You are on page 1of 7

ANUGERAHTEKS

CEMERLANG
UCAPAN
KOKURIKULUM
PERASMIA
NDAN
KARNIVAL
En. Wan Norazman bin Zainol
Pen. Pengarah Kanan Pusat Ko,
KOKURIKULUM
Jabatan Pelajaran Negeri Kedah

2016
SMK BANDAR

Pn. bukan kerajaan dan swasta 6) Barisan Penolong Kanan SMK Bandar Sungai Petani 7) Barisan Ketua Bidang Matapelajaran 8) Guru – guru 9) Para waris 10) Yang diraikan pelajar-pelajar sekalian . Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Terima Kasih Pengerusi Majlis. 1) Yang Berusaha. Naterah bt Jusoh Pengetua SMK Bandar Sungai Petani 3) Yang dihormati. Tuan Haji Shaik Amar Bin Shaik Abd Rahim / Wakil Pegawai Pendidikan Daerah Kuala Muda/Yan 2) Yang Berusaha. Pengarah Kanan Pusat Ko. Wan Norazman bin Zainol Pen. UCAPAN PERASMIAN HARI ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM DAN KARNIVAL KOKURIKULUM SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANDAR SUNGAI PETANI Oleh : En. Zulkifli bin Ibrahim YDP PIBG SMK Bandar Sungai Petani 4) AJK – AJK PIBG Sekolah 5) Wakil – wakil daripada agensi kerajaan. En.

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan terima kasih atas kesudian pihak sekolah menjemput saya bagi menghadiri majlis ini. Majlis seperti ini amat sesuai dijadikan sebagai acara tahunan kerana menjadi satu platform dalam memberi pengiktirafan kepada mereka yang telah menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam bidang kokurikulum. Majlis seumpama ini juga dapat memberi ruang kepada pelajar-pelajar. Kokurikulum ada peranan dan pengaruh sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam pembangunan individu. Selain memberi pengiktirafan. Dalam sistem pendidikan Malaysia dan global. kokurikulum adalah pelengkap kepada kurikulum. Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT kerana pada pagi yang mulia ini dapat kita bersama-sama berkumpul bagi meraikan “Majlis Anugerah Cemerlang Kokurikulum dan Karnival Kokurikulum’. Kokurikulum dan kurikulum merupakan dua sistem yang menjana tenaga sumber manusia yang seimbang daripada segi jasmani. SMK Bandar Sungai Petani bagi tahun 2016. emosi. daerah. Menurut Falsafah Pendidikan Negara dalam . Tuan-tuan dan puan-puan. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. rohani dan intelek. guru-guru dan pihak pengurusan sekolah untuk mempamerkan keupayaan dan kemampuan sebenar pelajar-pelajar kita untuk meraih gelaran di peringkat sekolah. majlis ini juga dapat menyuntik semangat persaingan yang positif kepada pelajar-pelajar lain untuk meningkatkan pencapaian masing-masing. Tahniah dan syabas saya ucapkan. negeri dan kebangsaan.

emosi dan intelek. Tuan-tuan dan puan-puan. Kokurikulum juga adalah satu nilai tambah kepada kehendak dan keperluan kurikulum di mana ia menyediakan pelbagai peluang kepada pelajar untuk mengukur dan mengamalkan kemahiran. Di sekolah setiap pelajar diwajibkan menganggotai Pasukan Badan Beruniform. jasmani. pengetahuan dan nilai . tidak skeptikal lagi kokurikulum merupakan sebahagian daripada proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah dan sewajarnya kokurikulum diletakkan di tempatnya yang ‘hak’ dalam sistem pendidikan di Malaysia. Sebagai sebahagian daripada kurikulum kebangsaan maka pelaksanaan kokurikulum adalah wajib dijalankan di sekolah. Wajaran sebanyak 10 peratus telah diambil kira sebagai merit bagi memastikan pelajar layak untuk meneruskan pengajian di pusat pengajian tinggi.usaha melahirkan pelajar-pelajar yang seimbang dalam aspek rohani. kokurikulum merupakan penyumbang kepada melahirkan pelajar yang seimbang dari semua aspek tersebut. Justeru Kementerian Pelajaran telah mengiktiraf pelajar . Penilaian kegiatan kokurikulum boleh meransang pelajar untuk bergiat lebih aktif dalam kegiatan kokurikulum. afektif dan psikomotor yang merupakan wadah bagi pembinaan jasmani.nilai yang telah dipelajari semasa pembelajaran di bilik darjah. setiap pelajar bebas memilih salah satu aktiviti yang terdapat dalam setiap bidang kegiatan kokurikulum tersebut. Oleh itu. emosi. Selain itu aktiviti kokurikulum juga menjadi pelengkap kepada kitaran pendidikan yang melibatkan domain kognitif.pelajar sekolah menengah yang cemerlang dalam aktiviti kokurikulum. intelek dan rohani. Semua pelajar . Dalam hal ini. Kelab /Persatuan dan Sukan/Permainan.

Penilaian aktiviti kokurikulum seseorang pelajar dalam setiap jenis aktiviti yang disertai adalah berdasarkan kepada 4 aspek iaitu kehadiran. Dengan adanya bantuan seperti ini. Kementerian Pelajaran juga telah menyalurkan bantuan pakaian seragam kepada pelajar yang kurang mampu. kecerdasan emosi. jawatan disandang. penglibatan dan pencapaian. Bagi pelajar yang bercita-cita melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi Awam. diharapkan aktiviti kokurikulum dapat berjalan lancar. Perkara ini merangkumi unsur-unsur seperti keusahawanan. Selain daripada peruntukan kewangan dan fasiliti. Etika dan kerohanian .mempunyai peluang yang sama untuk memperolehi markah kerana penilaian yang dibuat adalah setara. Hadirin sekalian. Kemahiran memimpin dalam sesuatu pekerjaan yang dilakukan adalah penting bagi menjamin keberkesanan dalam sesuatu pasukan. Kementerian Pelajaran juga sedang berusaha untuk memperkasa aktiviti kokurikulum di sekolah. dan keterampilan komunikasi. berdaya tahan. Sistem pendidikan Malaysia menggalakkan pelajar untuk sentiasa bekerja dalam kumpulan dan belajar untuk menjadi seorang pemimpin yang berkebolehan semasa mengendalikan aktiviti kokurikulum dan di dalam bilik darjah. Kegiatan kokurikulum mampu membentuk watak dan peribadi seseorang pelajar selaras dengan hasrat Kementerian Pelajaran di dalam 6 Aspirasi murid. Aspirasi murid yang ketiga ialah kemahiran memimpin yang memang diterapkan di dalam setiap aktiviti kokurikulum. penglibatan cemerlang dalam aktiviti kokurikulum boleh dijadikan sandaran untuk mencapai cita- cita mereka.

Selain itu. Intihanya. dan masyarakat.pelajar agar mempunyai satu prinsip dan nilai bersama yang kukuh seperti kerohanian pegangan agama yang kuat. pelajar juga perlu mempunyai identiti nasional yang melambangkan sebagai rakyat yang berpegang teguh dengan nilai-nilai bangsa Malaysia. Aktiviti kokurikulum dapat menyediakan peluang kepada murid untuk menambah. bersikap integriti yang mempunyai keberanian dan disiplin yang tinggi serta mempunyai rasa tanggungjawab sivik demi kebaikan negara. watak dan peribadi pelajar haruslah dipupuk sejak awal lagi kerana kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya. jelaslah bahawa aktiviti kokurikulum memberi manfaat yang banyak kepada pelajar. Oleh itu. kemahiran dan nilai yang dipelajari di dalam bilik darjah. Berdasakan hakikat ini saya ingin mengingatkan guru . .Tambahan juga penglibatan dalam persatuan. Program –program di bawah Kokurikulum merupakan suatu aktiviti yang terancang. alam sekitar. dan menghormati budaya dan etnik kaum lain.guru di peringkat sekolah supaya dapat merancang aktiviti kokurikulum dengan teliti supaya aktiviti kokurikulum ini dapat memberi impak yang maksimum. kelab dan aktiviti lain akan mengembangkan kemahiran bersosial. bertolak ansur. mengukuh dan mengamalkan pengetahuan. bercampur gaul dan berhubung mesra serta keupayaan dalam perhubungan awam yang dapat dimanfaatkan dalam masyarakat kelak.pula sangat perlu dalam diri pelajar . Setiap murid diajar untuk menghayati nilai-nilai seperti semangat patriotisme. Tuan-tuan dan puan-puan. Dengan itu generasi muda akan mempunyai rasa bangga dan tanggungjawab serta setia terhadap negara Malaysia. memahami perbezaan.

Selain daripada itu. Guru-guru juga wajib memberi penilaian yang adil dan tepat kepada murid-murid yang terlibat dalam akitiviti kokurikulum. SAYA DENGAN LAFAZ BISMILLAH MERASMIKAN ANUGERAH CEMERLANG KOKURIKULUM DAN KARNIVAL KOKURIKULUM SMK BANDAR SUNGAI PETANI TAHUN 2016. Ini adalah kerana markah kegiatan kokurikulum telah diambil kira untuk kemasukan ke IPTA. Sekian. Guru-guru disaran mematuhi semua prosidur keselamatan semasa menjalankan aktiviti kokurikulum. . aspek utama yang perlu dititikberatkan dalam merancang dan menjalankan aktiviti kokurikulum ialah tentang keselamatan pelajar. terima kasih. sekali lagi saya ucapakan tahniah kepada Jawatankuasa Pengelola Anugerah Cemerlang Kokurikulum dan Karnival Kokurikulum kerana berjaya menganjurkan majlis ini. DENGAN INI. Akhir kalam. Saya juga ingin merakamkan penghargaan kepada guru-guru yang telah bertungkus lumus menjayakan aktiviti kokurikulum peringkat sekolah dan daerah sepanjang tahun ini. Ucapan tahniah juga diberikan kepada pelajar – pelajar yang telah menunjukkan kecemerlangan dalam aktiviti kokurikulum.