ISI KANDUNGAN

MUKA
NO PERKARA
SURAT
1 PENGENALAN – SEJARAH 1

2 PERALATAN SUKAN 2–6

3 CARA BERMAIN 6

4 PENGADILAN 7–8

5 PERATURAN PERMAINAN 8

6 JENIS PERTANDINGAN 8

7 PENANGGUHAN 9

8 TATATERTIB PEMAIN 9

9 KEMAHIRAN ASAS 10 – 17

10 UNDANG – UNDANG HOKI 18 – 20

11 RANCANGAN PENGAJARAN LATIHAN 20 – 26

Perkembangan hoki di Malaysia bermula pada tahun 1948 iaitu di bawah pentadbiran Majlis Hoki Malaya (MHC) yang ditubuhkan bersama Singapura. Kini. Gelanggang hoki yang digunakan pula adalah berukuran 150 meter panjang dan 180 meter lebar manakala pintu gol didirikan menggunakan dua tiang gol berjarak sembilan meter. Malaysia telah menyertai pelbagai pertandingan di peringkat antarabangsa antaranya ialah Sukan Asia. Permainan hoki mula dipertandingkan dalam Sukan Olimpik pada tahun 1908 dan dihentikan seketika disebabkan Perang Dunia Kedua. banyak perubahan yang berlaku dalam peraturan. Peraturan permainan hoki telah dirangka oleh British Hockey Association (BHA)pada tahun 1886 dan telah diterima oleh beberapa negara seperti Scotland. Bola ini mula digantikan dengan bola kriket yang diwarnakan cat putih sekitar tahun 1875. Piala Dunia dan Piala Belia Remaja.SEJARAH Hoki merupakan salah satu permainan popular di dunia. permainan hoki mula dipertandingkan pada tahun 1958 dalam Sukan Asia di Tokyo. angkatan tentera dan polis diraja sebagai ahli persekutuan.1. Selepas 100 tahun permainan hoki diperkenalkan sebagai satu permainan antarabangsa. Ia telah dipertandingkan di Sukan Olimpik secara terbuka pada tahun 1928 yang diadakan di Amsterdam. Di negara Asia. gaya bermain dan alatan tanpa menukar bentuk asal atau ciri-ciri permainan. pemain menggunakan bola gabus atau getah yang dibungkus dengan tali yang berlapis-lapis.0 PENGENALAN . Pada tahun 1800-an. Sukan Komanwel. Malaysia merupakan antara 15 buah negara 1 . Sehingga hari ini. Belgium dan Perancis. Ia mula dikenali di peringkat antarabangsa pada tahun 1890-an dan telah menjadi satu sukan demontrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 di Paris. Wales. pertubuhan sukan kebangsaan yang dikenali sebagai Persekutuan Hoki Malaysia (PHM) dengan semua negeri termasuk Wilayah Persekutuan. Ireland. Kayu hoki pula diperbuat daripada kayu ash atau oak yang mempunyai lengkung semula jadi di hujungnya.

Pintu gol diletakkan di atas garisan belakang. terbaik dalam sukan hoki di dunia dan telah melayakkan diri ke Sukan Olimpik sebanyak sembilan kali sejak tahun 1956.0 PERALATAN SUKAN i.1: Padang hoki ii. 2 .40 meter panjang dan 55 meter lebar. Ia dibuat dengan dua tiang gol tengah yang disambung dengan satu tiang mendatar (crossbar). Rajah 1. Garisan panjang dikenali garisan tepi dan garisan lebar dikenali sebagai garisan belakang. Padang hoki Padang berbentuk segi empat bujur dengan ukuran 91. Pintu gol Gol diletakkan di tengah garisan belakang. 2.

20 meter hingga 1. Tiang bendera Empat tiang bendera diletakkan di setiap luar sudut padang permainan dan dikenali sebagai bendera sudut. Jarak di antara dua tiang tengah adalah 3.66 meter manakala ketinggiannya adalah 2.50 meter. Ketinggian tiang ini di antara 1. Semua tiang di cat dengan warna putih.14 meter. iv. Jaring Jaring diikat kukuh pada tiang tengah dan tiang mendatar.2: Pintu gol iii. Rajah 1. Ia mempunyai “mesh” berukuran 45 mm dan berbentuk empat segi. 3 . Tiang ini diperbuat daripada bahan lembut untuk menjamin keselamatan pemain.

Kayu hoki Kayu hoki yang rata di sebelah kiri dan berbentuk bulat di sebelah kanan. pejal atau kosong digunakan. Rajah 1. Bola Bola berbentuk bulat.4: Bola hoki vi.3: Posisi tiang bendera v. Tebal kayu dihadkan dan hanya boleh melalui satu gelung yang berdiameter 51 mm. keras. Berat bola adalah di antara 156 g – 163 g dan lilitan bola adalah di antara 224 g – 235 g. 4 . Rajah 1. Kayu hoki hendaklah licin dan tidak tajam di bahagian tepi. Kayu hoki diperbuat daripada kayu dan berat tidak melebihi 737 g. Bahagian bulat kayu di panggil belakang kayu (back stick) dan bahagian ini tidak boleh digunakan semasa bermain. Bahagian rata di sebelah kiri kayu dipanggil muka kayu (face of the stick) dan hanya boleh digunakan dalam permainan. Bahagian lengkuk kayu di panggil kepala kayu yang berbentuk “J” atau “U”. Biasanya permukaan bola adalah licin dan berwarna putih.

pelindung mulut. seluar berped. penutup muka. Ia berfungsi untuk melindungi tangan dan memberi keyakinan kepada penjaga gol untuk menahan bola. Pelindung muka adalah wajib bagi penjaga gol kecuali semasa penalti dan ia bertujuan melindungi muka. Pelindung mulut pula bertujuan untuk melindungi mulut dan gusi daripada cedera. Rajah 1. 5 . Sarung tangan penjaga gol diperbuat daripada kulit dan plastik. Selain itu. alatan lain yang perlu adalah pelindung dada. Pelindung badan dan bahu untuk melindungi tubuh badan dan dipakai di bawah jersi penjaga gol. Alatan penjaga gol Penjaga gol mesti dilindungi dengan baik dan mesti memakai perlindungan badan yang sesuai. Ped mestilah ringan untuk membantu pergerakan penjaga gol. pelindung bahu. Bagi memudahkan penjaga gol melungsur di atas permukaan gelanggang sintetik ia perlu memakai seluar yang mempunyai ped.5: Ukuran kayu hoki Rajah 1. pelindung mulut dan kemola untuk penjaga gol lelaki. Penjaga perlu memakai ped di kaki dari pergelangan kaki sehingga paras lutut. kepala dan kerongkong.6: Gelung bagi diameter kayu hoki vii.

Rajah 1.8: Kasut tetungku getah 6 .7: Kelengkapan alatan penjaga gol viii. Rajah 1. Kasut Pemain digalakkan memakai kasut yang sesuai terutama yang mempunyai tetungku getah. Kasut khas digunakan untuk bermain di atas permukaan sintetik di mana membenarkan pemain mempunyai tempat berpijak yang baik.

0 CARA BERMAIN Pengetahuan tentang cara bermain dan peraturan asas hoki adalah penting buka sahaja kepada pengadil tetapi juga pemain. Berikut merupakan isyarat-isyarat pengadil dalam permainan hoki: 7 .0 PENGADILAN Pengadilan yang baik dan berkesan merupakan satu aspek permainan yang penting untuk menjamin mempertingkatkan mutu permainan. Permainan dimulakan dengan satu tolakan tengah dan selepas setiap gol yang dijaringkan. Perlawanan hoki dikawal oleh dua orang pengadil dan semua undang-undang dan peraturan permainan di bawah kuasa Lembaga Peraturan Hoki (HRB). 4.3. Satu perlawanan rasmi dimainkan dalam dua separuh masa iaitu 35 minit untuk setiap separuh masa dan masa rehat tidak melebihi lima minit. Setiap pasukan akan cuba menjaringkan gol dengan menggunakan kayu hoki untuk mengarahkan sebiji bola ke dalam gol lawan. jurulatih dan guru supaya mendapat kepuasan dan keseronokan dalam permainan. Pengadilan yang baik juga menentukan bahawa perlawanan-perlawanan yang dijalankan dengan lancar dan selamat. Permainan ini dimainkan oleh dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain termasuk seorang penjaga gol.

0 PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The 8 . Rajah 1.9: Isyarat-isyarat pengadil 5.

6. permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat.4 Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira.4 Perempuan 18 tahun dan ke bawah.5 Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah.2.3 Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah.1.0 PENANGGUHAN 7.3 Perempuan 12 tahun dan ke bawah. 7.2 Lelaki 18 tahun dan ke bawah. 6. 6. 7. 6. 6.0 JENIS PERTANDINGAN 6. 7.1 Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masing-masing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut.2 Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad.1.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia 6. International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia.1 Lelaki 12 tahun dan ke bawah.1. 7. 7.1 Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan.2 KELAYAKAN PEMAIN 6.1 Pertandingan.1. maka permainan itu akan disambung dari masa ia 9 .

1 Sistem mata ‘demerit’ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- 8.6 Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. iaitu: i. daya tahan.1. diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan.3 KAD MERAH – 8 MATA 9.2 KAD KUNING – 4 MATA 8. Terdapat beberapa kemahiran asas dalam permainan hoki. unsur-unsut taktikal dan kemahiran-kemahiran asas. di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. Kemahiran dalam hoki memberi peluang kepada pemain untuk mempamerkan kreativiti dan gaya individu.1. kekuatan.1.0 TATATERTIB PEMAIN 8. Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan. 8.0 KEMAHIRAN ASAS Hoki merupakan permainan fizikal yang mempunyai unsur-unsur kepantasan.1 KAD HIJAU – 2 MATA 8. Pegangan Kayu 10 . 7.

Kaedah ini menggalakkan seseorang pemain bergerak dengan pantas daripada gerakan biasa dan akan dapat mengatasi kawasan permainan yang lebih luas. Bola hendaklah di hadapan badan. Sekirannya kedudukan bola terlalu dekat ia akan mengganggu pergerakan dan jika ia terlalu jauh akan menjadi susah untuk mengawalnya.  Kaki dan Badan: Badan dibongkokkan sedikit supaya berada dalam keadaan selesa semasa membawa bola. Bahagian-bahagian Kayu Hoki 11 . ii.  Pegangan Kayu: Tangan kiri di bahagian atas kayu dan tangan kanan di bawah sedikit. Kayu pemain mesti menyentuh tanah supaya ia dapat melihat kehadapan semasa ia berlari dan menggelecek bola. Pegangan dan hayunan kayu yang betul dapat menghasilkan pukulan kuat. Gerakan kaki adalah seperti seorang berjalan atau berdiri.  Bola: Bola hendaklah sentiasa berada lebih kurang 30-40 cm di luar kaki kanan. Tangan kiri memegang kayu dengan kuat sementara tangan kanan membantu mengawal bola saja.

v.  Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting.  Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan bola.iii. Hantaran (Pukulan)  Hantaran (Memukul) juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai olehsetiap pemain. supaya bola tidak tersasar ke arah lain.  Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan. Menolak ke hadapan (forehand push) 12 . iv.  Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengancepat dan jauh. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul. Tolakan  Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul.

Teknik Lakuan  Posisi tangan dalam keadaan genggaman asas. vi.  Kedudukan bola sebelah kanan badan dan selari dengan kaki kanan atau kaki belakang.  Bahu kiri menghadap sasaran.  Kemahiran menolak pantas di kawasan menjaring meningkatkan peluang menjaring. Apabila bola dilepaskan bahagian pinggang dan kayu menhadap sasaran.  Ia berbeza daripada hantaran lain sebab tiada ayunan ke belakang.  Pindahkan berat badan dari kaki belakang ke kaki hadapan sambil menolak bola ke hadapan. vii. justeru meningkatkan kesukaran untuk menghadang kerana bola sentiasa dalam kawalan. pinggang dikilas untuk menghasilkan kuasa.  Ayunan kayu mengikut lajak setelah bola dilepaskan. pemindahan berat badan dan kilasan pinggang.  Ini merupakan satu kemahiran yang paling asas dan amat penting untuk membuat hantaran.  Tangan kanan di bahagian tengah kayu dan tangan kiri di bahagian atas atau hujung kayu.  Kemahiran ini menjamin kawalan bola sepenuhnya dan ketepatan hantaran.  Semasa menolak bola ke hadapan. Pastikan kaki kiri menghala ke sasaran. 13 . bongkok dan rendahkan badan. Menerima dan menahan bola  Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. Kuasa hantaran menolak datang daripada bahagian ‘core’.  Bengkokkan lutut.

Tangan kiri di hujung kayu hoki dengan belakang tangan menghadap ke luar. . Badan dibongkokkan sedikit dan lutut dibengkokkan.  Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak. . Bola hoki harus berada disebelah kanan dan di hadapan kaki kanan. Kemahiran ini digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat bagi tujuan untuk melepaskan diri dari pihak lawan dan memiliki bola sambil bergerak. 14 . Menggelecek Menggelecek adalah cara mengawal bola bergerak. . Kedudukan kayu hoki 45° ke tanah. Mata memandang bola ketika membuat tolakan. . viii.  Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. . Longgarkan sedikit pegangan tangan kanan. Terdapat tiga cara menggelecek. tidak jatuh ke pasukan lawan. . iaitu:  Menggelecek longgar . Ia digunakan untuk melepaskan diri dengan bola apabila di kawal oleh pihak lawan.

Mata sentiasa memandang ke arah bola dan sekilas kepada pemain yang akan bergerak sambil mengkaji situasi padang. . .11: Menggelecek rapat  Menggelecek “lndian” . . Tangan kiri memutarkan kayu sambil meletakkan ibu jari tangan kiri ke arah bawah kayu hoki. Bola harus berada ke kanan dan dihadapan kaki kanan pemain serta sentiasa menyentuh kayu hoki. Tangan kanan memegang dengan longgar. . Bola berada di hadapan pemain dan bergerak dalam arah sisian lebih kurang saiz bahu. 15 . Pegangan seperti menggelecek longgar . Rajah 1. . Digunakan apabila pemain hendak menukar arah dari kanan ke kiri atau sebaliknya dan dengan cara ini pemain dapat melepaskan diri daripada pihak lawan. .10: Menggelecek longgar  Menggelecek rapat . Badan juga seperti menggelecek longgar . Mata seperti menggelecek rapat. Rajah 1. Pemain menukar pegangan dengan membiarkan kayu hoki berpusing di dalam tangan kiri ke posisi yang lebih selesa. Ia digunakan apabila pemain hendak mengawal bola dengan rapi terutamanya apabila pemain tidak dapat memastikan situasi bola semasa bermain sama ada selamat atau tidak. Apabila kaki menyentuh tanah. ketukan bola dari kiri ke kanan dan dari kanan ke kiri pada masa kanan menyentuh tanah. . Badan mengikut pergerakan bola . .

12: Menggelecek Indian ix.12: Menguis  Ansur maju bagi kemahiran menguis . Rajah 1. kemudian melangkah dengan kaki kiri ke hadapan lalu kuit bola yang berada di hadapan. Berdiri dengan kaki rapat. Satu garisan 60 cm dari lantai ke dinding dilukis dan melakukan latihan menguit di atas garisan pada dinding tersebut.diletakkan di hadapan kaki hadapan. .tangan kiri di atas kayu hoki. Menguis Kemahiran ini berguna untuk menjaringkan gol serta digunakan untuk melepaskan bola dari kayu hoki pihak lawan dan untuk menghantar hantaran jauh kepada pemain pasukan. Rajah 1. Kayu menyentuh bola dan menghadap ke atas sedikit.  Bola. 16 .  Badan. Berikut adalah tunjuk cara dalam kemahiran menguis:  Pegangan.berat badan berada di kaki belakang dan dipindahkan ke kaki hadapan apabila lakuan di lakukan. tangan kanan di bawah dan memegang tengah kayu dengan kuat.

Berjalan 3 atau 4 langkah ke arah bola dan lakukan kuitan. Seperti di atas. selepas latihan yang berulangan.14: Tackle forehand  Tackle reverse stick 17 . Berhenti sebentar antara menggelecek dengan menguit. . Terdapat beberapa jenis tackle iaitu:  Tackle jab Kayu hoki dipegang degan tangan kiri dengan sisi kayu yang rata menghadap ke atas. Merebut (tackle) Kemahiran ini bertujuan untuk mendapatkan bola daripada pihak lawan dengan cara yang betul. Namun. tetapi melakukan larian ke arah bola tersebut. Pemain perlu menerpa ke hadapan dengan tangan kiri memegang kayu dan mencucuk (jab) bola supaya bola bergerak ke belakang kayu pihak lawan. Gelecek bola lebih kurang dalam 3 – 5 langkah lalu menguit bola. Ia mempunyai kelebihan dari segi elemen kejutan dan pemain berada pada jarak yang baik untuk melakukan tackle. . Rajah 1. pelajar akan mengurangkan masa itu sehingga mereka tidak teragak-agak untuk lakukan kemahiran ini tanpa berhenti. Pegangan kayu dengan tangan kiri di hujung kayu dan tanagan kanan di bahagian tengah kayu. x. ..  Tackle forehand Biasanya dilakukan oleh pemain pertahanan di sisi kanan badan dan ia dilakukan semasa berhenti atau semasa berlari dengan pemain penyerang. Peringatan.

Kemahiran ini agak sukar dilakukan kerana ia dimainkan di sebelah kiri pemain pertahanan iaitu merupakan sisi yang lemah bagi sesetengah pemain. Ia dilakukan dengan menyerkap bola menggunakan belakang kayu hoki dan memaksa pemain penyerang berlari melepasi bola. Rajah 1.15: Tackle reverse stick 18 .