You are on page 1of 4

Teks Pidato : Gagasan 1 Malaysia Menjana Aspirasi Sahsiah Peribadi

Assalamualaikum pembuka bicara,
Kepada hakim yang arif bijaksana,
Tak lupa juga penonton dan pengacara,
Di majlis ini kita bersua.

Yang di hormati barisan guru-guru, barisan panel hakim yang sentiasa berteraskan
panji-panji keadilan, penjaga masa yang setia dengan detik-detiknya, barisan rakan
pelajar dan sidang hadirin yang dirahmati Allah.

Assalamualaikum dan salam intelektual.

Berdirinya saya pada hari yang indah ini adalah untuk menyampaikan sebuah
pidato yang bertajuk GAGASAN SATU MALAYSIA ASPIRASI SAHSIAH
PERIBADI.

Sidang hadirin yang dimuliakan,

Sebelum saya mengupas topik ini dengan lebih lanjut, izinkan saya menerangkan
apakah itu gagasan satu malaysia.

Era pemerintahan Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sebagai Perdana
Menteri Malaysia yang ke-6 telah melihat usaha untuk menyatupadukan

amalan dan kebudayaan yang berbeza. Kerendahan Diri. Seperti yang kita maklum pendidikan merupakan elemen penting untuk generasi alpha UNTUK memajukan Negara sewaktu era t50 kelak. Seperti yang kita maklum 2050 merupakan panji tebaharu untuk mendidik genarasi kini. Budaya Kecemerlangan Ketabahan. Sehubungan dengan itu. beliau telah memperkenalkan kepada rakyat Malaysia GAGASAN SATU MALAYSIA. Setiap Kaum mempunyai cara hidup. Pendidikan . Gagasan ini akan menyemarakkan semula semangat perpaduan dan persaudaraan dikalangan rakyat Malaysia yang semakin pudar. Meritokrasi. Para hadirin yang saya hormati. Kesetiaan. Seiap nilai mempunyai kaitan dan menjadi tunjang kepada gagasan 1 malaysia ini Berjaya. Prinsip penerimaan sebagai wadah utama yang mengambil nilai 1Malaysia sebagai penytuan pelbagai budaya tidak kira dari segi pendidikan dan ekonomi. amalan dan kebudayaan yang berbeza. dan setiap nilai tersebut berkait rapat antara satu dengan lain. . Prinsip Penerimaan diwujudkan bagi menyatupadukan ketiga-tiga kaum ini sekaligus meralisasikan Wawasan 2020 yang menjadi impian negara Nilai 1Malaysia meningkatkan mutu pendidikan Negara sbagai isi yang kedua. Rakyat Malaysia mempunyai cara hidup. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN” adalah ‘slogan’ kepada gagasan tersebut. Oleh yang demikian. Marilah kita selusuri istilah sahsiah.warganegara majmuk. kaum dan umur. Dalam menjayakan konsep 1Malaysia. Ungkapan “RAKYAT DIDAHULUKAN.Integriti. lapan nilai-nilai utama telah disenaraikan sebagai pemangkinnya. Penerimaan. Menurut kamus dewan edisi keempat sahsiah boleh dieertikan sebagai akhlak dan nilai murni yang perlu dicontohi dalam pelbagai bangsa.

SJK(C) dan SJK(T) bersama-sama mengikuti satu program bersama. Masyarakat Melayu misalnya. berteraskan beberapa nilai penting yang seharusnya menjadi amalan setiap rakyat Malaysia. Hubungan kaum dan etnik dipereratkan bagi jangkamasa panjang. . Hujah saya seterusnya dibawah kata kunci gagasan satu malaysia menjana Transformasi sahsiah Seperti yang kita ketahui gagasan 1 Malaysia mempunyai 8 ciri nilai murni untuk dipupuk kepada rakyat Malaysia. saling mempercayai dan persaudaraan. Kita tidak mahu negara gah dengan kemodenan berkelas pertama tetapi masyarakat masih mengamalkan gaya hidup berkelas ketiga lantaran ketempangan sikap saling menghormati. Kewujudan satu bangsa Malaysia membentuk sikap menghormati. polisi dan pembaharuan pendidikan bagi memantapkan proses dan pengendalian pembelajaran dan pengajaran (P&P) di sekolah berlandaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan iaitu untuk menghasilkan individu yang seimbang dan harmonis daripada sudut intelek. ikhlas.Kementerian Pelajaran telah merencanakan pelbagai dasar. emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan kepada tuhan. Pelaksanaan RIMUP dalam Pelan Induk Pembangunan Pendidikan adalah untuk membina negara bangsa. rohani. Hadirin sekalian. perlu menghormati pegangan dan kepercayaan bangsa lain dan begitu juga sebaliknya kerana setiap bangsa mempunyai amalan dan kepercayaan yang tersendiri . Buktinya RIMUP dan e-intergrasi telah mensasarkan murid-murid dari SK. Gagasan 1 Malaysia akan memupuk sikap saling menghormati dalam kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Negara juga akan berjaya dilaksanakan melalui Transformasi pendidikan. Jika diri dipupuk sejak azali nilai ini tidak mustahil nama Malaysia diagung di bibir pepimpin negara moden. Melalui konsep 1 Malaysia yang boleh dikatakan sehari selembar benang lama-lama menjadi kain. Oleh itu. Gagasan 1 Malaysia Aspirasi Sahsiah Peribadi melalui prinsip penerimaan konsep 1 Malaysia untuk mengekalkan perpaduan dan keamanan.Intihanya dapatlah disimpulkan . tidak akan wujud perasaan tidak berpuas hati kepada mana-mana kaum kerana semua rakyat adalah bangsa Malaysia dan rakyat Malaysia yang mempunyai satu hala tuju dan cita rasa untuk bersama-sama memajukan negara. Sekian salam ilmiah menjana sahsiah. .