You are on page 1of 17

Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012

Conf.dr.ing. Liviu Prună

Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012
Conține imagini care se referă la crearea unui stil de scriere, a unui stil de cotare; se referă la tehnicile de cotare.

1

pe panoul Text. apăsăm săgeata din conțul din dreapta jos și ajungem la caseta Text Style Numele stilului de scriere pe care l-am creat.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. 2013 Figura 1 Caseta Text Style care permite crearea unui anumit stil de scriere 2 . se numește Ro Numele fontului utilizat pentru stilul de scriere Ro Face ca stilul de scrie selectat să devină stilul curent de scriere Permite salvarea sub un anumit nume a stilului de scriere realizat Înălțimea caracterelor Se poate scrie răsturnat (Upside down) sau de la dreapta la stânga (Backwards) Poate fi controlată grosimea caracterelor (Width Factor) și poate fi controlată înclinarea caracterelor (Oblique Angle) By Prună Liviu at 7:11 pm. Liviu Prună Pe fila Annotate. Mar 11.dr.ing.

Liviu Prună Pe fila Annotate. 2013 Figura 2 Caseta Dimension Style Manager de unde se pornește pentru crearea unui nou stil de cotare 3 . pe panoul Dimensions. Mar 11. Butonul Override permite efectuarea unor modificări la stilul de cotare.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Butonul Modify permite modificarea unui stil de cotare deja existent. asociate desenului By Prună Liviu at 7:11 pm. apăsăm săgeata din conțul din dreapta jos și ajungem la caseta Dimension Style Manager Stilul curent de Butonul New este punctul de plecare pentru crearea unui cotare stil nou de cotare. modificări care nu vor fi salvate.ing. Stiluri de Butonul Compare are ca efect compararea a două stiluri cotare de cotare și afișarea diferențelor.dr.

Liviu Prună Numele stilului pe care dorim să-l creăm este Ro Numele stilului de cotare de la care se pornește este ISO-25 După stabilirea numelui noului tip de scriere se apasă „Continue” By Prună Liviu at 7:11 pm. Mar 11.ing.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf.dr. 2013 Figura 3 Caseta Create New Dimension Style unde se stabilește numele noului stil de cotare 4 .

Liviu Prună Fila Lines permite modificări referitoare la liniile de cotă și la liniile ajutătoare de cotă Distanța dintre liniile de cotă în cazul plasării de cote care au aceeași bază de cotare.dr. 2013 Distanța dintre linia ajutătoare de cotă și linia de contur pe care se sprijină Figura 4 Fila care ne permite să modificăm aspectul liniilor de cotă și al liniilor ajutătoare de cotă 5 .ing. By Prună Liviu at 7:11 pm. Mar 11.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf.

plasarea simbolului pentru arce de cerc și la modul de reprezentare al liniilor de cotă care sunt frânte. poziția. Liviu Prună Caseta Symbol and Arrows se referă la marcatorii de sfârșit ai liniei de cotă.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. By Prună Liviu at 7:11 pm.dr. Mărimea săgeții Plasează simbolul pentru arcele de cerc deasupra cotei. simbolurile care marchează centrul cercului. în raport cu cota a simbolului pentru arce de cerc și aspectul liniilor de cotă frânte. Mar 11. 6 . la plasarea de simboluri în centrele cercurilor. 2013 Figura 5 Fila care ne permite să modificăm aspectul și mărimea delimitatorilor liniilor de cotă.ing. la dimensiunile acestora.

1 sau formarea unui nou stil de scriere. 2013 Figura 6 Fila care ne permite să alegem un font de scriere și să controlăm poziția cotei în raport cu linia de cotă 7 . Fila Text permite apăsarea acestui alegerea unui stil buton având ca de scriere (dacă efect afișarea este deja format) casetei din Fig.dr. controlează plasarea textului pentru cotele verticale și orizontale și alinierea textului în roport cu linia de cotă. Centered și bifat Alingn with Left-to-Right dimension line Distanța de la cotă la linia de cotă By Prună Liviu at 7:11 pm.ing. Liviu Prună Se poate genera un nou stil de scriere. Se verifică să avem Se verifică să avem Above.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Mar 11.

ing. Liviu Prună Fila Fit permite controlul asupra modului în care sunt afișate săgețile și cotele atunci când spațiul este insuficient. Mar 11. Menține între liniile ajutătoare de cotă atât săgețile cât și cote. By Prună Liviu at 7:11 pm. porțiunea din linia de cotă situată între săgeți. la capătul unei linii de indicație. 2013 Figura 7 Fila care ne permite gestionarea modului de afișare al săgeților și cotelor când spațiul este mic 8 .dr. Reprezintă și în cazul cercurilor.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Când este prea puțin spațiu cota va fi plasată deasupra liniei de cotă.

Mar 11. By Prună Liviu at 7:11 pm.dr. zecimal. acestea vor fi afișate sub forma unor numere naturale. Precizia cotelor liniare va fi 0.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. altfel spus. 2013 Figura 8 Fila care ne permite gestionarea modului de afișare al valorilor cotelor 9 . Precizia cotelor unghiulare va fi 0. adică cota va fi afișată ca un număr natural (numere întregi strict pozitive).ing. Liviu Prună Fila Primary Units ne permite să facem modificări asupra modului de afișare a Valorile cotelor liniare vor valorilor cotelor liniare fi exprimate în modul și unghiulare. Cotele unghiulare pot fi exprimate sub formă zecimală sau în grade / minute / secunde.

stiluri create de utilizator. apăsând săgeata se pot vede/selecta stilurile de scriere. 2013 În uz sunt: stilul de scriere Ro și stilul de cotare Ro. pe panoul Annotation se găsesc cele mai uzuale comenzi de desenare.ing.dr. Mar 11. Liviu Prună Fila Home Comenzi pentru cotare Careul Annotation Figura 9 Pe fila Home.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Figura 10 Pe panoul Annotation. By Prună Liviu at 7:11 pm. cotare și stilurile pentru liniile de ordine și pentru tabele 10 .

Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Liviu Prună Fila Annotate Panoul Dimensions care conține toate comenzile de cotate By Prună Liviu at 7:11 pm.dr.ing. Mar 11. 2013 Figura 11 Pe fila Annotation. panoul Dimensions se găsesc toate comenzile de cotare 11 .

Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf.dr.ing. Liviu Prună Fila Annotate Panoul Leaders Crearea unui nou stil pentru linia de indicație Stiluri existente de reprezentare a liniilor de indicație Modificarea unui stil existent By Prună Liviu at 7:11 pm. 2013 Figura 27 Managerul pentru crearea unui stil al liniei de indicație 12 . Mar 11.

ing. By Prună Liviu at 7:11 pm. 2013 Figura 28 Fila Leader Format permite stabilirea modului în care va arăta linia de indicație 13 .Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Ea poate fi dreaptă (Straight) sau curbă (Spline). Se alege delimitatorul liniei de indicație și mărimea acestuia.dr. Mar 11. Liviu Prună Fila Leader Format Se alege forma liniei de indicație.

Liviu Prună Fila Leader Structure Numărul de puncte ale liniei de indicație trebuie să fie 2.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. 2013 Figura 29 Fila Leader Structure pentru stabilirea structurii liniei de indicație 14 . Astfel. cifra 3. Mar 11. linia de indicație va fi formată dintr-un singur segment de dreaptă.ing. Nu reprezintă o linie orizontală după linia de indicație By Prună Liviu at 7:11 pm. de exemplu. linia de indicație va fi formată din două segmente de dreaptă.dr. Dacă introducem.

Mar 11. By Prună Liviu at 7:11 pm. Dacă am ales să existe text (Mtext) atunci putem alege un stil de text care există (Text Style).dr.ing.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. Liviu Prună Fila Content Se poate alege ca după linia de indicație să existe un text sau nu (Mtext sau None). poziția acestuia în raport cu linia de cotă (Text Angle). 2013 Figura 30 Fila Content permite stabilirea unor detalii referitoare la inscripționarea textului atașat liniei de cotă 15 . culoarea și înălțimea.

ing.dr. 2013 Plasează cota în extremitatea Plasează liniile ajutătoare de cotă sub un anumit unghi dreaptă a liniei de față de poziția orizontală cotă Plasează cota sub un anumit unghi față de poziția Plasează la orizontală mijlocul liniei de cotă Plasează cota în Fig. Mar 11. Liviu Prună By Prună Liviu at 7:11 pm. 38 Modificarea poziției unghiulare a liniilor ajutătoare de cotă și a extremitatea cotei precum și plasarea în poziții extreme a cotei stângă a liniei de cotă 16 .Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf.

Rămânând cu cursorul pe griper-ul de la cotă apare lista din dreapta care ne spune ce putem face: să mutăm cota cu tot cu linia de cotă (Move with Dim Line). 17 .ing.Alegerea fonturilor de scriere și cotarea în AutoCAD 2012 Conf. 39 În A avem o cătă neselectată iar în B avem aceeași cotă selectată.dr. Liviu Prună A B Fig. să mutăm doar cota (Move Text Only) etc.