul livezii De la bun început trebuie să decideţi dacă veţi dezvolta o afacere familială sau comercială. când producţia este destinată a fi comercializată sub formă de miez de nucă. Acestea sunt argumentele pentru care specialistul recomandă călduros să fie făcute analizele agrochimice cu simţ de răspundere. care determină o durată ridicată de păstrare în condiţii optime pentru calitatea miezului). În cazul în care totuşi plantele nu se usucă. acelaşi fenomen de translatie a apei dintr-o zona cu concentratie scăzută în elemente minerale către o zonă cu concentraţie mai ridicată este valabil şi în cazul fertilizărilor din lumea vegetală. . Fără rezultatul acestor analize nimeni nu vă poate face o recomandare în cunoştinţă de cauză referitoare la cantităţile de îngrăşămint 2. La nivel macro.într-un pahar cu apă. dar şi de modul în care veţi reuşi să intraţi pe piaţă. 5.Configurația terenului Locaţia livezii. 4. poziţinarea faţă de punctele cardinale şi zona în care este situată sunt elemente ce pot influenţa decisiv producţia de nucă pe care veţi obţine. aşa că în funcţie de configuraţia terenului vă puteţi planifica eficient schema de plantare înainte de înfiinţarea livezii de nuc. Kiss.

Trebuie să ştiţi că portaltoiul folosit în cazul pomilor altoiţi determină creşteri semnificative de producţie faţă de pomii altoiti pe alţi portaltoi. este bine să apelaţi la un consultant care să vă ajute să parcurgeţi paşii necesari pentru a avea pomi sănătoşi şi recolte bogate cât mai repede. experienţa dumneavoastră în domeniul horticol. nu în ultimul rând. Totdată. Kiss. din păcate încă nu este omologat pentru cultivare în UE) în jurul cărora aş structura viitoarea livadă. tot ceea ce ţine de obiectivele de producţie. Dacă nu se furnizează datele menţionate mai sus nu am cum să ofer o soluţie care să aibă legătură cu realitatea. nu as alege nimic pentru plantat fără să existe buletinele de analize pentru sol. membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science. credit sau fonduri europene) şi. Un astfel de specialist este ing Iosif Kiss. pe diverse dimensiuni şi vârste Realizarea unui buget este obligatoriu. Iosif Kiss În opinia personală a ing. ”Eu aş alege trei soiuri de origine franceză şi unul de origine chineză ( dar care. este bine să apelaţi la un specialist pentru a vă asista în altoire.6. aşa că este bine să aveţi în vedere şi acest aspect dacă ţintiţi o recoltă-record. În privinţa înfiinţării unei livezi cu nuc. cel mai bun soi de nuc pentru cultivat în România este o alegere dificilă. o informare prealabilă privind preţurile cu care veţi achiziţiona pomii. vă pot ajuta doar dacă am detaliile complete legate de suprafaţa pe care doriţi să o înfiinţaţi. Ovidiu şi Miroslava. însă dacă nu vă pricepeţi. Dar indiferent de soiurile preferate de mine. bugetul alocat. sursa de finanţare (resurse proprii. destinaţia producţiilor de nuci în coajă şi a miezului de nucă. dacă plănuiţi să obţineţi cel mai bun profit. Şi nici nimeni altcineva nu va putea face asta”. Kiss. Cine îşi poate permite să piardă şi banii . ”Dacă vreţi sfatul meu legat de ce material săditor să folosiţi pentru înfiinţarea livezii de nuc. precipitaţii şi fără să am detalii legate de configuraţia solului. Dintre acestea. câteva din soiurile româneşti cu adevărat interesante sunt RONUTEX. Asta nu înseamnă că nu sunt şi soiuri româneşti ce pot da satisfacţii foarte mari. cât şi – foarte important. Alt aspect pe care trebuie să îl puneţi în balanţa planului dumneavoastră de afaceri este costul unui pom altoit versus costul unui pom nealtoit. temperaturi. Soluţia nu se furnizează la minut şi nici fără să existe o bază reală şi legală serioasă. e bine de ştiut că un pom nealtoit achiziţionat de la pepiniere autorizate are un preţ mai mare decât un pom nealtoit realizat în gospodăria proprie. În ce soiuri ar investi ing. iar acesta va include atât lucrările de amenajare.Costul unui pom altoit. De exemplu există un portaltoi care determină variaţii pozitive de producţie în cazul aceluiaşi soi si de 400%. explică ing.

ro Nucii altoiți de la Vâlcea. 50lei/buc tva inclus.com/ro Nuci Chandler& Franquette . Cu producţii mai mici.şi timpul alocat pentru înfiinţarea unei livezi doar pentru că nu îşi face analizele în cauză?”. 2 ani Salt la plantatii. recomandați de cercetătorii români pentru înființarea unei plantații: Dau producții mai mici. Kiss este tranşant: ” Încurajez pe toată lumea care are o suprafaţă de teren agricol să ia în considerare înfiinţarea unei livezi de nuc. pentru că oricum timpul trece şi rezultatele nu vor întârzia să apară.Livrare România Salt la castanea-juglans. mulţi dintre cei interesaţi de înfiinţarea unei plantaţii de nuc parcă au uitat că şi România are soiuri autohtone. dar aclimatizaţi şi rezistenţi la condiţiile din ţara noastră.Puieti nuci altoiti 0723562648 Nuci pitici pentru livada intensiva Ploiesti.Ajutor Tehnic Complet . ing.Angrosist 25 Ani De Experienta Subvenții CEE . arborii sunt garantaţi de cercetători români cu experienţă care au .Nucă Mai Bun Pre ț . Un vechi proverb chinezesc spune că „Cel mai bun moment pentru plantarea unui pom a fost acum 20 de ani. Puieți Nuc Certificați France . dar sunt mai rezistenți 5 august 2015 08:14 Roxana Dobre Odată cu intrarea în România a nucilor franţuzeşti. subliniază consultantul În privinţa oportunităţii înfiinţării unei livezi de nuc în România. Urmatorul moment bun este ACUM!”.

specialist recunoscut în domeniu şi fost director în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Vâlcea. Soiurile româneşti de nuc sunt foarte rezistente la îngheţ. ne-a explicat Ion Botu.ro/wp-content/uploads/2015/08/statiune-Ramnicu-Valcea- 180x120. 600px" /> “Aici la Staţiune avem peste 120 de soiuri de nuci. Astăzi pensionat.ro/wp-content/uploads/2015/08/statiune- Ramnicu-Valcea-285x190. profesorul merge încă aproape zilnic la Staţiune pentru a-i ajuta pe tineri să deprindă secretele arborelui care poate aduce un profit de 10.activat sau încă îşi desfăşoară activitatea la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Râmnicu Vâlcea. Unul dintre cei mai pasionaţi cercetători ai nucului românesc este Ion Botu. Au fost mulţi pomicultori care au pus soiurile acestea şi la prima iarnă au pierdut mult din livadă.jpg 600w.jpg 285w" sizes="(max-width: 600px) 100vw. <img class="aligncenter size-full wp-image-37411" src="http://agrointel. am vândut numai soiuri româneşti”. http://agrointel.000 de euro la hectar. Deşi am studiat şi noi soiurile franţuzeşti pentru plantaţii.ro/wp- content/uploads/2015/08/statiune-Ramnicu-Valcea.jpg 180w.jpg" alt="statiune Ramnicu Valcea" width="600" height="400" srcset="http://agrointel. . http://agrointel.ro/wp- content/uploads/2015/08/statiune-Ramnicu-Valcea. dar dau o producţie mai mică. Soiurile franceze sunt foarte sensibile la temperaturile de -25 de grade.

Preţul unui puiet este de 100 de lei”. ne-a mai explicat fostul director. “Din păcate cei care înfiinţează plantaţii de nuc vor producţii record. Numai toamna trecută am livrat peste 6. Silvia Preda. soiuri de nuc. la Vâlcea tradiţia nucului românesc merge mai departe. Timval şi Unival sunt înregistrate la I. Anual produce 8-9 mii de puieţ. Portval. Ing. Iordania etc). 62 biotipuri locale. Un puiet de nuc românesc costă 100 de lei „Unitatea noastră a omologat şi brevetat 7 soiuri şi portaltoi de nuc. soiuri de înaltă valoare biologică şi competitive pe piaţa naţională şi piaţa UE. .I. ing. Colecţia de nuc este organizată în câmp şi cuprinde: 5 specii. În general o nucă mare e seacă şi nu are miez. Valstar. mii de nuci altoiţi la Vâlcea ajung în plantaţiile din ţară şi din străinătate. “Până în anul 1999. 42 soiuri. ne-a explicat directoarea instituţiei. Deţine plantaţii mamă producătoare de ramuri altoi şi seminţe. 42 de soiuri româneşti de nuc Chiar şi în condiţiile vitrege din prezent.000 de puieţi de nuc altoiţi la Vâlcea. Anual. dr. nuca să fie cât pepenele dacă s-ar putea. dar şi din afară şi sunt create soiuri preformante dar mai ales potrivite pentru clima din ţara noastră.S. Polonia. Valcris.T. peste 2000 hibrizi intraspecifici şi 200 hibrizi interspecifici. Cercetătorul se plânge că institutul nu primeşte sprijinul necesar de la stat şi doar mulţumită vânzării de nuci altoiţi reuşeşte să continue munca şi performanţa. În pepiniera Vâlcea se înmulţesc. în exclusivitate. Creaţiile biologice de nuc sunt Valcor. În anul 2015 nu am mai făcut exporturi.S. Slovacia.El completează că la Vâlcea se fac cercetări pe toate materialele pe care le colectează din ţară. Austria. SCDP Vâlcea a exportat cantităţi importante de pomi altoiţi şi portaltoi în diferite ţări (Germania. Noi ne axăm mai mult pe fermele din România cu atât mai mult cu cât soiurile sunt create special pentru condiţiile noatre de mediu”. Trebuie să fim puţin mai chibzuiţi şi să ne gândim că chiar dacă poate un soi franţuzesc să zicem că face nuci mai mari dar la primul îngheţ nu rezistă. Valrex. fiind printre primele unităţi cu bază biologică şi tehnologii adecvate din România. Silvia Preda. Cea mai bună nucă trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 10 şi 16 grame şi 50 la sută miez”. ne mai spune Dr. Valmit. Bucureşti.

Denumirea soiului trebuie să fie diferită de orice denumire care desemnează un alt soi existent.ro/wp- content/uploads/2015/08/nuc-altoit-180x120. http://agrointel. ne mai explică directoare. “Numele dat soiului nou propus pentru brevetare sau omologare este în general un nume generic care permite identificarea acestuia. http://agrointel.ro/wp- content/uploads/2015/08/nuc-altoit.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc-altoit-285x190.jpg 180w.jpg" alt="nuc altoit" width="600" height="400" srcset="http://agrointel.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc-altoit. 600px" /> ”Botezul” soiurilor de nuc Am avut curiozitatea să aflăm cum se “botează” soiurile de nuc la Staţiunea de la Vâlcea.jpg 600w. Instalație care altoieştii nucii .<img class="aligncenter size-full wp-image-37412" src="http://agrointel.jpg 285w" sizes="(max-width: 600px) 100vw. aparţinând aceleaşi specii de plante sau unei specii înrudite îndeaproape cu acesta”.

Cum reacționează nucii româneşti la gerul iernii În perioada repausului vegetativ nucii se comportă bine la geruri de până la – 24 grade Celsius. iar la -30 grade Celsius sau -33 grade Celsius cele multianuale.5. Planta are cerinţe diferenţiate faţă de factorii de mediu. China de Sud) sunt mult mai sensibile la temperaturile scăzute din iarnă. ele nu . Sunt recomandate soiurile cu fructificare terminală Nucul (Juglans regia) este o plantă care se cultivă în peste 60 ţări. de provenienţă din zonele mai calde (Iran. pot fi distruse în totalitate. Din această cauză. Soiurile de nuc cu fructificare terminală (soiurile româneşti) de provenienţă din zonele climatice mai reci sunt afectate de temperaturile minime absolute de -25 grade Celsius. iar de la -26 sau -28 grade Celsius.0-7. Soiurile de nuc cu fructificare laterală. -22 grade Celsius. Plantele suferă pagube începând de la – 20. nucul fiind o specie iubitoare de căldură. nucile ies mai costelive.Instalaţia de altoire de la Vâlcea funcţionează de vreo 15 ani. ne explică directoarea staţiunii vâlcene. “Nouă ne trebuie trei ani să facem un nuc altoit. California. la -28 grade Celsius sau -29 grade Celsius sunt distruse ramurile anuale. cu minime absolute de 7 grade Celsius şi maxime de 40 grade Celsius”. iar pomii tineri sunt distruşi în totalitate. Dacă pui din sămânţă. Puieţii stau 28 de zile în aceste instalaţii până le cresc mugurii. Spania. în funcţie de caracteristicile soiurilor şi sistemelor de cultură. Preferă regiunile cu temperatura medie anuală de 8-9 grade Celsius. “Pentru înfiinţarea plantaţiilor comerciale. chiar – 26 grade Celsius. Pentru o cultură reuşită conţinutul de carbohidraţi din sol cu CaCO3 activ în zona rădăcinilor trebuie să nu depăşească 10% şi un pH de 6. cu miez mai puţin”. ne mai spune directoarea staţiunii. sunt preferate terenurile plane sau cu pante de până la 10% cu condiţia realizării unui nivel ridicat de mecanizare a lucrărilor. Producţie economică este după anul cinci. -27 grade Celsius (degeră mugurii micşti şi amenţii ). pe urmă sunt mutaţi în depozit unde sunt ţinuţi la o temperatură optimă până când sunt plantaţi în câmp. Temperatura este un factor limitativ.

ne mai spune Dr.jpg" alt="nuc romanesc" width="600" height="400" srcset="http://agrointel. decât cele cu fructificare laterală. Soiurile româneşti cu fructificare terminală sunt mult mai bine adaptate condiţiilor ecologice din ţară şi prezintă fructe de calitate. competitive pe pieţele internaţionale.jpg 600w.2 m. Ing.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc-romanesc- . Silvia Preda.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc-romanesc.6 – 1.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc-romanesc. http://agrointel. -18 grade Celsius. Soiurile cu fructificare laterală sunt mai productive decât cele cu fructificare terminală. care să permită realizarea unor creşteri anuale de 0. “Pentru condiţiile din România sunt recomandate în cultură soiurile cu fructificare terminală (autohtone sau străine) deoarece sunt mult mai rezistente la temperaturile scăzute din iarnă.se cultivă decât în zonele. în care temperaturile nu scad sub -10. totuşi fără o tehnologie de cultură superioară. <img class="aligncenter size-full wp-image-37413" src="http://agrointel. În plus majoritatea soiurilor cu fructificare laterală sunt mult mai sensibile la atacul de bacteriză (Xanthomonas Juglandis)”. producţia lor se apropie de cea a soiurilor cu fructificare terminală.

Stropirea cu zeamă bordeleză 0. Astfel. http://agrointel. de la cele 1. de 3-4 ori la intervale de 10-12 zile.75 la sută se aplică şi după înflorit. Nucul este atacat de mai puține boli şi insecte Dintre boli. frunzele. pe suprafeţe reduse (500 – 5000 m2) şi pentru terenurile în pantă din zona dealurilor. Contra acestor boli se face o stropire toamna după căderea frunzelor şi alta primăvara înainte de umflarea mugurilor. fructele şi ramurile tinere.jpg 285w" sizes="(max-width: 600px) 100vw. Stațiunea a pierdut aproape 90% din terenul pe care se făceau cercetări Viitorul nucului românesc este incert.2 la sută.5 la sută din care una la apariţia primelor frunzuliţe. este recomandat pentru zonele din ţară care asigură condiţiile ecologice specifice nucului. 600px" /> Un sistem de irigație creşte producția Pentru o producţie de nuci ridicată.jpg 180w. acum se mai fac cercetări doar pe 140 de hectare. SCDP Râmnicu Vâlcea a pierdut instanţă o plantaţie şi chiar terenul de sub clădirea în care funcţionează.5.180x120.ro/wp-content/uploads/2015/08/nuc- romanesc-285x190. cu distanţe de 9 x 8 m (139 plante/ha). nucul are nevoie de asigurarea necesarului de umiditate din sol prin irigare. Până anul acesta când a fost interzisă retrocedarea în natură a terenurilor aparţinând unităţilor de cercetare. Se mai fac două stropiri cu zeamă bordeleză 0. florile.000 de hectare pe care se lucra înainte de 1989. iar alta la începutul creşterii lăstarilor.5-0. Sistemul intensiv. . În ţara noastră se utilizează sistemul clasic şi sistemul intensiv de cultură şi se folosesc în general soiurile cu fructificare terminală. mai periculoase sunt antracnoza care produce brunificarea frunzelor şi a fructelor şi arsura bacteriană care atacă lăstarii. dacă ne referim la activitatea de cercetare la staţiunea vâlceană. Sistemul clasic se aplică sporadic. zeamă bordeleză 1.

ro Cultura nucului este o investiţie sigură. Iosif Kiss. dar şi care este potenţialul şi câştigurile pe care le pot avea fermierii români din această cultură agricolă extrem de profitabilă. . Membru în Comisia de nuc din cadrul International Society for Horticultural Science. ing. specialistul a acceptat să realizeze alături de Agrointeligenţa un serial de articole despre ce înseamnă să investeşti într-un business cu nuci. spune cel mai cunoscut consultant specializat în înfiinţarea livezilor de nuci din România.Ce potențial are România pe piața mondială a nucului: Avem un milion de hectare de teren nelucrate pe care am putea înfiinţa livezi de nuc 21 septembrie 2014 07:00 agrointel.