You are on page 1of 8

*AMARAN!!!

Pihak JAIPk tidak bertanggungjawab ke atas sebarang penambahan
ayat selain dari kandungan khutbah yang dikeluarkan.
(16 Syawal 1434H / 23 Ogos 2013M)
“TIPU DAYA YAHUDI DAN NASRANI”

:

Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang
diucapkan secara terang-terangan (untuk mendedahkan
kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dizalimi. Dan
(ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah Sekalian,
Dunia hari ini sedang menyaksikan situasi yang amat sukar bagi
kebanyakan umat Islam di seluruh dunia. Manusia semakin keliru dalam
membezakan antara baik dan jahat, antara berperang dan mengganas,
antara jihad dan jahat . Dunia hari ini bukan lagi dunia yang dikuasai oleh
kepimpinan dan ketuanan Islam, tetapi dicernakan dan diaturkan oleh
dunia barat yang penuh kepalsuan. Sekian lama dunia Islam menghadapi
penganiayaan dan penindasan, namun Islam juga yang masih menjadi

1

Umat Islam hari ini tidak mempunyai sebab dan musabab bagi melayakkan mereka menerima bantuan dan pertolongan Allah. Umat Islam masih dilihat sebagai umat yang sukakan keganasan walaupun di mana-mana kita melihat Umat Islamlah yang sering menjadi mangsa keganasan. dunia masih sibuk menuding jari menyalahkan dan mempertikaikan tindakan kumpulan Islam yang berjihad mempertahankan negara mereka.musuh utama alam sejagat . Terlalu jauh bezanya zaman ketuanan Islam suatu masa lalu dengan zaman kelesuan dan kedayusan umatnya pada masa ini. Ketika umat Islam disembelih di Bosnia dunia hanya menganggapnya sebagai suatu malapetaka biasa. Sekian lama Umat Islam menjadi mangsa Syiah di Syria. Berbeza sangat keadaannya apabila keadaan yang sama menimpa Yahudi dan Nasrani. Sejarah pembunuhan entah berapa orang Yahudi oleh Hitler. menjadi alasan untuk dunia menerima kekejaman Amerika yang mengganas di seluruh dunia. menjadikan mereka bangsa yang dianggap sebagai mangsa selama-lamanya. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah. sehingga mereka bebas membalas dendam kepada sesiapa tanpa boleh dilarang oleh sesiapa. Khalifah Umar al- Khattab bersama tenteranya memasuki negara barat dengan hanya memberikan penduduk negeri tersebut tiga pilihan iaitu menerima Islam sebagai pegangan. Sedikit kecelakaan yang dirancang dalam peristiwa 11 September. Dan kini tatkala Umat Islam diganyang oleh Thoghut perampas kuasa di Mesir. Ini semua berpunca daripada kelemahan Umat Islam yang terlalu bergantung kepada orang lain dan semakin jauh daripada ajaran Allah. bernaung di bawah pemerintahan Islam dan memberi 2 . Ketika bumi Palestin dirampas oleh Yahudi Israel laknat. dunia hanya menganggapnya sebagai perang saudara. Ikhwanul Muslimin pula yang disalahkan dan terus-terusan dicerca.

ketegasan dan keyakinannya melaksanakan Islam dihormati oleh penduduk dunia dan masyarakat antarabangsa. maka tindakan tersebut tidak pernah dipersalahkan. Ini berbeza dengan umat Islam hari ini yang lebih banyak menyembah mengharapkan keredhaan Yahudi dan Nasrani berbanding keyakinan terhadap pertolongan Allah. Masyarakat dunia terlalu dahagakan keadilan dan kebebasan Islam. Umat Islam hari ini lebih banyak menjaga imej agar tidak disalah anggap oleh orang lain daripada memperlihatkan amalan dan perlaksanaan Islam walaupun imej yang dikehendaki tidak pernah diperolehi. Oleh kerana Islam mempunyai ketuanan serta dihormati oleh musuh dan kawan.jizyah atau bersedia menghadapi peperangan. Walaupun pemimpin Islam hari ini mempunyai sumber kekayaan yang mampu menguasai dunia serta mempunyai mahligai dan kemewahan yang menakjubkan dunia namun segala tindakan kita seolah-olah masih mengharapkan pertolongan orang bukan Islam. Rasulullah SAW bersabda: 3 . Malah sebahagian besar penduduk menyambut kemasukan tentera Islam sebagai bulan jatuh ke riba kerana sekian lama mereka tersiksa dengan kekejaman pemerintah yang ada. namun keberanian. Kita lebih banyak bertolak ansur sehingga dunia langsung tidak mendapat gambaran apakah Islam sebenarnya. Dunia memberikan kepercayaan sepenuhnya kepada kepimpinan Islam walaupun Umar Al-Khattab merupakan seorang pemimpin yang zuhud yang tinggal di rumah yang buruk dan memakai pakaian yang bertampal.

Sedangkan Rasulullah saw menafikan keislaman bagi pembunuh seorang muslim tanpa hak apatah lagi pembunuhan ribuan Umat Islam walaupun oleh pemimpin mereka sendiri. Lalu sahabat bertanya: Ya Rasulullah apakah al-wahan itu? Beliau bersabda: cinta dunia dan takut mati” Sidang Jumaat Sekelian. Tetapi kalian pada saat itu bagaikan buih yang hanyut. Teknologi nuklear hanya menjadi hak negara yang tidak mengancam mereka. Muslimin Muslimat yang dirahmati Allah. dan Dia akan memasukkan ke dalam hati-hati kamu al-wahan. Sabda Rasulullah saw : 4 . Hak asasi manusia perlu diamalkan di negara dunia ketiga tetapi tidak menjadi agenda besar di negara mereka. Ada sahabat bertanya: apakah karena sedikitnya jumlah kita pada masa itu? Baginda bersabda: Bahkan jumlah kalian pada masa itu banyak. Demokrasi digunakan untuk menjajah negara yang tidak tunduk kepada mereka sedangkan rampasan kuasa digunakan bagi membolehkan boneka mereka memerintah sesebuah negara. Sukar nak digambarkan bagaimana Umat Islam mampu berdiam diri melihat pembunuhan demi pembunuhan ke atas saudara kita tanpa berbuat sesuatu yang bermakna bagi menghentikannya. Nyawa umat Islam seolah-olah tidak mempunyai sebarang harga dan pembunuhan umat Islam seolah-olahnya suatu perkara kecil. Dunia masih terus diperbodohkan oleh Yahudi dan Nasrani jika Islam tidak kembali memerintah dunia. - Hampir tiba zamannya manusia mengerumuni kamu sepertimana lahapnya mereka yang mengerumuni makanan. Dan Allah akan mencabut dari dada-dada musuh kalian (rasa) ketakutan kepada kamu.

sabda Rasulullah saw bersabda . mencela seorang muslim adalah fasiq dan membunuhnya adalah kafir.Daripada Abdullah berkata. 5 .

Firman Allah SWT : 6 . Umat Islam mestilah mengembalikan jati diri dan berusaha mendapatkan kembali atau ketuanan Islam bagi memimpin dunia. Kita wajib menyokong segala usaha ke arah mengembalikan Islam sebagai kuasa memerintah kerana hanya Hukum Allah yang berhak dilaksanakan di bumi Allah ini.28 Maka kamu akan mendapati bahawa mereka yang paling keras permusuhannya terhadap orang yang beriman adalah Yahudi dan mereka yang syirik kepada Allah. Oleh yang demikian kita tidak ada pilihan lain kecuali tidak tunduk apatah lagi menyokong segala tipu daya Yahudi dan Nasrani. Segala kekalutan seperti ini tidak akan berlaku jika Islam menguasai dunia. Dunia hari ini akan aman jika Islam diberi peranan yang secukupnya. Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah.

api neraka akan membakar kamu. Janganlah kamu cenderung kepada orang yang berlaku zalim. Kurniakanlah Rahmat dan keampunanMu kepada seluruh Umat Islam yang prihatin terhadap nasib saudara seagama 7 . Kurniakanlah Rahmat dan keampunanMu kepada seluruh Umat Islam di muka bumi ini.Hud ayat 113 Ya Allah. maka (kalau kamu berlaku demikian). kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan. . sedang kamu tiada penolong yang lain dari Allah.

Kurniakanlah keberkatan dan rezeki yang melimpah ruah kepada mereka sehingga mereka mampu untuk meningkatkan zakat dan bantuan yang mereka sumbangkan selama ini.mereka. Disediakan oleh : Kamal Izat Bin Ahmed (Abu Izzah At-Tualanji) Penolong Pengarah Bahagian Pengurusan Masjid Jabatan Agama Islam Perak 8 . Berilah hidayahMu kepada mereka yang masih belum terbuka hati untuk menunaikan tanggungjawab kepada Allah dan kepada sesama saudara seagama ini. Ya Allah Ya Rahim. kurniakanlah Rahmat dan keampunanMu kepada Umat Islam yang menunaikan zakat bagi membantu saudara-saudara mereka.