You are on page 1of 14

SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT JALIL

JALAN 3/155A, BUKIT JALIL GOLF RESORT,
57000 KUALA LUMPUR.

DOKUMENTASI
PERSARAAN GURU

“Puan Jamilah Binti Iberahim”

ANJURAN:
SELURUH WARGA SK BUKIT JALIL

TARIKH: 24 NOVEMBER 2016
TEMPAT: SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT JALIL

1.0 PENDAHULUAN
Majlis Persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim ini merupakan majlis khusus

Kredibiliti beliau sebagai seorang pemimpin meninggalkan kesan yang amat positif kepada warga SK Bukit Jalil. Kuala Lumpur. Sebelum menjadi guru beliau mendapat pendidikan di Universiti Teknologi Malaysia pada tahun 1975. guru besar PPD Bangsar. Pahang. Majlis ini telah diadakan bagi mengenang jasa dan keringat yang dicurahkan oleh beliau selama dua tahun bertugas di sekolah ini mulai 2014.1 Masa Pelaksanaan Tarikh: 24 Oktober 2016 (7:20 – 12:50) Tempat: Sekolah Kebangsaan Bukit Jalil. pegawai JPWKL. Puan Jamilah Binti Iberahim telah memulakan tugas sebagai seorang guru sejak tahun 1977 di SMK Alor Akar. Kuantan. beliau telah menjadi Guru Besar Cemerlang dan menjadi seorang ketua yang bertanggung jawab. . yang diadakan sempena meraikan persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim di sekolah ini sebagai guru besar dan pendidik. 2. Majlis Persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim ini diadakan bagi menghargai sumbangan dan bakti yang telah dicurahkan di sekolah ini. 2. d) Memupuk perasaan hormat menghormati dan kasih sayang antara satu sama lain. c) Mewujudkan kerjasama antara para guru dan pelajar. Kecemelangan beliau dalam bidang akademik dan juga aktif dalam pelbagai bidang melayakkan beliau dilantik sebagai guru besar pada tahun 1997 iaitu di SK (P) Bukit Bintang 1.0 LATARBELAKANG Puan Jamilah Binti Iberahim telah dilahirkan pada 25 November 1956 di Kuala Terengganu. Di sekolah ini. 2. Majlis Persaraan ini telah diadakan pada 24 November 2016 yang dihadiri seluruh warga SK Bukit Jalil. berdedikasi dan seorang yang sangat penyayang.2 Objektif Majlis Persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim ini merupakan majlis anjuran warga SK Bukit Jalil untuk: a) Memberi penghargaan terhadap jasa dan pengorbanan yang telah diberikan oleh beliau sepanjang bertugas b) Memberi peluang kepada pelajar-pelajar dan guru-guru bagi menyatakan ucapan terima kasih.

Dua majlis diadakan iaitu bersama murid pada waktu pagi dan pada waktu petang bersama guru-guru. AJK persembahan pula melatih pelajar untuk persembahan untuk memastikan majlis berjalan lancar. guru besar PPD Bangsar. dewan dihias oleh AJK persiapan pentas dan backdrop. majlis diteruskan dengan bacaan visi dan misi sekolah diikuti lafaz ikrar Rukunegara dan ikrar Pelajar. Ahli Jawatan Kuasa kemudiaannya dibentuk untuk memastikan program berjalan lancar. guru dan penyampaian hadiah sebagai tanda .. Selepas ucapan. Puan Jamilah Binti Iberahim dijemput untuk memberikan ucapan. Selepas ucapan. guru besar PPD Bangsar dan PIBG sekolah. Pada waktu pagi. Sehari sebelum majlis berlangsung. 3. majlis diteruskan dengan persembahan daripada pelajar. Seterusnya. lagu Wilayah dan lagu Sekolah. 2. program dimulai dengan ucapan alu-aluan dan bacaan doa oleh juruacara diikuti nyanyian lagu Negaraku. Puan Jamilah Binti Iberahim dijemput untuk memberikan ucapan. majlis diteruskan dengan persembahan daripada pelajar.3 Kaedah Pelaksanaan Perlaksanaan program dimulakan dengan perbincangan antara guru dan PIBG Sekolah. Pegawai JPWKL. Majlis Persaraan ini telah diadakan pada 24 November 2016 yang dihadiri seluruh warga SK Bukit Jalil. Program dimulai dengan ucapan alu-aluan dan bacaan doa oleh juruacara diikuti nyanyian lagu Negaraku. Buku program juga disediakan bagi memastikan semua guru bersedia sepanjang majlis berlangsung. Seterusnya. Kemudian. guru dan penyampaian hadiah sebagai tanda penghargaan di atas jasa dan pengorbanan Puan Jamilah Binti Iberahim di sekolah ini. Majlis ini telah diadakan bagi mengenang jasa dan keringat yang dicurahkan oleh beliau selama dua tahun bertugas di sekolah ini mulai 2014. pegawai JPWKL.majlis dijangkakan diakhiri dengan acara bersalaman antara yang dirai dengan pelajar lelaki. lagu Wilayah dan lagu Sekolah.0 HURAIAN PERLAKSANAAN MAJLIS Majlis Persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim ini merupakan majlis khusus yang diadakan sempena meraikan persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim di sekolah ini sebagai guru besar dan pendidik.

Puan Jamilah Binti Iberahim dijemput bagi memberikan ucapan dan peluang terakhir kepada beliau untuk menyampaikan amanat. Semoga majlis sebegini mampu memupuk ukhwah antara guru-guru dan pelajar-pelajar.0 DOKUMENTASI BERGAMBAR . terdapat ahli jawatankuasa mempunyai sehingga dua tugas dan terdapat guru yang tiada dalam tugasan. penghargaan di atas jasa dan pengorbanan Puan Jamilah Binti Iberahim di sekolah ini. majlis ini juga sebagai tanda kenang-kenangan diakhir perkhidmatan seorang guru. acara penyampaian hadiah dari. Selain itu. Semua guru dan pelajar memainkan peranan masing-masing. pada waktu petang acara majlis diteruskan dengan menjemput seorang wakil pelajar untuk menyampaikan ucapan sempena Majlis Persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim. Selesai ucapan dari wakil pelajar.0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Majlis persaraan Puan Jamilah Binti Iberahim berjalan dengan jayanya. wakil panitia-panitia dan wakil pelajar kepada beliau. Melalui pengalaman dan pemerhatian sepanjang majlis tersebut berlangsung. Akhir sekali. Majlis Persaraan ini juga turut dimeriahkan dengan persembahan dari pelajar-pelajar dan guru. Malahan. Terdapat satu sahaja kekangan yang berlaku iaitu pada penyusunan jawatankuasa yang bertindih. dan pengumuman Guru Besar baharu SK Bukit Jalil oleh pegawai JPWKL. Hal ini. Manakala. Tiada kesukaran dialami sepanjang majlis berlangsung. tidak banyak penambahbaikan yang perlu dilakukan bagi majlis persaraan. 4. Antara penambahbaikan yang boleh dilakukan ialah mengubah cara perancangan majlis persaraan dan membuat semakan agar majlis dapat berjalan dengan seimbang. 6. 5. disempurnakan sekali sesi penyerahan tugas.0 PENUTUP Diharap majlis yang dijalankan ini dapat mencapai objektif dalam meraikan guru besar yang bersara sebagai tanda penghargaan di atas jasa dan pengorbanan guru yang telah bertugas selama 39 tahun. sebagai tanda terima kasih dan penghargaan terhadap bakti dan jasa Puan Jamilah Binti Iberahim.

gambar di bawah menunjukkan pelaksanaan tentatif sepanjang majlis. Gambar 1: Ketibaan Puan Jamilah Binti Iberahim Gambar 2: Ucapan Puan Jamilah Binti Iberahim . Sehubungan itu.Majlis Pesaraan Guru Besar telah diadakan pada 24 November 2016 (Khamis) di dewan SK Bukit Jalil sebagai tanda penghargaan di atas jasa dan pengorbanan guru besar yang telah bertugas selama 30 tahun.

Gambar 3: Ucapan Wakil JPWKL Gambar 4: Ucapan wakil PIBG .

Gambar 5: Ucapan wakil guru SkBJ Gambar 6: Ucapan Ketua Kelab Guru Sekolah .

Gambar 7: Bacaan Doa Gambar 8: Upacara penyerahan tugas .

Gambar 9: Penyerahan tugas kepada guru besar baharu SKBJ Gambar 10: Persembahan Guru .

Gambar 11: Persembahan murid Gambar 12: Penyerahan Hadiah .

Gambar 13: Tetamu-tetamu VIP yang hadir Gambar 14: Salaman terakhir guru-guru bersama Puan Jamilah Binti Iberahim .

Gambar 15: Guru-guru SKBJ bersama Puan Jamilah Binti Iberahim Gambar 16: Puan Jamilah Binti Iberahim dalam kenangan .

Norsuhani Binti Shahrudin) (Pn.... SK Bukit Jalil SK Bukit Jalill .....................Disediakan oleh: Disahkan oleh: ……………………………… …... (Pn...... Norzila Binti Otoh) Guru Akademik GPK Kanan......

LAMPIRAN .