SULIT

Nama Tahun 5
: :

SK LANCHANG

______________________________________

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN
OKTOBER 2015
TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI
1 jam
Satu jam

________________________________________________________________________

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. Jawab semua soalan.

_____________________________________________________________________

[ Lihat Halaman Sebelah
SULIT
Bahagian A

C dan D. gelombang radio C. Apakah medium yang digunakan oleh rangkaian berwayar? A.B. pilih satu jawapan yang tepat. Berkongsi perisian D. Berdasarkan soalan yang diberi. kabel rangkaian -2- . wayar elektrik B. sambungan D. laluan B. Apakah tujuan kegunaan rangkaian di atas? A.  Sungai  Jalan raya  Laluan Penerbangan 1. A. Rajah di atas dapat dikaitkan dengan ___________ komputer. Rangkaian berwayar menggunakan media penghantar untuk menghubungkan komputer serta peranti antara satu sama lain. Berkongsi maklumat C. kabel telefon D. rangkaian C. Berkongsi rangkaian 3. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 Soalan Objektif ( 1 hingga 20 ) Berikut adalah soalan yang disertakan dengan empat pilihan jawapan iaitu A. kegunaan Internet Modem Komputer 2. Berkongsi peranti B.

Apakah nama peranti di atas? A. suis C. yang manakah bukan peranti rangkaian? A. pengimbas D.. rangkaian berwayar B. rangkaian laluan komputer 5. rangkaian C.. A. Pernyataan di atas menghuraikan tentang.. modem D. modem C. Peranti yang ditunjukkan di atas mungkin digunakan dalam . 7. World Wide Web -3- . penghala ___________ ialah satu jaringan berjuta-juta rangkaian komputer di seluruh dunia. Antara yang berikut. titik capaian tanpa wayar 6. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 4. internet B. hab B.. rangkaian isyarat satelit D. A. suis B. jaringan sejagat D. rangkaian tanpa wayar C.

mel elektronik -4- . Cikgu Rina menceritakan tentang dirinya dan hobinya di laman web tersebut.my ialah alamat laman web jenis. Sharmeen sedang melayari internet apabila dia terjumpa sebuah laman web yang dibina oleh Cikgu Rina. www. web organisasi D. laman web komersial C. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 8.. 11. senarai mel B. laman web maklumat D. dan penemuan penyelidikan Satu senarai e-mel yang dikumpulkan sebagai satu kumpulan untuk memudahkan penghantaran e-mel secara pukal. A.panduputeri. laman web organisasi B. laman 10. Apakah laman web yang dibina oleh Cikgu Rina? A. laman web peribadi C.. Pernyataan di atas menghuraikan tentang. berita.. laman web komersial 9. Masyarakat di seluruh dunia menggunakan internet setiap hari untuk urusan seperti berikut kecuali A )Berkomunikasi dalam talian B)Membeli-belah bagi barangan dan perkhidmatan C)Berehat sambal mandi manda di laut D)Mengakses pelbagai sumber maklumat.. laman web maklumat B. laman web peribadi E. A.org.

rangkaian 15. Maklumat tersebut mengandungi nama. nombor 16. A. maklumat tidak sahih 14. kumpulan berita C. menjimatkan masa D. tarikh D. AND dan OR ialah contoh operator pencarian . Boolean D. sejagat B. A. e-mel B. telefoni internet D.. enjin gelintar C.. banyak maklumat B. digit C.. alamat. teks B. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 C. buku alamat e-mel 12. protokol pindah fail 13.. Nina ingin memuat turun (download) fail daripada internet. Apakah jenis-jenis data yang mungkin akan digunakan oleh Maya? -5- . nombor telefon dan hobi rakan- rakannya. Berikut merupakan kebaikan intenet kecuali. Maya hendak mengumpul maklumat tentang rakan-rakannya. yang manakah bukan jenis data? A. Apakah perkhidmatan internet yang boleh digunakan oleh Nina? A. Antara yang berikut. maklumat pelbagai bentuk C. buku alamat D.

A. Hobi saya suka bermain badminton. teks dan nombor C. teks II. tarikh dan nombor D.. nombor III. teks. tarikh IV. Saya dilahirkan pada 11/8/1975. 17. masa A. nombor. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 I. II. teks B. I sahaja B. I. Apakah jenis-jenis data yang terdapat dalam petikan di atas? A. huruf -6- . I. Saya bekerja sebagai seorang anggota polis. tarikh dan masa B. tarikh dan masa Soalan 18-19 berdasarkan gambar di bawah. Ciri data seperti 100% yang terdapat pada gambar di atas ialah data jenis.. I dan II C.00 petang. III dan IV Nama saya Zaki. 18. II dan III D. Saya bermain dengan rakan setiap hari jam 6.

Dia dilahirkan jam 10. i) __________________________________________________ ii) __________________________________________________ ( 2 markah ) 2) Nyatakan kelebihan rangkaian tanpa wayar. _________________________________________________ ii. angka C... Perkataan Ribena yang terdapat pada gambar di atas ialah data jenis. simbol 19. Dia bekerja di wad bersalin Hospital Muar B. nombor D. i.00 pagi di wad bersalin Hospital Muar C. _________________________________________________ iv. jenama 20 Februari 2002 10. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 C. teks B. A. Pilih maklumat yang mengandungi data-data tersebut. _________________________________________________ iii. Data di atas boleh dijadikan maklumat. _________________________________________________ ( 4 markah ) 3) Nyatakan satu contoh bagi setiap kegunaan rangkaian berikut.00 am wad bersalin Hospital Muar 20. Dia mula bertugas jam 10. -7- . A. Dia dilahirkan pada 20 Februari 2002 D.00 pagi pada 20 Februari 2002 di wad bersalin Hospital Muar Bahagian B (Soalan Subjektif) 1) Tuliskan dua jenis medium rangkaian. nombor D.

Perkhidmatan pertukaran E-mel mesej secara atas talian. SKSAB2/PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2015 i) Berkomunikasi : ______________________________________ ii) Mencapai maklumat : __________________________________ iii) Berkongsi sumber : ___________________________________ (6 markah) 4) Namakan peranti rangkaian di bawah. Perkhidmatan Telefoni Internet penyampaian berita Pemesejan segera (6 markah) Perkhidmatan melakukan 6) Tuliskan jenis-jenis laman web dalam ruangan di bawah. Kumpulan berita Perkhidmatan komunikasi data. (4 markah) 5) Padankan penyataan di bawah dengan betul Perkhidmatan memindahkan Jaringan sejagat fail melalui rangkaian.panggilan telefon i) ____________________________ ii) ____________________________ iii) ____________________________ iv) ____________________________ (4 markah) SOALAN TAMAT -8- . Perkhidmatan membenarkan Protokol Pindah akses kepada dokumen dan Fail sebagainya menggunakan pelayar web.