1.

Gambar di bawah menunjukkan salah satu keperluan asas
manusia.

Apakah kepentingan keperluan asas tersebut?

A. Bernafas
B. Kekal sihat dan bertenaga
C. Berlindung dari panas dan hujan

2. Kita perlu makan banyak _______________?

A. daging
B. ayam goreng
C. sayur-sayuran

3. Gambar di bawah menunjukkan makanan yang dimakan oleh
Haziq.

Makanan di atas ___________________

A. memberi tenaga
B. membantu tumbesaran
C. membantu menjaga kesihatan
4. Jenis makanan yang manakah yang berkhasiat untuk sarapan
pagi?

1

Kita akan sihat B. Kita akan membesar dan sihat 6.5. Rajah-rajah di bawah menunjukkan gambar-gambar Amir semasa dia membesar. Kita akan jatuh sakit C. Apakah yang akan berlaku sekiranya kita tidak makan dan minum selama dua minggu? A. 2 .

Manakah ayat yang betul? A. Amir menjadi semakin tinggi. Antara padanan berikut. Katak – serangga C. Kaki dan tangan Amir semakin pendek. Haiwan yang manakah yang makan haiwan dan tumbuhan? A. Zirafah – daun B. yang manakah tidak benar mengenai haiwan dan makanannya? A. Amir menjadi semakin ringan C. Ayam C. 7. B. Yang manakah merupakan makanan bagi monyet? A. 3 . Kambing – daging 9. Katak B. Arnab 8.

Tempat perlindungan 12. 4 . C. Antara haiwan berikut yang manakah yang serupa dengan ibunya? 11. Yang manakah bukan kepentingan haiwan kepada manusia. A. Sumber makanan C. B. Pengangkutan B. 10.

13. A. Pilih sikap yang menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan. Memberi makanan pada kucing sekali seminggu 14. Haiwan yang manakah boleh bergerak seperti haiwan di atas? A. C. 5 . C. B. Merawat arnab yang sakit. Melastik burung B.

tinggal di dalam air C. Kedua-dua haiwan di atas ___________________ A. 6 . 15. bertelur B. makan tumbuhan sahaja.

Zirafah C. Ulat beluncas 17. Ikan di dalam akuarium itu akan mati kerana tiada _____________. A. Udara C. Ayam B. Haiwan manakah yang bergerak secara menjalar? 7 . Makanan 16. Haiwan yang manakah tidak makan makanan di atas? A. Air B.

Jenis makanan manakah yang membantu tumbesaran? 8 .18. Antara berikut yang manakah betul? 19.

Pengangkutan B.20. Apakah yang perlu dilakukan oleh tumbuhan di atas supaya hidup dengan sihat? A. 9 . Sumber makanan 21. Sumber cahaya C. Bekalkan lebih banyak udara. Apakah kepentingan tumbuhan kepada haiwan? A.

B. Susun dalam urutan yang betul untuk menunjukkan proses tumbesaran. 23. Air B. saiz menjadi kecil B. Tempat perlindungan 10 . A. Semasa tumbuhan membesar. 22. B. Simpan di dalam kotak yang lebih besar. Antara berikut yang manakah bukan keperluan asas tumbuhan? A. Cahaya matahari C. bilangan daun bertambah C. ketinggian tumbuhan tidak berubah 24. _____________________ A. C. C. Letakkan di bawah cahaya matahari.

Apakah akan berlaku kepada tumbuhan yang tidak mendapat air yang cukup? A. Mati B. Membesar C.25.Tumbuhan manakah yang mendapat semua keperluan asasnya? 11 . Hidup dengan subur 26.

C. 12 . B.27. Objek yang manakah membekalkan cahaya? A.

Mengawal lalu lintas B. B. Yang manakah ialah bayang-bayang yang akan terhasil? A. 13 . Menerangi jalan raya C. Menunjukkan kecemasan 29. C. Apakah kepentingan cahaya dalam gambar di atas? A.28.

terang 31. Situasi di atas menunjukkan keadaan________________. Cahaya ___________membantu kita melihat pada waktu siang. 14 . A.30. gelap B. Rajah di bawah menunjukkan satu situasi. malap C.

Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang terdapat dalam kotak set binaan? 15 . Apabila objek mengeluarkan cahaya C. Untuk tidur B. Untuk melihat C.32. Apabila cahaya menembusi objek B. Antara berikut yang manakah bukan kepentingan cahaya? A. Apabila cahaya tidak dapat menembusi objek. Bagaimanakah bayang-bayang boleh terbentuk? A. Untuk melakukan aktiviti 34. 33.

Berikut adalah langkah-langkah untuk memasang komponen set binaan. manual bergambar sahaja C. Manual bergambar 35. Set binaan mengandungi_________________. Apakah yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A. Komponen B. Set binaan C. Manual bergambar 37. ________________ ialah bahagian-bahagian binaan yang digunakan untuk membina suatu model. komponen dan manual bergambar 36. A. Komponen B. Lakar komponen B. A. Simpan komponen 16 . komponen sahaja B. Pilih komponen C. Apakah langkah X? A. Model binaan C.

yang manakah tidak terdapat pada set binaan di atas? 17 . Rajah di bawah menunjukkan satu set binaan. Antara komponen berikut.38.

langkah akhir ke langkah awal pemasangan C. Model binaan hendaklah dibuka bermula daripada _______________. A. Supaya komponen kekal cantik B. Supaya komponen tahan lebih lama C. Supaya mudah untuk melakarkan komponen 18 . langkah pemasangan ke langkah pembukaan 40. langkah awal ke langkah akhir pemasangan B.39. Mengapakah kita perlu menyimpan semula komponen set binaan selepas membukanya? A.