QSI3161(A141) : FUTSAL

TAJUK : SHOOTING
TARIKH HANTAR : 18/11/2014
NAMA PENSYARAH : EN. OMAR BIN MD SALLEH

NAMA: MOHD RIZAL BIN MOHD BAKAR NAMA :SITI MARDHIYYAH BINTI MOHD RAMLI
NO MATRIK : D20141066453 NO.MATRIK :
KURSUS : AT03 ISMP SAINS SUKAN KURSUS : AT03 ISMP SAINS SUKAN

00 p.m. UNIT / FOKUS PEMBELAJARAN : menendang (shooting). Melakukan teknik gelecek dengan betul dan tepat. Jantina : 9L / 6P TUNJANG PEMBELAJARAN : Kemahiran. 2) Menyenaraikan 2 daripada 3 otot yang terlibat dalam melakukan shooting. . Boleh mengadaptasi kemahiran menedang (shooting) tersebut.00 – 07. RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN FUSAL ( QSI) Tarikh : 18 November 2014 Tingkatan : 4 Bestari Hari : Selasa Bil : 15pelajar Masa : 05. BIDANG PEMBELAJARAN : Futsal. OBJEKTIF PEMBELAJARAN : Di akhir proses pengajaran dan pembelajaran pelajar dapat PSIKOMOTOR : Dapat menguasai kemahiran untuk menendang (shooting) dengan kuat. KOGNITIF : 1) Menyatakan kemahiran menendang kuat dengan betul. PENGETAHUAN SEDIA ADA PELAJAR : Pelajar pernah didedahkan dengan teknik asas menendang bola dengan kuat.

PENDAHULUAN : : ARAHAN . kon/penanda.AFEKTIF : Mempamerkan sikap bekerjasama. menghormati dan mematuhi peraturan. dan semangat bersukan KBKK : Menghubungkaitkan latihan atau kepentingan menendang bola dengan kencang atau kuat semasa bermain futsal. PERSEDIAAN PELAJAR : Pakaian sukan dan kasut futsal. bekerjasama menghormati dalam kumpulan. Guru memilih seorang pelajar untuk menetuai aktiviti memanaskan badan TINDAKAN . PERSEDIAAN GURU : Bola futsal. PENERAPAN NILAI : Pelajar – pelajar akan memperlihatkan nilai daya saing. STRATEGI MENGAJAR : Gaya perintah. Pelajar melakukan aktiviti memanaskan badan selama 5-6 minit. .

.

4. Fasa masa Aktiviti Maklumat pengajaran & Organisasi Catatan pembelajaran PERMULAAN . Pengenala pembelajaran iaitu P P a) Untuk membuat jaringan gol P P P P PP n kemahiran menendang 1. ( 8 minit ) (shooting). 2. Tumpuan yang b) Menendang tepat bola ke dalam P : Pelajar baik gol. Komitmen G : Guru 3. Semangat c) Cara melakukan tendangan bersukan (shotting) . Menghormati pasukan. Penerangan ringkas Tujuan menendang kuat(shooting) G oleh guru tentang fokus dalam permainan futsal : Nilai-nilai murni : P P i.

Petunjuk : Alatan : feeling (mendekatkan d. Mengelakkan kekejangan otot. Memanask . Aktiviti 1 an . Bekerjasama.ii.Kon e. 14 buah kon yang sebenar). . . Mengurangkan kesakitan 2. 3. . Berlari sebanyak 2 ( 5 minit ) pusingan di dalam kawasan yang telah 1. Membantu untuk tenang dan fokus. pelajar memanaskan badan dengan cara ball c. 1. Komitmen 5 meter. guru mengarahkan agar b. Larian anak Nilai-nilai murni : badan. Mengelakkan kecederaan. Menyesuaikan kadar denyutan pelajar dengan aktiviti jantung. . Menghormati ditandakan kon sejauh 5 meter 2. Meningkatkan prestasi. . Memanaskan badan 4. . 30 biji bola selepas bersukan. a.Arah larian f. Mendengar dengan menggunakan  Sebab perlu memanaskan arahan bola futsal secara badan: kreatif.

Pelajar perlu mengikut arahan TENDANGAN DALAM KAKI kon guru dengan betul . Aktiviti 2 1. Pelajar dibahagikan Kemahiran /Teknik 1 P kepada beberapa kumpulan yang sama Menendang dengan dalam kaki P P rata agar semua pelajar dan hujung kaki dapat melakukan P P P semua pembelajaran 1. Bekerjasama. PERKEM dalam gol. ( 5 minit ) . Setiap pelajar perlu melakukan kemahiran menendang (shooting) ke dalam gol dengan cara yang betul dengan jarak yang telah di tetapkan.  guru menerangkan cara yang TENDANGAN HUJUNG betul untuk melakukan KAKI . Bersungguh- sungguh. Mengikut Menendang bola ke arahan. iii. Guru menerangkan cara-cara stesen. untuk melakukan kemahiran Alatan : menendang (shooting) Bola futsal . BANGAN 3. Aktiviti Ansur Maju 1 2. Pengenalan posisi semasa dan latihan yang telah melakukan kemahiran ini : ditetapkan di setiap . Nilai : .

bola. Pelajar tetap duduk tepat ditengah-tengah dalam kumpulan yang bola pada saat sama dan beralih ke dalam kaki menyentuh stesen 2. gol berhalangan c) Konsentrasikan pandangan kearah bola . Pelajar di bahagikan maka kemungkinan . d) kunci atau kuatkan tumit agar saat sentuhan dengan bola lebih kuat.bukan kaki yang untuk menendang. : Tiang gol b) Gunakan bagian dalam : Kon penanda kaki atau hujung kaki : Bola futsal Aktiviti 3 : untuk melakukan Menendang bola ke shooting.apabila badan Merentas halangan tidak dicondongkan . a) Tempatkan kaki tumpu disamping bola dengan jari-jari kaki lurus menghadap arah Petunjuk : gol. tendangan (shooting). e) Posisi badan agak dicondongkan ke Aktivi 4 : depan.

dimana setelah sungguh. Permainan selama 8 P dihalang oleh pelajar B.Bekerjasama. Pelajar dibahagikan b) Pelajar A akan menendang bola secara P kepada dua kumpulan kuat ke dalam gl sambil . a) Pelajar beratur secara memanjang nenghadap tiang gol dengan jarak P 10 meter.arahan. 2. kepada dua kumpulan besar perkenaan bola dan menjalankan ansur bahagian bawah dan akan melambung maju ke 4 di stesen ke tinggi. 3.Berfikir untuk ayunan kaki jangan mengelak dari dihentikan penghalang Aktiviti ansur maju 2 atau pihak ( 5 minit ) lawan.Bersungguh- lanjutan.shooting 4. bola ditendang. Permainan kecil . minit P c) Jika pelajar A tidak dapat menjaringkan Petunjuk : bola ke dalam gol : Tiang gol kerana bola dapat dihalang oleh pelajar B. gerakan 3. f) Diteruskan dengan 1. Pelajar . : Bola maka pelajar A perlu belari ke belakang 1.

“cooling down” barisan. 10 kon : Kon penanda 2. pelajaar untuk memberi P refleksi d) Seterusnya pelajar kedua dan hingga akhir P perlu buat perkara yang p sama. menendang P : Pelajar bukan hanya ( 5 minit ) c) Bahagian sendi cara static pinggang a) Pelajar dikehendaki malah cara membuat dua barisan dinamik d) Bahagian sendi lutut dan kaki panjaang menghadap 2. Petunjuk : Alatan : : Tiang gol 1. 2 biji bola 3. Meningkatk tersebut masuk ke an minat dalam gol pelajar disamping c) Terdapat sebanyak 5 latihan yang kon yang disusun P menyeronok Guru memilih dua orang dengan jarak 1 meter kan. Meningkatk gol an daya saing yang b) Pelajar perlu pusing baik untuk kon yang telah disusun menang dan menendang bola 3. Seterusnya : Kon dapat disambung oleh pelajar meningkatk a) Sendi leher lain untuk menendang an P : Penghalang kemahiran b) Bahagian tangan bola. 2 gol .

Kumpulan 1 vs 2 Melalui refleksi itu. Menggunakan teknik menang. : Bola futsal : Pergerakan 1. c. Pelajar akan bersaing untuk mendapatka n gol 2. Pelajar berusaha bersungguh- sungguh untuk KEMUNCAK a.1 biji bola menjaringkan gol b. Peralatan ( 10 minit ) shooting sahaja untuk . Peraturan permainan berdasarkan peraturan futsal . guru boleh melakukan . Pasukan yang paling banyak menjaringkan gol dengan Permainan bermula selama 10 minit neknik yang betul dikira menang. d.

4) Lutut diangkat mencecah dada tapak kaki buat pergerakan eversi. (4 minit) . (ulang sebanyak tiga kali). Seorang pelajar lelaki dan perempuan dari kumpulan di panggil untuk memberitahu apa yang telah mereka pelajari pada . sisi. ke sisi kiri dan kanan sehingga menimbulkan kesan rasa pada otot biceps dan triceps. 5) Tarik nafas panjang SESI REFLEKSI kemudian hembus. 3) Pinggang dibengkokkan kearah hadapan. kanan dan sisi kiri. fleksi. penambahbaikan pada masa akan datang 1) Kepala digerakkan ke kiri dan ke kanan. ( 7 minit ) 2) Tangan diangkat ke atas. kemudian PENUTUP tunduk dan dongak ke atas.dan ekstensi ke depan dan belakang. depan.

hari ini Penilaian kendriri : ____________________________________________________________________________________ Penilaian Pensyarah : __________________________________________________________________________________ .