You are on page 1of 7

TUGAS KELOMPOK

Arifatul Hasanah (04) Diyan Ricky Warisle (08) Icha Tirhiss F.


(15)

Calista Putri (06) Egar Prasetya W. (10)

1. A gas absorbed 1600 J of calor from its environment. At the same time, 2000
J of work was inflicted to that gas. The changes of its inner energy is.... J

a. -400 b. -200 e. 3600


f. 400 g. 2000
Given : Q = 1600 J
W = 2000 J
Asked : U?

Solution : U = Q W = 1600 J 2000 J = -400 J


2. Carnot machine works at high temperature of 600K. To produce work, the
machine absorbed 600 J of calor with low temperature of 400 K. The work
that was produced by the machine is... J

a. 120 b. 124 e. 200


c. 135 d. 148
Given : TH = 600K TL = 400 K
QH = 600 J
Asked : W?
TL 400
Solution : W = QH QL = QH ( TH x QH ) = 600 ( 600 x 600 )

= 600 ( 400 ) = 200 K


3. A system is experiencing adiabatic process . 100 J of work was inflicted to
the system. If the inner energy in the system is U and the absorbed

calor is Q, so U =... J

a. -1000 b. 0 e. 100
c. -100 d. 10
Given : Adiabatic process W = 100 J
Asked : U?

Solution : U = W = -100 J
4. Ideal gas particles have the properties, among others....
1) always on the move
2) do not attract
3) collide perfectly resilient
4) do not follow Newton's laws of motion.
Correct statement is ...

a. 1, 2, and 3 b. 2, 3, and 4 e. 2 and 4


c. 1, 3, and 4 d. 1 and 3
Solution : SIFAT GAS IDEAL seperti yang diketahui :
1.
Gas tersusun atas partikel-partikel yag disebut molekul
2.
Molekul bergerak lurus dengan arah takberaturan
3.
Terdapat laju, momentum linier dan energi kinetik
4.
Memungkinkan terjadinya tumbukan lenting sempurna
antar partikel
5. Hukum Newton mengenai gerak berlaku pada gas
Sehingga pernyataan yang tepat dari pilihan adalah 1, 2
dan 3 yaitu partikel gas selalu bergerak sehingga
memungkinkan terjadinya tumbukan lenting sempurna dan
antar partikel tidak saling tarik menarik, sedang pilihan 4
tidak sesuai dengan sifat gas ideal yang ada.
5. In the normal state (T = 0 C and p = 1 atm), 4 grams of oxygen gas (O 2)
with a molecular weight of Mr = 32 has a volume of .... (R = 8314 J / kmol K,
1 atm = 105 N/m2)

a. 1,4 x 10-6 m3 b. 2,8 x 10-3 m3 e. 22,4 m3


c. 22,4 x 10-3 m3 d. 2,8 m3
Given :T=0 C = 273 K m=4g
P = 1 atm = 105 Pa Mr = 32
R = 8314 J/kmol
Asked : V?
m 4 1
Solution :n= Mr = 32 = 8 = 0,125

PV = nRT
0,125 x 8314 x 273 283715,25 5
V= = = 283715,25 x 10
10 5 105

= 2,8 m3
6.

Unknown volume of bulb B two times the volume of the sphere A. Both balls
filled with ideal gas. The volume of the connecting tube can be neglecteD. A
gas is at temperature of 300 K. If the amount of molecular gas in the bulb A
is N and the number of gas molecules in the ball B is 3 N, the temperature of
gas in the bulb B is ....

a. 150 K b. 200 K e. 600 K


c. 300 K d. 450 K
Given : VB = 2VA NA = N
TA = 300 K NB = 3N
Asked : TB?
Solution : PV = NkT
NT
P~ V , PA ~ PB

NAT A NBTB
VA = VB

N A .300 3 N .TB
VA = 2V A

N . 300 .2
TB = 3N = 200 K

7. The gas in a tube at a temperature of 27C is heated at a constant volume.


So that the kinetic energy becomes twice its initial kinetic energy, so the
increase of the gas temperature is...

a. 500 K b. 600 K e. 800 K


c. 700 K d. 800 K
Given :V=C Ek2 = 2Ek1
T1 = 27 C = 300 K
Asked : T2?
3
kT1
Ek 1 2 T1 300
Solution : Ek 2 = 3 = T2 = T2
kT2
2
T 1 Ek 2 300 . 2 Ek 1
T2 = Ek 1 = Ek 1 = 600 K

8. An ideal gas is heated in a tube, the average velocity of the gas particles
becomes twice its initial velocity. If the initial temperature is 27C. So the
final temperature of the gas is...

a. 900 C b. 917 C e. 937 C

c. 927 C d. 940 C
Given : v2= 2v1
T1 = 27 C = 300 K
Asked : T2?

Solution : v1 = 3 KT
mo = 3 K 300
mo

v2 = 2 v1 = 4.3. K .300
mo = 3 K 1200
mo = 1200 K

= 927 C
9. A gas with density of 6 x 10-2 kg/m3 has a speed of vRMS = 500 m/s. The
pressure of the gas against the wall it occupies is...
a. 5 x 103 Pa b. 6 x 103 Pa e. 9 x 103 Pa
c. 7 x 103 Pa d. 8 x 103 Pa
Given : = 6 x 10-2 kg/m3
vRMS = 500 m/s
Asked : P?

Solution : vRMS = 3P

v RMS2 . 500 2 . 6 x 102


P= 3 = 3 = 5 x 103 Pa

10.A Carnot engine uses a high temperature reservoir with temperature 900 K
and efficiency 60%. So the temperature of the minimum reservoir is...

a. 350 K b. 360 K e. 390 K


c. 370 K d. 380 K
Given : = 60%
TH = 900 K
Asked : TL ?
TL
Solution : =1- TH

TL
60% = 1 - 900
TL = ( 1 60% ) . 900 = 40% . 900 = 360 K
11.A carnot engine works at temperature of 227C and 127C and absorb the
heat 6 x 104 kal in the highest temperature ( 1 kal = 4,2 J). So its work is...

a. 5,04 x 104 J b. 6,04 x 104 J e. 9,04 x 104 J


4 4
c. 7,04 x 10 J d. 8,04 x 10 J
Given : TL = 127C = 400 K QH = 6 x 104 J
TH = 227C = 500 K
Asked : W?
TL
Solution : =1- TH

400 1
=1- =
500 5
W
= QH

1
W= . QH = . 6 x 104 . 4,2 = 5,04 x 104 J
5
12.A container of hydrogen of volume 0,1 m3 and temperature 25C contains
3,2 x 1023 molecules. What is the pressure in the container...

a. 12,4 x 103 Pa b. 13,4 x 103 Pa e. 15 x 103 Pa


c. 14 x 103 Pa d. 14,5 x 103 Pa
Given : V = 0,1 m3 N = 3,2 x 1023 mol
T = 25C = 298 K k = 1,38 x 10-23
Asked : P?
Solution : PV = NkT
NkT 3,2 x 10 23 .1,38 x 1023 . 298
P= V = 0,1 = 13,4 x 103 Pa

13.A bicycle tire has a volume = 100 cm 3. Initial pressure in bike tires = 0.5
atmospheres. Tires are pumped by a pump whose volume = 50 cm 3. Outside
air pressure = 76 cmHg and temperatures have not changed. Bicycle tire
pressure when inflated as much as 4 times is ....

a. 1 atm b. 2,5 atm e. 5 atm


c. 4 atm d. 4,5 atm
Given : V1 = 100 cm3 P1 = 0,5 atm
V2 = 50 cm3
Asked : P2?
Solution : P1V1 = P2V2
0,5 . 100 = P2 . 50
50 = 50 . P2
50
P2 = 50 = 1 atm

14.A number of ideal gas pressure p is heated from a temperature 27 C to 54


C. If the volume is increased to twice its original volume the pressure will
be ....

a. 0,25p b. 0,55p e. 2p
c. 0,75p d. p
Given : T1 = 27 C = 300 K V2 = 2V1

T2 = 54 C = 327 K P1 = p
Asked : P2?
P1 V 1 P2 V 2
Solution : T1 = T2

P1 V 1 P2 2V 1
300 = 327
327
600 . P = P2

P2 = 0,55p
15. An ideal gas has a pressure of 30N/m 2, volume of 1.38 liters, and a
temperature of 270C. If Boltzmans constant = 1.38 X 10-23 J/K, the the
number of particles of the gas is..

a. 1014 b. 1019 e. 1025


c. 1020 d. 1022
2
Given : P = 30N/m T = 270C = 300 K
V = 1,38 liters k = 1.38 X 10-23 J/K
Asked : N?
Solution : PV =NkT
PV 30 .1,38 41,4
N= kT = 1.38 x 1023 . 300 = 414 x 1023 = 0,1 x 1023

= 1022
16.16 grams of oxygen gas (Mr = 32 g/mol) is at a pressure of 1 atm and
temperature of 27 . Determine the volume of gas if it is given the value
of R = 8.314 J/kmol.K!
a. 0,0125 m3 b. 0,0225 m3 e. 0,325 m3
c. 0,0325 m3 d. 0,0235 m3
Given : m = 16 g P = 1 atm = 105 Pa R = 8.314 J/kmol.K
Mr = 32 g/mol T = 27 = 300 K
Asked : V?
m 16
Solution :n= Mr = 32 = 0,5 mol = 5 x 10-4 kmol

PV = nRT
nRT 0,0005. 8.314 .300
V= P = 10
5 = 1247,1 x 10-5 = 0,012471

m3 = 0,0125 m3
17.A kalor machine work in high temperature reservoir of 700 K and low
temperature reservoir of 350 K. how much the efficiency percentage of that
machine ?

a. 10% b. 25% e. 55%


c. 38% d. 50%
Given : TH = 700 K
TL = 350 K
Asked : ?
TL 350
Solution : = ( 1 - ) x 100% = ( 1 - ) x 100% = ( 1 -
TH 700

350
700 ) x 100% = 0,5 x 100%

= 50%
18.In one room there are 800 milligrams of gas with a pressure of 1 atm. Speed
of average - the average particle is 750 m / s. If 1 atm = 10 5 N/m2, the
volume of the room is ...

a. 1.5 x 10-3 m3 b. 2 x 10-3 m3 e. 6.7 x 10-2 m3


-3 3
c. . 6.7 x 10 m d. 1.5 x 10-2 m3
Given : m = 800 mg = 800 x 10-3 gr
P = 1 atm = 105 N/m2
v = 750 m/s
Asked : Vol ?


3P
Solution : Vrms = 3P
= m
V

3 . 105
1
750 = 8 .10
V
v
(750)2 = 3 .105 x 8.101
3
562500 = . 106 .V
8
562500 .8
V= 3 .10 6
V = 1.5 x 10-3 m3
19.How much nitrogen gas pressure of 7 kg in a volume of 0.4 m 3 tank at a
temperature of 200C? (Known to a molecular mass of nitrogen Mr = 28 g /
mol).

a. 15 atm b. 15.5 atm e. 18 atm


c. 16 atm d. 16.5 atm
Given : m = 7 kg = 7000 g T = 200C = 293 K
V = 0,4 m3 = 0,4 x 103 liter Mr = 28 g/mol
Asked : P?
m 7000
Solution :n= Mr = 28 = 250 mol

PV = nRT
nRT 250 . 0,082 .293
P= V = 0,4 x 10
3 = 15016,25 x 10-3 = 15,01 atm

= 15 atm
20.In case of temperature 320 K and a pressure of 1 atm (1 atm = 10 5 Pa), 8
grams of oxygen gas (O2), molecular weight (M = 32) had a volume of ... m 3

a. 2.4 x 10-3 b. 3.3 x 10-3 e. 7.3 x 10-3


-3
c. 4.9 x 10 d. 6.6 x 10-3
Given : T = 320 K m=8g
P = 1 atm = 105 Pa Mr = 32
Asked : V?
m 8
Solution :n= Mr = 32 = 0,25 mol = 0,25 x 10-3 kmol

PV = nRT
nRT 8314 .320 . 0,25 x 103
V= P = 10
5 = 665120 x 10-8 = 6,6 x

10-3 m3