You are on page 1of 4

Automatizare masini de

injectie mase plastice

Automatizare masini de injectie mase plastice

1. PREZENTARE GENERALA

Echipamentul prezentat este o configuratie de automat programabil pregatita pentru
controlul masinilor de injectat mase plastice din familia Kuasy fara a fi limitat la acestea . Cu
modificari usoare acest echipament poate fi folosit pentru aproape orice masina de injectie.

Un afisaj cu cristale lichide permite un dialog prietenos cu masina; Pe acest afisaj se
vede modul de lucru, operatia executata precum si eventuale probleme care pot sa apara. De
asemenea, folosind tastatura asociata afisajului se pot vedea temperaturile, numarul de cicluri
executate, numarul de ore de functionare a masinii. Automatul permite programarea
temperaturilor de lucru precum si controlul acestora. Temperatura poate fi controlata in
maxim sase zone independente. De asemenea se pot programa temporizarile tehnologice
necesare.

Din pacate masinile de injectat nu sunt identice. Chiar si intre doua masini de acelasi
tip pot exista diferente in ceea ce priveste comportarea partii hidraulice. Partial aceste
probleme pot fi rezolvate in variantele originale prin folosirea tastelor de selectie pompe,
presiuni si viteze. In locul acestor taste de selectie s-a prevazut posibilitatera de selectie prin
setari a oricaror combinatii fizic posibile de pompe, presiuni, viteze pentru fiecare operatie in
parte. In acest mod orice masina poate fi ‘convinsa’ sa lucreze optim cu conditia sa dispunem
de un reglor bun.

Desi orice modificare poate fi costisitoare, odata cu montarea acestui echipament pe
masina este indicat sa se inlocuiasca si limitatorii mecanici cu senzori inductivi care asigura o
functionare mult mai sigura, avand practic o durata de viata nelimitata. De asemenea, acolo
unde sunt importante momentele de intrare sau iesire de pe un senzor (vezi de exemplu
protectia matritei) limitatorii mecanici, datorita contactelor multiple pe care le genereaza pot
duce la o comportare defectuoasa.

In componenta echipamentului intra :

1. O consola de afisare cu un ecran LCD de 80 de caractere alfanumerice
aranjate pe patru randuri. Aceasta consola permite realizarea unei interfete prietenoase pe care
se pot face programari de timpi, de temperaturi, selectii de presiuni si viteze, se afiseaza
temperaturile reale si programate, numarul de cicluri executate si ceea ce este foarte
important, pe acest afisaj se primesc informatii despre starea masinii, adica operatia care se
executa si eventuale probleme care nu permit executarea comenzii.

2. Un automat programabil echipat cu unitate centrala si module de intrari si
iesiri logice.

Este operatia inversa inchiderii.2. manual.capat de cursa) unde se opreste neconditionat.Ansamblu in spate. semiautomat. automat. In modul automat masina executa ciclu dupa ciclu fara a se opri la terminarea unui ciclu. 2. se conecteaza restul elementelor hidraulice conform cu setarile pentru inchidere cu viteza mica.1 Inchiderea matritei. 2. Se face la apasarea butonului D3 cu distribuitorul R3. REGLAJ 2.1 sec.3. Nu se executa nici programul de reducere a presiunii la atingerea limitatorului E7. Masina se opreste sau nu pe limitatorul care confirma terminarea unei operatii functie de setarile facute. Deschiderea este conditionata de grila inchisa si pozitia corecta a miezurilor in caz ca exista. Viteza se mentine pe tot parcursul fara a schimba viteza la atingerea limitatorilor E10 sau E7. Se executa la apasarea butonului D2. Dupa 0.1. Daca dupa atingerea lim. In reglaj masina executa comenzile atata timp cat operatorul apasa pe buton. Deschiderea matritei. miscarea poate continua pana pe E41 (lim.4. 2. La apasarea acestui buton se conecteaza R1 iar dupa 0. se incepe deschiderea cu viteza mica pana pe lim. Dam in continuare o descriere sumara a operatiilor executate de masina cu toate conditiile si mesajele asociate. Inchiderea este conditionata de grila inchisa si pozitia corecta a miezurilor in caz ca exista. Dupa 0. Ansamblu in fata. Reluarea ciclului asteapta interventia operatorului.E4 se apasa din nou D4. 3. prin setari. 2. Blocuri de relee intermediare pentru comanda elementelor de executie constituite din electroventile si contactoare.1. In manual masina executa comenzile pana la terminarea acestora chiar daca operatorul ridica mana de pe buton.1.1 sec se comanda electroventilele asociate conform setarilor. La reglaj inchiderea se face la comanda din D1. MODURI DE LUCRU Automatul permite patru moduri de lucru: reglaj.1. 2.1 sec. constand in deschiderea si inchiderea grilei de protectie sau macar apasarea unui buton de start. In semiautomat masina executa operatie dupa operatie in mod automat incepand cu inchiderea matritei si terminand cu deschiderea si scoaterea piesei din cuib.1. La apasarea acestui buton se conecteaza distribuitorul R2 care permite deschiderea. E4 functie de setari.5 unde toate comenzile sunt descrise mai detaliat. Dupa 0. Blocarea miscarii la atingerea limitatorului E9 este optionala prin setari. Operatia se termina sau nu pe lim. . In masura in care aveti nevoie de detalii privind operatiile prezentate apelati la cap. Limitarea miscarii de atingerea limitatorului E3 este optionala.1 sec se introduce combinatia de electroventile conform setarilor. Se face cu distribuitorul R4.

Se executa la apasarea butonului D2. ??? 2. Comanda este cu automentinere si continua pana la terminarea inchiderii pe E3. Dupa 0. Absorbtia se face la comanda D6 cand este actionat R6. Dupa 0.3.1 sec. MANUAL 2.2.6. Absorbtia dureaza cat timp este apasat D6. Operatia se termina sau nu pe lim.2. Absorbtia se face la comanda D6 cand este actionat R6.2.5.1. SemiAUTOMAT si AUTOMAT 3. Plastifiere.capat de cursa) unde se opreste neconditionat. Se face cu distribuitorul R4. Ansamblu in fata. CONECTAREA echipamentului la masina de injectat Echipamentul de automatizare este compus din consola de afisare (care este in sine un automat programabil). Se face la apasarea butonului D3 cu distribuitorul R3. Dupa 0.2. Comanda poate fi anulata cu D13.1. Dupa 0. Plastifiere. Se executa inclusiv protectia matritei.2.1 sec se comanda electroventilele asociate conform setarilor. intra elementele hidraulice conform setrilor pentru plastifiere. Operatia poate fi anulata cu D13. intra elementele hidraulice conform setrilor pentru plastifiere. 2. Inchiderea este conditionata de grila inchisa si pozitia corecta a miezurilor in caz ca exista.1 Inchiderea matritei.7.1 sec. 2. La apasarea butonului este actionat R5 iar dupa 0. La apasarea acestui buton se conecteaza distribuitorul R2 care permite deschiderea. E8.2. Dupa 0. Este operatia inversa inchiderii.4. Operatia se termina la cresterea presiunii sesizata de ME. Injectie. Deschiderea matritei. Injectia se face la comanda din D5. La apasarea lui D8 se actioneaza R8. La apasarea lui D8 se actioneaza R8. La apasarea butonului este actionat R5 iar dupa 0.1.1 sec sunt actionate alte elemente conform setarilor.1 sec sunt actionate alte elemente conform setarilor. 2.1 sec. Se face la comanda din D8.7.6. 2. inchiderea se face la comanda din D1. Injectia se termina pe E5. 2. Absorbtie.1 sec. 2. E4 functie de setari. miscarea poate continua pana pe E41 (lim. intra elementele hidraulice conform setarilor. Daca dupa atingerea lim. Ca la reglaj. E8 este optionala prin setari. se conecteaza celelalte elemente hidraulice. intra elementele hidraulice conform setarilor. 2. .5. 2. Operatia se termina pe lim. automatul programabil modular si blocurile de relee intermediare.Ansamblu in spate. Absorbtie.1 sec se introduce combinatia de electroventile conform setarilor. Deschiderea se executa conform cu descrierea de la cap.5. Se face la comanda din D8. Comanda poate fi anulata cu D13. Injectie.2.3. Dupa 0.1 sec. 2.5. Injectia dureaza cat timp este apasat D5. Inchiderea se executa conform cu descrierea de la cap.2. pana pe E9. Dupa 0.E4 se apasa din nou D4. Injectia se face la comanda din D5.2. Oprirea pe lim. Deschiderea este conditionata de grila inchisa si pozitia corecta a miezurilor in caz ca exista. 2.

Acestea se vor alimenta din surse separate. Urmatoarele doua module sunt rezervate pentru intrari de la limitatori sau senzori. inclusiv releele intermediare si senzorii inductivi.Piesa centrala o constituie automatul programabil modular la care se conecteaza majoritatea elementelor de pe masina.A. Acest automat este construit pe o placa de baza echipata cu conectori pentru modulele de intrare/iesire si cu suruburi pentru legarea la masina. Acestea se leaga la iesirile digitale ale consolei prin conectorul de 10 fire livrat impreuna cu restul echipamentului. Comanda incalzirii se face prin blocul de relee intermediare conectat la consola de afisare. Conectarea sondelor se face cu doua fire. Pe placa de baza este montata si o sursa (stanga) care asigura tensiunile pentru intreg echipamentul. Numarul maxim de puncte de masura este sase si le numerotam de la 1 la 6. !!! Atentie la repartizarea comenzilor de incalzire. Firul al doilea de la fiecare sonda se leaga la punctele 8.C. de regula refolosite din echiparea anterioara a masinii. Pinul 8 este legat intern la GND si constituie punctul comun al tuturor sondelor de temperatura.D in aceasta ordine pentru zonele de temperatura 1-6. respectiv releul 0.B. preferabil notata cu 1.9. . Iesirile de comnada a temperaturii sunt intermediare de la 0 la 5 si corespund in ordine zonelor 1-6 de masurare si control. Termorezistentele se leaga la modulul din slotul 4. (exemplu. Masurarea temperaturii se face cu termorezistente tip PT100.Conectarea la masina se face conform schemei de conexiuni: blocurile de relee intermediare se leaga in slotul zero imediat langa unitatea centrala. Daca se face echiparea cu senzori inductivi acestia vor fi de tipul normal deschis la negativ (ndn) sau altfel spus normal deschis cu tranzistor npn. legata pe pinul 8 la intrarea in ADC si comanda 1. trebuie legate pe aceeasi zona de incalzire. care este un convertor analog/digital (ADC) folosit pentru masurarea temperaturilor. Nerespectarea acestei imperecheri intre sonde si comenzi de incalzire va duce la functionare defectuoasa a incalzirii.Aceasta sursa nu poate alimenta electroventilele sau contactoarele de pe masina. Fiecare sonda de masura are in corespondenta o iesire pentru incalzire. sonda 1.